Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Κορινθίας   »   Δερβενι    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Αποκαθιστούμε και τους τελευταίους ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο»

Εμφάνιση IMG_5037.JPG


«Ολοκληρώνουμε το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, αποκαθιστώντας αυτούς που δεν είχαν καταγραφεί με ευθύνη των Δημοτικών Αρχών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης του έργου της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σημειώνοντας ότι «με πρωτοβουλία της Περιφέρειας τους καταγράψαμε και εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα αποκατάστασής τους».


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ακόμα ότι με το έργο αυτό αποκαθίστανται οι ΧΑΔΑ, οι οποίοι ενώ ήταν κλειστοί με διοικητικές αποφάσεις, συνέχισαν να χρησιμοποιούνται μέχρι την εκκίνηση της αποκατάστασής τους με αποτέλεσμα να αλλάξει το ανάγλυφο και να απαιτούνται σημαντικές προσαρμογές.

Σύμφωνα επίσης με τη συμπληρωματική αυτή σύμβαση δίνεται λύση στο πρόβλημα των δεμάτων που είχαν τοποθετηθεί κατά παρελθόντα χρόνο στους ΧΑΔΑ «Σταυρός» στο Κρανίδι και «Άγιος Νικόλαος» στην Πύλο. Οι λοιποί ΧΑΔΑ που θα αποκατασταθούν είναι στις θέσεις «Κάτω Κολοβός» στο Χιλιομόδι του Δήμου Κορινθίων, ο οποίος μάλιστα καιγόταν πρόσφατα για πολλές μέρες, «Προφήτης Ηλίας» στο Δήμο Οιχαλίας, «Αλιμάκι – Λυκόχωρος» στο Δήμο Τριφυλίας, «Λιμενικά» στο Δήμο Μεσσήνης και «Σκούρτιζα – Ασπρόχωμα» στο Δήμο Λουτρακίου.  


Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2018 | 6:59 pm


Ζαρούχλα - Ένα πανέμορφο μέρος στην ορεινή Πελοπόννησο

Ζαρούχλα - Ένα πανέμορφο μέρος στην ορεινή Πελοπόννησο (Βίντεο+φωτογραφίες)

Πνιγμένη στο πράσινο, κρυμμένη μέσα σε καστανιές και έλατα, η Ζαρούχλα είναι μια από τις πολύ όμορφες περιοχές της ορεινής Πελοποννήσου.
Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Κορινθίας, και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας.

Οι ρίζες του χωριού φτάνουν πολλούς αιώνες πίσω, αν και είναι άγνωστο το πότε γεννήθηκε ο οικισμός. Οι δύο ναοί που βρίσκονται κοντά στο χωριό, ένας του 12ου κι ένας του 13ου αιώνα, είναι οι μάρτυρες της ύπαρξης του χωριού επί Φραγκοκρατίας.
Τα πέτρινα σπίτια του οικισμού αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιοχής ενώ εντυπωσιακά είναι τα πυργόσπιτα της Ζαρούχλας. Ορισμένα συντηρημένα, να συνδέουν το παρόν με το παρελθόν και να διηγούνται την ιστορία του τόπου. Άλλα, παρατημένα, αποτυπώνουν το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου. Υπάρχουν επίσης βυζαντινοί ναοί αλλά και εκκλησίες με βυζαντινές τοιχογραφίες.

Με αφετηρία την όμορφη Ζαρούχλα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να απολαύσει την ευρύτερη περιοχή. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στη λίμνη Τσιβλού αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2018 | 6:24 pm


Βασίλης Μπαλάφας: Νέα Δημοκρατία: Με ποιούς, σε ποιούς, πώς;

Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας

Από την πρώτη σχεδόν στιγμή που στη Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε η ιστορία με το περίφημο «μητρώο στελεχών», αναπτύχθηκε μια παράλληλη και εν πολλοίς ακατανόητη φρενίτιδα σχετικά με τα ψηφοδέλτιά της. Το άμεσο ορατό αποτέλεσμα ήταν να «σέρνεται» πανελλαδικώς μια συζήτηση που αφορά όμως κυρίως το εσωτερικό της. Αν και η ιδέα του
μητρώου προβλήθηκε ως εξωστρεφής, κατέληξε σε μια καθαρά ενδοσυστημική κουβέντα. Αυτό είναι καταφανές και από τον τρόπο που γίνεται, και από το στυλ των διαρροών που κατά καιρούς δημοσιεύονται σε διάφορα ΜΜΕ. Για τους έμπειρους είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα περισσότερα από αυτά τα δημοσιεύματα διακινούνται από τους ίδιους τους αναφερόμενους εντός τους. Κάτι σαν τα «op-ed», σε πιο χοντροκομμένη έκδοση.

Από τη θέση ενός εξωτερικού παρατηρητή η διαδικασία «μητρώο» καταστάθηκε ανησυχητική. Γιατί, πως είναι δυνατόν ένα κόμμα 40 ετών να μαζεύει στελέχη με δημόσια «παραμάνα» ; Δεν υπήρχε καταστατική διαδικασία αξιολόγησης και κατάρτισης στελεχιακού δυναμικού τόσα χρόνια ; Δεν υπήρχε ένας έστω υποτυπώδης κατάλογος με ονοματεπώνυμα, τηλέφωνα και χαρακτηριστικά ; Αν υπήρχε και δεν λειτουργούσε, αυτό θα πρέπει να ικανοποιεί ή να ανησυχεί την κοινωνία – δέκτη ; Και τελικά, και ο κόσμος μπερδεύτηκε, και τα ίδια τα στελέχη. Δημιουργήθηκε «μητρώο στελεχών» ή «παλέτα πιθανών υποψηφίων βουλευτών» ;

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΝΔ θόλωσε μόνη της την έννοια του στελέχους. Ποτέ πριν η ιδιότητα του «στελέχους» δεν είχε ευθυγραμμιστεί με την ιδιότητα του «υποψηφίου». Τα «στελέχη» ανέκαθεν ήταν οι άνθρωποι της παράταξης. Εκείνοι που δεν φοβόντουσαν να δηλώσουν την πολιτική – κομματική ταυτότητά τους, εκείνοι που συμμετείχαν στις καταστατικές διαδικασίες της παράταξης, που έτρεχαν στα Συνέδρια, που επικοινωνούσαν τον πολιτικό λόγο του κόμματος στις τοπικές τους κοινωνίες, που ενίοτε έρχονταν σε αντιπαραθέσεις με τις αντίπαλες απόψεις, που αποτελούσαν τον ιμάντα πληροφόρησης και ανατροφοδότησης με την ίδια την Κοινωνία. Να πάμε και ένα βήμα παραπέρα, ήταν τα «κομματόσκυλα» όπως τους αποκαλούσαν είτε οι αντίπαλοι, είτε οι δήθεν απολιτίκ που σε αντίθεση με τα «κομματόσκυλα» δεν δίσταζαν κάθε μήνα να φοράνε διαφορετική φανέλα για να κάνουν τις δουλειές τους, επειδή «ήταν επαγγελματίες» και «δεν ήθελαν να εκτεθούν». Το «στέλεχος» συνήθως είχε πολιτική διαδρομή, παρουσία στα σκαλοπάτια της ιεραρχίας και έφερε περήφανα το κομματικό του βιογραφικό. Τα γνήσια «στελέχη» σπανίως διεκδικούσαν θέσεις στα ψηφοδέλτια από μόνα τους και όποτε και αν αυτό συνέβαινε ήταν αποτέλεσμα συνεπούς διαδρομής και προσφοράς, ένα είδος «αναγνώρισης» από την παράταξη της προσπάθειας που πάντα συνοδευόταν και από πραγματικά ένσημα εργασίας. Γιατί τα γνήσια «στελέχη» ήταν εκείνα τα οποία συνήθως έδιναν, δεν έπαιρναν. Και για να δίνουν έπρεπε να δουλεύουν.

Μετά το περίφημο «Μητρώο» η Ελλάδα γέμισε υποψηφίους βουλευτές. Η ιδιότητα του υποψηφίου περιέργως πλέον πηγάζει από το αν κάποιος μπήκε ή όχι στο «μητρώο στελεχών». Αν δηλαδή έγινε «στέλεχος». Κάπως έτσι η τριβή με τις παραταξιακές δομές αντικαταστάθηκε από μια εξαιρετικά βραχεία διαδικασία αξιολόγησης βιογραφικών (δεν είναι γνωστό αν διασταυρώνονται τα όσα δηλώνονται στα βιογραφικά) και προσωπικών συνεντεύξεων. Μια διαδικασία περίπου σαν αυτή που περνάει κάποιος για να πιάσει «δουλειά». Και κάπως έτσι, πολύ συνοπτικά, το «στέλεχος» έγινε «υποψήφιος βουλευτής» και ο «υποψήφιος βουλευτής» έγινε «δουλειά». Τι δουλειά όμως ; Ας το δούμε λίγο αναλυτικά.

Ως γνωστόν, όταν πάμε για συνέντευξη για «δουλειά» φοράμε τα καλά μας, ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες και βγάζουμε μπροστά το «καλό» βιογραφικό μας. Επιμελές χτένισμα, συγκρατημένο χαμόγελο, προσοχή στα χέρια να μην προδίδουν αμηχανία. Μια πολύ καλή φωτογραφία δηλαδή. Αυτό είναι το ζητούμενο. Μετά γυρνάμε στο σπίτι, φοράμε τις φόρμες, ξεφυσάμε και περιμένουμε το αποτέλεσμα.

Εδώ τα στάδια έχουν καταρριφθεί. Ενώ στη δουλειά, αν την πάρουμε, καθημερινά δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό γιατί πρέπει να βγει το ψωμί, με το «Μητρώο στελεχών» η διαδικασία τελειώνει εκεί. Πέρασαν κάποιοι στο μητρώο, έγιναν αυτομάτως βουλευτές, υπουργοί, κάποιοι ακόμα και μελλοντικοί αρχηγοί. Απέκτησαν ύφος καρδιναλίων, διαλαλούν ότι θα αλλάξουν την παράταξη που μέχρι χτες ούτε καν γνώριζαν, με το ζόρι λένε (και αν) ότι είναι ΝΔ, συνεχίζοντας να θεωρούν ότι «δεν πρέπει να εκτεθούν», αφού πράγματι έτσι η «δουλειά» μπορεί να κινδυνεύσει. Πως θα μπει ο απέναντι ψηφοφόρος άλλωστε στο μαγαζί αν ξέρει ότι εγώ είμαι ΝΔ … Δεν συζητάμε για το αν γράφουν σωστά «το» ΟΝΝΕΔ, ή αν ξέρουν τι σημαίνουν τα αρχικά ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΔΑΚΕ κτλ, αυτά είναι μπανάλ, μπρουτάλ, παρωχημένα. Ασχολείται η πλέμπα με αυτά. Και αν δεν ασχοληθεί και κανείς, ακόμα καλύτερα. Για τα σημερινά νέα «στελέχη» αυτά είναι λεκέδες.

Τέτοιου είδους λοιπόν «στελέχη» απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην Κοινωνία. Στην Κοινωνία ; Σε ποιους ; Πως γίνεται να απευθυνθείς σε κάποιον αν ο ίδιος έχεις φτιαχτεί για να είσαι σε όλα προσεκτικός και ισορροπιστής ; Ένας καλός στιγμιαίος ντίλερ που πρέπει σε λίγο χρόνο να πλασάρεις πραμάτεια ! Αυτό είναι Πολιτική και αυτό που περιμένει να ακούσει ο πολίτης ; Δεν θέλεις λοιπόν να πάρεις θέση, δεν θέλεις να συγκρουστείς, δεν εκφέρεις άποψη για τα ζητήματα της καθημερινότητας του συμπολίτη σου, δεν τρίβεσαι μέσα στην κοινωνική κονίστρα. Σκορπάς χαμόγελα, απολιτίκ λόγο, χτυπάς πλάτες, παρίστασαι και χαιρετίζεις, κόβεις και καμιά πίτα. Είσαι στέλεχος ;

Καταλήγουμε λοιπόν στο ίδιο ακριβώς μοντέλο που οι πολίτες πια αποφεύγουν, σε μια ακόμα χειρότερη – μάλιστα – έκδοση. Αυτή του ιδεολογικά αποστεωμένου, του κριτικά ανενεργού και του κομματικά ασαφούς που περιφέρει ως άλλη αρκούδα με το ντέφι το επαγγελματικό του βιογραφικό και την κορνιζαρισμένη φωτογραφία του, την καλή. Αν ο πολίτης ψάχνει γιατρό, δάσκαλο, ακαδημαϊκό, υδραυλικό, ηλεκτρολόγο έχει καλώς. Θα μπορούσε να το κάνει από τον «Χρυσό Οδηγό», το 11880, ας δεχτούμε ότι θέλεις να του δώσεις ακόμα μια εναλλακτική. Είναι αυτό όμως Πολιτική ; Είναι δεδομένο ότι ο καλός επαγγελματίας συνιστά και έναν καλό πολιτικό ; Ότι ένας καλός τεχνοκράτης συνιστά έναν καλό χειριστή των δημοσίων πραγμάτων ; Είναι δοκιμασμένες και οι δύο εκδοχές και έχουν δείξει ότι η σχέση δεν είναι ασφαλής και εγγυημένη. Ή τουλάχιστον σίγουρα δεν αποτελεί την μόνη προϋπόθεση.

Υπάρχει λοιπόν ένα θέμα που μάλλον πρέπει η ΝΔ να ξεκαθαρίσει πρώτα προς το εσωτερικό της. Τι σημαίνει «στέλεχος» και τι ακριβώς παράγει το «μητρώο». Με αυτό τον τρόπο θα απαντηθεί το ερώτημα με ποιους θα απευθυνθεί στην Κοινωνία. Τι πραγματικά πρέπει να κάνουν τα στελέχη, τι γνώσεις πρέπει να έχουν. Και δεν θα ήταν κακό αυτή η διαδικασία να είναι πλήρως εσωτερική, να περιλαμβάνει και το αρχειακό της υλικό, το ανθρώπινο δυναμικό που κουβαλάει στη 40χρονη ιστορία της. Εκτός βέβαια αν έχει αποφασίσει η ηγεσία της ότι αυτοί είναι «ξεπερασμένοι». Δεκτό. Θα πρέπει όμως τουλάχιστον να το θέλει ως «ψηφοφόρους», σωστά ;

Το επόμενο βήμα θα είναι να απαντήσει στο σε ποιους θέλει να απευθυνθεί. Και όταν αυτό καθοριστεί, θα πρέπει να διαμορφωθεί το τι θα λένε τα στελέχη της, τα οποία φυσικά θα πρέπει να είναι και έτοιμα να υπερασπιστούν αυτό που λένε, να συγκρουστούν δηλαδή ενδεχομένως. Όχι να χυθεί αίμα, αλλά όσο να ‘ναι να μπορεί να ακουστεί μια συγκεκριμένη θέση ή να μπορούν να βάλουν σε σειρά «υποκείμενο – ρήμα – αντικείμενο». Και βέβαια η συγκεκριμένη θέση θα συναντήσει εκ των πραγμάτων την άλλη θέση, τον αντίποδα. Παραδείγματα. Αν θέλεις να απευθυνθείς στον επαγγελματία θα πρέπει να του πεις πώς προσδοκάς να βελτιώσεις την καθημερινότητά του. Συγκεκριμένα. Όχι μόνο με τα ποσοστά φορολογίας. Γιατί αν το αγοραστικό κοινό παραμένει ασθενές, ασθενές θα είναι και το ποσοστό. Αν θέλεις να επενδύσεις πολιτικά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, θα πρέπει να εξηγήσεις με ποιον τρόπο θα ενισχύσεις την αγοραστική δύναμη ώστε να δικαιολογείται ένα τέτοιο μέτρο. Αν θέλεις να απευθυνθείς στο δημόσιο υπάλληλο, θα πρέπει να του πεις συγκεκριμένα ποια θα είναι τα κίνητρα, οι αλλαγές που ζητάς, πως θα τον εντάξεις στη γενικότερη βελτιωμένη εικόνα που πρεσβεύεις και όχι κραδαίνοντας βιογραφικά και ένσημα. Γιατί, που ξέρεις, μπορεί να υπάρξουν μερικοί που και καλύτερα βιογραφικά να έχουν, και περισσότερα ένσημα.

Τέλος, αν βρεθούν τα σε ποιους και με ποιους, θα προκύψει και το πώς. Ανέφελη, ανέξοδη, πολυκατευθυντική Πολιτική δεν υφίσταται πια. Το «πως» είναι δύσκολο. Αλλά αυτό το «πως» είναι και όλο το ζουμί. Είναι όλη η παραταξιακή πορεία, η συσσωρευμένη γνώση, η αναγνώριση λαθών του παρελθόντος, η διόρθωση, ο επανασχεδιασμός, η ανατροφοδότηση, η στόχευση, το σχέδιο. Είναι οι ρίζες σου, η ιδρυτική σου κατεύθυνση, οι βασικοί πυλώνες του ιδεολογικού και αξιακού σου περιεχομένου, η διαφοροποίησή σου. Και αυτά δεν είναι ευκαιριακά. Προκύπτουν από πορεία, διαδρομή. Δεν προκύπτουν ούτε από κουτί έτοιμης συνταγής, ούτε από μια μηχανική διαδικασία ενός προγραμματισμένου αλγόριθμου. Γιατί τη διαφορά στην Πολιτική την κάνουν οι άνθρωποι, οι πράξεις, οι δεξιότητες, το πάθος, το μεράκι και όχι οι προθέσεις, τα κοστούμια, τα ταγέρ και οι στημένες φωτογραφίες στον Εθνικό Κήπο.

Ο κίνδυνος της απόλυτης ευθυγράμμισης Μητρώου, στελέχους, πολιτευτή, δουλειάς είναι μεγάλος στην Πολιτική. Δεν χρειάζεται να το αναλύσει κανείς πολύ. Αρκεί να βάλει τις λέξεις στη σειρά ανάποδα. Και αν μιλήσουμε πρώτα για «δουλειά», τότε είναι πολύ εύκολο κατανοώντας ο καθένας τη «δουλειά» όπως θέλει, να καταστήσει και τα υπόλοιπα, εργαλεία για να πετύχει τη «δουλειά» του … Αλλά αυτό μάλλον σίγουρα δεν είναι «Πολιτική» …

ysterografa.gr/βασίλης-μπαλάφας

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2018 | 6:10 pm


Η (οριακή) αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου και η αρχή του τέλους (για τη χώρα…)

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Μια μέρα σαν και αυτή, το ιστορικό ημερολόγιο έγραφε 16 Ιανουαρίου 1992, όταν ο Βασίλης Κόκκινος, ως πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, ανακοίνωνε την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Με μια ψήφο… Για μια ψήφο… Το αποτέλεσμα, 7-6 υπέρ της αθώωσης του πρώην πρωθυπουργού, για το πιο ονομαστό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης. Με τον Μένιο Κουτσόγιωργα να χάνει τη ζωή του στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κατά τη διάρκεια της δίκης, και τη Δικαιοσύνη να μην αποδίδεται ουσιαστικά ποτέ.

Εκείνη η οριακή αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου, άφησε εκκρεμές και ατελές το διαρκές και πάνδημο αίτημα της εποχής για “κάθαρση”. Ένα λαϊκό αίτημα που έφερε κοντά τη Δεξιά με την Αριστερά. Η… νεκροψία ωστόσο έδειξε ότι η προσπάθεια απέτυχε.

Εκείνη την ημέρα, τη στιγμή της αθώωσης Παπανδρέου, γράφτηκε ουσιαστικά η αρχή του τέλους για τη χώρα. Μετά από 21 μήνες, η Ελλάδα οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ της… Μιμής και των… μάγων της Αγράμπελης ανέλαβε την εξουσία, η υπερψήφιση Στεφανόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 1995, απέτρεψε την προσφυγή στις κάλπες και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας του Μιλτιάδη Έβερτ, το 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου “έφυγε”, και… ήρθαν οι μέλισσες του δήθεν εκσυγχρονισμού. Η εποχή της λεηλασίας της Ελλάδας, στα χρόνια του Κώστα Σημίτη, που άνοιξε το δρόμο για την εθνική χρεοκοπία του 2010, στα χέρια και με την υπογραφή του τελευταίου των Παπανδρέου.

Όλα αυτά, ξεκίνησαν με την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Για μια ψήφο…

ysterografa.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2018 | 5:11 pm


Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Και η Swiss έρχεται στην Καλαμάτα» Απευθείας πτήσεις από Γενεύη για Καλαμάταhttp://s.kathimerini.gr/resources/2016-08/cseries-post-thumb-large.jpg 
Οι Ελβετοί επισκέπτες μπορούν πλέον να ταξιδέψουν απευθείας από το διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο.H Περιφέρεια Πελοποννήσου ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες και συνέργειες με ιδιωτικές επιχειρήσεις της περιοχής αναμένεται να προσελκύσει ακόμα περισσότερους Ελβετούς ταξιδιώτες από το 2018 και τα επόμενα χρόνια, ύστερα από την πρόσφατη ανακοίνωση της SWISS για την έναρξη απευθείας
πτήσεων από το διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης προς την Καλαμάτα, από τις 24 Ιουνίου έως τις  2 Σεπτεμβρίου 2018.Το νέο πρόγραμμα απευθείας πτήσεων της SWISS θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας, το οποίο αποτελεί ήδη τα τελευταία χρόνια ένα διεθνή κόμβο, και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για την Περιφέρεια, καθώς ξεκινά και κλείνει την τουριστική περίοδο στην Ελλάδα με πτήσεις από τον Φεβρουάριο ως τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, η απευθείας πλέον σύνδεση με την Ελβετική πόλη αναδεικνύει περαιτέρω και καθιερώνει τη Μεσσηνία ως σημαντικό τουριστικό προορισμό υψηλού κύρους και επιπέδου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, συμβάλλοντας θετικά στην τόνωση του τουρισμού και της οικονομίας της περιοχής.Η αεροπορική σύνδεση θα πραγματοποιείται μια φόρα την εβδομάδα, κάθε Κυριακή, απευθείας από το διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης. Η εβδομαδιαία σύνδεση αναδεικνύει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του προορισμού και είναι αποτέλεσμα της δυναμικής που παρουσιάζει ο προορισμός από την Ελβετική αγορά.Το γεγονός ότι η Μεσσηνία θα συνδέεται πλέον απευθείας με τη Γενεύη, που αποτελεί και έδρα Διεθνών Οργανισμών, αναμένεται να προσελκύσει πλήθος επισκεπτών υπηκόους διαφόρων χωρών και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την προβολή και ελκυστικότητα του προορισμού και σε άλλες αγορές που η Περιφέρεια ευελπιστεί να δημιουργήσει απευθείας αεροπορικές συνδέσεις.Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι η νέα αεροπορική σύνδεση  είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΤΕΜΕΣ, και ενισχύει ακόμα περισσότερο το προφίλ της Πελοποννήσου. «Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με το διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό προσέλκυσης πτήσεων, αναδεικνύεται σε κεντρικό πυρήνα για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας»Πλέον, οι Ελβετοί και όχι μόνο ταξιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον προορισμό και τα μοναδικά χαρακτηριστικά και εμπειρίες που προσφέρει η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος στους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και να απολαύσουν τις διακοπές τους σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία που συνδυάζει μοναδικά τον καιρό, τη φύση, την ιστορία και την γαστρονομία. 


Γραφείο Τύπου Περιφέρειας ΠελοποννήσουΔημοσιεύθηκε στις 16 January 2018 | 4:14 pm


Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τους υποψήφιους Ακόλουθους Πρεσβείας

Εμφάνιση IMG_2018_01_16_061.jpg 
Τους υποψήφιους Ακόλουθους Πρεσβείας και σπουδαστές της Διπλωματικής Ακαδημίας υποδέχθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Βούτσης. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ.
Κωνσταντίνος Δουζίνας και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης ε.τ., κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος. Τους υποψήφιους Ακόλουθους συνόδευε ο Πρέσβης κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας.
Υποδεχόμενος τους σπουδαστές της Ακαδημίας, ο Πρόεδρος της Βουλής  τους συνεχάρη για την έως τώρα πορεία τους και τους ευχήθηκε να έχουν μια εξαιρετική σταδιοδρομία. Όπως επισήμανε, «ενδιαφέρει πάρα πολύ τη Βουλή η δικιά σας καριέρα, το δικό σας έργο, διότι ένας από τους πιο σοβαρούς τομείς της Βουλής είναι η κοινοβουλευτική Διπλωματία, που προσπαθούμε να γίνεται με τον πιο σωστό τρόπο και να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην ύπαρξη και τη δράση των Ομάδων Φιλίας της Βουλής με δεκάδες χώρες, καθώς και στην παρουσία της Βουλής «σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου γης, μέσω των οποίων γίνεται συστηματική δουλειά».
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «από αυτή την αίθουσα περνούν Πρόεδροι κρατών, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί Εξωτερικών, καθώς και Πρέσβεις, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τις υπηρεσίες μας. Πολλά θέματα τα αντιμετωπίζουμε από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών και πάντοτε προσπαθούμε να αξιοποιούμε το δυναμικό των ελληνικών πρεσβειών και των ελληνικών αποστολών στα διεθνή φόρα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, και αλλού».
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας ευχαρίστησε για την εξαιρετική υποδοχή στη Βουλή των Ελλήνων, η επίσκεψη στην οποία, όπως είπε, «μπαίνει στο πρόγραμμα της Ακαδημίας για πολλούς λόγους, πρώτ’ απ’ όλα γιατί διαχρονικά έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τη Βουλή και τις υπηρεσίες της, ενώ παράλληλα καλούμαστε και κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μας, όταν υπηρετούμε σε πρεσβείες, να υποδεχθούμε κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες και να ενημερώνουμε για τα τεκταινόμενα της εξωτερικής πολιτικής». Ο κ. Παπαμελετίου υπογράμμισε πως «στη Διπλωματική Ακαδημία προσπαθούμε να κάνουμε μια εκπαίδευση η οποία είναι πρακτική και διαφέρει από αυτό το οποίο διδάχθηκαν οι νέοι συνάδελφοι στην πανεπιστημιακή τους σταδιοδρομία, η οποία είναι πληρέστατη». Κατέληξε λέγοντας πως «εδώ έχουμε ένα δυναμικό το οποίο ήδη είναι εξαιρετικό και το οποίο προσπαθούμε να το κάνουμε ακόμα καλύτερο, προς όφελος της εξωτερικής πολιτικής αλλά και της χώρας. Και είμαστε σίγουροι ότι σε αυτή την προσπάθεια έχουμε και το Κοινοβούλιο στο πλευρό μας».    

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης


Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2018 | 3:43 pm


Αλέξανδρος Νίκλαν: Λύση στο θέμα ονομασίας της FYROM με πρώτιστο μέλημα το Ελληνικό συμφέρον.


Ο σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας Aλέξανδρος Νίκλαν και συνεργάτης του Geopolitics and Daily News συζητάει με τον δημοσιογράφο Λάμπρο Πάσχο στην εκπομπή Μαρτυρίες για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και τις ισορροπίες ισχύος όπως αυτές διαμορφώνονται στα Βαλκάνια.


Κατά την διάρκεια της συζήτησης αναφέρονται στις κινητοποιήσεις των Ομογενών μας στις ΗΠΑ ενώ ο κύριος Νίκλαν προκρίνει κάποια πιθανά σενάρια/εκτιμήσεις με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Η εκπομπή προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 13/1 στην τηλεόραση του
 
Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=hdvM44M0jzQ&list=PL321vpJQ29Q05TOdOenaSc0CLVKti53A5&index=1


Γιώτα Χουλιάρα

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2018 | 3:40 pm


Συνέντευξη Τύπου Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας Πελοπίδα Καλλίρη.

https://2.bp.blogspot.com/-vi33-wxFy0c/WNGDPI3bjnI/AAAAAAAAFS0/PcardkA6z-IglU1Eur9hx7vm8hJp1urLgCLcB/s1600/pinaka3.png
Σας ενημερώνουμε ότι αύριο, ημέρα Τετάρτη  17/01/2018 και ώρα 13:00 θα δοθεί συνέντευξη τύπου  από τον Αντιπεριφερειάρχη στα γραφεία της Π.Ε Κορινθίας.

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κορινθίας

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2018 | 3:18 pm


Επίσκεψη Εργασίας Σπουδαστών Ε.Μ.Π. στις ακτές του Κορινθιακού ΚόλπουΕμφάνιση Φωτ.4.jpg 
Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου είναι από τα σοβαρότερα και πιο δύσκολα προς επίλυση προβλήματα της Κορινθίας. Ένα δυναμικό και σύνθετο φαινόμενο που είναι έκφραση διεργασιών που γίνονται στη θάλασσα και εν πολλοίς έχει σχέση με ανθρώπινες δράσεις.
Εμφάνιση Φωτ.3.jpg
Είναι μέρος ενός σύνθετου μηχανισμού που εκφράζεται με κατολισθήσεις πρανών του θαλασσίου μετώπου, με άνοδο της Μέσης Στάθμης της θάλασσας, με αλλαγή κατευθύνσεων των ανέμων, με κλιματική αλλαγή και ίσως και με τους σεισμούς. Καθένα από αυτά όταν παρουσιασθεί επιταχύνει την έκφραση του άλλου και τότε το φαινόμενο γίνεται πιο καταστρεπτικό.
Εμφάνιση Φωτ.1.jpg
Εμφάνιση Φωτ.2.jpgΤο Ε.Μ.Π. - Εργαστήριο Λιμενικών Έργων παρακολουθεί το πρόβλημα αυτό επί πολλές δεκαετίες. Εφαρμόζουμε ως Περιφέρεια τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος μεταξύ του Πολυτεχνείου και της Ν.Α. Κορινθίας και νυν της Περιφέρειας, που αφορά επεμβάσεις και ολοκληρωμένο τρόπο σε όλες τις ακτές του Κορινθιακού.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των προβλημάτων και της συνεχούς παρακολούθησης εκ μέρους του Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) εντάσσεται η επίσκεψη των μεταπτυχιακών σπουδαστών στη Λιμενικά Έργα, το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, σε περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου, όπου ενημερώθηκαν από τον Παπαφωτίου Απόστολο για τη μεθοδολογία των ποικίλλων επεμβάσεων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.      

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2018 | 3:08 pm


Τι είναι και πώς καταλαβαίνουμε την δυσλεξία; Πολλοί, διάσημοι, δυσλεκτικοί πίστεψαν στον εαυτό τους και πέτυχαν


 
Η Δυσλεξία είναι μια δυσκολία νευροβιολογικής και νευροαναπτυξιακής φύσης με κληρονομική προδιάθεση. Επηρεάζει τις γνωστικές διεργασίες του εγκεφάλου που αφορούν την κατάκτηση των δεξιοτήτων ανάγνωσης, γραφής, ορθογραφίας. Η δυσλεξία επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών και ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, με
σοβαρές εκπαιδευτικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες.
Εκδηλώνεται τα πρώτα χρόνια στο Δημοτικό σχολείο ως μία απροσδόκητη και ανεξήγητη μαθησιακή δυσκολία στην ανάγνωση και γραφή, σε φυσιολογικά παιδιά με κανονική ή και ανώτερη ευφυΐα που μέχρι τότε τίποτε δεν έδειχνε ότι είχαν κάποιο πρόβλημα.
Στο 25% των μαθητών υπολογίζονται τα παιδιά με δυσλεξία στην Ελλάδα. Πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν την επικριτική συμπεριφορά, τόσο των δασκάλων, όσο και των γονιών τους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν το πρόβλημα...
 

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2018 | 3:00 pm


Εμπορικό έλλειμμα: Υψηλό αλλά… αόρατο!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Τελευταία ακούμε και πάλι πανηγυρισμούς περί αύξησης των εξαγωγών (οι οποίες είχαν μειωθεί και το 2015 και το 2016).
Παράλληλα, γίνεται μικρή αναφορά στη συνεχιζόμενο πληγή του εμπορικού ελλείμματος, για το οποίο επισήμως πληροφορηθήκαμε ότι στο ενδεκάμηνο του 2017 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 14,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Επίσης, το εννιάμηνο του 2016, είχε παρουσιαστεί αύξηση 15,9% σε σχέση με το αντίστοιχρο διάστημα του 2015.

Και πάει λέγοντας. Στην πράξη, το εμπορικό έλλειμμα είναι (από πλευράς προπαγάνδας) αόρατο.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι το ακόλουθο: Μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη και άλλα τέτοια, όταν οι εισαγωγές μας είναι θηριωδώς μεγαλύτερες από τις εξαγωγές μας;
Μπορεί δηλαδή να πανηγυρίζεται το γεγονός ότι πληρώνουμε για εισαγωγές πολύ περισσότερα από όσα εισπράττουμε από τις εξαγωγές;
Σημειώστε – για άλλη μια φορά – ότι το 2015 είχαμε μείωση εξαγωγών κατά 5,1% και το 2016 είχαμε μείωση εξαγωγών κατά 6,1%.
Και βέβαια, υπάρχει και το άλλο πρόβλημα: Ο μέσος γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία της περιόδου Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2017 παρουσίασε αύξηση 4,4%,
Τον περασμένο Νοέμβριο ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία παρουσίασε αύξηση κατά 5,8%.
Τον Οκτώβριο 2017, η αύξηση ήταν 3,2%.
Τον Σεπτέμβριο 2017, η αύξηση ήταν 4,1%. Τον Αύγουστο 3,8%. Τον Ιούλιο 4,2%. Τον Ιούνιο 1,9%. Τον Μάιο 4%.
Τι σημαίνει αυτό; Μα ότι ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές των εισαγωγών στη βιομηχανία.
Στο επόμενο ερώτημα (γιατί συμβαίνει αυτό;) η απάντηση είναι γνωστή…

elzoni.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2018 | 2:56 pm


O Πρόεδρος της Βουλής για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της αίθουσας της Ολομέλειας

  
Στην ολοκλήρωση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέσα από την εγκατάσταση και λειτουργία του ενιαίου συνεδριακού συστήματος στην Αίθουσα της Ολομέλειας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που έδωσε στο Κανάλι της Βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης.
Πρόκειται για το καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το νέο σύστημα μικροφωνικών εγκαταστάσεων και
εγγραφής ομιλητών.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη ανέφερε τα εξής:
«Χθες και την προηγούμενη Παρασκευή λειτουργήσαμε στη μεγάλη αίθουσα του Κοινοβουλίου, όπου εξελίσσονται οι εργασίες για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται η συζήτηση και κυρίως οι ψηφοφορίες με πάρα πολύ σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Οι εργασίες αυτές εξελίσσονται, τις διακόψαμε για μια εβδομάδα, θα εξελιχθούν άλλες δύο εβδομάδες και ύστερα θα αποδοθεί το έργο, όπως και εξαρχής το είχαμε οργανώσει έτσι. Αναγκάζομαι να αναφερθώ στο θέμα, διότι ίσως δεν έγινε αντιληπτό αυτό από κάποιους συναδέλφους σας, ότι δηλαδή δεν υπήρξε πρόβλεψη για να λειτουργήσει εχθές το σύστημα και να γίνει ψηφοφορία, πέραν του κλασσικού τρόπου. Το είχαμε ανακοινώσει αρκετές φορές αλλά από μερικούς δεν έγινε αντιληπτό, όπως βεβαίως δεν θα υπάρχει καμία ζωντανή διαφήμιση εταιρείας στο συγκεκριμένο σύστημα όταν τεθεί πραγματικά σε λειτουργία».
Να διευκρινιστεί ότι οι εργασίες στην αίθουσα της Ολομέλειας θα έχουν ολοκληρωθεί σε δύο (2) εβδομάδες και θα λειτουργούν οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις, ενώ στο τέλος του Φλεβάρη, οπότε θα υπάρξει και σχετική ενημέρωση, θα είναι έτοιμο και το λογισμικό για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. 
Για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος διενεργήθηκε δημόσια διαβούλευση, η οποία προκηρύχθηκε στις 27 Ιουνίου του 2017. Η προκήρυξη για την ανάδειξη του Αναδόχου για τη σύναψη σύμβασης ανακοινώθηκε την Τρίτη 01 Αυγούστου του 2017 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 370) στις 04 Αυγούστου.
Η απόφαση για την κατακύρωση των αποτελεσμάτων του έργου υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Βουλής στις 08 Νοεμβρίου 2017.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2018 | 2:51 pm


Βόμβα από γνωστό Βουλευτή: «Ο Βγενόπουλος δεν πέθανε…»


Πολλά λέγονται σχετικά με το θάνατο Βγενόπουλου. Τα σενάρια που τον θέλουν ζωντανό και να έχει σκηνοθετήσει τον θάνατο του δεν λένε να σταματήσουν, έστω και μετά τη κηδεία του.
Η ιστορία του ως αθλητής δεν δικαιολογεί να έπαθε ανακοπή στην ηλικία του, αλλά και η ιδιότητα του ως πρόεδρος του νοσοκομείου «Υγεία» που ανακοίνωσε
το θάνατο του γεννά ερωτηματικά, λένε κάποιοι.
Πάντως και Έλληνας βουλευτής ο Νίκος Νικολόπουλος, πρώην βουλευτής ΝΔ και Ανέλ, υποστηρίζει ότι δεν είναι σίγουρος ότι πέθανε ο Βγενόπουλος και ότι ζει στη Βενεζουέλα. Ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν είναι η πρώτη φορά που λέει κάτι σχετικό, αφού και όταν πέθανε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε ζητήσει να γίνει εκταφή για να διαπιστωθούν τα πραγματικά αίτια θανάτου.
Ο Έλληνας βουλευτής διερωτάται σχετικά με το θάνατο Βγενόπουλου: -Αν ξεκίνησε η οφειλόμενη αστυνομική και δικαστική έρευνα σχετικά με τα αίτια θανάτου.
-Αν διενεργήθηκε πραγματογνωμοσύνη από ιατροδικαστή, και από ποιόν, πότε, πού.
-Αν στην σε κλειστό κύκλο κηδεία του Βγενόπουλου ήταν παρών αρμόδιο κρατικό όργανο, ώστε αν χρειαζόταν να εκτελέσει εντάλματα συλλήψεως που έχουν εκδοθεί.
-Αν οι ελληνικές αρχές διενεργούν έρευνα παράλληλα μ’ αυτήν που συνεχίζεται στην Κύπρο, όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της μεγαλονήσου.

 arouraios.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2018 | 2:47 pm


Μυστήριο εξακολουθεί να είναι ο θάνατος της 44χρονης στο Αγρίνιο – Είχε δανείσει 100.000 ευρώ


Σε υπόθεση για γερά νεύρα εξελίσσεται ο θάνατος της 44χρονης Ειρήνης Λαγουδή στη λίμνη.
Τριχωνίδα. Οι εξελίξεις διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ μέχρι στιγμής είναι αδύνατον να προσδιοριστεί εάν πρόκειται για δολοφονία η αυτοκτονία.
Οι νέες εξελίξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έρχονται από τον
ιδιωτικό ντετέκτιβ που έχει προσλάβει η οικογένεια.
Ο κ. Κώστας Σπύρου δήλωσε στην κάμερα του Star ότι η άτυχη γυναίκα είχε δανείσει ένα πολύ μεγάλο ποσό στον γιατρό. Συγκριμένα είπε ότι μετά από έρευνες που έγιναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ειρήνης, φάνηκε να έχει δώσει το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ στον γιατρό, κάτι που μένει να αποδειχτεί. Στη συνέχεια ο ερευνητής χαρακτήρισε τον θάνατο της Ειρήνης ως άγρια δολοφονία στην οποία συμμετείχαν δύο άτομα.
Θυμίζουμε ότι η Ειρήνη Λαγουδή βρέθηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητο της. Οι πρώτες ενδείξεις έκαναν λόγο για δολοφονία. Όμως ο ιατροδικαστής με τα πρώτα στοιχεία της αυτοψίας ανέφερε ότι πρόκειται για αυτοχειρία. Στη συνέχεια με σκοπό να μάθει τι πραγματικά έχει συμβεί στην άτυχη γυναίκα η οικογένεια προσέλαβε ιδιωτικό ερευνητή.

arouraios.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 16 January 2018 | 2:42 pm


Μαρίν και Ανσαριφάρντ χάρισαν μια ακόμα νίκη στον Ολυμπιακό 2 - 0 την Λαμία

Μαρίν και Ανσαριφάρντ χάρισαν μια ακόμα νίκη στον Ολυμπιακό
Χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 την Λαμία στο γήπεδο Καραϊσκάκη, για την 17η αγωνιστική της Super League και παρέμεινε πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα. 

Ο Ολυμπιακός πήρε από την αρχή τον «αέρα» της Λαμίας, η οποία έδειξε πως είχε κατέβει με καθαρά αμυντικούς προσανατολισμούς. Και πριν συμπληρωθεί το

δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι έφτασαν στο γκολ. Στο 9’ και από υπέροχη μπαλιά του Φορτούνη, ο Μάριν μπήκε στην περιοχή, πλάσαρε έξυπνα και έκανε το 1-0.

Στη συνέχεια οι «ερυθρόλευκοι» διατήρησαν την κυριαρχία τους στο παιχνίδι, αλλά δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν φάσεις στην αντίπαλη εστία. Ωστόσο, πριν κλείσει το ημίχρονο πέτυχαν και δεύτερο γκολ, όταν στο 37’ και από λάθος του Αναστασόπουλου, ο Ζιλέ πάσαρε στον Ανσαριφάρντ κι αυτός εύκολα διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του.

Με δύο ευκαιρίες στο «καπάκι» ξεκίνησε το β’ ημίχρονο. Στο 47’ ο αμαρκάριστος Φορτούνης έχασε από κοντά ένα από αυτά που... δεν χάνονται και στο 48’ ο Ανσαριφάρντ από διαγώνια θέση έστειλε την μπάλα δίπλα από το δοκάρι. Κάπου εκεί και με τις αλλαγές του Τεννέ, οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να κινούνται πιο δραστήρια. Στο 64’ η κεφαλιά του Βουό ήταν η πρώτη καλή στιγμή της Λαμίας και στο 69’ το σουτ του Πίτι εξουδετέρωσε ο Προτό. 

Από την άλλη μεριά, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χάσει πλέον τον ρυθμό τους και οι αλλαγές δεν βοήθησαν σε κάτι περισσότερο. Στο 70’ ο Μιραλάς, ο οποίος έδειξε διάθεση στην επανεμφάνισή του στο πρωτάθλημα αλλά όχι κάτι παραπάνω, παραχώρησε εν μέσω αποθέωσης την θέση του στον Πάρντο και στο 81’ βγήκε ο Φορτούνης για να μπει ο Σεμπά. Μέχρι το τέλος του αγώνα, ένα καλό σουτ του Πάρντο στο 85’ που έφυγε άουτ, ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει ο Ολυμπιακός.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Όσκαρ Γκαρθία): Προτό, Φιγκέιρας, Κούτρης, Μποτία, Ένχελς, Ρομαό, Ζιλέ, Μάριν, Φορτούνης ( Σεμπά), Μιραλάς (70’ Πάρντο), Ανσαριφάρντ (85’ Τζούρτζεβιτς).
ΛΑΜΙΑ (Μπάμπης Τεννές): Παπαδόπουλος, Ασίγκμπα, Αναστασιάδης, Κουκόλης (71’ Ορτέγκα), Παντελιάδης, Βασιλαντωνόπουλος, Αναστασόπουλος 

(51’ Κουτρουμάνος), Μπλάζιτς, Πίτι, Βάρντερσον, Ακόστα (53’ Βουό).


Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2018 | 11:47 pm


Η κληρωτίδα είχε... κέφια Ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ στους «8» του Κυπέλλου

Ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ στους «8» του Κυπέλλου
Ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ έβγαλε η σημερινή κλήρωση για τη φάση των «8» του κυπέλλου Ελλάδας, που έγινε στα γραφεία της ΕΠΟ. 

Αυτό σημαίνει πως μεταξύ των δύο αγώνων θα υπάρχει και η μάχη των δύο για το πρωτάθλημα στο «Γ. Καραϊσκάκης», στις 4 Φεβρουαρίου. Το άλλο σημαντικό ζευγάρι είναι αυτό μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ατρόμητου. 


Αναλυτικά τα ζευγάρια:

Ολυμπιακός-ΑΕΚ
ΠΑΟΚ-Ατρόμητος
ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΛ
Πανιώνιος-Λαμία

Τα πρώτα ματς θα διεξαχθούν 23-25 Ιανουαρίου και οι ρεβάνς 6-8 Φεβρουαρίου.

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2018 | 11:46 pm


Mε 154 «ναι» υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή μετά από θυελλώδη συζήτηση

 
Με 154 «ναι» από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και της ανεξάρτητης Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου εγκρίθηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων η μείωση των οικογενειακών επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους, ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας και η απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμα και για χρέη προς το Δημόσιο.
Στην κυβερνητική πλειοψηφία προστέθηκε και η ανεξάρτητη βουλευτής
(προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων) Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου η οποία ψήφισε «ναι» σε όλα.
Είναι το πρώτο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία αντί να χάνει βουλευτή «κερδίζει» και έναν.
Τη διάταξη για τις απεργίες υπερψήφισαν 155 βουλευτές καθώς στήριξε και ο ανεξάρτητος (από το Ποτάμι προερχόμενος) Χάρης Θεοχάρης.
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο άρθρο για τα επιδόματα τέκνων ενώ την ίδια «γραμμή» τήρησε και η ανεξάρτητη (προερχόμενη από την ΝΔ) Κατερίνα Παπακώστα.
Το Ποτάμι επέλεξε να ψηφίσει «παρών» στο άρθρο για τις απεργίες. Ολα τα υπόλοιπα κόμματα, ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, Ενωση Κεντρώων Χρυσή Αυγή, ψήφισαν «όχι» σε όλα
Κατά την ψηφοφορία σημειώθηκαν 4 απόντες, δύο από ΝΔ, ένας από το Κίνημα Αλλαγής και ένας από το Ποτάμι.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, δήλωσε πως καταψηφίζει το άρθρο 377 που αφορά τα καζίνο, χωρίς ωστόσο η ψήφος του να προσμετρηθεί, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη δεν είχε μπει σε διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας.
Σε κάθε περίπτωση, η στάση της κυρίας Μεγαλοοικονόμου για δεύτερη φορά σε κρίσιμη ψηφοφορία (σ.σ. είχε υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό) επιβεβαιώνει όσους εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει αποκτήσει ένα «μαξιλαράκι» ασφάλειας.
Σε ονομαστική ψηφοφορία μπήκαν τα άρθρα που συγκέντρωσαν τα περισσότερα πυρά της αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση που προηγήθηκε -και συγκεκριμένα, η διάταξη για τα οικογενειακά επιδόματα (από την ΝΔ), η τροπολογία γα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (από ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποτάμι), τα άρθρα για τον τρόπο κήρυξης απεργιών (από το ΚΚΕ) και οι διατάξεις για τους διαμεσολαβητές και την εξαίρεση των μελών του ΤΧΣ από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες (από ΔΗΣΥ και Ποτάμι). Επίσης, το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική και επί της αρχής.
Οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψήφισαν «ναι σε όλα», ενώ το ίδιο έπραξε και η κυρία Μεγαλοοικονόμου, επιβεβαιώνοντας το «φλερτ» -που μετατράπηκε σε «γάμο»- με μία θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Ένωσης Κεντρώων και της ΧΑ καταψήφισαν τόσο επί της αρχής όσο και επί των συγκεκριμένων άρθρων. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» μόνο στην διάταξη που αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, ενώ το Ποτάμι δήλωσε «παρών» στην ρύθμιση για τις απεργίες.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, η κυρία Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα και καταψήφισε τα υπόλοιπα, ενώ ο κ.  Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες.
Με δήλωσή του, το ΚΚΕ γνωστοποίησε ότι ψηφίζει «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, «διότι παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχιας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι η ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων».
Από την διαδικασία απουσίαζαν οι: Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ), Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ), Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ) και Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι). Να σημειωθεί τέλος ότι την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσαν οι ΚΟ ΔΗΣΥ και Ποταμιού συνυπέγραψε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καρράς.

Της ψήφισης του νομοσχεδίου προηγήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, θυελλώδης συζήτηση με την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης να χτυπά κόκκινο. Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταύρωσαν για άλλη μια φορά τα ξίφη τους με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Οι διατάξεις για τις απεργίες, τα οικογενειακά επιδόματα, και τους πλειστηριασμούς βρέθηκαν στο επίκεντρο, με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να προσπαθούν να υπερασπιστούν τις επιλογές τους και την αντιπολίτευση να μιλά για καταστροφικές διατάξεις για την οικονομία και την κοινωνία, και να προεξοφλεί ότι υπό τέτοιες συνθήκες η κρίση δεν θα τελειώσει. 

Μίλησαν δε για ψέμα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, με τον Κ.Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα φύγει αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αν και παραδέχθηκε ότι κάποιες από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν είναι αυτές που θα έφερνε η ίδια αν δεν είχε την πίεση των δανειστών, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις κυρίως στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τόνισε τη σημασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης. 

Ειδικά ο κ. Τσίπρας εστίασε στα θετικά σημεία του πολυνομοσχεδίου, ανέδειξε τις ειδοποιούς διαφορές με τη ΝΔ, και επανάλαβε ότι τον Αύγουστο η χώρα απαλλάσσεται από τα μνημόνια.


Το άρθρο 211 για τις απεργίες (που τέθηκε σε ονoμαστική με πρόταση του ΚΚΕ) συγκέντρωσε 155 θετικές ψήφους (135 «όχι» και 5 «παρών»), καθώς εκτός της κυρίας Μεγαλοοικονόμου το υπερψήφισε και ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος καταψήφισε όλα τα υπόλοιπα άρθρα. 

Το άρθρο 208 για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (που τέθηκε σε ονoμαστική με πρόταση του ΚΚΕ) πέρασε με 154 θετικές ψήφους.

Το άρθρο 214 για τα οικογενειακά επιδόματα επί του οποίου ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία η ΝΔ, εκτός των θετικών ψήφων της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταγράφηκε το «παρών» του ΚΚΕ και της ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Παπακώστα. Ειδικότερα το άρθρο πέρασε με 154 «ναι», 125 «όχι» και 16 «παρών».

Σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκαν ακόμα τα άρθρα για την διαμεσολάβηση, το ΤΧΣ και η τροπολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από το Δημόσιο (με πρόταση της ΔΗΣΥ) που πέρασαν με 154 «ναι».

Ο φερόμενος ως παραιτηθείς υφυπουργός Παιδείας Κ.Ζουράρις ψήφισε «ναι σε όλα», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μιχελογιαννάκης ψήφισε επίσης θετικά σε όλα τα άρθρα δηλώνοντας ότι καταψηφίζει το άρθρο για τα καζίνο, χωρίς ωστόσο να λάβει υπόψιν του ότι το εν λόγω άρθρο δεν είχε τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία. 


Τοποθετήσεις ...


Στο ότι τα προαπαιτούμενα που ψηφίζονται απόψε οδηγούν στο κλείσιμο της γ' αξιολόγησης και στη συνέχεια στο τέλος των μνημονίων και το ξέφωτο, εστίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για καταστροφολογία, που δεν επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα, ενώ στο ζήτημα των απεργιών κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία. Αντίθετα διαφορετική στάση κράτησε απέναντι στην κριτική του ΚΚΕ, του οποίου η στάση όπως τόνισε είναι γνωστή και διακριτή.

Σε υψηλούς πάντως τόνους είπε ότι με την κυβέρνηση αυτή η απεργία ούτε κινδυνεύει, ούτε υπονομεύεται.

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, σημείωσε ότι έχει πολύ περισσότερες θετικές ρυθμίσεις από ότι άλλες συμφωνίες και νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή.

Επανέλαβε τη δέσμευση ότι εντός του 2018 θα βρεθεί λύση για να αναπληρωθούν απώλειες από τα οικογενειακά επιδόματα για συγκεκριμένες κατηγορίες τρίτεκνων και πολύτεκνων.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι στόχος της επόμενης περιόδου είναι η επούλωση των πληγών της κρίσης και το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης.
Τα περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο αποτελούν μεγάλο ψέμα που η κυβέρνηση επαναλαμβάνει για να κοροϊδέψει το λαό, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβάζοντας τους τόνους από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ομιλίας του στην Ολομέλεια.
«Καθημερινά προκαλείτε μεγάλη βλάβη στην οικονομία, τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι πλέον ο κόσμος γνωρίζει ότι «όσο γρηγορότερα φύγει η κυβέρνηση αυτή τόσο καλύτερα για τη χώρα».

«Είστε κυβέρνηση οπερέτα που άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ, και πλέον δεν σας εμπιστεύονται οι πολίτες» σημείωσε.

Κάνοντας δε πιο έντονο το προεκλογικό άρωμα της ομιλία του δεν παρέλειψε να πει τι θα αλλάξει η ΝΔ στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με ειδική αναφορά στα οικογενειακά επιδόματα.

Επίσης, έκανε αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, κρίνοντας ανεπαρκή την κυβέρνηση να διαχειρισθεί αυτό το κρίσιμο ζήτημα και ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ΝΔ.
Για πλήρη υποταγή στις εντολές των δανειστών κατηγόρησε την κυβέρνηση η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας ως «προκαταβολή» τα μέτρα των 1,8 δισ. που ψηφίστηκαν στον Προϋπολογισμό για το 2018. «Και τώρα ήρθε η ώρα για την αποπληρωμή με την ψήφιση όλων όσων σας ζήτησε η τρόικα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης» συμπλήρωσε στην έναρξη της τοποθέτησής της.
Παράλληλα, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ έκανε λόγο για κυνισμό της κυβέρνησης, καθώς στην Ελλάδα της δημογραφικής κρίσης βάζει κόφτη στα επιδόματα 67.000 τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ενώ μειώνει τη φορολογία στους μεγαλοϊδιοκτήτες των επιχειρήσεων του τζόγου. 
Ακόμη, η κ. Γεννηματά διερωτήθηκε αν πιστεύει κανείς πως η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση. «Ποιος στ' αλήθεια πιστεύει ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση με τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχουμε σήμερα, την διαιώνιση των capital controls και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία».
«Είστε οικονομικοί εκτελεστές που τσακίζετε εργαζόμενους για το συμφέρον των μεγάλων. Αυτό κάνετε και με τα οικογενειακά επιδόματα των τρίτεκνων και πολύτεκνων. Βάζετε στο στόχαστρο και τα επιδόματα αναπήρων. Γίνεστε ψυχροί εκτελεστές των λαϊκών στρωμάτων και γι' αυτό θα λογοδοτήσετε» τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Αναφορικά με τις διατάξεις που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την απεργία, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι θέτουν σε εφαρμογή το «ξήλωμα του δικαιώματος της απεργίας.
«Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πως θα βάλετε εμπόδια» τόνισε, συμπληρώνοντας για τους πλειστηριασμούς ότι «χορεύετε πάνω από την δυστυχία όσων χάνουν τα σπίτια τους και κομπάζετε για τα κέρδη όσων βγάζουν τα σπίτια στο σφυρί. Η πολιτική σας έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα γι' αυτό και προχωράτε σε πλειστηριασμούς στα μουλωχτά».
Με σφοδρή κριτική κατά της στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Τα βέλη του έστρεψε κατά των ΑΝΕΛ, καταγγέλλοντας «μικροπολιτικά παιχνίδια».

Χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την γ' αξιολόγηση «φρανκενστάιν» και «μνημείο συγκεντρωτισμού».

«Η κυβέρνηση υποτιμά πλήρως τις κοινοβουλευτικέ διαδικασίες. Η χώρα σέρνεται αλλά δεν θα φύγει μπροστά εάν δεν χαράξουμε δικό μας δρόμο. Ο δρόμος θέλει σχέδιο και μεταρρυθμίσεις, στοιχεία που δεν διαθέτει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Β.Λεβέντης. «Το νομοσχέδιο αυτό, αν το ψηφίσετε, θα ντρέπεστε και θα απολογείστε στα παιδιά σας επειδή το ψηφίσατε» δήλωσε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Σχολιάζοντας δε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για πιέσεις απο τους δανειστές και συμβιβασμούς που επέβαλε η δύσκολη πραγματικότητα είπε χαρακτηριστικά «άρα, το 2014, όταν υποσχόταν ότι σχίζει μνημόνια, ήταν στον κόσμο του;».
Χαρακτήρισε πάντως την παραπάνω τοποθέτηση της κυβέρνησης, ως «ομολογία ειλικρίνειας». Αναρωτήθηκε δε εάν έχει κανείς διαβάσει από την πλειοψηφία αυτό το νομοσχέδιο.
Το κλίμα φορτίστηκε από νωρίς το πρωί, με το θέμα των πλειστηριασμών να βρίσκεται στο επίκεντρο.

«Ιδιώτες κατά ιδιωτών είναι οι μοναδικές υποθέσεις πρώτων κατοικιών που έχουν πλειστηριαστεί. Σας προκαλώ να δώσετε παραδείγματα, δεν υπάρχει ούτε μία πρώτη κατοικία που να έχει πλειστηριαστεί για χρέη στο Δημόσιο» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στις βολές της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη για έλλειψη προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Δεν προστατεύεται ρητά από 1η Μαΐου η πρώτη κατοικία απέναντι στο Δημόσιο» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος και επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών για το γεγονός ότι δεν έχει καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση.
Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τα θέματα τόσο του πολυνομοσχεδίου, όσο και για την περίπτωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών έκανε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος, όπως είπε, αυτοχαρακτηρίζεται ως ορθόδοξος μαρξιστής και με μεγάλη ευκολία εισηγείται τον περιορισμό της απεργίας, κατά τρόπο ανάλογο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Αναφορικά με την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών και τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στη Δικαιοσύνη, ο κ. Δένδιας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εμφανίζει την χώρα ως έσχατο υποτελή. 

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2018 | 11:38 pm


Έκτακτο: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην ΑθήναΙδιαίτερα αισθητός σε ένταση και διάρκεια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας έγινε σεισμός 4,4 βαθμών Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 5 χλμ που σημειώθηκε στις 10:26 το βράδυ της Δευτέρας 31 χλμ βόρειοανατολικά της Αθήνας. 

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Iνστιτούτο, Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας, στην περιοχή της Αττικής.

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 5 χιλιόμετρα.

Η σεισμική δόνηση ήταν πραγματικά ισχυρότατη. Το μικρό σχετικά εστιακό βάθος (σ.σ. 5 χιλιόμετρα) βοήθησε στο να γίνει ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός σε δεκάδες περιοχές της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, που δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 4,2 Ρίχτερ (σ.σ. 4,5 Ρίχτερ τον «δίνει» το Ευρωμεσογειακόακολούθησαν μετασεισμοί, μεγέθους 2,6 και 2,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, Γ. Χουλιάρα, προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2018 | 11:06 pm


Παρουσία Ν. Δένδια η κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας ΔΗΜ.Τ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2018 | 9:24 pm


Έλληνες χημικοί μηχανικοί της διασποράς ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό καταλύτη

Έλληνες χημικοί μηχανικοί της διασποράς ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό καταλύτηΤο μεθάνιο του σχιστολιθικού αερίου μετατρέπει αποτελεσματικά σε καύσιμα υδρογονανθράκων ένας καινοτόμος καταλύτης, τον οποίο δημιούργησαν Έλληνες
χημικοί μηχανικοί σε Βρετανία και ΗΠΑ, σε συνεργασία με ξένους συναδέλφους τους. O καταλύτης αποτελείται από ένα νέου τύπου κράμα πλατίνας και χαλκού.
Η πλατίνα ή το νικέλιο διασπούν τους χημικούς δεσμούς άνθρακα-υδρογόνου του μεθανίου, το οποίο υπάρχει στο σχιστολιθικό αέριο, όμως η διαδικασία αυτή προκαλεί τη λεγόμενη οπτανθρακοποίηση, δηλαδή το μέταλλο σταδιακά καλύπτεται από ένα στρώμα άνθρακα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη πλέον η χημική διαδικασία της κατάλυσης πάνω στην επιφάνεια του μετάλλου.
Ο νέος καταλύτης, χάρη στο πρωτοποριακό κράμα του, είναι ανθεκτικός στην οπτανθρακοποίηση, συνεπώς διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και επιπλέον απαιτεί λιγότερη ενέργεια για να διασπάσει τους χημικούς δεσμούς των άλλων υλικών.
Σήμερα οι διαδικασίες μετατροπής του μεθανίου σε καύσιμα είναι άκρως ενεργοβόρες, απαιτώντας θερμοκρασίες περίπου 900 βαθμών Κελσίου. Ενώ με το νέο καταλύτη δεν χρειάζεται να ξεπερνούν τους 400 βαθμούς, πράγμα που επιτρέπει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μιχαήλ Σταματάκη της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημείας «Nature Chemistry» συνδύασαν πειραματικές και υπολογιστικές μεθόδους για να δείξουν την αποτελεσματικότητα του νέου καταλύτη.
Διαπιστώθηκε ότι η πλατίνα διασπά τους δεσμούς άνθρακα-υδρογόνου του μεθανίου και ο χαλκός βοηθά στο «ζευγάρωμα» μορίων υδρογονανθράκων διαφορετικού μεγέθους, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την μετατροπή του μεθανίου σε χρήσιμα καύσιμα. Ακόμη, οι επιστήμονες έδειξαν ότι το κράμα είναι πολύ σταθερό και απαιτεί μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα πλατίνας για να δουλέψει, κάτι σημαντικό για το κόστος του καταλύτη.
«Χρησιμοποιήσαμε υπερυπολογιστές για να μοντελοποιήσουμε πώς συμβαίνουν οι χημικές αντιδράσεις, δηλαδή τη διάσπαση και τη δημιουργία των δεσμών σε μικρά μόρια πάνω στην επιφάνεια του κράματος του καταλύτη, καθώς επίσης να προβλέψουμε την απόδοσή του σε μεγάλες κλίμακες» δήλωσε ο Σταματάκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που αναδημοσίευσε την πρωτότυπη έρευνα.
Σημαντική συμβολή στην ανακάλυψη είχε και η άλλη επικεφαλής της έρευνας, η διακεκριμένη καθηγήτρια Μαρία Φλυτζάνη-Στεφανοπούλου του Τμήματος Χημικών & Βιολόγων Μηχανικών και διευθύντρια του Εργαστηρίου Νανοκατάλυσης και Ενέργειας του πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ. Όπως είπε, «ο επόμενος στόχος θα είναι η αξιοποίηση του καταλύτη σε βιομηχανικές εφαρμογές».
Στη μελέτη συμμετείχε και ο καθηγητής θεωρητικής χημείας, Άγγελος Μιχαηλίδης, του UCL. Η ερευνητική ομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σχεδιάζει τώρα να αναπτύξει περαιτέρω καταλύτες που θα είναι εξίσου ανθεκτικοί στην οπτανθρακοποίηση, η οποία παραδοσιακά πλήττει τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για κατάλυση.
Ο Μ. Σταματάκης αποφοίτησε από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ το 2004, πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο Ράις του Χιούστον (Τέξας) και από το 2012 διδάσκει στο UCL.
Η Μ. Φλυτζάνη-Στεφανοπούλου αποφοίτησε επίσης από τους Χημικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό της από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ενώ από το 1994 διδάσκει στο πανεπιστήμιο Ταφτς, έχοντας προηγουμένως εργασθεί στο ΜΙΤ και στη NASA. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ερευνήτριες στο πεδίο των καταλυτών διεθνώς και έχει κατ΄ επανάληψη βραβευθεί για το έργο της.
TechIT.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2018 | 9:20 pm


Οι σημαντικότερες διαστημικές αποστολές και εκτοξεύσεις το 2018

Οι σημαντικότερες διαστημικές αποστολές και εκτοξεύσεις το 2018
Το 2018 θα είναι ένα ακόμη έτος που δεν θα πλήξουμε, όσον αφορά τις εξελίξεις στο διάστημα. Ουκ ολίγες εκτοξεύσεις και διαστημικές αποστολές αναμένεται να ελκύσουν το ενδιαφέρον των ειδικών και μη. Οι κυριότερες αποστολές θα έχουν ως προορισμό τη Σελήνη, τον Ήλιο, τον Άρη, τον Ερμή και δύο αστεροειδείς.

Ο Νο 1 πύραυλος βαρέων βαρών
Η αρχή θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου με την παρθενική εκτόξευση του πιο ισχυρού πυραύλου στον κόσμο, του Falcon Heavy (Βαρύ Γεράκι), της ιδιωτικής αμερικανικής αεροδιαστημικής εταιρείας Space X, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο πύραυλος, που στην ουσία είναι τρεις μικρότεροι πύραυλοι Falcon 9 στη «συσκευασία» του ενός, μπορεί να ανυψώσει υπερδιπλάσιο φορτίο σε σχέση με τον έως τώρα μεγαλύτερο πύραυλο, τον Delta IV Heavy, και μάλιστα στο ένα τρίτο του κόστους.
Στην πρώτη αυτή πτήση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα ο ιδιοκτήτης της Space Χ Έλον Μασκ σχεδιάζει να διαφημίσει την άλλη εταιρεία του παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων Tesla, το τελευταίο μοντέλο της οποίας, ένα σπορ Tesla Roadster, θα βρίσκεται μέσα στον πύραυλο. Τελικά, αν όλα πάνε καλά, ο Falcon Heavy θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για τη μεταφορά φορτίων και ανθρώπων μεταξύ Γης και Άρη.
Οι πρώτες επανδρωμένες ιδιωτικές πτήσεις των ΗΠΑ στον ISS
Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα ξαναρχίσουν φέτος τις επανδρωμένες πτήσεις στο διάστημα, κάτι που έχουν να κάνουν από αμερικανικό έδαφος από το 2011. Έκτοτε όλα τα ταξίδια των αμερικανών αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχουν γίνει με ρωσικούς πυραύλους «Σογιούζ» από το Καζακστάν. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) -με παρότρυνση και από τον πρόεδρο Τραμπ- σκοπεύει φέτος να στείλει αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αφετηρία τις ΗΠΑ και με τη βοήθεια των ιδιωτικών εταιρειών Boeing και Space X. Τον Αύγουστο η Space Χ προγραμματίζει να χρησιμοποιήσει τον πύραυλο Falcon 9 για να κάνει μια δοκιμαστική μη επανδρωμένη πτήση του νέου διαστημικού σκάφους Crew Dragon, ενώ το Δεκέμβριο θα ακολουθήσει η πρώτη δοκιμαστική επανδρωμένη αποστολή στον ISS.
Από την πλευρά της, η Boeing προγραμματίζει τον Αύγουστο να χρησιμοποιήσει τον πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance για να κάνει μια δοκιμαστική μη επανδρωμένη πτήση του νέου σκάφους Starliner, ενώ η πρώτη δοκιμαστική επανδρωμένη πτήση θα ακολουθήσει το Νοέμβριο. Δεν αποκλείεται πάντως να χρειασθούν περισσότερες δοκιμές και οι επανδρωμένες πτήσεις ίσως και των δύο εταιρειών στον ISS να μετατεθούν για το 2019.
Σελήνη
Δεν αποκλείεται οι πρώτοι τουρίστες να επισκεφθούν φέτος το φεγγάρι. Αν και η NASA δεν θα κάνει κάποια ρομποτική ή επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, η Space X (ξανά αυτή!) σχεδιάζει να στείλει ένα ζευγάρι τουριστών γύρω από το δορυφόρο της Γης μέσα στη διαστημική κάψουλα Dragon 2, η οποία θα ανυψωθεί με το νέο πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy. Κανείς άνθρωπος δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο από το 1972, όταν έγινε η τελευταία προσελήνωση από την αποστολή «Απόλλων 17». Όλες οι μεγάλες ασιατικές διαστημικές δυνάμεις (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία) έχουν τα δικά τους σχέδια το 2018. Η Κίνα έχει στα σκαριά δύο διαδοχικές σεληνιακές αποστολές μετά την πρώτη προσελήνωση μιας κινεζικής κάψουλας (Chang’e 3) και ενός ρόβερ το 2013. Έως το τέλος του έτους θα σταλεί στο φεγγάρι το Chang’e 4, πάλι μαζί με ένα ρόβερ.
Στη συνέχεια η Κίνα θα επιχειρήσει την πρώτη -μετά το 1976- αποστολή λήψης δείγματος από την επιφάνεια της Σελήνης και επιστροφής του στη Γη. Η αποστολή του σκάφους συλλογής δειγμάτων Chang’e 5 θα γίνει με τον πύραυλο Long March στο τέλος του έτους, αλλιώς θα μετατεθεί για το 2019. Πρόσθετο ενδιαφέρον προκαλεί ότι το σκάφος θα προσεληνωθεί στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, για την οποία οι επιστήμονες δεν ξέρουν πολλά πράγματα.
Στο φεγγάρι θα πάει και η Ινδία τον Μάρτιο, με την εκτόξευση της αποστολής Chandrayaan 2, που περιλαμβάνει ένα σκάφος σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, μια κάψουλα προσελήνωσης και ένα ρόβερ, το οποίο θα μελετήσει τη σεληνιακή επιφάνεια. Θα είναι η πρώτη φορά που η Ινδία θα επιχειρήσει να προσεληνώσει ένα σκάφος και να κινήσει ένα ρόβερ πάνω στο φεγγάρι. Η χώρα διαθέτει ήδη ένα δορυφόρο (Mars Orbiter Mission-MOM) σε τροχιά γύρω από τον ‘Αρη. Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) έχει προγραμματίσει την εκτόξευση αρκετών δορυφόρων παρατήρησης της Γης, μια αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ενώ συμμετέχει και στην αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στον Ερμή.
Ερμής
Αυτή θα είναι και η σημαντικότερη φετινή ευρωπαϊκή αποστολή. Πριν το τέλος του 2018, πιθανώς τον Οκτώβριο, η ESA σχεδιάζει να εκτοξεύσει την αποστολή BepiColombo με προορισμό τον κοντινότερο πλανήτη στον Ήλιο, τον Ερμή. Το σκάφος αναμένεται να φθάσει εκεί το 2025. Δύο διαστημοσυσκευές, το ευρωπαϊκό Mercury Planet Orbiter και το ιαπωνικό Mercury Magnetospheric Orbiter, μετά από το επταετές ταξίδι με το μητρικό σκάφος Mercury Transfer Module (MTM), θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη για να μελετήσουν τη γεωλογία του, την εσωτερική δομή και σύνθεσή του, το μαγνητικό πεδίο του κ.α.
Αστεροειδείς
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιαπωνία έχουν σχεδιάσει φέτος αποστολές σε αστεροειδείς. Το σκάφος OSIRIS-REx της NASA, που είχε εκτοξευθεί το 2016, αναμένεται να φθάσει τον Αύγουστο στον αστεροειδή Μπενού και να τεθεί σε τροχιά γύρω του επί δύο χρόνια, με στόχο να πάρει ένα δείγμα από αυτόν το 2020 και το φέρει πίσω στη Γη το 2023. Αν όλα πάνε καλά, θα είναι η πρώτη αμερικανική αποστολή συλλογής δείγματος από αστεροειδή. Ο Μπενού εκτιμάται ότι έχει μία πιθανότητα στις 2.500 να πέσει στον πλανήτη μας στο τέλος του 22ου αιώνα.
Το σκάφος Hayabusa 2 της JAXA, το οποίο είχε εκτοξευθεί το 2014, θα έχει τον Ιούνιο ραντεβού με ένα άλλο αστεροειδή, τον Ριούγκου. Είχε προηγηθεί η αποστολή Hayabusa 1, που είχε φέρει στη Γη το 2010 τα πρώτα δείγματα αστεροειδούς. Αυτή τη φορά οι Ιάπωνες θα στείλουν πάνω στον αστεροειδή μια μικρή στατική διαστημοσυσκευή και τρία μίνι-ρόβερ για να τον μελετήσουν λεπτομερώς επί τουλάχιστον ένα έτος, προτού επιστρέψουν τα δείγματα στη Γη το 2020.
Άρης
Ο Άρης ασφαλώς δεν θα μπορούσε να μείνει παραπονεμένος. Τον Μάιο η NASA θα εκτοξεύσει το σκάφος InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations Geodesy and Heat Transport), που αναμένεται να κατέβει στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη το Νοέμβριο. Αν και στατικό, με τα εξελιγμένα επιστημονικά όργανά του θα μελετήσει το εσωτερικό του γειτονικού πλανήτη, τους αρειανούς σεισμούς και γενικότερα τη γεωλογική εξέλιξή του.
Ήλιος
Η σημαντικότερη ίσως αποστολή το 2018 θα είναι η εκτόξευση από τη NASA τον Ιούλιο της αποστολής Parker Solar Probe με προορισμό τον Ήλιο. Το σκάφος θα πλησιάσει το καυτό άστρο μας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έως τώρα, ολοκληρώνοντας 24 κοντινές προσεγγίσεις σε διάστημα επτά ετών. Θα φθάσει σε απόσταση έως 6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την «κολασμένη» επιφάνεια του Ήλιου, ώστε να μελετήσει εκ του σύνεγγυς τα ηλιακά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία, το ηλιακό στέμμα, τον ηλιακό άνεμο κ.α.
Δορυφόροι-κυνηγοί εξωπλανητών
Το 2017 ανακαλύφθηκαν πολλοί νέοι εξωπλανήτες και το 2018 είναι σίγουρο ότι θα γίνει το ίδιο. Τον Μάρτιο η NASA θα εκτοξεύσει το δορυφόρο TESS (The Transiting Exoplanet Survey), το νέο «κυνηγό» εξωπλανητών της, που επί δύο τουλάχιστον χρόνια θα παρακολουθεί 200.000 άστρα σε απόσταση έως λίγων εκατοντάδων ετών φωτός για τυχόν ίχνη πλανητών γύρω τους. Επίσης το ευρωπαϊκό δορυφορικό τηλεσκόπιο CHEOPS (Characterizing Exoplanet Satellite) της ESA αναμένεται να εκτοξευθεί το 2018 και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη με στόχο την αναζήτηση εξωπλανητών.
Ιδιώτες στο φεγγάρι
Εξάλλου, στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία του διαγωνισμού Google Lunar X με την υποστήριξη της Google, που έχει θέσει ως στόχο στις ιδιωτικές εταιρείες -και όχι σε κρατικές διαστημικές υπηρεσίες- να φθάσουν στο φεγγάρι. Η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα προσεληνώσει ένα σκάφος μαζί με ρόβερ (το οποίο θα πρέπει να κινηθεί για τουλάχιστον 500 μέτρα και να στείλει πίσω στη Γη φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης) θα πάρει το βραβείο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην «κούρσα» έχουν μείνει πέντε εταιρείες: η αμερικανική Moon Express, η ινδική Team Indus, η ιαπωνική Hakuto, μία ισραηλινή και μία διεθνής.
TechIT.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2018 | 9:16 pm


Οι μεγάλες αλλαγές στο Facebook και στο newsfeed των χρηστών techit – τεχνολογικές ειδήσεις Home Internet Smartphones Tablets Hardware Software Business Gadgets Lifestyle Science Internet prevnext Οι μεγάλες αλλαγές στο Facebook και στο newsfeed των χρηστών

Οι μεγάλες αλλαγές στο Facebook και στο newsfeed των χρηστών
Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζει η ομάδα του Facebook που θα επηρεάσει την αλληλεπίδραση των χρηστών με το ίδιο το Μέσο αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες. Συγκεκριμένα το Facebook μέσα στο 2018 στοχεύει να κάνει την
πλατφόρμα πιο «οικογενειακή» και λιγότερο εμπορική.
Αυτό θα γίνει με την έμφαση στο περιεχόμενο που παράγουν οι φίλοι και η οικογένεια και όχι τα υπόλοιπα Μέσα και τα viral θέματα. Αναλυτικότερα, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο σχεδιάζει να αλλάξει τους αλγόριθμούς του και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί φιλτράρουν τις ειδήσεις στο newsfeed μας, ώστε να προβάλλονται κατά κύριο λόγο οι αναρτήσεις των φίλων και των μελών της οικογένειας και αντιστοίχως να υποβαθμίζοντας οι δημόσιες αναρτήσεις από επιχειρήσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Όπως αναφέρει και το Associated Press, οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μετά τη σκληρή κριτική που έχει δεχτεί το δημοφιλές μέσο για τον διαφημιστικό του προσανατολισμό.
Ωστόσο, παρόλα τα μηνύματα βελτίωσης από τον δημιουργό του Facebook, Μαρκ Ζούκενμπεργκ, ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας και social media αναφέρουν ότι αν εφαρμοστούν οι επικείμενες αλλαγές, θα περιοριστεί κατά πολύ η δημοφιλία των ειδήσεων, των βίντεο και των φωτογραφιών από εταιρείες και μέσα ενημέρωσης, ενώ ενδέχεται να μειώσουν και τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων (fake news) και της παραπληροφόρησης.
Το Facebook συγκεντρώνει περισσότερους από δύο δισ. μηνιαίους χρήστες και θέλει πλέον να γίνει πιο «χρηστοκεντρικό» και όχι τόσο εμπορικό. Πρακτικά αυτό θα σημάνει ότι οι χρήστες θα βλέπουν πιο συχνά στο news feed τους κάτι προσωπικό που ανάρτησε ένας φίλος, παρά ένα «viral» βίντεο.
Ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ, ωστόσο παραδέχθηκε πως μία τέτοια αλλαγή θα σημαίνει ότι οι κάθε είδους εταιρείες και οργανισμοί θα δουν το δικό τους περιεχόμενο να μειώνεται σε δημοφιλία. Κάτι που σημαίνει ότι και τα κέρδη της δικής του εταιρείας ενδεχομένως να μειωθούν δραστικά.
TechIT.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2018 | 9:10 pm


Το κολπάκι για να αλλάζετε στο φτερό Wi-Fi δίκτυο

Το κολπάκι για να αλλάζετε στο φτερό Wi-Fi δίκτυο
Για κάποιον ακατανόητο λόγο, η εναλλαγή από το ένα Wi-Fi δίκτυο στο άλλο δεν είναι όσο φανερή θα έπρεπε και πολλοί χρήστες παραπονιούνται πως έχουν μεγάλο πρόβλημα εδώ.
Πρέπει κάθε φορά, όπως εξομολογούνται σε σχετικά φόρουμ, να πηγαίνουν στα
Settings, να επιλέγουν το Wi-Fi και αλλάζουν δίκτυο από κει.
Δεν μπορεί όμως, θα υπάρχει και πιο γρήγορος τρόπος, σωστά; Ολόσωστα!
Αν ανοίξετε το Quick Settings μενού (σέρνοντας το δάχτυλό σας από την κορυφή της οθόνης προς τα κάτω δύο φορές) θα δείτε το εικονίδιο του Wi-Fi. Αντί λοιπόν να πατήσετε το εικονίδιο, που το μόνο που κάνει είναι να απενεργοποιεί το Wi-Fi, πατήστε το όνομα του δικτύου που εμφανίζεται.
Έτσι, έχετε μπροστά σας τη λίστα των δικτύων της περιοχής και σίγουρα αυτό που σας ενδιαφέρει να συνδεθείτε. Το κολπάκι έχει να κάνει φυσικά με την έκδοση του Android που τρέχετε, δουλεύει ωστόσο σε όλες τις τελευταίες, λογικά λοιπόν δεν θα έχετε πρόβλημα.
Και μιλώντας για το πόσο γρήγορα μπορείτε να αποκτάτε πρόσβαση στο Quick Settings μενού, ξέρατε ότι δεν χρειάζεται αυτό το διπλό σύρσιμο του δαχτύλου από την κορυφή της οθόνης προς τα κάτω για να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση;
Αν αντί για ένα δάχτυλο το σύρετε με δύο, θα εμφανιστούν όλα στη στιγμή…
TechIT.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2018 | 8:40 pm


H πρεμιέρα του 2ου γύρου στη Γ΄ κατηγορία Κορινθίας (Αποτελέσματα - βαθμολογίες}


Α΄όμιλος
10ηαγωνιστική
ΑΟ Μαψού - Σοφικό '05 2 - 3
Αίας Κορίνθου - Άρης Αρχ. Κορίνθου 2 - 3
Αετός Αγγελοκάστρου - Εθνικός Ξυλοκερίζης 0 - 3
ΑΠΣ Αγιάννης - Βελλερεφών Αρχ. Κορίνθου 6 - 1
Ρεπό ο Άρης Αρχαίας Κορινθου

Βαθμολογία 
1

ΑΟ Μαψού

9

35 - 12

22

2

Σοφικό '05

9

28 - 23

18

3

Εθνικός Ξυλοκερίζης

9

29 - 12

18

4

ΑΠΣ Αγιάννης

9

33 - 16

18

5

Αίας Κορίνθου

9

28 - 15

16

6

Βελλερεφών Αρχ. Κορίνθου

9

16 - 29

9

7

Αετός Αγγελοκάστρου

9

13 - 21

9

8

Άρης Αρχ. Κορίνθου

9

12 - 29

6

9

Ακαδημία Λεχαίου

8

12 - 49

3


Β΄όμιλος
10ηαγωνιστική 
Απέσσας - Προοδευτική Περιγιαλίου 0 - 2 
Αναγέννηση Κιάτου - ΑΟ Λαύκας 4 - 3 
ΑΟ Λεχαίου - ΑΟ Ασπροκάμπου 1 - 0 
Αετός Κρυονερίου - Παμφενεατικός 3 - 0
Ρεπό οι Νέοι Στιμάγκας

Βαθμολογία 
1

Προοδευτική Περιγιαλίου

9

13 - 5

22

2

ΑΟ Ασπροκάμπου

9

15 - 8

19

3

ΑΟ Λεχαίου

9

19 - 10

16

4

Αετός Κρυονερίου

9

15 - 7

16

5

Παμφενεατικός

9

11 - 12

12

6

Απέσσας

9

13 - 14

9

7

Αναγέννηση Κιάτου

9

17 - 23

9

8

Νέοι Στιμάγκας

8

8 - 15

6

9

ΑΟ Λαύκας

9

7 - 24

3Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2018 | 5:00 pmΔείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Δερβενι

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr