1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
 2. Μικρές αγγελίες
 3. Συνομιλία (chat)
 4. Καιρός
Τηλεόραση:
 1. ΝΕΤ
 2. ΕΤ3
 3. ALPHA
 4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αχαϊας   »   Πατρας 4    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Πατρας 4 και εμείς θα το προσθέσουμε.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να ανοίξει και πάλι το γήπεδο των Προσφυγικών - Έρχεται στην πόλη και για το έλος της Αγυιάς ο Υφυπουργός Αθλητισμού

altΣυνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό, είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, με θέμα την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα του ερασιτεχνικού Αθλητισμού καθώς και την οικονομική επιχορήγηση του Δήμου Πατρέων για τη λειτουργία και τη συντήρηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο κ. Ανδριανός, δεσμεύτηκε για την κάθοδό του στην Πάτρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συναντηθεί με την Δημοτική Αρχή και να συζητήσουν τα ζητήματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση του έλους της Αγυιάς και επίσης, τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αθλητικές υποδομές .

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, δεσμεύτηκε για την άμεση επαναλειτουργία του γηπέδου των Προσφυγικών, με έκτακτη οικονομική επιχορήγηση.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική αρχή:

Ο Δήμαρχος έθεσε στον Υφυπουργό Αθλητισμού και την ανάγκη αξιοποίηση του χώρου στο έλος της Αγυιάς. Μιας περιοχής, που έχει εγκαταλειφθεί και αποτελεί εστία μόλυνσης και σημάδι παρακμής για την πόλη. Ο κ. Πελετίδης, αναφέρθηκε στο Κολυμβητήριο της Αγυιάς, που έχει μετατραπεί σε «φάντασμα» με τα βρώμικα νερά του να λιμνάζουν, η πισίνα να έχει μετατραπεί σε βούρκο, οι καλαμιές να έχουν σχηματίσει δάσος και τα φίδια με τα ποντίκια να κυριαρχούν στους γκρεμισμένους τοίχους του. Ο Δήμαρχος τόνισε, ότι αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει και στο κολυμβητήριο, αλλά και σε όλους τους χώρους του έλους της Αγυιάς, να αθλούνται τα παιδιά, οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι.

Ο Δήμαρχος επίσης, παρέδωσε σχετική επιστολή του Αντιδημάρχου Παιδείας και Αθλητισμού Ανδρέα Αθανασόπουλου, στην οποία αναφέρονταν τα εξής:

«Η Πάτρα, όπως γνωρίζετε,  αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμένα της Πελοποννήσου. Ο νέος Δήμος Πατρέων όπως προέκυψε από το Πρόγραμμα Καλλικράτης, έχει πληθυσμό περί τους 225.000 κατοίκους από τους οποίους οι 27.000 είναι μαθητές. Με τη διεύρυνση των ορίων του Δήμου Πατρέων αυξήθηκαν όπως είναι αναμενόμενο και οι ανάγκες σε αθλητικές υποδομές.

Οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει η πόλη μας δεν είναι επαρκείς, αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες για μαζικό λαϊκό αθλητισμό.

Μόλις 4 δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου με πλαστικό χλοοτάπητα και 2 κλειστά δημοτικά γήπεδα μπάσκετ καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του λαού της Πάτρας.

Κατευθυνόμαστε λοιπόν στο να αποκτήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για τον αθλητισμό στην πόλη. Στα πλαίσια του σχεδίου αυτού είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας σε κάθε νέο που το επιθυμεί να έχει πρόσβαση στον αθλητισμό και παράλληλα η εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης όλων των πολιτών σε ήπιες μορφές άσκησης και ψυχαγωγίας. Το σχέδιό μας προϋποθέτει πρώτα από όλα ένα σχέδιο συντήρησης, βελτίωσης και ανάπτυξης των ήδη υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και φυσικά την μελέτη και τον προσδιορισμό κατασκευής νέων.

Στα ίδια πλαίσια είναι επίσης αναγκαία η διαρκής μέριμνα για τη βελτίωση και συντήρηση των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων που είναι εγκαταλειμμένες και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτες.

Κρίνουμε την επένδυση στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό σημαντική μας προτεραιότητα, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε η έννοιά του είναι συνυφασμένη με  την εξέλιξη και υγιή ανάπτυξη του ανθρώπου σε μια υγιή κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποιήσεις σε ανώτερους και κατώτερους.

Πιο συγκεκριμένα, εισηγούμαστε την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση άμεσα στο Δήμο μας με το ποσό του 1.000.000 ευρώ, για τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης των δημοτικών γηπέδων του ποδοσφαίρου που χρησιμοποιούν και αγωνίζονται 60 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία της πόλης μας, όπως επίσης και της κατασκευής 8 σύγχρονων  εγκαταστάσεων γηπέδων ποδοσφαίρου, που θα αποσυμφορίσουν τα υπάρχοντα  γήπεδα.

Πρόθεση μας στα πλαίσια της ανάπτυξης των αθλητικών υποδομών του Δήμου μας είναι η δημιουργία ενός δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου μπάσκετ, δημοτικά γήπεδα τένις, πετοσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης και χειροσφαίρισης, όπως επίσης  δημοτικοί ανοιχτοί χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας καθώς και κλειστές αίθουσες γυμναστικής. Και θα επιθυμούσαμε να συναντηθούμε μαζί σας για μια εκτενή συζήτηση των αιτημάτων μας  και την ανεύρεση λύσεων με την συμβολή σας».

Ο κ. Ανδριανός, δεσμεύτηκε για την κάθοδό του στην Πάτρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συναντηθεί με την Δημοτική Αρχή και να συζητήσουν τα ζητήματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση του έλους της Αγυιάς προς όφελος του λαού και της νεολαίας της Πάτρας και επίσης, τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αθλητικές υποδομές και αφορούν μεγάλο μέρος του λαού της Πάτρας.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, δεσμεύτηκε τέλος, για την άμεση επαναλειτουργία του γηπέδου των Προσφυγικών, με έκτακτη οικονομική επιχορήγηση.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 2:56 pm


Δ. Ελλάδα: Ξεκινούν εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου της Περιφέρειας συνολικού ύψους 4,5 εκ. ευρώ

altΣτην υπογραφή δύο συμβάσεων που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των προβλημάτων του εθνικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προχώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας.Πρόκειται για τα έργα συντήρησης, βελτίωσης, αποκατάστασης και άρσης της επικινδυνότητας για τα εξής τμήματα του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:

• για τα τμήματα αρμοδιότητας της ΠΔΕ στη Ν.Ε.Ο. «Πάτρα - Πύργος» και στην Ε.Ο. 9 «Πύργος - Καλό Νερό» με προϋπολογισμό μελέτης έργου 4 εκ. ευρώ

• για το Εθνικό Οδικό Δικτύου της Π.Ε. Αχαΐας, με προϋπολογισμό μελέτης έργου 550.000 ευρώ.Και τα δύο έργα είναι ενταγμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας με κωδικούς πράξης 2013ΕΠ00100000 και 2013ΕΠ00100012, αντίστοιχα.«Βασικός στόχος μας είναι η άμεση έναρξη εργασιών που αφορούν τη συντήρηση και τη διασφάλιση της καλής κατάστασης του οδικού δικτύου.

Σε μια εποχή που οι πόροι είναι σχεδόν εξαφανισμένοι, με καλή διαχείριση και σωστό προγραμματισμό καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση των έργων αυτών. Όλες μας οι προσπάθειες έχουν ως γνώμονα την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών μας» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας μετά την υπογραφή των δύο συμβάσεων.Το πρώτο έργο αφορά έργα συντήρησης και βελτίωσης οδοστρωμάτων, τεχνικών, γεφυρών, οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης, αντικατάστασης και τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας, πρασίνου και ό,τι άλλο απαιτηθεί για την αποκατάσταση και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα στα συγκεκριμένα οδικά δίκτυα.

Το δεύτερο έργο αφορά στην εκτέλεση εργασιών στοιχειώδους συντήρησης οδοστρωμάτων, τεχνικών, γεφυρών και σήμανσης του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και με την ολοκλήρωσή του εξασφαλίζεται η καλύτερη βατότητα του οδικού άξονα και διαμορφώνονται ασφαλέστερες συνθήκες κυκλοφορίας.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 2:54 pm


Ο Νίκος Δένδιας νέος Υπουργός Εθνικης Άμυνας - Υπουργός Ανάπτυξης ο Κώστας Σκρέκας

altΟ Νίκος Δένδιας είναι ο νέος υπουργός Άμυνας στο μίνι ανασχηματισμό που έγινε αναγκαστικά λόγω της ανάληψης θέσης Επιτρόπου στην Κομισιόν από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.


Υπουργός Ανάπτυξης τοποθετείται ο βουλευτής Τρικάλων, Κώστας Σκρέκας.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 2:52 pm


Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 14.30 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Πατρέων στο Λιμάνι, συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με τα παρακάτω θέματα:

 1. 1. Αίτημα Δημάρχου Πατρέων, στα αρμόδια Υπουργεία, για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Δήμο Πατρέων (εισηγητής: κ. Δήμαρχος).
 2. 2. Κατάθεση αιτήματος, για έκτακτη επιχορήγηση από το Κράτος, ώστε να ικανοποιηθούν οικονομικές απαιτήσεις των εργαζομένων, που έχουν προσφύγει δικαστικά (εισηγητής: Π. Μελάς- Αντ/ρχος).
 3. 3. Διαχείριση Απορριμμάτων (εισηγητής: Χ. Κορδάς- Αντ/ρχος).
 4. 4. Έγκριση σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ Δήμου Πατρέων- Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) και ΑΔΕΠ Α.Ε. «Κομποστοποίηση στην περιοχή του Δήμου Πατρέων» (εισηγητής Χ. Κορδάς- Αντ/ρχος ως Πρόεδρος).
 5. 5. Έγκριση σχεδίου τροποποίησης της υπ’ αριθμ 134/25-07-2012 Προγραμματικής Σύμβασης,  μεταξύ του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας και του Δήμου Πατρέων (εισηγητής Χ. Κορδάς- Αντ/ρχος ως Πρόεδρος).
 6. 6. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 20/2014 απόφασης του Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που αφορά στην έγκριση έκθεσης Α΄ τριμήνου έτους 2014,  για την εκτέλεση του προϋπολογισμού (εισηγητής: Χ. Κορδάς- Αντ/ρχος ως Πρόεδρος).
 7. 7. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 21/2014 απόφασης του Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που αφορά στην έγκριση έκθεσης Β΄ τριμήνου έτους 2014,  για την εκτέλεση του προϋπολογισμού (εισηγητής: Χ. Κορδάς Αντ/ρχος ως Πρόεδρος).
 8. 8. Έγκριση της αριθμ. 255/2014 απόφασης του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου, η οποία αφορά στην παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (εισηγητής Θ. Τουλγαρίδης Πρόεδρος Δ.Σ.)
 9. 9. Παραχώρηση ακινήτου του Δήμου Πατρέων, επί της οδού Τεμπών 1,  στον Κοινωνικό Οργανισμό, για δημιουργία  Δομής  Φιλοξενίας  Ηλικιωμένων (αριθμ. 243/2014 του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού) (εισηγητής Θ. Τουλγαρίδης Πρόεδρος Δ.Σ.)

10. Έγκριση  της αριθμ. 224/2014 απόφασης του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, η οποία αφορά στην  6η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του,  οικον.  έτους 2014 (εισηγητής Θ. Τουλγαρίδης Πρόεδρος Δ.Σ.)

11. Έγκριση  της αριθμ. 239/2014 απόφασης του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου, η οποία αφορά στην 7η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του,  οικον. έτους 2014 (εισηγητής Θ. Τουλγαρίδης Πρόεδρος Δ.Σ)

12. Έγκριση της αριθμ. 240/2014 απόφασης του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου, η οποία αφορά στην 8ης Αναμόρφωση του  Προϋπολογισμού του, οικον.  έτους 2014 (εισηγητής Θ. Τουλγαρίδης Πρόεδρος Δ.Σ.)

13. Έγκριση της αριθμ. 275/2014 απόφασης του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου, η οποία αφορά στη 9η Αναμόρφωση του  Προϋπολογισμού του, οικον. έτους 2014 (εισηγητής Θ. Τουλγαρίδης Πρόεδρος Δ.Σ.)

14. Έγκριση της αριθμ. 325/2014 απόφασης του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου, η οποία αφορά στην 10η Αναμόρφωση του  Προϋπολογισμού του,  οικον. έτους 2014 (εισηγητής Θ. Τουλγαρίδης Πρόεδρος Δ.Σ.)

15. Έγκριση της αριθμ. 326/2014 απόφασης του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου, η οποία αφορά στην  11η Αναμόρφωση του  Προϋπολογισμού του, οικον. έτους 2014 (εισηγητής Θ. Τουλγαρίδης Πρόεδρος Δ.Σ.)

16. Έγκριση της αριθμ. 124/2014 απόφασης του Δ.Σ. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης-Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, η οποία αφορά στην  5η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του,  οικον.  έτους 2014 (εισηγητής Β. Θωμόπουλος Πρόεδρος Δ.Σ.)

17. Έγκριση της αριθμ. 117/2014 απόφασης του Δ.Σ. του Δημοτικού Βρεφοκομείου, η οποία αφορά στην 2η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του, οικον. έτους 2014 (εισηγητής: κ. Δήμαρχος, ως Πρόεδρος).

18. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 119/2014 απόφασης του Δ.Σ. του Δημοτικού Βρεφοκομείου, η οποία αφορά στην έγκριση της τριμηνιαίας έκθεσης εσόδων-εξόδων Γ΄ τριμήνου 2014,  για τον έλεγχο υλοποίησης του Προϋπολογισμού 2014 (εισηγητής: κ. Δήμαρχος, ως Πρόεδρος).

19. Αποδοχή της πράξης ένταξης του έργου «Τηλεματική Διαχείριση Απορριμματοφόρων Δήμου Πατρέων»,  του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ψηφιακή Σύγκλιση», της πρόσκλησης με κωδ. 59, του ΕΦΔ ΕΕΤΑΑ και MIS: 482577 (εισηγητής: Δ. Πλέσσας Αντ/ρχος, Β. Τσιγάρας-Αρμ. Δ/ντής).

20. Άδεια εγκατάστασης 23 Τηλεπικοινωνιακών καμπινών του ΟΤΕ Α.Ε. σε διάφορες περιοχές του Δήμου Πατρέων, στα πλαίσια του έργου: Ανάπτυξη & Λειτουργία Δικτύου (Τοποθέτηση καμπινών τύπου Γ2 σε αντικατάσταση KV στο Α/Κ Σκαγιοπουλείου στα πλαίσια του έργου ΥΒΡΙΔ/1/ΔΕΝ/2013/1 (εισηγητής: Π. Στάμος – Αντ/ρχος, Γ. Σπηλιωτόπουλος- Αρμ. Δ/ντής) (σχετική η υπ’ αριθ. 268/2014 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

21. Έκθεση Γ΄ τριμήνου έτους 2014, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού (εισηγητής: Π. Μελάς – Αντ/χος, Β. Μακρυγιώργος- Αρμ. Δ/ντής) (σχετική η υπ’ αριθ. 592/2014 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής).

22. Αποζημίωση Προέδρου του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης -Καρναβάλι Πάτρας (αριθμ. 116/2014 απόφαση Δ.Σ.) (εισηγητής: Ν. Χρυσοβιτσάνος Πρόεδρος Δ.Σ.).

23. Χρήση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, για την αγωνιστική περίοδο 2014-2015, από την ΠΑΕ Παναχαϊκή και χρέη παρελθόντων ετών (εισηγητής: Π. Μελάς-Αντ/ρχος).

24. Υπογραφή Συμφωνητικού με την Εταιρία «ΔΟΜΟΚΑΤ Α.Ε.» (εισηγητής: Π. Στάμος Αντ/ρχος).

25. Έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και του 1ου Πρωτοκόλλου Κανονισμού Τιμών Μονάδας Νέων Εργασιών του έργου με τίτλο: «Κατασκευή 16ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πατρών» και εξέταση ένστασης (εισηγητής: Χ. Κορδάς Αντ/ρχος, Β. Σταμόπουλος – Αρμ. Δ/ντής).

26. Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης εργασιών για το έργο: Πυρασφάλεια Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» Δήμου Πατρέων, αναδόχου ΟΜΟΚΕΝΤΡΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ο.Ε.) (εισηγητής : Χ. Κορδάς Αντ/ρχος, Β. Σταμόπουλος – Αρμ. Δ/ντής).

27. Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Ολοκλήρωση υπολειπόμενων εργασιών ανάπλασης πλατείας Υψηλών Αλωνίων» (εισηγητής: Χ. Κορδάς Αντ/ρχος, Β. Σταμόπουλος – Αρμ. Δ/ντής).

28. Ψήφιση πίστωσης 600,00€,  για την γλωσσική επιμέλεια του Λευκώματος Ιστορικών Χαρτών της  Πάτρας (εισηγητής Δ. Πλέσσας Αντ/ρχος, Β. Τσιγάρας – Αρμ. Δ/ντής).

29. Ανάκληση επαγγελματικής άδειας πωλητή λαϊκών αγορών (Πετροπούλου Γεωργία) (εισηγητής: Π. Μελάς Αντ/ρχος, Χ. Θεοδωρόπουλος-αρμ. Δ/ντής).

30. Μεταβίβαση άδειας εκμετάλλευσης περιπτέρου (Α. Κονδύλη) (εισηγητής: Π. Μελάς Αντ/ρχος, Χ. Θεοδωρόπουλος-αρμ. Δ/ντής).

31. Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Πατρέων, για το Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Αχαΐας (εισηγητής : κ. Δήμαρχος).

32. Ορισμός εκπροσώπων, στις έκτακτες και τακτικές Γενικές Συνελεύσεις της «ΑΧΑΪΑ- Αναπτυξιακή Α.Ε» (εισηγητής: κ. Δήμαρχος).

33. Ορισμός εκπροσώπων, στις τακτικές και έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις της «ΚΤΑΔΑ- Αναπτυξιακή Α.Ε.» (εισηγητής: κ. Δήμαρχος).

34. Συμμετοχή του Δήμου, ως μέλος, στο ΣΠΟΑΚ και εκλογή αντιπροσώπων του στο Σύνδεσμο (εισηγητής : κ. Δήμαρχος).

35. Ορισμός πέντε (5) μελών Επιτροπής Καθαριότητας, για την εξέταση ενστάσεων (εισηγητής: Χ. Κορδάς Αντ/ρχος, Ν. Μωραΐτης -Αρμ. Δ/ντής).

36. Ορισμός Διαπαραταξιακής επιτροπής, για την επιλογή δικαιούχων, για υπαίθριο εμπόριο, κατά τον εορτασμό του Αγ. Ανδρέα και της Πρωτοχρονιάς (εισηγητής: Π. Μελάς Αντ/ρχος, Ε. Πετσίνη-Αρμ. Δ/ντρια).

37. Ορισμός μελών σε γνωμοδοτική επιτροπή, για θέματα ανέλκυσης – απομάκρυνσης – εξουδετέρωσης ναυαγίων,  στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας του Κ.Λ. Πατρών (Δ. Πλέσσας Αντ/ρχος, Ν. Ξένου - Αρμ. Δ/ντρια).

38. Ορισμός εκπροσώπου Δήμου Πατρέων στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας», της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας (εισηγητής: Δ. Πελεκούδας Αντ/ρχος).

39. Κατακύρωση πρακτικού κλήρωσης και συγκρότηση επιτροπής παραλαβής, για τον διαγωνισμό προμήθεια φρέσκου γάλακτος, για τους εργαζόμενους του Δήμου Πατρέων (εισηγητής: Π. Μελάς Αντ/ρχος, Β. Μακρυγιώργος -Αρμ. Δ/ντής).

40. Κατακύρωση πρακτικών κλήρωσης και συγκρότηση Επιτροπής παραλαβής, για τον διαγωνισμό «Σίτιση μαθητών Μουσικών Σχολείων του Δήμου Πατρέων» (εισηγητής: Π. Μελάς Αντ/ρχος, Β. Μακρυγιώργος -Αρμ. Δ/ντής).

41. Τροποποίηση Ρυμοτομικού Σχεδίου Πόλεως Πατρών σε προβλεπόμενους κοινόχρηστους χώρους πλατειών και δρόμων, στο ΟΤ/ΚΧ 1332 και 1427, στην περιοχή «Μέσης Αγυιάς», λόγω άρσης απαλλοτρίωσης ρυμοτομούμενων εδαφικών τμημάτων ιδιοκτησιών Δημητρίου και Μιχαήλ Κοντόγεωργα (αριθμ. 217/2014 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) (εισηγητής: Π. Στάμος- Αντ/ρχος,, Κ.  Καραντζιάς- Αρμ.  Δ/ντής)

42. Σημειακή τροποποίηση υψομέτρων σε τμήματα της οδού Βεάκη, από την διασταύρωσή της με την οδό Πορφύρα, έως την διασταύρωσή της με την οδό Κανελλοπούλου και μεταξύ των οικοδομικών τετραγώνων Γ2860Α-Γ2852 και Γ2853-Γ2851, τμήματος της οδού Λογοθετίδη από την διασταύρωσή της με την οδό Μερκούρη έως την διασταύρωσή της με την οδό Βεάκη και μεταξύ των οικοδομικών τετραγώνων Γ2853-Γ2860, Γ2860Α και τμήματος της οδού Λογοθετίδη από την διασταύρωσή της με την οδό Βεάκη έως την διασταύρωσή της με την οδό Πην. Δέλτα και μεταξύ των οικοδομικών τετραγώνων Γ2851-Γ2852, στην περιοχή Βορείως Έξω Αγυιάς του Δήμου Πατρέων (αριθμ. 218/2014 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) (εισηγητής: Π. Στάμος- Αντ/ρχος,, Κ.  Καραντζιάς- Αρμ.  Δ/ντής)

43. Επιστροφή χρημάτων, ως αχρεωστήτως εισπραχθέντων (Γ. Γεωργακοπούλου)  (εισηγητής: Π. Μελάς Αντ/ρχος, Ε. Πετσίνη-Αρμ. Δ/ντρια).

44. Διαγραφή χρεών από  οριστικούς βεβαιωτικούς καταλόγους προστίμου παραβάσεων Κ.Ο.Κ,  ποσού 4.963,72€ (εισηγητής: Π. Μελάς Αντ/ρχος, Ε. Πετσίνη-Αρμ. Δ/ντρια).

45. Διαγραφή  χρεών οφειλέτη (Βούλγαρης  Κων/νος) (εισηγητής: Π. Μελάς Αντ/ρχος, Ε. Πετσίνη-Αρμ. Δ/ντρια).

46. Διαγραφή οφειλών, συνολικού ποσού 3.726,46€ (Ε. Μπρίνιας κ.λ.π.) (εισηγητής: Π. Μελάς Αντ/ρχος, Ε. Πετσίνη-Αρμ. Δ/ντρια).

47. Διαγραφή οφειλής, συνολικού ποσού 1.936,19€ (Α. Κυριτόπουλος κ.λ.π.) (εισηγητής: Π. Μελάς Αντ/ρχος, Ε. Πετσίνη-Αρμ. Δ/ντρια).

Η  Πρόεδρος

του Δημοτικού Συμβουλίου

Κατερίνα  Γεροπαναγιώτη –Θεοδωρακοπούλου

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 1:26 pm


ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ 1, 2 Νοεμβρίου 2014 (Από 2 μ.μ. Σαββάτου έως 7 π.μ. Δευτέρας)

Αγγειοχειρουργικά Νοσήματα

Αλεξανδρόπουλος Δημήτριος (Αγγειοχειρουργός)

Κανακάρη 80, 3ος όροφος, 262 21 Πάτρα

Τηλέφωνα:2614008649, 6932295107

Αιματολογικά Νοσήματα

Κωνσταντινίδου Ειρήνη (Αιματολόγος)

Αγίου Ανδρέου 66 (κτίριο “Φροντίδα Υγείας”), 262 21 Πάτρα

Τηλέφωνο: 6936120972

Μαιευτικά - Γυναικολογικά Νοσήματα

Ιδιωτικό Μαιευτήριο Πατρών

Ρήγα Φεραίου 143, 262 21 Πάτρα

Τηλέφωνα: 2610224513, 2610224557

Καρδιολογικά Νοσήματα

Κότσαλος Ανδρέας (Καρδιολόγος)

Πλ. Υψηλών Αλωνίων 2, 262 24 Πάτρα

Τηλέφωνα: 6942991991, 2610333494

Νεφρολογικά Νοσήματα

Τουμασή Ελπίδα (Νεφρολόγος)

Ταγμ. Ζακυνθινού 31 (πλησίον ΚΕΤΧ), 263 35 Πάτρα

Τηλέφωνα: 2610220874,  6972975054

Ογκολογικά Νοσήματα

Κουρέλης Θεόδωρος (Παθολόγος Ογκολόγος)

Τηλέφωνα: 6939036482, 2610464100

Ορθοπαιδικά Νοσήματα

Φωτεινόπουλος Ευάγγελος (Ορθοπαιδικός)

Αξιού 23, 264 42 Πάτρα

Τηλέφωνα: 2614003289,6932304243

Οφθαλμιατρικά  Νοσήματα

Πανταζοπούλου Χριστίνα (Οφθαλμίατρος)

Αθηνών 5, 265 04 Ρίο Πατρών

Τηλέφωνα: 2610240200, 6976873705

Παθολογικά Νοσήματα

Ντεϊμεντέ Κωνσταντίνα (Γενικός Ιατρός)

Ελίκης 1 & Ακρωτηρίου – Ταραμπούρα, 263 32 Πάτρα

Τηλέφωνα: 2610362790, 6974366592

Παιδιατρικά Νοσήματα

Λιόλιου Αργυρώ (Παιδίατρος)

Πανεπιστημίου 168, 264 43 Πάτρα

Τηλέφωνα: 6970022023, 2610420233

Πνευμονολογικά Νοσήματα

Σπηλιοπούλου Μάγδα (Πνευμονολόγος)

Τηλέφωνο: 6944938060,

Χειρουργικά Νοσήματα

Ζυγομαλάς Απόλλων (Χειρουργός)

Τηλέφωνα: 6979326000, 2610430686

Ωτορινολαρυγγολογικά Νοσήματα

Σταύρου Σταύρος (Ωτορινολαρυγγολόγος)

Ναυμαχίας Έλλης 1 & Ηρώων Πολυτεχνείου, 264 41 Πάτρα.

Τηλέφωνα: 2610465513, 6946955559

                                                                   Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

΄                             Αννα   Μαστοράκου

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                              Γεώργιος    Σκρουμπής


Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 12:23 pm


Το Επιμελητήριο Αχαΐας καλεί βουλευτές για τα «κόκκινα» δάνεια

altΤην παρέμβαση των βουλευτών Αχαΐας ώστε να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και αυτά που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες από την Αχαϊκή Τράπεζα και με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (σεισμοδάνεια, πυροδάνεια»,  ζητά ο Επιμελητήριο Αχαΐας. Σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Φορέα Πλάτωνας Μαρλαφέκας προς τους βουλευτές, αναφέρονται τα εξής:

«Κύριοι Βουλευτές,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα,  πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο που αφορά τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Όπως γνωρίζετε το Επιμελητήριό μας, είχε αναλάβει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πρωτοβουλία, για την ένταξη στις ρυθμίσεις αυτές των δανειοληπτών που θα έχουν τα κριτήρια όπως καθορίζονται από το σχετικό νομοσχέδιο και ανήκουν στις πιο κάτω κατηγορίες.

-επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια από τράπεζες  που σήμερα  βρίσκονται σε εκκαθάριση, όπως η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα.

-επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως τα πυροδάνεια από τις πυρκαγιές του 2007 και τα σεισμοδάνεια από τον σεισμό του 2008.

Στα πλαίσια αυτά είχαμε στείλει επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης κον Δένδια και είχαμε επισκεφθεί τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κον Μαυραγάνη.

Όπως γνωρίζουμε έχουν κατατεθεί και  επερωτήσεις σχετικές με το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με σας έως σήμερα δημοσιεύσεις, δεν προκύπτει με σαφήνεια αν θα ενταχθούν και αυτών των κατηγοριών οι δανειολήπτες, που σας αντιλαμβάνεσθε αν συμβεί τελικά αυτό, θα είναι άδικο, αντιδεοντολογικό και βεβαίως αντισυνταγματικό καθώς δεν θα υπάρξει ίση αντιμετώπιση και ισονομία.

Οι επιχειρήσεις στην περιοχής σας, έχουν υποστεί την βίαιη συρρίκνωση των εργασιών σας καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός των δυσμενών επιπτώσεων σας οικονομικής κρίσης και σας επιπτώσεις από την αναστολή σας άδειας λειτουργίας σας Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας που στήριζε 4000 κυρίως μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι δυσμενείς επιπτώσεις να είναι σε απόλυτο βαθμό με όλα τα γνωστά επακόλουθα.

Στα πλαίσια αυτά, επισυνάπτουμε, το απόσπασμα από την σχετική επιστολή σας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και παρακαλούμε για σας παρεμβάσεις σας στο κοινοβούλιο για την οριστική αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.»

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΔΕΝΔΙΑ

«Η επιστολή που έχει στείλει το Επιμελητήριο Αχαΐας στον Δένδια έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Στα πλαίσια της προετοιμασίας  του νομοσχεδίου που θα παρουσιασθεί, σχετικά με την οριστική ρύθμιση των κόκκινων δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και πιστωτές,  το Επιμελητήριό μας, σας καταθέτει συμπληρωματικές θεματικές ενότητες που θα πρέπει απαραίτητα να συμπεριληφθούν  στην τελική του μορφή .

Είναι σαφές πως πρόθεση ιδιαίτερα της Κυβέρνησης είναι να εξευρεθεί μία οριστική και βιώσιμη λύση, που να παρέχει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν, χωρίς παράλληλα να προκαλούνται παρενέργειες στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και γενικότερα της οικονομίας.

Σήμερα που η οικονομία της χώρας μας έχει φθάσει πλέον σε οριακό σημείο, η βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών και η ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την παραγωγή Εθνικού εισοδήματος. Συνεπώς αν δεν καθορισθούν βιώσιμες και ανεκτές αλλά και αποδεκτές ρυθμίσεις, θα παραμείνουμε καθηλωμένοι στην ύφεση και στους αρνητικές δείκτες  με σαφώς δυσάρεστα συνεπακόλουθα.

Στο σημείο αυτό να δηλώσουμε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις  θα πρέπει σε γενικές γραμμές να είναι σύμφωνες  και με  τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι παραγωγικοί φορείς όπως και το Επιμελητήριό μας. Συμφωνούμε  απόλυτα με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια καταβολής των δόσεων, χωρίς φυσικά προσαυξήσεις. Συμπληρωματικά δε να καταθέσουμε πως οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά διάρκεια της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να διαγραφούν καθώς το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σαν απειλή ποινή  μόνο σε ομαλές οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, σας καταθέτουμε τις ακόλουθες προτάσεις

Α. Στις συνολικές ρυθμίσεις,  θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τράπεζες που είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης. Όπως γνωρίζετε, σήμερα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Τραπέζης Ελλάδος, οι ρυθμίσεις των δανειοληπτών των τραπεζών σε εκκαθάριση, διέπονται από ένα καθεστώς που δεν επιτρέπει διαγραφή κεφαλαίου κ.α., που σημαίνει ότι αυτό  θα είναι απαγορευτικό ώστε να συμμετάσχουν στις ρυθμίσεις που θα αποφασισθούν τελικά, σύμφωνα με τον νόμο που θα ψηφισθεί.

Στην περιοχή μας έχουμε την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα που τον Μάρτιο 2012, τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης. ’μεσα  4000 περίπου επιχειρήσεις  δανειολήπτες βρέθηκαν μετέωροι αποκομμένοι από το τραπεζικό σύστημα και έως σήμερα προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Αν  δεν ενταχθούν στην ίδια διαδικασία, αφενός μεν θα είναι σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων δανειοληπτών και αφετέρου θα αδυνατούν πλέον να ενταχθούν σε ρυθμίσεις, όπως θα ισχύσουν που σημαίνει πως αν ισχύσει αυτό θα είναι αντιδεοντολογικό και σαφώς αντισυνταγματικό.

Β.  Στην περιοχή μας επίσης έχουμε πολλές επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως τα πυροδάνεια που ελήφθησαν μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007 και τα σεισμοδάνεια που ελήφθησαν μετά τον σεισμό του 2008. Παρά τις παρατάσεις και ρυθμίσεις που έγιναν για τα δάνεια αυτά, πολλές επιχειρήσεις δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν, καθώς μεσολάβησε η οικονομική κρίση που δεν τους επέτρεπε να καταβάλουν τα οφειλόμενα,  παράλληλα με το τραπεζικό σύστημα που δεν συνεργάσθηκε με ευελιξία για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών.

Τα περισσότερα δάνεια σήμερα, αυτής της κατηγορίας είναι κόκκινα. Συνεπώς η ρύθμιση που θα αποφασισθεί, θα πρέπει να συμπεριλάβει και αυτές τις κατηγορίες των δανείων.

Κλείνοντας, θα πρέπει να δηλώσουμε ότι οι ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα της αντικειμενικότητας, της δικαιοσύνης και θα πρέπει και όσον αφορά το «κούρεμα» αλλά και την διάρκεια των καταβολών, όσον αφορά την χρονική διάρκεια αυτών, να παράγει βιώσιμο αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος

Πλάτων Μαρλαφέκας»

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 10:22 am


Επίσκεψη Χρυσοχοϊδη σήμερα στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά

altΤο σεισμόπληκτο νησί της Κεφαλονιάς επισκέπτεται σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος στη μία και μισή το μεσημέρι θα γίνει δεκτός, στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Εκεί ο κ.Χρυσοχοίσης, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Διονύσης Λυκούδης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η πορεία των έργων του ΥΠΟΜΕΔΙ, που πραγματοποιούνται στην Κεφαλονιά, στο πλαίσιο της αποκατάστασης από τις σεισμικές δονήσεις του περασμένου Ιανουαρίου.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 10:21 am


Πελετίδης: Μεγαλοεπιχειρηματίες χρωστούν... στον Δήμο - Δεν είπε ονόματα - Κλέβουν και ρεύμα από κολώνες

Αaltιχμές κατά μεγαλοεπιχειρηματιών της πόλης που χρωστούν της «Μιχαλούς» στο Δήμο από δημοτικά τέλη, λογαριασμούς νερού στη ΔΕΥΑΠ, ενοίκια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς άφησε κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Τα σχόλια έπαιρναν κι έδιναν για το ποίους πήρε η μπάλα ενώ αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ένας εξ’ αυτών παίρνει ρεύμα από κολώνα της Μαρίνας της πόλης. Μάλιστα η παράταξη «Κοινοτικόν» ζήτησε ολόκληρη τη λίστα με το μεγαλοοφειλέτες προκειμένου να ενημερωθεί με ονοματεπώνυμα η πόλη.

Πέραν αυτού ο κ. Πελετίδη υποστήριξε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία αξιοποίησης των ακινήτων που διαθέτει ο δήμος προκειμένου να μεταστεγαστούν σε αυτά οι δημοτικές υπηρεσίες και να εξοικονομηθούν χρήματα.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 10:19 am


Ο ταξίαρχος που έριξε τα κάγκελα στην παρέλαση στην Πάτρα

altΈνας ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ έριξε τα… κάγκελα και έσπασε τα δεσμά της «αποστειρωμένης» μαθητικής παρέλασης στην Πάτρα.

Λαός και… επίσημοι έγιναν ένα χωρίς ούτε ένα γιουχάισμα. Πήρε το ρίσκο και ήταν διατεθειμένος να παραιτηθεί αν κάτι πήγαινε στραβά. Δεν πήγε όμως, και νιώθει μια αγαλλίαση που δε πληρώνεται με τίποτα.

Ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας, Ιωάννης Σεϊντής άφησε εμβρόντητους τους συναδέλφους του και τους πολίτες της Πάτρας, όταν έδωσε διαταγή να ανοίξουν τα κιγκλιδώματα και οι γονείς να περάσουν μπροστά από αυτά για να δουν τα παιδιά τους.

Η ενέργειά του έχει τύχη θετικής ανταπόκρισης στην αχαϊκή πρωτεύουσα και όχι μόνο, εκτός από το υπουργείο Δημόσιας τάξης και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στελέχη των οποίων, μουδιασμένα ίσως και αιφνιδιασμένα, δεν επικοινώνησαν μαζί του για να εκφράσουν την ευαρέσκεια ή δυσαρέσκεια για την κίνησή του.


«Το επεξεργαζόμουν μέρες στο μυαλό μου. Δεν μπορούσα να βλέπω παιδιά και γονείς πίσω από κάγκελα. Δεν θα μου άρεσε να ακούσω την επόμενη ημέρα για σιδηρόφρακτη παρέλαση, ότι καλύτερα να είναι να σταματήσουν οι παρελάσεις και άλλα τέτοια. Αποφάσισα να ρισκάρω αναλαμβάνοντας όλες τις συνέπειες της απόφασής μου», λέει σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο ταξίαρχος Σεϊντής.

«Είχα πάρει την απόφασή μου. Τους είπα ότι εγώ είμαι μπροστά, μη φοβούνται, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη ότι κι αν συμβεί. Ο αξιωματικός πρέπει να διαβλέπει, να εκτιμά, να προβλέπει και να ρισκάρει με ασφάλεια. Ήμουν έτοιμος για όλα, ακόμη και να παραιτηθώ αν κάτι πήγαινε στραβά. Θα είχα κάνει λάθος. Θα είχα πάρει λάθος απόφαση. Την ίδια απόφαση όμως θα έπαιρνα όσες φορές κι αν έπρεπε να επιλέξω ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τώρα ξέρω το θετικό αποτέλεσμά της», δηλώνει εμφατικά ο ταξίαρχος.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 10:17 am


«Χειροπέδες» φόρεσε ο δήμος Πύργου

altΣε καθεστώς επιτήρησης και επίσημα, μπήκε πλέον ο δήμος του Πύργου, ύστερα από το έγγραφο «φωτιά» που έφτασε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και το οποίο συστήνει στη δημοτική αρχή να προβεί άμεσα σε εφαρμογή μέτρων για τη διόρθωση της αρνητικής απόκλισης που διαπιστώθηκε στον προϋπολογισμό του 2014.

Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ προέβη στην αξιολόγηση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του δήμου για το Α’ και Β’ τρίμηνο του 2014 και συγκεκριμένα για τους μήνες Ιανουάριο έως και Ιούνιο του 2014, διαπιστώνοντας αρνητική απόκλιση έως και 23%, για την οποία είχε ενημερώσει και πάλι εγγράφως τον δήμο του Πύργου από τον περασμένο Αύγουστο.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι συστάσεις του Παρατηρητηρίου δεν έγιναν πράξη, με αποτέλεσμα να φτάσει στα χέρια του δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή, εκ νέου έγγραφο από την πρόεδρο του Παρατηρητηρίου, Γεωργία Μαραγκού, το οποίο παρέχει οδηγίες στον δήμο του Πύργου για τη διόρθωση της προμησθείσας αρνητικής απόκλισης του Α’ και Β’ τριμήνου του 2014, ποσό το οποίο ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.

«Είναι πάρα πολύ εύκολο, να γυρίζω σελίδες του παρελθόντος και να αρχίσω να αποδίδω ευθύνες στον έναν ή τον άλλον. Κανένας δεν θα ήθελε να αναλώσει χρόνο, που πρέπει να αφιερωθεί σε δράση, στο να ψάχνουμε να βρούμε ποιος έφταιγε. Όμως είχα κάνει ορισμένες προβλέψεις. Δεν ήταν προβλέψεις κάποιου ανθρώπου που βλέπει το μέλλον αλλά ήταν προβλέψεις ενός απλου οικονομολόγου που με την πρώτη αναλογιστική μελέτη που έκανε είδε τα οικονομικά δεδομένα του δήμου και είπε ότι δεν είναι ανατάξιμη η πορεία του. Έκανα ότι μπορούσα να κινητοποιήσω τις υπηρεσίες του δήμου και να τις οργανώσω. Δεν φταίνε οι υπάλληλοι αλλά φταίει το σύστημα που τους έχει διαλύσει τελείως. Φταίει μια διοίκηση αδύναμη που δεν μπόρεσε να κουμαντάρει ένα μεγάλο καράβι», σχολίασε ο δήμαρχος του Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, για το ζήτημα της επιτήρησης στο οποίο μπήκε ο δήμος.

Μειώσεις μισθών, αύξηση τελών

και εφαρμογή μέτρων

Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. πρωτ. 1754 έγγραφο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ο δήμος του Πύργου, προκειμένου να διορθώσει την αρνητική απόκλιση στον προϋπολογισμό του 2014, θα πρέπει να προχωρήσει σε επίπεδο εσόδων στην «άμεση εφαρμογή μέτρων για την διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεών του, στην αύξηση των τελών των ανταποδοτικών υπηρεσιών», αλλά και σε επίπεδο δαπανών «στον περιορισμό των δαπανών μόνο σε αυτές τις μισθοδοσίας και τις απολύτως ανελαστικές, περιορίζοντας στο ελάχιστο ή και περικόπτοντας δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης».

«Μπήκαμε και επίσημα στη διαδικασία της επιτήρησης. Ο δήμος πια φόρεσε χειροπέδες. Όσοι επιχειρούσαν κατά το παρελθόν με ψέμματα και με κακή απεικόνιση των οικονομικών του δήμου να πουν άλλα πράγματα πλέον δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

Η θέση η δική μου είναι αντί να μεμψοιμηρούμε για εκείνα που χάσαμε, βάζουμε όσο μυαλό έχουμε στη διάθεσή μας, όση δυνατότητα επιστημονική διαθέτουμε και όση δύναμη μας έχει απομείνει και επαφίεται και στον πατριωτισμό των υπαλλήλων, στην καλή πρόθεση των πολιτών, στην κατανόηση όλου του κόσμου, το γεγονός ότι πρέπει να σώσουμε την πόλη μας», ανέφερε ο κ. Λιατσής ενώ τόνισε πως από την πλευρά του, δεν θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της αύξησης των τελών, ειδικά, όσο διάστημα τα σκουπίδια παραμένουν άλυτο πρόβλημα στην πόλη, ωστόσο μίλησε για πλήρη διάλυση του δήμου Πύργου τα τελευταία τρία χρόνια την οποία θα προσπαθήσει να βάλει σε «τάξη» ζητώντας από τους υπαλλήλους να πράξουν το αντίστοιχο.

«Χειροπέδες» φόρεσε ο δήμος Πύργου Ηλεία

Παράλληλα ο κ. Λιατσής, επεσήμανε πως θα κάνει από εδώ και στο εξής καθημερινό έλεγχο στις υπηρεσίες του δήμου, ενώ είναι έτοιμος να αφαιρέσει ακόμα και αξιώματα από τους συνεργάτες του (αντιδημάρχους, εντεταλμένους συμβούλους κ.α.), σε περίπτωση που διαπιστώσει πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον έλεγχο των οικονομικών αποτελεσμάτων για τα δύο τρίμηνα του 2014, από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ο στόχος του Α’ και Β’ τριμήνου του 2014 στα έσοδα του δήμου Πύργου ανερχόταν στα 19.064.660,8 ευρώ και η εκτέλεση του προϋπολογισμού διαπίστωσε έσοδα 14.684.959,0 ευρώ με ποσό απόκλισης εκτέλεσης από το στόχο τα 4.379.701,8 ευρώ φτάνοντας το ποσοστό στο -23%.

Όσο για τα έξοδα ο στόχος του Α’ και Β’ τριμήνου ανερχόταν σε 13.752.513,4 ευρώ και η εκτέλεση του προύπολογισμού διαπίστωσε έξοδα 12.088.016,0 ευρώ με ποσό απόκλισης το 1.664.497,4 ευρώ.

Πηγή: patrisnews.com

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 10:15 am


Συνεδριάζει το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο - Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου και προετοιμασία ενόψει χειμώνα

altΣυνεδριάζει τη Δευτέρα  3  Νοεμβρίου 2014 στις 10:00 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Πατρέων στο Λιμάνι), το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Πατρέων.

Σκοπός της συνεδρίασης, είναι ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2014 καθώς και ο συντονισμός των δράσεων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων – καταπτώσεις – παγετός – χιονοπτώσεις).

Η συμμετοχή όλων των αποδεκτών της πρόσκλησης, που υπογράφει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Προσόδων, Τοπικής Οικονομίας & Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Μελάς, κρίνεται  απαραίτητη.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 10:13 am


Χαλάει ο καιρός στη Δυτική Ελλάδα

altΤοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και τα νότια. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί στο Αιγαίο μέχρι 6 μποφόρ  και μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα σύμφωνα με την ΕΜΥ

Αναλυτική Πρόγνωση 

Μακεδονία, Θράκη 

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. 
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 7 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος 

Καιρός: στην Ηπειρο λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα ασθενήσουν. 
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 10 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. 

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος 

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα νοτιότερα τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου. 
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

Κυκλάδες, Κρήτη 

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ασθενήσουν. 
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς κελσίου. 

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά στα βόρεια αυξημένες. 
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 15 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

Αττική 

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. 
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 13 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Θεσσαλονίκη 

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά. 
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 9 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 10:11 am


Κυκλοφορούσε με κυνηγετική καραμπίνα και συνελήφθη

altΈνας 29χρονος συνελήφθη χθες βράδυ στην οδό Πανεπιστημίου, γύρω στις 11, από την ΟΠΚΕ Αχαΐας. Μετά από έλεγχο στο αυτοκίνητό του βρέθηκε μια κυνηγετική καραμπίνα , την οποία κατείχε παράνομα και 4 φυσίγγια.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 10:10 am


Αχαΐα: 57 δημόσιοι υπάλληλοι έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης

altΑπό το 2010 μέχρι και σήμερα 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι φυγάδευσαν με εμβάσματα στο εξωτερικό συνολικά ποσά που ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 415 από τους δημοσίους υπαλλήλους που εντοπίστηκαν να έχουν στείλει χρήματα στο εξωτερικό, στη συνέχεια ζήτησαν να αποχωρήσουν και συνταξιοδοτήθηκαν.

Έκτακτη συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα είχαν σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.

Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη και κατά μέσο όρο αναλογούν 285 χιλιάδες ευρώ σε κάθε δημόσιο υπάλληλο! Σύμφωνα με τη Γνωμη  από τους 5260, οι 57 είναι από την Αχαϊα.

Από το συγκεκριμένο θέμα προκύπτουν ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και του οικονομικού επιτελείου, το οποίο θα πρέπει να εξηγήσει γιατί οι περιπτώσεις αυτές δεν είχαν ελεγθεί ως τώρα.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 10:09 am


Από αύριο το δεκαήμερο των φθινοπωρινών εκπτώσεων - Όχι του Εμπορικού Συλλόγου στην Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

altΞεκινά από αύριο Σάββατο 1η Νοεμβρίου και στην αγορά της Πάτρας το δεκαήμερο φθινοπωρινών εκπτώσεων, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του στις συνεχείς εκπτώσεις, ενώ λέει όχι στο κυριακάτικο άνοιγμα στις 2 Νοεμβρίου.

Όπως έχει ανακοινώσει:

Την 1η Νοεμβρίου ημέρα Σάββατο έως της 10 Νοεμβρίου ημέρα Δευτέρα, θα διαρκέσουν οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις.

Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 2013 για πρώτη φορά. Έρευνα που διεξάγει το ινστιτούτο μας  της ΕΣΕΕ ΙΝΕΜΥ δείχνει  ότι τα αποτελέσματα είναι ισχνά.

Ο ΕΕΣΠ είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το καθεστώς των συνεχών εκπτώσεων -προσφορών που δημιουργούν σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.

Η πρόταση μας είναι δύο περίοδοι εκπτώσεων χειμερινές – καλοκαιρινές και δικαίωμα έως τέσσερα (4) δεκαήμερα προσφορών με ανακοίνωση τους στον αρμόδιο Εμπορικό Σύλλογο.

Η κυβέρνηση  μετά την παταγώδη αποτυχία του θεσμού έχει εκφράσει την βούληση για αλλαγή του πλαισίου. Η ψήφιση των ενδιάμεσων εκπτώσεων βέβαια έρχεται να εξυπηρετήσει άλλα σχέδια της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα την απελευθέρωση της Αγοράς, την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και την απελευθέρωση του ωραρίου.

Έτσι σύμφωνα με τον Ν. 4177/2013 την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων.

Είχαμε εκφράσει τους φόβους μας ότι πάμε για πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών. Έτσι και έγινε. Με Υπουργική Απόφαση και το πρόσχημα του τουρισμού η Κυβέρνηση επέτρεψε σε δέκα (10) περιοχές την λειτουργία των καταστημάτων και τον Μάρτιο του 2015 θα καταργείτο η Κυριακάτικη Αργία σε όλη την χώρα…………….

Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης ανεστάλη προσωρινώς μετά από παρέμβαση των ΕΕΣΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΟΙΥΕ.

Τώρα και  ο πλέον δύσπιστος απέναντι στις θέσεις μας συνάδελφος, αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να «τσακίσει» την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, το εμπόριο και μάλιστα του Ελληνικού, το προσφέρει «βορράν» στα πολυεθνικά συμφέροντα που εξυπηρετεί, (mall,  εκπτωτικά χωριά κ.λ.π.). Τώρα είμαστε πιο «σοφοί», την Κυριακή 2/11/2014 Δεν Ανοίγουμε, σεβόμαστε την Κυριακάτικη Αργία, δεν δημιουργούμε Αγορά στα πολυκαταστήματα.

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 η Ομοσπονδία των εργαζομένων έχει προκηρύξει 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ.

Απευθυνόμαστε στους καταναλωτές, τους καλούμε να γυρίσουν την πλάτη τους σε τυχόν Ανοικτά Καταστήματα.

Αγορά την Κυριακή σημαίνει Λουκέτο στην μικρομεσαία επιχείρηση, ενίσχυση της επισφαλούς, αδήλωτης, απλήρωτης εργασίας, αποδοχή της γενιάς των 180 ευρώ. Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στο Εμπόριο σηματοδοτεί την επέκταση στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τράπεζες, εφορίες κ.α..

Επειδή στις 7 Νοεμβρίου 2014 εκδικάζεται στο ΣΤΕ η κοινή προσφυγή Εργοδοτών – Εργαζομένων για την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων για πλήρη απελευθέρωση σε δέκα (10) περιοχές και μετά φυσικά επέκταση σε όλη τη χώρα, έχει σπουδαία σημασία η ενεργοποίηση κοινού μετώπου εργοδοτών – εργαζομένων – κινημάτων – καταναλωτικών οργανώσεων κ.α.. Αντιστεκόμαστε στην Λαίλαπα.

Η Πάτρα υπήρξε Πρωτοπόρα στην Κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, από το 1906. Συνεχίζουμε στα βήματα των προγόνων μας.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 10:07 am


Μυστήριο με την υγεία του Βλαντιμίρ Πούτιν: Οργιάζουν οι φήμες ότι έχει καρκίνο στο πάγκρεας

Μυστήριο με την υγεία του Βλαντιμίρ Πούτιν: Οργιάζουν οι φήμες ότι έχει καρκίνο στο πάγκρεας Αλλεπάλληλα τα δημοσιεύματα Δυτικών Μέσων ΕνημέρωσηςΜύλος επικρατεί τις τελευταίες ημέρες με την υγεία του Ρώσου προέδρου με τις φήμες που τον θέλουν να αντιμετωπίζει σοβαρή ασθένεια να οργιάζουν.

Δυτικά μέσα κάνουν λόγο για καρκίνο στο πάγκρεας, ωστόσο, ρωσικά πρακτορεία, αλλά και το Κρεμλίνο διαψεύδουν την είδηση.

Ολα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα της New York Post η οποία, πριν από μερικές ημέρες, υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας, ενώ, η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Η εφημερίδα, μάλιστα, υποστήριξε ότι ο κ. Πούτιν υποβλήθηκε πρόσφατα σε ειδική θεραπεία από Γερμανό γιατρό τον οποίο είχε γνωρίσει πριν από πολλά χρόνια στην Ανατολική Γερμανία.

Τα δημοσιεύματα αναπαράγει και η γαλλική «Le Figaro» και άλλα δυτικά μέσα, ωστόσο, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης διαψεύδουν την είδηση.

Το ρωσικό πρακτορείο «TASS», επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μεταδίδει ότι ο Ρώσος πρόεδρος χαίρει άκρας υγείας, ενώ, ο Πέσκοφ φέρεται να τονίζει «Οι άνθρωποι που κυκλοφορούν αυτές τις φήμες , ψεύδονται. Όλα είναι καλά με τον Ρώσο πρόεδρο».

Ο Πέσκοφ, μιλώντας, σε άλλο ρωσικό μέσο ανέφερε χαρακτηριστικά «Δαγκώστε τη γλώσσα σας» θέλοντας να απαντήσει στις εικασίες.

Σημειωτέον ότι το 2012 είχαν κυκλοφορήσει φήμες για την υγεία του Ρώσου προέδρου με τα ΜΜΕ να αναφέρουν ότι οι συχνές μετακινήσεις του στο εξωτερικό πραγματοποιούνταν για να υποβληθεί σε θεραπείες.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 9:44 am


Εκδήλωση για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια στην Πάτρα

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αιτία πολλών αναπηριών αλλά και θανάτων. 1 στους 6 θα υποστεί στη ζωή του κάποιου είδους αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία και η Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν Ημερίδα Ενημέρωσης Κοινού, στις 2 Νοεμβρίου 2014 στο Ξενοδοχείο «Αστήρ», με την προσδοκία να συμβάλλουν στην πρόληψη αλλά και στην ταχεία θεραπεία. Η γρήγορη προσέλευση

– διακομιδή ασθενούς με εγκεφαλικό επεισόδιο στο νοσοκομείο μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει την αναπηρία και τις απώτερες επιπλοκές.

Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη για το κοινό που θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με ειδικούς επιστήμονες για το θέμα αυτό.

Ώρα έναρξης 19:00.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 9:32 am


«Ναι» του ΠΑΣΟΚ στη μείωση των εισαγωγικών μισθών

Σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει  η ελληνική πλευρά ενόψει της τελικής αξιολόγησης της τρόικας κατέληξαν χτες μετά από πολύωρη συνάντηση ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στόχος της χτεσινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ήταν η διαμόρφωση των προϋποθέσεων προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δανειστών όπου θα σημάνει το τέλος των επισκέψεων του υψηλόβαθμου κλιμακίου στην Ελλάδα με το τέλος του Μνημονίου. Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών: «Η τρόικα θα έρθει "το ταχύτερο" στην Αθήνα και θέλουμε να είναι η τελευταία της εμφάνιση». Σύμφωνα με πληροφορίες το πλαίσιο συμφωνίας των δύο πολιτικών αρχηγών περιλαμβάνει:

 • Αλλαγές στο Μισθολόγιο: επελέγη τελικώς η προώθηση της μείωσης των εισαγωγικών μισθών στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα για την δοκιμαστική διετή περίοδο και η μη περικοπή των αποδοχών όσων υπαλλήλων λαμβάνουν προσωπική διαφορά. Συγκεκριμένα οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν την δημιουργία ενός νέου βαθμού στο βαθμολόγιο του Δημοσίου, του Ζ που θα εντάσσονται όλοι οι νεο-προσλαμβανόμενοι για την δοκιμαστική περίοδο των 2 ετών πριν να μονιμοποιηθούν, χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιποι μισθοί. Οι εισαγωγικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα ξεκινώντας από την κατηγορία της ΔΕ που από 780 εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 100 ευρώ και θα πέσει στα 680 ευρώ. Αντίστοιχα θα συμβεί και στις άλλες εκπαιδευτικές κατηγορίες. Όσον αφορά για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, σε 60.000 υπαλλήλους, το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί σε αυτήν τη φάση σε μειώσεις μισθών που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα λειτουργίας στον κρατικό μηχανισμό στον βαθμό που σχεδόν οι μισοί υπάληλοι που απολαμβάνουν υπερβάλλουσες αποζημιώσεις είναι εφοριακοί και τελωνειακοί. Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος στην συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, έχει ψηφιστεί νόμος για την εφαρμογή των περικοπών επί υπουργείας του, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί. Πάντως τοΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα με την στάση που κρατά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης για τα θέματα του Δημοσίου και του επιρρίπτουν ευθύνες ότι με πρωτοβουλία του άνοιξε το θέμα του Μισθολογίου που δεν ήταν στα προαπαιτούμενα. Για τον λόγο αυτό αναμένεται σήμερα να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν το δημόσιο μεταξύ αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους Γ. Κουτρουμάνη και Χ. Πρωτόπαπα και του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη.
 • Επαναβεβαιώθηκε επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει και στην απόλυση των 5.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων που είχε τεθεί για την διετία '13-'14. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι βασική δεξαμενή των απολύσεων πρέπει να είναι οι κάτοχοι πλαστών δικαιολογητικών και οι αποχωρήσαντες με δικαστικές αποφάσεις οι οποίοι αγγίζουν τις 2.000. Κυβερνητικοί παράγοντες όμως υπολογίζουν ότι δεν θα προκύψει σημαντικός αριθμός απολύσεων από τα πλαστά μέχρι τα τέλη του έτους αφού πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία και δείχνουν την συμφωνία με την τρόικα για 1.050 απολύσεις από τους φορείς των υπουργείων Μεταφορών, Παιδείας  και Ανάπτυξης.
 • Κλείδωσαν και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που θα ολοκληρωθούν στην σημερινή συνάντηση των αντιπροσωπειών των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Οι αλλαγές θα αφορούν τις συνδικαλιστικές άδειες , τον χρόνο προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας, την χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών σωματείων
 • Κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση έναντι των δανειστών θα αποτελέσουν το ασφαλιστικό και η θεσμοθέτηση του λοκ άουτ. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει τώρα νέο κύκλος συζητήσεων για το ασφαλιστικό καθώς εκτιμά ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις και οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι τα ταμεία είναι στον σωστό δρόμο. Παράλληλα για την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα θα διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά εταιρείες οι οποίες απευθύνονται στην δικαιοσύνη ζητώντας να μην καταβάλλουν μισθούς λόγω οικονομικών προβλημάτων.  Εξετάζεται η προώθηση ρύθμισης που θα προβλέπει διαδικασίες εξπρές , έτσι ώστε να καταβάλλονται άμεσα τα δεδουλευμένα.
 • Για την αντικατάσταση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλουστην θέση του υπουργού Άμυνας οι δύο πολιτικοί αρχηγοίδεν κατέληξαν χτες το βράδυ σε απόφαση.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 9:20 am


Ο Γιώργος Παπανδρέου λέει «όχι» στη Δημοκρατική Παράταξη και πάει στο Παρίσι για να κάνει διαλέξεις

Ο Γιώργος Παπανδρέου λέει «όχι» στη Δημοκρατική Παράταξη και πάει στο Παρίσι για να κάνει διαλέξεις  Θα απουσιάζει απο το συνέδριο στην ΑθηναϊδαΑπών από το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο στον πολυχώρο «Αθηναΐδα», θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αφού έως τις 4 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στο Παρίσι, προκειμένου να δώσει διαλέξεις σε σχολή πολιτικών επιστημών.

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να πιστεύει πως ο στόχος του διαδόχου του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η πλήρης «αποπαπανδρεοποίηση» του κόμματος (φέρνει για παράδειγμα, μάλιστα, και τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για να στελεχώσουν το εγχείρημα) και συνεπώς λαμβάνει εξαρχής αποστάσεις από τη Δημοκρατική Παράταξη.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 9:08 am


Σπάνε τα κοντέρ οι αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

 Σπάνε τα κοντέρ οι αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσηςΤρέχουν να προλάβουν τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης όσοι δικαιούνται επίδομα, με αποτέλεσμα να έχει πάρει «φωτιά» η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXIS. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το απόγευμα της Πέμπτης είχαν επισκεφτεί την ειδική σελίδα περίπου 375.000 φορολογούμενοι, προκειμένου να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της αίτησης, εκ των οποίων οι 306.089 έκαναν αίτηση ζητώντας και την προκαταβολή του 25%.

Από αυτούς πήραν έγκριση από το ΚΕΠΥΟ οι 282.172 και μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς η προκαταβολή του επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους υπολογισμούς του ΓΛΚ υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 74 εκατ. ευρώ ως δαπάνη επιδόματος θέρμανσης για το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, ενώ για ολόκληρο το 2015 η σχετική δαπάνη υπολογίζεται στα 210 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει στα επίπεδα του 1,05 ευρώ/ λίτρο και αυτό σημαίνει ότι με την επιδότηση διαμορφώνεται στα περίπου 0,70 ευρώ/ λίτρο. Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στο Ν. Θεσπρωτίας όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται στο 1,11 ευρώ/ λίτρο, σημειώνοντας μάλιστα άνοδο την τελευταία εβδομάδα, ενώ πάνω από το 1,10 ευρώ/ λίτρο πληρώνουν οι καταναλωτές στους νομούς Λέσβου (1,12 ευρώ/ λίτρο), Κυκλάδων (1,105 ευρώ/ λίτρο), Κεφαλλονιάς (1,105 ευρώ/ λίτρο) και Κέρκυρας (1,105 ευρώ/ λίτρο).

Με βάση τις διεθνείς τιμές δεν θα πρέπει να αναμένεται άνοδος το προσεχές διάστημα, πάρα μόνο λόγω των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκούν συχνά πυκνά οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω αυξημένης ζήτησης. Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια του Brent των επόμενων τεσσάρων μηνών, όπως διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές, κυμαίνονται σταθερά στα επίπεδα των 86,5- 88 δολαρίων/ βαρέλι.

Πηγή: Σπάνε τα κοντέρ οι αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/176239#ixzz3HhhoWXZg

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 9:05 am


Μανιάτης: Στα 14 δισ. ευρώ αποτιμάται το κοίτασμα στον Πατραϊκό κόλπο

Οι έρευνες στο Πατραϊκό κόλπο θα ξεκινήσουν το 2015, ενώ το κοίτασμα των υδρογονανθράκων, αποτιμάται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, «τα ετήσια έσοδα για την τοπική κοινωνία θα ανέλθουν από 110 έως 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν και 1.000 άμεσες ή έμμεσες νέες θέσεις εργασίας».

Αναφερόμενος στις διαδικασίες που έγιναν για τις συμβάσεις, ο κ.Μανιάτης τόνισε ότι όλοι οι διαγωνισμοί διέπονται από τον μέγιστο βαθμό διαφάνειας, ενώ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι έχουν προβλεφθεί οι αυστηρότεροι όροι σε διεθνές επίπεδο και έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι τοπικές παράμετροι, όπως ο τουρισμός, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι προστατευόμενες περιοχές κ.α

Ακόμη, ο Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία νέου γύρου παραχωρήσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές της 'Άρτας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας, μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την ιταλική εταιρεία.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 9:02 am


Πατρινός αγόρασε το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην οδό Κορίνθου - Θα γίνει Μουσείο

Και με τη βούλα το σπίτι όπου γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, στην οδό Κορίνθου στην Πάτρα πουλήθηκε σε 75χρονο Πατρινό. Αγοραστής ο Θανάσης Στεφανόπουλος ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προσπάθειες του Συλλόγου Καλών Τεχνών "Κωστής Παλαμάς", και ειδικότερα του Προέδρου Θεόδωρου Μαλλιά και του Γενικού Γραμματέα Γιάννη Λιβαθινού, έπιασαν τόπο. Στο συμβόλαιο περιγράφεται σαφέστατα πως το σπίτι θα μετατραπεί σε Μουσείο Ολυμπισμού, Τεχνών και Γραμμάτων και παραχωρείται στον Σύλλογο Πατρινών Καλλιτεχνών. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες θα γίνει αναπαλαίωση και ανακαίνιση των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων του κτιρίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 9:01 am


Νέα, σημαντικά, ευρήματα στο φως από την σκαπάνη στο αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου - Η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Πατρών στις έρευνες

Νέα, σημαντικά, ευρήματα στο φως από την σκαπάνη στο αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου - Η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Πατρών στις έρευνες - ΦΩΤΟ Στο Λέχαιο Σημαντικά ευρήματα καταποντισμένων λιμενικών εγκαταστάσεων στον αρχαίο λιμένα της Κορίνθου στο Λέχαιο, βγήκαν στο φως κατά την περίοδο 2013- 2014.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω του προγράμματος Λιμένος Λεχαίου, που αποτελεί μια συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, του SΑΧΟ-Institute, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα (αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Αρχαιολογική Σχολή), αποκαλύφθηκαν και αποτυπώθηκαν 2.750 τ.μ. καταποντισμένων λιμενικών εγκαταστάσεων, οι οποίες εκτείνονται σε 911 μέτρα ακτογραμμής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση, που παρατίθεται στο news.in.gr, τα σημαντικότερα αποτελέσματα, μέχρι σήμερα, συνοψίζονται στα παρακάτω:

Στην ανατολική πλευρά του αρχαίου λιμένα εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα του διαύλου εισόδου στο λιμάνι. Οι πλευρικοί βραχίονες της εισόδου αποτυπώθηκαν σε μήκος 43,2 μέτρων κι έχουν μέγιστο σωζόμενο πλάτος 11,7 μέτρων. Το μέγιστο άνοιγμα του διαύλου έχει πλάτος 8,9 μέτρων και πιθανώς δεικνύει το μέγιστο πλάτος των πλοίων που θα μπορούσαν να εισέλθουν στο λιμάνι.

Δυτικότερα του διαύλου αποτυπώθηκαν τα κατάλοιπα δύο προβλητών. Η Μεσαία Προβλήτα έχει μήκος 35,3 μ. και ορατό μέγιστο πλάτος 16,1 μ. και σώζεται σε ύψος τριών δόμων, ενώ η Δυτική Προβλήτα αποτυπώθηκε σε μήκος 66,5 μ. και έχει ορατό μέγιστο πλάτος 14,7 μ. Οι δόμοι των δύο προβλητών φέρουν ίχνη από ορθογώνιους και σχήματος-Τ τόρμους, που έφεραν ξύλινους γόμφους, ώστε να διασφαλίζουν κάθετη σύνδεση με την ανώτερη στρώση δόμων.

Στην είσοδο του διαύλου εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα οχτώ ξυλοτύπων θεμελίωσης, με γέμισμα από λίθους μικρού και μεσαίου μεγέθους, αναμεμειγμένους με υδραυλικό κονίαμα. Οι δύο καλύτερα σωζόμενοι ξυλότυποι έχουν διαστάσεις 9,7 μ. x 4,7 μ. και 10,9 x 5,9 μ. Ομοίως, δυτικά του διαύλου εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα τεσσάρων ακόμα ξυλοτύπων θεμελίωσης, αντιστοίχου μεγέθους, που πιθανώς αποτελούσαν τη θεμελίωση μιας επιπλέον προβλήτας.

Επιτακτική η συνέχιση

Η μοναδικότητα αυτών των ευρημάτων εντός του ελλαδικού χώρου καθιστά επιτακτική τη συνέχιση των ερευνών στην περιοχή, με σκοπό τη χρονολόγηση των ξυλοτύπων και την κατανόηση της κατασκευαστικής τους λειτουργίας.

Παράλληλα, διεξήχθησαν γεωφυσικές έρευνες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, χρησιμοποιώντας την παραμετρική για την τρισδιάστατη απεικόνιση του βυθού.

Στο φως νέα τμήματα του αρχαίου λιμανιού της Κορίνθου
Καταδυόμενος αρχαιολόγος ανασκάπτει την νότιο-ανατολική πλευρά του διαύλου


Η εφαρμογή αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας -για πρώτη φορά στο πλαίσιο αρχαιολογικής έρευνας στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου- αναμένεται να συνεισφέρει σε δύο βασικούς τομείς: η επεξεργασία των δεδομένων θα οδηγήσει σε μια λεπτομερειακή αποτύπωση της στρωματογραφίας στις περιοχές μελέτης, αποδίδοντας, έτσι, την εξέλιξη της παράκτιας παλαιογεωγραφίας.

Επιπλέον, θα παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με αρχαία τεχνουργήματα όπως πιθανά θαμμένα τμήματα των λιμενικών εγκαταστάσεων ή θαμμένα αρχαία αντικείμενα.

Το λιμάνι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη μακρά ιστορική εξέλιξη της πόλης της Κορίνθου. Ευρισκόμενο σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από την αρχαία πόλη, αλλά και στραμμένο προς τη Δύση, αποτέλεσε, αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο όχημα ανάπτυξης κατά τις διαφορετικές περιόδους ακμής της Κορίνθου.

Οι έρευνες διεξάγονται υπό τη διεύθυνση των Δ. Κουρκουμέλη και Μπ. Λοβέν και για το έτος 2014 χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Augustinus.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 8:56 am


Αχαΐα: 57 δημόσιοι υπάλληλοι έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης

Αχαΐα: 57 δημόσιοι υπάλληλοι έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης Από το 2010 έως σήμεραΑπό το 2010 μέχρι και σήμερα 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι φυγάδευσαν με εμβάσματα στο εξωτερικό συνολικά ποσά που ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 415 από τους δημοσίους υπαλλήλους που εντοπίστηκαν να έχουν στείλει χρήματα στο εξωτερικό, στη συνέχεια ζήτησαν να αποχωρήσουν και συνταξιοδοτήθηκαν.

Έκτακτη συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα είχαν σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.

Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη και κατά μέσο όρο αναλογούν 285 χιλιάδες ευρώ σε κάθε δημόσιο υπάλληλο! Σύμφωνα με τη Γνωμη  από τους 5260, οι 57 είναι από την Αχαϊα.

Από το συγκεκριμένο θέμα προκύπτουν ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και του οικονομικού επιτελείου, το οποίο θα πρέπει να εξηγήσει γιατί οι περιπτώσεις αυτές δεν είχαν ελεγθεί ως τώρα.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 8:45 am


Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη δολοφονία της Ναταλίας Βουτσινά

Αίγιο: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη δολοφονία της Ναταλίας Βουτσινά Κατά την υπεράσπιση ο κατηγορούμενος πάσχει από σχιζοσυναισθηματική διαταραχήΣήμερα 31 Οκτωβρίου συνεχίζεται η δίκη του Αλβανού κατηγορούμενου για τη δολοφονία της Ναταλίας Βουτσινά πριν από ένα χρόνο στο σπίτι της, στην περιοχή του Ρίου, στην Πάτρα

Το  Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγίου έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να εξεταστεί ο δράστης από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα για να αποφανθεί για την ψυχική του κατάσταση και αν αυτή συνδέεται με την πράξη του.

Στο αίτημα τελικά συναίνεσε και ο εισαγγελέας.

Η υπέράσπιση του κατηγορουμένου κατέθεσε αίτημα προκειμένου να οριστεί ανεξάρτητος πραγματογνώμονας, για να εξετάσει τον ισχυρισμό, ότι το 2008 όταν ο δράστης βρισκόταν στην χώρα του, είχε ατύχημα, με αποτέλεσμα να εμφανίζει σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Κατά την υπεράσπιση, πρόκειται για οργανική διαταραχή, επειδή τμήμα του εγκεφάλου του δεν αιματωνόταν σωστά.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 8:33 am


Χοντρό δούλεμα με το τρένο και τον προαστιακό

Οι  εμπλεκόμενοι με τα της διοίκησης του ΟΣΕ αλλά και οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων δούλεψαν ψιλό γαζί  την Πάτρα και τους κατοίκους της όπως προέκυψε από το αποτέλεσμα σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας στις αρχές της εβδομάδας και στην οποία συμμετείχε και ο  Αχαιός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος.

Στη σύσκεψη αποκαλύφθηκε πως επί χρόνια τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι Διοικήσεις του ΟΣΕ κορόιδευαν την Πάτρα καθώς ενώ δήλωναν πως έχει υπάρξει μελέτη η οποία αφορούσε  στη διέλευση του τρένου από την Πάτρα και για την οποία τόσοι καυγάδες και αναλύσεις είχαν γίνει ως προς τα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που αυτή θα έχει (υπογειοποίηση ή μη κ.λ.π.) , μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Οι συμμετέχοντας στη σύσκεψη έμεινα άφωνοι όταν άκουσαν τον Διευθύνοντα της ΕΡΓΟΣΕ να πληροφορεί πως  η ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ!!! Θα ανατεθεί εντός του επόμενου μήνα γεγονός που προκάλεσε δυσφορία και αντιδράσεις.

Το μέγεθος της υποκρισίας των υπευθύνων, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο ΟΣΕ όλα αυτά τα χρόνια, γίνεται αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς, πως κάποιοι από αυτούς ανέφεραν ποσά και ξόδευαν εκατομμύρια σε λόγια, σχετικά με το κόστος του έργου σύμφωνα με την …μελέτη χωρίς καν αυτή να υπάρχει!!!

Δούλεμα και με προαστιακό

Όπως προέκυψε από την σύσκεψη, ο εμπαιγμός τόσο της Πάτρας όσο και των φορέων της, αλλά  πρωτίστως των πολιτών συνεχίστηκε και σε ότι αφορά την επέκταση του προαστιακού στην Κάτω Αχαγιά, καθώς από τη συνάντηση  του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος με τον Αχαιό πρόεδρο της ΕΡΓΟΣΕ, κάποιοι  - συμπεριλαμβανομένου και του ΟΣΕ – εδώ και ενάμιση χρόνο κορόιδευαν, όταν υπόσχονταν πως θα εντάξουν την επέκταση του προαστιακού στην Κάτω Αχαγιά στο ΕΣΠΑ αφού κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, ενώ ακόμα χειρότερα, ξέχασαν να τον εντάξουν σε χρηματοδότηση.

Περίεργη σιωπή

Παρά το γεγονός πως όλα αυτά αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχε η ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, μέχρι στιγμής η διοίκηση τηρεί σιγή ιχθύος, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό αλλά και έντονες αναταράξεις στους κόλπους των μηχανικών της περιοχής.

Ουσιαστικά η Πάτρα, αλλά και ιδιαίτερα ο τεχνικός κόσμος επί χρόνια έχουν πέσει θύμα ασύλληπτης κοροϊδίας, για την οποία κατά  τα φαινόμενα για μια ακόμα φορά δεν θα κληθεί κανείς να λογοδοτήσει.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 8:31 am


82χρονος βίαζε τα εγγόνια του 6 και 4 ετών!

altΒαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης στον 82χρονο από χωριό της Δημοτικής Ενότητας Λευκασίου  Αχαΐας,  για ασέλγεια, βιασμό και αποπλάνηση των δύο εγγονιών του, ενός 4χρονου κοριτσιού κι ενός 6χρονου αγοριού.

Οι λεπτομέρειες που ακούστηκαν στο ακροατήριο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πάτρας  ήταν φρικιαστικές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο όλα εκτυλίσσονταν από τον Δεκέμβριο του 2006 έως τις 23 Ιουλίου του 2008.

Οι δικαστές δεν μείωσαν την πρωτόδικη ποινή κάθειρξης των 25 ετών

Όπως αποκάλυψε ο γιος του, η δράση του φανερώθηκε όταν ο ίδιος έπιασε τον πατέρα του επ΄ αυτοφώρω να προβαίνει σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της κόρης του.

"Δεν μπόρεσα να πιστέψω ότι αυτό που έβλεπα ήταν αλήθεια" είπε στους δικαστές  ο πατέρας των παιδιών.

Αμέσως μετά ο ηλικιωμένος έφυγε από το χωριό και πήγε να μείνει στο Αίγιο.

Σε βάρος του υποβλήθηκε μήνυση μετά ην εξέταση του ιατροδικαστή.

Μάλιστα είχε το θράσος να απειλεί τα εγγόνια του  ότι θα τα σκότωνε εάν μιλούσαν.

Ο κατηγορούμενος  δεν δέχτηκε καμία κατηγορία και υποστήριξε ότι δεν είχε προβεί στις πράξεις που αναφέρονταν στο κατηγορητήριο.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 8:28 am


Για άλλη μια χρονιά δώθηκαν αγαθά στους πολύτεκνους που τα είχαν ανάγκη

altΔιανομή αγαθών και φέτος από την πολυτεκνική οργάνωση για όλους τους πολύτεκνους ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σήμερα γινόταν η διανομή φρούτων ενώ η προσπάθειες της οργάνωσης για την ενίσχυση των πολυτέκνων συνεχίζονταΙ.
{rokbox title=|ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO| thumb=|http://www.achaianews.gr/videos/images/video.jpg| size=|854 505| album=||}http://www.achaianews.gr/videos/30-10-14/i.flv&buffer=10&autostart=true&image=&fullscreen=true&width=854&height=505 {/rokbox}

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 9:48 pm


Στόχος των Κορινθίων η ανάδειξη της πόλης στον τουριτικό χάρτη της χώρας

altΗ ανάδειξη της Κορίνθου στον τουριστικό χάρτη της χώρας τέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που είχε η αντιδήμαρχος τουρισμού με δημοσιογράφους του νομού. Στόχος είναι να αναδειχθούν όλα τα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής.  
{rokbox title=|ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO| thumb=|http://www.achaianews.gr/videos/images/video.jpg| size=|854 505| album=||}http://www.achaianews.gr/videos/30-10-14/h.flv&buffer=10&autostart=true&image=&fullscreen=true&width=854&height=505 {/rokbox}

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 9:42 pm


Ο σύλλογος ΑΜΕΑ Κορίνθου προσέφερε ένα αμαξίδιο σε άτομο που είχε ανάγκη

altΈνα αναπηρικό αμαξίδιο προσέφερε ο σύλλογος ατόμων με αναπηρία Κορίνθου σε άτομο που το είχε ανάγκη. Η αγορά έγινε μετά από συλλογή καπακιών από αναψυκτικά.
{rokbox title=|ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO| thumb=|http://www.achaianews.gr/videos/images/video.jpg| size=|854 505| album=||}http://www.achaianews.gr/videos/30-10-14/g.flv&buffer=10&autostart=true&image=&fullscreen=true&width=854&height=505 {/rokbox}

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 9:36 pm


Στο επίκεντρο των συζητήσεων στο ΤΕΕ, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, τέθηκαν οι υδρογονάνθρακες

altΟι υδρογονάνθρακες στην περιοχή της δυτικής Ελλάδος τέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που έγινε στο ΤΕΕ  Δυτικής Ελλάδας παρουσία του υπουργού περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη . Την διοργάνωση της ημερίδας είχε η περιφέρεια δυτικής Ελλάδος.
{rokbox title=|ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO| thumb=|http://www.achaianews.gr/videos/images/video.jpg| size=|854 505| album=||}http://www.achaianews.gr/videos/30-10-14/f.flv&buffer=10&autostart=true&image=&fullscreen=true&width=854&height=505 {/rokbox}

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 9:30 pm


Απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης της απόφασης για τους φραουλοπαραγωγούς στη Μανωλάδα

altΑπορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του δικαστηρίου της Πάτρας για την υπόθεση με τους φραουλοπαραγωγούς στην Μανωλάδα. Οι αντιδράσεις από τις κινήσεις υπεράσπισης των μεταναστών ήταν έντονες ενώ αντίδραση υπήρχε και από την Νομαρχιακή επιτροπής Αχαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
{rokbox title=|ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO| thumb=|http://www.achaianews.gr/videos/images/video.jpg| size=|854 505| album=||}http://www.achaianews.gr/videos/30-10-14/e.flv&buffer=10&autostart=true&image=&fullscreen=true&width=854&height=505 {/rokbox}

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 9:24 pm


Σάλος από τις ανακοινώσεις με αφορμή τον αυτοτραυματισμό καθηγητή μπροστά στους μαθητές του

altΣάλος έχει προκληθεί από την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Αχαϊας για το περιστατικό με τον καθηγητή που αυτοτραυματίστηκε μέσα σε σχολική αίθουσα μπροστά στα μάτια των μαθητών του. Στην ανακοίνωση η ΕΛΜΕ εξαπολύει βολές σε δημοσιογράφους .Άμεση ήταν η απάντηση της ΕΣΗΕΠΗΝ.
{rokbox title=|ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO| thumb=|http://www.achaianews.gr/videos/images/video.jpg| size=|854 505| album=||}http://www.achaianews.gr/videos/30-10-14/d.flv&buffer=10&autostart=true&image=&fullscreen=true&width=854&height=505 {/rokbox}

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 9:18 pm


Ένταση σημειώθηκε κατά την είσοδο του Υπουργού Γ. Μανιάτη στο Επιμελητήριο σήμερα το πρωί

altΈνταση προκλήθηκε κατά την είσοδο του υπουργού περιβάλλοντος  στο τεχνικό επιμελητήριο δυτικής Ελλάδος σήμερα το πρωί. Εκεί ήταν συγκεντρωμένοι σχολικοί φύλακες φωνάζοντας  συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Ζήτησαν την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους και απαίτησαν από τον υπουργό να μεταφέρει το αίτημά τους στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.  
{rokbox title=|ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO| thumb=|http://www.achaianews.gr/videos/images/video.jpg| size=|854 505| album=||}http://www.achaianews.gr/videos/30-10-14/c.flv&buffer=10&autostart=true&image=&fullscreen=true&width=854&height=505 {/rokbox}

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 9:12 pm


Μεγάλες ουρές από τους πολίτες για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

altΜε τις ώρες περίμεναν οι φορολογούμενοι για την πληρωμή του ενφια. Στις τράπεζες επικρατούσε το αδιαχώρητο με δεδομένο ότι σήμερα γίνονταν και οι πληρωμές συντάξεων . Οργή από τους φορολογούμενους και για το  ότι καλούνται να πληρώνουν κανονικά το φόρο και στην συνέχεια θα τους αφαιρεθεί η έκπτωση που δικαιούνται.
{rokbox title=|ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO| thumb=|http://www.achaianews.gr/videos/images/video.jpg| size=|854 505| album=||}http://www.achaianews.gr/videos/30-10-14/b.flv&buffer=10&autostart=true&image=&fullscreen=true&width=854&height=505 {/rokbox}

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 9:06 pm


Στην Εισαγγελεία σήμερα βρέθηκε ο Κώστας Πελετίδης για την άρνηση του να παραδώσει στοιχεία των εργαζομένων στον Δήμο

altΤο κατώφλι του εισαγγελέα πέρασε σήμερα ο δήμαρχος Πατρέων μετά την άρνηση του να παραδώσει στοιχεία υπαλλήλων για επανέλεγχο των συμβάσεων τους. Στο πλευρό του από το πρωί υπάλληλοι του δήμου και μέλη σωματείων εργαζομένων . Ο δήμαρχος παρέδωσε υπόμνημα στον εισαγγελικό λειτουργό ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δοθούν στοιχεία και στη συνέχεια συμμετείχε σε πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων.
{rokbox title=|ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO| thumb=|http://www.achaianews.gr/videos/images/video.jpg| size=|854 505| album=||}http://www.achaianews.gr/videos/30-10-14/a.flv&buffer=10&autostart=true&image=&fullscreen=true&width=854&height=505 {/rokbox}

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 9:00 pm


Τζιχαντιστές εκτέλεσαν 150 σουνίτες στο Ιράκ

Τζιχαντιστές εκτέλεσαν 150 σουνίτες στο ΙράκΟι σοροί 150 μελών μιας ιρακινής σουνιτικής φυλής που πολεμάει εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) βρέθηκαν σε έναν μαζικό τάφο, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με αυτούς, τζιχαντιστές του ΙΚ πήραν τους άνδρες αυτούς από τα χωριά τους στην πόλη Ράμαντι, τους εκτέλεσαν χθες βράδυ και τους έθαψαν.

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 8:45 pm


Θρίλερ με τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι: Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να τον συλλάβουν στην Πολωνία

altΗ περιπέτειά του θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα σενάριο κινηματογραφικής ταινίας στα δικά του πρότυπα. Ο 81χρονος πλέον Ρομάν Πολάνσκι είδε το ταξίδι του στην Πολωνία την Τρίτη να εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς οι ΗΠΑ αποπειράθηκαν να τον συλλάβουν.

Ως γνωστόν, ο διάσημος σκηνοθέτης καταζητείται από την αμερικανική Αστυνομία από το 1977, καθώς κατηγορείται για παράνομες σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη.

Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη η πολωνική εφημερίδα «Γκαζέτα Βιμπόρζα», επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, ο Πολάνσκι μετέβη στην Πολωνία με σκοπό να παρευρεθεί στα εγκαίνια του Μουσείου της Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας.

Οι Αρχές των ΗΠΑ έκριναν πως αυτή ήταν η πιο κατάλληλη ευκαιρία να τον παγιδεύσουν και στη συνέχεια να τον συλλάβουν. Μάλιστα, η αμερικανική Δικαιοσύνη απέστειλε επίσημο αίτημα προς την Εισαγγελία της Πολωνίας να συλληφθεί ο Πολάνσκι και να αρχίσει η διαδικασία για την έκδοσή του. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε προς το παρόν, επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια που απαιτούνται από τις διεθνείς συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία της Πολωνίας απάντησε στο αίτημα πως δεν είχε μεταφρασθεί στα πολωνικά, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Να σημειωθεί πως ο Πολάνσκι έχει τόσο γαλλική, όσο και πολωνική υπηκοότητα.

Ο Πολωνός γενικός εισαγγελέας είχε δηλώσει ήδη από το 2010 πως η έκδοση του Πολάνσκι δεν είναι δυνατή, επειδή το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται έχει ήδη παραγραφεί βάσει της πολωνικής νομοθεσίας.

Ωστόσο, δεν έχει παραγραφεί βάσει του αμερικανικού δικαίου και μολονότι ο Πολάνσκι δεν μπορεί να εκδοθεί από την Πολωνία, η σύλληψή του κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ παραμένει δυνατή.

Αυτή τη φορά, αναμένεται ότι θα έχει επιστρέψει στη Γαλλία, όπου κατοικεί, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψή του, εκτιμά ένας εισαγγελέας τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Ο δημιουργός της «Νύχτας των Βρυκολάκων» και του «Μωρού της Ρόζμαρι» είχε συλληφθεί το 2009 στη Ζυρίχη, όπου είχε μεταβεί για να παραλάβει ένα βραβείο, και στη συνέχεια είχε τεθεί υπό κράτηση κατ' οίκον στην Ελβετία για μερικούς μήνες, αλλά δεν είχε εκδοθεί.

Ο Πολάνσκι είχε μεταβεί ινκόγκνιτο στην Πολωνία το 2011 χωρίς να ενοχληθεί. Ωστόσο, η παρουσία του αυτή την εβδομάδα δεν μπορούσε να μείνει μυστική, καθώς εμφανίσθηκε στην τηλεόραση κατά τα εγκαίνια του Εβραϊκού Μουσείου την Τρίτη.

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 8:30 pm


Σε καραντίνα οι Αμερικανοί στρατιώτες που επιστρέφουν από τη δυτική Αφρική στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Σε καραντίνα οι Αμερικανοί στρατιώτες που επιστρέφουν από τη δυτική ΑφρικήΥπό παρακολούθηση θα τίθενται οι Αμερικανοί στρατιώτες που επιστρέφουν από τη δυτική Αφρική,όπου συμμετέχουν σε μια αποστολή καταπολέμησης της επιδημίας του Έμπολα.

Το μέτρο αυτό αφορούσε μέχρι στιγμής τον στρατό ξηράς, αλλά πλέον θα ισχύει «για όλους τους (Αμερικανούς) στρατιώτες που συμμετέχουν στη μάχη κατά της επιδημίας του ιού Έμπολα», αναφέρει ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε ανακοίνωσή του.

Αυτή τη στιγμή 600 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί τη Λιβερία και περίπου 100 στη Σενεγάλη, όμως δεν βρίσκονται σε επαφή με τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ έχει επίσης ζητήσει να επανεξεταστεί η απόφαση αυτή σε 45 ημέρες, προκειμένου να εκτιμηθεί «αν ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να συνεχιστεί, βάσει των όσων έχουμε μάθει και παρατηρήσει» από τους πρώτους στρατιώτες που επιστρέφουν από τη δυτική Αφρική, επεσήμανε ο Κίρμπι.

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει η νοσοκόμα που βρέθηκε αρνητική στον ιό


Στο μεταξύ η Κέισι Χίκοξ, η Αμερικανίδα νοσοκόμα που βρέθηκε αρνητική στον ιό Έμπολα αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ από τη δυτική Αφρική, δήλωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των περιορισμών που της έχει θέσει η πολιτεία του Μέιν και ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις οδηγίες να παραμείνει στο σπίτι της σε καραντίνα ως τις 10 Νοεμβρίου.

«Αν δεν αρθούν μέχρι την Πέμπτη οι περιορισμοί που μου επιβλήθηκαν από την πολιτεία του Μέιν, θα προσφύγω στο δικαστήριο για να πολεμήσω για την ελευθερία μου», δήλωσε η Χίκοξ σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Η Χίκοξ, που είχε μεταβεί στη Σιέρα Λεόνε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα, υποβλήθηκε για ώρες σε ερωτήσεις από αξιωματούχους που φόραγαν προστατευτικές στολές όταν έφθασε στο αεροδρόμιο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ την Παρασκευή, και, αφού της έγινε λανθασμένη διάγνωση ότι είχε πυρετό, την μετέφεραν σε μία σκηνή που στήθηκε ως μονάδα απομόνωσης σε νοσοκομείο.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο σπίτι της στο Φορτ Κεντ του Μέιν όπου τέθηκε σε υποχρεωτική καραντίνα.

Η ίδια σημείωσε σε πολλές συνεντεύξεις της ότι είναι καλά στην υγεία της και ότι δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα της ασθένειας, ενώ υπογράμμισε πως παίρνει τη θερμοκρασία της δύο φορές την ημέρα και ελέγχει την κατάσταση της υγείας της.

Η νοσοκόμα επέκρινε σφοδρά τους νέους κανονισμούς της πολιτείας Μέιν, βάσει των οποίων θα πρέπει να παραμείνει απομονωμένη στο σπίτι της επί 21 ημέρες, επισημαίνοντας ότι είναι «σοκαρισμένη» από τους περιορισμούς αυτούς, τους οποίους χαρακτήρισε αντισυνταγματικούς και ασύμβατους με την επιστήμη.

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 8:15 pm


Πάνος Καμμένος: "Υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή"

Σήμερα, ο Πάνος Καμμένος μίλησε στο συνέδριο του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών όπου αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας.

Ωστόσο, σε μια αποστροφή της ομιλίας του αναφέρθηκε στον Κώστα Καραμανλή λέγοντας ανοιχτά πως υπήρχε σχέδιο... δολοφονίας του!

"Στο σημείο αυτό θέλω να καταθέσω και την προσωπική μου εμπειρία. Η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχα, η κυβέρνηση Καραμανλή, έκανε μεγάλες προσπάθειες για να γίνει η Ελλάδα μια γεωπολιτική γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η υπογραφή μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Προέδρου Πούτιν για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, η ενίσχυση του «Σάουθ Στριμ» και η υπογραφή της διαδρομής του «Σάουθ Στριμ» που έγινε το 2007 οδήγησε σε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της συγκεκριμένης κυβέρνησης που ακόμα διερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Έχουμε ξεκάθαρα μία απόπειρα παρακολούθησης, πιθανώς και σχέδιο δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού, το περίφημο σχέδιο «Πυθία», που απετράπη λόγω της εμπλοκής των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας, οι οποίες συνέδραμαν για την ασφάλεια του τότε πρωθυπουργού".

Και κατέληξε λέγοντας τα εξής: "Πολύ πιθανόν να προκύψουν και άλλα γεγονότα στα οποία δόθηκε άλλη εξήγηση εκείνη την εποχή, όπως οι πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα ή τα αιματηρά γεγονότα στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2008...".

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 8:00 pm


Τραγικός θάνατος για 13χρονο αγόρι στη Θεσσαλονίκη -Επεσε από τον έκτο όροφο πολυκατοικίας κάνοντας παρκούρ

altΕξέπνευσε λίγο μετά το μεσημέρι αγόρι ηλικίας μόλις 13 ετών που έκανε παρκούρ μαζί με φίλους του, πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Το αγόρι έπεσε ανάμεσα σε δύο πολυκατοικίες από τον έκτο όροφο και κατέληξε στον φωταγωγό. Το περιστατικό συνέβη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Μητροπόλεως 48, στη συμβολή της με την οδό Αγίας Σοφίας.

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 7:45 pm


Επτά τροφές που καίνε θερμίδες μόνες τους

altΥπάρχουν πολλές τροφές που μπορεί κανείς να τις τρώει καθημερινά και να καίει θερμίδες, χάνοντας βάρος. Το καλό νέο είναι ότι πρόκειται για τροφές γευστικές και νόστιμες που δίνουν πολλά συν στην υγεία.

Είναι πολύ θετικό να ενσωματώσει κάποιος τα τρόφιμα αυτά στη διατροφή του, καθημερινά. Το ιδανικό βέβαια είναι να τα συνδυάζει με την άθληση, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Δείτε τις δέκα σούπερ τροφές που τρώγοντάς τες καίει κάποιος θερμίδες.

Γκρέηπ φρουτΑυξάνει τον μεταβολισμό και βοηθάει στη καύση θερμίδων. Αυτό το μαγικό φρούτο μας βοηθάει να νιώθουμε χορτάτοι γρήγορα, και για πολλή ώρα, με λιγότερες θερμίδες. Το γκρέηπ φρουτ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αυτό βοηθάει στο να σταθεροποιήσουμε τα όρια της γλυκόζης στο αίμα. Μπορεί κάποιος να προσθέσει γκρέηπ φρουτ στο γιαούρτι, στους χυμούς ή να το πίνει σκέτο. Οι Γάλλοι έχουν μια υπέροχη συνταγή Γκρέηπ φρουτ, πασπαλισμένο με μαύρη ζάχαρη στο γκριλ να καραμελώσει. Ονειρο.

Σέλινο


Το μυστικό του σέλινου είναι πολύ απλό. Περιέχει λιγότερες θερμίδες και βοηθάει να καίμε περισσότερα από όσα τρώμε. Περιέχει πολλύ νερό και βοηθάει σε μια ισορροπημένη δίαιτα. Αλλά δεν τρώγεται σκέτο ούτε σε τεράστιες ποσότητες, καλύτερα να το καταναλώνει κάποιος με άλλες τροφές.

Πράσινο τσάιΑν δεν έχετε ακόμη ανακαλύψει ότι το πράσινο τσάι βοηθάει τον μεταβολισμό, είναι ώρα να το κάνετε. Αυτό το εξωτικό ασιατικό ποτό έγινε κάτι συνηθισμένο στην καθημερινή μας ζωή αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υγιεινές του ιδιότητες. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το πράσινο τσάι «σπρώχνει» κυριολεκτικά τον μεταβολισμό και βοηθάει στην απώλεια βάρους. Απλά πιείτε ένα με δύο ποτήρια τσάι καθημερινά και συνδιάστε υγεία με απόλαυση.

ΚαφέςΚανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς ένα φλυτζάνι καφέ το πρωί για να ξεκινήσει όμορφα μια μέρα. Ολοι ξέρουμε ότι η καφεϊνη μας βοηθάει να νιώθουμε ζωντανοί και σε εγρήγορση. Μόλις μια δόση καφεϊνης μπει στο αίμα η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα, το αίμα παίρνει περισσότερο οξυγόνο και οι θερμίδες καίγονται από μόνες τους. Δυστυχώς το αποτέλεσμα χαλάει από τη στιγμή που βάζουμε κρέμες, σαντυγί και ζάχαρη στο φλυτζάνι. Μια καλύτερη πρόταση είναι να πίνετε τον καφέ σας με κανέλα, που είναι ένα άλλο μαγικό εργαλείο για τον οργανισμό.

ΑβοκάντοΕχει τριπλή ιδιότητα στο να καίει θερμίδες. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που «τρέχουν» τον μεταβολισμό και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Εχει απίστευτες ιδιότητες. Κατεβάζει την χοληστερόλη, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, είναι καλό για τα μαλλιά και για τα μάτια. Βάλτε αβοκάντο στην σαλάτα με ντομάτες, αλάτι και ρίγαρο και ελληνοποιήστε ένα λαχανικό που κακώς θεωρείται εξωτικό. Κάντε το ίδιο σε πράσινη σαλάτα και ρίξτε κανονικά λάδι και ξύδι (λευκό μπαλσάμικο).


ΚαυτεράΟ,τιδήποτε καυτερό βοηθάει απίστευτα τον μεταβολισμό. Από μόνα τους τα καυτερά δεν περιέχουν θερμίδες και νοστιμίζουν τα φαγητά χωρίς να χρειάζεται πρόσθετα αλάτια. Βάλτε πιπέρι καγιέν, τσίλι, τζίντζερ καυτερό σε σκόνη σε ΟΛΑ τα φαγητά σας και προσθέστε έτσι στη ζωή σας απόλαυση και υγεία.

Βραζιλιάνικα φιστίκιαΟι ειδικοί λένε ότι αυτό το φιστίκι μετατρέπει την ορμόνη του θυροειδούς σε Τ3. Αρα είναι κάτι καλό. Καταπολεμά την κυταρίτιδα και ενισχύει το ανοσιοποιητικό σύστημα. Οι βραζιλιάνοι τα τρώνε αλλά και τα πίνουν σε ποτό με κάρδαμο και βανίλια, τα τρώνε σε σνακ ή τα τρώνε τριμμένα πάνω σε παγωτό ή φρούτο.

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 7:30 pm


Οριοθετεί την ελληνική ΑΟΖ με Αίγυπτο και Κύπρο ο Σαμαράς

altΤη στιγμή που η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι κρίσιμη και Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε διπλωματικό πυρετό με αφορμή τις προκλήσεις της γείτονος χώρας στην κυπριακή ΑΟΖ και η Ελλάδα αναβαθμίζει την στρατιωτική της παρουσία στη Μεγαλόνησο ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να κάνει μία κίνηση τακτικής στο γεωστρατηγικό τομέα η οποία συνδέεται άμεσα με τα συμφέροντα της Ελλάδας και φέρνει την Τουρκία σε μειονεκτική θέση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 7 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο προκειμένου να μεταβεί από εκεί στο Κάιρο όπου θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου η προαναγγελθείσα 1η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Ο Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ συμφωνώντας τόσο με την Αίγυπτο όσο και με την Κύπρο. Αυτό αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην κυπριακή κυβέρνηση.

Η διαδικασία οριοθέτησης της ΑΟΖ προβλέπει επιμέρους συμφωνίες με την κάθε χώρα που συνορεύει η εκάστοτε ΑΟΖ και τέτοιες χώρες εκτός από την Τουρκία, την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη είναι η Αίγυπτος και η Κύπρος σε μία πολύ μικρή επιφάνεια.

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 7:15 pm


Μετά την απογοήτευση, αναζητούν νέους τάφους στον τύμβο της Αμφίπολης

altΕνώ η ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη -και ο αρχαιολογικός κόσμος- περίμεναν με κομμένη την ανάσα τα καθημερινά νέα από την ανασκαφή της Αμφίπολης, στοιχηματίζοντας για το ποιος μπορεί να είναι ο σπουδαίος νεκρός «ένοικος» του τάφου, η τελευταία ανακοίνωση της ομάδας Περιστέρη ήταν μια ψυχρολουσία.

Η ανακοίνωση διατύπωσε αυτό που κανείς πραγματικά δεν περίμενε: η έως τώρα ανασκαφή βρήκε μόνο τρεις θαλάμους και δεν έχει ανευρεθεί σε αυτούς ο αρχαίος νεκρός, ούτε ίχνη του.

Για πρώτη φορά διαψεύστηκε η ύπαρξη μικρής πόρτας στον τρίτο θάλαμο που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε άλλους χώρους.

Η απογοήτευση όσων παρακολουθούσαν με πάθος τα τεκταινόμενα υπήρξε μεγάλη, αφού δεν έχουν ευρεθεί κτερίσματα που θα αποδείκνυαν την ύπαρξη ενός διάσημου ή μη αρχαίου νεκρού.

 • Κρύβει και άλλους τάφους ο τύμβος Καστά;

Μετά την πρώτη ψυχρολουσία, άρχισαν και πάλι να φουντώνουν τα σενάρια για το τι άλλο μπορεί να κρύβει ο τύμβος Καστά. Και η σεναριολογία επικεντρώνεται σε δύο θέματα: Το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι τάφου εντός του τύμβου Καστά ή το ενδεχόμενο ο ήδη γνωστός τάφος να συνεχίζεται υπογείως.

 • Εσκαψαν μόνο 25 μέτρα από τα 158,4

Ο τύμβος έχει διάμετρο 158,4 μέτρα, εκ των οποίων η ανασκαφή καλύπτει μόνο 25 μέτρα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα. Γι' αυτό και ορισμένοι αρχαιολόγοι διατυπώνουν τη θεωρία ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι τάφοι εντός του τύμβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τύμβο της Βεργίνας, που έχει τη μισή διάμετρο, βρέθηκαν περισσότεροι του ενός τάφοι.

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα αποτυπώνεται το μέγεθος της τωρινής ανασκαφής σε σχέση με το μέγεθος του τύμβου:

 • Το παράδειγμα της Βεργίνας

Την άποψη αυτή εξέφρασε και στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ ο αρχαιολόγος Κώστας Σουέρεφ, ο οποίος τονίζει ότι «θα πρέπει να ελεγχθεί ο περίβολος του τάφου της Αμφίπολης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι».Ο ίδιος υπενθύμισε ότι και στους τάφους των Αιγών συνέβη το ίδιο, ενώ συντάσσεται με την άποψη της ανασκαφικής ομάδας αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει δάπεδο στον τρίτο θάλαμο και από κάτω και νέο δωμάτιο.

Ανάλογη άποψη εκφράζει μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και άλλος γνωστός αρχαιολόγος. «Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες ταφές κάτω από τον λόφο», λέει και επικαλείται το παράδειγμα της Βεργίνας.

 • Νακάσης: Αν ψάξουν καλύτερα, θα βρουν και άλλους τάφους

Ο επίτιμος πρόεδρος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων Αθανάσιος Νακάσης εκτίμησε ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι στον τύμβο και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν έγινε σωστά η ανασκαφή. Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στο ΣΚΑΪ, είπε πως «αν ψάξουμε στον τύμβο Καστά, ίσως βρεθούν και άλλοι τάφοι, μεγαλύτεροι, και ίσως ο Λέων να συνδέεται με κάποιο άλλο μνημείο της Αμφίπολης».

 • Ο περίβολος δείχνει συστάδα τάφων

Στο ίδιο κλίμα και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας που μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο οποίος τονίζει ότι λογικά πρέπει να υπάρχει και άλλος τάφος μέσα στον τύμβο Καστά. «Η ύπαρξη περιβόλου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για συστάδα τάφων», λέει.

Πώς μπορεί να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι

Από την πλευρά της, η επίτιμη διευθύντρια κλασικών αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου λέει: «Για να έχουμε μια σαφή απάντηση θα πρέπει να γίνει μια μαγνητική διασκόπηση, που θα δείξει σε ποιο σημείο θα πρέπει η ανασκαφική ομάδα να ''χτυπήσει''».

Ομως, όπως εξηγεί μιλώντας στα «Νέα» ο ομότιμος καθηγητής, θα μπορούσε να δοθεί και με άλλο τρόπο: Μια λύση θα ήταν να ξυριστεί η επιφάνεια του λόφου πάνω από τον περίβολο, ώστε να διαπιστωθεί αν εξέχει κάτι, όπως εξείχαν άλλωστε οι παρειές του δρόμου του συγκεκριμένου ταφικού μνημείου.

Υπάρχουν κρύπτες;

Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο τύμβος Καστά μπορεί να κρύβει ακόμη μια έκπληξη και το μνημείο να έχει συνέχεια όχι οριζόντια, αλλά... κάθετη. Θα μπορούσε, δηλαδή, να υπάρχει μία (ή ακόμα και περισσότερες) καταπακτή που οδηγεί σε έναν υπόγειο θάλαμο όπου ίσως να βρίσκεται ο νεκρικός.

Ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοιχτό και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία είπε προχθές ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει δάπεδο σφράγισης στον τρίτο θάλαμο του τάφου. Την ίδια ώρα, η επικεφαλής των ερευνών Κατερίνα Περιστέρη δεν επιβεβαιώνει τέτοια σενάρια, αλλά ούτε και τα απορρίπτει, παραμένοντας πιστή στο μότο «η ανασκαφή θα δείξει». «Υπάρχουν πολλά που ακούγονται, αλλά για τη δική μας ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αν πρώτα δεν το αγγίξουμε με τα χέρια μας», σημείωσε με νόημα όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει τοίχος σφράγισης ή όχι θα πρέπει να αφαιρεθεί όλο το χώμα το οποίο βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να έχει γίνει πριν από το ερχόμενο Σάββατο.

Δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα μακεδονικός τάφος με κρύπτες

Ωστόσο, ήδη αρκετοί αρχαιολόγοι σβήνουν τις ελπίδες, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο ανάλογο προηγούμενο. «Δεν υπάρχει προηγούμενο καμαροσκέπαστου μακεδονικού τάφου με υπόγειο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι από κάτω, να σας πω την αλήθεια. Είναι ό,τι βλέπουμε. Η εκτίμηση αυτή υπήρχε από την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε ο κ. Νακάσης.

Στο ίδιο κλίμα και άλλος αρχαιολόγος με μεγάλη ανασκαφική εμπειρία, που μίλησε στον «Ελεύθερο Τύπο», τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κρύπτη κάτω από δάπεδο μακεδονικού τάφου.
Με την άποψη των δύο προηγουμένων συμφωνεί και η κ. Ρωμιοπούλου, η οποία τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι «δεν υπάρχουν τέτοιου τύπου κρύπτες στους μακεδονικούς τάφους, τουλάχιστον στην εποχή που χρονολογείται το συγκεκριμένο μνημείο, δηλαδή στο τέλος του 4ου ή τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.».

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 7:00 pm


Ο Τσίπρας "έδειξε" τον υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή. Στη συνάντηση ήταν παρόντες εκτός από τους δύο άνδρες και οι Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο μεν Γιάννης Δραγασάκης θεωρείται ως φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Βουλής ή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι ουσιαστικά ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και μία ενδεχόμενη απουσία του θα μπορούσε να σημάνει πόλεμο στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρουσία ωστόσο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του δίνει σαφές πρόταγμα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών έναντι του Γιάννη Μηλιού αλλά και του Γιάννη Βαρουφάκη.

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 6:50 pm


Νεαρή άρπαξε τη σύνταξη από 80χρονη – Την παρακολουθούσε από την τράπεζα

Πάτρα: Νεαρή άρπαξε τη σύνταξη από 80χρονη – Την παρακολουθούσε από την τράπεζα Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι κοντά στο Γ’ Αστυνομικό ΤμήμαΔεν πρόλαβε να πάρει τη σύνταξή της από την τράπεζα και της την πήραν μέσα από τα χέρια. Σύμφωνα με πληροφορίες θύμα κλοπής έπεσε το μεσημέρι μια 80χρονη συνταξιούχος στο κέντρο της πόλης. Μόλις πήρε τη σύνταξή της από την τράπεζα μια νεαρή κοπέλα, που προφανώς την παρακολουθούσε, επιτέθηκε στη γερόντισσα και της πήρε το πορτοφόλι με τα λεφτά.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη περί τη μία το μεσημέρι, στην οδό 25ης Μαρτίου, πίσω από την Παντάνασσα.

Η 80χρονη δεν πρόλαβε να αντιδράσει και η κοπέλα έγινε καπνός.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι περίοικοι ειδοποίησαν την Αστυνομία - λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το Γ’ Αστυνομικό Τμήμα επί της Γούναρη - και άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ ξεκίνησαν εποχούμενοι περιπολίες για τον εντοπισμό της νεαρής.

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 6:42 pm


Ο Σήφης νίκησε πάλι τον «κροκοδειλάκια»

altΜια ακόμη προσπάθεια του Ολιβιέ Μπερά, ανήμερα της 28Ης Οκτωβρίου, για να αιχμαλωτίσει τον κροκόδειλο στη λίμνη του Φράγματος Ποταμών στο Ρέθυμνο απέβη άκαρπη.  

Ο «κροκοδειλάκιας» που βρίσκεται και πάλι στο Ρέθυμνο μαζί με συνεργάτη του έφτασε κοντά στη σύλληψη του Σήφη ο οποίος όμως κατάφερε για άλλη μια φορά να ξεφύγει.  

Ανάλογη επιχείρηση με το ίδιο αποτέλεσμα στήθηκε και το βράδυ της Κυριακής.

Μάλιστα ο Μπερά είχε ζητήσει να κλείσει και το μοναδικό καφενείο της περιοχής, να απομακρυνθούν όλοι  και να υπάρχει απόλυτο σκοτάδι και ησυχία, όμως παρότι είχε αυτά που θέλησε,  ο κροκόδειλος δεν έπεσε στην παγίδα.

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 6:40 pm


Ιστορική απόφαση: Η Σουηδία αναγνωρίζει το Κράτος της Παλαιστίνης

altΗ πρώτη δυτική χώρα που αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος έγινε σήμερα η Σουηδία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μάργκοτ Βάλστρεμ.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει σήμερα την απόφαση να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Είναι ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση», αναφέρει η  Βάλστρεμ σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ντάγκενς Νίετερ". «Η κυβέρνηση θεωρεί πως εκπληρούνται τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου για μια αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης»: ένα έδαφος, «αν και χωρίς καθορισμένα σύνορα», ένας πληθυσμός και μια κυβέρνηση, προσθέτει, εκφράζοντας την ελπίδα πως «αυτό θα δείξει το δρόμο και σε άλλους».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, χαιρετίζει ως «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση και καλεί όσες χώρες δεν το έχουν κάνει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, 112 χώρες έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Σύμφωνα ωστόσο με την Παλαιστινιακή Αρχή, οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης είναι 134, μεταξύ των οποίων επτά μέλη της ΕΕ, τα οποία το είχαν αναγνωρίσει πριν ενταχθούν στην ΕΕ: η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μάλτα και η Κύπρος.

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 6:30 pm


Άγνωστες φωτογραφίες της σορού του Τσε βρέθηκαν σε κουτί πούρων

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην ισπανική Σαραγόσα, μέσα σε ένα κουτί πούρων βρέθηκαν -47 χρόνια μετά- φωτογραφίες της σορού του Τσε Γκεβάρα που είχε τραβήξει φωτορεπόρτερ και είχε δώσει αντίγραφά τους σε ιερέα φοβούμενος πως δεν θα μπορούσε να τις βγάλει από τη Βολιβία.

Ορισμένες από τις φωτογραφίες είναι γνωστές ή αναγνωρίσιμες, άλλες όχι, ενώ στο πακέτο βρίσκονται και δύο σπάνιες εικόνες της συμπολεμίστριας του Τσε Γκεβάρα Ταμάρα Μπούνκε.

Ο Χούτεν έδωσε αργότερα αντίγραφα των φωτογραφιών στον ισπανό ιερέα Λουίς Κουαρτέρο, μέλος ιεραποστολής στη Βολιβία, επειδή δεν ήταν σίγουρος πως θα μπορούσε να τις βγάλει από τη χώρα.

Οι φωτογραφίες, όπως αναφέρει η El Pais, έμειναν σε ένα κουτί πούρων αφού ο Αρτεάγα επέστρεψε στην Ισπανία. Ο ανιψιός του ιερέα, Ιμάνολ Αρτεάγα, τις ανακάλυψε πρόσφατα και τις έδωσε στη δημοσιότητα.

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 6:20 pm


Πώς και γιατί «άναψαν τα αίματα» σήμερα στο ΕΚΠΑ - «Όμηροι» περίπου 50 φοιτητών για αρκετή ώρα τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών

alt«Άναψαν τα αίματα» σήμερα το πρωί στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Περίπου 50 φοιτητές εισέβαλαν λίγο μετά τις 9 το πρωί στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε για πρώτη φορά η Σύγκλητος του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα η διαδικασία να διακοπεί, πριν καν αρχίσει...

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεόδωρος Φορτσάκης ζήτησε από τους φοιτητές να ανοίξουν την πόρτα και να αποχωρήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε, ότι θα υποβάλει μήνυση. Εμφανώς εκνευρισμένος, ο κ. Φορτσάκης επιτέθηκε φραστικά προς τους φοιτητές, αναφωνώντας: «Περάστε έξω είστε παράνομοι», «Θα σας κάνω μήνυση, η κράτησή μου είναι παράνομη».

Ο Πρύτανης, αφού συνομίλησε μαζί τους, κατάφερε με δυσκολία να αποχωρήσει από την αίθουσα λίγα λεπτά μετά τις 10:00, περίπου μία ώρα μετά, με τους φοιτητές να συνεχίζουν να τον αποδοκιμάζουν.

Στη συνέχεια αποχώρησαν από την αίθουσα και οι ίδιοι οι φοιτητές.

Ο Άγγελος Τραντός, φοιτητής της Ιατρικής Σχολής και εκπρόσωπος του Συλλόγου, μιλώντας στο protothema.gr, υπερτονίζει το σημερινό αίτημα των φοιτητικών συλλόγων να συνεδριάσει η Σύγκλητος ανοικτά προς όλους. Σε συνέχεια της δήλωσής του ο κ. Τραντός επισημαίνει ότι τόσο ο Πρύτανης, όσο και τα μέλη της Συγκλήτου επέμεναν να κρατούν αρνητική στάση πάνω σε αυτή τη θέση.

«Όμηροι» περίπου 50 φοιτητών τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι φοιτητές απέκλεισαν την πρόσβαση στην πόρτα και δεν επέτρεπαν για αρκετή ώρα στον Πρύτανη, αλλά και στα μέλη της Συγκλήτου να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φορτσάκης ζήτησε και εξωτερική βοήθεια από την αστυνομία.

Τι ζητούν όμως, οι φοιτητές; Να συνεδριάσει η Σύγκλητος παρουσία όλων των φοιτητικών παρατάξεων, προκειμένου να εκφράσουν τις θέσεις τους, εν όψει των διαγραφών φοιτητών, αλλά και για τα μέτρα ασφαλείας και την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τις εργασίες της Συγκλήτου είναι η φύλαξη των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, η καθαριότητα, οι μεταγραφές και ο προϋπολογισμός του 2015.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου είχε ζητήσει να παρίσταται εξαμελής επιτροπή φοιτητών, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί της και να ακούσει τις θέσεις της. Όμως τελικά μπήκαν επιτακτικά 50 άτομα από την αρχή της διαδικασίας.

Η ένταση στα Προπύλαια πυροδοτήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, όταν οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να ασφαλίσουν το ιστορικό κτίριο έπειτα από πληροφορίες ότι ομάδα φοιτητών σκόπευε να προχωρήσει σε κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση της φύλαξης των εγκαταστάσεων σε ιδιωτική εταιρεία. Οι πόρτες παρέμειναν κλειστές επί σειρά ημερών προκαλώντας την αντίδραση και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στο κτίριο της πρυτανείας.

Η πρόθεση των πρυτανικών αρχών να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ όξυνε περαιτέρω το κλίμα, όπως και η καταγγελία του πρύτανη περί εισόδου τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρυτανεία χωρίς άδεια. Ομάδα φοιτητών προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου, η οποία και έληξε την περασμένη Πέμπτη, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Συγκλήτου.

Οι πρυτανικές αρχές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Δευτέρα, σημείωναν ότι «η χρήση πρακτικών αυθαίρετου αποκλεισμού και διακοπής κάθε διδασκαλίας και διοικητικής εργασίας στους πανεπιστημιακούς χώρους ως αποτέλεσμα της δράσης αποδεδειγμένα μειοψηφικών ομάδων συνιστά πλέον ένα επικίνδυνο, σχεδόν παγιωμένο, ένα τέτοιο παράδειγμα [παραβίασης της νομιμότητας]. Επιπλέον, η απαξίωση των δικαιωμάτων όσων δεν συμφωνούν με τέτοιες ενέργειες και η απειλή βίας εναντίον τους είναι σαφώς εκτός νομιμότητας και πανεπιστημιακού ήθους».

Τόνιζαν επίσης ότι «οι Πρυτανικές Αρχές είναι, και θα είναι πάντα, ανοιχτές στον διάλογο. Ο διάλογος, όμως, εκτός από ηρεμία, ευγένεια και διαλλακτικότητα, προϋποθέτει ανοικτά μυαλά και χώρους πραγματοποίησής του, και την κοινή εγγύηση ότι όλοι οι διαλεγόμενοι ξέρουν έμπρακτα να σέβονται τους Νόμους και βασικές αρχές της δημοκρατίας».

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, που αντιδρούν στις αποφάσεις των πρυτανικών αρχών, κάνουν λόγο για «επίδειξη αδιαλλαξίας και αυταρχισμού», ενώ για αύριο Παρασκευή στις 3 μετά το μεσημέρι προγραμματίζουν εκδήλωση στη Νομική Σχολή με τη συμμετοχή συνδικαλιστών (ΑΔΕΔΥ, ΟΔΠΤΕ, ΕΚΑ, ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΣΗΕΑ, ΔΣΑ), διοικητικών υπάλληλων, φοιτητών και διδασκόντων του ΕΚΠΑ.

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2014 | 6:10 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: