Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φωκίδας   >   Ιτεα Φωκιδας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ MRNA! «ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ TURBO ΚΑΡΚΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ...»

Σύμφωνα με επίσημη ιαπωνική μελέτη , έχουν σημειωθεί «στατιστικά» τεράστιες αυξήσεις στις επιθετικές μορφές turbo καρκίνου στη χώρα την περίοδο 2020-2022 από την εισαγωγή των εμβολίων mRNA και μετά. Αυτοί οι turbo καρκίνοι περιλαμβάνουν τον καρκίνο των ωοθηκών, τη λευχαιμία, τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του παγκρέατος και τον καρκίνο του μαστού.

«Δεν παρατηρήθηκε σημαντική υπερβολική θνησιμότητα κατά το πρώτο έτος της πανδημίας (2020). Ωστόσο, πατηρήθηκε υπερβολική θνησιμότητα από καρκίνο το 2021 μετά τον μαζικό εμβολιασμό με την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και ακόμα πιο σημαντική υπερβολική θνησιμότητα παρατηρήθηκε για όλους τους καρκίνους και ορισμένους τύπους καρκίνου (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των ωοθηκών, της λευχαιμίας, του καρκίνου του προστάτη, των χειλιών/στοματικών/ καρκίνος του φάρυγγα, καρκίνος παγκρέατος και καρκίνος του μαστού) μετά από το μαζικό εμβολιασμό με την τρίτη δόση το 2022», εξηγεί η περίληψη.

Ο καθηγητής Angus Dalgleish, ένας διάσημος ειδικός στον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε το 2022 ότι οι εμβολιασμοί φαινόταν να «ενισχύουν» τους καρκίνους και να ξαναφουντώνουν τους εξαφανισμένους καρκίνους.

Έγραψε μια ανοιχτή επιστολή στο British Medical Journal στα τέλη εκείνου του έτους, στην οποία υποστήριξε ότι το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού έπρεπε να σταματήσει και να εξεταστούν οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις των εμβολίων mRNA. «Η σχέση με θρόμβους, μυοκαρδίτιδα, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά είναι πλέον αποδεκτή, όπως και η σχέση με τη μυελίτιδα και τη νευροπάθεια…

«Ωστόσο, υπάρχει τώρα ένας ακόμα λόγος, για να σταματήσουμε τα προγράμματα εμβολίων. Ως ασκούμενος ογκολόγος, βλέπω άτομα με σταθερή τη νόσο να κάνουν γρήγορες μεταστάσεις αφού αναγκάστηκαν να κάνουν το εμβόλιο, συνήθως για να μπορούν να ταξιδέψουν.

«Ακόμη και μέσα στις προσωπικές μου επαφές, βλέπω ασθένεια που βασίζεται στα Β κύτταρα μετά τα αναμνηστικά. Ένας εμφάνιζε λευχαιμία, δύο συνάδελφοι του λέμφωμα Non-Hodgkin και ένας παλιός φίλος μου ένιωθε ότι είχε long Covid από τότε που έλαβε το αναμνηστικό του και ο οποίος, μετά από σοβαρό πόνο, διαγνώστηκε με πολλαπλές μεταστάσεις από μια σπάνια διαταραχή των Β κυττάρων».


Την περασμένη εβδομάδα, ο καθηγητής Dalgleish χαιρέτισε τη νέα ιαπωνική μελέτη σε ένα άρθρο για μια βρετανική έκδοση, The Conservative Woman . «Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά», έγραψε .

«Δείχνει ότι υπήρχε μείωση για όλους τους καρκίνους το έτος 2020. Το 2021 σημειώθηκε υπέρβαση θανάτων 2,2% και αύξηση 1,1% στους καρκίνους. Ωστόσο, μέχρι το 2022 οι υπερβολικοί θάνατοι είχαν αυξηθεί κατά 9,6 τοις εκατό και ο καρκίνος κατά 2,1 τοις εκατό. Αυτό το έγγραφο ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε πριν από την έκδοση των αριθμητικών στοιχείων του 2023, κάτι που σχεδόν σίγουρα θα είναι πολύ χειρότερο. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι μιλάμε για θνησιμότητα, δηλαδή για θανάτους από καρκίνο και όχι για τη συχνότητά τους».

Να πούμε ακόμα μια φορά πως αυτό που φαίνεται να ειναι το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας εν καιρώ ειρήνης. Στην Ελλάδα “πέρα βρέχει”, ξεχάστηκε όπως ξεχνιούνται όλα τα εγκλήματα σε αυτόν τον τόπο.

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 4:54 pm


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΥΒΟΙΑΣ


«Πρώτη του Μάη και πώς

τους εργάτες ξεσηκώνεις.

Πρώτη του Μάη με φως,

φως της εργατιάς θαμπώνεις.

Παλεύει η εργατιά.

Δεν είν’ αργία, είν’ απεργία.

Παλεύει η εργατιά.»

Θωμάς Μπακαλάκος


Συμμετέχουμε την Τετάρτη 1η Μαΐου στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο.

Οι απεργίες στις 17 Απρίλη και στις 28 Φλεβάρη που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, δίνουν τη σκυτάλη στη φετινή Απεργιακή Εργατική Πρωτομαγιά, μαζί με το σύνθημα που ένωσε τις φωνές των εργαζομένων σε όλη τη χώρα:

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»!

Σήμερα η χώρα μας πρωτοστατεί σε πολεμικά εγκλήματα και ξοδεύει μισό εκατομμύριο ημερησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό, μόνο για την επιχειρησιακή συντήρηση της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά θάλασσα, για τις πολεμικές μπίζνες των Ελλήνων βιομηχάνων και εφοπλιστών. Σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός με το 95% των εσόδων του να προέρχεται από τη ματωμένη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων προβλέπει νέες φοροαπαλλαγές για τους μετόχους και τους ομίλους τους. Σήμερα η τεράστια αύξηση του τζίρου στους ενεργειακούς ομίλους, τα super market κ.α. μαζί με όλα τα παραπάνω, οδηγούν στην ακρίβεια και εξανεμίζουν το δικό μας εισόδημα, κάνουν την πρόσβαση μας στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, που αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα, απαγορευτική.


Ο κλάδος μας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Στήριξη στον πολιτισμό βαφτίζουν τις απευθείας επιχορηγήσεις των ιδρυμάτων Νιάρχος,

Ωνάση και καναλαρχών, ενώ την ίδια στιγμή για τους εργαζόμενους συναδέλφους προβλέπονται ατελείωτα ωράρια, το να είναι κακοπληρωμένοι και χωρίς δικαιώματα. Όπως οι συνάδελφοι στο Δημοτικό Ωδείο Χαλκίδας, που δεκαετίες τώρα είναι όμηροι με συμβάσεις ετήσιες, όπως οι συνάδελφοι που απειλήθηκαν με μειώσεις μισθών με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 85/22, το οποίο προσπάθησε να ισοβαθμήσει τα πτυχία 12ετών μουσικών σπουδών, με το απολυτήριο λυκείου.

Ιδιωτικές εισπρακτικές λυμαίνονται τα πνευματικά και συγγενικά μας δικαιώματα, την ώρα που οι πραγματικοί δημιουργοί και εκτελεστές μένουν στα αζήτητα.

Πλήρης εγκατάλειψη στη λογική του κόστους/οφέλους ζούμε και όσον αφορά τις πολιτιστικές υποδομές. Η πόλη μας δε διαθέτει κανένα δημόσιο κλειστό συναυλιακό χώρο, ενώ ακόμα και το μοναδικό θέατρο, το θέατρο Παπαδημητρίου, έκλεισε για λόγους ασφαλείας. Το μουσικό σχολείο στεγάζεται σε χώρο ακατάλληλο για τις εκπαιδευτικές μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και περιμένει από το 2021 τη μεταστέγαση, που αναβλήθηκε και πάλι φέτος.

Τέλος λογοκρισία αντιμετωπίζουν όποιοι στηλιτεύουν μέσα από την τέχνη τους την παραπάνω κατάσταση. Το τραγούδι συγκροτήματος της περιοχής μας που μετά 1 εκατομμύριο προβολές στο διαδίκτυο κατέβηκε με απόφαση του youtube για «παραβίαση πολιτικής», είναι ενδεικτικό για το πώς χειρίζονται οι όμιλοι τα μέσα τους. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η σχετική κοινοτική οδηγία, ο τρομονόμος που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία και δίνει τη δυνατότητα σε ανάλογες περιπτώσεις, εκτός από αποκλεισμούς και για ποινική δίωξη, όπως το είδαμε στη Γερμανία και την Ισπανία. Από την άλλη βέβαια δε θεωρείται πράξη στήριξης της βίας, οι συναυλίες με ΝΑΤΟικές μπάντες ανά την Ελλάδα ή μια συναυλία της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα.


Η μεγάλη εργοδοσία, οι κυβερνήσεις της, η ΕΕ μπορούν να βρουν το μάστορα τους!


  • Ο συντονισμός με άλλα σωματεία του κλάδου μας, σωματεία άλλων κλάδων, άλλους φορείς για τα κοινά μας προβλήματα, όπως με τη σχολική στέγη, την υγεία,

  • Η αλληλεγγύη και η στήριξη, όπως τη δώσαμε στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, στους αγρότες του μπλόκου Μαντουδίου,

  • Η δράση και ενασχόληση με όλο το φάσμα της ζωής κάθε εργαζόμενου συναδέλφου, βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες μας, όπως με την κινητοποίηση για το Μουσικό σχολείο, τη δημιουργία ομάδας πολιτισμού στο Αλιβέρι, με τη στήριξη των πλημμυροπαθών συναδέλφων, φέρνει αποτελέσματα!


Αυτή η συνταγή των σημερινών επιτυχιών ανάμεσα στα άλλα κατάφερε να


  • Ματαιώσει τις αιματοβαμμένες ΝΑΤΟικές συναυλίες

  • Φέρει την αποζημίωση στους καλλιτέχνες την περίοδο της απαγόρευσης εργασίας

  • Στείλει μέχρι και σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα 85/22 στα σκουπίδια, να συναντήσει το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία

  • Κρατήσει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ εδώ και 4,5 χρόνια κόντρα σε θεούς και δαίμονες μέσα στη δουλειά τους


Κρατάμε ζωντανό το διαχρονικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς!


Συνεχίζουμε για

  • Αυξήσεις στους μισθούς & Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

  • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια

  • Να σταματήσουν τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς

  • Να νικήσει ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

  • Ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια

  • Απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις


Διεκδικούμε

  • Την άμεση ολοκλήρωση του νέου σχολικού κτιρίου και την άμεση μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου σε αυτό.

  • Την άμεση δημιουργία δημόσιου κλειστού συναυλιακού χώρου, με τις κατάλληλες υποδομές, στην πόλη.


Το Δ.Σ.

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 4:44 pm


ΜΕΡΑ25 | ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Γραφείο Τύπου

Το ψηφοδέλτιο μάχης του συνδυασμού
ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

 

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κατατέθηκε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο, το ψηφοδέλτιο μάχης και νίκης της ενωτικής μας πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Το ενωτικό ψηφοδέλτιο που διαμορφώθηκε από τη συνεργασία κομμάτων, οργανώσεων & ανένταχτων αριστερών πολιτών, εκφράζει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και κινηματικών δυνάμεων και χώρων.

Ισχυρή η παρουσία πανεπιστημιακών και άλλων εκπαιδευτικών που είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, ενάντια στην επίθεση των ισχυρών της χώρας με στόχο την ιδιωτικοποίηση της.

Πρώην βουλευτές που δεν δέχτηκαν να συνυπογράψουν τη συνθηκολόγηση της Αριστεράς.

Εκπρόσωποι μεταναστών & μειονοτήτων,

 που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους τα οποία πλήττονται από τις ακροδεξιές ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές.

Πρωτοπόροι των οικολογικών διεκδικήσεων για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, & του δημόσιου χώρου.

Ενεργά μέλη των κινημάτων για τα πολιτικά & κοινωνικά δικαιώματα, την υπεράσπιση των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στην αστυνομική βία & αυθαιρεσία.

Ακτιβιστές του κινήματος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Μαχόμενοι, ξεχωριστοί άνθρωποι του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Αγρότες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κινητοποιήσεων.

Ενεργοί συνδικαλιστές που μάχονται για τα εργασιακά δικαιώματα που πλήττονται από την επίθεση των εργοδοτών, της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Πολίτες που συμμετέχουν ενεργά στο κίνημα για την προστασία της κατοικίας από τα αρπακτικά των funds και των τραπεζών.

Πρωταγωνιστές της πάλης για την Ειρήνη και την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό.

Οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι του ενωτικού μας ψηφοδελτίου είναι η εγγύηση για την επιτυχή έκφραση των αναγκών, των αγώνων και των οραμάτων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Οι 42 υποψήφιοι:

1. Αγιούμπι Σάντι - Δημοσιογράφος
2. Αθανασοπούλου Βασιλική - Δημόσιος Υπάλληλος
3. Αμμανατίδου Πασχαλίδου Ευαγγελία (Λίτσα) - Έμπορος, πρώην βουλεύτρια
4. Ανδρικόπουλος Τζούμας Παναγιώτης - Αγρότης
5. Ασημακοπούλου Ελευθερία (Έρικα) - Ιδ. Υπάλληλος
6. Βαρδάμη Πάτυ - Οικονομικά, Πολιτικές Σπουδές, Σύγχρονη Τέχνη
7. Βαρουφάκης Ιωάννης (Γιάνης) - Καθηγητής ΕΚΠΑ, γραμματέας ΜέΡΑ25, πρώην βουλευτής και υπουργός
8. Βενετσάνου Ειρήνη (Νένα) - Ερμηνεύτρια-Καλλιτέχνης
9. Γιαννουλάκη Αθηνά - Δημοτική Υπάλληλος
10. Γρηγοριάδης Κλέων - Ηθοποιός, πρώην βουλευτής
11. Διώτη Ηρώ - Πολιτική Επιστήμονας, πρώην βουλεύτρια
12. Ελ Μασρί Φαίσαλ Ζαχαρία - Ιατρός Χειρούργος
13. Έντμαν Έρικ-Μιλτιάδης - Πολιτικός επιστήμονας
14. Ζερβουδάκης Δημήτριος - Μουσικοσυνθέτης
15. Ζερδελής Ιωάννης - Γιατρός, πρώην βουλευτής
16. Θεοχαράκης Νικόλαος - Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ
17. Ιωακειμίδης Δημήτρης (Τζο Ντι) - Οδοντίατρος, γραφίστας
18. Καλλινικίδης Αβραάμ (Άκης) - Επαγγελματίας αθλητής
19. Καρακίτσου Μαρία - Ηθοποιός
20. Κατωπόδη Ειρήνη - Πανεπιστημιακός ΔΠΘ, Συνταξιούχος
21. Κέντρου Δέσποινα - Οικονομολόγος - Επίκουρη Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Κάντερμπουρι
22. Κοντούλη Ιωάννα (Γιάννα) - Τοπογράφος Μηχανικός
23. Κορωναίου Αλεξάνδρα - Πανεπιστημιακός-Κοινωνιολόγος
24. Κρασοπούλου Αλεξάνδρα (Αλέκα) - Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
25. Κριτσωτάκης Μιχαήλ - Εκπαιδευτικός, πρώην βουλευτής
26. Κυπαρισσίδης Κοκκινίδης Θωμάς (Μάκης) - Υποψήφιος Διδάκτορας Οικονομικών
27. Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος - Πανεπιστημιακός, πρώην βουλευτής
28. Μιχελάκου Καλλιόπη (Πόπη) - Παιδοψυχίατρος
29. Μόσχος Χρίστος - Κτηνίατρος-Αγρότης
30. Μουλιανίτης Βασίλειος - Καθηγητής Πανεπιστημίου
31. Μπαρσέφσκι Μαρία Άννα (Μάνια) - Συνταξιούχος
32. Μπουλμπούλ Αλή - Πολεοδόμος
33. Πετράκος Αθανάσιος - Εκπαιδευτικός, πρώην βουλευτής
34. Ρεβενιώτης (Ρεβενιώτη) Παύλος (Πάολα) - Κινηματογραφίστρια
35. Σεφεριάδης Σεραφείμ - Καθηγητής Πανεπιστημίου
36. Σμυρλής Αλέξιος (Αλέξης) - Οικονομολόγος
37. Σουλτ Ιωακείμ (Γιόχεν) - Καθηγητής Γερμανικών, Συνταξιούχος
38. Σταυροπούλου Αναστασία - Δικηγόρος
39. Τζανετουλάκου Ευτυχία (Φαίη) - Δρ. Ιστορίας της Τέχνης
40. Τσιμητάκης Ζαχαρίας (Χάρης) - Φοιτητής
41. Τύμπας Αριστοτέλης (Τέλης) - Καθηγητής ΑΕΙ
42. Χρανιώτης Γεώργιος - Ηθοποιός

Υλικό:

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 4:42 pm


ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ! «ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΡΑΝΙΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ...»


Σημαντικές είναι οι εξελίξεις γύρω από το δυστύχημα στα Τέμπη όπου βρέθηκε ανθρώπινο κρανίο και όχι απλά οστά. Αυτό λέει ο δικηγόρος Στέλιος Σούρλας, που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων.
Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook, ο δικηγόρος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι στο σημείο που μεταφέρθηκαν τα χώματα από τα Τέμπη βρέθηκε ανθρώπινο κρανίο και όχι απλά οστά. Η εξέταση DNA θα το αποδείξει».

Σε εγκληματολογικά εργαστήρια στην Αθήνα έχουν μεταφερθεί υπολείμματα οστών, τα οποία εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες στο ιδιωτικό οικόπεδο, όπου μεταφέρθηκαν 500 κυβικά χώματος από τον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών.


Τα αποτελέσματα αλλά και η ταυτοποίηση του DNA, αναμένονται σύντομα σύμφωνα με τη Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, συνήγορο των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών Ανάλογα με τα αποτελέσματα ενδέχεται να αλλάξει και το κατηγορητήριο και να κληθούν περισσότεροι κατηγορούμενοι.
Σύμφωνα με το Thesstoday, οι έρευνες στη θέση «Πηγάδια» -μόλις λίγα χιλιόμετρα από το σημείο της σύγκρουσης, εντατικοποιήθηκαν μετά από αίτημα συγγενών. Παράλληλα ζητήθηκε και νέος δειγματοληπτικός έλεγχος, ο οποίος θα καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις – μεταξύ των οποίων περισσότερα από 12 δείγματα αλλά και χρήση ειδικών εργαλείων αφαίρεσης στήλης χώματος (καροτιέρες).
«Εάν δεν ολοκληρωθούν αυτές οι έρευνες – με αυτές τις υπόνοιες και τις ενδείξεις – δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το κατηγορητήριο. Πρέπει να είναι εμπεριστατωμένο. Και αυτός είναι και ο λόγος της καθυστέρησης του κατηγορητηρίου γιατί αναζητούνται και υπεύθυνοι που μπορεί να κληθούν να καταθέσουν στις επόμενες ημέρες. Ήδη έχουμε κατανομάσει τους υπαλλήλους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της Hellenic Train ενώ έχουμε καταγγείλει από τον Μάρτιο του 2023 τους νόμιμους εκπροσώπους της ΡΑΣ, οι οποίοι θα κληθούν και εκείνοι» είπε η δικηγόρος.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες, που συμμετέχουν καταλήγουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία των Τεμπών, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους, από την φωτιά που σημειώθηκε και όχι από τη σύγκρουση των τρένων την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου του 2023.

Ερωτήματα για τους 25 τόνους χημικού διαλύτη από τα Τέμπη
Ο κ. Σούρλας κατέθεσε στον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, αίτημα για να διαλευκανθούν ερωτήματα αναφορικά με τα ονόματα εκείνων που απέκτησαν τους 25 τόνους χημικού διαλύτη από το τελωνείο Προμαχώνα Σερρών, μόλις λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα των Τεμπών.
Ειδικότερα, πρόκειται για 25.747 λίτρα χημικού διαλύτη, που είχαν κατασχεθεί από τις τελεωνειακές αρχές. Ακολούθως, όπως δείχνουν επίσημα έγγραφα, που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, το υλικό βγήκε σε δημοπρασία στις 15 Φεβρουαρίου του 2023 ωστόσο δεν υπάρχει κάπου το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, ούτε το όνομα εκείνου που αγόρασε τους 25 τόνους του χημικού διαλύτη.
Με το αίτημά του ο δικηγόρος, ζητά να διαταχθεί το Τελωνείο Προμαχώνα Σερρών να απαντήσει εγγράφως, «ποιοι ανακηρύχτηκαν κατά τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2023 υπερθεματιστές σε δημοπρασία κατασχεθέντων από Βουλγαρία φορτίων χημικών διαλυτών και κυρίως ξυλολίου, τουλολίου κλπ από το τελωνείο Προμαχώνα Σερρών».
Ο δικηγόρος ζητά ακόμα να ερευνηθεί με ποιο μέσο μεταφέρθηκαν τα υλικά αυτά και πού μεταφέρθηκαν τα φορτία, πού αποθηκεύτηκαν, ποια είναι τα παραστατικά δελτία αποστολής τιμολογίων για ποιο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν. Τέλος, ζητά από τον ειδικό ανακριτή να διαλευκανθεί εάν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας κατά τη μεταφορά τους
.

https://www.press-gr.com/2024/04/blog-post_474.html

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 9:53 am


ΘΕΛΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΜΑΛΑΚΑ;

Εν έτει 2024, διαπιστώνεται για µια ακόµη φορά πως, δυστυχώς, οι νόµοι της λογικής της  φυσικής και της ζωής δεν ισχύουν για τον Μαλάκα.

Ο Μαλάκας της ιστορίας μας είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει ακόμη απογαλακτιστεί. Όπως στα πρώτα χρόνια της ζωής του, περίμενε το παραμύθι της μητέρας για να γλυκοκοιμηθεί, έτσι και στην ενήλικη ζωή του αναζητά το παραμύθι

Τα απλοϊκά επιχειρήματα που θέτει ο Μαλάκας μας, κινούνται από το «τουλάχιστον τότε κοιμόμουν ήσυχα» και το «επί χούντας φτιάχτηκαν δρόμοι» έως το «δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο»

Το κλισέ «ένας Παπαδόπουλος µας χρειάζεται» είχαµε συνηθίσει να το ακούµε από γραφικούς παππούδες που νοσταλγούσαν τις µέρες που ήταν είτε ρουφιάνοι, είτε βασανιστές, είτε ευνοούµενοι µε διάφορους τρόπους (όπως θα δούµε παρακάτω) από το στρατιωτικό καθεστώς. Κανείς δεν έδινε σηµασία, είτε διότι οι ιστορικές µνήµες της οδυνηρής επταετίας ήταν πρόσφατες, είτε διότι η µετέπειτα κοινοβουλευτική δηµοκρατία άνοιξε τον κρατικό µπουφέ για µεγάλο µέρος του πληθυσµού, δηµιουργώντας το ολοδικό της πελατειακό κράτος, διεφθαρµένων υπερκαταναλωτών και χειροκροτητών ψηφοφόρων.

Με την οικονοµική (και όχι μόνο) κρίση, όµως, η απαθής ελληνική κοινωνία ξεβρακώθηκε, αποκαλύπτοντας την πνευµατική και πολιτισµική της γύµνια στον εαυτό της. Το προαναφερθέν κλισέ έγινε για κάποιους «Χρυσή Αυγή που σας χρειάζεται», ο άλλοτε γραφικός Χριστιανικός όχλος αποκτά πλάτες με την βοήθεια της ναζιστικής αυτής γκρούπας, επιχειρώντας να λιντσάρει τους ηθοποιούς του Corpus Cristi για λόγους «βλασφημίας» (όπως ακριβώς συμβαίνει και σε πολλές θεοκρατικές κοινωνίες). Η συγκέντρωση µεγάλου αριθµού µεταναστών στα αστικά κέντρα, σε συνδυασμό  µε την τεράστια ανεργία, η αύξηση της εγκληµατικότητας ως συνέπειας της  ανέχειας και της ανισότητας, και την προσεκτική ρατσιστική προπαγάνδα  των ΜΜΕ (που τώρα παρουσιάζονται δήθεν “έκπληκτα” µε την άνοδο του  φασισµού) εδώ και αρκετά χρόνια σε συνεργασία µε τους τηλεµαϊντανούς του  ΛΑ.ΟΣ (που τώρα μεταπήδησαν στην κυβερνώσα ακρο(κεντρο)δεξιά παράταξη),  οδήγησε ένα σηµαντικό πληθυσµό νέων, ως επί το πλείστον, ανθρώπων στις  αγκάλες του έως τότε αφανούς από την κεντρική πολιτική σκηνή,  νεοναζιστικού μορφώματος.

Έτσι, μετανάστες μαχαιρώνονται καθημερινά από ακροδεξιά κακοποιά στοιχεία, υπό την ανοχή της αστυνομίας, οι συνωμοσιολόγοι δημαγωγοί αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς, την ίδια στιγμή που άνθρωποι αυτοκτονούν ο ένας μετά τον άλλον, μην μπορώντας να αντέξουν τα αβάσταχτα χρέη.

Κάποιοι άλλοι (πιο ισχυροί), όμως, αυτο-αποκαλούμενοι πραγματιστές ή ρεαλιστές βρήκαν την ευκαιρία να βαφτίσουν ως ρεαλιστική και σίγουρη επιλογή τον συμβιβασμό με την μιζέρια και την εξαθλίωση επιστρέφοντας, παράλληλα, στην ιστορικά οικεία «θεωρία των άκρων», σύμφωνα με την οποία οι κοινωνικοί αγωνιστές εξισώνονται με τις ακροδεξιές οργανώσεις και βαφτίζεται ως απειλή για την κοινωνία και τους «δημοκρατικούς» της θεσμούς: δεν μας ξεκαθάρισαν βέβαια, (ποιοί είναι αυτοί οι δημοκρατικοί θεσμοί οι οποίοι σώπασαν κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος του Λουκά Παπαδήμου[1]). Έτσι, το Κράτος και οι μηχανισμοί εξουσίας που διαθέτει στο οπλοστάσιο του, βρήκαν το κατάλληλο όπλο ώστε α) να διαιρέσουν την ήδη διαιρεμένη κοινωνία, καλλιεργώντας εμφυλιοπολεμικό κλίμα, β) να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά συστημικά προβλήματα στα απλά συμπτώματα της καπιταλιστικής κρίσης, και γ) να προβάλλουν την απειλή της πολιτικής σταθερότητας και ομαλότητας, ώστε να σπείρουν τον φόβο και την ανησυχία.

Έτσι, ο αγαπηµένος µας Μαλάκας,παράλληλα µε την δήθεν εξυψωµένη, λόγω κρίσης πάντα, εθνική του περηφάνια,

γίνεται ταυτόχρονα και νοσταλγός  της δικτατορίας  του Παπαδόπουλου, ή του Μεταξά (χωρίς, ωστόσο, κανείς να τον εμποδίζει να μεταναστεύσει σε μια χώρα που ένα τέτοιο καθεστώς έχει εδραιωθεί), αναπαράγοντας τις ψευδολογίες των φασιστολογίων που έχουν κατακλύσει το διαδικτυακό χώρο, χωρίς να αναζητήσει φυσικά πηγές και χωρίς να αναπτύξει έστω στο ελάχιστο την κριτική ιστορική γνώση, εξαργυρώνοντας µε χουντολαγνεία την χρόνια αποπολιτικοποίηση του. Η µπροσούρα, λοιπόν, αυτή απευθύνεται κυρίως στον Μαλάκα, και έχει ως βασικό της στόχο να αποτελέσει σηµείο προβληµατισµού γι’ αυτόν, και όχι προϊόν εκ νέου αναπαραγωγής και παπαγαλισµού επιχειρηµάτων.

Ο ΜΑΖΑΝΘΡΩΠΟΣ

Τα απολυταρχικά καθεστώτα δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την κοινωνία αυτή που θα στηρίξει τον ολοκληρωτισμό. Ο Χίτλερ, σε ομιλία του προς τα S.A είπε: «Ό,τι είσαστε, το είσαστε χάρη σ’ εμένα. Ό,τι είμαι, το είμαι χάρη σ’εσάς και μόνο». Ο ανθρωπολογικός τύπος που συμβάλει περισσότερο στην κυριαρχία και διαιώνιση των ολοκληρωτικών καθεστώτων, δεν είναι τόσο αυτός του κτήνους του βασανιστή ή του χαφιέ, αλλά ο μαζάνθρωπος, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι ο εθισμός στο lifestyle, στην εύκολη και ανέμελη ζωή, στο θέαμα και η απομόνωση ή έλλειψη φυσιολογικών κοινωνικών σχέσεων.

Οι φασιστική δικτατορία του Μουσολίνι, τα στρατιωτικά καθεστώτα του Σαλαζάρ, του Πινοσέτ και του Παπαδόπουλου βάσιζαν την κυριαρχία τους όχι μόνο στις διώξεις των πολιτικών τους αντιπάλων, αλλά στην καλλιέργεια ενός ξένιαστου lifestyle, μιας συνεχόμενης και επαναλαμβανόμενης εικόνας μιας ατέλειωτου πανηγυριού, σαν να πρόκειται για το ακριβό περιτύλιγμα ενός  χαλασμένου προϊόντος, μια βιτρίνα που κρύβει τις πληγές μιας κοινωνίας  που αιμορραγεί αλλά όντας υπνωτισμένη από τα καταναλωτικά ναρκωτικά. Προκειμένου να καταλάβουμε καλύτερα, θα πρέπει να θυμηθούμε αρχικά την ταινία Roma  του Φεντερίκο Φελίνι, που απεικονίζει την ζωή των Ιταλών κάτω από το  φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Φελίνι περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια το πρώτο βασικό στοιχείο που  συναντά κανείς στον φασισμό: η υλιστική ζωή, η πληθώρα των απολαύσεων  και οι θεατρικές επιθεωρήσεις μας δίνουν την εντύπωση ότι οι άνθρωποι κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς ζουν ευχάριστα. Η κρατική βία και οι  διώξεις έρχονται σε δεύτερη μοίρα και συχνά δεν αγγίζουν τον όχλο ο οποίος έχει κυριολεκτικά παραλύσει (γι’ αυτό και άλλωστε είναι όχλος και  όχι πια πολίτες) μέσα σ’ ένα βαθύ κλίμα απο-πολιτικοποίησης, απάθειας ή  στείρας αναπαραγωγής κρατικής προπαγάνδας. (Η απο-πολιτικοποίηση  αποτελεί βασικό στοιχείο που οδηγεί στον ολοκληρωτισμό για την Hannah  Arendt). Τα θεάματα που τα καθεστώτα αυτά προσφέρουν είναι είτε αστείες παρωδίες δίχως πολιτικό περιεχόμενο, είτε προπαγανδιστικά show, με σκοπό να προσελκύσουν τον όχλο στο πανηγύρι του lifestyle. Οι μάζες αυτές προέρχονται από μια διάτρητη κοινωνία, στις οποίες έρχεται το εθνικιστικό συναίσθημα (ο εθνικισμός αποτελεί πάντοτε πεμπτουσία των περισσότερων στρατιωτικών καθεστώτων) να συγκολλήσει.

Η χρόνια αποπολιτικοποίηση, ο ζαμανφουτισμός, το κλείσιμο του καθενός στην ιδιωτική του σφαίρα, και η αποξένωση συνθέτουν το παζλ της κρίσης της δυτικής κοινωνίας, και της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης. Τόση απο-πολιτικοποίηση και εθισμό στην κουλτούρα του κιτς και της ξενοιασιάς, πραγματικά θα τη ζήλευαν ακόμα και οι στρατιωτικοί δικτάτορες.

Σε μια σύγχρονη Δυτική κοινωνία δεν χρειάζεται κάποιο καθεστώς να ασκήσει σωματική βία από τη στιγμή που τα ελέγχει τα Μέσα Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας, τα οποία έχουν πετύχει ν’ απομακρύνουν τον καθένα μας από την πολιτική σφαίρα, βομβαρδίζοντάς μας καθημερινά με εικόνες lifestyle, δημιουργώντας ψεύτικες ανάγκες, χτυπώντας την πιο κεντρική δομή του ανθρώπινου ενστίκτου, τηνψυχή, όπως θα έλεγε και ο Φρόιντ, και ελέγχοντας τα συναισθήματα μέσα από προβαλλόμενες εικόνες, καλλιεργώντας το φαντασιακό της υπερκατανάλωσης. Έτσι το πολιτικό όν ο άνθρωπος μετατρέπεται σε μαζάνθρωπος, εθίζεται στον καταναλωτισμό και την απάθεια, αναζητώντας διεξόδους μέσα από τις διάφορες φετιχιστικές εικόνες και διαφημίσεις. Είχε άδικο, συνεπώς, ο Ουμπέρτο Έκο, όταν έλεγε πως σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν πραξικοπήματα με τανκς, όταν υπάρχει τηλεόραση;

Μιλάμε, συνεπώς, για την κρίση σαν να πρόκειται για ένα φαινόμενο των τελευταίων δύο-τριών ετών, αποφεύγοντας να εξετάσουμε τα μικρές φυσαλίδες της φούσκας που μόλις έσκασε. Η συστηματική διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων, η δημιουργία εθνικών μύθων, οι κατά καιρούς «μεγάλες ιδέες» (οι οποίες ξεκινούν από τη«πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικιά μας θα ναι» και φτάνουν στην Ευρωζώνη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες), η διαχρονική ανευθυνότητα και υποκειμενικότητα στη διαχείριση και μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η καλλιέργεια του πολιτισμού του σκυλάδικου, η συνολική απαξίωση της πολιτικής και η μετάλλαξη της σ’ ένα σόου τηλεκαρναβάλων, καθώς και πολλές άλλες φυσαλίδες αιωρούνται γύρω μας, καθώς εμείς συνεχίζουμε να βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά στην ιδιωτική μας ζωή, αποστρεφόμενοι την συμμετοχή, την κοινωνικοποίηση και συνεχίζοντας την διαίρεση της κοινωνίας σε εκατομμύρια μικροσκοπικά «εγώ».

Όταν, όμως, έσκασε η μεγάλη φούσκα της κατανάλωσης, ο μαζάνθρωπος αυτός, ο άγνωστος μεταξύ αγνώστων, αναζητά μια νέα φούσκα για να κουρνιάσει μέσα της, να βρει την ασφάλεια που έχει χάσει, να πατήσει στη γη που έφυγε από τα πόδια του. Πώς, λοιπόν, θα αποφύγει ο μαζάνθρωπος το αυτομαστίγωμα στον οποίο καθημερινά τον καλούν η πολιτική τάξη, oι διεθνείς κι εγχώριες οικονομικές ελίτ, τα ΜΜΕ; ΄Πως θα ξεπεράσει και την ίδια του τη φυσική του ροπή προς την ιδιοτέλεια, την αδράνεια, τον φετιχισμό και την ασημαντότητα; Πώς θα απαλύνει τον πόνο της υπευθυνότητας, της αυτοκριτικής, πώς θ’ απομακρυνθεί και πάλι απ΄ τον δύσβατο δρόμο της κοινωνικής δημιουργίας που απλώνεται ανοιχτός μπροστά του; O εθνικιστικός ναρκισσισμός, και πάλι, θα του προσφέρει χείρα βοηθείας… έτσι ώστε να τον διαχωρίσει απ΄το γείτονα του, να του προσφέρει το βάθρο της (τάχα μου) φυλετικής ανωτερότητας, να δικαιολογήσει τα λάθη του παρελθόντος ρίχνοντας τις ευθύνες σε Εβραίους, ιλλουμινάτι, ψεκασμούς αεροπλάνων, μετανάστες και αριστερούς ή αναρχικούς.

Ο μαζάνθρωπος, λοιπόν, είναι εδώ. Είναι ο γείτονας με τον οποίο δεν έχουμε ανταλλάξει καλημέρα, είναι ο συνάδελφος στη δουλειά με τον οποίο δεν έχουμε πιει ποτέ ένα καφεδάκι, είναι η φουρνάρισσα την οποία δεν ρωτήσαμε ποτέ αν είναι καλά. Είναι μέσα σε σπίτι με κλειστά παντζούρια, σε αγέλαστο τραπέζι στο καφενείο, σε οθόνη υπολογιστή που μένει ανοιχτή εικοσιτετράωρα ολόκληρα. Κι όσο δεν κοινωνικοποιείται, όσο δεν ψάχνει για ζωή, τόσο η νέα φούσκα του εθνικού παραληρήματος τον παρασύρει εντός της. Ο μαζάνθρωπος δεν είναι πάντα ο Μαλάκας της ιστορίας μας. Ο Μαλάκας όμως είναι πάντα μαζάνθρωπος.

ΠΟΥΛΑ ΜΟΥ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Ο Μαλάκας της ιστορίας μας είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει ακόμη απογαλακτιστεί. Όπως στα πρώτα χρόνια της ζωής του, περίμενε το παραμύθι της μητέρας για να γλυκοκοιμηθεί, έτσι και στην ενήλικη ζωή του αναζητά το παραμύθι αυτό που θα τον κοιμίσει για τα καλά και θα τον ξεκουράσει στις αγκάλες, όχι του Μορφέα, αλλά του εκάστοτε εξουσιομανή. Τα απλοϊκά επιχειρήματα που θέτει ο Μαλάκας μας, κινούνται από το «τουλάχιστον τότε κοιμόμουν ήσυχα» και το «επί χούντας φτιάχτηκαν δρόμοι» έως το «δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο». Θα επιχειρήσουμε παρακάτω, όσο πιο σύντομα γίνεται, να εκθέσουμε τα χιλιοειπωμένα παραμύθια των χουντολάγνων.

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου

Είναι τουλάχιστον προσβολή προς τις οικογένειες ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία, έστω κι αν ακόμη συνεχίζεται ο αγώνας γι’ αυτή, ν’ αναφέρονται απαξιωτικά σ’ αυτούς γνωστοί τηλεμαϊντανοί βουλευτές και κάθε λογής φασιστοειδή , άνθρωποι που δεν έχουν αγωνιστεί για τίποτε απολύτως στη ζωή τους, και να τους αποκαλούν «παραμύθια». Πέραν των νεκρών, χιλιάδες αγωνιστές βασανίστηκαν, πολλοί περισσότεροι αντιμετώπισαν την καθημερινή Κρατική Τρομοκρατία, τη ρουφιανιά, τη λογοκρισία, το κυνήγι, είτε επειδή αντιστέκονταν στο αυταρχικό καθεστώς, είτε απλά έτυχε να συγγενεύουν με κάποιον αγωνιστή, είτε επειδή απλά τολμούσαν να πουν ό,τι σκέφτονταν. Χωρίς να επεκταθούμε στο ζήτημα των μεθόδων τρομοκρατίας της Χούντας, καθώς και η βιβλιογραφία είναι μεγάλη, αλλά και το ζήτημα εκτενές, παραθέτουμε τη λίστα των νεκρών αγωνιστών του Πολυτεχνείου.

Σπυρίδων Κοντομάρης (ετών 57, δικηγόρος, 16.11.1973, ώρα 20.30)
Διομήδης Κομνηνός (ετών 17, μαθητής, 16.11.1973, ώρα 21.30)
Σωκράτης Μιχαήλ (ετών 57, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας , 16.11.1973, ώρα μεταξύ 22.30 & 23.00)
Βασίλειος Φάμελλος (ετών 26, ιδιωτικός υπάλληλος, 16.11.1973, ώρα 23.30)
Torill Engeland Magrette (ετών 22, 16.11.1973, φοιτήτρια, ώρα 23.30)
Γεώργιος Σαμούρης (ετών 22, 16.11.1973, φοιτητής ώρα 24.00)
Δημήτριος Κυριακόπουλος (ετών 35, οικοδόμος 16.11.1973, βραδυνή ώρα )
Σπύρος Μαρίνος (Γεωργαράς) (ετών 35, ιδιωτικός υπάλληλος, 16.11.1973, βραδυνή ώρα)
Νικόλαος Μαρκούλης (ετών 24 , εργάτης, 17.11.1973, πρωινή ώρα)
Αικατερίνη Αργυροπούλου (ετών 76, 17.11.1973, ώρα 10.00)
Στυλιανός Καραγεωργής (ετών 19, οικοδόμος, 17.11.1973, ώρα 10.15)
Μάρκος Καραμανής (ετών 23, ηλεκτρολόγος, 17.11.1973, ώρα 10.30)
Αλέξανδρος Σπαρτίδης (ετών 16, μαθητής 17.11.1973, ώρα 10.30-11.00)
Δημήτριος Παπαϊωάννου (ετών 60, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, 17.11.1973, ώρα 11.30)
Γεώργιος Γερτζίδης (ετών 48, εφοριακός υπάλληλος, 17.11.1973, ώρα 11.30)
Βασιλική Μπεκιάρη (ετών 17, μαθήτρια, 17.11.1973, ώρα 12.00)
Δημήτρης Θεοδωράς (ετών 5 1/2, 17.11.1973, ώρα 13.00)
Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας (ετών 43, ταχυδακτυλουργός, 17.11.1973, ώρα 13.00)
Αλέξανδρος Παπαθανασίου (ετών 59, συνταξιούχος εφοριακός, 18.11.1973, ώρα 10.00)
Ανδρέας Κούμπος (ετών 63, βιοτέχνης, 18.11.1973, ώρα 11.00)
Μιχαήλ Μυρογιάννης (ετών 20, ηλεκτρολόγος, 18.11.1973, ώρα 12.00)
Κυριάκος Παντελεάκης (ετών 43, δικηγόρος, 18.11.1973, ώρα 12.00-12.30)
Ευστάθιος Κολινιάτης (ετών 47, 18.11.1973)
Ιωάννης Μικρώνης (ετών 22 φοιτητής, συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών)

Η οικονομία επί χούντας

Η ελληνική ακροδεξιά, έχοντας εξασφαλίσει την συμμετοχή του Κράτους και των ΜΜΕ στην συστηματική συσκότιση της Ιστορίας, διατείνεται πως η (αμερικανοκίνητη) χούντα των συνταγματαρχών αποτέλεσε ένα «οικονομικό θαύμα», ενώ στην πραγματικότητα κατά την περίοδο αυτή επικράτησε η συνέχεια της πορείας που είχε αρχίσει να διαγράφεται από την αρχή της δεκαετίας του 60.  Οι ίδιοι οι συνταγματάρχες προέβαλαν ως επιχείρημα για το πραξικόπημα (εκτός από τον «κομμουνιστικό κίνδυνο») το φόβο του «οικονομικού χάους». Η οικονομική πραγματικότητα όμως της εποχής περιγράφεται ως εξής: «Η πρόοδος των τελευταίων πέντε ετών, όσον αφορά την αύξηση του εθνικού εισοδήματος και την βελτίωση του επιπέδου ζωής, βασίστηκε στη νομισματική σταθεροποίηση που επιτεύχθηκε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 50’ και ήταν συνέπεια των μηχανισμών αναπτύξεως που μπήκαν σε κίνηση και ενισχύθηκαν επιτυχώς στη δεκαετία 1957-1966. Στο τέλος του 1966 τα αποθέματα χρυσού και εξωτερικού συναλλάγματος ήταν εξαιρετικά μεγάλα. Κάτω από τέτοιες συνθήκες και με τέτοια ώθηση, η περαιτέρω πρόοδος της οικονομίας ήταν σχεδόν βέβαιη»[2]. Συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι πραγματικά «φόβος οικονομικού χάους», δεν υπήρξε ποτέ (όπως ούτε «κομμουνιστικός κίνδυνος» απεδείχθη ποτέ πως υπήρξε).

Παρόλα αυτά η επιβολή του στρατιωτικού καθεστώτος, δημιούργησε κλίμα αβεβαιότητας προς την Ελλάδα διεθνώς. Κι έτσι υπήρξε πτώση στα έσοδα απ’ τον τουρισμό, μεταξύ 1967-1971, της τάξης των 200.000.000 δολαρίων. Συνυπολογίζοντας και τα κεφάλαια ύψους 200.000.000 δολαρίων που θα παραχωρούσε η Ε.Ο.Κ, μέσα στην τετραετία αυτή, τα οποία δεν δόθηκαν, το σύνολο φτάνει στα 400.000.000 δολάρια. Έτσι το στρατιωτικό καθεστώς προχώρησε σε «ενέργειες εκτάκτου ανάγκης» με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δάνεια με σκοπό την κάλυψη του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών. Με αυτόν τον τρόπο και μέσα σε μια πενταετία (1966-1971), το εξωτερικό χρέος υπερδιπλασιάστηκε και συνολικά υπολογίζεται ότι έφτασε το ύψος των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο παρακάτω πίνακας αποδεικνύει ξεκάθαρα τα κοινά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιόδου 60-73. Όπως βλέπουμε, το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ βρισκόταν στο 1,22% το 1966, ενώ το 1974 έφτασε το 2,76% του ΑΕΠ…Το 1961- 1966 οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης κυμάνθηκαν από το 6,5% έως το 13,2%, και ο πληθωρισμός από 0% μέχρι 4,8% . Το 1967 -73 οι ρυθμοί ανάπτυξης «έτρεχαν» με ετήσιους ρυθμούς από 5,7% μέχρι 11,6%, ενώ πληθωρισμός με 0,3% έως το αρνητικό ρεκόρ 15,55% (το 1973).

image

Άλλο επιχείρημα των χουντολάγνων που υποστηρίζει την επταετή δικτατορία, είναι τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας της εποχής. Φυσικά, αποκρύπτεται το γεγονός πως α)τα επίπεδα της ανεργίας κινούνταν στα ίδια περίπου επίπεδα και πριν το πραξικόπημα και β) πως η στατιστική της ανεργίας ήταν τεχνητή, αφού οι εν δυνάμει εργαζόμενοι πολίτες μετανάστευαν μαζικά προς το εξωτερικό, όπως δείχνει και ο παρακάτω πίνακας.

¨ΈτοςΧιλιάδες¨ΈτοςΧιλιάδες
196367,7196730,8
196463,8196856,9
196554,9196990,3
196623,3197083,6

Όσον αφορά τους «υψηλούς μισθούς» επί χούντας, η σκόπιμη διασπορά ψευδών πληροφοριών από φασιστολόγια μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί με μία ματιά στον παρακάτω πίνακα. Οι μόνοι μισθοί που στην αυξήθηκαν ήταν αυτοί των χρήσιμων υπαλλήλων του καθεστώτος: των στρατιωτικών…(έτσι εξηγούνται και οι «κόκκινες γραμμές» του Μιχαλολιάκου αποκλειστικά στις περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις καταστολής-όπως περιγράφτηκαν στο λογύδριο του εντός του Κοινοβουλίου)

Συγκριτική αύξηση αποδοχών
1963-661967-701968-71
Δημόσιοι υπάλληλοι97,5 
Στρατιωτικοί1013 
Υπάλληλοι δημοσίων επιχειρήσεων-τραπεζών8,84,7 
Ωραία αμοιβή στη Βιομηχανία9,38,86,3
Εβδομαδιαίες αποδοχές στη Βιομηχανία8,88,68,6
Μηνιαίοι μισθοί στη Βιομηχανία7,87,76,9
Μίνιμουμ μισθοί(άνδρες)88,45,4

Μέσα διακυβέρνησης της χούντας

Αν συνοψίζαμε τα μέσα διακυβέρνησης της χούντας σε δέκα λέξεις, αυτές θα ήταν οι εξής: lifestyle, καλλιέργεια ενός κλίματος απο-πολιτικοποίησης, εθνικιστικός λαϊκισμός, υποσχέσεις, τρομοκρατία, διώξεις, μεταθέσεις, εκκαθαρίσεις, παροχές, λογοκρισία, απειλές.

Η δικτατορία της 21ης Απρίλη για να μπορέσει να μπορέσει να κυβερνήσει, απαγόρευσε τα πολιτικά κόμματα, διέλυσε τα εργατικά και επαγγελματικά σωματεία, διέλυσε κάθε οργάνωση που είχε κάποιο κοινωνικό περιεχόμενο. Στη συνέχεια απέλυσε τους υπάρχοντες δικαστικούς ώστε να τρομοκρατήσει και τους υπόλοιπους και προώθησε αυτούς που είχαν δεθεί με την δική τους πολιτική. Παρόλα αυτά η χούντα δεν μπορούσε να έχει εμπιστοσύνη στους τακτικούς δικαστές κι έτσι, εγκατέστησε στρατοδικεία σε ολόκληρη τη χώρα, που θα εφάρμοζαν πιστά τις εντολές της.

Η ίδια τακτική ακολουθείται και στους υπαλλήλους του κρατικού μηχανισμού σε κάθε κλίμακα. Απολύουν μερικούς και τρομοκρατούν τους άλλους. Στο στρατό το παιχνίδι τους είναι περισσότερο πολύπλοκο. Μετά το βασιλικό πραξικόπημα της 13/12/67 έχουν όλη την άνεση να τον εκκαθαρίσουν από τα στοιχεία που δεν θα πειθαρχήσουν σ’ αυτούς. Μα δεν αρκούνται μόνο σ’ αυτό. Πρέπει να προωθήσουν και να αποστρατεύσουν όλους τους αξιωματικούς που είχαν μεγαλύτερο βαθμό από αυτούς, γιατί διαφορετικά οι ανώτεροι αξιωματικοί ποτέ δε θα πειθαρχούσαν σε κατώτερούς τους. Η επετηρίδα έχει μεγάλη σημασία γι’ αυτούς. Αλλά δεν περιορίζονται μόνο σ’ αυτό. Αποστρατεύουν και μια σειρά καθαρά χουντικούς αξιωματικούς για να τους χρησιμοποιήσουν αμέσως σε επίκαιρα σημεία του κρατικού μηχανισμού. Οι αξιωματικοί που επιλέγονται για το σκοπό αυτό προάγονται, παίρνουν μια καλή σύνταξη και στη συνέχεια διορίζονται σε υψηλές δημόσιες  θέσεις με πολύ μεγάλο μισθό. Προωθεί γρήγορα νεότερους αξιωματικούς σε ανώτερους βαθμούς και φυσικό είναι, οι αξιωματικοί αυτοί να γίνονται πιστοί και αφοσιωμένοι στη χούντα. Και θα υποστηρίζουν τη χούντα, γιατί αν ανατραπεί και επανέλθουν οι διωγμένοι αντίθετοι της χούντας, θα πρέπει να υποβιβασθούν. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και με τους πολίτες της χώρας, έτσι ώστε να έχουν όση περισσότερη απήχηση και ανοχή από μέρος αυτών. Έτσι δεν λείπουν και τα ρουσφέτια προς μέρος της κοινωνίας που είναι φιλικά προσκείμενοι προς το στρατιωτικό καθεστώς, όπως χορήγηση χαριστικών δανεικών-κι αγύριστων από το Κράτος προς υποστηρικτές του καθεστώτος, χορήγηση αδειών κτλ.

Η χούντα χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα για να δημιουργήσει γύρω της αφοσιωμένους ανθρώπους. Τον πρώτο καιρό μετά τη μεταπολίτευση το θέμα απασχόλησε επανειλημμένα τα ΜΜΕ, για προφανείς όμως λόγους οι σχετικές κατηγορίες ουδέποτε ερευνήθηκαν σε βάθος. Αποκαλυπτικά είναι δύο έγγραφα του τότε αρχηγού της ΚΥΠ Μιχαήλ Ρουφογάλη που αποκάλυψε ο «Ταχυδρόμος» (29/8 και 12/9/74), με το ενδοκαθεστωτικό φακέλωμα «δανείων άτινα θεωρούνται χαριστικά ή επισφαλή», καθώς και των παραγόντων που «παρενέβησαν» για τη χορήγησή τους. Το συνολικό ύψος των «χορηγηθέντων» δανείων ήταν 1.519.000.000 δρχ. και των «υπό έγκρισιν» 1.644.000.000 δρχ.Τα δισεκατομμύρια σκορπιούνται σε φίλους και γνωστούς, που υποτίθεται ότι κάνουν κάποια δημόσια έργα ή έχουν κάποια αποστολή. Μισθοδοτούν ένα πλήθος χαφιέδων που παρακολουθούν τους ανθρώπους σε κάθε τους βήμα. Όλοι όσοι θα περάσουν σαν στρατιώτες από την ΕΣΑ του Λαδά και του αρχιβασανιστή Ιωαννίδη θα μισθοδοτούνται σε συνέχεια σαν πληροφοριοδότες.Με τον τρόπο αυτό, δένει τους βασικούς κρίκους της διοίκησης με ανθρώπους αφοσιωμένους στη χούντα.

Λογοκρισία

«Έχετε υποχρέωσιν να δεχθήτε την σοβαρότητα της εγχειρήσεως και να μας βοηθήσετε», ήταν το πρώτο διάγγελμα του Παπαδόπουλου προς τους δημοσιογράφους, λίγες μέρες μετά την επιβολή της δικτατορίας.

Η πανομοιότυπη εμφάνιση των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν από τη μεθεπόμενη του πραξικοπήματος, έδειχνε ξεκάθαρα την υποταγή τους στην άγρια λογοκρισία. Ίδια πρωτοσέλιδα, ίδιες επίσημες ανακοινώσεις και υπαγορευμένα δημοσιεύματα, ίδια σχόλια. Πέντε εφημερίδες έλειπαν από τις πρώτες κυκλοφορίες. Η «Αυγή» και η «Δημοκρατική Αλλαγή» που κάλυπταν τον αριστερό πολιτικό χώρο, των οποίων απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, η «Ελευθερία», καθώς και οι συντηρητικές «Καθημερινή» και η «Μεσημβρινή». Από τις εφημερίδες που εκδόθηκαν, οι ακροδεξιές «Ελεύθερος Κόσμος» και «Εστία» υποστήριξαν ανοιχτά το καθεστώς (και η κυκλοφορία των οποίων δεν ξεπέρασε ποτέ τις τελευταίες θέσεις).

Οι συντηρητικές και φιλοβασιλικές, «Ακρόπολις», «Απογευματινή» και «Βραδυνή» υποτάχτηκαν πλήρως στο καθεστώς λογοκρισίας. Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσαν στους αναγνώστες τους οι τέσσερις εφημερίδες, «Αθηναϊκή», «Βήμα», «Έθνος» και «Νέα», οι οποίες στην αρχική φάση τουλάχιστον αποδέχτηκαν τη λογοκρισία των συνταγματαρχών. Λίγες μέρες μετά, η κεντροαριστερή «Αθηναϊκή» σταμάτησε την έκδοσή της.  Η εφημερίδα «Έθνος» χτυπημένη από τα βαριά πρόστιμα και τη φυλάκιση των εκδοτών της ,λόγω της έντονης κριτικής στο καθεστώς και της δημοσίευσης συνέντευξης του οικονομολόγου Ζίγδη για το κυπριακό ζήτημα, σταμάτησε την έκδοσή της την 1.4.1970.

Τα «καθαρά χέρια» της χούντας

Μπορεί οι στρατιωτικοί δικτάτορες να μη χαιρετούσαν ναζιστικά, όπως οι σημερινοί νοσταλγοί τους στο κοινοβούλιο, όμως ούτε «καθαρά χέρια» είχαν (όπως φυσικά ούτε οι μαχαιροβγάλτες της νεοναζιστικής συμμορίας έχουν). Τα σκάνδαλα της χούντας δεν ήταν ούτε λίγα, ούτε ασήμαντα (όπως ούτε αυτά των κοινοβουλευτικών συνεχιστών τους φυσικά).

Το πρώτο πράγμα που φρόντισαν να νομοθετήσουν ήταν η αύξηση του μισθού τους.  Με τον Α.Ν. 5 του 1967, ο μισθός του πρωθυπουργού υπερδιπλασιάστηκε (από 23.600 σε 45.000 δρχ), των υπουργών και υφυπουργών αυξήθηκε από 22.400 σε 35.000 δρχ, ενώ θεσπίστηκαν -για πρώτη φορά- ημερήσια «εκτός έδρας» 1.000 και 850 δρχ αντίστοιχα («Πολιτικά Θέματα» 5/10/73). Ακολούθησαν, φυσικά, κι άλλες «τακτοποιήσεις», όπως η καταχρηστική στεγαστική αποκατάσταση «αξιωματικών διαδραματισάντων εξέχοντα ρόλον» στο πραξικόπημα με ειδική ρύθμιση του 1970 («Πολιτικά Θέματα» 8/2/75).

Ο πρώτος νόμος «περί ευθύνης» υπουργών δεν είναι προϊόν των σημερινών συγκυβερνώντων ΝΔ-Πασοκ, αλλά της δικτατορίας των συνταγματαρχών που φρόντισαν να θεσμοθετήσουν τη μελλοντική ασυλία τους.Η χουντική νομοθεσία «περί ευθύνης υπουργών» (Ν.Δ. 802 της 30/12/1970) περιείχε «μεταβατική διάταξη» (§ 48) βάσει της οποίας δίωξη υπουργού ή υφυπουργού της χούντας μπορούσε να γίνει μόνο με απόφαση των… συναδέλφων του. Επιπλέον, όλα τα «εγκλήματα διά τα οποία δεν ησκήθη ποινική δίωξις μέχρι της ημέρας συγκλήσεως» της μελλοντικής Βουλής θεωρούνταν αυτομάτως παραγεγραμμένα! Όλα αυτά θα μπορούσαν, βέβαια, να επιτευχθούν με μία ομαλή μετάβαση σε ένα ψευδοδημοκρατικό καθεστώς, σχέδιο που τίναξε στον αέρα η εξέγερση του Πολυτεχνείου και το έγκλημα που διέπραξαν στην Κύπρο.

Από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ήταν αυτό του Τομ Πάπας και της εταιρείας Esso Pappas. Σύμφωνα με κατάθεση του δημοσιογράφου Η. Δηματρακόπουλου στο αμερικάνικο κογκρέσο, η χούντα διοχέτευσε στο ταμείο της εκστρατείας του Νίξον 549.000 δολάρια σε μετρητά για τη προεκλογική εκστρατεία του το 1968. Το ποσό αυτό προερχόταν από τα κονδύλια που η CIA διοχέτευσε στην ελληνική ΚΥΠ, για την αντικομουνιστική της εκστρατεία. Η χρηματοδότηση γινόταν με εντολή του Παπαδόπουλου, μέσω του διοικητή της ΚΥΠ Μιχάλη Ρουφογάλη (δηλαδή ξέπλυμα χρημάτων μέσω του Πάπας). Το αντάλλαγμα για τον Πάπας από τη Χούντα ήταν ευνοϊκές συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο (οι οποίες είχαν αμφισβητηθεί από την Ένωση Κέντρου). «Το μερίδιό του στην Ελλάδα περιλαμβάνει την πολυδιαφημισμένη προνομιακή σύμβαση για την COCA-COLA, μονοπώλιο του δικαιώματος αγοράς της ντομάτας της Δυτικής Ελλάδας, και ένα σύμπλεγμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από χημικές και χαλυβουργικές εγκαταστάσεις, διυλιστήρια και στόλους πετρελαιοφόρων» (ριζοσπάστης, 29.4.2000). Από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά «επιτεύγματά» του ήταν η εξασφάλιση άδειας για τη δημιουργία εργοστασίου εμφιάλωσης της Κόκα-Κόλα στην Ελλάδα. Η αμερικανική πολυεθνική προσπαθούσε για μια δεκαετία να μπει στην ελληνική αγορά, χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, ένας προσωπάρχης του Τομ Πάπας με σκανδαλώδες παρελθόν, ο Παύλος Τοτόμης, διορίστηκε το 1967 υπουργός Δημόσιας Τάξης και κατόπιν πρόεδρος της ΕΤΒΑ.

Χαρακτηριστικός ήταν και ο νεποτισμός των δικτατόρων:

  • Ο Μακαρέζος διόρισε υπουργό Γεωργίας (κι αργότερα Βορείου Ελλάδος) τον κουνιάδο του, Αλέξανδρο Ματθαίου.
  • Ο Λαδάς έκανε τον ένα ξάδερφό του διοικητή της ΑΣΔΕΝ και τον άλλο γ.γ. Κοινωνικών Υπηρεσιών.
  • Ο γαμπρός του Παττακού Αντρέας Μεϊντάσης επιδόθηκε σε μπίζνες με το Δήμο Αθηναίων από την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ της Κλαυθμώνος μέχρι μια τεχνική μελέτη αξιοποίησης δημοτικού ακινήτου, ύψους 1.109.000 δρχ.
  • Τα αδέρφια του αρχηγού βολεύτηκαν κι αυτά. Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ως στρατιωτικός ακόλουθος, γ.γ. του υπ. Προεδρίας, περιφερειακός διοικητής Αττικής και «υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ». Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος αναρριχήθηκε αστραπιαία στην υπαλληλική ιεραρχία για να αναλάβει γ.γ. Δημ. Τάξεως. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα βαθμοφόρου υφισταμένου του, «μένει γνωστός σαν “μπον φιλέ” γιατί, τυλιγμένος σε χειμωνιάτικο παλτό, τρέχει νύκτα μαζί με αξιωματικούς αστυνομίας πόλεων στα καμπαρέ σαν γκάγκστερς και τρώγουν φιλέτο» (Αλέξανδρος Δρεμπέλας, «Ο θρήνος του χωροφύλακα», Αθήνα 1998, σ. 118)

Η αισθητική των καραβανάδων

«Καλή τέχνη είναι αυτή που είναι καλή για την Μητέρα Πατρίδα» γράφει ο συνταγματάρχης Λαδιάς. Και όπου «Μητέρα Πατρίδα» μπορείτε ελεύθερα να συμπεράνετε το στρατιωτικό καθεστώς. Αποδεκτή μορφή τέχνης για την δικτατορία είναι αυτή που εξυμνεί το καθεστώς ή τουλάχιστον δεν το ενοχλεί.Τα αυταρχικά καθεστώτα συνήθως φροντίζουν με φτηνά υποκατάστατα κουλτούρας να κρατούν «τις μάζες σε κατάσταση ικανοποιημένης νάρκης», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Ρ. Ρούφος, δείχνοντας  ανοχή σε «ουδέτερες» εκδηλώσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυριολεκτικά «πτωχή τω πνεύματι» κληρονομιά που άφησε πίσω της η Χούντα, ενθαρρύνοντας κάθε είδους ανόητη δημιουργία μόνο και μόνο επειδή αυτή τύχαινε να την εγκωμιάζει ή να κρατά τον κόσμο μακριά από επικίνδυνους στοχασμούς, μας εκπλήσσει ακόμα και σήμερα. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, έχει αφήσει ευδιάκριτα τα ίχνη της, κυρίως στον κόσμο της τηλεόρασης και στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Ως προς την αισθητική της αρχιτεκτονικής των «ψηλών κτιρίων», που χτίστηκαν κατά κόρον την περίοδο της δικτατορίας κι έχουν ταυτιστεί με τον αυταρχικό χαρακτήρα του καθεστώτος (κοντινότερο στους φοιτητές παράδειγμα, το γυάλινο κτίριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), αρκεί να υπενθυμίσουμε τη δήλωση του Παττακού, που υποστηρίζει ότι οι επόμενες γενιές θα τον ευγνωμονούν για την απόφασή του να αυξήσει κατά 40% το επιτρεπόμενο ύψος δόμησης [3]

Η δικτατορία φρόντιζε να χαρίζει δωρεάν θέαμα στο κοινό, με τις θρυλικά αντιαισθητικές  εκδηλώσεις  της στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου προσπαθούσε να «εξυψώσει το πατριωτικό συναίσθημα» σε δίχως αρχή και τέλος δρώμενα, όπου συνευρίσκονταν σπαρτιάτικες φάλαγγες, βυζαντινοί αυτοκράτορες, τσολιάδες, γιγάντιοι αστραφτεροί φοίνικες-άρματα, ενώ στην άλλη άκρη του γηπέδου χόρευαν καλαματιανό και τσάμικο…με σκοπό το«ομαδικό τραγούδι να διαλύσει την ατομικότητα εντός του συνόλου και να επισφραγίσει το ψυχολογικό ενιαίο των ατόμων» . Σταθμός, όμως, στην πνευματική ζωή της χώρας και ένδειξη των «υψηλών» αισθητικών κριτηρίων που διέθετε η Χούντα αποτελεί η «ποιητική έξαρση» που παρατηρήθηκε τα πρώτα χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, την οποία αξιοποίησε η κυβέρνηση εκδίδοντας το 1969 τη «Λαϊκή Μούσα», συλλογή στίχων από υποστηρικτές του καθεστώτος σε όλη τη χώρα. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα είναι το εξής:

«Μεσ’ τον Απρίλη έφθασαν
τρεις μάγοι με τα δώρα
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος
κι ο Παττακός στην ώρα.
Ακόλουθα στέκει πιστός
ο Νίκος Μακαρέζος
που στάθηκε στο ραντεβού
και τώρα σαν Εγγλέζος».
(Πρόδρομος Σακελάριος Μιχαηλίδης, ιερέας) 

Η ΧΟΥΝΤΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΕΝΑ ΠΡΩΙ

«Για ένα απροσδιόριστο ακόμη χρονικό διάστημα, την Ιστορία θα κινούν οι δυνάμεις της βίας και του χρήματος, ενάντια στα συμφέροντα των λαών και στην αλήθεια των ανθρώπων» (Albert Camus)

Σ’ έναν κόσμο που βαλτώνει στην καταπίεση, την ανισότητα, την εξαθλίωση, οι κάθε λογής τσοπάνηδες βγαίνουν στο λιβάδι προσπαθώντας να μαντρώσουν όσο περισσότερους μπορούν, γύρω από τα (παρα)πολιτικά τους μαντριά. Αν, λοιπόν, αγαπητέ Μαλάκα της ιστορίας έχεις σκοπό να σταματήσεις βελάζεις, ν΄ αρχίσεις να μιλάς, κι από υπήκοος να πάρεις το ρόλο του Πολίτη, τότε καλό θα ΄ταν  να μην ψάχνεις την ασφάλεια σε Φούσκες. Το μόνο στήριγμα στο οποίο μπορείς να βασιστείς είναι ο ίδιος σου εαυτός, και η συλλογικότητα των ανθρώπων γύρω σου. Ο Παπαδόπουλος ψόφησε, οι μικροί δικτάτορες όμως ζουν και βασιλεύουν, δημιουργώντας μεγάλες ολιγαρχίες. Καιρός να σταματήσουμε ν’ αναζητούμε δικτάτορες κι ολιγαρχίες. Καιρός να ζήσουμε… «Η εσχάτη ταπείνωση, θα οδηγήσει σε κάποια αντίδραση» (Κ.Παλαμάς)

Σημειώσεις:

[1] Να υπενθυμίσουμε πως όποιος θα χαρακτήριζε υπερβολική την κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας που σχηματίστηκε εκτάκτως από τον τεχνοκράτη Λ.Παπαδήμο, ανατρέποντας τον Γ.Παπανδρέου, πως τα δικτατορικά πραξικοπήματα στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχαν διάρκεια ζωής έξι μηνών (περίπου) και κύριο χαρακτηριστικό τους δεν ήταν η καταστολή όσο ο σφετερισμός μιας νόμιμης εξουσίας. Τα καθεστώτα αυτά συνήθως επικαλούνταν κάποια έκτακτη ανάγκη που με την περάτωσή της, έκλειναν τον κύκλο τους και παρέδιναν την εξουσία πάλι στους νόμιμους θεσμούς. Οποιαδήποτε ομοιότητα με την περίπτωση Μ.Μόντι και Λ.Παπαδήμου δεν είναι τυχαία.
(2)Γιώργου Γιαννόπουλου – RichardClogg 1976 «Η Ελλάδα κάτω από στρατιωτικό ζυγό»
(3)Το Κιτς της Χούντας, Κλεονίκη Αλεξοπούλου
(4) Περικλής Ροδάκης, Η δικτατορία των συνταγματαρχών
(5) Σόλωνος Γρηγοριάδη, Ιστορία της δικτατορίας
(6) Χαρίτου Κορίζη, Το αυταρχικό καθεστώς 67-74
(7) Χάνα Αρέντ, Το ολοκληρωτικό σύστημα
(8) Βίλχελμ Ράιχ, Η μαζική ψυχολογία του φασισμού
(9) Ελευθεροτυπία,Ιός της Κυριακής, Εφτά χρόνια αρπαχτή

Συγγραφή: Μιχάλης Θ., Efor., Χριστοφορος Π.

Πηγή: Eagainst.com

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 9:49 am


ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΑΠΟΣΤΑCIA, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΧΟΥΝΤΑ...

Η οφειλόμενη απάντηση μπορεί να είναι μία και μοναδική:
άντως εμείς θα τους αντισταθούμε.
Όποιοι κι αν είναι.
Όσο δυνατοί κι αν είναι"

«Επέτειος» που σημαδεύει την εξάρτηση από τον ξένο παράγοντα.


Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 9:40 am


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Σαν σήμερα τη μαύρη μέρα της 21ης Απριλίου 1967 με εμβατήρια στο ραδιόφωνο και τανκς στους δρόμους ο λαός μαθαίνει για την επιβολή της φασιστικής δικτατορίας.
Διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι τις επερχόμενες εκλογές θα κέρδιζε η Ένωση Κέντρου και θα επανερχόταν θριαμβευτικά στην εξουσία υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Πολλοί ήλπιζαν ότι θα ετίθετο ένα τέλος στη διετή πολιτική ανωμαλία, που έμεινε στην ελληνική ιστορία ως «Αποστασία» και σηματοδοτήθηκε με την παραίτηση του λαοπρόβλητου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου (είχε λάβει το 52,2% στις εκλογές του 1964) στις 15 Ιουλίου 1965, μετά τη σύγκρουσή του με τον βασιλιά, Κωνσταντίνο.                            Στα δεξιότερα του πολιτικού φάσματος, ένα τμήμα της ΕΡΕ ζητούσε ένα «λοχία» για να σώσει τη χώρα από τον αναρχοκομμουνισμό.                                                                  Για τη μετεμφυλιακή Δεξιά της προδικτατορικής περιόδου, κομμουνιστές ήταν εν ευρεία εννοια και οι κεντρώοι και οπωσδήποτε το «κόκκινο πανί» για την δεξιά και τους Αμερικανους, o Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν το ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή και εκινείτο αριστερότερα από το κόμμα του, την Ένωση Κέντρου.

Χουντικοί αξιωματικοί του στρατού κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία εφαρμόζοντας το νατοϊκό σχέδιο, έκτακτης ανάγκης “Προμηθεύς” που προέβλεπε ανάληψη της εξουσίας από το στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης!
Έτσι, μέσω του νέου καθεστώτος ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επιχειρούσε τον ασφυκτικότερο, πολιτικοστρατιωτικό έλεγχο της χώρας, το ξένο κεφάλαιο επιθυμούσε επενδυτικές “ευκαιρίες” και η ντόπια άρχουσα τάξη ήλπιζε στο τσάκισμα της «αναρχίας» και της «οχλοκρατίας», όπως η χούντα χαρακτήριζε τη μεγάλη άνοδο των λαϊκών διεκδικήσεων της περιόδου 1964-67.
Το μαύρο σκοτάδι, που άπλωσε στη χώρα το αμερικανόδουλο φασιστικό καθεστώς, έμελλε να διαρκέσει 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Το φασιστικό καθεστώς απαγόρευσε τα πολιτικά κόμματα, διέλυσε τα εργατικά και επαγγελματικά σωματεία, διέλυσε κάθε οργάνωση που είχε πολιτικοκοινωνικό περιεχόμενο. Εγκατέστησε στρατοδικεία σε ολόκληρη τη χώρα.
Από την πρώτη κιόλας μέρα ξεκίνησε η φασιστική τρομοκρατία με εκκαθαρίσεις, λογοκρισία, απειλές, συλλήψεις, φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια σε Γυάρο και Μακρόνησο.
Η χούντα αποδείχτηκε πολύτιμος φίλος του κεφαλαίου. Το φασιστικό καθεστώς φρόντισε μέσα σε λίγες βδομάδες να κλείσει όλες τις αμαρτωλές συμβάσεις που δεν έκαναν οι προδικτατορικές κυβερνήσεις: Litton, AEG-Telefunken, Esso-Pappas. Μεγάλο σκάνδαλο ήταν οι εξευτελιστικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου για την εταιρεία ΠΕΣΙΝΕ. Θέσπισε προκλητικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές. Ίδρυσε το ναυπηγείο Ελευσίνας από τον όμιλο Ανδρεάδη το 1969 με δάνεια της χούντας που δεν πληρώθηκαν ποτέ. Γιγάντωσε το φαινόμενο των μεσαζόντων στην αγροτική οικονομία. Για τα συμφέροντα των εργολάβων και των επιχειρηματιών τουρισμού αυξήθηκε η άναρχη οικοδομική και τουριστική ανάπτυξη που έφτανε να χρηματοδοτείται σε ποσοστό μέχρι και 80%-90% με δανεικά και αγύριστα.
Οι απριλιανοί δικτάτορες στηρίχτηκαν από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όπως και από την αστική τάξη της χώρας, για να φέρουν βάσανα και αίμα σε ελληνικό και κυπριακό λαό. Και το 1973 η δύναμη των λαϊκών αγώνων, η ηρωική και μεγαλειώδης Εξέγερση του Πολυτεχνείου γκρέμισε την αμερικανοστήριχτη χούντα και το φασισμό. Το αίμα των αγωνιστών αναγέννησε την ελπίδα και την προοπτική, το όραμα για μια Ελλάδα λεύτερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 9:25 am


ΚΟΣΟΒΟ: ΠΙΣΩΠΛΑΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ

Του Σταύρου Λυγερού

 

“Πισώπλατη μαχαιριά” χαρακτήρισε το Βελιγράδι ουσιαστικά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης –έτσι όπως την εξέφρασε όχι μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και οι άλλοι βουλευτές της ΝΔ– στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε σχέση με το Κόσοβο. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι και πισώπλατη μαχαιριά στην Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή δημιουργεί προηγούμενο, το οποίο η Άγκυρα οραματίζεται να επαναλάβει και στη Θράκη.

  

 

Η πολιτική της Δύσης στα Βαλκάνια υπαγορευόταν πάντα από την επιδίωξη να εκτοπιστεί η ρωσική επιρροή από την περιοχή. Μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Συνασπισμού, αυτή η επιδίωξη –μεταξύ άλλων– οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και σε μία σειρά κρίσεων στην επικράτειά της. Για την ακρίβεια, οδήγησε το 1995 στη συμφωνία του Ντέιτον (με την οποία ιδρύθηκε το θνησιγενές κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), στον βομβαρδισμό της Σερβίας και το 1999 στην απόσχιση του Κοσόβου, το 2001 στη συμφωνία της Αχρίδας (μεταξύ του σλαβικού και του αλβανικού στοιχείου της τότε FYROM) και το 2018 στη Συμφωνία των Πρεσπών.


  

 

Στο ίδιο πλαίσιο εγγράφεται η πίεση των Αμερικανών –με τη σύμπραξη Ευρωπαίων– για διπλωματική αναγνώριση του Κοσόβου από όσα δυτικά και φιλοδυτικά κράτη δεν το έχουν ήδη αναγνωρίσει. Υπενθυμίζουμε ότι –με πράσινο φως από τη Δύση– το Κόσοβο ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 2008. Μέχρι τότε, ήταν προτεκτοράτο του ΟΗΕ, στην πραγματικότητα της Δύσης. Το Κόσοβο,

έχουν αναγνωρίσει τα μισά σχεδόν κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Ας σημειωθεί ότι υπάρχει μία μειονότητα κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που για διάφορους λόγους δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο. Ο βασικός λόγος είναι πως το Κόσοβο ιδρύθηκε ως κράτος-προτεκτοράτο μετά τον ακρωτηριασμό της Σερβίας, ο οποίος προέκυψε από τη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης.

  

 

 Αρκετά κράτη δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν μία πράξη, η οποία καταπάτησε ωμά την αρχή για το απαραβίαστο των συνόρων (την έχει υπογράψει η Δύση) κι αναπόφευκτα δημιούργησε προηγούμενο, το οποίο το βρήκε μπροστά της η Δύση όταν η Ρωσία προσάρτησε επαρχίες της Ουκρανίας. Η Ισπανία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο λόγω Καταλονίας και η Ρουμανία λόγω Υπερδνειστερίας. Είναι προφανής ο λόγος που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο.

  

 

Αλλά και η Ελλάδα, αν ολοκληρώσει την διπλωματική αναγνώρισή του, με ποιο επιχείρημα θα διαμαρτυρηθεί αύριο αν τεθεί αντίστοιχο θέμα για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι σήμερα συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως εκπρόσωποι του ψευδοκράτους με την ιδιότητα του παρατηρητή; Επιπλέον, είναι κοινός τόπος ότι οι Τούρκοι ονειρεύονται να επαναλάβουν στη Θράκη όσα έπραξαν το 1974 στην Κύπρο. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 9:18 am


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Κ. ΛΑΜΠΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ.

ΘΕΜΑ: «Υφιστάμενη κατάσταση του ιστορικού χώρου της γέφυρας της Αλαμάνας »

 Προς  Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ Φάνη Σπανό     

Κύριε Περιφερειάρχη,  

Το 2021 σας είχαμε απευθύνει ερώτηση σχετικά με την πλήρη εγκατάλειψη του ιστορικού χώρου της Γέφυρας της Αλαμάνας. Σήμερα, τρία χρόνια μετά και αφού μας είχατε απαντήσει ότι ξεκινάει σύντομα το έργο αποκατάστασης, δυστυχώς,  είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.  

Ο ιστορικός χώρος, ακόμη και σήμερα, βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη! Δεν υπάρχει προσβασιμότητα στο σημείο. Εκτός από τους ντόπιους – και όχι όλους – οι επισκέπτες της περιοχής αγνοούν την ύπαρξή του. Η διδαχή του πατριωτισμού, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας του Αθανάσιου Διάκου, στις νεότερες γενιές δεν αποτυπώνεται εκεί που γράφτηκε η ιστορία.

Οι αποσπασματικές εξαγγελίες που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, περί πρωτοβουλιών με σκοπό την ανάδειξη του εν λόγω χώρου με τον σχεδιασμό για απαλλοτρίωση έκτασης 10 στρεμμάτων, δυστυχώς, δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο. Αυτό που συνεχίζει και επικρατεί σήμερα, είναι πλήρης απαξίωση του τοπωνύμιου, με τον τόσο σημαίνοντα συμβολισμό για την περιοχή μας. 

Επειδή, η υφιστάμενη κατάσταση στον εν λόγω χώρο, στην οποία εκλείπει κάθε πρόσβαση, δεν περιποιεί τιμή για κανέναν αιρετό της περιοχής.

Επειδή, σε κάθε μας ερώτηση πλείστες ήταν οι αναφορές και οι υποσχέσεις πάσης φύσεως αιρετών, για την ανάδειξη του περίφημου ιστορικού τριγώνου Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος

Επειδή, στη Φθιώτιδα και στην ιστορία που φέρει αυτή η περιοχή, αξίζει η αναγνώριση του πολιτιστικού κεφαλαίου της, ιδίως δε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όπου και λάβουν χώρα εορταστικές εκδηλώσεις.

Επειδή, η Περιφερειακή Διοίκηση διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στη διαδικασία αυτή και οφείλει,

στο μέτρο που της αναλογεί να συμβάλει, ελέγξει/παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των ανωτέρω εκτιθεμένων ή άλλων σχετικών με το θέμα πρωτοβουλιών εκ μέρους θεσμικών παραγόντων της περιοχής, καθώς και του αρμοδίου Υπουργείου. Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης

  1. Είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής να δοθεί άμεσα λύση στην πρόσβαση στο σημείο του μνημείου αλλά και στον χώρο της μάχης της Αλαμάνας;
  2. Γνωρίζει αν πρόκειται να μεριμνήσει κάποια εκ των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να πραγματοποιηθεί η ανάπλαση – διαμόρφωση του τόπου της ιστορικής μάχης;
  3. Γνωρίζει αν πρόκειται να κατασκευαστεί η γέφυρα – σύμβολο του αγώνα, το θρυλικό γεφύρι της Αλαμάνας;
  4. Θα συμπεριληφθεί στους τουριστικούς προορισμούς της Στερεάς Ελλάδας το τοπωνύμιο;
  5. Θα είναι η αρχή για να αποκτήσει επιτέλους σάρκα και οστά η αξιοποίηση του ιστορικού τριγώνου της ιστορίας μας;

 

Για την περιφερειακή παράταξη

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ 

Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος

Λάμπου Σπυρίδων Οι συνυπογράφοντες 

ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ( επικεφαλής)

Αγγελακόπουλος Απόστολος

Αγγελόπουλος Γεώργιος

Αγγελοπούλου Βασιλική

Αλεξίου Ιωάννης

Γκλέτσου Ελευθερία

Δρόσος Παρασκευάς

                                         Λύκος Βασίλειος

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 9:15 am


ΠΑΣΟΚ: ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ανακοινώθηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές

του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής

Συνοπτική παρουσίαση

Αδάμου Κωνσταντίνα

Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, π. Βουλευτής. Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ιδιοκτήτρια Φροντιστηρίου.

Αεράκης Μιχάλης

Γεννήθηκε στα Ανώγεια Κρήτης. Καταξιωμένος Έλληνας ηθοποιός με συμμετοχές σε πλήθος κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Διετέλεσε 17 χρόνια καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης. Είναι δάσκαλος σε Δραματική Σχολή.

Αλίρη Χριστίνα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος Χημικού τμήματος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Μικροβιολογίας Υδάτων της Ιατρικής Σχολής Πατρών.

Είναι Αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου και εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση.

Αντωνοπούλου Μαριζέτα

Διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο αντικείμενο «Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική στην Σύγχρονη Ελλάδα». Εργάστηκε σε πολυεθνικές εταιρείες ως σύμβουλος μάρκετινγκ και υπεύθυνη ποιότητας.

Αρμενάκη Κρυσταλλία

Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο Έβρου. Απόφοιτος Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αρναούτογλου Σάκης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.  Σπούδασε μετάφραση – διερμηνεία στο Μόναχο και Μετεωρολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι Δημοσιογράφος, υπεύθυνος για την επιμέλεια και παρουσίαση των Δελτίων Καιρού της ΕΡΤ.

Βακουφτσή Κερασίνα (Σούλα)

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Έχει εργαστεί,

στον τραπεζικό τομέα και είναι συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος ΕΤΒΑ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Είναι Γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδος και Πρόεδρος Τριτέκνων Νομού Μαγνησίας «Η ΑΡΓΩ».

Βαρδακαστάνης Ιωάννης

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο,. Είναι Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, τριτοβάθμιας οργάνωσης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιων παθήσεων και των οικογενειών τους. Είναι επίσης Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία, οργάνωσης του αναπηρικού κινήματος.

Βερούλη Άννα

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό το 1982 και Πρωταθλήτρια Κόσμου το 1983. Είναι Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Βουρεξάκη Ταμπουρατζή Κατερίνα

Κατάγεται από τα Δωδεκάνησα. Φαρμακοποιός, Μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Δ.Σ. της Φαρμακευτικής Εταιρείας Ελλάδος. Είναι μέλος της UNESCO με διακρίσεις στον πολιτισμό.

Βρεττού Αγάθη-Ρόζα

Κατάγεται από Λευκάδα. Διδάκτωρ Ιατρός – Καρδιολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝ «Αττικόν», με εξειδίκευση στην Ηχωκαρδιογραφία και Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς στο Νοσοκομείο Emory των ΗΠΑ.

Δαφέρμου Μαρία

Γεννήθηκε στα Χανιά. Φιλόλογος Υποψήφια Διδάκτωρ και ερευνήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης με αντικείμενο τα έμφυλα στερεότυπα στην εκπαίδευση. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη γλωσσολογία. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός

Δημόπουλος Παναγιώτης

Κατάγεται από το Σέρβο Γορτυνίας και Πετράλωνα Ζαχάρως-Φιγαλίας. Είναι Καθηγητής Βοτανικής και Οικολογίας στο Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.

Ζαγοράκης Θοδωρής

Γεννήθηκε στη Λυδία Καβάλας και αφοσιώθηκε στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο, 120 φορές διεθνής. Είναι Ευρωβουλευτής, π. Πρόεδρος ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος το 2004 στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ζαρωτιάδης Γρηγόρης

Καθηγητής Οικονομικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, π. Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών. Μέλος Διοίκησης του ΑΠΘ. Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομικών Πανεπιστημίων Νότιας Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξείνιων Χωρών.

Θεοδώρου Μαρινίκη

Κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας. Δικηγόρος σε θέματα εμπορικού και φορολογικού δικαίου. Κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κάτοχος πτυχίου Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Καλλιακμάνης Γεώργιος

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Είναι αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

 

Καρχιμάκης Λευτέρης

Καταγωγή από Σητεία Κρήτης. Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στη Χάγη της Ολλανδίας. Διδάσκει Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων ως Λέκτορας και υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Leiden.

Κικίλιας Ηλίας

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών. Είναι Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και Γενικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Κουνάκης Παναγιώτης

Γεννήθηκε στη Ρόδο. Μαθηματικός, κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Management, με εξειδικευμένη γνώση στα προβλήματα των εμπορικών, ξενοδοχειακών και μεταποιητικών επιχειρήσεων της Δωδεκανήσου. Ασχολείται με την χρυσοχοΐα και την ωρολογοποιία της οικογενειακής  επιχείρησης.

Κουράκης Γιάννης

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Εργάστηκε στη ΔΕΗ- ΔΕΔΔΗΕ, π. Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος Διοίκησης της ΓΣΕΕ, π. Δήμαρχος Ηρακλείου, π. Βουλευτής Ηρακλείου,

π. Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος σε θέματα Αθλητισμού.

Λαμπράκης Γρηγόρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μηχανικός Η/Υ, μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ στο London Metropol itan University. Εργάστηκε ως Προγραμματιστής στη ΔΕΗ. Γιος του αείμνηστου Βουλευτή Πειραιά, Βαλκανιονίκη και Αγωνιστή της Δημοκρα­τίας και της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Μανιάτης Γιάννης

Γεννήθηκε στο Άργος. Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Βόννης, π. Βουλευτής Αργολίδος, π. Υπουργός και Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

Μαρκογιαννάκη Όλγα

Γεννήθηκε στην Κοζάνη. Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.

Μπουτζέτη Μαρία

Απόφοιτος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ Πολιτικής Επικοινωνίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Είναι Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας.

Ξυλούρης Νίκος

Γεννήθηκε στην Κρήτη και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι Ιατρός με ειδικότητα στην ρομποτική χειρουργική ορθοπεδική. Συνεργάζεται με το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κοινωνικό Ιατρείο Μητροπόλεως Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως.

Πάζιος Γιάννης

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Απόφοιτος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας. Διευθύνων Σύμβουλος της Αγροτικής Ένωσης Α.Ε - Αγροσυμβουλευτικές Υπηρεσίες.  

Παπανδρέου Νίκος

Ευρωβουλευτής. Απόφοιτος Οικονομικών Πανεπιστημίου Yale. Διδάκτωρ Οικονομικών Πανεπιστημίου Princeton. Έχει διδάξει Οικονομικά στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Woodrow Wilson του Πανεπιστημίου του Princeton και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Πετράκης Σταύρος

Κατάγεται από τη Χαλκίδα. Είναι δάσκαλος με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Διατέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων.

Πλέσια-Ευσταθοπούλου Αικατερίνη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Πολιτικός Μηχανικός και Μηχανικός Περιβάλλοντος. Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Cambridge University στο αντικείμενο της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Ρίζου Αικατερίνη

Γεννήθηκε στην Άρτα. Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, ασκεί μάχιμη δικηγορία με ενασχόληση σε θέματα εμπορικού και τραπεζικού δικαίου, αναγκαστικής εκτέλεσης, εμπράγματου δικαίου και κτηματογράφησης.

Σαμαρά Οικονόμου Μυρτώ

Κατάγεται από τη Δράμα και την Αλιστράτη Σερρών. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. με αντικείμενο την Ψυχοφαρμακολογία στη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας.

Σαχινίδης Φίλιππος

Γεννήθηκε στον Καναδά και μεγάλωσε στη Λάρισα. Διδάκτωρ Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Manchester, π. Βουλευτής Λάρισας, π. Υφυπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και π. Υπουργός Οικονομικών, με πλούσιο συγγραφικό έργο.

Σπυρόπουλος Ανδρέας

 Γεννήθηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Είναι Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μηχανολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Παραγωγής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Ηλεκτρολόγων Ε.Μ.Π.

Στεφόπουλος Χρήστος

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Ιατρός – Καρδιολόγος  με ειδίκευση στις νεότερες υπερηχογραφικές τεχνικές, με συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Κατερίνη.

Σωτηροπούλου Γεωργία

Γεννήθηκε στη Λαμία. Ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Ως αγρότισσα συμμετέχει σε συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου. Ήταν υποψήφια βουλευτής. Η οικογένειά της ασχολείται επίσης με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Τανιμανίδου Στεφανία

Γεννήθηκε και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο International Hellenic University στα χρηματοοικονομικά και τραπεζικά, π. Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Τσιλιμίγκας Νικόλαος

Γεννήθηκε στην Αγρελιά Τρικάλων. Καρδιοχειρουργός, Τακτικός και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διευθυντής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αμβούργου, Τμήμα Χειρουργικής Καρδιάς Αγγείων Θώρακος, Διευθυντής Τμήματος Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς.

Τσουκαλάς Κώστας

Δικηγόρος, Εργατολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία. Ειδικευμένος στο εργατικό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, τραπεζικό δίκαιο, έχει διαμορφώσει μέρος της επικρατούσας νομολογίας των ανωτάτων δικαστηρίων.

Τσούμας Γιώργος

Κατάγεται από τη Ναύπακτο. Είναι Μηχανι­κός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. στον τομέα Πολεοδομία – Χωροταξία. Είναι Συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Χουλιάρας Κωνσταντίνος

Γεννήθηκε στο Ίλιον Αττικής. Απόφοιτος Χημικού Τμήματος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι ιδιοκτήτης φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης στο Ίλιον.

Χρυσόγονος Κώστας

Γεννήθηκε στις Σέρρες. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στα Πανεπιστήμια Ρέγκενσμπουργκ και Αννόβερου.

 

Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας


Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 9:13 am


ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Η ΦΡΕΓΑΤΑ «ΥΔΡΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ;

Λάβαμε και παραθέτουμε:

Το εφοπλιστικό κατεστημένο της ποντοπόρου Ναυτιλίας επέβαλε στην κυβέρνηση της ΝΔ μαζί και η ΕΕ από την πρώτη στιγμή της πολεμικής αντιπαράθεσης στην Ερυθρά Θάλασσα να έχει ενεργό ανάμειξη στην πρωτοβουλία για αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή της Ερυθράς
Θάλασσας.

Το φαιδρό επιχείρημα του Πρωθυπουργού μαζί και των Υπουργών της Εθνικής άμυνας, των Εξωτερικών και της Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν η «ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας».
Ενδεικτικά ο ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτης, δήλωσε:
«Ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει πλέον το 17% του παγκόσμιου στόλου, γεγονός που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση, αντιπροσωπεύοντας το 1/6 της παγκόσμιας χωρητικότητας».

Το αντιδραστικό αυτό αφήγημα πρωτοβγήκε στην δημοσιότητα από την ΕΕΕ, τα μέλη της οποίας διακινδυνεύουν καθημερινά την ζωή των πληρωμάτων με τα πλοία τους που εισέρχονται στην επικίνδυνη θαλάσσια ζώνη.

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» αναχώρησε από την Ελλάδα στις 26 Φλεβάρη, δηλαδή βρίσκεται εκτός Ελλάδας 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα μας 52 ημέρες.
Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η συμμετοχή της φρεγάτας θα είναι διαρκής για όσο διάστημα συνεχίζεται η πολεμική σύγκρουση.
Η αποστολή της φρεγάτας μεταξύ των άλλων είναι «η συνοδεία εμπορικών πλοίων στην περιοχή της επιχείρησης και η προστασία εμπορικών πλοίων από επιθέσεις».
Μαζί με την ελληνική φρεγάτα βρίσκονται και αντίστοιχα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας».

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ,

εμπλέκει την χώρα και το στρατιωτικό προσωπικό στους επικίνδυνους και εγκληματικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΕΕ. Αυτή την φορά στο όνομα των
εφοπλιστικών συμφερόντων.
Το ημερήσιο κόστος ανάπτυξης εκεί της φρεγάτας φθάνει το μισό εκατομμύριο ευρώ, δαπάνη
που βαραίνει το εκάστοτε μέλος – κράτος δηλαδή τον ελληνικό λαό αφού δεν καλύπτεται από
κάποιο ευρωενωσιακό κονδύλι!

Στο τέλος ο λογαριασμός που θα έρθει στον ελληνικό λαό θα ξεπεράσει κατά πολύ τις
κακόφημες «ευεργεσίες και δωρεές τους» που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια από τα
υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει από την ασύδοτη επιχειρηματική δράση τους!

Και όλα αυτά για το πιο παρασιτικό τμήμα του εγχώριου κεφαλαίου, του οποίου η φορολογία επί
των πλοίων ανέρχεται στο τερατώδες ποσόν των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ το έτος!!!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

http://vathikokkino.gr/archives/151412

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 5:18 pm


ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 5 «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ...

Η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τις κατηγορίες για ευνοιοκρατία κατά την επιλογή ενός συναδέλφου της από το κόμμα της για μια ανώτερη και πιο επικερδή θέση εργασίας.

Η πιθανότητα να μην λάβει ξανά το χρίσμα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο είναι κάτι που συζητιέται έντονα στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του και το Euronews, ξεχωρίζοντας μάλιστα επτά «μνηστήρες» για την εν λόγω θέση. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο χαρακτηρίζει και ως «άσο».
Οι υπόλοιποι είναι ο «μάγος» Μάριο Ντράγκι, η «αειθαλής» Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το «outsider» Αντρέι Πλένκοβιτς, η «ασκούμενη» Ρομπέρτα Μέτσολα, η «τραπεζίτης» Κριστίν Λαγκάρντ και ο «σχεδιαστής στρατηγικής» Κλάους Γιοχάνις, ενώ αναλύονται τόσο τα βασικά πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματά τους.
Μάριο Ντράγκι, ο «μάγος»    ,
Η ομιλία του Ντράγκι στο κοινωνικό φόρουμ υψηλού επιπέδου στο Λα Χούλπε στις 16 Απριλίου χαιρετίστηκε από τον ιταλικό Τύπο ως μια έμμεση ένδειξη για διεκδίκηση μιας κορυφαίας θέσης στην ΕΕ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει τη φήμη του ανθρώπου που κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν σαν να κάνει μαγικά, σύμφωνα με το Euronews.

Πλεονεκτήματα: Είναι ο πιο γνωστός Ευρωπαίος πολιτικός κουβαλώντας μια αύρα αλάθητου, ενώ θεωρείται επίσης ότι είναι υπεράνω των κομματικών πολιτικών.

Μειονεκτήματα: Ο κίνδυνος του να επιλέγεται κάποιος που είναι «πολύ καλός» σε μια κορυφαία θέση, μπορεί να επισκιάσει όλους τους άλλους, κάτι που οδήγησε τα ιταλικά κόμματα να τραβήξουν την πρίζα από την πρωθυπουργία του.
Πιθανότητες: Οι ηγέτες της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές είναι απίθανο να απορρίψουν τον Ντράγκι. Ακόμη και ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι τον «συμπαθεί».
 
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η «αειθαλής»
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ - ο οποίος θα είναι βασικός διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για τις επόμενες κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ - δήλωσε πριν από την ειδική σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Απρίλιο ότι η επόμενη Επιτροπή πιθανώς να είναι «οικονομικής φύσεως».
Αν αυτό είναι αλήθεια, ποιος θα ήταν καλύτερος από τη σημερινή διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για την κορυφαία θέση, διερωτάται το Euronews.
Το όνομα της πρώην επιτρόπου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ακούγεται πάντα, όταν συζητιούνται θέσεις-κλειδιά της ΕΕ. Το όνομά της είχε ήδη κυκλοφορήσει το 2019, όταν τελικά διορίστηκε η φον ντερ Λάιεν.

Πλεονεκτήματα: Θα μπορούσε να είναι η πρώτη επικεφαλής της Επιτροπής από την Ανατολική Ευρώπη μετά τη «Μεγάλη Διεύρυνση» της ΕΕ με χώρες από το πρώην σοβιετικό μπλοκ.
Μειονεκτήματα: Μόλις διορίστηκε εκ νέου ως διευθύντρια του ΔΝΤ και σε σύγκριση με άλλους υποψηφίους, έχει λιγότερες διασυνδέσεις με τους βασικούς ιθύνοντες στις Βρυξέλλες.
Πιθανότητες: Ισχυρή στο Συμβούλιο για την υποστήριξή της στις ανατολικές χώρες, αβέβαιες θα είναι οι αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Αντρέι Πλένκοβιτς, το «Outsider»

Εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν αναλάβει ξανά την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχει και άλλα «κρυφά όπλα», όπως είναι ο Αντρέι Πλένκοβιτς.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός ηγείται της κυβέρνησης από το 2016 και ίσως μπει στον πειρασμό να ακολουθήσει μια πιο διεθνή καριέρα μετά το «θρίλερ» που αναμένεται στην Κροατία από τα αποτελέσματα των εκλογών. Οι συντηρητικοί που κυβερνούν την Κροατία ήρθαν πρώτοι στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, αλλά με λίγο λιγότερες έδρες απ' ό,τι το 2020, γεγονός που προοιωνίζεται δύσκολες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό πλειοψηφίας.

Πλεονεκτήματα: Μακρόχρονη εμπειρία ως επικεφαλής κυβέρνησης, προέρχεται από το νεότερο κράτος μέλος της ΕΕ, κάτι που αποτελεί ένα μήνυμα καλής θέλησης προς τις υποψήφιες χώρες που βρίσκονται στη λίστα αναμονής.
Μειονεκτήματα: Είναι περισσότερο πολιτικός από αυτό που θέλει η συγκεκριμένη θέση.
Πιθανότητες: Η φιλία με πολλούς συναδέλφους ηγέτες της ΕΕ μπορεί να διευκολύνει τον διορισμό του, αλλά η επιβεβαίωση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα δημιουργίας συνασπισμού στο Κοινοβούλιο.
Ρομπέρτα Μέτσολα, η «ασκούμενη»
Όταν το περιοδικό Time συμπεριέλαβε τη Ρομπέρτα Μέτσολα στους 100 αναδυόμενους ηγέτες που θα διαμορφώσουν τον κόσμο το 2023, η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την εγκωμίασε. «Μην υποκύψεις ποτέ στον κυνισμό. Μπορείς να γίνεις ο κινητήριος μοχλός της αλλαγής», συμβούλευσε η σημερινή επικεφαλής της Επιτροπής τη νεότερη πολιτικό που θα μπορούσε τώρα να διαδεχθεί τη μέντορά της.
Στη σύντομη διεθνή καριέρα της, η Μέτσολα έγινε η πρώτη πολιτικός της ΕΕ που συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πλεονεκτήματα: Χάρισμα και νεότητα, καθώς και ισχυρά φιλοευρωπαϊκά διαπιστευτήρια.
Μειονεκτήματα: Έλλειψη διεθνούς εμπειρίας, καμία προηγούμενη εργασία σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για τους ηγέτες της ΕΕ.

Πιθανότητες: Πιο εύκολη στο Κοινοβούλιο ως απερχόμενη πρόεδρος, πιο δύσκολη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μητσοτάκης, ο «Άσος»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να αποδειχθεί άλλος ένας άσος στο μανίκι του ΕΛΚ, αν τα πράγματα δυσκολέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε ένα πρόσφατο tweet, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε ότι ο Μητσοτάκης «εκπροσωπεί την ηγεσία του ΕΛΚ στα καλύτερά της» λόγια που μάλλον δεν θα έλεγε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το Euronews.
Ο Μητσοτάκης είναι μια συμπαθής προσωπικότητα στη ΕΕ και θα μπορούσε επίσης να είναι μια καλή επιλογή για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαδεχόμενος τον Σαρλ Μισέλ, εάν το ΕΛΚ δεν καταφέρει να πάρει τη θέση της Επιτροπής.
Στην πρόσφατη εκδήλωση του Euronews ON AIR, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τρεις κύριες κινήσεις για την επόμενη θητεία της ΕΕ: Στρατηγική αυτονομία, ανταγωνιστικότητα και επισιτιστική ασφάλεια.

Πλεονεκτήματα: Προηγούμενη εμπειρία ως ηγέτης χώρας μέλους της ΕΕ. Μιλάει καλά αγγλικά, γαλλικά και αρκετά καλά γερμανικά για να μιλήσει στην ολομέλεια στην ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης.
Μειονεκτήματα: Η οσμή εγχώριου σκανδάλου θα μπορούσε να τον καταστήσει επικίνδυνη επιλογή, ξεκαθαρίζει το Euronews.
Πιθανότητες: Στηρίζεται στην πολιτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ως υποψήφιος του ΕΛΚ.

Κριστίν Λαγκάρντ, η «Τραπεζίτης»

Η σημερινή προέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα αποτελούσε άλλη μια καλή επιλογή, αν η προφητεία του Σαρλ Μισέλ για μια «οικονομική» Επιτροπή επιβεβαιωθεί, ιδίως αν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
Το 2019, κέρδισε το τιμόνι της ΕΚΤ δεδομένης της ώθησης του Εμανουέλ Μακρόν και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και πάλι η επιλογή του Γάλλου προέδρου.

Πλεονεκτήματα: Καλό ιστορικό όπου κι αν έχει βρεθεί, από τη γαλλική κυβέρνηση μέχρι το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Μειονεκτήματα: Μια επιλογή που θα φαινόταν γραφειοκρατική ή αποκομμένη από τους πολίτες, πολύ κοντά στον Μακρόν (με τα καλά του και τα κακά του).
Πιθανότητες: Αν το όνομά της εμφανιστεί στο τραπέζι των ηγετών, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι ξεμένουν από ιδέες και ότι θα μπορούσε να είναι μία από τις τελευταίες καλές διαθέσιμες επιλογές. Θα μπορούσε, ωστόσο, να κερδίσει την υποστήριξη ενός δεξιόστροφου Κοινοβουλίου;

Κλάους Γιοχάνις, ο «σχεδιαστής στρατηγικής»

Τι γίνεται αν ο Μισέλ κάνει λάθος και η Ευρώπη επιλέξει μια Επιτροπή με άλλον χαρακτήρα μακριά από το οικονομικό πεδίο; Σε αυτή την περίπτωση, το όνομα του Ρουμάνου προέδρου μπορεί να εμφανιστεί σαν «λαγός μέσα από καπέλο μάγου».
Ο Κλάους Γιοχάνις είναι επίσης υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ - αν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε φαίνεται να έχει το προβάδισμα σε αυτή την κούρσα - οπότε έχει ένα έτοιμο όραμα για την άμυνα της Ευρώπης που θα μπορούσε να ανακυκλωθεί για την επόμενη Επιτροπή.

Πλεονεκτήματα: Υποψήφιος από μια ανατολική χώρα και το ΕΛΚ.
Μειονεκτήματα: Εξαρτάται από την έκβαση της κούρσας για το ΝΑΤΟ.
Πιθανότητες: Έχει σχετικά καλή εικόνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά χρειάζεται την πλειοψηφία του ΕΛΚ στο Κοινοβούλιο.


Με πληροφορίες από Euronews

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 5:09 pm


ΞΙΝΙΣΕ ΤΗ ΜΟΥΡΗ ΤΗΣ! Η ΣΕΡΒΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΤΑ "ΕΧΩΣΕ" ΑΓΡΙΑ ΣΤΗΝ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ...

Δείτε την ξινισμένη μούρη της Μπακογιαννη την ώρα που της τα "χώνει" η Σερβα.

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 5:00 pm


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Η Ε.Μ.Υ. εξέδωσε το υπ. Αριθμ. 01/19-04-2024 Έκτακτο Δελτίο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (Ε.Δ.Ε.Κ.Φ) από την Παρασκευή 19/04/2024, σε αναβάθμιση του Ε.Δ.Ε.Κ. που εκδόθηκε την 18-4-2024/1230 με γενικά χαρακτηριστικά:

 

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα Παρασκευή (19-04-24) νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο Σάββατο (20-04-24) το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

 

Πιο αναλυτικά:

 

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

 

Σήμερα Παρασκευή (19-04-24)

α. Από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Πελοπόννησο και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (ΠΕ Φθιώτιδας).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), τις Κυκλάδες,

τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

 

Αύριο Σάββατο (20-04-24)

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

 

Β. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες σήμερα Παρασκευή (19-04-24) έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

 

Ανατολική Θεσσαλία

Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο)

Νότια Πιερία

Βόρεια Εύβοια

Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια)

Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του φαινομένου θα γίνεται στα τακτικά και τυχόν έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ(www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο Twitter (@EMY_HNMS).

Οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Π.Ε. που αναμένεται να επηρεαστούν, να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή ετοιμότητα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας και τα μνημόνια ενεργειών σας, για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την εκδήλωση των φαινομένων που ενδεχομένως να προκύψουν σε δίκτυα υποδομών μας ειδικότερα σε επιβαρυμένες περιοχές σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια μας.

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Π.Ε. που αναμένεται να επηρεαστούν, να προβούν, κατά την κρίση τους, σε περαιτέρω εξειδικευμένη ενημέρωση των αγροτών, κτηνοτρόφων κ.λπ.

Τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε., που αναμένεται να επηρεαστούν, να προωθήσουν το συνημμένο δελτίο τύπου στα ΜΜΕ της χωρικής τους αρμοδιότητας προς ενημέρωση των πολιτών,  να ενημερώσουν όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες,  τους Δήμους και τις Εθελοντικές Οργανώσεις και θα ενεργοποιήσουν τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιώτες, να προβούν σε ενέργειες περαιτέρω ενημέρωσης και πρόληψης και άμεσων επεμβάσεων σε υποδομές αρμοδιότητάς τους  και να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας σύμφωνα με το σχεδιασμό τους . Επίσης θα ενημερωθούν οι Δήμοι και οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων δια των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή ετοιμότητα, και να λάβουν τα μέτρα σύμφωνα με το σχεδιασμό τους και τις αρμοδιότητές τους, όπως ορίζονται στα εγκεκριμένα σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2».

Ειδικότερα οι Δήμοι δια των Προέδρων των Τ.Κ. να ενημερώσουν πολίτες που δραστηριοποιούνται ή εργάζονται στην ύπαιθρο (κτηνοτρόφους, αγρότες , μελισσοκόμους κλπ),  καθώς και άλλους για τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από τα πιθανόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ώστε να λάβουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους. Επίσης οι Δήμοι με περιοχές που παρουσιάζουν ιστορικό εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν σε περίπτωση που απαιτηθεί  και τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού ή πολιτών.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ:

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: 1. Τηλεοπτικό σποτ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΧΕΙΜΑΡΡΟ-ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ στον σύνδεσμο:  https://youtu.be/l1RXCTXmdl0

                                         2. ΜΟΝΟΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ στον σύνδεσμο : https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/irlandikes_diavasis_istoselida_new.pdf

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 4:50 pm


ΑΡΘΡΟ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗ "ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ"!

Η διεθνής κατάταξη της χώρας μας στην θέση 107 όσον αφορά την κατάσταση του Τύπου δεν αποτελεί εδώ και πολύ καιρό είδηση, ούτε προκαλεί (δυστυχώς) ιδιαίτερη εντύπωση πλέον. Η χθεσινή απεργία στον ιδιωτικό τομέα που προκηρύχθηκε από την ΓΣΣΕ έδωσε όμως την αφορμή για να γίνουμε, άλλη μια φορά, εμείς οι δημοσιογράφοι “θέμα” στο εξωτερικό, όσον αφορά τις σχέσεις του συναφιού μας με την εξουσία...

Ως γνωστόν, οι ενώσεις των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών (ΕΣΗΕΑ κλπ) με αιτήματα ανάλογα του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα κάλεσαν σε 24ωρη πανελλαδική 
απεργία την παραμονή (προχθές) προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν ειδησεογραφικά οι χθεσινές κινητοποιήσεις. Η απεργία αφορούσε σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα...

Ωστόσο το ότι επίσης για άλλη μια φορά φιλοκυβερνητικά μέσα λειτούργησαν “σαν να μην έγινε καθόλου απεργία” τροφοδοτώντας με κανονική ροή -ούτε καν μόνο στα έκτακτα γεγονότα- τις ιστοσελίδες τους μπορεί να θεωρείται τμήμα της εγχώριας κανονικότητας, αλλά εκτός συνόρων κάνει ακόμη πιο γκρίζα την εικόνα για τον Τύπο (και τους δημοσιογράφους) στην Ελλάδα...

Θέλετε να δείτε πώς προσεγγίζει αυτή την παραφωνία η γερμανική εφημερίδα ΤΑΖ με μια δηλητηριώδη και καυστική ανταπόκρισή της χθες από την Αθήνα;

“Όπως όλοι οι Έλληνες, οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης επηρεάστηκαν επίσης από τον τοπικό πληθωρισμό με εκρηκτικές αυξήσεις τιμών” γράφει αναφορικά με την ακρίβεια που υπήρξε και ένα από τα κεντρικά ζητήματα της απεργίας. Άλλωστε “οι Έλληνες έχουν ήδη τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη από όλους τους κατοίκους, μετά την Βουλγαρία, στην Ευρωζώνη”...

Κατά την εφημερίδα όμως το γεγονός ότι ενώ υπάρχει αυτή η πραγματικότητα “δεν ακολούθησαν όλα τα μέσα ενημέρωσης την απεργία” αποτελεί “την άλλη όψη του νομίσματος στην ύπουλη διαπλοκή μεταξύ κυβέρνησης και μέσων ενημέρωσης, την οποία η συντηρητική κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία από τις 8 Ιουλίου 2019 υπό τον συντηρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει φτάσει στα άκρα...”

Και δεν είναι μόνο αυτό. “Είναι επίσης απαραίτητη” όπως συμπληρώνει “για την κατανόηση του κατεστραμμένου τοπίου των μέσων ενημέρωσης όπως το ελληνικό: πρώτον, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης λαμβάνουν εκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία για διαφημιστικές και ενημερωτικές εκστρατείες, ενώ τα αντιπολιτευτικά ή ουδέτερα μέσα ενημέρωσης φεύγουν με άδεια χέρια....”

Η συνέχεια; Ακόμη πιο αιχμηρή: “Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι που τα καταφέρνουν καλά ανταμείβονται πλουσιοπάροχα από την κυβέρνηση. Υπό τον Μητσοτάκη, οι "δημοσιογράφοι" που είναι δεκτικοί σε οικονομικές χάρες λαμβάνουν πλουσιοπάροχα αμειβόμενες θέσεις στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό, καθώς και σε κρατικές εταιρείες - εκτός από τις θέσεις εργασίας τους στα μέσα ενημέρωσης”.

Και να ήταν ψέματα όλα αυτά! Αλλά δεν είναι...
Ο ΚΟΡΙΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 6:29 pm


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ» ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

Δελτίο Τύπου Ανανεωτικής Δύναμης

Ομολογία αποτυχίας της Δημοτικής Αρχής

Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια στην διοίκηση του Δήμου Δελφών, η δημοτική αρχή Ταγκαλή ομολογεί την πλήρη αποτυχία της στον σχεδιασμό έργων και δράσεων ύψους 28.000.000 εκατομμυρίων ευρώ, έργων σημαντικών για την ανάπτυξη του τόπου μας. Ανάμεσα σε αυτά η αποκατάσταση της οικίας Γαζή στην Άμφισσα, η προσθήκη πτέρυγας στο πρώτο δημοτικό σχολείο Άμφισσας, η περιφερειακή οδός Άμφισσας, το πρώην εκπαιδευτήριο Καψάλη στην Ιτέα,  η αποκατάσταση - αναβάθμιση του εργοστασίου λυμάτων Γαλαξιδίου, η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης Δ.Δελφών, η κατασκευή του αθλητικού κέντρου Παρνασσού κ.α.

 

Έτσι λοιπόν θα δαπανηθεί ποσό 138.506 χιλιάδων ευρώ από ιδίους πόρους του Δήμου μας ως αμοιβή για τον αναπτυξιακό οργανισμό «Αμφικτιονίες Α.Ε.» με έδρα την Λαμία,  προκειμένου να λάβει την αναγκαία υποστήριξη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας ώστε να υπάρξουν πιθανότητες να ολοκληρωθούν τα έργα. Ουδείς βεβαίως θα είχε αντίρρηση να υπάρξει συνεργασία του δήμου με τον συγκεκριμένο οργανισμό, εάν μιλούσαμε για νέες δράσεις που θα απαιτούσαν πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία. Όμως στην προκειμένη περίπτωση τα έργα έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια και έπρεπε οι διοικούντες να γνωρίζουν τις όποιες αδυναμίες των υπηρεσιών που εποπτεύουν. Τώρα που δυστυχώς τα περισσότερα από τα έργα αυτά απεντάχθηκαν,

ή έχουν σταματήσει να υλοποιούνται εδώ και καιρό, μάλλον για στάχτη στα μάτια του κόσμου μοιάζει η κίνηση αυτή.

Οι σύμβουλοι της παράταξης μας καταψήφισαν την συγκεκριμένη σύμβαση στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην Δημοτική Επιτροπή της περασμένης Τρίτης 16 Απριλίου.  Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται περίτρανα η ανικανότητα της σημερινής διοίκησης να δώσει ουσιαστικές λύσεις στο θέμα της υλοποίησης των έργων και στην απορροφητικότητα των εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 6:26 pm


ΈΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ...

Της Ιωάννας Υψηλάντη
Ένα δείγμα δωσιλογισμού και πώς εφαρμόζεται, από μία..."ανεξάρτητη" χώρα.
Λες και η Ελληνική σημαία αποτελεί λάφυρο, για κάθε υποκείμενο.


Φανταστείτε να έχει βομβαρδίσει την πρεσβεία μας, στην Ρώμη, η Τουρκία και να καταδικαζόταν η Ελλάδα, αν απαντούσε!
ΤΡΕΛΑΑΑΑΑ!

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 6:50 pm


ΒΙΝΤΕΟ! Ο ΝΙΟΠΑΝΤΡΟΣ ΞΕΣΑΛΩΣΕ!

Με τέτοια "αριστερά"... τύφλα να ΄χει η δεξιά...

Τα είπε όλα ο παλίκαρος...


Τα βίντεο από το Καθίκι

Νίκος Κλειτσίκας... τι να σχολιάσεις;

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 6:25 pm


ΜΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΛΙΤΣΑ

Γράφει ο mitsos175

Η πρώτη και μοναδική φορά που είχα παρακολουθήσει εκπομπή του Γλίτσα – Αυτιά ήταν πολύ παλιά. Ως άνεργος ενδιαφερόμουν για κάποια προγράμματα του ΟΑΕΔ (σήμερα λέγεται ΔΥΠΑ) κι ο τύπος αυτός έλεγε «σε λίγο μαζί, σας να σας πούμε για τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ».
Στον οργανισμό είχα πάει τις προηγούμενες μέρες να ρωτήσω, αφού το διαφήμιζε το χαζοκούτι, αλλά «δεν ήξεραν τίποτα». Που να φανταστώ πως τα έλεγαν για να τους βλέπουμε! Έτσι κάθισα να παρακολουθήσω την εκπομπή του Γλίτσα με το «Μ» κεφαλαίο.

Είδα ένα σωρό άσχετα θέματα, άκουσα ένα σωρό ανοησίες, νευρίαζα, αλλά κάθε λίγο ο ψεύτης παρουσιαστής ανακοίνωνε πως «μετά τις διαφημίσεις θα δούμε τα νέα προγράμματα που θα βοηθήσουν τους ανέργους». Οπότε έβλεπα και τις διαφημίσεις για να μη χάσω την «ενημέρωση».
Η εκπομπή των βόθρων και των ψεμάτων τέλειωσε κατά το μεσημέρι κι από το πρωί δεν είπε ούτε μια λέξη εκτός από το «θα δούμε» για τα περιβόητα προγράμματα. Δε χρειάστηκε κάτι άλλο για να καταλάβω πως το γλοιώδες αυτό υποκείμενο μας δούλευε κανονικά. Το θεώρησα μεγάλη προσβολή, αφού έπαιζαν με τον πόνο μας. Από τότε φυσικά δεν ξαναείδα ούτε ξανάκουσα τις βλακείες του και τα εμέσματά του.

Βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν μυαλό. Αυτούς εκμεταλλεύτηκε και σε αυτούς απευθύνεται τώρα που θα γίνει ευρωβουλευτής. Είναι σχεδόν σίγουρο πως θα γίνει, αφού οι δεξιοί ψηφοφόροι αγαπάνε τους θρασύδειλους, τους κουραδόμαγκες, τους υποταγμένους, τους απατεώνες, τους ψεύτες, τους δοσίλογους, κι κείνες που δείχνουν στήθος και μπούτι. Με αυτά τα κριτήρια ψηφίζουν και βέβαια όποιον τους κάνει το ρουσφέτι.

Ο Γλίτσας ποντάρει ακριβώς στο ότι είχε εκπομπή, άρα πιστεύει ο βλαμμένος δεξιός ψηφοφόρος, πως θα ακουστεί μέσω του Αυτιά στις Βρυξέλες! Είπαμε, είναι ηλίθιοι, δεν καταλαβαίνουν πως κάθε παρουσιαστής εξυπηρετεί τα συμφέροντα του εργοδότη του και μην ξεχνάμε πως κι ο Βελόπουλος, αν και μέγας απατεώνας, παρουσιάζει μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις, επειδή μπαίνει καθημερινά στα σπίτια των βλαμμένων δεξιών μέσω της τηλεόρασης. Γι αυτό άλλωστε ήμουν της άποψης πως έπρεπε να διατηρηθεί πάση θυσία ο 902

Δε θα ασχοληθώ άλλο με το Γλίτσα προεκλογικά, μετά που θα βγει, θα λέει ανοησίες και θα σχολιάζουμε. Η δόση σκατίλας που πήρα από την εκπομπή του,

είχε ως αποτέλεσμα να αισθάνομαι αηδία κάθε φορά που τον βλέπω. Άλλοι με μεγαλύτερη δόση δυστυχώς συνήθισαν τη μπόχα, κι αυτός ήταν ο σκοπός των αφεντικών.

http://vathikokkino.gr/archives/151350

Δημοσιεύθηκε στις 16 April 2024 | 5:32 pm


Ο ΊΛΟΝ ΜΑΣΚ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ” ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον Μασκ (Elon Musk), κάνοντας μάλιστα λόγο για “πληθυσμιακή κατάρρευση”. Ο ιδιοκτήτης του Χ και της Tesla, έγραψε πως “η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων”.

Στην ανάρτησή του που αποτελεί αναδημοσίευση ενός προφίλ με το όνομα Luther ‘Cyrus’ και μοιράστηκε άρθρο με τίτλο “Η Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση του πληθυσμού, καθώς οι αιφνίδιοι θάνατοι εκτοξεύονται και η γονιμότητα καταγράφει χαμηλό ρεκόρ”, οι αναφορές για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα επιχειρείται να συνδεθούν με “ξαφνικούς θανάτους”, χωρίς όμως να δίνονται σχετικά στοιχεία. Στα σχόλια μάλιστα κάτω από την ανάρτηση, διεξάγεται μια συζήτηση σε υψηλούς τόνους για τον ρόλο των εμβολίων, με χρήστες του Χ να επισημαίνουν πως δεν προκύπτουν στοιχεία, ούτε στο εν λόγω άρθρο, για συσχέτιση του εμβολίου με τους ξαφνικούς θανάτους και την υπογεννητικότητα.

Η ανάρτηση του Luther ‘Cyrus’ που άρεσε τόσο στον Μασκ, γράφει:
«Η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα γίνει το πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση”, καθώς οι αιφνίδιοι και απροσδόκητοι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλη τη χώρα, ενώ τα ποσοστά γονιμότητας έχουν πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που οι ειδικοί θεωρούσαν πιθανά. Η καρδιακή ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι θρόμβοι αίματος και οι καρκίνοι ταχείας εμφάνισης σε κατά τα άλλα υγιείς νέους ανθρώπους έχουν προκαλέσει την εκτόξευση των ποσοστών θνησιμότητας στην Ελλάδα, ενώ τα επίπεδα γονιμότητας σε νέους άνδρες και γυναίκες έχουν προκαλέσει την πτώση του ποσοστού γεννήσεων στο πάτωμα, καταγράφοντας τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Η προοπτική της πληθυσμιακής κατάρρευσης στην Ελλάδα αποτελεί “ωρολογιακή βόμβα” και “εθνική απειλή” σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.»

Δημοσιεύθηκε στις 16 April 2024 | 5:32 pm


"Η ΒΑΡΕΜΑΡΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ...ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ"

Παλαιότερα τους αποκαλούσαν -κατ' ευφημισμόν- “λαμπερά ονόματα”. Ήταν οι μαϊντανοί, οι celebrities, οι ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, οι εν γένει αναγνωρίσιμοι και ... “επώνυμοι” που έμπαιναν υποψήφιοι στα κόμματα για τις εκλογές...
ο φαινόμενο επομένως δεν είναι τωρινό. Ούτε θα έπρεπε να προκαλεί κανονικά μεγάλη έκπληξη η μετατροπή των ευρωψηφοδελτίων σε 
πασαρέλες. Πλέον όμως ζούμε το απόλυτο ξεχείλωμα που έρχεται να συνδυαστεί με την ποδοσφαιρικού τύπου μεταγραφολογία, την εγκατάλειψη και των τελευταίων προσχημάτων για πολιτικές αρχές και θέσεις. Όλα ένας χυλός...

Κι εδώ που τα λέμε, οι διαφορές (στα μείζονα και όχι μόνο) γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτες. Η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή συνιστά το πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα...

Τι είναι αυτό που φανερώνει όμως η πλήρης υποταγή στο life style και στον αχταρμά; Τι άλλο από τον πανικό που έχει καταλάβει τους κοτζαμπάσηδες του κομματικού συστήματος μπροστά στην βαρεμάρα της εκλογικής πελατείας τους.

Μπορεί ακολουθώντας τις οδηγίες των ακριβοπληρωμένων επικοινωνιολόγων να το παίζουν χαμογελαστοί και κεφάτοι μπροστά στις κάμερες, αλλά βλέποντας τα στοιχεία με τις τάσεις που τους έρχονται τρέμει το φυλλοκάρδι τους. Και το δείχνουν με τα πρόσωπα που επιλέγουν.

Στο Μαξίμου δεν είναι μόνο το ποσοστό που τους ανησυχεί. Όπως πάνε τα πράγματα, η ψηφοσυλλογή θα έχει μεγάλα προβλήματα. Στο τέλος θα τους κάνει καζούρα και ο Σαμαράς ότι ακόμη και στις εφιαλτικές εκλογές του 2012 ο ίδιος είχε μαζέψει περισσότερες -σε απόλυτο αριθμό- ψήφους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, τους τα έγραψε χθες ο σύντροφος Καρτερός: “Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ’23 γυρίζουν την πλάτη στο κόμμα και στον πρόεδρό του...”       ,

Στο ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος Νίκος μαθαίνοντας τα νέα για την Μελέτη και τη ΝΔ, μια κατάθλιψη την έπαθε γιατί προηγουμένως αυτός είχε φάει πόρτα από άλλο megaλο παρουσιαστή που όλο και κάτι θα του έφερνε. Και ήδη οι άσπονδοι φίλοι του -ο Οδυσσεύς, ο Μανόλο και η Νάντια- ακονίζουν τα λεπίδια για τη νύχτα της “9ης Θερμιδόρ

Εν ολίγοις, όσο το εμπόρευμα παλιώνει και οι πελάτες στέκονται στη βιτρίνα χωρίς να μπαίνουν να ψωνίσουν, οι μαγαζάτορες νομίζουν ότι θα λύσουν το πρόβλημα μοστράροντας νέους κράχτες.

Υπάρχει, μέσα σε αυτό το σκηνικό της παρακμής και του εκφυλισμού, κάτι αισιόδοξο στον ορίζοντα; Ευτυχώς, ναι. Η φωνή των δύο χαροκαμένων γονιών των Τεμπών, της Μαρίας Καρυστιανού και του Παύλου Ασλανίδη που απαντώντας στους σπεκουλαδόρους ξεκαθάρισαν ότι δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική καριέρα “ειδικά τώρα που το απόστημα της διαφθοράς γίνεται για μας αντιληπτό στο βάθος του”...

“Θα φέρουμε την κάθαρση, όπως ξεκινήσαμε, ως πολίτες” υπόσχονται. Μια γροθιά στο στομάχι που τη χρειαζόμαστε για να παίρνουμε -τι ειρωνεία- εμείς θάρρος...
Ο ΚΟΡΙΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 16 April 2024 | 5:20 pm


"Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ..."

Δημήτρης Μπελαντής
Η επικίνδυνη γελοιότητα της Ελληνικής Αριστεράς σε όλο της το μεγαλείο.Μια στάση σαν το ουκρανικό ξανά.
Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει ευθέως την ιρανική επίθεση.Το από που παίρνει γραμμή είναι σαφές. Με την "ιερή συμμαχία" του ΝΑΤΟ και τους σιωνιστές αγκαλιά .

Το δε ΚΚΕ ξανά μιλά για " επικίνδυνη κλιμάκωση," και όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Από την μια πλευρά, καταδικάζει την γενοκτονία στη Γάζα. Φαίνεται όμως ότι όσο οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες είναι θύματα όλα βαίνουν καλώς η πάντως προβλέψιμα.Οταν ένα ισχυρό κράτος όπως το Ιράν παρεμβαίνει κατά του Ισραήλ, ουσιαστικά και υπέρ των Παλαιστινίων, το κράτος αυτό γίνεται ευθέως ιμπεριαλιστικό ακριβως σαν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ίσες αποστάσεις .Γιατί δεν κάνετε και μια πορεία στην πρεσβεία του Ιράν ;;

Οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες και οι μουσουλμάνοι είναι καλοί οσο είναι θύματα της Δύσης και του σιωνιστικού κράτους. Όλοι "αγαπάνε" στη Δύση τα θύματα. Όταν ο θύτης αντιμετωπίζει κάποιον ισοδύναμο του, αρχίζει το υποκριτικό κλάμα.Δεν μας εκπλήσσει ,και στην Ουκρανία το ίδιο έγινε.
Η ελληνική Αριστερά είναι μέρος του συστημικού προβλήματος, με πολύ λίγες εξαιρέσεις.Οχι μέρος της λύσης του.

Δημοσιεύθηκε στις 16 April 2024 | 5:15 pm


"ΚΛΕΙΣΤΗ" ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ! ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...

Μία εκδήλωση, “κλειστή” αλλά και εντελώς διαφορετική, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Aθήνα. Tη διοργάνωσε το γερμανικό κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ομιλητές ήταν Έλληνες πανεπιστημιακοί με κρατικές θέσεις, τη συντόνισε δημοσιογράφος της “Καθημερινής”, το ακροατήριο ήταν επιλεγμένο και αντικείμενό της ήταν η παρουσίαση ειδικής έρευνας-μελέτης για την αντιμετώπιση της εκλογικής ανόδου της “Άκρας Δεξιάς”, όπως την χαρακτήρισαν, στην Ελλάδα.


Δεν είναι τυχαίο ότι η εκδήλωση έγινε λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκλογές της 9ης Ιουνίου. Κι αν θεωρείται λογικό ο Κ. Μητσοτάκης να ανησυχεί σφόδρα από τις μαζικές διαρροές ψήφων της ΝΔ προς τα δεξιά -όπως δείχνουν και οι επιθέσεις που εξαπολύει- το πρώτο ερώτημα που ανακύπτει είναι από πού κι ως πού το Βερολίνο νομιμοποιείται σε μία τέτοια ανοιχτή παρέμβαση και χειραγώγηση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας μας...
Η γερμανική πρωτοβουλία εξελίχθηκε μέσω του κομματικού ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το SPD και έχει τη δική του προϊστορία. Μάλιστα η ειρωνεία είναι ότι το FES άνοιξε εκ νέου το παράρτημά του στο Κολωνάκι κατά την περίοδο των μνημονίων, τον Μάιο του 2012, έχοντας ουσιαστικά ρόλο “σταθμαρχείου” των Γερμανών στην Ελλάδα για να παρακολουθούν, αναλύουν και παρεμβαίνουν εκ του σύνεγγυς -όπως έπραξαν αναλογικά και άλλα τέτοια ιδρύματα- στις εγχώριες εξελίξεις. Από αυτή την άποψη οι Γερμανοί μοιάζουν να ξανάρχονται αν και στην πραγματικότητα δεν έφυγαν ποτέ, επιμένοντας να έχουν τον πρώτο λόγο και στην -κατ' ευφημισμόν- μεταμνημονιακή πορεία και προσανατολισμό της χώρας.
Κι αν πριν από δέκα και πλέον χρόνια η γερμανική “μπότα” ήταν περισσότερο οικονομική, αυτή τη φορά έχει λούστρο πολιτικό. Άλλωστε όπως φαίνεται καθαρά σκοπός της έρευνας, υπό τον τίτλο “η επαναδιεκδίκηση των ψηφοφόρων της άκρας δεξιάς από τα καθιερωμένα κόμματα”, είναι να δοθούν, απροσχημάτιστα, οδηγίες με την μορφή “προτάσεων” στα (άλλα) κόμματα για το πώς θα αναχαιτίσουν ή και θα πάρουν πίσω ψήφους από την αποκαλούμενη ακροδεξιά. Συγγραφείς της μελέτης, την οποία και παρουσίασαν, ήταν η καθηγήτρια του Παντείου Βασιλική Γεωργιάδου -η οποία ταυτόχρονα είναι πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) που χρηματοδοτείται από κρατικά κονδύλια-και η Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών (ΚΠΕ) του Παντείου Τζένη Μαυροπούλου.
Καθώς μάλιστα από την εισαγωγή της έρευνας, κιόλας, δεν κρύβεται ο φόβος για το ρεύμα που απλώνεται πανευρωπαϊκά, είναι προφανές ότι αυτή η κλειστή συγκέντρωση αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης γερμανικής πρωτοβουλίας σε όλη την Ευρώπη “για τη χάραξη πολιτικών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αναχαίτιση της εκλογικής επέλασης της ΑΔ (Άκρας Δεξιάς) στα ευρωπαϊκά κομματικά συστήματα”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στα συμπεράσματα.
Η ανησυχία γίνεται έκδηλη από τη διαπίστωση ότι “ αρκετές από τις βασικές θέσεις της ΑΔ (Άκρας Δεξιάς) , π.χ. σχετικά με τη μετανάστευση ή τα ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, ευρωπαϊκής διεύρυνσης και ολοκλήρωσης, έχουν διεισδύσει σε ένα ευρύτερο του ακραίου δεξιού πόλου πολιτικό-ιδεολογικό φάσμα” και ότι “η «κανονικοποίηση» έχει ως αποτέλεσμα κόμματα και δυνάμεις της κατεστημένης πολιτικής σκηνής να υιοθετούν τη ρητορική, το στυλ και αρκετές από τις αυταρχικές και νατιβιστικές θέσεις της άκρας δεξιάς”. Γι' αυτό και επιχειρούν να εντοπίσουν “τα ευάλωτα και ασταθή” σημεία “που δημιουργούν προϋποθέσεις επαναδιεκδίκησης μερίδας τουλάχιστον των ψηφοφόρων της Άκρας Δεξιάς από τα κατεστημένα κόμματα και τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου”.
Κάνοντας αναφορά σε “μείγμα πολιτικών με θολή δεξιόστροφη και αριστερόστροφη κατεύθυνση” αναγνωρίζουν επίσης ότι τα εν λόγω κόμματα “χαρακτηρίζονται από μία διαρκώς διευρυνόμενη εκλογική πολυσυλλεκτικότητα, γεγονός που σταδιακά αποστερεί από το προφίλ των ψηφοφόρων τους τα ιδιαίτερα και διακριτά χαρακτηριστικά που αυτό διέθετε κατά την πρώτη περίοδο εκλογικής ανάδειξης του συγκεκριμένου χώρου”. Και μάλιστα από τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι πλέον “η κύρια εκλογική δεξαμενή δεν εντοπίζεται στους «χαμένους του εκσυγχρονισμού» , αλλά περιλαμβάνει εκείνους που είτε βιώνουν απώλειες σε επίπεδο κοινωνικοοικονομικής θέσης είτε/και φοβούνται τον κίνδυνο τέτοιου είδους απώλειες να επισυμβούν”.
Ειδικά για τη χώρα μας το γενικό τσουβάλιασμα με τον όρο “ακροδεξιά” περιέχει πάντως και αντιφάσεις αφού στην ίδια την έρευνα αναγνωρίζεται ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων της αυτοτοποθετείται στο κέντρο και αριστερά του φάσματος. Άλλωστε ο Κ. Βελόπουλος τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «η Ελληνική Λύση δεν είναι ακροδεξιά». Σημειώνεται επίσης το εντελώς οξύμωρο να καλούνται τα κεντροαριστερά κυρίως κόμματα να υιοθετήσουν -στο πλαίσιο της “αναχαίτισης”- θέσεις των θεωρούμενων ακροδεξιών από την άνοδο των οποίων όμως αυτός που απειλείται περισσότερο στη χώρα μας είναι η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης. Ίσως έχει ως προς αυτό τη σημασία του και το γεγονός ότι στην παρουσίαση το μόνο πολιτικό πρόσωπο που έδωσε το παρών - εκπροσωπώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη- ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας ο οποίος παρέλαβε και σχετικό αντίγραφο.
Κατά τους συντάκτες της έρευνας στη χώρα μας “η κατάρρευση της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έφεραν στην επιφάνεια ριζωμένες εθνικιστικές συμπεριφορές που ευνόησαν την εκλογική άνοδο της Ελληνικής Λύσης”. Γίνεται επίσης αναφορά στους Σπαρτιάτες και τη Νίκη αλλά αναγνωρίζεται ότι η Ελληνική Λύση βρίσκεται πλέον σε “ανοδική τροχιά και σε απόσταση ασφαλείας”. Τα ευρήματα εστιάζουν δε ιδιαίτερα σε αυτήν, με την παρατήρηση ότι “η πλειοψηφία του εκλογικού σώματός της τοποθετείται στο κεντροαριστερό φάσμα του οριζόντιου οικονομικού άξονα συγκλίνοντας εν μέρει προς τη θέση του κόμματος που επίσης τοποθετείται αριστερότερα του κέντρου”.

Ενδιαφέρον πάντως έχει και η διαπίστωση ότι στον οικονομικό άξονα “ο προσανατολισμός είναι αριστερόστροφος για την πλειονότητα των εκλογέων των κομμάτων πλην εκείνων της Νέας Δημοκρατίας”. Κατά τους συντάκτες μάλιστα “το εύρημα αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως εμπόδιο: από τη μια μεριά, οι περισσότερο δεξιόστροφοι εκλογείς της ΝΔ να αποστατήσουν προς την Ελληνική Λύση· από την άλλη μεριά, ωστόσο, το συγκεκριμένο εύρημα θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι περισσότερο αριστερόστροφοι ψηφοφόροι της Ελλ. Λύσης θα ήταν δυνατόν να μετακινηθούν προς τα υπόλοιπα κόμματα που τοποθετούνται από το κέντρο και προς τα αριστερά του άξονα Αριστεράς–Δεξιάς”.

Για τη σύνταξη της μελέτης το παράρτημα του γερμανικού SPD διεξήγαγε και πανελλαδική έρευνα “από την οποία τεκμαίρεται ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων στην Ελλάδα, εγκρίνει κοινωνικές πολιτικές που θα ωφελούσαν την κοινωνία στο σύνολό της” και αυτό χαρακτηρίζεται ως “ένα επιπλέον επιχείρημα προς την κατεύθυνση της ύπαρξης δυνατότητας επαναδιεκδίκησης (σημαντικής) μερίδας εκλογέων που φέρεται να υποστηρίζει εκλογικά κόμματα της ΑΔ”.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον υπό το πρίσμα αυτό παρουσιάζουν και οι “προτάσεις πολιτικής”, όπως χαρακτηρίζονται κομψά οι γερμανικές υποδείξεις, που διατυπώνονται προς τα ελληνικά κόμματα στο κεφάλαιο με τα συμπεράσματα της έρευνας:

“Το εκλογικό σώμα, κατά ένα μεγάλο μέρος, φέρεται να προκρίνει πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας, προστασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης. Το γεγονός ότι οι πολίτες στο δείγμα μας εμφανίζονται να διαθέτουν, κατά πλειοψηφία, έναν αριστερόστροφο προσανατολισμό σημαίνει ότι το εθνικό κράτος πρόνοιας λογίζεται από αυτούς ως κομβικής σημασίας για τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλέγματος πολιτικών που εστιάζουν στην κοινωνική ένταξη και προστασία. Με δεδομένο ότι η ΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπληρώνοντας και προσανατολίζοντας τις δράσεις των εθνικών κρατών, είναι προφανές ότι πολιτικές που χαράσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο επίσης επιδρούν στους πολιτικούς προσανατολισμούς των πολιτών. Η καταπολέμηση της φτώχειας, των εντεινόμενων ανισοτήτων λόγω, επιπροσθέτως, των κρίσεων που προηγήθηκαν (οικονομική κρίση, πανδημία), όπως και των συνεπειών από την ψηφιακή μετάβαση και την κλιματική αλλαγή, απαιτούν τη χάραξη και εφαρμογή περισσότερο συμπεριληπτικών πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν παλιά και νεότερα προβλήματα κοινωνικής ένταξης, τα οποία θίγουν ολοένα και μεγαλύτερα σύνολα πολιτών. Παρότι δεν φαίνεται να υπάρχουν ετοιμοπαράδοτες συνταγές για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς εκλογικής επέλασης, ωστόσο τα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι συντονισμένες πολιτικές που προωθούν τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, εξασφαλίζουν κοινωνικές παροχές, πρόσβαση στα δημόσια αγαθά και δίκαιες αμοιβές και, επίσης, προτεραιοποιούν την ένταξη των νέων και ευάλωτων κοινωνικών κατηγοριών σε μια αγορά εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και αμοιβές είναι παράγοντες που μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά προκειμένου να εκτονωθούν τα παράπονα τα οποία λειτουργούν ως καταλύτες για την ενίσχυση της άκρας δεξιάς
”.

Ανδρέας Καψαμπέλης

Δημοσιεύθηκε στις 15 April 2024 | 1:41 pm


ΣΤΟ... ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ, Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΑ! ΌΜΟΙΟΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟ ΑΕΙ ΠΕΛΑΖΕΙ!

Της Ιωάννας Υψηλάντη Φρίκη! Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, που συμμετέχει, στο...

Της Ιωάννας Υψηλάντη
Φρίκη!
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, που συμμετέχει, στο... Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, κάθεται και παρακολουθεί την τρελή ομιλία ενός αιματοβαμμένου φασίστα και κανείς απ΄αυτούς δεν εγκαταλείπει την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την συγκατοίκηση "δημοκρατών" και ναζιστών.
Η Πρόεδρος της δήθεν Δημοκρατίας ακούει με ενδιαφέρον τον κοκαϊνομανή πραξικοπηματία και μαζί της και όλος ο συρφετός των κρατικοδίαιτων "επιχειρηματιών".
Η νομιμοποίηση του φασίστα είναι άνωθεν εντολή και εκτελείται κατά γράμμα. Είτε με πρόσκληση του στην Βουλή, είτε με φωταγώγηση της Βουλής στα κιτρινο-γάλαζα χρώματα, είτε σε οικονομικά Φόρουμ.
Όμοιος τον όμοιο αεί πελάζει!

Δημοσιεύθηκε στις 13 April 2024 | 10:28 am


Ιτεα Φωκιδας - Ειδήσεις και Νέα

Σεισμός τώρα στην Ιτέα - Newsbeast.gr

Σεισμός τώρα στην Ιτέα  Newsbeast.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2024 | 10:00 am


Φωκίδα: Σεισμός στην Ιτέα - Ant1news

Φωκίδα: Σεισμός στην Ιτέα  Ant1news

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2024 | 10:00 am


Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Ιτέα - Cretalive

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Ιτέα  Cretalive

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2024 | 10:00 am


Σεισμός τώρα στην Ιτέα - Οδηγός του Πολίτη

Σεισμός τώρα στην Ιτέα  Οδηγός του Πολίτη

Δημοσιεύθηκε στις 31 January 2024 | 10:00 am


Απτά τ' αποτελέσματα! - Η Ώρα της Φωκίδας

Απτά τ' αποτελέσματα!  Η Ώρα της Φωκίδας

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2024 | 10:00 am


Πού Ψηφίζω στη Φωκίδα - Fokidanews

Πού Ψηφίζω στη Φωκίδα  Fokidanews

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2023 | 10:00 am


Πάμε Camping στον Αγιάννη Ιτέας! - Η Εφημερίδα των Συντακτών

Πάμε Camping στον Αγιάννη Ιτέας!  Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2022 | 10:00 am


Νέο ΔΣ στον “Δεσμό” - Fokidanews

Νέο ΔΣ στον “Δεσμό”  Fokidanews

Δημοσιεύθηκε στις 27 February 2022 | 10:00 am


Φωκίδα Νέα - Πληροφορίες - EVIAPORTAL.GR

Φωκίδα Νέα - Πληροφορίες  EVIAPORTAL.GR

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2019 | 4:05 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Ιτεα Φωκιδας