Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αττικής - Αθηνών   »   Μοσχατο    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

302010 - Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω

Εκδήλωση των μαθητών-εθελοντών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου 1989

20 Νοεμβρίου 2019

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά που μάχονται ως εθελοντές της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων η καμπάνια «302010 - Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη σημερινή επέτειο συμπλήρωσης των 30 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και συμμετείχαν περισσότεροι από 400 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Αττικής, εκπαιδευτικοί, γονείς, εκπρόσωποι της Πολιτείας, ξένων διπλωματικών αποστολών και θεσμικών αρχών.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι εθελοντές του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου «YouSmile» παρουσίασαν τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε μια σειρά από θεματικές που περιλαμβάνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον σχολικό εκφοβισμό, την περιβαλλοντική κρίση, την ενδοοικογενειακή βία, την ισότητα στη βάση της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού και τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν την υποστήριξη των θέσεων τους μέσα από την καμπάνια «302010 - Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω» και την προώθηση ψηφίσματος σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο.

«Είμαστε χαρούμενοι που σε μια συμβολική ημέρα όπως η σημερινή σας φιλοξενούμε στο Υπουργείο Παιδείας και μας δίνετε έμπνευση. Στην προσπάθεια που κάνετε ώστε όλα τα παιδιά να είναι ασφαλή και προστατευμένα. Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σας», τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κα. Σοφία Ζαχαράκη, ενώ από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου, κα. Αναστασία Γκίκα στάθηκε στη σημασία του εθελοντισμού των μαθητών, στο έργο που επιτελεί ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την προστασία των παιδιών και τη συμβολή του στην προώθηση της συμμετοχής των παιδιών.

«Η σημερινή προσπάθεια αποτελεί μια γνήσια πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών προκειμένου να εκφράσουν τις αγωνίες τους και να αναδείξουν τον τρόπο που θέλουν να προστατεύονται τα δικαιώματα τους. 24 χρόνια πριν ο μικρός Ανδρέας έδωσε το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορεί ένα παιδί να εμπνεύσει μια ολόκληρη κοινωνία. Ακολουθώντας αυτό το παράδειγμα σήμερα τα παιδιά εκφράζουν ελεύθερα αυτό που πιστεύουν και δρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στην πράξη χωρίς να επιβάλλουμε εμείς οι ενήλικες τις απόψεις μας. Αρκεί λοιπόν οι ενήλικες να ανοίξουμε τα αυτιά μας και να ακούσουμε τα παιδιά για όλα αυτά που έχουν να μας πουν» τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ευχαριστώντας το Υπουργείο Παιδείας που αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν μηνύματα υποστήριξης της πρωτοβουλίας «302010 - Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Σε μια ιδιαίτερη στιγμή μαθητές και μαθήτριες των σχολείων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση εξέφρασαν τη δική τους υποστήριξη και πέρασαν τα δικά τους μηνύματα για τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των παιδιών στη λήψη αποφάσεων, του εθελοντισμού και της ανάγκης να διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων των παιδιών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων παιδιών, όπως είναι τα παιδιά μετανάστες και τα παιδιά με αναπηρία.

Δείτε το video της ενέργειας εδώ https://youtu.be/vjwcrfJR21M 

Δείτε φωτογραφίες της εκδήλωσης εδώ https://photos.app.goo.gl/XQfyhkqA85rKb5JP8 

Μάθετε περισσότερα για την καμπάνια «302010 - Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω» και τις θέσεις της Ομάδας Δικαιωμάτων στην ιστοσελίδαhttps://www.302010.gr/

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Τύπου στο [email protected] ή στο +30 210 3306140.

Τι είναι το YouSmile

Το YouSmile είναι το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το YouSmile αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες εθελοντές στόχος των οποίων είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού. Τα παιδιά εθελοντές συμμετέχουν σε πλήθος δράσεων για να βοηθήσουν παιδιά σε ανάγκη. Παράλληλα, πραγματοποιούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου προωθώντας παράλληλα το θεμελιώδες δικαίωμα όλων των παιδιών να ακουστεί η φωνή τους και οι απόψεις τους να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους ενήλικες.

Τι είναι η Ομάδα Δικαιωμάτων
Η Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού αποτελείται από μαθητές εθελοντές του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη δράση που ονομάζεται YouSmile. Τα παιδιά εκπαιδεύονται πάνω στα Δικαιώματά τους και στην συνέχεια πραγματοποιούν δράσεις για την προώθηση αυτών.
Επιπλέον, εκπροσωπούν τον Οργανισμό σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με κύρια αποστολή την εφαρμογή και προώθηση ενός από τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών, που είναι η γνήσια Παιδική Συμμετοχή (Child Participation) στη λήψη αποφάσεων.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 5:25 pm


Η Monica Segnini Acosta στο Μοσχάτο (εικόνες)


Στην πόλη μας βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες γυναίκες της λατινικής Αμερικής η κυρία Monica Segnini Acosta, επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρείας SEANERGY MARE MARITIME CO SA με έδρα το Μοσχάτο , τον συνδημότη μας Δημήτρη Ναυπλιώτη και το επιτελείο του , που φροντίζει να κάνει γνωστή την πόλη μας και τα μαγαζιά της ! 

Σκοπός της συνάντησης της, επενδύσεις στην Ελλάδα, κατασκευή και αγορά πλοίων κτλ.

Πριν λίγο κυρία Monica Segnini Acosta με τους συνεργάτες της έφαγαν στους "Ψαρομεζέδες" στο Μοσχάτο.

Οι συνεργάτες του mymosxato τους εντόπισαν και έκαναν και τη σχετική έρευνα !!Monica Segnini Acosta
➣Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της INTE GRADOS
➣Πρώην Πρόεδρος του επιμελητηρίου εξαγωγών της Κόστα Ρίκα.
➣Επιχειρηματίας της Κόστα Ρίκα, έχει διατελέσει Πρόεδρος της bank of Costa Rica 2014-2018.
➣Σύμβουλος του Luis Guillermo Solis 47ου προέδρου της δημοκρατίας της Κόστα Ρίκα
➣Επίσης είναι στις 50 γυναίκες με επιρροή στην κεντρική Αμερική.

Δείτε αποκλειστικές εικόνες!.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 5:16 pm


Αφράτοι αλλά και τραγανοί κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα


Υλικά

1/2 κούπα άχνη
3 βανίλιες
4 1/2 με 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. φυτίνη σε θερμ. δωμ.
250 γρ.φρέσκο αγελαδινό βούτυρο σε θερμ.δωμ.
1 κούπα αμύγδαλα ψημένα στους 180 για 8 λεπτά και ψιλοκομμένα ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάω στο μίξερ τα βούτυρα με την άχνη 10 λεπτά. Ρίχνω τις βανίλιες,τα αμύγδαλα (που πρέπει να έχουν κρυώσει) και προσθέτω το αλεύρι λίγο λίγο να έχω μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει. Πλάθω μπαλάκια ή μισοφέγγαρα,τα βάζω σε ταψιά με λαδόκολλα και τα ψήνω και τα δυο μαζί στους 170 με αέρα για 30 λεπτά.

Δεν πρέπει να τους ψήσουμε παραπάνω και να πάρουν πολύ χρώμα. Εδώ έχω ένα μυστικό!

Όταν βγουν καυτοί από το φούρνο,τους πασπαλίζω με μια ιδέα γαρίφαλο τριμμένο!Δεν μπορείτε να φανταστείτε το άρωμα τους!Όταν κρυώσουν πολύ καλά,τους τυλίγω στην άχνη!

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : Οι Λιχουδιές της Σόφης


.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 4:45 pm


"Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή" Ενημερωτικό Σημείωμα για την Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


"Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή"
Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου - Ταύρου.

Ενημερωτικό Σημείωμα για την Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου την 18-11-2019
 “Business as usual.” Μαζεύουμε τα δημοτικά τέλη για να μην κάνουμε κάτι και να ενισχύουμε το αποθεματικό στην τράπεζα.
 Με σχετική πλειοψηφία 14 ψήφοι υπέρ σε σύνολο 33 δημοτικών συμβούλων ψηφίστηκε η πρόταση Δημάρχου.

Αναλυτικά εδώ!

.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 4:34 pm


«Τράπεζα Χίου, έτος ίδρυσης 1919»-Τεκμήρια τραπεζικής ιστορίας στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ


«Τράπεζα Χίου, έτος ίδρυσης 1919»
Τεκμήρια τραπεζικής ιστορίας στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει επιστημονική συνάντηση και έκθεση με τίτλο «Τράπεζα Χίου, έτος ίδρυσης 1919», την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου (ώρα 18:00), στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.
Στο πλαίσιο της καθιερωμένης σειράς επιστημονικών συναντήσεων «Τεκμήρια τραπεζικής ιστορίας», και με την ευκαιρία της εκατονταετίας από την ίδρυσή της, εξετάζεται η ιστορία της Τραπέζης Χίου, όπως σώζεται στο ιστορικό αρχείο της που φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ. Η επιστημονική συνάντηση συνδυάζεται με έκθεση αρχειακών τεκμηρίων από το απόθεμα του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

Πρόγραμμα συνάντησης
18:00. Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, Δρ Νεώτερης Ιστορίας - Διευθύντρια Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ, Εισαγωγή στη χιώτικη επιχειρηματικότητα 
18:15. Δημήτρης Ραμαντάνογλου, αρχειονόμος, ΔΠΜΣ «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Από το Μεσοπόλεμο στην Ανασυγκρότηση: Μαρτυρίες από το αρχείο της Τράπεζας Χίου, 1919-1952 
18:30. Ιορδάνης Αϊβάζης, οικονομολόγος, Η ύστερη φάση της ιστορίας της Τράπεζας Χίου 
18:45. Ερωτήσεις-συζήτηση 
19:00. Παρουσίαση έκθεσης αρχειακών τεκμηρίων

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Για την ημερίδα, είναι επιθυμητή η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 3418011 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00)

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, 
Ταύρος Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr
Το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Βιβλιάριο καταθέσεων της Τραπέζης Χίου

Φωτογραφία του Μεγάρου της Τράπεζας Χίου στην οδό Αριστείδου 4 (1997)

Επιταγή της Τραπέζης Χίου της δεκαετίας του ’50

Εσωτερικό του κεντρικού καταστήματος της Τραπέζης Χίου σε αποτύπωση του 1925, (Ι.Α. ΠΙΟΠ, Αρχείο Τράπεζας Χίου)

.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 4:28 pm


Τα χαμηλότερα Δημοτικά Τέλη σε όλη την Αττική στις Κατοικίες Μοσχάτου και Ταύρου με 1,02ευρώ/τ.μ. το έτος


➣Τα χαμηλότερα Δημοτικά Τέλη σε όλη την Αττική στις Κατοικίες Μοσχάτου και Ταύρου με 1,02ευρώ/τ.μ. το έτος

➣Νέες μειώσεις Δημοτικών Τελών στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, έως 17%

Με συνέπεια και σταθερότητα η Δημοτική Αρχή Μοσχάτου-Ταύρου συνεχίζει με βάση τις δεσμεύσεις της και το κοινωνικό της πρόσωπο να στηρίζει τους πολίτες της πόλης μας.

Από το 2011 μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή, του Δημάρχου, Ανδρέα Ευθυμίου, έχει προβεί σε γενναίες μειώσεις στα δημοτικά τέλη, εναρμονίζοντας τα δημοτικά τέλη σε Μοσχάτο και Ταύρο με μειώσεις που έχουν ξεπεράσει συνολικά το 30%.

Το Μοσχάτο και ο Ταύρος με επιλογή-απόφαση της Δημοτικής Αρχής συνεχίζουν να έχουν τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στις κατοικίες ενώ η πόλη καθαρίζεται 365 μέρες το χρόνο. 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 18/11/19 με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής αποφασίστηκαν τα εξής:

α) Να διατηρηθούν τα τέλη των οικιών στα χαμηλότερα επίπεδα από όλους τους Δήμους της Αττικής και γενικότερα της χώρας, με 1,02ευρώ ανά τ.μ.

β) Μετά τη μείωση 10% που έγινε το 2019 για τα καταστήματα-επιχειρήσεις από 0–250τ.μ., το 2020 θα πραγματοποιηθεί νέα μείωση σε αυτή την κατηγορία, ύψους 3,1%

γ) Για την κατηγορία καταστημάτων και επιχειρήσεων από 250-500τ.μ. , θα γίνει μείωση 17% εξαιρουμένων των Τραπεζών, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλουν τα δημοτικά τέλη με τις ισχύουσες αποφάσεις.

Έτσι μεσοσταθμικά οι μειώσεις για τα καταστήματα – επιχειρήσεις από 0-500τ.μ. τη διετία 2019–2020 ανέρχονται στο 15%.

Οι μειώσεις αυτές οφείλονται στη συνεπή και συνετή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου από τη Δημοτική Αρχή από το 2011 μέχρι σήμερα. Οι ίδιες τιμές παραμένουν για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) και τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (Φ.Η.Χ.).

Επίσης, εξακολουθούν να ισχύουν οι ειδικές ελαφρύνσεις που υπάρχουν για τις ευπαθείς ομάδες των κατοίκων μας (πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για την πρώτη κατοικία στις άπορες οικογένειες, πλήρης απαλλαγή ή μείωση κατά 50% σε οικογένειες με μακροχρόνιους ανέργους, ΑΜΕΑ, τρίτεκνες, πολύτεκνες ή μονογονεϊκές) τις οποίες καθιέρωσε ο Δήμος μας πολύ πριν τις νομοθετικές αλλαγές.

Η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των στοιχείων και των δεδομένων που παρέθεσε η Δημοτική Αρχή, υποχρέωσε τις παρατάξεις της μειοψηφίας (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία διαχρονικά καταθέτει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό), να ανακαλέσουν τις αρχικές και ατεκμηρίωτες προτάσεις τους, υποβάλλοντας λίγες μόνο ώρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, νέες προτάσεις και πάλι ατεκμηρίωτες για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, οι οποίες απορρίφθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και η πρόταση για τη διατήρηση των δημοτικών τελών στα περσινά επίπεδα.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, κ. Ανδρέας Γ. Ευθυμίου δήλωσε σχετικά:

«Είμαι υπερήφανος γιατί με σωστή οικονομική διαχείριση και ορθολογική λειτουργία των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Υπηρεσία Καθαριότητας, συνεχίζουμε να είμαστε καθημερινά κοντά στον πολίτη, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα του Δήμου μας, εκπληρώνοντας με συνέπεια τις υποχρεώσεις μας στους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο και τους προμηθευτές μας.

Στο πλαίσιο αυτό διατηρούμε την πολιτική των μειώσεων και απαλλαγών από τα δημοτικά τέλη των κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ομάδων.

Η αναβάθμιση την ποιότητας της ζωής των πολιτών και η εξυπηρέτηση τους αποτελεί μόνιμη και σταθερή μας θέση. Για αυτή την πορεία μας και τη συνέπεια μας κριθήκαμε και επιβραβευτήκαμε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Όπλο μας είναι η εμπιστοσύνη τους.

Κάθε προσπάθεια δημιουργίας ψεύτικων εντυπωσιασμών πέφτει στο κενό, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν αφού οι πολίτες της πόλης αυτής κρίνουν με βάση το έργο, τη συνέπεια και το ήθος και που πολύ πρόσφατα εμπιστεύτηκαν την Δημοτική Αρχή δίνοντάς της για τρίτη συνεχόμενη τετραετία, τη δύναμη να συνεχίσει.

Με τις νέες μειώσεις των δημοτικών τελών και για το 2020, στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πόλη μας. Ταυτόχρονα με το διαγωνισμό αγοράς νέου σύγχρονου εξοπλισμού καθαριότητας προϋπολογισμού 1.700.000ευρώ που είναι σε εξέλιξη καθώς και με νέο διαγωνισμό, προϋπολογισμού 1εκ.ευρώ για περαιτέρω ενίσχυση του εξοπλισμού την επόμενη χρονιά, συνεχίζουμε με συνέπεια το έργο μας τιμώντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε την έγκριση των προτάσεων μας, οι οποίες είναι συνεπείς με τη διαχρονική μας πολιτική για τα δημοτικά τέλη. Άλλωστε τα δημοτικά τέλη αποτελούν εργαλείο δουλειάς για την καθαριότητα και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και δεν αποτελούν πεδίο άγονων αντιπαραθέσεων, προσωπικών στρατηγικών και σκοπιμοτήτων».

.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 4:17 pm


Τα Χριστούγεννα έρχονται σε μία «αστραφτερή» εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!


Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει μία «αστραφτερή» εκδήλωση για να τα γιορτάσει.

Μικροί και μεγάλοι θα παραβρεθούν στην εκδήλωση και θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μουσική, να δουν το πάρκο να στολίζετε με φωτάκια και έλατα και να κάνουν πατινάζ στον πάγο.

Το Σάββατο 30/11 στις 18.00, ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει με μια γιορτή κυριολεκτικά αστραφτερή! 

Ελάτε να ζήσετε από κοντά την πιο φωτεινή εμπειρία των Χριστουγέννων.
Παρακολουθώντας τους χώρους του ΚΠΙΣΝ να μεταμορφώνονται ο ένας μετά τον άλλον σ’ ένα μαγικό μέρος πλημμυρισμένο στο φως, τη μουσική και τον χορό!

Τα χιλιάδες χριστουγεννιάτικα φωτάκια των δέντρων του Καναλιού ανάβουν, τα πανύψηλα στολισμένα έλατα της Αγοράς αποκαλύπτονται σε όλη τους τη λάμψη, οι φωτεινές εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στήνουν ευρηματικά παιχνίδια φωτός με τους περαστικούς.

Το Παγοδρόμιο παίρνει ξανά ζωή! Καθώς οι πρώτοι επισκέπτες γλιστρούν στον φρέσκο πάγο υπό τους ήχους της Παιδικής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες παρασύρουν και τα Σιντριβάνια του Καναλιού, που συμμετέχουν στον χορό με τον δικό τους φαντασμαγορικό τρόπο.

Η γιορτή κορυφώνεται με το καθιερωμένο πάρτι στην Αγορά, όπου φέτος η SOUL queen Idra Kayne μας βάζει χορευτικά στην ατμόσφαιρα των γιορτών με ένα άκρως χριστουγεννιάτικο, ξεσηκωτικό live.

Είσοδος Ελεύθερη

Τα Χριστούγεννα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ζωντανεύουν χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Στις 30/11 θα υπάρχει:

 • Δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης και μεταφορά προς και από το ΚΠΙΣΝ με shuttle bus σε συνεχή ροή.
 • Δρομολόγια shuttle bus από Σύνταγμα και ΗΣΑΠ Φαλήρου.

Αν δεν μπορείτε να είστε μαζί μας στο ΚΠΙΣΝ, δείτε τον Χριστουγεννιάτικο Κόσμο να ζωντανεύει και μέσω live-streaming στο snfcc.org

i-diakopes.gr.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 12:37 pm


Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού


Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Η έκθεση της UNICEF για το 2019

Περισσότερα χρόνια και πιο υγιείς ζωές ζουν τα παιδιά στον κόσμο, αλλά σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της 30ης επετείου στις 20 Νοεμβρίου από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η UNICEF αναφέρει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι. 

 Η επικεφαλής της UNICEF Χενριέτα Φορ υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «έχουν σημειωθεί εντυπωσιακές πρόοδοι για τα παιδιά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες», ωστόσο «εξακολουθούν να συσσωρεύονται οι ανισότητες σε βάρος των πιο φτωχών και πιο ευάλωτων» από αυτά.  

«Επιπλέον των προκλήσεων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν όσον αφορά την υγεία, τη διατροφή και την παιδεία, τα παιδιά σήμερα έχουν να αγωνιστούν κατά νέων απειλών όπως η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (μπούλινγκ)», προσθέτει η Φορ.

Όσον αφορά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 1989, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η θνησιμότητα των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών έχει μειωθεί παγκοσμίως κατά περίπου 60%. Επίσης περισσότερα παιδιά πηγαίνουν δημοτικό σχολείο, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, και τα δικαιώματα των παιδιών έχουν ενταχθεί σε νόμους που έχουν θεσπιστεί σε πολλές χώρες.

Ωστόσο η UNICEF επισημαίνει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν είναι ισότιμη, καθώς τα παιδιά κάτω των πέντε ετών των πιο φτωχών οικογενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί από τα παιδιά των πλουσιότερων οικογενειών. 

Επίσης μόνον τα μισά από τα φτωχά παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, υπογραμμίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ για τα παιδιά και προσθέτει ότι ορισμένα κορίτσια διατρέχουν τώρα μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαναγκαστούν να παντρευτούν από ό,τι το 1989.

Επιπλέον τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με την UNICEF.

Πηγή: sansimera.gr

.

.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 11:14 am


Μπαράζ πληρωμών - Συντάξεις Δεκεμβρίου, ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου


Εβδομάδα πληρωμών η επόμενη καθώς ο ΟΠΕΚΑ θα προχωρήσει σε πληρωμές των δικαιούχων για το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου και το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης). Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η πληρωμή για τις συντάξεις Δεκεμβρίου.

Ξεκινώντας από το ΚΕΑ, ο ΟΠΕΚΑ αναμένεται να πληρώσει το εν λόγω επίδομα την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου μαζί με το επίδομα ενοικίου. Θα καταβληθούν, επίσης, τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018 για τον μήνα Νοέμβριο.

Το ΚΕΑ θα καταβληθεί στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 31 Οκτωβρίου. Ας σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Η πληρωμή του ΚΕΑ

Η πληρωμή του ΚΕΑ πραγματοποιείται με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.

Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Πώς διαμορφώνεται 

 Το ποσό του ΚΕΑ σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:

- 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

- 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)

- 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Επίδομα παιδιού Ε δόση: Στις 25 με 26 Νοεμβρίου η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ

Όπως σας είχαν ενημερώσει από ημερών, έχει εγκριθεί η πληρωμή της Ε' δόσης του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ και η οποία θα φτάσει τα 195 εκατ. ευρώ.  

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος παιδιού Α21 στις 25-26 Νοεμβρίου. Ειδικότερα εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 195 εκ. ευρώ σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του επιδόματος παιδιού Ε΄ διμήνου 2019 καθώς και εκκρεμών αιτήσεων προηγούμενων ετών.

Να σημειωθεί ότι μέχρι την καταβολή της πέμπτης διμηνιαίας δόσης, 25-26 Νοεμβρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2019 παραμένει προσωρινά κλειστή εν όψει της εκκαθάρισης και πληρωμής της 5ης δόσης του 2019, όπως συμβαίνει παγίως πριν από κάθε πληρωμή. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής της πέμπτης διμηνιαίας δόσης του 2019.

Συντάξεις Δεκεμβρίου

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πληρωθούν οι συντάξεις για Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ και τα υπόλοιπα Ταμεία.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις ημερομηνίες πληρωμής όλων των Ταμείων.. 

 Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Ο ΟΑΕΕ θα τις καταβάλλει την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις του τελευταίου μήνα του χρόνου την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019. Οι συντάξεις του ΕΤΕΑΕΠ θα καταβληθούν στις 2 Δεκεμβρίου.

dikaiologitika.gr
.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 10:58 am


Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Τα ποσά και τα κριτήρια - Πως θα συμπληρώσετε την αίτηση


Από 64 έως 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους. Μέσα στην ημέρα ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις. Αφορολόγητο το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης. 20 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές, πότε θα μπουν τα χρήματα.

Μέσα στην ημέρα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης. Χθες ολοκληρώθηκαν τα τυπικά ζητήματα, πήρε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση και όλα είναι έτοιμα, για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις.
Το φετινό επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν τα νοικοκυριά μέχρι το τέλος του έτους που θα υποβάλουν αίτηση κυμαίνεται από 64 έως 350 ευρώ.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση καθώς η προθεσμία λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2019. Για να λάβει κάποιος όλο το επίδομα αρκεί να αγοράσει πετρέλαιο αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η πληρωμή ολόκληρου του επιδόματος θα γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 ενώ μετά τις 15 Ιανουαρίου και έως το τέλος Μαρτίου 2020 θα γίνουν διασταυρώσεις στα στοιχεία των αγορών πετρελαίου θέρμανσης που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι.Λίγο πριν ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
 • Ποιους κωδικούς θα πρέπει να χρησιμοποιήσω για να συνδεθώ με την Εφαρμογή Δικαιούχων του Επιδόματος πετρελαίου Θέρμανσης;
α. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXIS.
β. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXIS, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας Α.Φ.Μ. και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκκαθαριστικού/πράξης προσδιορισμού φόρου Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων (5) πέντε ετών.
Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον Α.Φ.Μ. σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Για αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.
 • Ποια στοιχεία δηλώνονται στην ηλεκτρονική αίτηση;
Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
– ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
– το ονοματεπώνυμό του,
– ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
– ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
– ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
– η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
– αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
– τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
– η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
– τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).επίδομα θέρμανσης
Προσοχή: Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος. Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια χρονική στιγμή.
 • Στην περίπτωση που κάποιος είναι διαχειριστής στην πολυκατοικία ποια στοιχεία θα πρέπει να δηλώσει στην αίτηση;
Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:
– τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
– τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
– τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
– τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
– το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προ- βαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 20 Δεκεμβρίου 2019.
 • Σε ποιο ΑΦΜ θα πρέπει να εκδοθεί το παραστατικό αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης;
Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί στον ΑΦΜ του αιτούντος, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXIS με τους οποίους θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση. Στην περίπτωση πολυκατοικίας το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί είτε στον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εάν αυτός υφίσταται, είτε στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στο κωδικούς Taxis με τους οποίους δημιουργήθηκε το προφίλ της πολυκατοικίας.
 • Το επίδομα θέρμανσης φορολογείται;
Όχι. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.  Επίσης δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση.
 • προμηθευτής πετρελαίου δεν μου έδωσε στοιχεία για να υποβάλω αίτηση χορήγησης επιδόματος. Πώς θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων;
Ο προμηθευτής πετρελαίου δεν δίνει στοιχεία για την υποβολή της αίτησής σας. Κάθε παραστατικό αγοράς πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στην Α.Α.Δ.Ε. Αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι:
 • Η σωστή αναγραφή του Α.Φ.Μ. σας ή του Α.Φ.Μ. διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία ή του Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας εφόσον έχει δηλωθεί από το διαχειριστή.
 • Η σωστή αναγραφή του αριθμού παροχής της Δ.Ε.Η. ή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής, αν πρόκειται για πολυκατοικία. ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα στοιχεία του Α.Φ.Μ. και του αριθμού παροχής της Δ.Ε.Η. πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του προμηθευτή και στην αίτησή σας.

Τι προβλέπει η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης

Οι γεωγραφικές ζώνες σπάνε σε ορεινές και μη ορεινές. Για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.επίδομα θέρμανσης
– Τα νοικοκυριά μπορούν να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης αγοράζοντας μικρότερη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι. Αρκεί να πραγματοποιήσουν αγορές πετρελαίου αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος. Για τον καθορισμό της υπολογισθείσας αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ορίζεται η τιμή 1,042 ευρώ ανά λίτρο.
– Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια με πέρυσι.
Δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης: Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης και πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
– Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται, είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
– Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα. Το όριο αυτό, προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο δηλώσεων.
Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι τέσσερις ζώνες

Για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες.

ΖΩΝΗ Α

Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

ΖΩΝΗ Β

Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

ΖΩΝΗ Γ

Αιτωλοακαρνανίας, ‘Αρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

ΖΩΝΗ Δ

Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων
Για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Ενδεικτικά για ένα νοικοκυριό με δύο τέκνα στην ζώνη Α το επίδομα ανέρχεται σε 300 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ.
Το ανωτέρω επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Δεν ισχύει η μείωση αυτή για τις ορεινές κοινότητες των μη ορεινών δήμων.
Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης υπολογισθείσας αξίας, μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του ανωτέρου επιδόματος, από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019. Σε περίπτωση που η υπολογισθείσα αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα. Για τον καθορισμό της υπολογισθείσας αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 1,042 ευρώ ανά λίτρο.
– Το επίδομα χορηγείται στα νοικοκυριά για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου 2019 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2019 μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι και 20 Δεκεμβρίου 2019 μέσω εφαρμογής στο TAXISnet.

Η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Στην αίτηση που θα κάνουν οι δικαιούχοι πρέπει να αναγράφονται:
– ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
– το ονοματεπώνυμό του,
– ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
– ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
– ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
– η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
– αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
– τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
– η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
– τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
β) Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:
– τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
– τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
– τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
– τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
– το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προ βαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.
Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 20 Δεκεμβρίου 2019.
γ) Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet, για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.
δ) Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών, υποβάλλει νέα αίτηση.
ε) Αρχικές ή τροποποιητικές αιτήσεις προσώπων που δεν πληρούν τα κριτήρια των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, απορρίπτονται αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με σχετική αιτιολογία. Περιπτώσεις απόρριψης οφειλόμενες στο λόγο εξαίρεσης της παραγράφου 3.γ) του άρθρου 1, οι οποίες προκύπτουν εξ αιτίας μη ύπαρξης σχετικής αναφοράς στο αρχείο οχημάτων που τηρείται στην Α.Α.Δ.Ε. θεραπεύονται με τη διαδικασία του άρθρου 7 της παρούσας.
στ) Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος.
Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια χρονική στιγμή.
ζ) Τα μέλη του μητρώου διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), υποχρεούνται στην υποβολή των φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην παρ. 2 άρθρ. 73 του ν.2960/2001 και στις διατάξεις της αριθμ. 1019446/113/0015/ΠΟΛ 1034/14.2.2008 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 307/Β΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
η) Όλα τα συνδεόμενα με την υποβαλλόμενη αίτηση δικαιολογητικά φυλάσσονται υποχρεωτικά από τους ενδιαφερόμενους για διάστημα πέντε (5) ετών.
θ) Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί στον ΑΦΜ του αιτούντος, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXISnet με τους οποίους θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση.
Στην περίπτωση πολυκατοικίας το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί είτε στον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εάν αυτός υφίσταται, είτε στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στο κωδικούς TaxisNet με τους οποίους δημιουργήθηκε το προφίλ της πολυκατοικίας.

newsit.gr


.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 10:43 am


Πνευματική Εστία Μοσχάτου: Επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου!


H Πνευματική Εστία Μοσχάτου - Επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου (Ιουλιανού 33, Αθήνα) στις 24/11/2019, ημέρα Κυριακή.
Συνάντηση στον ηλεκτρικό σταθμό του Μοσχάτου και αναχώρηση στις 10.30π.μ.
Θα χαρούμε να σας δούμε και σε αυτή την δράση μας!!

.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 10:10 pm


Ερώτηση Σπανάκη στον Υπουργό Άμυνας για το Πάρκο Ηρώων, του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου


Ερώτηση στον Υπουργό Άμυνας για το Πάρκο Ηρώων, του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης, με θέμα την παραχώρηση της κυριότητας του Πάρκου Ηρώων, στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου.

«Η παραχώρηση της κυριότητας του Πάρκου Ηρώων στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, αποτελεί ένα εύλογο και δίκαιο αίτημα της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Κατέθεσα σήμερα Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με την οποία ζητώ να ενημερωθώ σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε να παραχωρηθεί η κυριότητα του Πάρκου στον Δήμο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και της ζωής των κατοίκων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: 

Προς: τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο 

Θέμα: «Παραχώρηση της κυριότητας του Πάρκου Ηρώων στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου» 

Το Πάρκο Ηρώων (πρώην Ενόπλων Δυνάμεων) παραχωρήθηκε το 1995 από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στον τότε Δήμο Ταύρου. Σήμερα ο φορέας διαχείρισής του είναι ο ενιαίος Καλλικρατικός Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου, ο οποίος σύμφωνα με την πράξη παραχώρησης (Φ 913.1/103/256995 Σ.1503, 28-6-1995) έχει το δικαίωμα χρήσης, συντήρησης, φύλαξης και διαχείρισης του χώρου. 

Το Πάρκο Ηρώων, το οποίο καταλαμβάνει μια έκταση 53 στρεμμάτων, αποτελεί ζωτικό «πνεύμονα» πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή και σήμερα λειτουργούν σε αυτό Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, θερινό σινεμά, παιδική χαρά κ.α. Η Δημοτική Αρχή έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την Α’ φάση ανάπλασης του, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, εντάσσοντας το έργο στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής έτους 2018. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τη Β’ φάση, προϋπολογισμού 570.000 ευρώ. 

Οι εργασίες ανάπλασης, ωστόσο, δεν έχουν ξεκινήσει αφού παρά τις προσπάθειες του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου να αποκτήσει την κυριότητα του χώρου, αυτός συνεχίζει να αποτελεί ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. 

Επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν προχώρησε στην παραχώρηση της κυριότητας στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου τα προηγούμενα χρόνια. 

Επειδή η παραχώρηση της κυριότητας του Πάρκου Ηρώων στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, είναι ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των Δημοτών. 

Επειδή το Πάρκο αποτελεί ιδανική επιλογή για άθληση, ποδήλατο, περίπατο και ψυχαγωγία, για ανήλικους και ενήλικους. 

Επειδή το έργο ανάπλασης του, θα δημιουργήσει έναν δημόσιο υπερτοπικό πόλο πρασίνου με ήπιες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.

Επειδή η αξιοποίησή του θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και της ζωής των κατοίκων της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιες ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε ώστε να παραχωρηθεί η κυριότητα του Πάρκου Ηρώων στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου;

2. Πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθούν οι σχετικές ενέργειες παραχώρησης της κυριότητας, ώστε να ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες εργασίες ανάπλασης του Πάρκου Ηρώων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης
.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 9:33 pm


Μαζί Μπροστά: Ανταποδοτικά Δημοτικά τέλη.


Δημοτική Παράταξη Μαζί Μπροστά

Σε ένα άκρως ενδιαφέρον Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν ο καθορισμός του ύψους των ανταποδοτικών τελών, για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό.
Δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες, μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η.
Η Δημοτική μας Παράταξη, σε συνεργασία με τους Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή, κατέθεσε κοινή συνθετική πρόταση για μείωση 15%, των τελών που πληρώνουν τα μικρά καταστήματα του Δήμου μας, ως 250τ.μ.
Τα μικρά καταστήματα ως 250τμ, αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων σε Μοσχάτο και Ταύρο και είναι αυτά που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της κρίσης.
Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή, αγνοώντας το σύνολο των προτάσεων μας, ψήφισε σημαντική μείωση 17,2%, αλλά μόνο για τα μεγάλα καταστήματα, από 250 ως 500τ.μ.
Το συνολικό πακέτο που καταθέσαμε, περιείχε προτάσεις, για μειωμένα δημοτικά τέλη στα Καταστήματα της βιομηχανικής ζώνης, ως κίνητρο επέκτασης της εμπορικής δραστηριότητας και αύξηση δαπανών για την ανακύκλωση.
Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα καθώς δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχτούν προβλήματα όπως:
- Η ελειματική καθαριότητα σε αρκετά σημεία του Δήμου μας.
- Η απουσία επενδύσεων σε οχήματα και μηχανήματα καθαριότητας, με αποτέλεσμα την απαξίωση του στόλου και παρά την ύπαρξη σημαντικού ταμειακού διαθεσίμου, γι αυτό τον σκοπό.
- Τέλος αναδείξαμε προβλήματα στον ηλεκτροφωτισμό σε Μοσχάτο και Ταύρο, σε κεντρικά σημεία αλλά και στις γειτονιές.

.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 9:17 pm


Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας: "Δεν θα πουλήσουμε το μέλλον μας", της Νίκης Βεσσαροπούλου

Επιστρέφουμε στις προβολές μας αυτή την Κυριακή, 24/11, με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Δεν θα πουλήσουμε το μέλλον μας", της Νίκης Βεσσαροπούλου (2018, Έγχρωμο, 52΄). Μαζί μας θα είναι και ο συντελεστής της ταινίας, ηχολήπτης Μανώλης Μακριδάκης.

Σχετικά με την ταινία:
"Η Γαρυφαλλιά και η Δήμητρα, δύο κορίτσια στην εφηβεία, ζουν στην πανέμορφη Χαλκιδική, που απειλείται με περιβαλλοντική καταστροφή χωρίς προηγούμενο από την κατασκευή ενός μεταλλείου ανοιχτής εξόρυξης χρυσού. Βιώνοντας έντονα τη διαμάχη για το μεταλλείο και την οικονομική κρίση τα δύο κορίτσια, με αθωότητα και δυναμισμό, αποφασίζουν να αγωνιστούν για το μέλλον τους".

Κυριακή, 24/11, στις 19:30. Όπως πάντα, στο σπίτι της Μεσοποταμίας - Πλάτωνος 13, Μοσχάτο.

Η είσοδος είναι πάντα δωρεάν αλλά αν θέλετε μπορείτε να συνεισφέρετε στο Καλάθι της Αλληλεγγύης με τρόφιμα μακράς διαρκείας και στην καμπάνια της Μεσοποταμίας για συλλογή σχολικών ειδών για τα προσφυγόπουλα.

Περισσότερα για την καμπάνια, εδώ:

https://www.mesopotamia.gr/el/kampania-syllogis-scholikon-eidon-gia-prosfygopoula/


.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 9:07 pm


Εκδήλωση για το «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου»


Πρόσκληση συμμετοχής στην 1η διαβούλευση στο πλαίσιο κατάρτισης του έργου, «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου»

Ο Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου σε συνεργασία με την εταιρία «Διαδικασία ΑΕ» εκπονεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Οι βασικοί στόχοι του ΣΒΑΚ είναι:

 • ο σχεδιασμός πολιτικών για τη βιώσιμη κινητικότητα · η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη
 • η αναβάθμιση του περιβάλλοντος με περιορισμό της ρύπανσης και του θορύβου
 • η βελτίωση της μετακίνησης με μέσα μαζικής μεταφοράς
 • η ενίσχυση του περπατήματος και του ποδηλάτου 
 • η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

Στο πλαίσιο αυτό σας προσκαλώ στην εκδήλωση που οργανώνει ο Δήμος, που θα πραγματοποιηθεί στις 20/11/2019 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου (Σολωμού & Κωνσταντινουπόλεως)

Προϋπόθεση για να επιτύχουν οι παραπάνω στόχοι είναι η συμμετοχή των πολιτών, του καθένα ξεχωριστά, στις διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων για το αύριο του δήμου, με αλλαγές στην πολεοδομική και κυκλοφοριακή οργάνωση της πόλης.

Η εκδήλωση έχει ως αντικείμενο την ενημέρωσή σας, την συγκέντρωση των απόψεών σας, και τη συζήτηση επί ενός συμφώνου συνεργασίας με τον Δήμο των φορέων που εκπροσωπείτε στα παραπάνω θέματα.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης


Α/Α
ΘΕΜΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
1
Χαιρετισμός Δημάρχου  
10 λεπτά
2
Μεθοδολογία προγράμματος    
10 λεπτά
3
Παρουσίαση διαδικασίας συμμετοχικού σχεδιασμού
10 λεπτά

4
Καταγραφή προβλημάτων και θεμάτων προς διερεύνηση που θα προταθούν από τους εκπροσώπους φορέων και από τους πολίτες

60 λεπτά
5
Παρουσίαση συμφώνου συνεργασίας 
10 λεπτά

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου
Ανδρέας Γ. Ευθυμίου


.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 4:51 pm


Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του, Χρ. Θεοδωρόπουλου, πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη, 20-11-2019 και ώρα 15:30 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου-Χολαργός).

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 

 1. Ενημέρωση για πρωτοβουλία σύνταξης πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδας. 

 2. Έγκριση των αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού γ΄ τριμήνου 2019. 
 (Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Πέππας) 

 3. Λήψη απόφασης σχετικά με εξοπλισμό συλλογής, αποκομιδής, μεταφοράς απορριμμάτων για το Δήμο Κυθήρων. (Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Πέππας) 4. Έγκριση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. 
 (Εισηγητές οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Ν. Πέππας και Ε. Δουνδουλάκη) 

 5. Έγκριση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών. 
 (Εισηγητές οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Ν. Πέππας και Ε. Δουνδουλάκη) 

 6. Έγκριση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. 
 (Εισηγητές οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Ν. Πέππας και Ε. Δουνδουλάκη) 

 7. Έγκριση σκοπιμότητας δαπάνης για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Δήμο Αιγάλεω με τίτλο «Συναπάντημα Διαδημοτικών Εθνικοτοπικών και Πολιτιστικών Συλλόγων¨». 
 (Εισηγητές οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Ν. Πέππας και Ε. Δουνδουλάκη) 

 8. Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για συνδιοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης με το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Σαλαμίνας που θα πραγματοποιηθεί από 3/12/2019 έως 10-12-2019 στη Σαλαμίνα. 
 (Εισηγητές οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Ν. Πέππας και Ε. Δουνδουλάκη) 

 9. Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για τη διοργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής στο Πεδίο του Άρεως. 
 (Εισηγητές οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Ν. Πέππας και Ε. Δουνδουλάκη) 

 10. Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για την παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών και διαδικτυακών υπηρεσιών άμεσης επικοινωνίας, ενημέρωσης, πληροφόρησης και συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής. 
 (Εισηγητής ο Πρόεδρος του Π.Σ. Αττικής κ. Χ. Θεοδωρόπουλος) 

 11. Συγκρότηση επιτροπής «Πολιτισμού και Αθλητισμού» αποφασιστικού χαρακτήρα. 
 (Εισηγήτρια η Αντιπεριφερειάρχης κ. Ε. Δουνδουλάκη) 

 12. Έγκριση σκοπιμότητας σύναψης προγραμματικής σύμβασης οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ασπροπύργου και της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεόρασης Δήμου Ασπροπύργου ATTICA TV για την εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος παροχής υπηρεσιών αναφορικά με την ανάληψη και εκτέλεση τηλεοπτικών παραγωγών, συνολικού προϋπολογισμού 210.040,65 € (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) και έγκριση των όρων αυτής. 
(Εισηγητής ο Πρόεδρος του Π.Σ. Αττικής κ. Χ. Θεοδωρόπουλος) 

13. Έγκριση Ετήσιας Έκθεσης Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής Περιφέρειας Αττικής έτους 2018. 
(Εισηγήτρια η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μ. Κουρή) 

 14. Έγκριση της σύναψης και όρων του σχεδίου της τροποποίησης – παράτασης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιώς για την κατασκευή του έργου με τίτλο: «Συμπληρωματική Σύμβαση για εργασίες αποκατάστασης και αντιστήριξης του πρανούς στην πλαζ Βοτσαλάκια στα πλαίσια του υποέργου: ¨Ανάπλαση και αναβάθμιση επιλεγμένων περιοχών δικτύου κυκλοφορίας πεζών στον αστικό ιστό του Δήμου Πειραιά. ΑΑΕ 8/2012¨ του έργου: Ολοκληρωμένη Αστική Αειφόρος Ανάπλαση ευρείας κλίμακας στο Δήμο Πειραιά – Β΄ Φάση». 
 (Εισηγήτρια η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σ. Αντωνάκου) 

 15. Έγκριση σύναψης και όρων τροποποίησης – παράτασης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Χαλανδρίου για το έργο: «Διαμόρφωση πλατείας στον Κ.Χ. 1170 του Δήμου Χαλανδρίου». 
 (Εισηγήτρια η Αντιπεριφερειάρχης κ. Λ. Κεφαλογιάννη) 

 16. Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για τη συμμετοχή υπαλλήλων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών στο 3 ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφορικών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου 2019 στην Αθήνα. 
 (Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Λεωτσάκος) 

 17. Λήψη απόφασης για την παράταση ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων εντός του εμπορικού κέντρου στο Δήμο Γλυφάδας. 
 (Εισηγήτρια η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δ. Νάνου) 

18. Ορισμός εκπροσώπου της Περιφέρειας Αττικής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΔ 170/2003 των συγκοινωνιακών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής. 
(Εισηγήτρια η Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη) 

 19. Έγκριση σκοπιμότητας για την προμήθεια αντιπαγετικού άλατος σε σάκους για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στην Περιφέρεια Αττικής λόγω παγετού – χιονοπτώσεων. 
(Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Κόκκαλης) 

 20. Έγκριση λήψης μέτρων σήμανσης και εξασφάλισης κυκλοφορίας σύμφωνα με τη μελέτη: «Μελέτη Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων λόγω αποκλεισμού τμημάτων της οδού Βασ. Κωνσταντίνου στην Δ.Κ. Βάρης στο πλαίσιο κατασκευής του έργου: «Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης». 
(Εισηγήτρια η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ε. Κοσμίδη) 

 21. Απόφαση λήψης μέτρων προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του έργου «Καθαρισμός – Συντήρηση – Κατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής και συνδετηρίων αγωγών δικτύου πρώην ΔΕΣΕ.». 
 (Εισηγήτρια η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ε. Κοσμίδη) 

 22. Ορισμός νέων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής σε Κοινές Επιτροπές Παρακολούθησης Προγραμματικών Συμβάσεων Περιφέρειας Αττικής. 
 (Εισηγήτρια η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ε. Κοσμίδη) 

 23. Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για πραγματοποίηση εκδήλωσης – συνεδρίου για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 8/12/2019 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
(Εισηγήτρια η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ε. Μπαρμπαγιάννη - Αδαμοπούλου)

24. Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αττικής, αποτελούμενη από δύο (2) υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού, στη διεθνή διοργάνωση “Focus: The Location Show", η οποία θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, στις 3-4 Δεκεμβρίου 2019, καθώς και του προϋπολογισμού της σχετικής δαπάνης». 
(Εισηγητής ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θ. Κουτσογιαννόπουλος)

25. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του υφιστάμενου Καταστήματος Τεχνικού και Οικιακού Εξοπλισμού της εταιρείας PRAKTIKER HELLAS ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε. επί της οδού Τατοΐου 14, Μεταμόρφωση, Δήμος Μεταμόρφωσης, Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών, Περιφέρεια Αττικής.
(Εισηγητής ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ν. Παπαδάκης)

26. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Νέο Διώροφο Κτίριο Κεντρικών Εγκαταστάσεων Εταιρείας Ταχυμεταφορών με Υπόγειο Σταθμό Αυτοκινήτων (Κέντρο διαλογής – Γραφεία – Καταστήματα λιανικής)», επί της Π. Ράλλη 36-38, στο Δήμο Αιγάλεω, Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.
(Εισηγητής ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ν. Παπαδάκης)

27. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορά στη δραστηριότητα «Κατάστημα Υγειονομικού ενδιαφέροντος – Μικτή Επιχείρηση Λιανικής & Χονδρικής Διάθεσης Τροφίμων και Ποτών – Μαζικής Εστίασης Παρασκευής και Διάθεσης Πλήρους γεύματος» της «ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» στη Λ. Κηφισού 94, στο Δήμο Αιγάλεω – ΠΕΤ: 1907136525.
(Εισηγητής ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ν. Παπαδάκης)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 2:46 pm


Διευρυμένη σύσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με κεντρικό ζήτημα την υλοποίηση παρεμβάσεων και δράσεων για την οδική ασφάλεια των πολιτών


➣Διευρυμένη σύσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με κεντρικό ζήτημα την υλοποίηση παρεμβάσεων και δράσεων για την οδική ασφάλεια των πολιτών

➣Γ. Πατούλης: «Ύψιστη προτεραιότητα μας η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Αττική – Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής μπορούν να αξιοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο»

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Τροχαίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας, με αντικείμενο την οδική ασφάλεια. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται συνάντηση, στην οποία επιτυγχάνεται διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε ζητήματα οδικής ασφάλειας. Στόχος της πρώτης διευρυμένης σύσκεψης, ήταν η συγκρότηση μίας ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή μελών από όλους τους αρμόδιους φορείς, η οποία θα έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία προτάσεων και παρεμβάσεων για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Αττικής. Παράλληλα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μια ημερίδα στην οποία και θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια.


Γ. Πατούλης: «Οι στόχοι που θα τεθούν θα μετουσιωθούν σε πράξεις μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα»

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε ως ύψιστη προτεραιότητα την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Αττική και επισήμανε πως στόχος της επιτροπής που θα συσταθεί με τη συνδρομή όλων των άξιων στελεχών, θα είναι να μετουσιωθούν τα λόγια σε αποτελεσματικές πράξεις και δράσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής μπορούν να αξιοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο.

Συμπληρωματικά εισηγήθηκε και τη διοργάνωση σχετικής ημερίδας με τη συμμετοχή και μαθητών από σχολεία της Αττικής η οποία θα έχει ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. «Θα δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση των πολιτών πάνω σε ζητήματα κυκλοφοριακής αγωγής. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε ουραγοί σε αυτό το ζήτημα και να θρηνούμε κάθε χρόνο χιλιάδες θύματα στην άσφαλτο. Αυτό πρέπει να σταματήσει και προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», ανέφερε.


Το τρίπτυχο των δράσεων: Εκπαίδευση – Υποδομές – αστυνόμευση

Κατά τη συζήτηση συμφωνήθηκε πως οι δράσεις που απαιτείται να δρομολογηθούν θα πρέπει να βασιστούν σε 3 άξονες, με πρώτο την εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας, δεύτερο τη δημιουργία υποδομών που θα συμβάλλουν στην πρόληψη ατυχημάτων και τρίτον την αστυνόμευση προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση του κώδικα κυκλοφορίας.

Μεταξύ των προτεινόμενων δράσεων που αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση από τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων ως βασικότερες αναδείχθηκαν η αυστηρή αστυνόμευση των λωρίδων έκτακτης ανάγκης, η αναπροσαρμογή των ορίων ταχύτητας εντός του αστικού ιστού, αλλά και η χρήση τεχνολογίας, μέσα από καινοτόμες εφαρμογές. Ειδικότερα επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων: 

 Η ανάγκη ενοποίησης των ηλεκτρονικών συστημάτων της Περιφέρειας με αυτά του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την εποπτεία και καταγραφή παραβάσεων 

 Αυστηρή αστυνόμευση για την αποσυμφόρηση των ΛΕΑ 

 Συνεργασία της Περιφέρειας με το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης για να μπορούν να αξιοποιηθούν ψηφιακά δεδομένα που αφορούν στις παραβάσεις 

 Υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αποτελεσματικότερη εποπτεία και τον εντοπισμό παραβάσεων 

  Σε συνεργασία Περιφέρειας και Υπουργείου Παιδείας, να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων επιμορφωτικές δράσεις που θα συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση των μαθητών σε ζητήματα οδικής ασφάλειας. 

 Αναγκαιότητα αναπροσαρμογής των ορίων ταχύτητας μέσα στον αστικό ιστό. (Μεταξύ των προτάσεων που έγιναν ήταν η μείωση του ορίου ταχύτητας από τα 50 στα 30 km/h).


Να επισημανθεί ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της εκπαίδευσης. Μάλιστα ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με το υπ. Παιδείας, είναι ανάγκη το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής να μετακινηθεί από την ευέλικτη ζώνη στο κανονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το σχετικό αίτημα, επισημάνθηκε από την εκπρόσωπο της υφυπουργού κ. Ζαχαράκη ότι εξετάζεται θετικά.
Ως ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηρίστηκε και το ζήτημα των υποδομών. Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντική θα είναι η συμβολή του ΤΕΕ καθώς όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Γ. Στασινός θα συμβάλλει στην προσπάθεια, παρέχοντας δωρεάν τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή πεζοδρομίων.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γ. Γ. του υπ. Περιβάλλοντος Ε. Μπακογιάννης, Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης, η διευθύντρια του γραφείου υφ. Παιδείας Κ. Εξαρχάκου εκπροσωπώντας την κα Ζαχαράκη και ο επιστημονικός συνεργάτης του υπουργείου Ε. Μαυρικάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, ο Διοικητής της Τροχαίας Σ. Λάσκος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής ασφάλειας της Βουλής Χ. Κέλλας, ο Γ. Γ. του υπ. Ναυτιλίας Ε. Κυριαζόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Ν. Παπαευσταθίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος, η Αντιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Ν. Καρατζιά, ο εκπρόσωπος του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Σμήναρχος Γ. Δημητρίου, ο εκπρόσωπος του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος Πύραρχος Π. Νιάφας, ο Πρόεδρος των Συγκοινωνιολόγων του ΕΜΠ Κ. Κεπαπτζόγλου, η Διευθύντρια Αναπτυξιακών έργων της Περιφέρειας Ε. Βελγάκη, ο Γενικός Διευθυντής Μεταφορών της Περιφέρειας Η. Δόλγυρας, ο τεχνικός σύμβουλος Θ. Καρδοματέας, ο σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα οδικής ασφάλειας Κ. Λογοθέτης, ο σύμβουλος σε ζητήματα Μεταφορών της Περιφέρειας Ε. Ματσούκης, ο Προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας Π. Καρυώτης, ο εκπρόσωπος του υπ. Μεταφορών-Διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού μεταφορών και οδικής ασφάλειας Δ. Παπαγιαννίδης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ν. Ηλιού, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων Δ. Θεοδωρόπουλος, ο εκπρόσωπος του υφ. Προστασίας του Πολίτη Ε. Κουντρομιχάλης, ο εκπρόσωπος του αρχηγού του ΓΕΣ Χ. Μπουγάδης, ο συνεργάτης του υπ. Ψηφιακής διακυβέρνησης, Θ. Σταβέρης-Πολυκαλάς και ο προϊστάμενος επιχειρησιακού σχεδιασμού της δημοτικής αστυνομίας Π. Δικαιάκος.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 2:34 pm


Σκληρή απάντηση Σπανάκη σε Κατρούγκαλο (vid)

Επίθεση Σπανάκη σε Κατρούγκαλο για τους συνταξιούχους, στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Σκληρή απάντηση στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατρούγκαλο, έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης, κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. 

«Άκουσα με πολύ προσοχή τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση, δεν θα υιοθετήσει το πλέγμα θετικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι επιλογές αυτής της Συνταγματικής Αναθεώρησης αντανακλούν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Σπανάκης και ανεβάζοντας τους τόνους συνέχισε: «Του απαντώ. Οι ρυθμίσεις των παλαιών οφειλών στην νέα πάγια ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, το επιτελικό κράτος, ο αναπτυξιακός νόμος, η προάσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, η ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, σας βρίσκει σύμφωνους ή όχι; Επιτέλους σηκώστε το ανάστημά σας και πείτε αλήθεια στον Ελληνικό λαό έστω και τώρα, από τη θέση της αντιπολίτευσης. Εσείς, που γονατίσατε τους συνταξιούχους και δεν σεβαστήκατε τον κόπο της εργασίας τους και τις ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωσαν κατά το παρελθόν, με αυτόν τον νόμο-έκτρωμα, μιλάτε εσείς κ. Κατρούγκαλε ότι αυτή η Συνταγματική Αναθεώρηση που φέρνει τομές αντανακλά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Όχι κύριοι. Μέχρι εδώ!».

Ο κ. Σπανάκης τόνισε επίσης την ανάγκη, στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση να υπάρξει πρόβλεψη «ώστε οι νόμοι που έχουν αυξημένη πλειοψηφία, να μην μπορούν να τροποποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, να μην τροποποιούνται εύκολα οι φορολογικοί νόμοι, που έχουν να κάνουν με την φορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων και φοροελαφρύνσεων αλλά το ίδιο να συμβαίνει και με τους επενδυτικούς, τους αναπτυξιακούς νόμους, που επιφέρουν σταθερότητα στην επιχειρηματικότητα και στην αγορά εργασίας».

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας:

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 2:25 pm


Βράβευση του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου από το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (εικόνες)


ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΔΔΥΠΠΥ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 14-16/11 στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο και η 23 η Τακτική Τριµηνιαία Συνάντηση Υγιών Πόλεων του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας του οποίου ο Δήμος μας αποτελεί μέλος.

Η διάρθρωση των Ενοτήτων του φετινού Πανελλήνιου Συνεδρίου, στηρίχθηκε κυρίως στους έξι βασικούς πυλώνες πολιτικής δράσης των Υγιών Πόλεων Ευρώπης ( Άνθρωποι, Τόπος, Ευημερία, Ειρήνη, Συμμετοχή και Πλανήτης), όπως ψηφίστηκαν από την Σύνοδο Δημάρχων στην Κοπεγχάγη και στους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με επίκεντρο την Υγεία. Σε κάθε ενότητα υπήρξε θεωρητική προσέγγιση και καλές πρακτικές των δήμων.

Ο Δήμος μας συμμετείχε ενεργά στο Συνέδριο με το συντονισμό βιωματικών εργαστηρίων και την παρουσίαση καλών πρακτικών από τις κοινωνικές του υπηρεσίες. 

Ήταν μια μεγάλη συνάντηση εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα και εκπροσώπων επιστημονικών φορέων.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν, ο κ. Ανδρέας Γ. Ευθυμίου, Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, ο οποίος παρέλαβε βραβείο που χορηγήθηκε από το ΕΔΔΥΠΠΥ στο Δήμο μας για τη δέσμευσή του στην προαγωγή υγείας και την εκπλήρωση των κριτηρίων που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Ευρώπης για τους δήμους μέλη των Εθνικών Δικτύων κατά τη χρονική περίοδο 2014- 2018, η κα Ντένια Λουκάκη, πολιτικά υπεύθυνη ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος ΔΟΠΑΚΑ του Δήμου και η κα Δήμητρα Παπαγεωργίου, συντονίστρια του Δικτύου για το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας και Ψυχολόγος. 

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Γ. Ευθυμίου δήλωσε σχετικά: « Η υγεία και η ευημερία των πολιτών εξαρτώνται άμεσα από τις δράσεις που γίνονται σε τοπικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις Υγιείς Πόλεις, η πόλη θεωρείται ως ένα ενιαίο σύστημα όπου οι άνθρωποι, το φυσικό, κοινωνικό, αστικό, οικιστικό, πολιτιστικό και οικονομικό περιβάλλον είναι αλληλένδετα και αλληλοεπηρεάζονται. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις προάγει την Υγεία και την ευεξία των πολιτών. Στο Δήμο μας, ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές, δραστηριοποιούμαστε και εργαζόμαστε με συνέπεια σε όλους τους τομείς για να προάγουμε την υγεία και την ευημερία των πολιτών μας».Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 2:17 pm


Σεμινάριο με θέμα «Αντισεισμική Προστασία Παιδικών Σταθμών»


Το ΝΠΔΔ Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, διοργανώνουν την Τρίτη 19/11/19 σεμινάριο με θέμα, «Αντισεισμική Προστασία Παιδικών Σταθμών» με στόχο να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου. 

Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η Δρ. Κούρου Ασημίνα, Γεωλόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαίδευσης Ενημέρωσης ΟΑΣΠ, θα μιλήσει για τη διαχείριση του κινδύνου, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και τη διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας, δίνοντας στους συμμετέχοντας την απαραίτητη ενημέρωση που χρειάζονται για αυτές τις καταστάσεις. 

 Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 1:58 pm


Κυκλοφοριακό χάος στο Μοσχάτο - Πάρκαρε το ΙΧ του μέσα στην Μακρυγιάννη (vid - εικόνες)!


Συνέβη σήμερα (Δευτέρα 19/11/19) στις 11.30 το πρωί στο Μοσχάτο, λίγο μετά από τον ΗΣΑΠ στη Λεωφόρο Μακρυγιάννη! 

Για πάνω από ώρα εγκλωβίστηκαν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ που διέρχονται από κέντρο του Μοσχάτου επί της Λεωφόρου Μακρυγιάννη, λόγω στάθμευσης ΙΧ, στη μέση του δρόμου, στην οδό Μακρυγιάννη λίγο πριν από τη Κοραή, όπως θα δείτε στις παρακάτω εικόνες και το βίντεο. 

Μετά από αυτό στο κέντρο του Μοσχάτου δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος. Κόλλησαν δυο λεωφορεία του ΟΑΣΑ, τρία τρόλεϊ, πολλά ΙΧ και το λεωφορείο του δήμου.

Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε μετά από την παρέμβαση του γερανού της τροχαίας που πήρε το παρκαρισμένο παράνομα ΙΧ.Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 1:47 pm


6/6 για την ανδρική ομάδα της Ελευθερίας Μοσχάτου!


Ελευθερία 69-50 Δάφνη (α ανδρ. Ε.Σ.Κα.Ν.Α.)

Ένα ματς που η ομάδα της Ελευθερίας είχε εκρηκτικό ξεκίνημα, και τελικώς να δημιουργεί μια διαφορά στο α μέρος, όπου όχι τόσο αυτή αλλά όσο η εικόνα τους ματς, προϊδέαζε για μια άνετη νίκη. 

Έτσι και έγινε, με την Ελευθερία στο β μέρος να συνεχίζει να είναι πιεστική και να παίρνει την έκτη συνεχόμενη νίκη και να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας.

Α ανδρών Ε.Σ.Κα.Ν.Α. (o6η/26 αγ.), Δευ 18.11.2019, ώρα 20.30, γηπ. κλ. Μοσχάτου Α. (διαιτ.: Παπαφωτίου, Τσαχάκης, Ιωάννου) 

Α.Ο. Ελευθερία Μ. 69- 50 Δάφνη Αγ. Δημ. Α.Ο. ( δεκ.: 26-12 , 46-30 , 60-40 , 69-50 )

Α.Ο.Ε.Μ.( Σίμος, Δολιανίδης ): Γιαννόπουλος, Κολοφώτης, Δέλλιος 3(1), Ντόσκορης 5(1), Γεράνιος, Γιαμπάνης © 14 {13 ριμπ}, Κατσούρης 23(4), Νικολαϊδης 5, Ζενέλι 6(1), Κιούσης 12(2), Γιαννικόπουλος, ( δεν έπαιξαν : Μαρκουίζος ).

Δάφνη ( Σπανός ): Γεωργόπουλος 8, Τσίλαγας © 4, Κατσαρέας, Ιορδάνου 15(2), Σωτηρόπουλος 2, Βούτας 6, Παπαδάκης 2, Τσιούτσιας 2, Σολούκος, Τσακίρης 4, Αλεβίζος 7(1), Κατσούλης .


Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 1:19 pm


Εθελοντική αιμοδοσία στο Παλαιό Φάληρο!

68η Εθελοντική αιμοδοσία Δήμου Παλαιού Φαλήρου!
Κυριακή 24/11/19
Ώρα 10.00 έως 14.00
Πολυχώρος Δημαρχείου Π. Φαλήρου, Λάκη Σάντα & Αρτέμιδος.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 11:05 am


Ταύρος: Η Φαίδρα Γιαννέλου στο "Μουσική σαν στο σπίτι σας"


"Η Μουσική σαν στο σπίτι σας" υποδέχεται τη μαέστρο Φαίδρα Γιαννέλου σε μια παρουσίαση για την ιστορική διαδρομή και το ρόλο των μαέστρων.
Σας περιμένουμε την Τετάρτη στις 19:30 στη στέγη του φεστιβάλ στον Ταύρο.
Κόστος: 5€ (απαραίτητη η κράτηση τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά) 
Διεύθυνση: Δαιδάλου 32, Ταύρος 
Τηλ. επικοινωνίας: +30 2103460830 (8:00-14:00), +30 6945175905 
Πληροφορίες www.pianoplusfestival.gr

.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 10:48 am


Φωτιά σε αυτοκίνητα στον Ταύρο - Εμπρησμό βλέπει η Πυροσβεστική (vid)

Άγνωστοι δράστες έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο, η οποία επεκτάθηκε και σε άλλα δύο οχήματα με αποτέλεσμα να καούν και τα τρία αυτοκίνητα.  
Σε εμπρησμό αποδίδει η Πυροσβεστική τη φωτιά Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε υπαίθριο πάρκινγκ στον Ταύρο και συγκεκριμένα στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, σημειώθηκε τα ξημερώματα, από την οποία καταστράφηκαν ακόμα δύο οχήματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στις 04:30, άγνωστοι δράστες έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο, η οποία επεκτάθηκε και σε άλλα δύο οχήματα με αποτέλεσμα να καούν και τα τρία αυτοκίνητα, ενώ η Πυροσβεστική αποδίδει τα αίτια της πυρκαγιάς σε εμπρησμό.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 8 πυροσβέστες με 3 οχήματα.
Κατεσβέσθη #πυρκαγιά σε Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης, επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου Αττικής. Στο συμβάν επιχείρησαν 8 #πυροσβέστες με 3 οχήματα.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) November 19, 2019.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 10:41 am


Μοσχατο - Ειδήσεις και Νέα

10 χρόνια ΚΑNENAS - Το Βήμα Online

10 χρόνια ΚΑNENAS  Το Βήμα Online

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 1:02 pm


Νίκη… ανάσα για Άνω Μερά - Koini Gnomi

Νίκη… ανάσα για Άνω Μερά  Koini Gnomi

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 6:46 am


«Ουρλιάζαμε» - Η Αυγή

«Ουρλιάζαμε»  Η Αυγή

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 6:52 pm


Δελτίο Ειδήσεων στις 08:00 - Athina 9.84 fm

Δελτίο Ειδήσεων στις 08:00  Athina 9.84 fm

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:33 am


Έχασε στο Μοσχάτο ο ΠΑΣ WBC - Typos-i.gr

Έχασε στο Μοσχάτο ο ΠΑΣ WBC  Typos-i.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 November 2019 | 9:00 am


Επιδόρπιο και κρασί - Ο Φιλελεύθερος

Επιδόρπιο και κρασί  Ο Φιλελεύθερος

Δημοσιεύθηκε στις 3 November 2019 | 9:00 am


Στο Μοσχάτο ο Κατίδης - Fosonline

Στο Μοσχάτο ο Κατίδης  Fosonline

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Μοσχατο

Φιλικοί ιστότοποι: