Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αχαϊας   »   Καλαβρυτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Νεκτάριος Φαρμάκης για φυσικό αέριο: «Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα… πρέπει να τελειώσουν!»


Την αύξηση των οικιακών συνδέσεων με το δίκτυο φυσικού αερίου που επίκειται να κατασκευαστεί στη Δυτική Ελλάδα, σε διπλάσιο σχεδόν ποσοστό από το αρχικώς προβλεπόμενο, αποδέχτηκε και ανακοίνωσε προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε.


Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΔΑ Α.Ε. με επιστολή που υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος, Μάριος Τσάκας, ενημερώνει τον κ. Φαρμάκη ότι αποδέχεται το αίτημα διεύρυνσης του επενδυτικού προγράμματος στη Δυτική Ελλάδα, όπως της είχε ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη, δίνοντας έμφαση στην αύξηση των οικιακών συνδέσεων, που σε ό,τι αφορά τις τρεις πόλεις - δηλαδή την Πάτρα, το Αγρίνιο και το Πύργο – κυμαίνονται σε ποσοστό από 50% μέχρι 400%!


Παράλληλα ο Περιφερειάρχης κοινοποίησε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,  Σύμφωνο Συνεργασίας, μέσω του οποίου ζητείται η ενυπόγραφη δέσμευση όλων των πλευρών για την ολοκλήρωση και τη λειτουργικότητα του δικτύου φυσικού στη Δυτική Ελλάδα, εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.


Το σύμφωνο συνεργασίας αποτελεί την υλοποίηση όσων συναποφασίστηκαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2019 στην Πάτρα και σε αυτό περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του κάθε φορέα, ενώ συγκροτείται Κοινή Επιτροπή Συμφώνου Συνεργασίας (Κ.Ε.Σ.Σ.) αποτελούμενη  από δεκατρία μέλη. Αποστολή της είναι να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας να συζητεί διεξοδικά τα θέματα που εισάγουν τα μέλη της, να τα αξιολογεί και να προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις, με στόχο να υπάρχει αμεσότητα στην αντιμετώπιση τυχόν ζητημάτων και να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.  


Η Επιτροπή θα συντάσσει ανά εξάμηνο συνοπτική έκθεση παρακολούθησης της υλοποίησης του έργου στην οποία θα καταγράφονται οι ενέργειες που έχουν συντελεστεί, αλλά και οι υπολειπόμενες, με εκτίμηση για τον χρόνο υλοποίησης των επιμέρους υποχρεώσεων των μερών.


Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η Επιτροπή να συγκροτηθεί άμεσα, ώστε  να προχωρήσει στη σύνταξη της πρώτης της έκθεσης έως τις 31 Μαρτίου 2020, η οποία θα πρέπει να έχει παραδοθεί έως τις 10 Απριλίου 2020.


Μετά τις προαναφερόμενες εξελίξεις, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε: «Το φυσικό αέριο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο οι επιχειρήσεις και οι πολίτες του τόπου μας ακόμα στερούνται. Όμως, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, δεν είναι… β’ κατηγορίας. Γι’ αυτό και αφενός εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πρόθεση της ΔΕΔΑ Α.Ε. να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, κάτι που αποτελούσε απόλυτη ανάγκη αλλά και ισχυρή πεποίθησή μου ότι ήταν απολύτως εφικτό να συμβεί, ενώ αφετέρου, πιστεύω ότι με τη συνεργασία όλων των πλευρών, το φυσικό αέριο μπορεί επιτέλους να φτάσει στην περιοχή μας. Προς αυτή  την κατεύθυνση όμως, είναι αναγκαία η ανάληψη και τήρηση των ευθυνών που αναλογούν στην κάθε πλευρά. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αποφασισμένη να κάνει κάθε τι που της αναλογεί, προκειμένου το μεγάλο όνειρο να γίνει πράξη και πιστεύουμε πως το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Γιατί τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα… πρέπει να τελειώσουν!»Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 3:50 pm


Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη, Χ. Μπονάνου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας, Γ. Μιχαλόπουλο


Συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου και του Αστυνομικού Διευθυντή Αχαΐας, Ταξίαρχου Γεωργίου  Μιχαλόπουλου.

Τη συζήτηση απασχόλησαν θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας στο κέντρο της Πάτρας, ενώ έγινε αναφορά στα αστυνομικά μέτρα που είναι σε εξέλιξη για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στο σχεδιασμό της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ώστε να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί, στο μέτρο του δυνατού, το διπλοπαρκάρισμα. Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα σε ενημέρωση  των πολιτών με ειδικά έντυπα για τη βιώσιμη κίνηση στο ιστορικό κέντρο, διοργανώνοντας παράλληλα ενημερωτικές ημερίδες κυκλοφοριακής αγωγής.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις με τον Α’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με τον Εμπορικό Σύλλογο της Πάτρας, σχετικά με τις θέσεις στάθμευσης, αλλά και συνεργασίες σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών.


Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 3:48 pm


ΚΚΕ Δυτικής Ελλάδας: Δεν προσφέρουμε τη επιστήμη μας για πολεμικούς σκοπούς

Να καταγγελθεί η συμφωνία του γαλλικού μονοπωλίου «Naval Group» με το Πανεπιστήμιο Πατρών, που αφορά την ανάπτυξη drones που θα εξοπλίσουν φρεγάτα ζητά η επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωση αναφέρει:
Την Πέμπτη 13/2 η Πρεσβεία της Γαλλίας φιλοξένησε εκδήλωση, όπου υπογράφηκαν μια σειρά συμφωνίες μεταξύ γαλλικών και ελληνικών μονοπωλίων. Στο παραπάνω πλαίσιο, η Naval Group (γαλλικό μονοπώλιο που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας) υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Η συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως έγινε γνωστό, αφορά την ανάπτυξη drones, που θα εξοπλίσουν μια νέα φρεγάτα.

Την παραπάνω είδηση ήρθαν να ανακοινώσουν με αρκετή θριαμβολογία τα αστικά ΜΜΕ για τις δουλειές που θα έρθουν και για τα οφέλη που έχουμε να περιμένουμε από τη συνεργασία αυτή έπειτα και από τη συνάντηση τις προηγούμενες μέρες μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν, όπου γινόταν λόγος για «στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Ασφάλειας». Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη για το ότι «…Συμπεριλαμβάνοντας και ερευνητικούς οργανισμούς, δεν προετοιμάζουμε μόνο το έδαφος για θετικά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και για την τεχνολογική αριστεία, η οποία, συνδυαστικά με το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, αποτελούν τη βάση της στρατιωτικής αξίας και της δημιουργίας μιας "Ευρώπης της άμυνας"…». 

ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να εμπλέξει το λαό και τη νεολαία όλο και βαθύτερα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σε συνθήκες όπου φουντώνουν οι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής στην ευρύτερη γειτονία μας της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Προωθείται η συνεργασία του Πανεπιστημίου με την αγορά και μάλιστα με τον πιο αντιδραστικό τρόπο, αφού η έρευνα των φοιτητών θα αξιοποιείται για πολεμικούς σκοπούς! Το παραπάνω συμβάν έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων όπως τα ερευνητικά προγράμματα για το ΝΑΤΟ και τη  FRONTEX στο ΕΜΠ, την έρευνα για ΝATOïκα drones στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και οι όλο και πιο συχνές επισκέψεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Πάτρα, ο οποίος σε κάθε στροφή του λόγου του δεν ξεχνούσε να «εξαίρει» το Πανεπιστήμιο, το προσωπικό του και τη δυναμική αξιοποίησης του.
Καλούμε όλους τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους ερευνητές, το διδακτικό προσωπικό να υψώσουν ανάστημα, να απαιτήσουν η δουλειά τους να μην αξιοποιηθεί για τον πόλεμο, για το μακέλεμα των λαών. Να μη δεχτούν η έρευνα, που είναι αποτέλεσμα του δικού τους κόπου, να αξιοποιείται για να βελτιώνονται οι πολεμικές μηχανές και τα κανόνια των ιμπεριαλιστών! 
ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ

Οι νέοι επιστήμονες, οι φοιτητές και οι ερευνητές οφείλουν να βαδίσουν στο δρόμο του αγώνα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για μια κοινωνία όπου το όραμα και η αποστολή της επιστήμης και της τεχνολογίας θα είναι η προσφορά τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας, στο ανέβασμα του βιοτικού επιπέδου του λαού, στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Η πρόταση του ΚΚΕ, ο Σοσιαλισμός-Κομμουνισμός στηρίζεται στην Επιστήμη και την Έρευνα που θα λειτουργούν στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του. 
Καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου και τους φοιτητές, με τη στάση και τον αγώνα τους:
Να καταγγείλει την παραπάνω συμφωνία και να απαιτήσει την απόσυρση των Πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων από αυτήν.
Να απαιτήσει άμεση αποσύνδεση της έρευνας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Κανένα ερευνητικό πρόγραμμα να μην αξιοποιηθεί για αυτούς τους σκοπούς.
Να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή και αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 3:38 pm


Λεηλατούσαν δημόσια έργα στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Αθηνών

Στα έργα που διενεργεί τεχνική εταιρεία στην παλιά εθνική οδό Πατρών– Αθηνών τρύπωσαν κλέφτες μετάλλων ηλικίας 30 και 27 χρόνων και άρπαξαν 15 σιδερένιους πασσάλους, τους οποίους τους φόρτωσαν στο αυτοκίνητό τους και διέφυγαν.
Όμως, εντοπίστηκαν στην Πάτρα από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, συνελήφθησαν και τα κλεμμένα αντικείμενα αποδόθηκαν στον υπεύθυνο του έργου. Από την έρευνα που ακολούθησε, οι αστυνομικοί της Ασφαλείας διαπίστωσαν ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες είχαν κλέψει από το ίδιο έργο άλλους 50 σιδερένιους πασσάλους. Οι δράστες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών με την κατηγορία της κλοπής κατ’ εξακολούθηση.

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 3:34 pm


Ανοίγουν θέσεις για δημοσιογράφους στους δήμους

Δεκτό έγινε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) να θεσπιστεί θέση για δημοσιογράφους σε όλους της δήμους της χώρας.

Η ΠΟΕΣΥ συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο με θέμα «Θέσεις δημοσιογράφων στους Δήμους».

Όπως σημειώνει στο Δελτίο Τύπου «η θέσπιση θέσης δημοσιογράφου σε όλους τους Δήμους της χώρας προβλέπεται στο νομοσχέδιο που καταθέτει σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή» καθώς «το αίτημα της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων -μελών της συζητήθηκε και έγινε δεκτό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών».


Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται σε Δήμους έως 20.000 κατοίκων, μια θέση δημοσιογράφου από τις ήδη υφιστάμενες θέσεις συμβούλων και σε Δήμους άνω των 20.000 δημιουργείται μια επιπρόσθετη θέση αποκλειστικά για επαγγελματία δημοσιογράφο.

Στη σημερινή συνάντηση που είχαν σήμερα η Ομοσπονδία και οι Πρόεδροι των Ενώσεων-μελών της με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο, συζήτησαν το τελικό κείμενο της διάταξης, λίγο πριν την κατάθεση του στη Βουλή.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Έλενα Ριζεάκου, ο Αντιπρόεδρος, Γιώργος Κυρούσης, η Γενική Γραμματέας, Μιμή Τουφεξή, ο Οργανωτικός Γραμματέας, Νίκος Συνοδινός, η Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Άρια Αγάτσα, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, Δημήτρης Χορταριάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης, ενώ η ΕΣΗΕΜ-Θ και η ΕΣΠΗΤ εκπροσωπήθηκαν από την ΠΟΕΣΥ.

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 3:29 pm


Η Χριστίνα Αλεξοπούλου κοντά στην ΟΝΝΕΔ Αχαΐας

Η ανακοίνωση της Χριστίνας Αλεξοπούλου αναφέρει:
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ως παλαιός ΟΝΝΕΔίτης και ο ίδιος, τόνισε από την αρχή της Προεδρίας του στο κόμμα, πως θα βασιστεί στη δυναμική της νεολαίας ώστε να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η αναμόρφωση της χώρας με βάση τις ανάγκες και τις προσδοκίες των γενεών των Ελλήνων που έρχονται.
Για την ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, οι αρχαιρεσίες που έγιναν, με την εκλογή νέου Προέδρου και Νομαρχιακής Επιτροπής, σηματοδοτούν τόσο τη συνέχεια της παράταξης, από το 1974 έως σήμερα, όσο και την στελεχιακή ανανέωση.
Η εκλογή του Βασίλη Παναγόπουλου στη θέση του Προέδρου της, σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία, είναι ένα εμφατικό σημάδι πως η νοοτροπία της ανανέωσης που εμφύσησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κόμμα της Ν.Δ., διαχέεται αρμονικά σε όλη την οργανωτική δομή και, πρωταρχικά, στη νεολαία.

Εύχομαι στους εκλεγέντες, υγεία και επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν. Είμαι απόλυτα βέβαιη πως όχι μόνο θα ανταποκριθούν, αλλά θα ξεπεράσουν και τις προσδοκίες.
Ως πρώην Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, και μάλιστα για δύο θητείες, θα είμαι πάντα δίπλα τους σε οτιδήποτε χρειαστούν, όπως ακριβώς όλα τα ιστορικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας βρέθηκαν δίπλα σε εμένα και σε όλους τους προηγούμενους.

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 12:53 pm


Στις εκδηλώσεις Μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Δομένικου ο Δήμαρχος Καλαβρύτων

Στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης «ΚΑΥΚΑΚΙΑ 2020», που διοργανώθηκαν το  Σαββατο 15 και την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 από τον Δήμο Ελασσόνας και τη Δημοτική Κοινότητα Δομενίκου, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, Αθανάσιος Παπαδόπουλος.
Οι εκδηλώσεις έγιναν σε συνεργασία με την Περιφέρειας Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Δομενίκου (Φεβρουάριος 1943 – Φεβρουάριος 2020).
Στις 16 Φεβρουαρίου 1943, τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής με διαταγή του στρατηγού Benelli, διοικητή της μεραρχίας Pinerollo που είχε έδρα τη Λάρισα και την οποία εκτέλεσε ο αντισυνταγματάρχης Antonio di Paola, με απαράμιλλο ζήλο και γι αυτό μάλιστα προτάθηκε και για “εύφημο μνεία” από τον αντιστράτηγο Benelli, εκτέλεσαν όλους τους άνδρες του χωριού Δομένικου Ελλασόνας και κατόπιν έκαψαν το χωριό. Η εκτέλεση των 120 κατοίκων του χωριού καθώς και άλλων 20 από τα γειτονικά χωριά Αμούρι, Μεσοχώρι και Δαμάσι, έγινε στην περιοχή Καυκάκι στο δρόμο προς τη Λάρισα.
Ο κ. Παπαδόπουλος το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου το απόγευμα, βρέθηκε στο ΠΑΝΑΓΙΩΤΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ απ’ όπου παρακολούθησε την παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δομενίκου κ. Στάθη Ψωμιάδη των προσπαθειών ανάδειξης της Θυσίας των κατοίκων του Δομενίκου και απόδοσης Δικαιοσύνης στις οικογένειες των θυμάτων, τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απόδοσης Δικαιοσύνης στους απογόνους και τις οικογένειες των θυμάτων από τη Δικηγόρο του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος και Βουλευτή Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη, καθώς και προβολή αποσπάσματος της εκπομπής “Η Μηχανή του Χρόνου” με θέμα το Ολοκαύτωμα του Δομένικου.
Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση στη θέση Καυκάκι όπου έγινε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτωνος, την ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από την Κοινοτική σύμβουλο κα Τσιάρα Ελένη, το προσκλητήριο των νεκρών, ενώ κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Καλαβρύτων και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στο ΠΑΝΑΓΙΩΤΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Καλαβρύτων και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ενώ παρακολούθησε την βράβευση των αριστούχων μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Δομένικου, καθώς  και τη βράβευση για τις τρεις καλύτερες εκθέσεις σε μαθητές/τριες Γυμνασίου Δομενίκου με θέμα: « Ολοκαύτωμα του Δομενίκου».
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων είπε μεταξύ άλλων ότι: “Βρίσκομαι γι άλλη μια φορά στο Δομένικο, υπό την ιδιότητα του Δημάρχου Καλαβρύτων και του Προέδρου του  Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, ένα δίκτυο που ιδρύθηκε στα Καλάβρυτα το 2000 και αποτελείται από 110 μαρτυρικές πόλεις και χωριά της χώρας μας, όπου σημειώθηκαν Ολοκαυτώματα την περίοδο από το 1940 έως 1945. Όλα έγιναν από τη γερμανική πλευρά και αμαύρωσαν την περίοδο αυτή, εκτός από το Δομένικο, τη μνήμη των θυμάτων την οποία τιμούμε εδώ σήμερα, που έγινε από την πλευρά των Ιταλών και του Δοξάτου Δράμας που έγινε από την πλευρά των Βουλγάρων”.  
Απευθυνόμενος στον αναπληρωτή πρέσβη της Ιταλίας ο οποίος ήταν παρών στις εκδηλώσεις, αλλά και σε όλους τους παρευρισκομένους είπε ότι: “Εμείς με τις εκδηλώσεις μνήμης αυτές θα συνεχίσουμε, γι αυτό είμαστε και σήμερα εδώ, να διατηρούμε άσβεστες τις μνήμες αθώων ανθρώπων που χάθηκαν άδικα στα Ολοκαυτώματα της πατρίδας μας, αφού δεν μιλάμε πλέον για αντίποινα αλλά για αθώες ψυχές και μικρά παιδιά τα οποία δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Βεβαίως την περίοδο εκείνη η χώρα τελούσε υπό κατοχή, βεβαίως και υπήρχε αντιστασιακή δράση στις περιοχές μας, αλλά όλη αυτή η δράση ήταν υποχρέωση και καθήκον των κατοίκων των περιοχών μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, όπως είναι υποχρέωση και καθήκον κάθε λαού που θέλει να ζει ελεύθερος. Από εκεί και πέρα, οι πράξεις αυτές των κατακτητών, αποτελούν εγκλήματα πολέμου για τα οποία πρέπει οι υπαίτιοι να πληρώσουν και οι λαοί να αποζημιωθούν”.

Τέλος ζήτησε από τον νυν Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος έχει κάνει σοβαρούς αγώνες προς την πλευρά των διεκδικήσεων, αλλά και από την νέα Πρόεδρο  της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, “να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων σαν χώρα”.
Από την κυβέρνηση και τη βουλή των Ελλήνων ζήτησε, “να συνεχίσουμε να διεκδικούμε αταλάντευτα, να καταβάλουν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία αποζημιώσεις στη χώρα μας για εγκλήματα πολέμου, ενώ παράλληλα θα πρέπει για λόγους ηθικής ικανοποίησης να δοθούν και οι επανορθώσεις στους συγγενείς και τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων”.

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 12:27 pm


Η Τσικνοπέμπτη και τα έθιμα της

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Η ημέρα που τρώγεται κρέας. Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου,οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο τριώδιο είναι, η Απολυτή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (απόκρεω) ίσχυε η νηστεία, έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό.
Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις "τσίκνα" (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και "Πέμπτη". Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς.
Πήρε το όνομα Τσικνοπέμπτη από τις τσίκνες, μυρωδιές, που βγαίνουν από τα αναμμένα κάρβουνα όταν ψήνουν σουβλάκια, χαλλούμια, ρέγγες, λουκάνικα, λούντζες. Έτσι οι τσίκνες γεμίζουν την ατμόσφαιρα του χωριού ή της γειτονιάς. Και τούτο γίνεται εν όψει της Μεγάλης Σαρακοστής, όπου αρχίζει μεγάλη νηστεία για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Χριστού.
Κατά το έθιμο την Τσικνοπέμπτη συγγενικές ή και φιλικές, οικογένειες μαζεύονται σε ένα σπίτι και το ρίχνουν στο γλέντι, στο χορό και στο τραγούδι και στο τσούγκρισμα των ποτηριών με την ευχή υγεία και καλό Πάσχα να φτάσουμε. Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής.
Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.
Τσικνοπέμπτη Πελοπόννησος
Σε όλη την περιφέρεια την Τσικνοπέμπτη σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνονται λογιών λογιών καλούδια. Η πηχτή, οι τσιγαρίδες, τα λουκάνικα, η γουρναλοιφή και το παστό είναι ορισμένα από αυτά.
Τσικνοπέμπτη Πάτρα
Στην Πάτρα υπάρχει έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα δύο πράγματα. Το πρώτο ότι ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και το δεύτερο ότι έρχεται να την παντρευτεί. Έτσι λοιπόν, ντύνεται νύφη και με την συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει στο λιμάνι της πόλης για να προϋπαντήσει τον καλό της. Γύρω της ο κόσμος ξεφαντώνει και διασκεδάζει με τα καμώματα της.


Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 12:17 pm


Δίωρες Διακοπές Εργασιών από τους Δικαστικούς Υπαλλήλους Καλαβρύτων


Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαβρύτων συμμετέχοντας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Δ.Υ.Ε.), ξεκινά από την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 δίωρες  Διακοπές Εργασιών, κατά τις ώρες 13:00-15:00 μ.μ. και με το εξής πρόγραμμα:

Δευτέρα    17/2/2020, 13:00-15:00 μ.μ.

Τρίτη         18/2/2020, 13:00-15:00 μ.μ.

Τετάρτη     19/2/2020, 13:00-15:00 μ.μ.

Πέμπτη      20/2/2020, 13:00-15:00 μ.μ.

Παρασκευή 21/2/2020, 13:00-15:00 μ.μ.

 

Κατά το δίωρο των κινητοποιήσεων κάθε ημέρας οι Δικαστικοί Υπάλληλοι θα ΑΠΕΧΟΥΝ από όλες τις εργασίες τους (έδρες, εξυπηρέτηση κοινού και δικηγόρων).
Η έναρξη των  αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποφασίστηκε, μετά την πολύχρονη ολιγωρία της πολιτείας, που είχε σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλων προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικότερα αυτών των προβλημάτων είναι η μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, οι επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει έμπρακτη αναγνώριση, οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές (παλιά, ασυντήρητα και ανεπαρκή κτήρια, υποτυπώδης ή ανύπαρκτη μηχανοργάνωση, απουσία νέων τεχνολογιών στην απονομή της Δικαιοσύνης). Τα παραπάνω και πολλά άλλα προβλήματα, έχουν σαν αποτέλεσμα καθημερινά χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται στις Δικαστικές αίθουσες, με μακροχρόνιες αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων τους, που έχουν σαν συνέπεια απώλεια χρόνου και χρημάτων.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι Δικαστικοί Υπάλληλοι  διεκδικούν:


ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ, αρχικά με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια (από το 2017),

ΕΠΑΝΑΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ (που τους χορηγείτο μέχρι το 2011), ως έμπρακτη αναγνώριση των ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ τους,

ΠΛΗΡΩΜΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ,

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ  ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ,

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ όλων των Δικαστικών Υπαλλήλων που θα γίνεται με τον διορισμό τους και σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους.  

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες).

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του πρώην Ταμείου Αρωγής, για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

ΑΥΞΗΣΗ (τουλάχιστον διπλασιασμός) ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ.

Επίσης σε τοπικό επίπεδο οι Δικαστικοί Υπάλληλοι της Περιφέρειας μας, διεκδικούν:

……………………………………………………………………………


Με τον αγώνα τους οι Δικαστικοί Υπάλληλοι: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 17 ΦΛΕΒΑΡΗ 2020 ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ, ΟΣΟ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΕΙ.

Για το Δ.Σ.

του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαβρύτων


  Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας

  

                       ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΦΑΛΙΑΣ                               ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 11:47 am


Με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ τα νεογέννητα από το μαιευτήριο

Με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θα είναι τα μωρά που θα γεννιούνται από σήμερα Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και μετά.
Προτού καν αποκτήσουν όνομα, θα έχουν αριθμούς φορολογικού και ασφαλιστικού μητρώου.
Τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας θέτουν σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα «μίας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων των παιδιών.
Σταδιακά στο σύστημα θα μπαίνουν όλο και περισσότερα μαιευτήρια με στόχο, έως το τέλος του μήνα να έχει διασυνδεθεί ηλεκτρονικά τουλάχιστον το 80% των μαιευτηρίων όλης της χώρας.
Η ψηφιακή δήλωση του γεννήσεων παιδιών θα γίνεται μέσα στα μαιευτήρια σε μία μόνο ενέργεια από τους γονείς, ενώ αυτόματα - και ηλεκτρονικά - θα διεκπεραιώνεται πλέον και η απόδοση του επιδόματος γέννησης που θα το δικαιούνται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τα 13 πρώτα μαιευτήρια στα οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο της ψηφιακής δήλωσης των παιδιών, είναι:
Νοσοκομείο «Βενιζέλειο - Πανάνειο» Ηρακλείου Κρήτης
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης
Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο»
Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας - Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης
Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας - Νοσοκομειακή Μονάδα Αργους
Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια»
Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» 
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Γενικό Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», Αθήνα
Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα»
Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική «Μητέρα», Μαρούσι

Αρχικά οι γονείς θα προσέρχονται στην αρμόδια υπηρεσία που θα υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους (μέσω αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου) όλα τα δικαιολογητικά για τη ψηφιακή δήλωση της γέννησης του παιδιού τους θα αντλούνται αυτόματα από το «Μητρώο Πολιτών» ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά.

Η δήλωση γέννησης θα εκδίδεται αφού οι γονείς ελέγχουν τα στοιχεία που αναγράφονται στη δήλωση και θα την υπογράφουν, ενώ θα αποτελεί δε αρχείο του μαιευτηρίου. Στη συνέχεια η δήλωση γέννησης θα αποστέλλεται online σε πραγματικό χρόνο στο Ληξιαρχείο ως συνημμένο δικαιολογητικά ενώ με την οριστικοποίησή της στο μαιευτήριο θα αποστέλλεται εκ νέου ως εκκρεμότητα γέννησης στο αρμόδιο Ληξιαρχείο. Ο υπάλληλος του Ληξιαρχείου με τη σειρά του μέσω του Μητρώου Πολιτών θα συντάσσει την οριστική ληξιαρχική πράξη γέννησης συμπληρώνοντας όσα επιπλέον στοιχεία απαιτούνται από το ληξιαρχικό νόμο. Την ίδια στιγμή θα αποδίδονται στο νεογνό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ο οποίος θα αποτελεί τον «ενιαίο αριθμό πολίτη» ενώ η δήλωση γέννησης θα αποστέλλεται πλέον ως εκκρεμότητα στο αντίστοιχο Δημοτολόγιο για την αυτεπάγγελτη εγγραφή του παιδιού στην οικογενειακή μερίδα των γονιών του.

Τέλος θα κινητοποιούνται αυτομάτως ΗΔΙΚΑ και ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική κάλυψη του νεογνού. Μάλιστα στο τέλος της διαδικασίας οι γονείς θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με sms είτε με e-mail σχετικά με την απόδοση του ΑΜΚΑ και την εγγραφή στο Ασφαλιστικό Ταμείο. Στην περίπτωση που θα προκύπτουν εκκρεμότητες θα ενημερώνονται και για αυτές.Επιπλέον ηλεκτρονικά θα διεκπεραιώνεται και το στάδιο της αυτόματης απόδοσης του επιδόματος γέννησης καθώς στο μαιευτήριο θα καταχωρείται το ΙΑΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού της μητέρας και η ΑΑΔΕ θα αναλαμβάνει αυτομάτως την ενημέρωση του ΟΠΕΚΑ για τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος γέννησης.

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 11:12 am


Συντάξεις Μαρτίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Από την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου 2020. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου.
Αναλυτικά οι ημερομηνίες για την καταβολή των συντάξεων Μαρτίου 2020 σε όλα τα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ) έχουν ως εξής:

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 10:24 am


Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί κάνουν καλό στην υγεία

Θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να θωρακίσετε την καρδιά σας; Ρίχτε ένα… τσάμικο, ένα συρτό, άμα καλαματιανό, ένα πεντοζάλι βρε αδερφε!, Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι παραδοσιακοί χοροί βελτιώνουν την τη φυσική κατάσταση και εν γένει την υγεία του οργανισμού.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Αθλητιατρικής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολόγο-παθολόγο Αστέριο Δεληγιάννη και τον Ζαχαρία Βορδό (διαβάστε εδώ)
Συμμετείχαν 40 άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και μέση ηλικία 73 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία παρακολούθησε ένα τρίμηνο πρόγραμμα παραδοσιακών ελληνικών χωρών, ενώ η άλλη έκανε το συνηθισμένο καθιστικό στιλ ζωής.
Μετά από διάστημα τριών μηνών, όσοι είχαν κάνει χορούς, πηδούσαν κατά μέσο όρο 10% ψηλότερα και 6% ταχύτερα, ενώ η δύναμη των ποδιών τους είχε αυξηθεί κατά 10%, σε σχέση με την έναρξη της έρευνας. Επίσης, είχαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με όσους δεν είχαν κάνει χορούς.

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 8:32 am


14 πράγματα που δεν θα γνωρίσουν ποτέ τα σημερινά παιδιά!


Αν η χρονομηχανή του Κύρου Γρανάζη υπήρχε στην πραγματικότητα και επιχειρούσατε μια μικρή βόλτα δύο-τρεις δεκαετίες πιο πριν, τι θα διαπιστώνατε; Θυμάστε ότι δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και παρ’ όλα αυτά επιζούσαμε με ένα ταπεινό… σταθερό με καλώδια; Έχετε ξεχάσει ότι το «κουτί» στο σαλόνι δεν μας έδινε την επιλογή να αλλάξουμε τα κανάλια –εκείνα τα ελάχιστα που υπήρχαν- με τηλεκοντρόλ; Την προετοιμασία για τις εκδρομές που περιελάμβανε απαραιτήτως μια στάση στο φωτογραφείο για να αγοράσετε φιλμ;
Όλα αυτά υπάρχουν σαν αναμνήσεις για όλους εμάς που τα ζήσαμε εκείνα τα -πιο απλά- χρόνια, αλλά αν χρειάζεται έστω και λίγη προσπάθεια για να τα θυμηθούμε, σκεφτείτε πόσες είναι οι πιθανότητες να τα θυμούνται ή να τα γνωρίζουν καν όσοι ενηλικιώνονται τώρα και οι γενιές που έπονται αυτών. Δείτε ποια αγαπημένα μας αντικείμενα που φάνταζαν σαν «αιχμή της τεχνολογίας» τότε, υπάρχουν πλέον στο πιο βαθύ σκοτάδι της αποθήκης μας ή στο χρονοντούλαπο, παρέα με άλλες παρελθούσες μόδες.
Φορητό κασετοφωνάκι
Perierga.gr - 14 πράγματα που δεν θα γνωρίσουν ποτέ τα σημερινά παιδιά!
Πολύ πιο ογκώδες από τα iPod και τα μικροσκοπικά mp3 players του σήμερα, κι όμως, δεν μας ένοιαζε καθόλου. Η «ιεροτελεστία της κασέτας» που περιείχε αυτοσχέδια compilations με «Ξένα Διάφορα» και ο ήχος του rewind είναι κάτι περιττό για την σημερινή ψηφιακή τεχνολογία, αλλά πάντα θα θυμόμαστε τους προγόνους των φορητών CD players και των memory cards που στοιβάζουν εκατοντάδες τραγούδια στο κινητό μας.

Ραδιόφωνο με βελόνα

Επιστρέφουμε στη μουσική, για να θυμηθούμε τα παλιά μας ραδιόφωνα, στα οποία η επιλογή του σταθμού γινόταν με το γύρισμα της βελόνας. Ποτέ δεν ξέραμε αμέσως ποιον σταθμό ακούγαμε, καθώς δεν υπήρχαν led οθόνες για να μας ενημερώσουν για την ακριβή συχνότητα, για το τραγούδι που ακούγεται και για την αφιέρωση του Τάκη στη Σούλα που της λείπει πολύ. Ακόμη και ο ήχος των παρασίτων που ακουγόταν στο ενδιάμεσο των εναλλαγών της βελόνας ίσως κάποτε ξεχαστεί τελείως.

Σταθερό τηλέφωνο με καντράν και καλώδια
Perierga.gr - 14 πράγματα που δεν θα γνωρίσουν ποτέ τα σημερινά παιδιά!
Και μιας και το αναφέραμε, το κινητό ήρθε να μας βρει κάποια στιγμή μέσα στα ‘90s, για να μπει στην καθημερινότητά μας και να μην ξαναβγεί μέχρι και σήμερα. Μέχρι τότε, η μόνη τηλεφωνική επικοινωνία γινόταν με τα χαριτωμένα τηλέφωνα που διέθεταν στρογγυλό καντράν, στο οποίο έπρεπε να γυρίσεις τα νούμερα ώστε να σχηματίσεις τον αριθμό, και φυσικά να μείνεις στο ίδιο μέρος κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος. Αν έλεγε κάποιος στα παιδιά του 2020 ότι υπάρχει κι άλλο τηλέφωνο εκτός από το ασύρματο και ότι η αναγνώριση κλήσης κάποτε δεν υπήρχε ως έννοια, δεν νομίζουμε ότι θα καταλάβαιναν για τι πράγμα τους μιλάνε – να’ ναι καλά οι παλιές ταινίες, μέσα από τις εικόνες των οποίων θα επιβιώσουν οι παλιές συσκευές.

Δίσκοι βινυλίου

Οι περισσότεροι έχουν ακόμη την συλλογή τους, φυλάσσοντάς την με καμάρι σε κάποιο ράφι. Άλλοι τους ακούνε ακόμη, στα πικ απ που λειτουργούν και σήμερα, για χάρη των νοσταλγών της βελόνας. Η νέα γενιά, όμως, που έχει συνηθίσει στον αψεγάδιαστο ήχο των mp3, mp4 και άλλων αρχείων με κατάληψη τριών χαρακτήρων, θα δυσκολευτεί να πιστέψει πως έχουν κάποιο νόημα οι θορυβώδεις στροφές των παλιών δίσκων. Οι ίδιες θορυβώδεις στροφές που κάνουν τους δίσκους αψεγάδιαστους και αντικείμενα-φετίχ για όσους μεγάλωσαν με αυτούς.

Κιμωλία
Perierga.gr - 14 πράγματα που δεν θα γνωρίσουν ποτέ τα σημερινά παιδιά!
Ο γοητευτικός της ήχος όταν γράφει πάνω σε μαυροπίνακα, ο ανατριχιαστικός για πολλούς ήχος της όταν τρίζει και η σκόνη που αφήνει στα χέρια του άτυχου μαθητή που τον σήκωσαν στον πίνακα είναι αναμνήσεις που όλοι έχουμε από τα σχολικά μας χρόνια. Διόρθωση: Όχι όλοι, αφού η νέα χιλιετία έφερε την σταδιακή αντικατάστασή τους από μαρκαδόρους και μεταλλικούς πίνακες, που στέρησαν τις τάξεις από την ρετρό εικόνα τους και τους μαθητές από την αγγαρεία του πλυσίματος του σφουγγαριού.

Δραχμές

Το κατοστάρικο, με το οποίο μπορούσες να αγοράσεις μια τυρόπιτα, το πράσινο πεντακοσάρικο, ο Κολοκοτρώνης στο πεντοχίλιαρο και ο Παπανικολάου στο δεκαχίλιαρο κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι μέχρι να αποσυρθούν για το χατίρι της ευρωζώνης. Όσοι βρίσκονται τώρα στην εφηβεία μάλλον δεν γνωρίζουν καν πώς μοιάζουν. Επιφυλασσόμαστε βέβαια, γιατί είναι πιθανόν να τις ξαναχρησιμοποιήσουν στο μέλλον. Ποτέ δεν ξέρεις…

Γραφομηχανή
Perierga.gr - 14 πράγματα που δεν θα γνωρίσουν ποτέ τα σημερινά παιδιά!
Όταν ακόμη και τα αρχεία Word μοιάζουν δεδομένα και κλασικά, οι σελίδες που έχουν τυπωθεί σε γραφομηχανή, με την χαρακτηριστική παλιομοδίτικη γραμματοσειρά και το γύρισμα του μηχανισμού κάθε φορά που τελειώνει η αράδα φαντάζει πολύ μακρινή ανάμνηση. Τόσο, που έχει θέση μόνο σε παλιά θρίλερ όπου τα απειλητικά σημειώματα του δολοφόνου γράφονται σε γραφομηχανή για να μην αναγνωριστεί ο γραφικός χαρακτήρας. Πρόσφατα, μάλιστα, έκλεισε και το τελευταία εργοστάσιο γραφομηχανών στον κόσμο, οπότε όσοι πρόλαβαν… την γραφομηχανή είδαν.

Walkie Talkie

Το αγαπημένο gadget των παιδιών των ‘80s και των ‘90s διέθετε την επαναστατική λειτουργία τηλεπικοινωνίας από κάποια απόσταση χωρίς καλώδια. Η τεχνολογική εξέλιξη δηλαδή των πλαστικών ποτηριών που συνδέαμε με κλωστή και επιδιδόμασταν στην εμπειρία, την οποία αργότερα αντικατέστησαν τα κινητά τηλέφωνα, που κυκλοφορούν σήμερα ακόμη και στα δημοτικά σχολεία.

MS DOS
Perierga.gr - 14 πράγματα που δεν θα γνωρίσουν ποτέ τα σημερινά παιδιά!
Τα Windows είναι πλέον δεδομένα, τα λειτουργικά συστήματα πολλαπλασιάστηκαν και οι οθόνες των laptop και των tablet PC δεν θα μπορούσαν να είναι πιο εύχρηστες. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τις πρωτόγονες, όπως θα φάνταζαν σήμερα, οθόνες με τα MS DOS, τις τετράγωνες δισκέτες που έμπαιναν στην προσαρτημένη «κεντρική μονάδα» και τα πράσινα γράμματα που αναβόσβηναν σε μαύρο φόντο, όταν ακόμη ο Bill Gates και ο Steve Jobs πειραματίζονταν.

Φωτογραφικές μηχανές με φιλμ

Αν ρωτούσετε έναν «εραστή» της τέχνης της φωτογραφίας, θα σας έλεγε ότι η αναλογική μηχανή και η ποιότητα του φιλμ παραμένουν ακόμη και σήμερα άφταστα από την ψηφιακή τεχνολογία. Και θα είχε δίκιο. Ωστόσο, για όλους όσους η φωτογραφική μηχανή σημαίνει αναμνηστικές φωτογραφίες και τοπία από τα ταξίδια, το βαρβάτο ποσό που έπρεπε να πληρώνουν στο φωτογραφείο της γειτονιάς για την εμφάνιση, και το άγχος να μην τελειώσουν οι 36 στάσεις του φιλμ και να μην βγουν με κόκκινα μάτια, είναι πια μακρινό παρελθόν. Οι μικρές ψηφιακές compact μηχανές και οι «στάσεις» που πλέον μετρούνται σε gigabytes έχουν λύσει πολλά χέρια και έχουν γεμίσει πολλούς υπολογιστές, αλλάζοντας εδώ και χρόνια την φωτογραφική μας καθημερινότητα.

Dial-up συνδέσεις

Θυμάστε τον χαρακτηριστικό ήχο που ακουγόταν από το μόντεμ στο desktop σας, κάθε φορά που «καλούσατε» για να μπείτε στο internet; Οι ταχύτητες χελώνας και το τηλέφωνο που «μιλούσε» μέχρι να εμφανιστεί η επαναστατική επιλογή του ISDN σήμερα επιβιώνουν είτε ως retro ringtone, είτε ως λύση ανάγκης. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα, η απαγόρευση του διαδικτύου στην Αίγυπτο επανέφερε το dial up στην καθημερινότητα των εξεγερμένων.

Τηλεκάρτες
Perierga.gr - 14 πράγματα που δεν θα γνωρίσουν ποτέ τα σημερινά παιδιά!
«Πριν τελειώσουμε τελειώνει η τηλεκάρτα…» τραγουδούσαν κάποτε πατέρας και γιος Βαρδή. «Μα καλά, δεν είχαν ένα 3G δίκτυο, ένα Skype, έστω ένα καρτοσυμβόλαιο με απεριόριστη επικοινωνία μεταξύ της οικογένειας να κάνουν την δουλειά τους;» θα σκεφτόταν ένας σημερινός έφηβος. Όχι, δεν είχαν τίποτα από αυτά, και τα καρτοτηλέφωνα που στέκονται σήμερα ερημωμένα στις πλατείες ήταν η λύση όταν χρειαζόμασταν να επικοινωνήσουμε από τον «έξω κόσμο». Οι τηλεκάρτες, μάλιστα, υπήρξαν αντικείμενα-φετίχ και συλλέγονταν μετά μανίας από πολλούς «χομπίστες», που είχαν βρει σε αυτές μια εναλλακτική από τα γραμματόσημα.

Το τρένο-«καρβουνιάρης»

Μπορεί οι εποχές που το τρένο χρειαζόταν κάρβουνα για να προχωρήσει να απέχουν πολλές δεκαετίες, αλλά ακόμη και για τις τελευταίες γενιές, η λέξη «καρβουνιάρης» επιβίωσε, περιγράφοντας το παλιό τρένο που προχωρά πιο αργά και από υπερήλικη χελώνα. Σήμερα, μπορεί το χρέος του ΟΣΕ να μετριέται σε δισεκατομμύρια και η εξυπηρέτηση να μην είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά τα intercity, ο προαστιακός και οι συρμοί με τον κλιματισμό και τα βελούδινα καθίσματα δεν δικαιολογούν τον αναχρονιστικό όρο (ή τουλάχιστον έτσι ελπίζουμε).

VHS

Ή αλλιώς, Video Home System. Οι βιντεοκασέτες που μεσουράνησαν στα «μαρτυρικά» ‘80s φιλοξένησαν στις μαγνητικές τους ταινίες πολλές καλτ παραγωγές, αλλά και όλα τα blockbusters του Hollywood, πριν έρθει στην ζωή μας το DVD. Οι περισσότεροι από εμάς, άλλωστε, ακόμη αποκαλούμε τα καταστήματα ενοικίασης ταινιών «video club», παρ’ ότι όλα έχουν φροντίσει να μετατραπούν σε «DVD store» και να ξεφορτωθούν τις ορθογώνιες κασέτες που σκονίζονταν στις αποθήκες τους.

πηγή: in2life.gr
-->

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 8:31 am


Προμηθέας - ΑΕΚ 57-61: Κιτρινόμαυρο το κύπελλο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας για 5η φορά στην ιστορία της, καθώς νίκησε στον τελικό τον Προμηθέα Πάτρας με 61-57, έχοντας για κορυφαίους τους Ρέι (16π) και Ζήση (11π, 5ασ).
Τα δεκάλεπτα: 13-12, 26-29, 38-43, 57-61.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (Γιατράς): Χολ 9 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα), Λίποβι 7 (1), Αγραβάνης 2 (1/11 σουτ, 6 ριμπάουντ), Μαυροκεφαλίδης 11 (1 τρίποντο, 11 ριμπάουντ), Κασελάκης 15 (5/6 δίποντα, 1/4 τρίποντα), Μάτζαρης 3 (1), Κατσίβελης, Φίλερ 2, Τζόουνς.

ΑΕΚ (Παπαθεοδώρου): Ρέι 16 (1), Τσάλμερς 3, Τολιόπουλος 3 (1), Ματσιούλις 9 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Γιάνκοβιτς 4, Χρυσικόπουλος 2, Ζήσης 11 (2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Ρογκαβόπουλος, Γιαννόπουλος 6 (1), Σλότερ 5 (4 ριμπάουντ), Γκραντ 2.

Ομαδικά στατιστικά - Προμηθέας Πάτρας: 13/32 δίποντα, 6/27 τρίποντα, 13/25 βολές, 33 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 6 κλεψίματα, 11 λάθη, 3 μπλοκ.

Ομαδικά στατιστικά - ΑΕΚ: 18/37 δίποντα, 6/18 τρίποντα, 7/16 βολές, 33 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 4 κλεψίματα, 14 λάθη, 2 μπλοκ.

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 7:01 am


Πέστο ρίγανης

Η ταπεινή πλην πληθωρική ρίγανη, είναι φτηνή, υπάρχει σε αφθονία σε ολόκληρη την Ελλάδα και είναι εξαιρετικά χρήσιμη όχι μόνο γιατί δίνει τη δική της γευστική πινελιά στα πιάτα μας, αλλά και γιατί μπορεί να αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια κάθε νοικοκυράς. Δείτε τρεις καταπληκτικές συνταγές για πέστο ρίγανης και θα ενθουσιαστείτε.

Πέστο ρίγανης με φέτα
Υλικά
1 φλιτζάνι φρέσκια ρίγανη
1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα
50 γραμμάρια φέτα ψιλοκομμένη
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, τη φρέσκια ρίγανη, τα αμύγδαλα, αλάτι, πιπέρι και γυρνάμε τον διακόπτη μια-δυο φορές για να πολτοποιηθούν ελαφρώς τα υλικά.
Προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη φέτα και δουλεύουμε το μείγμα ώσπου να ομογενοποιηθεί. Το καταναλώνουμε άμεσα ή το τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.

Πέστο ρίγανης με λεμόνι
Υλικά
1/4 του φλιτζανιού του καφέ ελαιόλαδο
2 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτάλι της σούπας καρύδια
1 1/2 κουτάλι της σούπας χυμό λεμονιού
Ξύσμα από μισό λεμόνι
λίγη τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
1φλιτζάνι μαϊντανό
1 ελαφρά γεμάτο φλιτζάνι φρέσκα φύλλα ρίγανης
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Το πέστο μας είναι έτοιμο!

Πέστο ρίγανης με φυστίκια Αιγίνης
Υλικά
3/4 φλιτζάνι ωμά φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φιλέτο γαύρου ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι φύλλα ρίγανης, χοντροκομμένα
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
3/4 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλατι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 C°. Απλώνουμε τα φιστίκια σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα πολτοποιούμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και το πέστο μας είναι έτοιμο!
από: tastyday.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 7:01 am


Ασβέστιο για καλύτερο ύπνο

Το ασβέστιο θα μπορούσε να αποτελεί το κλειδί για έναν καλό βραδινό ύπνο, αναφέρει νέα έρευνα που οδηγεί σε νέα θεωρία για τον ύπνο.

Η έρευνα έδειξε ότι ο ύπνος εξαρτάται από τη δραστηριότητα του ασβεστίου εντός των νευρώνων. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι ένας μηχανισμός που ρυθμίζεται από ιόντα ασβεστίου είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της διάρκειας του ύπνου. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuron, συμβάλλει στην κατανόηση και την αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου όπως η άπνοια και η αϋπνία, καθώς και άλλων νευροεκφυλιστικών νόσων.

Οι βασικοί λόγοι για τον ύπνο και οι μηχανισμοί ρύθμισης της διάρκειας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι. Ο Hiroki Ueda, του University of Tokyo στην Ιαπωνία, δήλωσε ότι αν και ο ύπνος αποτελεί βασική σωματική λειτουργία, ο μηχανισμός του παραμένει μυστήριο. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μοντέλο για τον ύπνο σε υπολογιστή και εντόπισαν 7 γονίδια υπεύθυνα για την αϋπνία ή τον ύπνο των ποντικών.

Η ερευνητική ομάδα στη συνέχεια εξέτασε τις προβλέψεις της έναντι 21 γενετικά τροποποιημένων ειδών ποντικών. Από αυτούς, 7 εμφάνισαν σημαντικές αλλαγές στη διάρκεια του ύπνου. Επίσης οι ερευνητές έδειξαν ότι η εισχώρηση ιόντων ασβεστίου στους νευρώνες χρειάζεται για να αποκοιμηθούν οι ποντικοί και ότι η αφαίρεσή τους χρειάζεται για να ξυπνήσουν. Ο Ueda πρόσθεσε ότι τα γονίδια που εντοπίστηκαν θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι φαρμάκων για τον ύπνο αλλά και για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών που συμβαίνουν με τη δυσλειτουργία του ύπνου.
από: tastyday.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 6:55 am


Δελτίο Καιρού

Δείτε καθημερινά το δελτίο καιρού, από τα μεγαλύτερα δίκτυα πρόγνωσης καιρικών φαινομένων
πρόγνωση καιρού από το k24.net

Χιονοδρομικό Καλαβρύτων

Your browser does not support iframes.


Snow Forecast
View detailed snow forecast for Helmos at:
snow-forecast.com

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 6:21 am


Τα Πρωτοσέλιδα των Εφημερίδων

Διαβάστε στο kalavrytanews.com τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 6:21 am


Σαν Σήμερα 17 Φεβρουαρίου

Γεγονότα
364 – Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιοβιανός πεθαίνει κάτω από ύποπτες συνθήκες μετά από βασιλεία 8 μηνών. Βρέθηκε νεκρός στη σκηνή του στα Τύανα της Μικράς Ασίας, ενώ επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη.
1411 - Μετά από τις επιτυχημένες εκστρατείες του κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Μεσοβασιλείας, ο Μουσά Τσελεμπή, ένας από τους γιους του Βαγιαζήτ Α΄, γίνεται σουλτάνος.
1500 – Μάχη του Χέμινγκστεντ: ο δούκας Φρειδερίκος και ο βασιλιάς Ιωάννης της Δανίας, προσπαθούν να κατακτήσουν τους αγρότες του Ντίτμαρσεν στη Δανία.
1600 - Ο φιλόσοφος Τζορντάνο Μπρούνο καίγεται ζωντανός, ως αιρετικός, στο Κάμπο ντε Φιόρι στη Ρώμη.
1753 - Στη Σουηδία η 17η Φεβρουαρίου ακολουθείται από την 1η Μαρτίου καθώς η χώρα κινείται από το Ιουλιανό ημερολόγιο στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.
1801 - Μία εκλογική ισοπαλία μεταξύ του Τόμας Τζέφερσον και του Ααρών Μπερρ επιλύεται όταν ο Τόμας Τζέφερσον εκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Μπερρ αντιπρόεδρος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.
1865 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Η Κολούμπια (Νότια Καρολίνα) καίγεται καθώς οι συνομόσπονδες δυνάμεις εγκαταλείπουν την πόλη και προωθούνται οι δυνάμεις της Ένωσης.
1904 - Η Μαντάμα Μπατερφλάι κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.
1933 - Εκδίδεται το πρώτο φύλλο του περιοδικού Newsweek.
1949 - Ο Χαΐμ Βάιτσμαν αρχίζει τη θητεία του ως ο πρώτος πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ.
1960 - Κανένα άλλο είδος κρέατος, πλην των πουλερικών, δεν θα σερβίρουν -σύμφωνα με αγορανομική διάταξη- τα εστιατόρια κάθε Τετάρτη, ημέρα νηστείας, από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Ιουλίου. Εξαιρούνται τα κέντρα πολυτελείας, τα τουριστικά κέντρα, καθώς και τα εστιατόρια πόλεων και κωμοπόλεων την ημέρα τοπικής γιορτής ή εμποροπανήγυρης.
1965 - Πρόγραμμα Ρέιντζερ: Εκτοξεύεται το σκάφος Ρέιντζερ 8 με αποστολή να φωτογραφήσει την περιοχή της Σελήνης Mare Tranquillitatis στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επανδρωμένες αποστολές Απόλλων. Η Mare Tranquillitatis ή "Θάλασσα της Ηρεμίας" θα γίνει η τοποθεσία που θα επιλεχθεί για την προσσελήνωση του Απόλλων 11.
1968 - Ανοιχτή ρήξη στη 12η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε., που συγκαλείται στο Βουκουρέστι, δρομολογεί τη διάσπαση του κόμματος.
1972 - Οι αθροιστικές πωλήσεις του σκαραβαίου της Volkswagen υπερβαίνουν εκείνες του Ford Model T.
1980 - Πραγματοποιείται η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Έβερεστ από τους Κριστόφ Βιελίτσκι και Λάσεκ Κίτσι.
1985 – Πρόεδρος της ΕΔΑ εκλέγεται ο Μανόλης Γλέζος
2008 – Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει όλη την Ελλάδα. Πρωτοφανείς ισχυρές χιονοπτώσεις.
2008 – Το Κόσοβο γίνεται ανεξάρτητο κράτος από την Σερβία.

Γεννήσεις
624 - Γου Ζετιάν, αυτοκράτειρα της Κίνας
1653 – Αρκάντζελο Κορέλλι, Ιταλός συνθέτης
1723 – Τωβίας Μάγερ, Γερμανός αστρονόμος
1783 - Γεώργιος Καποδίστριας, Έλληνας επιχειρηματίας
1800 – Λουδοβίκος Λιπαρίνι, Ιταλός ζωγράφος
1855 - Όθων Λίμαν φον Σάντερς, Γερμανός στρατηγός
1865 - Ερνστ Τρελτς, Γερμανός θεολόγος
1870 - Γκεόργκι Γκαπόν, Ρώσος ιερέας
1880 - Καπετάν Άγρας, Έλληνας μακεδονομάχος
1888 – Όττο Στερν, Γερμανός φυσικός
1926 - Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μάγεντορφ, Γάλλος θεολόγος
1927 - Χουάν Αλμέιδα Βόσκε, Κουβανός πολιτικός
1929 - Αλεχάντρο Χοδορόφσκι, Χιλιανός καλλιτέχνης
1951 – Όλγα Τρέμη, Ελληνίδα δημοσιογράφος
1954 – Μπράιαν Χιούστον, Αυστραλός πάστορας
1957 - Λορίνα Μακένιτ, Καναδή τραγουδίστρια
1961 – Αντρέι Κοροτάγεφ, Ρώσος ανθρωπολόγος και κοινωνιολόγος
1963 – Μάικλ Τζόρνταν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1966 - Γιάννης Καλιτζάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1966 - Quorthon, Σουηδός μουσικός
1971 - Ίλια Ίβιτς, Σέρβος ποδοσφαιριστής
1971 – Σαρίνα Λη, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός
1972 – Μπίλι Τζο Άρμστρονγκ, Αμερικανός μουσικός (Green Day)
1976 – Κέλλυ Κάρλσον, Αμερικανίδα ηθοποιός
1976 – Λευτέρης Φάφαλης, Έλληνας χιονοδρόμος
1981 – Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Αμερικανός ηθοποιός
1981 - Πάρις Χίλτον, Αμερικανίδα μοντέλο και κοσμική
1983 – Μάριος Καπερώνης, Έλληνας πυγμάχος
1991 – Εντ Σίραν, Άγγλος τραγουδιστής
1993 - Μαρκ Μάρκεθ, Ισπανός μοτοσυκλετιστής

Θάνατοι
306 - Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων
364 – Ιοβιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας
440 – Άγιος Μεσρώπ Μαστότς, Αρμένιος μοναχός και γλωσσολόγος
1220 - Θεοβάλδος Α', δούκας της Λωρραίνης
1371 – Ιβάν Αλεξάνταρ, τσάρος της Βουλγαρίας
1411 - Σουλεϊμάν Τσελεμπή, Οθωμανός ηγέτης
1596 – Φρίντριχ Σίλμπουργκ, Γερμανός λόγιος
1600 – Τζορντάνο Μπρούνο, Ιταλός φιλόσοφος
1652 – Γκρεγκόριο Αλλέγκρι, Ιταλός συνθέτης
1673 – Μολιέρος, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας
1825 - Ρομπέρ Λεντέ, Γάλλος πολιτικός
1856 – Χάινριχ Χάινε, Γερμανός συγγραφέας
1909 – Τζερόνιμο, ηγέτης των Απάτσι
1927 - Φράνσις Λέιν, Αμερικανός αθλητής του στίβου
1934 – Αλβέρτος Α', βασιλιάς του Βελγίου
1946 – Βενιαμίν, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1949 - Έλερι Κλαρκ, Αμερικανός αθλητής του στίβου
1970 - Σαμουήλ Ιωσήφ Άγκνον, Ισραηλινός συγγραφέας
1996 - Μιχάλης Ράπτης, Έλληνας τροτσκιστής
2002 - Μαξ Ρόμαν, Έλληνας κινηματογραφικός παραγωγός
2005 - Αθανάσιος Νάσιουτζικ, Έλληνας συγγραφέας
2007 - Μαίρη Κέι, Αμερικανίδα μουσικός
2007 – Μορίς Παπόν, Γάλλος πολιτικός
2016 - Αντρέι Ζουλάφσκι, Πολωνός σκηνοθέτης

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 6:20 am


Τα περιβαλλοντικά ζητήματα προτεραιότητα για τα «Λαπατοχώρια»

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στην Ανω Βλασία διεξήχθη η χειμερινή συνάντηση των μελών της ΑΜΚΟ «Λαπατοχώρια», με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ενας πολύωρος, εποικοδομητικός διάλογος με αυτοδιοικητικούς, για θέματα τοπικής ανάπτυξης, με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΑΚΜΟ Λατατοχώρια διεξήχθηκε πρόσφατα στο Ξενοδοχείο «Μικρή Αρχόντισα».
Παρουσία του δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, του πρώην περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, του εκπρόσωπος του περιφερειάρχη, Αν. Φίλια, αντιδήμαρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων και πλήθους κατοίκων και επισκεπτών. Στη συνάντηση, τέθηκαν από τον πρόεδρο της εταιρείας Νίκο Μαντά τα σημαντικότερα τοπικά προβλήματα και προτάσεις για επίλυσή τους και συμφωνήθηκε η βάση για τις κοινές επιδιώξεις με τους αυτοδιοικητικούς. Κατά την διάρκεια της τρίωρης εκδήλωσης προβλήθηκε πλούσιο εντυπωσιακό υλικό από την άγνωστη στους πολλούς περιοχή των 22 Λαπατοχωριών.
Πρώτη προτεραιότητα της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας είναι το θέμα με τις καταστροφές του ΑΔΜΗΕ, στα πλαίσια της κατασκευής της νέας γραμμής Υπερυψηλής Τάσης (400.000 kw) Mεγαλόπολης και Πάτρας, μέσα από τα Καλαβρυτοχώρια, με 81 πυλώνες και σε μήκος 38,5 χλμ. Η εταιρεία παρενέβη αλόγιστα σε σπάνιες δασικές εκτάσεις με χιλιάδες έλατα προβαίνοντας σε εκσκαφές και μπάζωμα, χωρίς σχέδια δασοτεχνικής αποκατάστασης 120 στρεμμάτων. "Ανυψώνουν πυλώνες και τερατώδη δίκτυα εντός προστατευόμενων οικοσυστημάτων, περιοχών Νatura, εντός οικισμών και ιστορικών μονών. Διάνοιξαν οδούς επιφανείας 126.000 τμ., τριπλάσιες των αδειοδοτηθεισών, με θλιβερή συνέπεια διχοτόμηση και απαξίωση της περιοχής μας" αναφέρει για τους πυλώνες ο κ. Μαντάς. Στον Μπούμπουκα και έναντι της Μονής 'Αγ. Γεωργίου Μανεσίου' τοποθετήθηκαν παράνομα πυλώνες προκαλώντας κίνδυνους για την δημόσια υγεία. Πυλώνες, 11 τον αριθμό, πέρασαν από το εύφλεκτο δρυοδάσος Κάνισκας, τον οικισμό Μεγάλου Ποντιά και την Μονή Μακελλαριάς. Στον Δεσινό και στην διατηρητέα Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανείας του 17ου αιώνα επιχειρείται να τοποθετηθούν πυλώνες". Ο αγώνας μας και ο αγώνας του Δήμου και κατοίκων των κατοίκων εντείνεται με κάθε μέσο, για την αποτροπή δυσμενέστερων εξελίξεων" σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΜΚΟ.

Συζητήθηκε διεξοδικά και η αξιοποίηση του ιδιόκτητου κτήματος της Κάνισκας, σε απόσταση 25 χλμ. από Καλάβρυτα και 55 από Πάτρα.
Η αξιοποίηση της έκτασης 12.870 στρ., ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαβρύτων, με δάσος 10.000 στρ., και 2.700 καλλιεργήσιμα στρέμματα εκκρεμεί εδώ και μια 20ετία.
Αποφασίσθηκε να υποβληθεί αίτημα προς την Περιφέρεια για χρηματοδότηση Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με θέμα: Ανάδειξη και Αξιοποίηση του Δάσους Κάνισκας σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν συντάξει συνεργάτες της ΑΜΚΟ.
Η βελτίωση Πατρών-Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας που παραμένει ημιτελής επί 50 χρόνια αλλά και του κόμβου 'Κ7' της Ευρείας Περιμετρικής Παράκαμψης της Πάτρας, στην Οβρυά, είναι βασική επιδίωξη της ΑΜΚΟ 'Λατατοχώρια'. Αν και η ανακατασκευή του δρόμου έχει ανακοινωθεί αρκετές φορές (τελευταία από τις πρώην Κυβέρνηση - Περιφερειακή Αρχή) το εγχείρημα παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες. Στενότητα, κακές κλίσεις και στροφές, ολισθηρότητα, πτώσεις βράχων, λάσπης, λίθων και κακή σήμανση, απαιτούν τον επανασχεδιασμό του έργου. Για την αναθέρμανση της διαδικασίας, σχεδιασμού και υλοποίησης του κρίσιμου αυτού έργου, ζητήθηκε από τους αυτοδιοικητικούς φορείς η ακριβής καταμέτρηση της κυκλοφορίας, σε εθνικές, επαρχιακές της Αχαΐας και επί μέρους τμήματα, ώστε -ανάλογα με τους φόρτους- να τίθενται για σωστές ιεραρχήσεις.

Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 6:41 pm


Ευλογία πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας στην Κοινωνική Ιματιοθήκη

Μία ζεστή «αγκαλιά» για τους έχοντες ανάγκη, οι οποίοι πληθαίνουν μέρα με τη μέρα και στην τοπική μας κοινωνία, προσφέρει η Κοινωνική Ιματιοθήκη, ένα από τα πλέον ζωντανά κύτταρα εθελοντικής προσφοράς, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον Δήμο Αιγιαλείας και την Ιερά Μητρόπολή μας, αποτελώντας κορυφαίο δείγμα αλληλεγγύης προς τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας. Στεγαζόμενη στο Μπερούκειο Κληροδότημα (στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Μελετοπούλων), η Κοινωνική Ιματιοθήκη ανοίγει τις πύλες της σχεδόν κάθε δεκαπενθήμερο για να προσφέρει ενδύματα, υποδήματα, παιχνίδια, σχολικά, βρεφικά είδη και οικιακό εξοπλισμό, δίχως διακρίσεις, με μοναδικό γνώμονα την αγάπη! 
Την εν λόγω κοινωνική δομή επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος, ο οποίος τέλεσε τον Αγιασμό και ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα, παρουσία του δημοτικού συμβούλου κ. Γεωργίου Φραγκονικολόπουλου, των εθελοντριών κυριών, ωφελουμένων και δωρητών. 
Κατά τη σύντομη προσλαλιά του ο Ποιμενάρχης μας συνεχάρη τις εθελόντριες κυρίες για την πολύτιμη δράση τους και την ανιδιοτελή προσφορά τους στο φιλανθρωπικό έργο που συντελείται για την ανακούφιση των ενδεών συνανθρώπων μας, προσθέτοντας πως η Ιερά Μητρόπολή μας θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά τους. 
Απευθυνόμενος στις εθελόντριες υπογράμμισε τα εξής: «Όλα αυτά τα χρόνια επιτελείτε ένα σημαντικό και πολυποίκιλο έργο, εφαρμόζοντας στην πράξη τον λόγο του Κυρίου μας, που κήρυξε την αρμονική συνύπαρξη, την συνδημιουργία και την αγάπη προς τον πλησίον μας. Η Κοινωνική Ιματιοθήκη έχει αφήσει ένα πολύ ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Με αυτό τον γνώμονα και γνωρίζοντας τις προσπάθειες και τον μόχθο σας, εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να ευλογεί εσάς και τις οικογένειές σας και να σας φωτίζει, έτσι ώστε αυτή η πορεία, αυτή η διαδρομή να συνεχιστεί με επιτυχία, προς όφελος των ενδεών αδελφών μας. Με το μήνυμα της αγάπης και του σεβασμού προς τον πλησίον, αλλά και της υπευθυνότητας, της συλλογικότητας και της ενότητας, ας ευχηθούμε η νέα χρονιά να είναι ευλογημένη, με υγεία και προσφορά προς τον πλησίον μας». 
Ακολούθως, αφού ευχαρίστησε τους δωρητές και γενικά όσους συνδράμουν στο έργο τής Κοινωνικής Ιματιοθήκης, ξεναγήθηκε από την υπεύθυνη κ. Αρχοντούλα Παναγοπούλου στους χώρους όπου οι εθελόντριες κυρίες αξιολογούν, ταξινομούν και διαθέτουν τα είδη που συγκεντρώνονται από ευαισθητοποιημένους πολίτες, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ανταλλάξει ευχές για το νέο έτος με ωφελουμένους αδελφούς μας, οι οποίοι ανέμεναν για να λάβουν την πατρική ευλογία του. 

Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 6:41 pm


Μνημόσυνο για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη από τον Μητροπολίτη Πατρών

Μνημόσυνο τοῦ Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, ἐτελέσθη τήν Κυριακή τοῦ Ἀσώτου, 16.2.2020, στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν μέ τήν συμπλήρωση 177 ἐτῶν ἀπό τήν πρός Κύριον ἐκδημία, τοῦ Θρυλικοῦ πολεμάρχου, τοῦ γιγαντόψυχου καί ἑλληνόψυχου Θεοδώρου τοῦ Κολοκοτρώνη, ὁ ὁποῖος γεννήθηκε γιά νά ἀγωνισθῇ ὑπέρ Πίστεως καί Πατρίδος καί νά ἐλευθερώσῃ τήν Ἑλλάδα ἀπό τήν τυραννία τῶν βαρβάρων Τούρκων κατακτητῶν.

Τήν Θεία Λειτουργία καί τό ἱερό Μνημόσυνο ἐτέλεσε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ὁ ὁποῖος μέ λόγια συγκλονιστικά καί συγκινητικά ἀναφέρθηκε στήν λαμπρή προσωπικότητα τοῦ Γέρου τοῦ Μοριᾶ, ὁ ὁποῖος ἒφιππος χωρεῖ (προχωρεῖ) ἀνά τούς αἰῶνας δεικνύοντας στούς Λαούς πώς οἱ δούλοι γίνονται ἐλεύθεροι. (Ἐπίγραμμα στόν Ἀνδριάντα τοῦ Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στήν Ἀθήνα).

Ἰδιαιτέρως ἐσημείωσε ὁ Σεβασμιώτατος τήν πίστη στό Θεό ἡ ὁποία ἦτο ἡ κινητήρια δύναμη στήν ψυχή τοῦ Κολοκοτρώνη γιά τόν μεγάλο ἀγῶνα γιά τήν ἐλευθερία τῆς Πατρίδος, τήν ὁποία τόσο ἀγάπησε καί γιά τήν ὁποία σέ ὃλη του τή ζωή ἀγωνίστηκε.

Μίλησε ὁ Ποιμενάρχης τῆς Πάτρας γιά τήν εὐλάβεια τοῦ Κολοτρώνη ἡ ὁποία ἐκδηλώθηκε σέ πολλές περιπτώσεις, ὃπως μπροστά στήν εἰκόνα τῆς Παναγίας στό Χρυσοβίτσι, στήν μάχη τοῦ Βαλτετσίου, στήν Μονή Ἐπάνω Χρέπας, στήν ἀπελευθέρωση τῆς Τριπολιτσᾶς, στίς πολλές στιγμές προσευχῆς καί νηστείας τοῦ ἰδίου καί τῶν συμπολεμιστῶν του, στήν ἀνεξικακία του καί στήν συγχώρεση τῶν φονιάδων τοῦ ἀδελφοῦ του καί τοῦ γυιοῦ του.

Ἀκόμη ἀνεφέρθη στό πικρό ποτήρι τῆς ἀχαριστίας πού ἢπιε ὁ Κολοκοτρώνης στήν δίκη καί καταδίκη του. Μίλησε ἐπίσης γιά τήν φυλάκιση καί τά βάσανά του στήν φυλακή στό Παλαμίδι τοῦ Ἀναπλιοῦ.

Χρησιμοποίησε  ὁ Σεβασμιώτατος ἀποσπάσματα ἀπό τήν ὁμιλία τοῦ Κολοκοτρώνη στήν Πνύκα καί ἀπό τόν ἐπικήδειο λόγο τόν ὁποῖο ἐξεφώνησε κατά τήν κηδεία τοῦ Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στόν Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Εἰρήνης τῆς ὁδοῦ Αἰόλου Ἀθηνῶν, ὁ Κωνσταντῖνος Οἰκονόμος ὁ ἐξ Οἰκονόμων καί  ἐτόνισε μεταξύ τῶν ἂλλων: « Ἡ ζωή, οἱ ἀγῶνες καί τό τέλος τοῦ αὀιδίμου πολεμάρχου Θεοδώρου τοῦ Κολοκοτρώνη μᾶς διδάσκουν καί μᾶς βεβαιώνουν ὃτι ἡ Ἑλλάδα χωρίς τήν πίστη στό Θεό, οὒτε ἐλευθερώνεται, ἀπό κάθε μορφή δουλείας, οὒτε προχωράει στό μέλλον.

Κατά τήν ὣρα τῆς Θείας Λειτουργίας καί τοῦ Μνημοσύνου τιμητικά παρίσταντο νέοι καί νέες, ἐνδεδυμένοι μέ τίς ἐθνικές ἐνδυμασίες, τούς ὁποίους ἐπήνεσε καί εὐχαρίστησε ὁ Σεβασμιώτατος.

Τέλος μαθητής τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Λυκείου Πατρῶν ἀπήγγειλε ποίημα γιά τόν Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τό ὁποῖο ἐπεξεργάστηκαν οἱ μαθητές τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Λυκείου Πατρῶν μέ τήν βοήθεια τῶν Καθηγητῶν τους.

Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 6:25 pm


Το Mega επιστρέφει

Από την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου το πρωί, το Mega επιστρέφει.
Στις 06:00 το πρωί, η πρώτη ενημερωτική εκπομπή του MEGA «Κοινωνία ώρα MEGA». Ο Νίκος Φιλιππίδης, η Μπάγια Αντωνοπούλου, ο Ντίνος Σιωμόπουλος και η Τζίνα Μοσχολιού θα μεταφέρουν στους τηλεθεατές την ατζέντα των θεμάτων. Χρήσιμες ειδήσεις, σχόλια, καλεσμένοι στο στούντιο, συνεντεύξεις, συνδέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προτάσεις αλλά και κάποιες ιδιαίτερες εκπλήξεις. 

Στις 10:00 η παρέα του MEGA MAGAZINO έρχεται να δώσει με δυναμισμό αλλά και χιούμορ, όπου και όταν χρειάζεται, τη δική της ματιά σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Η Δάφνη Καραβοκύρη, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο Θανάσης Φουσκίδης θα συστηθούν τηλεοπτικά φωτίζοντας θεατές και αθέατες πλευρές όλης της επικαιρότητας. 

Στις 13:00 η Ράνια Τζίμα από το στούντιο του MEGA θα παρουσιάσει το μεσημβρινό δελτίο MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ με έγκαιρη και πλήρη κάλυψη των ειδήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στις 16:30 ο Αλέξανδρος Παπανδρέου κάνει προτάσεις μαγειρικής «Νόστιμα...και απλά»

Στις 17:20 ο Νίκος Ευαγγελάτος κινείται σε ρυθμούς LIVE NEWS και παρουσιάζει ένα πλήρες ενημερωτικό μαγκαζίνο με ταχύτητα, εναλλαγές στην εικόνα, ειδήσεις που ενδιαφέρουν και σχόλια από τους Ελένη Καλογεροπούλου, Θανάση Μαυρίδη και Παναγιώτη Τζένο.

Στις 20:00 το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ξεκινά.

Η Δώρα Αναγνωστοπούλου παρουσιάζει τις σημαντικές ειδήσεις της ημέρας. Σύσσωμη η δημοσιογραφική ομάδα του MEGA δίνει το παρόν για την έγκυρη και άμεση κάλυψη  των θεμάτων. Στο στούντιο μαζί της σχολιαστές οι δημοσιογράφοι του ΒΗΜΑΤΟΣ και των ΝΕΩΝ. 
Μετά τα μεσάνυχτα, στις 00:40, πρεμιέρα των νέων ξένων σειρών του MEGA, από το ποιοτικότερο πακέτο ξένου προγράμματος της ελληνικής τηλεόρασης, με τους συναρπαστικούς Forensic Files. Με αφηγητή τον Πίτερ Τόμας παρουσιάζεται στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ Αμερικανικής παραγωγής ο τρόπος με τον οποίο εξιχνιάζονται τα εγκλήματα με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του MEGA πως να λείπουν οι αγαπημένες ελληνικές σειρές; Η καλύτερη τηλεοπτική πρόταση ψυχαγωγίας για τρεις δεκαετίες. Θα ξαναθυμηθούμε ατάκες, σκηνές, ιστορίες αλλά και αγαπημένους ηθοποιούς σε αξέχαστους ρόλους στις σειρές : «Ρετιρέ», «Εμείς κι εμείς», «Βέρα στο δεξί», «Η Νταντά», «Μαρία η άσχημη», «Μια στιγμή δυο ζωές», «Η ζωή της άλλης», «Σαββατογεννημένες», «Ίχνη», «Είμαστε στον αέρα», «Ο Πέτρος και τα κορίτσια του», «Φύγαμε», «Παράλληλοι δρόμοι».  

Στην prime time η αφρόκρεμα των ελληνικών κωμικών σειρών που θα θυμίσουν τα σταθερά ραντεβού με την παρέα του «Πάρα Πέντε», τους ανήσυχους «νέους» του «50-50» και την καλόκαρδη ομάδα της νύχτας στο κλαμπ «Μαύρα μεσάνυχτα».

Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 6:18 pm


Ξαναχτύπησε το «καταραμένο» 94ο λεπτό - Δαβουρλής - Α.Ε.Καλαβρύτων: 2-1

Το στοιχειωμένο, 94ο λεπτό ξαναχτύπησε και πάλι για την Α.Ε.Καλαβρύτων που έχασε μια χρυσή ευκαιρία να ξεφύγει από τους διώκτες της και να πάει με έναν βαθμό επιπλέον στα play out, μια αγωνιστική πριν ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος του Πρωταθλήματος της Α΄κατηγορίας.
Είναι το τέταρτο παιχνίδι που η Α.Ε.Κ. δέχεται τέρμα στο 94΄λεπτό και χάνει βαθμό η βαθμούς. 
Τα Καλάβρυτα με πολλές απουσίες λόγω τραυματισμών (Βρεττός, Παπαγεωργίου, Σταματόπουλος, Κοσκινάς, Φάκος) είχαν την ευκαιρία να πάρουν ακόμα και το "τρίποντο" στην Πάτρα παίζοντας με πολύ πάθος απέναντι σε μια πολύ γρήγορη και δυνατή ομάδα. Δημιούργησαν ευκαιρίες, στάθηκαν πολύ καλά, αλλά στο 94 ένα παιδαριώδες λάθος χάρισε την νίκη στους γηπεδούχους με 2-1. 

Ο αγώνας  
Συγκλονιστικό ήταν το ματς στην Αγυιά της Πάτρας, ανάμεσα στον Δαβουρλή Κ΄92 και την Α.Ε. Καλαβρύτων με την ομάδα της Πάτρας να παίρνει τη νίκη με 2-1 στο 94ο λεπτό χάρις το γκολ του Νίκου Κουμπουρλή.
Στο 4ο λεπτό ο Αντύπας είχε χάσει σπουδαία ευκαιρία να ανοίξει το γκολ για τους γηπεδούχους, αλλά ο Παπαδημητρόπουλος έδιωξε σωτήρια. Τα Καλάβρυτα στο 13ο λεπτό κατάφερε από τα 11 βήματα να ανοίξει το σκορ με τον Σταύρο Τσαβαλά, πέναλτι το οποίο κέρδισε ο Ασπρούκος.
Στο 37ο λεπτό ο Ανδρεοσόπουλος με κεφαλιά ισοφάρισε για την ομάδα της Πάτρας, με τα Καλάβρυτα να διαμαρτύρονται για μη τήρηση του fairplay αφού βρισκόταν στο έδαφος τραυματισμένος ο Μπίτρας και στο 94ο λεπτό, ύστερα από λάθος της άμυνας των Καλαβρύτων ο Κουμπουρλής πέρασε και τον Παπαδημητρόπουλο και σε κενή εστία διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βαγγέλης Σαφαρίκας
ΣΚΟΡΕΡ: 37’ Ανδρεοσόπουλος, 94’ Κουμπουρλής -13’ πεν. Σ. Τσαβαλάς
Συνθέσεις:
ΔΑΒΟΥΡΛΗΣ Κ΄92 (Δ. Ράπτης): Κοκοτσής, Μακρής (61 Κουμπουρλής), Μανούσος, Σ. Πρέμτος, Νασόπουλος, Βετούλας, Λαζαρίδης, Στάμος (67 Πολίτης), Αντύπας, Καραμπούλας, Ανδρεοσόπουλος.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (Κ. Βλάχος - Ν.Παπαχριστόπουλος): Παπαδημητρόπουλος, Τζόβολος (46’ Παπαδόπουλος), Γκλαβάς (84’ Αντύπας), Καραχάλιος, Σκιαδάς, Δημητρόπουλος, Καλαμαράς (58’ Βραχλιώτης), Σ. Τσαβαλάς, Γιαννόπουλος (70’ Τζιαντομένικο), Μπίτρας, Ασπρούκος

Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 9:57 am


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστριωτών «ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΝ» έκοψε την πίτα του

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστριωτών «ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΝ» με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησε την Ετήσια Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας για το 2020 με την συμμετοχή δημοτικής αρχής, συγχωριανών και νεολαίας. Μαζί μας ήταν ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καστριών, κ. Γκλαβάς Χάρης , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου , κ. Νασιώτης Θεόδωρος , η δημοτική σύμβουλος κ. Παπουτσή Βασιλική και ο πρόεδρος επιτροπής παιδείας κ. Κουτρουλάκης Βασίλης. Η κοπή πραγματοποιήθηκε και ευλογήθηκε από τον πατήρ Γεώργιο Κοτσιά και μαζί με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ανταλλάσσοντας ευχές για το νέο έτος και για το μέλλον του χωριού μας. Δυστυχώς ο δήμαρχος ,κ. Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Κ.- ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΝ , κ. Κούκιος δεν μπορούσαν να παραβρεθούν στην σημερινή εκδήλωση λόγω υποχρεώσεων εκτός της περιοχής όμως μας εξέφρασαν τις θερμές ευχές τους. Τους ευχαριστούμε όλους για την στήριξη και παρουσία τους και μια εξαιρετική συζήτηση έλαβε χώρα με θετικά αποτελέσματα για την κοινότητα μας και τον Σύλλογο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο


Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 8:06 am


Καλαβρυτα - Ειδήσεις και Νέα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ  ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Δημοσιεύθηκε στις 6 February 2020 | 10:00 am


Φωτιά στα Καλάβρυτα - CNN Greece

Φωτιά στα Καλάβρυτα  CNN Greece

Δημοσιεύθηκε στις 7 September 2019 | 10:00 am


Φωτιά και στα Καλάβρυτα - CNN Greece

Φωτιά και στα Καλάβρυτα  CNN Greece

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καλαβρυτα

Φιλικοί ιστότοποι: