Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Φωκίδας   »   Ιτεα Φωκιδας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΙΤΕΑ:ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ


του Σαράντη Μιχαλόπουλου κατοίκου Ιτέας

Παρευρέθηκα στην πρόσφατη (19.11.2019) συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας για το Μεταναστευτικό, η οποία έγινε μετά από αίτημα μίας ομάδας πολιτών και θα διαφωνήσω με κάποια κριτική που διατυπώθηκε ότι «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», δηλαδή «κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ποντίκι».
Κατά τη δική μου άποψη και με το δεδομένο ότι το θέμα ήταν ιδιαίτερα περίπλοκο, η συζήτηση ήταν αρκετά καλή, διότι αρκετοί, είτε απλοί πολίτες, είτε εκλεγμένοι σύμβουλοι αλλά και εκπρόσωποι φορέων, είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους.
Παρά τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν κάποιες στιγμές, πολλοί ακούστηκαν με προσοχή και συνέβαλαν στο να παρατεθούν επιχειρήματα εκατέρωθεν. Το πόσο αυτά τα επιχειρήματα έπεισαν είναι κάτι που δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί,
δεδομένου ότι πολλοί έχουν «κλειδωμένα» μέσα τους κάποια «πιστεύω» που δύσκολα ανατρέπονται.
Στην επιστήμη της επικοινωνίας αναφέρεται ο παρακάτω μηχανισμός εξαγωγής συμπερασμάτων.

Με βάση αυτό τον μηχανισμό, εξηγείται πως και γιατί για ένα θέμα μπορούν να υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις».
     


Για να μπορέσουμε λοιπόν να προσεγγίσουμε ένα θέμα με πιθανότητα να συγκλίνουν κάποιες «διαφορετικές απόψεις», πρέπει να εστιάσουμε στις γνώσεις και εμπειρίες που έχουν αυτοί που συζητούν και κυρίως να διευκρινίσουμε πόσο σωστά είναι κάποια «πιστεύω» που διαμορφώνουν το τελικό συμπέρασμα.
Στο συγκεκριμένο θέμα ακούστηκαν, όπως είπα, πολλές απόψεις, που, είτε είχαν το στοιχείο της υπερβολής, είτε έδειχναν μία προσκόλληση σε στερεότυπα, σαν αυτά που πολλές φορές όλοι μας χρησιμοποιούμε (π.χ. οι γιατροί είναι φοροφυγάδες, οι γυναίκες είναι κακοί οδηγοί, κλπ.).
Για παράδειγμα, πολύ συζήτηση έγινε γύρω από τον αριθμό των μεταναστών που ενδέχεται να «φιλοξενηθούν» στην Ιτέα. Κάποιοι μίλησαν για χιλιάδες και κάποιοι άλλοι για μόλις 60 (1% του τοπικού πληθυσμού). Είναι προφανές ότι και τα δύο είναι μάλλον ακραία. Το «60», διότι, ναι μεν υπάρχει τρέχουσα διαβεβαίωση από την πλευρά του πρωθυπουργού, που όμως μπορεί εκ των πραγμάτων να ανατραπεί, αν οι ροές των μεταναστών γίνουν πολύ μεγαλύτερες, αλλά και το «χιλιάδες» δεν δικαιολογείται από τα σημερινά δεδομένα, ούτε από την επίκληση επιχειρημάτων ότι «αυτοί μπορούν να φέρουν τις οικογένειές τους και τους φίλους τους, σύμφωνα με την τελευταία ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή» (και την οποία ομολογώ ότι προσωπικά δεν γνωρίζω).
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά. Κατά το λεξικό Βικιπαίδεια, ο ορισμός του Πρόσφυγα είναι :
Πρόσφυγας ονομάζεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, κάθε άνθρωπος που φεύγει χωρίς την θέληση του και έξω από το κράτος του οποίου είναι πολίτης εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου ότι εκεί θα υποστεί διωγμούς λόγω της θρησκείας ή του πολέμου , ή ακόμα εξαιτίας της ιδιότητας του μέλους μιας ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας ή των πολιτικών του απόψεων (πολιτικός πρόσφυγας), και επιπλέον τού είναι αδύνατο να εξασφαλίσει προστασία από τη χώρα του, ή, εξαιτίας του φόβου αυτού, δεν επιθυμεί να τεθεί υπό αυτή την προστασία. Μέχρι να του αναγνωρισθεί νομικά η ιδιότητα του πρόσφυγα από μία χώρα, ένας άνθρωπος μπορεί να βρίσκεται υπό το καθεστώς του «αιτούντος άσυλο». Συνήθως η αδυναμία εξασφαλίσεως προστασίας είναι αποτέλεσμα πολέμου, ωστόσο ο παραπάνω ορισμός αποκλείει τους πρόσφυγες εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Μία άλλη κατηγορία ανθρώπων που ονομάζονται πρόσφυγες και δεν περιλαμβάνονται στον παραπάνω ορισμό είναι όσοι μετεγκαθίστανται ομαδικά σε άλλη περιοχή της δικής τους χώρας, είτε εξαιτίας φυσικών καταστροφών, είτε για άλλο λόγο πάνω από τις δυνάμεις τους. Αυτοί ονομάζονται εσωτερικοί πρόσφυγες.

Στο τέλος του 2014 υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου 19,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, τα 14,4 εκατομμύρια υπό την ευθύνη της UNHCR και τα 5,1 εκατομμύρια, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, υπό την ευθύνη της UNRWA. Τα 14,4 εκατομμύρια αντιπροσωπεύουν μία αύξηση 2,7 εκατομμυρίων από το 2013 (+23%), την υψηλότερη από το 1995. Ανάμεσά τους, οι πρόσφυγες του συριακού εμφύλιου πολέμου έγιναν η μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων το 2014 (3,9 εκατομμύρια, 1,55 εκατομμύριο περισσότεροι από το προηγούμενο έτος), ξεπερνώντας τους Αφγανούς (2,6 εκατομμύρια), που αποτελούσαν τη μεγαλύτερη προσφυγική ομάδα επί τρεις δεκαετίες[3]. Τον Φεβρουάριο του 2015 η Τουρκία έγινε η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες, με 2,2 εκατομμύρια Σύρους και 300 χιλιάδες Ιρακινούς. Το Πακιστάν έρχεται δεύτερο, φιλοξενώντας 1,6 εκατομμύριο Αφγανούς. Η θρησκευτική ταυτότητα αναδεικνύεται σε σημαντική πλευρά του προσφυγικού ζητήματος στις περισσότερες χώρες φιλοξενίας προσφύγων.

Πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αναδεικνύουν τον ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ, ενάντια στους πρόσφυγες, τόσο στην Ελλάδα όσο και Διεθνώς.

Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, έχει δεχθεί κριτική, ως "επιβεβλημένος από την εξουσία, προκειμένου να απορρίπτεται με μεγαλύτερη ευκολία ένα μέρος των ανθρώπων". Η κριτική υποστηρίζει επίσης πως η φτώχεια ως λόγος μετακίνησης είναι και αυτή ένας πολύ σοβαρός λόγος, όπως και ο πόλεμος

Κατά τη συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο αναφέρθηκε ότι οι πρόσφυγες έχουν αυτή την ιδιότητα στην πρώτη χώρα που καταφθάνουν και στην οποία επικρατούν συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Αν αυτό είναι ακριβές, τότε πρόσφυγες υπάρχουν μόνο στην Τουρκία. Αυτοί που φθάνουν από την τελευταία στην Ελλάδα, έχουν την ιδιότητα, είτε του «μετανάστη», είτε του «αιτούντος άσυλο».
Η είσοδος των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από την Τουρκία. Η ΕΕ, για να ελέγξει το φαινόμενο, έκανε μία συμφωνία με την Τουρκία, το περιεχόμενο της οποίας μόνο αποσπασματικά γνωρίζουμε. Σύμφωνα με αυτά που ακούμε ή διαβάζουμε στα ΜΜΕ, οι χώρες υποδοχής (εν προκειμένω, μόνο η Ελλάδα) πρέπει να εξετάζουν μόνο τη χορήγηση ή μη ασύλου και εκείνους για τους οποίους η απόφαση είναι αρνητική, πρέπει να τους επιστρέφουν στην Τουρκία. Στην τελευταία, η ΕΕ έχει συμφωνήσει να δίνει μία οικονομική ενίσχυση. Σημειώνεται ότι η υποδοχή πρέπει να γίνεται αποκλειστικά στα νησιά.
Γι’ αυτούς που η απόφαση είναι να δοθεί άσυλο, δεν υπάρχει σαφής συμφωνία που θα διαμένουν, αν δηλαδή θα παραμένουν στην Ελλάδα ή μπορεί να οδηγούνται και σε άλλες χώρες, κυρίως από την πλευρά της συνένωσης οικογενειών.
Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία, όχι μόνο δεν ασκεί έλεγχο, ώστε να αποτρέπεται η διοχέτευση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, αλλά εκβιάζει κιόλας ότι αν η ΕΕ εφαρμόσει κάποια μέτρα ή κυρώσεις εναντίον της, εκείνη θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες.
Ένα τελευταίο στοιχείο είναι ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούν τη μέθοδο του ναυαγού, ώστε να μη μπορεί κάποιος (εν προκειμένω οι Ελληνικές Αρχές) να τους αφήσει αβοήθητους. 
Με όλα αυτά τα δεδομένα, είναι φανερό ότι η Ελλάδα είναι περίπου ανοχύρωτη. Όσο και να λέμε για φύλαξη των συνόρων, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο για τα θαλάσσια σύνορα, εφόσον δεν υπάρχει συμμετοχή και συνεργασία της Τουρκίας, ώστε να αποτρέπεται η αναχώρηση των μεταναστών από το έδαφός της.
Εδώ αρχίζουν οι μεγάλες πλάνες και οι μη ορθολογικές προσεγγίσεις. Είναι πάρα πολύ ωραίο να μιλάμε για ανθρωπισμό και χρέος μας να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που «ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους», αλλά πόσο ένας τέτοιος ανθρωπισμός υπερισχύει του έμφυτου φόβου ενός ανθρώπου για τη ζωή του, ακόμη και αν ο τελευταίος είναι ίσως υπερβολικός ;
Αν το θέμα ήταν τόσο απλό και η ατομικότητα υποτασσόταν στην κοινωνικότητα, τότε θα είχαμε παγκοσμίως μετασχηματισθεί σε χριστιανικές ή ακόμη και σε σοσιαλιστικές κοινότητες.
Είναι επίσης πάρα πολύ σωστή η εξήγηση ότι αυτούς τους μετανάστες δημιουργούν οι πόλεμοι αλλά και η φτώχεια και οι τεράστιες ανισότητες, αλλά πόσο ρεαλιστικό είναι να συζητάμε για εναντίωση στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και σε στρατιωτικούς σχηματισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, «για να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του» ;
Πόσο ρεαλιστικό είναι ακόμη να επικαλούμαστε το «διεθνές δίκαιο», όταν βλέπουμε ότι αυτό στην ουσία είναι ένα «παζάρι συμφερόντων» ; Τι έγινε με το Κυπριακό και την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή ; Τι θα γίνει με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ; Ποιοι είναι τελικά «φίλοι» μας και γιατί το κάνουν ; Πόσο ξέρουμε αν η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δεν συνοδεύτηκε και με άλλες παραχωρήσεις από πλευράς μας, ώστε αντίστοιχα να πάρουμε κάτι που μας «έκαιγε», λόγω χρεωκοπίας και μνημονίων ;
Για μένα, το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο υπαρκτό πρόβλημα για τη χώρα μας και πρέπει να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό. Οι φωνές για «ανοιχτά σύνορα» και ο καθησυχασμός περί απλής διέλευσης των μεταναστών από τη χώρα μας, καθώς ο σκοπός τους είναι να φθάσουν τελικά στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης, απλώς χαϊδεύουν αυτιά και αποσκοπούν στο να διεγείρουν ανθρωπιστικά συναισθήματα σε ένα λαό που πραγματικά δεν χαρακτηρίζεται από ρατσισμό και ξενοφοβία.
Την όμως ίδια στιγμή και οι άλλες φωνές που μιλούν για «εξισλαμισμό» της πατρίδας μας, επίσης δεν είναι ψύχραιμες και ρεαλιστικές και σκοπεύουν και αυτές να αγγίξουν την άλλη πλευρά των ανθρωπίνων συναισθημάτων και κυρίως του φόβου.
Το «εμείς δεν θέλουμε μετανάστες» είναι ανεδαφικό, αφού μετανάστες υπήρξαν, υπάρχουν και δυστυχώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αλήθεια, πόσοι ξένοι υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες ; Τι έχει γίνει με τους Αλβανούς, τους Πακιστανούς, τους Αφγανούς, τους Ινδούς και τόσους άλλους που για χρόνια δουλεύουν στα χωράφια, στις οικοδομές και σε άλλες δουλειές που εμείς, οι γηγενείς Έλληνες δεν επιλέγουμε, παρά την ανεργία που μας μαστίζει ; Τι γίνεται με τις Φιλιππινέζες, τις Ινδονήσιες, τις Αφρικανές, τις Ρωσίδες, τις Γεωργιανές, που καθαρίζουν τα σπίτια μας ή φροντίζουν παιδιά και ηλικιωμένους ανθρώπους, καθώς δεν βρίσκονται Ελληνίδες να κάνουν αυτές τις δουλειές ;

Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι κοινωνίες αλλάζουν. Και η μόνη ρεαλιστική, κατά τη γνώμη μου, προσέγγιση είναι να προσπαθήσουμε να ενδυναμώσουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας, που και την πολιτιστική μας παράδοση θα διατηρήσουν και θα προάγουν, και την κοινωνική συνοχή στη βάση ενός πραγματικού ανθρωπισμού θα ενισχύσουν.

Ως προς το πρακτικό σκέλος και το σημερινό μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα και να προσπαθούμε να ξεφύγουμε επικαλούμενοι, είτε τον φόβο ότι εξαφανιζόμαστε σαν έθνος, είτε ότι πρέπει να αρθούμε στο ύψος του απόλυτου ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης των λαών και να ανοίξουμε τα σύνορα, όταν κανείς άλλος στον κόσμο αυτό δεν ανοίγει τα δικά του.

Για το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθούν τα ακόλουθα στοιχεία, παρμένα από την ιστοσελίδα του CNNGREECE.

«Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στα νησιά σπάει κάθε μέρα κι ένα νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τους 37.208.  

Είναι ενδεικτικό ότι:

χτες ο αριθμός ήταν 37.025,

προχτές 36.498,

την 1η Νοέμβρη 35.477,

την 1η Οκτώβρη 30,644,

την 1η Σεπτέμβρη 24.735,

την 1η Αυγούστου 19.746 και

την 1η Ιουλίου 17.198.

Συνολικά 449 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη 19 Νοεμβρίου μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Από αυτούς 269 έφτασαν στη Μυτιλήνη, 130 στη Χίο και 50 στη Σάμο.

Συνολικά τις τελευταίες πέντε μέρες, στα ίδια νησιά έφθασαν 1.988 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αναλυτικά, η κατάσταση στις βασικές δομές έχει ως εξής:

Μόρια: 15.418 διαμένοντες με χωρητικότητα 3.000. Πάνω από 8.000 μένουν στον ελαιώνα δίπλα από το στρατόπεδο.

ΚΥΤ Χίου: 5.299 διαμένοντες με χωρητικότητα 1.014.

ΚΥΤ Σάμου: 6.742 διαμένοντες με χωρητικότητα 644.                    

ΚΥΤ Λέρου: 2.227 με χωρητικότητα 860.

ΚΥΤ Κω: 3.973 διαμένοντες με χωρητικότητα 816».

Υστερόγραφο : Το ενδιαφέρον των κατοίκων της Ιτέας ήταν πράγματι μεγάλο και η αίθουσα συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου αποδείχθηκε μικρή για να τους χωρέσει όλους. Μήπως έπρεπε να προβλεφθεί αυτό και η συνεδρίαση να γίνει σε άλλο χώρο (π.χ. αίθουσα εκδηλώσεων ισογείου) ; Μήπως επίσης ήρθε η στιγμή να εξετασθεί η δημιουργία τοπικής διαδικτυακής τηλεόρασης (webtv) που θα δίνει δυνατότητα σε περισσότερους κατοίκους να ενημερώνονται για τα δρώμενα αλλά και σε φορείς ή και απλούς κατοίκους να καταθέτουν απόψεις για θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία ;


Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 4:45 pm


Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1826 !!!!!!

ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΝΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 

Η Μάχη της Αράχωβας
Πριν τη μάχη !!
Ο Καραϊσκάκης, μετά το διορισμό του ως Αρχιστρατήγου της Ρούμελης, αφού ε

νίσχυσε το εκστρατευτικό του σώμα με έμπειρους οπλαρχηγούς, αναχωρεί στις 25 Οκτωβρίου 1826 από την Αθήνα προς τη Ρούμελη, δίνοντας μάχες σε διάφορα μέρη και προσβάλλοντας τοπικές εχθρικές φρουρές.
Έφθασε στη Δομβραίνα στις 27 Οκτώβρη 1826, όπου πολιόρκησε τους 300 Τούρκους που είχε αφήσει φρουρά ο Μουστάμπεης, πηγαίνοντας στην Αταλάντη για να προφυλάξει τις αποθήκες εφοδιασμού του Κιουταχή.
Η πολιορκία της Δομβραίνας συνεχιζόταν, όταν ο Καραϊσκάκης πληροφορήθηκε ότι ο Μουστάμπεης, αφού διέλυσε τα Ελληνικά στρατεύματα που προσπάθησαν να χτυπήσουν τις αποθήκες εφοδιασμού του Κιουταχή, κατευθυνόταν στη Λιβαδειά, την οποία έλεγχαν ισχυρές Οθωμανικές δυνάμεις.

Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Καραϊσκάκης στις 14 Νοεμβρίου 1826, ξεκινάει από το Κακόσι (Θίσβη) και την ίδια ημέρα διανυκτερεύει στο χωριό Πρόδρομος Βοιωτίας (Χώστια), όπου συναντάει τα στρατεύματα των Σουλιωτών, προκειμένου να δράσουν όλοι μαζί, εμποδίζοντας τα στρατεύματα του Μουστάμπεη.

Την επόμενη ημέρα (15 Νοεμβρίου 2009), το απόγευμα ο Καραϊσκάκης φθάνει στο μοναστήρι του Αγίου Σεραφείμ στο Δομπό (περιοχή Λιβαδειάς) ενώ την άλλη μέρα προωθούνται στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά, όπου και διανυκτερεύουν, αφήνοντας 60 αγωνιστές για την προστασία του, ώσπου στις 17 Νοεμβρίου 1826 βρίσκονται στο Δίστομο όπου και στρατοπεδεύουν, πριν δύσει ο ήλιος.

Στο μεταξύ, το εκστρατευτικό σώμα του Μουστάμπεη στρατοπέδευσε στην περιοχή της Δαύλειας, στις 17 Νοεμβρίου 1826, όπου οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διανυκτέρευσαν στη Μονή Αγίας Ιερουσαλήμ, δυτικά της Δαύλειας. Ο Κιουταχής είχε ενισχύσει το Μουστάμπεη στέλνοντας τον Κεχαγιάμπεη (υπαρχηγό της Στρατιάς του) και σημαντική βοήθεια που ανερχόταν συνολικά στους 2000 άνδρες από τους οποίους οι 300 ήταν ιππείς.

Σκοπός του Μουστάμπεη ήταν αρχικά να λύσει την πολιορκία του Κάστρου της Άμφισσας, το οποίο πολιορκούσαν οι οπλαρχηγοί Δυοβουνιώτης και Πανουργιάς, προελαύνοντας δια μέσου της Αράχωβας, καθώς και να χτυπήσει το εκστρατευτικό σώμα του Γαρδικιώτη Γρίβα που βρισκόταν στρατοπεδευμένο στο Δίστομο.

Η κατάληψη της Αράχωβας, από το Μουστάμπεη, ήταν το πρώτιστο μέλημα ώστε να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της στρατηγικής σημασίας, περιοχής της Αράχωβας και άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή από τις 18 Νοεμβρίου 1826.

Τα γεγονότα
Η στρατιωτική ιδιοφυία του Καραϊσκάκη είχε προδιαγράψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την περίσταση σχέδιο. Τις βραδινές ώρες στις 17 Νοεμβρίου 1826, στο Στρατηγείο του Καραϊσκάκη στο Δίστομο, παρουσιάστηκε ο απεσταλμένος του ηγούμενου της Μονής Ιερουσαλήμ Δαύλειας, ήταν ο Αραχωβίτης Μοναχός Παφνούτιος Χαρίτος, ο οποίος αποκάλυψε το σχέδιο του Μουστάμπεη για την κατάληψη της Αράχωβας.

Το εκστρατευτικό σώμα 2500 Τουρκαλβανών, ως γνωστό, βρισκόταν στη Δαύλεια, ενώ διανυκτέρευσαν στο Μοναστήρι της Ιερουσαλήμ ο Mουστάμπεης με τον Κεχαγιάμπεη και οι υπόλοιποι υψηλοί αξιωματούχοι.

Όταν έμαθε ότι ο εχθρός θα κινούσε προς την Αράχωβα, δεν έστειλε το στρατό του, να πιάσει τα στενά να την προστατεύσει, αντίθετα έστελνε μια μικρή μόνο δύναμη και παρήγγειλε στους οπλαρχηγούς του να κυκλώσουν την Αράχωβα δυτικά κι ανατολικά. Ο ίδιος θα κινούταν από Ζεμενό προς Αράχωβα, αφότου περνούσε η κύρια δύναμη των Τούρκων του Μουστάμπεη.

Οι οπλαρχηγοί Γαρδικιώτης και Βάγιας έφτασαν στην Αράχωβα στις 18 Νοεμβρίου 1826, με 500 στρατιώτες, ενώ την επόμενη ημέρα, φάνηκαν οι Αρβανίτες του Μουστάμπεη, να κατεβαίνουν από τον Παρνασσό (θέση «Μάνα»). Μόλις είδαν το χωριό αποκλεισμένο, άρχισαν να πυροβολούν και ο πόλεμος να γενικεύεται. Ταυτόχρονα ο οπλαρχηγός Χατζηπέτρου, με 400 άνδρες κατηφόριζε από την αντικρυνή πλαγιά του Παρνασσού.

Η μάχη εξακολουθούσε να είναι ζωηρή γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και στα γύρω σπίτια, όταν το μεγάλο σώμα των Τουρκαλβανών με τους αρχηγούς τους Κεχαγιάμπεη και Μουστάμπεη, έφτασαν στην Αράχωβα από το Ζεμενό και η επίθεση τους γενικεύτηκε.

Τα Τουρκικά στρατεύματα είχαν αρχίσει να καταλαμβάνουν τα ανατολικά σπίτια της Αράχωβας, ενώ οι Τούρκοι προχωρούσαν προς το κέντρο του χωριού, εγκατεστημένοι στα υψώματα πάνω από την εκκλησία του Άι- Γιώργη και στο λόφο «Λυκότρουπο» ΒΑ της Αράχωβας.

Την κρίσιμη τούτη ώρα φάνηκε να έρχεται ο Καραϊσκάκης με 800 παλικάρια από το Ζεμενό, κυνηγώντας την κύρια δύναμη των Τούρκων που είχε έρθει νωρίτερα στην Αράχωβα. Τούρκοι και Αρβανίτες διασκορπίζονται προς τους Δελφούς, ενώ χτυπιούνται από το σώμα των οπλαρχηγών Δυοβουνιώτη και Πανουργιά που ανέβαιναν από την Άμφισσα στην Αράχωβα προς βοήθεια του Καραϊσκάκη.

Οι Τούρκοι ζητάνε συνθήκη με όρους η οποία δε γίνεται δεκτή από τους Έλληνες οπλαρχηγούς Περραιβό και Ρούκη τους οποίους είχε στείλει ο Καραϊσκάκης.

H τακτική της περικύκλωσης και ο αυστηρός αποκλεισμός εφαρμόζονταν από εδώ και εξής. Στις 22 Νοεμβρίου 1826, σκοτώνεται ο Μουστάμπεης και ζητούν δεύτερη συνθήκη η οποία απορρίπτεται από τους Έλληνες.

Στις 24 Νοεμβρίου 1826, άρχισε φοβερή χιονοθύελλα. Ο δυνατός βόρειος παγωμένος αέρας με το πυκνό χιόνι που έπεφτε, έφερε σε δυσμενή θέση τους Τουρκαλβανούς οι οποίοι, μην έχοντας άλλη επιλογή, επιχείρησαν να διασπάσουν τον κλοιό με κατεύθυνση ΒΑ προς τα υψώματα της «Μάνας».

Σε αυτή την απέλπιδα προσπάθεια διαφυγής των Τουρκαλβανών, οι Έλληνες, με τη συνδρομή του Αγίου Γεωργίου, εξορμούν εναντίον τους, καταδιώκοντας τους προς τα υψώματα του Παρνασσού. Η καταδίωξη συνεχίστηκε καθ΄όλη τη νύχτα προς τα υψώματα του Παρνασσού και όσοι Τουρκαλβανοί κατόρθωσαν να φθάσουν στη Δαύλεια, πέθαναν από τις κακουχίες και το δριμύ ψύχος.

Στις 25 Νοεμβρίου 1826, ο Αρχιστράτηγος Καραϊσκάκης περιήλθε την περιοχή της Μάχης και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής της εχθρικής δύναμης. 1300 νεκροί Τουρκαλβανοί και 200 αιχμάλωτοι ενώ πολλά λάφυρα είχαν περιέλθει στους Έλληνες.

Στη συνέχεια πήγε στην εκκλησία του Άι-Γιώργη όπου προσευχήθηκε με ευλάβεια και ευχαρίστησε τον προστάτη Άγιο για τη βοήθεια του, στη νικηφόρα έκβαση της Μάχης.

Τα Eπινίκια

Την επόμενη ημέρα της Μάχης (25 Νοεμβρίου 1826), οι περισσότεροι Έλληνες, πήραν το δρόμο στο πεδίο της Μάχης για να βρουν λάφυρα και Τουρκικά κεφάλια. Έφεραν και παρέδωσαν στον Καραϊσκάκη περί τα 300 κεφάλια, για τα οποία εκείνος τους φιλοδώρησε. Με τα κεφάλια που μαζεύτηκαν, ο Αρχιστράτηγος διέταξε και έκτισαν στη θέση «Πλόβαρμα» (Πλατάνια), τρόπαιο, πύργο κωνικό, λείψανο της βαρβαρότητας των ηθών, στην κορυφή του οποίου τοποθέτησαν τα κεφάλια των αρχηγών Μουστάμπεη και Κεχαγιάμπεη, με την επιγραφή:

«ΤΡΟΠΑΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ ΑΝΕΓΕΡΘΕΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1826 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 24 ΕΝ ΑΡΑΧΩΒΑ»

Ιστορικό πλαίσιο

Μετά την ηρωϊκή έξοδο και την πτώση του Μεσολογγίου στα 1826, ο αγώνας των Ελλήνων περιορίστηκε στο Παλαμήδι της Πελοποννήσου και στην Ακρόπολη των Αθηνών. Τα τουρκικά στρατεύματα φάνηκε ότι επικράτησαν στη Στερεά Ελλάδα. Η επανάσταση «έπνεε τα λοίσθια». Ο Κιουταχής κηρύσσει αμνηστεία και οι ΄Ελληνες τη δέχονται, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί, προκειμένου να ξεκουραστούν ώστε να προετοιμαστούν για τον κατοπινό αγώνα.

Η Ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 1826, προσκαλεί στο Ναύπλιο το Γ. Καραϊσκάκη και αποφασίζει το διορισμό του ως αρχιστράτηγου της Ρούμελης. ώστε να ξεσηκώσει και πάλι τους Έλληνες. Κρίσιμη η στιγμή για τους τυραννισμένους Ρωμιούς, η επιστολή του πρωθυπουργού Ανδρέα Ζαϊμη προς το Γεώργιο Καραϊσκάκη, είναι αποκαλυπτική: «Η Ελλάς προσκυνεί και πάσχισον δια την κοινήν σωτηρίαν».

Στην τελευταία συνεδρίαση, ο Πρωθυπουργός, συγκινημένος, απευθύνεται προς τον αρχιστράτηγο Καραϊσκάκη:

« Στρατηγέ, η Διοίκηση σας απονέμει τον βαθμό του Αρχιστρατήγου της Ρούμελης και σας αναθέτει την εκστρατείαν δια την σωτηρίαν της χώρας. Σεις γνωρίζετε τι θα πράξετε. Να δείξετε και αύθις την πολεμικήν αρετήν σας, να παραστήσετε τον κίνδυνο του έθνους εις τους λοιπούς στρατηγούς και να εκστρατεύσετε όσον τάχος εις την Ανατολικήν Ελλάδα δια να συνδράμετε τους κινδυνεύοντας αδελφούς. Η Κυβέρνησις θα σας εφοδιάσει με πυροβόλα και τροφάς. Ο Θεός μαζί σας».

O Καραϊσκάκης, αφού συγκεντρώσει έμπειρους οπλαρχηγούς, θα ξαναζωντανέψει τη σπίθα της Επαναστάσεως στη Στερεά Ελλάδα και θα συντρίψει τους Τουρκαλβανούς στη μάχη της Αράχωβας στις 24 Νοεμβρίου 1826.

Η σημασία της νίκης της Αράχωβας, υπήρξε μεγάλη καθόσον αναπτέρωσε το ηθικό των μαχομένων μετά την πτώση του Μεσολογγίου και τους έδωσε ελπίδα να συνεχίσουν τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μέχρι την τελική δικαίωση.

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 4:43 pm


ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ?

ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΔΕ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Δυστυχώς, οι περισσότεροι ασχολούμαστε με το τι λένε και τι κάνουν 1.000 ή 2.000 μπαχαλάκηδες, γιατί αυτοί έχουν σαν μοναδικό όπλο την βία και έτσι επιβάλλουν την γνώμη τους.
Δεν θέλουμε να μας κακοχαρακτηρίσουν αυτοί που καίνε σπάζουν και δέρνουν.  Έχουν λυμένα τα οικονομικά τους προβλήματα, γιατί δεν εξηγείτε να μην έχουν τίποτα άλλο να κάνουν κάθε μέρα εκτός από μπάχαλο.
Τα άλλα "κορόιδα" της ηλικίας τους ή δουλεύουν για να ζήσουν και δεν τους μένει καιρός για τέτοια, ή σπουδάζουν.
Τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που αγωνίζονται για να σπουδάσουν, παιδιά φτωχών οικογενειών που οι πατεράδες τους —κυρίως εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων—στερούνται τα πάντα για να στείλουν στα παιδιά τους αυτά που χρειάζονται, ποιος θα τους υποστηρίξει?
Κάθε χαμένη εξεταστική είναι γι΄αυτούς ένα πρόσθετο κόστος.
Φυσικά, οι κάθε λογής τραμπούκοι αυτά δεν τα υπολογίζουν. Στα πανεπιστήμια,
βρίσκονται—όσοι από αυτούς είναι φοιτητές—για να γκρεμίσουν τάχα τον καπιταλισμό. Δεν τους ενδιαφέρει η γνώση.
Αυτός που θέλει να σπουδάσει θέλει, οι πανεπιστημιακοί χώροι στους οποίους συχνάζει, να μην είναι εργαστήρια παραγωγής μολότοφ και να μην κινδυνεύει η ζωή του απο τους τραμπούκους.
Για να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν υπάρχει ακραία ή ήπια καταστολή. Υπάρχει απλώς η εφαρμογή των νόμων και η τιμωρία των παραβατών.

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 10:23 am


ΈΝΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΑΣ

Δεν θα αναλύσω όσα είπε ο Αλέξης στην Λυμπεράκη. Το εικοσιτετράωρο που πέρασε από την ώρα της συνέντευξης ήταν υπεραρκετό για να γίνουν φύλλο και φτερό οι δυο-τρεις καραμπινάτες ασυναρτησίες που εκστόμισε. Οι Αρσακειάδες, ο ποινικός κώδικας της ΝΔ που …προτρέπει τους μπαχαλάκηδες να πετούν τις μολότοφ ή η Deutche Welle που ακούγαμε επί …κατοχής. Εμένα πιο πολύ μ’ ενδιέφερε το ύφος του.
Ο Αλέξης ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα σαν ένα σαρωτικό επικοινωνιακό φαινόμενο. Επί μία δεκαετία και παραπάνω, κάθε φορά που εμφανιζόταν δημοσίως κέρδιζε πόντους, γέμιζε το σακούλι του. 
Ένας ανεπανάληπτος συνδυασμός λαϊκίστικου λόγου και επικοινωνιακής μαεστρίας, τον μετέτρεψε σε ακατανίκητο πολιτικό όπλο. Η άνεση του να λέει ψέματα και ανακρίβειες, οι γεμάτες πειστικότητα γκριμάτσες και κινήσεις του αλλά και η στοχευμένη επιθετικότητα του, δημιούργησαν τελικά τον μύθο του άχαστου.
Κοιτάζοντας μάλιστα προς τα πίσω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η διακυβέρνηση του θα πρέπει να ήταν πραγματικά πολύ άθλια για να ξεπεραστεί και να νικηθεί στις κάλπες αυτός ο προσεκτικά κατασκευασμένος μύθος του ανίκητου. Έγινε όμως. Ο άχαστος έχασε τρεις φορές απανωτά,
παρά την εκ των υστέρων δευτερογενή θριαμβολογία του ότι το ποσοστό που τον έστειλε στην αντιπολίτευση ήταν …νικηφόρο.
Αυτό που δεν μπορεί όμως να καταλάβει ο Αλέξης –και φάνηκε ανάγλυφα στην συνέντευξη στην Λυμπεράκη- είναι ότι η κυβερνητική αλλαγή στον τόπο δημιούργησε καινούρια πολιτικά, επικοινωνιακά και αισθητικά θέσμια. Τα ζητήματα που συζητούσαμε τον περασμένο Μάιο, σήμερα είναι εντελώς παρωχημένα. Η σημερινή αισιόδοξη οπτική μας απέναντι στις προοπτικές του τόπου, δεν έχει καμιά σχέση με την μίζερη ματιά που είχαμε πέρυσι τέτοιο καιρό. Και οι ταχύτητες της κυβέρνησης του Κυριάκου, μας δημιουργούν πια την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Σύριζα κινούνταν σε slow motion.
Ο Αλέξης δεν τα χει πάρει χαμπάρι αυτά. Όχι διότι είναι βλάκας αλλά διότι δεν τον συμφέρει. Αυτός ζει ακόμα στην περίοδο της διακυβέρνησης του και χρησιμοποιεί τα όπλα εκείνης της εποχής για να ξανακάνει τον πόλεμο που θα τον επαναφέρει στην θέση που έχασε. Του είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί ότι άλλαξε τόσο πολύ το πολιτικό περιβάλλον γύρω του, ώστε αν δεν αλλάξει κι αυτός αλλά επαναλαμβάνει τον παλιό εαυτό του, αποπνέει την εικόνα πολιτικού απολιθώματος. Προφανώς δεν θέλει να το παραδεχτεί, αλλά στην συγκεκριμένη συνέντευξη ήταν τόσο παλιός και επαναλαμβανόμενος, ώστε το ευνοϊκότερο συναίσθημα που κινητοποίησε στους τηλεθεατές ήταν η αδιαφορία και το χειρότερο η λύπηση.
Ας μην νομίσουμε πως πάντα θα είναι έτσι. Ο Αλέξης είναι δαιμόνιος. Θα καταλάβει αργά ή γρήγορα ότι η σημερινή του εικόνα δεν πουλάει, οπότε θα προσπαθήσει να την αλλάξει. Προς το παρόν όμως τα διάσημα κομπιάσματα του φέρνουν βαρεμάρα, το άλλοτε αστραφτερό και σήμερα ζορισμένο του χαμόγελο ενεργοποιεί εκνευρισμό και οι άλλοτε θανατηφόρες επιθέσεις του κολλάνε πάνω στην γενική αδιαφορία. Ο παλιός επικίνδυνος Αλέξης έχει ξεδοντιαστεί, δεν φτουράει κατά το κοινώς λεγόμενο. Ο καινούριος Αλέξης αναμένεται, αν υποθέσουμε ότι θα καταφέρει να μεταλλαχθεί. Επί του παρόντος παραμένει ένα απολίθωμα της κρίσης. Με τον Κυριάκο να έχει μόνο έναν εχθρό, τον εαυτό του.

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 10:17 am


ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

- 1142;
- Έπιασα τον άντρα μου με γκόμενα...
- Δε μας αφορά κυρία μου.
- Ναι αλλά καπνίζουν...

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 10:17 am


ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ: «ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ - ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ»

Αναρχικές ομάδας με κείμενο τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου δηλώνουν ότι μία εβδομάδα μετά την αστυνομική επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ επέστρεψαν στο υπόγειο του Οικονομικού Πανεπιστημίου και εντατικοποίησαν ακόμη παραπάνω την παρουσία τους στο κτίριο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τους «οι καταλήψεις για εμάς αποτελούσαν και αποτελούν χώρους πολύμορφης δράσης και πολιτικής ζύμωσης, με καθημερινό στοίχημα τη διεκδίκηση του δημόσιου πεδίου που δραστηροποιούνται. Η κρατική καταστολή που δέχονται τα στέκια και οι καταλήψεις έχει δύο απολήξεις. 
Η πρώτη είναι να δημιουργήσει ένα κλίμα κοινωνικής νηνεμίας ενώ η δεύτερη είναι να αφομοιώσει, για να εκμεταλλευτεί υλικά, τους χώρους και τις γειτονιές μας. Ξέρουμε πολύ καλά πως όταν κάποιος αντιπαρατίθεται με το κυρίαρχο κάνοντας δηλαδή πολιτικές εκδηλώσεις,παρεμβάσεις,
μικροφωνικές αλληλεγγύης στους μετανάστες και στέκεται έμπρακτα και άμεσα απέναντι στη στρατιωτικοποίηση του δημόσιου πεδίου, αποτελεί πρόβλημα τόσο στην πολυπόθητη κανονικότητα αλλά και στις εταιρίες και τους δήμους που βλέπουν τα πανεπιστήμια και τους κατειλλημένους χώρους σαν όμορφα κερδοφόρα ‘’φιλέτα’’. Προφανώς, πολλοί θα θέλανε να αντικαταστήσουν τόσο το στέκι όσο και τη Βανκούβερ με χώρους πλήρως αξιοποιήσιμους είτε για κρατικά ή για ιδιωτικά συμφέροντα». «Δεν μας τρομοκρατούν τα επικοινωνιακά παιχνίδια Χρυσοχοΐδη-Γιακουμάκη και θα είμαστε μόνιμα στα υπόγεια και στα αναχώματα του πολέμου απέναντι στο κράτος και πρυτανικές αρχές.Δεν απαντάμε σε τελεσίγραφα και οι καταλήψεις μας δεν έχουν ημερομηνία λήξης».

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 9:41 am


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ


Κυριακή 24/11/2019

Ώρα 5μμ

Παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων

«Ο Γάτος ο φευγάτος»

(Μεταγλωττισμένο)


Το trailer της ταινίας https://www.youtube.com/watch?v=Hw_zv_QQ-Kg


ΥΠΟΘΕΣΗ

 Ο Φευγάτος, ένας μικρός γάτος έχει βαρεθεί να περνάει όλη του τη ζωή κλεισμένος στο διαμέρισμα όπου γεννήθηκε, θέλει να ζήσει ελεύθερος στον αληθινό κόσμο! Ο πατέρας του, ο Παντόφλας, έχοντας ζήσει για ένα διάστημα αδέσποτος και γνωρίζοντας τους κινδύνους που κρύβει το άγνωστο, προσπαθεί να τον αποτρέψει... Ο μικρός Φευγάτος όμως φεύγει από το σπίτι του για να ανακαλύψει τη «Γατοπία» έναν κόσμο μυθικό,
κρυμμένο στον πυθμένα μιας λίμνης! Ένα ταξίδι συναρπαστικό, περιπετειώδες αλλά και πολύ επικίνδυνο! Ο πατέρας του παρέα με έναν παπαγάλο τον ακολουθεί και θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να σώσει τον μονάκριβο γιο του!Ακούγονται οι: Θανάσης Κουρλαμπάς, Ηρώ Μπέζου, Ντίνος Σούτης, Νίκος Νίκας, Σοφία Καψαμπέλη, Νίκος Παπαδόπουλος, Χρήστος Θάνος, Ινώ Στεφανή, Γιώργος Σκούφης


Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 9:37 am


ΠΑΝΤΕΙΟ: ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΡΑΝΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ – ΈΔΕΙΡΑΝ ΚΑΙ ΜΠΟΥΓΕΛΩΣΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ (VID)

Μετά την ΑΣΟΕΕ ήταν η σειρά της Παντείου να γίνει χώρος επίθεσης από κρανοφόρους
Τουλάχιστον τρεις φοιτητές καταγγέλλουν πως κρανοφόροι εισέβαλαν στη γενική συνέλευση στο Πάντειο, μπουγέλωσαν και χτύπησαν φοιτητές. Ένας φοιτητής στο νοσοκομείο.
Όσα έγιναν στο Πάντειο χθες Τετάρτη (20.11.2019) φέρνουν στο φως μέσα από τις καταγγελίες τους τρεις φοιτητές του πανεπιστημίου που μίλησαν στα foititikanea.gr. Σύμφωνα με τα όσα είπαν, οι κρανοφόροι χτύπησαν έναν φοιτητή και μπουγέλωσαν την εκπρόσωπο της ΔΑΠ όταν ανέβηκε να μιλήσει.
Η γενική συνέλευση στο Πάντειο πανεπιστήμιο γινόταν για να αποφασιστεί αν θα γίνει κατάληψη ή όχι.
Φοιτητής του τμήματος Κοινωνιολογίας περιέγραψε τη στιγμή της τραμπούκικης επίθεσης. Όπως είπε, λίγο πριν ξεκινήσουν όλα,
είχε υπάρξει διαφωνία μεταξύ των παρατάξεων αλλά ο συντονιστής ζήτησε να σταματήσουν και να ανέβει στο βήμα ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ.
«Τότε άτομα με κράνη και αντικείμενα στο χέρι (σαν κοντάρια μου φανήκανε) περνάνε ακριβώς από μπροστά μου και αρχίζουνε να χτυπούν το παιδί στο κεφάλι. Αυτό γρήγορα αλλάζει κατεύθυνση έτσι ώστε να γλιτώσει και περνάνε πάλι από μπροστά μου. Σε αυτό το σημείο εγώ και άλλα δύο παιδιά προσπαθούμε να τους συγκρατήσουμε αλλά μας σπρώχνουνε και εγώ χτυπάω με την πλάτη μου στον τοίχο, ευτυχώς όμως δεν έπαθα κάτι. Έξω συνεχίζει ο ξυλοδαρμός και το παιδί καταφέρνει να φύγει», περιέγραψε.
Ο ίδιος φοιτητής μίλησε για δυο αναρχικούς χωρίς κράνη, που τον απείλησαν όπως είπε και του είπαν πως «θα κάνουνε ό,τι γουστάρουν». «Η υπεύθυνη των ΕΑΑΚ μου λέει, γιατί να σταματήσουμε τη συνέλευση ξέρεις άμα το παιδί έβγαλε αίμα; Μετά τις απειλές οι αναρχικοί φάνηκαν πιο πρόθυμοι να κάνουνε διάλογο καθώς τους μίλησα ήρεμα και μου εξηγήσαν την λογική τους. Επειδή στα Εξάρχεια η κυβέρνηση με την αστυνομία χτυπάει τους δικούς τους, εδώ χτυπάνε τους φοιτητές της», πρόσθεσε.
Άλλος είπε επίσης στα «Φοιτητικά Νέα»: «Μια φοιτήτρια ανέβηκε να μιλήσει, άγνωστοι εισέβαλαν στην αίθουσα, τη μπουγέλωσαν και την ανάγκασαν να κατέβει. Ακολούθησε κυνηγητό της ίδιας και άλλων φοιτητών που την προστάτευαν έξω από την αίθουσα. Εκεί και την ίδια και άλλους συμφοιτητές τους χτύπησαν και τους έριξαν κάτω. Ακολούθησε αναστάτωση. Η συνέλευση τελικά συνεχίστηκε με απουσία πολλών φοιτητών».
Φοιτήτρια που επίσης ήταν παρούσα σε όσα έγιναν στο Πάντειο, είπε από την πλευρά της: «Όπως και όλα τα υπόλοιπα σχήματα, έτσι και η ΔΑΠ, όταν ήρθε η σειρά της να παρουσιάσει το πλαίσιο της, έστειλε στο βήμα την αντιπρόσωπο της. Η φοιτήτρια όντως τόλμησε να σηκωθεί στο βήμα για να παρουσιάσει το πλαίσιο της παράταξης της, όπως ακριβώς έκαναν πριν από εκείνη και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις. Μόνο που στην συνέχεια, για κακή της τύχη της, την μπουγελώσανε. Έκανε να φύγει η δύσμοιρη και αυτή και οι ομοϊδεάτες της, και “κάποιοι” με κράνη τους κυνήγησαν. Μάλιστα, κάποιον από αυτούς, τον έριξαν κάτω και άρχισαν να τον κλοτσάνε. Γύρω στα 500 άτομα αυτομάτως πανικοβλήθηκαν και εκκένωσαν το αμφιθέατρο μέσα σε λίγα λεπτά. Το παιδί αυτό τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο».
Η ίδια περιέγραψε ένα κλίμα φόβου στο Πάντειο. «Πολλοί φίλοι, γνωστοί, συμφοιτητές, άγνωστα παιδιά, που πιάσαμε κουβέντα στη σχολή για τα τρέχοντα, μου έδωσαν να καταλάβω τις τελευταίες μέρες, πόσο πολύ φοβούνται να ανέβουν στο βήμα, να πάρουν το λόγο, να γράψουν κάτι στο Facebook, να ανοίξουν το στόμα τους και να μοιραστούν απόψεις και ιδέες».
Δείτε τη στιγμή που φοιτητές τρέχουν έντρομοι μόλις ξεκινά ή ένταση:
Πηγή: Foititikanea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2019 | 9:35 am


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ»

Ο Δήμος Λαμιέων, οι «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- Τμήμα Φθιώτιδας, ο Όμιλος Φίλων του Δάσους, ο Σύλλογος Νεολαίας Γοργοποτάμου «Η Ζωοδόχος Πηγή» και οι «Φίλοι των Α.Σ.Κ.Ι» πραγματοποιούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την «Ιστορική Διαδρομή Γοργοποτάμου» το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, ώρες 13:30 και 15:00 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, ώρα 13:30 με αφετηρία το χώρο του επετειακού εορτασμού.
Ήταν 25 Νοεμβρίου 1942 όταν 150 αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. με τον Άρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του Ε.Δ.Ε.Σ. με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και 12 Βρετανοί της S.O.E. ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη επιχείρηση της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης που συνδεόταν με το συμμαχικό αντιφασιστικό αγώνα στα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιτυχία της κατέδειξε τις δυνατότητες του ένοπλου αγώνα και της ενιαίας αντιστασιακής δράσης,
πύκνωσε τις γραμμές της πάλης κατά των κατακτητών και τόνωσε το αντιστασιακό φρόνημα των Ελλήνων. Ο Γοργοπόταμος έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας.
Μέσα από την ιστορική διαδρομή Γοργοποτάμου ανακαλύπτουμε πώς σχεδιάστηκε μία από τις σπουδαιότερες ένοπλες αντιστασιακές δράσεις κατά των κατακτητών.  Περιγράφουμε στιγμή προς στιγμή πώς εκτελέστηκε η κορυφαία ενέργεια δολιοφθοράς στην κατεχόμενη Ελλάδα. Μαθαίνουμε για τους πρωταγωνιστές, τις δυσκολίες, τον αντίκτυπο της μάχης και τις εκτελέσεις των Ελλήνων πατριωτών από τους κατακτητές. Παρακολουθούμε τις μεταπολεμικές περιπέτειες του εορτασμού της επετείου με την έκρηξη τοποθετημένης νάρκης στον πρώτο επίσημο εορτασμό και τον ορισμό της επετείου ως πανελλήνια ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης. 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ
«Φίλοι  Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»

*Πληροφορίες
Πάρης Φούντας, Γεν. Γραμματέας
Τηλ-φαξ 2231044961 κ 6932269378

Ακολουθήστε μας στο  fb, στη  σελίδα

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 5:23 pm


ΈΠΕΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΣΙΓΑΡΟ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

Ακριβά πλήρωσε τον καφέ του και ο πελάτης που «έφαγε» πρόστιμο 100€, ενώ 500€ καλείται να πληρώσει και ο ιδιοκτήτης της καφετέριας.
Στους δρόμους βγήκαν τα πρώτα μικτά κλιμάκια που ελέγχουν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη Λαμία καθώς από τις 18 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει και τα πρόστιμα.
Ήδη η γραμμή του “1142” εγκαινιάσθηκε, όπως και τα πρόστιμα σε γνωστή καφετέρια της πόλης όπου βεβαιώθηκε θαμώνας να καπνίζει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του LamiaReport υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας και αστυνομικοί, ενεργώντας μετά από καταγγελία στο τετραψήφιο νούμερο, έπιασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (20.11.2019) “επ’ αυτοφώρω” πελάτη καφετέριας να καπνίζει.
Του επιβλήθηκε το νέο πρόστιμο,
που προβλέπει η ΚΥΑ και ανέρχεται στα 100 ευρώ (ο νόμος του 2010 προέβλεπε 50 ευρώ), ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη της καφετέριας που δεν είναι πάνω από 100 τετραγωνικά μέτρα, είναι 500 ευρώ για την πρώτη φορά.
Click4more: Σέρρες: Βρήκε τρόπο να καπνίζει μέσα στην καφετέρια χωρίς να κινδυνεύει με πρόστιμο – Η απίστευτη πατέντα – videoΛαμία η πρώτη “καμπάνα”
Το ίδιο πρόστιμο ισχύει για κάθε παραβάτη που καπνίζει εντός χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος ό,τι έκτασης κι αν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.
Αν μάλιστα πιαστεί να καπνίζει σε χώρους στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κ.τ.λ. το πρόστιμο ανεβαίνει στα 200 ευρώ.
Αντίστοιχα το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή προϊστάμενο εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ., είναι 500 ευρώ.
Για την κατηγορία κέντρων εμβαδού άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.
Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.
Τέλος πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης Ι.Χ. αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
πηγή: lamiareport.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 5:21 pm


ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΕΩΣ 33 ΜΗΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ανατροπή στην υπόθεση των αναδρομικών φέρνει δικαστική απόφαση η οποία δικαίωσε συνταξιούχο του Ταμείου Νομικών.
Η νέα απόφαση που βγήκε στις 7 Νοεμβρίου από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (αρ. 15769/2019) επιστρέφει στον εν λόγω συνταξιούχο αναδρομικά 3.442,23 ευρώ για το διάστημα από 1.7.2015 έως 31.3.2018 από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι μειώσεις αυτές είναι οι ίδιες τις οποίες το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τον Ιούνιο του 2015, και είναι οι ίδιες μειώσεις που ενσωματώθηκαν στον επανυπολογισμό των συντάξεων τον οποίο έκρινε συνταγματικό το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις του στις 4 Οκτωβρίου 2019!
Η εντύπωση που δημιουργήθηκε μετά τις 4 Οκτωβρίου 2019,
που βγήκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου ήταν ότι δεν υπάρχουν αναδρομικά, επειδή οι παράνομα επιβληθείσες μειώσεις από τον Ιούνιο του 2015 και μετά ενσωματώθηκαν στον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Η νέα απόφαση Πρωτοδικείου,
όμως, που δημοσιοποίησε χθες η ΕΝΥΠΕΚΚ του καθηγητή Εργατικού Δικαίου Αλέξη Μητρόπουλου, αποκτά ειδικό βάρος διότι είναι η τρίτη κατά σειρά που έρχεται και δικαιώνει συνταξιούχο με αναδρομικά μετά τις 4 Οκτωβρίου που το ΣτΕ νομιμοποίησε τον επανυπολογισμό των συντάξεων ο οποίος επανυπολογισμός έγινε με τις παράνομες μειώσεις.

Τι αποκαλύπτουν οι αποφάσεις

Οι αποφάσεις που βγαίνουν από τα Πρωτοδικεία για το διάστημα πριν και κυρίως μετά τις 4 Οκτωβρίου του 2019 αποκαλύπτουν ότι τα αναδρομικά των συνταξιούχων έχουν κριθεί υπέρ των συνταξιούχων και ότι οι αντισυνταγματικές μειώσεις που διέγνωσε το ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 ουδόλως «νομιμοποιήθηκαν» κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Η κρίση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου δεν αφορούσε το αν υπάρχουν ή όχι αναδρομικά για τους συνταξιούχους, αλλά είχε να κάνει με το αν είναι συνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων.
Αν δηλαδή μπορεί ο νόμος να υπολογίσει εκ νέου τις ήδη καταβληθείσες συντάξεις, με νέες δυσμενέστερες παραμέτρους.
Η απόφαση του ΣτΕ είναι μεν θετική για τον επανυπολογισμό, αλλά, όπως φαίνεται, τα δικαστήρια δεν συμμερίζονται τις ερμηνείες διαφόρων νομικών κύκλων, ότι λόγω νομιμοποίησης του επανυπολογισμού μπήκε και ταφόπλακα στα αναδρομικά, διότι το ζήτημα των αναδρομικών δεν περιγράφεται πουθενά στις αποφάσεις του ΣτΕ.
Το ζητούμενο πλέον είναι να καθοριστεί το διάστημα που η κυβέρνηση μπορεί να επιστρέψει τα αναδρομικά με δόσεις σε όλους τους συνταξιούχους πέραν όσων δικαιώνονται από τα δικαστήρια.

Τι ισχύει για τις επικουρικές

Μια νέα εκδοχή για τις παράνομες μειώσεις στις επικουρικές παρουσίασε χθες η ΕΝΥΠΕΚΚ, αποκαλύπτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και νομιμοποίησε εκ των υστέρων τις περικοπές του Ιουνίου του 2016.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ αναφέρει ότι οι μειώσεις έγιναν με άλλες παραμέτρους από αυτές που όριζε ο νόμος 4387 και το άρθρο 96, και κυρίως ότι οι παράμετροι των περικοπών καθορίστηκαν με υπουργική απόφαση που δεν την προέβλεπε ο νόμος στη σχετική παράγραφο 4 του άρθρου 96!
Η απόφαση είχε εκδοθεί στις 7 Ιουνίου 2016 από τον τότε υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο, και αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να νομιμοποιήσει την παρανομία ήταν να φέρει κρυφά σε επόμενο νόμο, διάταξη με το άρθρου 56 του ν. 4445/2016, που να νομιμοποιεί την παράνομη απόφαση για το τσεκούρι στις επικουρικές 12 Ταμείων!

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 8:02 am


ΔΗΜΟΣΙΟ: ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΔΕΙΕΣ, ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

Αλλαγές έρχονται στο Δημόσιο σε αποσπάσεις, μετατάξεις και άδειες. Οι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση και οι οποίες θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας, φέρνουν μεταβολές στο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο και αλλαγές στις άδειες δημοσίων υπαλλήλων.
Με αυτές τις προτεινόμενες διατάξεις μειώνονται οι ετήσιοι κύκλοι κινητικότητας από τρεις σε δύο, ενώ επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες.
Ειδικότερα, ο πρώτο κύκλος αρχίζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου κάθε έτους, οπότε τα υπουργεία, τα εποπτευόμενα νομικά τους πρόσωπα, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τις υπηρεσίες τους και για τους ΟΤΑ, καθώς και οι Ανεξάρτητες Αρχές αποστέλλουν στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας τα αιτήματά τους για κάλυψη θέσεων με μετάταξη ή απόσπαση.
Ο πίνακας με τις προσφερόμενες θέσεις,
δημοσιοποιείται έως τις 20 Φεβρουαρίου, οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων αξιολογούνται έως τις 31 Μαρτίου, ενώ οι αποσπάσεις - μετατάξεις ολοκληρώνονται το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου.
Η μη ολοκλήρωση,
 των διαδικασιών μετάταξης και απόσπασης μέχρι την ημερομηνία αυτή καθιστά τη διαδικασία αυτοδικαίως ατελέσφορη.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση εισάγεται για πρώτη φορά στην ελληνική δημόσια Διοίκηση, ένα σύστημα ολιστικής προσέγγισης του όρου «στελέχωση» αναφορικά με τις δημόσιες υπηρεσίες καθώς η κινητικότητα συνδέεται ευθέως με τις διαδικασίες πρόσληψης ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η συνάφεια των σχετικών αιτημάτων των φορέων.
Ο πρώτος κύκλος κινητικότητας και η επιτυχής ή μη έκβαση αυτού για κάθε Υπηρεσία, μετεξελίσσεται σε προστάδιο εφαρμογής του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων
Σε δεύτερο κύκλο έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν μόνο οι υπηρεσίες που για συγκεκριμένους λόγους δεν κατέστη δυνατόν να προσελκύσουν νέους υπαλλήλους με τον πρώτο κύκλο.
Η διαδικασία αυτή αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ο πίνακας για τις προσφερόμενες θέσεις δημοσιοποιείται έως τις 31 Οκτωβρίου, οι αιτήσεις αξιολογούνται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται έως τις 31 Ιανουαρίου.
Ακόμα, το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στον φορέα προέλευσης του κλάδου στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος, ως προϋπόθεση για τη μετάταξή του, εξομοιώνεται με αυτό των δήμων, δηλαδή από 50% αυξάνεται σε 65%.
Σχετικά με τους τελευταίους, καταργείται ο περιορισμός της ανωτέρω προϋπόθεσης που σήμερα ισχύει μόνο σε όσους έχουν πληθυσμό έως 90.000 κατοίκους, και προτείνεται να αφορά το σύνολο των δήμων.
Επιπλέον, θα πρέπει ο αιτών υπάλληλος να μην είναι ο μοναδικός που υπηρετεί στον οικείο κλάδο, εκτός αν στο οργανόγραμμα του φορέα προβλέπεται μόνο μία θέση του εν λόγω κλάδου.
Στην περίπτωση υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εφόσον δεν υφίσταται κενή θέση προσωπικού ΙΔΑΧ, ο υπάλληλος μπορεί να μεταταχθεί σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, με παράλληλη δέσμευση της κενής οργανικής θέσης μόνιμου προσωπικού, για όσο χρόνο υφίσταται η προσωποπαγής θέση.
Το προσωπικό που ανήκει οργανικά σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των δήμων μπορεί να αιτηθεί απόσπαση ή μετάταξη για λόγους υγείας μόνο σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα άλλων δήμων.
Η αμοιβαία μετάταξη επιτρέπεται πριν την πάροδο της διετίας από το διορισμό ή την πρόσληψη εφόσον οι μετατασσόμενοι ανήκουν οργανικά σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα δήμων.
Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι ο υπάλληλος θα μετατάσσεται με το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχει, εφόσον στην υπηρεσία υποδοχής εφαρμόζεται το ίδιο βαθμολογικό και μισθολογικό καθεστώς με την υπηρεσία προέλευσης, αλλιώς κατατάσσεται βάσει των διατάξεων που διέπουν την βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη των υπαλλήλων του φορέα υποδοχής.
Ο υπάλληλος μετατάσσεται με το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχει, εφόσον στην υπηρεσία υποδοχής εφαρμόζεται το ίδιο βαθμολογικό και μισθολογικό καθεστώς με την υπηρεσία προέλευσης, άλλως κατατάσσεται βάσει των διατάξεων που διέπουν την βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη των υπαλλήλων του φορέα υποδοχής.
Σχετικά με τις άδειες, προβλέπεται η χορήγηση μίας ημέρας/ετησίως από το νέο έτος στις υπαλλήλους προκειμένου να υποβληθούν σε γυναικολογικές εξετάσεις.
Στους συμβασιούχους χορηγούνται οι άδειες παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των τέκνων τους και η άδεια λόγω ασθένειας των τέκνων που προβλέπονται για τους μόνιμους υπαλλήλους σε αναλογία όμως με βάση τη διάρκεια της σύμβασής τους.
Ακόμα, την άδεια αιμοληψίας προβλέπεται να τη δικαιούνται και οι δότες αιμοπεταλίων, ενώ ορίζεται ως ανώτατο όριο και για τις δύο περιπτώσεις οι δύο ημέρες τρεις φορές τον χρόνο.
Επίσης, για την επιλογή προϊσταμένων ενισχύεται το κριτήριο της προηγούμενης εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και η ικανότητα διοίκησης των ανθρώπινων πόρων ως παράμετρο ανέλιξης των στελεχών του δημοσίου τομέα.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 8:02 am


ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 7:57 am


ΤΡΑΧΑΝΑΣ: Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Ο τραχανάς ανήκει στις παιδικές μας αναμνήσεις, αλλά όχι μόνο εκεί• μπορεί να μας τον μαγείρευε η γιαγιά μας και για εκείνη να αποτελούσε το γιατρικό για ό,τι μας ενοχλούσε, αλλά ο τραχανάς είναι κάτι πολύ παραπάνω: αποτελεί την αρχαιότερη πρόχειρη, αλλά πλήρως υγιεινή τροφή.
Είναι ένα είδος ζυμαρικού και απαντάται σε διάφορα είδη: γλυκός ή ξινός, χοντρός η ψιλός, νηστίσιμος ή μη. Τον μαγειρεύουμε κυρίως σαν σούπα, αλλά και σε πιο πηχτή μορφή. Το περίεργο είναι ότι αν και αποτελεί κατεξοχήν ελληνικό παραδοσιακό πιάτο, δεν σερβίρεται στις ελληνικές ταβέρνες, αλλά τον βρίσκουμε στα πιο γκουρμέ εστιατόρια.
Ο τραχανάς είναι φτιαγμένος από αλεύρι και γάλα και ουσιαστικά τον έφτιαχναν για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το γάλα χωρίς να χαλάσει. Το αλεύρι μουσκευόταν με γάλα και ύστερα αποξεραινόταν στον ήλιο. Φτιάχνεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών,
όπου η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί ευκολότερα ζύμωση στο γάλα και στεγνώνει γρήγορα στη συνέχεια το μείγμα.
Ποια είναι τα οφέλη του τραχανά στην υγεία μας
Η τροφή αυτή έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην διατροφή και την επιβίωση των προγόνων μας• μάλιστα, σε αρκετές περιοχές της χώρας αποτελούσε τη βασική τροφή σε περιόδους πολέμων και οικονομικής δυσχέρειας.
Όμως, ο τραχανάς έχει ισχυρή θρεπτική αξία και γι’ αυτό καταναλώνεται σήμερα. Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και συγκεκριμένα βήτα-γλυκάνη που παρέχει ενέργεια, αυξάνει τον κορεσμό και βοηθά στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης. Το ξινόγαλα επίσης περιέχει γαλακτοβάκιλλους που ενισχύουν την διαδικασία της πέψης και την πεπτική υγεία.
Επιπλέον, ο τραχανάς είναι καλή πηγή βιταμινών, όπως βιταμίνη Α, Β1 και ριβοφλαβίνης (Β2), η οποία έχει αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τονώνει τον μεταβολισμό και την εγκεφαλική λειτουργία. Τέλος, είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι ο Ιπποκράτης «συνταγογραφούσε» τον τραχανά, καθώς θα λέγαμε ότι μπορεί επάξια να λάβει την ιδιότητα της υπερτροφής.
Φωτογραφία: Wikipedia
Πηγή: www.newsone.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 7:25 am


ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ (ΕΙΚΟΝΑ)

O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στον Realfm 97,8. μίλησε για τα χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων οι οποίες θα μοιάζουν περισσότερο με πιστωτικές κάρτες.
«Μιλάμε πολύ για τις νέες ταυτότητες γιατί για να μπορούμε να κάνουμε ψηφιακές υπηρεσίες θα πρέπει να μπορούμε να ταυτοποιούμαστε από το σπίτι μας ή από τη δουλειά μας. Άρα πρέπει να ξέρει το σύστημα ότι είμαι όντως εγώ και γι’αυτό χρειαζόμαστε ταυτότητες νέου τύπου», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 
Ο κ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στην επερχόμενη αλλαγή ταυτοτήτων είπε ότι οι υφιστάμενες παραπέμπουν στη δεκαετία του 1960 και του 1970, προσθέτοντας ότι αποτελεί δέσμευσή του εντός των επομένων ολίγων εβδομάδων θα προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο οι νέες ταυτότητες να είναι έτοιμες εντός του 2021. 
Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες,
«Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μια φωτογραφία, η οποία θα είναι έγχρωμη, όπως είναι σε άλλες χώρες. 
Αν δει κανείς πώς είναι οι ταυτότητες σήμερα στην Κύπρο, δεν έχουν έγχρωμες φωτογραφίες αλλά μοιάζουν περισσότερο με πιστωτικές κάρτες και σε αυτές αναγράφονται τα στοιχεία που έχουμε σήμερα και θα προστεθεί και ένας αριθμός, ο οποίος έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θέλουμε οι πολλοί αριθμοί που έχουμε να γίνουν ένας, για να μην ταλαιπωρούμαστε», ανέφερε ο υπουργός. «Αυτή τη στιγμή έχουμε και ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, πρέπει κανείς να θυμάται και μια σειρά άλλων αριθμών και ο στόχος που έχουμε είναι μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να τους ενοποιήσουμε όλους. Θα ανακοινώσουμε σύντομα ποιος θα είναι αυτός ο αριθμός», είπε ο κ. Πιερρακάκης. «Είναι τεχνικό πιο πολύ ξέρετε αυτό το θέμα. Να δούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν από τους υφιστάμενους και να τον γενικεύσουμε, να γίνει και φορολογικού ενδιαφέροντος και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Προφανώς αυτός ο αριθμός θα γράφεται και στην ταυτότητα και θα αλληλεπιδρούμε με το Δημόσιο με αυτόν τον αριθμό. Γιατί ο αριθμός της ταυτότητας, στην Ελλάδα αυτόν χρησιμοποιούμε κατά βάση, αλλάζει. Αν χάσεις την ταυτότητά σου, αλλάζει και ο αριθμός της. Θα πρέπει να έχουμε έναν αριθμό και να τον θυμόμαστε. Ο ΑΦΜ δεν αλλάζει, μένει σταθερός. Πρέπει να έχουμε έναν αριθμό και με αυτόν να αλληλεπιδρούμε, τον οποίο θα παίρνουμε όταν γεννιόμαστε», κατέληξε ο υπουργός.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 7:12 am


ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΟΜΟΚΟΥ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ISIS - ΒΙΝΤΕΟ

Πρωταγωνιστής σε βίντεο με τις φρικαλεότητες του ISIS υπήρξε ένας 26χρονος Σύρος ο οποίος κρατείται στις φυλακές Δομοκού.
«Από την πρώτη στιγμή έχει μία συγκεκριμένη τοποθέτηση όσον αφορά τη δική του συμμετοχή στο βίντεο, η οποία είναι δευτερολέπτων σε ένα βίντεο 11 λεπτών», λέει στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος του Γιάννης Γλύκας.
«Βρέθηκε στην Κω, βρέθηκε στην Αμυγδαλέζα και τώρα βρίσκεται στον Δομοκό. Η δική μου συμμετοχή είναι στα πλαίσια ενός ανθρώπου ο οποίος αποκηρύσσει αυτήν την παλαιότερη πολύ μικρή συμμετοχή.
Στο συγκεκριμένο βίντεο, ο 26χρονος Τζιχαντιστής λέει ότι «το Ισλαμικό Κράτος πήρε εντολή από το Θεό και τον Μοχάμεντ να πολεμήσει τους άπιστους».
Στην κατάθεσή του ο 26χρονος υποστήριξε ότι,
στο συγκεκριμένο βίντεο πράγματι ήμουν ιμάμης και με διέταξαν απλώς να ανακοινώσω στον κόσμο τι αποφάσισε το Δικαστήριο. Το Δικαστήριο δεν ξέρω από ποιους αποτελείται. Μου φέρνουν στο τζαμί οι φρουροί και ανακοινώνω την απόφαση για το θέμα.
Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 7:04 am


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

Συμπαράσταση στον αγώνα των συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας συμπαραστέκεται στους 33 συνάδελφους συμβασιούχους, των «Κοινωφελών» προγραμμάτων Πυροπροστασίας, στη  Δασική  Υπηρεσία Άμφισσας καθώς και στους υπόλοιπους του Λιδορικίου και της Γραβιάς καθώς και στο σύνολο των 5066 σε όλη τη χώρα όπου η κυβέρνηση θα απολύσει με τη λήξη του προγράμματος. Οι 5.066 εργαζόμενοι προσελήφθησαν στην Πυροπροστασία Δασών το καλοκαίρι του 2018, μέσω κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, και επιφορτίστηκαν με το δύσκολο έργο του καθαρισμού των περιαστικών δασών, της αποψίλωσης, της διάνοιξης μονοπατιών, της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών,
αντιπλημμυρικών έργων και γενικότερα οτιδήποτε χρειάζεται σε επίπεδο πρόληψης για να επιβραδυνθεί η επέκταση των πυρκαγιών και να αποτραπεί μια νέα τραγωδία.
Η κυβέρνηση με αιτιολογίες όπως «οι δημοσιονομικοί περιορισμοί» δεν επιτρέπει την παράταση των συμβάσεων των συγκεκριμένων εργαζομένων και πολύ περισσότερο την μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους αν και αναγνωρίζεται από τους αρμόδιους υπουργούς η τραγική υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών.
Η πυροπροστασία, η διάσωση και η ακεραιότητα του δασικού πλούτου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους κόστους - κέρδους. Η ζωή και το περιβάλλον δεν είναι πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η δασοπροστασία δεν μπορεί να στηρίζεται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ και ανακυκλωμένους εργαζόμενους
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα των συναδέλφων για
1. Άμεσα την 12 μήνη ανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων μας, έτσι ώστε να καλυφθεί και η επόμενη αντιπυρική περίοδος, αφού οι συμβάσεις αρχίζουν να λήγουν από τις 15/11/2019.
2. Εντός του χρόνου της ανανέωσης, τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, βοηθώντας έτσι σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς αυτόν της αντιπυρικής προστασίας των δασών.
3. Κατάργηση από εδώ και μπρός, όλων των μορφών ελαστικής εργασίας στο δημόσιο, όπως και των περιορισμών του άρθρου 103 του Συντάγματος.
4. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων του Κτηματολογίου.
5. Αξιοπρεπείς μισθούς. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.
Άμφισσα,18-11-2019
 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 5:41 pm


ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ

                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
        Μετά την παρέλευση 3,5 ετών και την υποβολή 6 υπομνημάτων, τα οποία η Εισαγγελέας Διαφθοράς αγνόησε, αρνούμενη να δώσει εντολή για τη διενέργεια έρευνας, η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) προχώρησε σε καταγγελία στον νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας τη συνδρομή του για την άρση του αδιεξόδου.
       Συγκεκριμένα η ΟΚΕ από τις αρχές του 2016 είχε ζητήσει την
εμπλοκή των «Αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ, γιατί το ΤΑΙΠΕΔ εκποιούσε ακίνητα του Δημοσίου, χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό και για τις καταγγελίες επιχειρηματιών, αναφορικά με στοχευμένους ελέγχους σε βάρος τους, όταν τόλμησαν να ξεσκεπάσουν φαινόμενα διαφθοράς στον Δημόσιο τομέα.
       Το κόμμα μας με λύπη διαπιστώνει ότι όποιος αντιστέκεται στη λεηλασία του Δημοσίου πλούτου, εξοντώνεται και ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες,
δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, γιατί πρόκειται για ένα διεφθαρμένο καθεστώς, όπου πρώτη προτεραιότητα είναι ο χρηματισμός, μια κατάσταση που διαιωνίζεται, μέχρι και σήμερα, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την πραγματική οικονομία.

                            Για επικοινωνία: Email:ixnilatis.oke@gmail.com,
κιν. 6931850885, Site: ixnilatis.orgΔημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 5:38 pm


Ο ΔΕΣΦΙΝΙΩΤΗΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΗΣΑΪΑΣ! - Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ

Όσο κι αν ψάξουμε τις σελίδες του '21 δεν θα βρούμε 
άλλο δεσπότη να λαβαίνει μέρος σε μάχες. 
Ιεράρχες μάρτυρες ήταν αρκετοί στον Αγώνα. 
Πολεμιστής όμως παραμένει μοναδικός, ο Δεσφινιώτης Ησαΐας!
Δεν αρκούν λίγες σελίδες για να περιλάβουν το βίο και το έργο του Ησαΐα. 
Ο αγνός αυτός πατριώτης, ο πολεμάρχης κληρικός και 
εθνικός κήρυκας της Επανάστασης του '21, ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, υπήρξε όντως μια μεγάλη μορφή του Αγώνα.
       Σε αδίκησε η ιστορία, Σε λησμόνησε η Πατρίδα».
Μόλις ξέσπασε η επανάσταση (23/3/1821)
ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ και 22 ιεράρχες
υπέγραψαν τον αφορισμό της
.
 
Ο Ησαΐας όμως δεν υπάκουσε στο 
            προσκυνημένο πατριαρχείο.. 

Σαν παραμύθι μοιάζει η ιστορία που ακολουθεί παραμύθι γιατί περιέχει τη γοητεία της υπερβολής και του μεγαλείου, που γαλουχώντας διαδοχικά γενιές των προγόνων μας φτάνει κάποτε ως τις μέρες μας.

Γύρω στα 1750, καθώς ξημέρωναν Χριστούγεννα, ένας λεβεντόπαπας από τη Δεσφίνα, ο παπα-Στάθης, γύριζε βιαστικά από την Αντίκυρα, καβάλα στο μουλάρι του, να λειτουργήσει στης Δεσφίνας την εκκλησιά. Το χιόνι έπεφτε πυκνό τριγύρω. Ξάφνου άκουσε μια φωνή να ζητάει βοήθεια. Πλησίασε και βρήκε μέσα σε μια σπηλιά τον Αρβανίτη Αλή, ζαμπίτη της Αντίκυρας, να καίγεται στον πυρετό. Ο παπα-Στάθης φόρτωσε τον Αλή στο μουλάρι, τον ανέβασε στη Δεσφίνα και τον περιποιήθηκε στο σπίτι του σώζοντάς τον από βέβαιο θάνατο. «Βουνό με Βουνό δεν συναντιέται, άνθρωπος με άνθρωπο ανταμώνουν», είπε όταν συνήρθε ο Aρβανίτης Αλής στον παπα-Στάθη.. 
Όμως οι δυο τους δεν έλαχε ποτέ να επανανταμώσουν. 
Ο θρύλος σταματάει εδώ για να συναντήσει αργότερα την ιστορία. 
Ο παπα-Στάθης της Δεσφίνας,είχε γυναίκα την Αρχόντω,

τρεις γιους και δύο κόρες. Ο μεγάλος γιος, ο Γιάννης,
έγινε τσοπάνης. ο δεύτερος, ο Θεοδόσης, πήγε καλόγερος στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Το τρίτο παιδί γεννήθηκε το.1778.0 παπα Στάθης του 'δωσε το όvομα Ηλίας και θέλησε να τονε κάνει. παπά. Δεκαοχτώ χρονώ τον έστειλε στα Σάλωνα όπου δίδασκε ο καλόγερος - δάσκαλος του -Γένους- Γεράσιμoς Λύτσικας , να μάθει λίγα γράμματα. Το 1797 έφυγε από τα Σάλωνα και γίνεται καλόγερος στο μοναστήρι του Προδρόμου της Δεσφίvας λαμβάνοντας το όνομα Ησαΐας, που διατήρησε σ' όλη του τη ζωή. Όμως η δίψα του για μάθηση τον έσπρωχνε σε κάτι καλύτερο. Έτσι μια μέρα εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά όπου μόναζε και ο αδελφός του. Εκεί, μέσα στη βιβλιοθήκη τoυ νέου μοναστηριού συμπλήρωσε ο Ησαίας τn μόρφωσή του τις ώρες της σχόλης. Για την αφοσίωσή του στα θεία και το ζήλο του, γρή­γορα έγινε διάκος. Τότε ξυπνάει μέσα του ο πόθος για τη λευτεριά όλης της Ρωμιοσύνης. Όμως οι γνώσεις που είχε αποκτήσει δεν του αρκούσαν. Τα Γιάννενα, το φημισμένο κέντρο με σχολειά και δασκάλους σαν τον Μπαλάνο και τον Ψαλίδα, ασκούσαν στoν Ησαΐα μια ακατανίκητη έλξη και γοητεία, Για 'κεί εκίνησε ο ανήσυχος καλόγερος του Οσίου Λουκά.

Πέρασαν πολλά χρόνια απ' τη χριστουγεννιάτικη εκείνη νύχτα που ο παπα-Στάθης είχε σώσει τον Αρβανίτη, τώρα αυτός ο Αρβανίτης αφέντευε τα Γιάννενα. έτσι μας λέει ο θρύλος. Είναι ο Αλή Πασάς απ' το Τεπελένι. Ο παντοδύναμος δυνάστης δεν ξέxασε το καλό που του 'χε κάνει ο παπάς της Δεσφίνας. Έστειλε απεσταλμένο με «γραφή» στον Ζαμπίτη της Δεσφίνας που τον πρόσταζε να στείλει στα Γιάννενα τον παπα-Στάθη. Όμως ο παπάς δεν ζούσε και σύμφωνα με την προσταγή πήρανε τα δυο του παιδιά, τον Γιάννη και τον Ηλία. Ο Αλής θέλοντας να εκπληρώσει το καλό στα παιδιά του σωτήρα του τα έβαλε να του ζητήσουν ό,τι ήθελαν για να προστάξει να γίνει. Ο Γιάννης αρνήθηκε. Ο Ηλίας ζήτησε απ' το βεζίρη να τον βοηθήσει να σπουδάσει. Ο Αλής δέχτηκε με χαρά του. Τον έμπασε τρόφιμο σ' ένα καλό ελληνικό σχολείο κι ύστερα τον έστειλε γι' ανώτερες σπουδές στην Πόλη. Η αληθινή αιτία που έφτασε στ' αυτιά του Αλή το όνομα του Ησαΐα ήταν η φήμη που απέκτησε καλλιεργώντας στενές σχέσεις με επίσημα πρόσωπα. Ο Αλής τον γνώρισε πρώτα κι εκτιμώντας το ήθος και το χαρακτήρα του θέλησε να τον βοηθήσει στη στα­διοδρομία του, στέλνοντάς τον να τελειώσει τις σπουδές του στην Πόλη. 
Στην Κωνσταντινούπολη ο Ησαΐας απέκτησε πολλές γνωριμίες, ειδικά με τους Φαναριώιες, και συνδέθηκε με το Πατριαρχείο. Εκεί γνώρισε τον πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε' κι απέκιησε στενό σύνδεσμο μαζί του. Όμως ο προορισμός του ήταν άλλος. Σύντομα γύ­ρισε στο χωριό του τη Δεσφίνα ως ιερέας να εκπληρώσει την ιερατική του αποστολή. Ο Αλής τον διόρισε συγχρόνως διοικητή της περιφέρειας. Στο διάστημα αυτό έγραψε «Εκκλησιαστικούς λόγους» κι ένα «Χρονικό της Ρούμελης» που χάθηκε και στέρησε την ιστορία μας ίσως από ένα σπουδαίο έργο.
Μετά το θάνατο του επισκόπου Σαλώνων Ιωακείμ η επισκοπή έμεινε ορφανή από αρχιερέα. Όλης της επαρχίας των Σαλώνων τότε η προσοχή στράφηκε αυθόρμητα στον Δεσφινιώτη Ησαΐα. Ο Αλή πασάς, θέλοντας να δημιουργήσει περιβάλλον από δικούς του αφοσιωμένους ανθρώπους, στέλνει γράμματα στον πατριάρχη και τον παρακαλεί να δο­θεί η θέση του Ιωακείμ στον Ησαΐα. Μα κι ο πατριάρχης γνωρίζει καλά τον Ησαΐα. Έχει κιόλας εκτιμήσει τα προσόντα του. θ' αποκτούσαν τα Σάλωνα δεσπότη αρεστό στο σατράπη. ’λλωστε θα μπορούσε να μεσιτεύει για ν' αποφεύγουν οι χριστιανοί τις ραδιουργίες του 

Έτσι το 1818 ο πατριάρχης χειροτονεί δεσπότη τον Ησαΐα. «Ησαΐας επίσκοπος Σαλώνων ή Σόλωνος». Για το δεσπότη αρχίζει ένα νέο στάδιο δράσης προς όφελος των καταφρονεμένων Χριστιανών της επαρχίας. Eπαναφέρει στα Σάλωνα την έδρα της επισκοπής η οποία για μερικά χρόνια είχε μεταφερθεί στο Χρισσό. Mοιράζει κατόπιν όλα τα εισοδήματά του στους φτωχούς, δανείζεται από τους πλούσιους Σαλωνίτες χρήματα, τα μοιράζει κι αυτά. Τα ανθρωπιστικά του αισθήματα τον κάνουν αγα­πητό και λατρευτό σ' όλη την επαρχία. Ο Πανουργιάς, αρματολός της περιοχής, τον κάνει φίλο του και τον αποκαλεί δεξί του χέρι. Στο δεύτερο χρόνο της χειρoτονίας του δέχεται το μυστικό της Φιλικής Εταιρείας. Σης παραμονές του Αγώνα μαζεύει χρήματα, αγοράζει όπλα και τ' αποθηκεύει μυστικά στα Σάλωνα. Τα όπλα μετέφερε απ' την Ευρώπη με τα δυο του καράβια ο Γαλαξιδιώτης ναυτικός Φούντας ή Γκανούτας.

Κείνο τον καιρό είχε φτάσει στην επαρχία των Σαλώνων κάποιος παπα-Ανδρέας Μόρης απ' την Κουκουβίστα. Ζωσμένος τ' άρματα πάνω από τα ράσα παρενοχλούσε τους Τούρκους κάθε τόσο. Εκείνοι διαμαρτύρονταν στο δεσπότη, ενώ ο Αλή πασάς ζητούσε επίμονα τον παπα-Ανδρέα. Η θέση του ιεράρχη έγινε δύσκολη. Ήθελε να βοηθήσει τον παπα-Ανδρέα χωρίς να δυσαρεστήσει τους Τούρκους και τον Αλή, μην τύχει και τους κινήσει υποψίες. Γράφοντας ο Ησαΐας στον πατριάρχη Γρηγόριο του ζητούσε μεταξύ των άλλων τη συμβουλή του για το θέμα του παπα-Ανδρέα. Ο πατριάρχης τού απάντησε με επιστολή που έφερε ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 1820- να υπερασπίζεται κρυφά τον γενναίο Κουκουβιστιανό αγωνιστή και συγχρόνως να υποκριθεί άγνοια στο Βεζίρη, να τον καταπραΰνει με λόγια και υποσχέσεις, αλλά να μην παραδώσει τον Μωρή εις λέοντος στόμα. Ο Ησαΐας πράγματι περιέθαλψε τον παπα­Ανδρέα Μόρη σαν Κουκουβιστιανό όπως του άξιζε. Και κείνος, μόλις ξέσπασε η Επανάσταση, βρέθηκε πλάι στον Πανουργιά και πολέμησε λιονταρίσια. Συγχρόνως ο πατριάρχης καλούσε μ' απεσταλμένο τον Ησαΐα στην Κωνσταντινούπολη να του μεταβιβάσει τις τελευταίες εντολές για τη μεγάλη στιγμή που πλησίαζε. 
Για να θολώσει τα νερά και να μην υποψιαστούν οι αγάδες της Ρούμελης για το ξαφνικό ταξίδι του δεσπότη, συγκάλεσε το ηγουμενικό συμβούλιο του Οσίου Λουκά -που υπαγόταν τότε στην επισκοπή Σαλώνων- για τις εκκρεμείς υποθέσεις του μοναστηριού, μαζί με ων Ησαΐα. Έτσι τις πρώτες μέρες του1821 ο επίσκοπος βρισκόταν, μαζί με τον αδελφό του Θεοδόσιο και τον ηγούμενο Χατζή, στην Πόλη κι έπαιρνε οδηγίες από τον πατριάρχη. Στις 11 Μαρτίου, σ' ένα απόμερο σημείο του κόλπου της Αντίκυρας, αποβιβάστηκε ο ταξιδιώτης δεσπότης κι από 'κεί έφτασε στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά, όπου, ειδοποιημένος, τον περίμενε ο Θανάσης Διάκος. Όλα είναι έτοιμα. Μετά τον εσπερινό ο Ησαΐας ορκίζει τα παλικάρια πάνω στο ευαγγέλιο. Ύστερα αναχώρησε για τα Σάλωνα, μάζεψε τους προύχοντες και τους προκρίτους και τους ανέθεσε την οργάνωση. Την εκτέλεση θ' αναλάμβανε ο καπετάνιος της επαρχίας ο γέρο Πανουργιάς. Πολεμοφόδια μεταφέρονται από το Γαλαξίδι και μοιράζονται στα σπίτια των προυχόντων­, χωρίς οι τούρκοι να αντιληφθούν το παραμικρό. Η Επανάσταση είχε μπει στο δρόμο της. Ζήτημα ημερών το ξέσπασμά της. Στις 24 Μαρτίου , στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ο Ησαΐας συγκέντρωσε τον Πανουργιά με τα παλικάρια του και τους προεστούς των Σαλώνων Αναγνώστη Γιαγτζή, Ρήγα Κοντορήγα και Αναγνώστη Κεχαγιά, έκαναν δοξολογία και ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης στην περιοχή των Σαλώνων. Ο πόθος του ιεράρχη είχε εκπληρωθεί οι κόποι του είχαν καρποφορήσει.
Στις 26 Μαρτίου ο Ησαΐας ξαναβρίσκεται στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά με τον Θανάση Διάκο. Και στο χάραμα της άλλης μέρας οι καλόγεροι έψαλαν την δοξολογία. Ήταν το γλυκό χάραμα της λευτεριάς. Έτσι κηρύχτηκε η Επανάσταση και στη Βοιωτία. Ο αρχηγός Θανάσης Διάκος είχε πάρει την ευλογία του δεσπότη και ξεκιvούσε με τα παλικάρια του για το μεγάλο Αγώνα. Ο Ησαΐας κατέθεσε τα άμφιά του στον Όσιο Λουκά, αρματώθηκε και ξεκιvώvτας για τα Σάλωνα έριξε μια στερνή ματιά στο μοναστήρι. Δυο δάκρυα κύλησαν από τα μάτια του δεσπότη και κατάβρεξαν ης ροδόχροες παρειές του. 

Δύο μέρες έμεινε ο ιεράρχης στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία να παρακολουθήσει την Επανάσταση που είχε ξεσπάσει στα Σάλωνα αυθημερόν. Σαν έμαθε πως όλα πήγαιναν καλά και πως οι Σαλωνί­τες κλείσανε τους Τούρκους στο Κάστρο, έφυγε για τη Λιβαδειά, όπου έφτιαξε μ' άλλους δύο ιεράρχες την Επαναστατική Επιτροπή. Είναι το μόνο σωζόμενο έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Ησαΐα.

Ο επίσκοπος γύρισε σύντομα στα Σάλωνα. Έπρεπε να ετοιμάσει την άμυνα. Ο Πανουργιάς με 500 άνδρες είχε πάρει το Κάστρο (10 Απριλίου 1821, ανήμερα του Πάσχα). Από τ:α λάφυρα αρματώθηκαν οι Σαλωνίτες του Πανουργιά κι έτρεξαν να συναντήσουν τους Διάκο και Δυοβουνιώτη που βρίσκονταν στα όρια του Ζητουνιού, περιοχής Λαμίας. Μαζί τους ακολουθούσε ένας ακόμη αρματωμένος πολεμιστής. Ήταν ο δεσπότης Ησαΐας.


Όσο κι αν ψάξουμε τις σελίδες του '21 δεν θα βρούμε άλλο δεσπότη να λαβαίνει μέρος σε μάχες. Ιεράρχες μάρτυρες ήταν αρκετοί στον Αγώνα. Πολεμισιής όμως παραμένει μοναδικός ο Ησαΐας! 

Ούτε να ιερουργήσει δεν κάθησε το πρώτο ελεύθερο Πάσχα στα Σάλωνα. Δεν προλάβαινε. Στο πολεμικό συμβούλιο που έγινε στους Κομποτάδες στις 19 Απριλίου αποφασίστηκε ο Πανουργιάς να κρατήσει το κέντρο. Έπιανε τον ξεροπόταμο Ντούνο κι όλο το κάτω μέρος της Χαλκωμάτας. Στο χωριό Μουσταφάμπεη έστειλε ο Πανουργιάς τον Κομνά Τράκα και τον παπα-Ανδρέα με τα παλικάρια του. Ο ίδιος με τους υπόλοιπους και τον Μαμούρη θα μένανε στη Χαλκωμάτα. Ο Ησαΐας την κρίσιμη εκείνη στιγμή έμεινε κοντά στο σαλωνίτικο σώμα, δίνοντας κουράγιο στους Έλληνες που αντίκριζαν από μακριά το πολυάριθμο στρατόπεδο του εχθρού.
Στη μάχη που ακολουθεί στη Χαλκωμάτα ο πολυάριθμος κι εμπειροπόλεμος στρατός του Βρυώνη κατατροπώνει τους λιγοστούς Έλληνες αγωνιστές. Ο Πανουργιάς τραυματίζεται. Ένα εχθρικό βόλι βρίσκει και τον Ησαΐα. Ο αδελφός του ο παπα-Γιάννης πέφτει κι αυτός νεκρός. Ένα παλικάρι, ο έφορος του στρατού Μαρκόπουλος, βλέποντας τον ιεράρχη να μένει πίσω λαβωμένος, τον σηκώνει στον ώμο του κι αρχίζει να τρέχει. Ο Ησαΐας τον παρακαλεί: «Αφησέ με τέκνον μου και σώσε τουλάχιστον σεαυιόν ως χρησιμότερον». Ο ανήφορος του Καλλίδρομου, στητός, εξουθενώνει τον Μαρκόπουλο. Και αποθέτει κοντά στην πηγή της Χαλκωμάτας το «πολύτιμον φορτίον». Φεύγοντας ο Μαρκόπουλος άκουσε τον Ησαΐα να φωνάζει: «Παναγία μου, σώσον τουλάχιστον την Πατρίδα». Αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια. Οι Τούρκοι καταφθάνουν κι αποτελειώνουν τον ιεράρχη. Όταν την άλλη μέρα οι Τούρκοι παλούκωσαν τον Διάκο, βάλανε γύρω από την σούβλα περίπου 80 κεφάλια που 'χαν κόψει στη μάχη της Αλαμάνας. Ένα από αυτά ήταν και του Ησαΐα. Ο Βαλαωρίτης ως επίλογο στο τρίτο άσμα του Διάκου βάζει αυτούς τους στίχους: «... Στ' αγέρι κρεμασμέvα ωσάv καντήλια τ' ουραvού, απoβραδίς δυο φώτα εφάvnκαv στη σκοτειvιά.... Καvείς δεv τάχε αvάψει. Κ' έvας που πέρασε απεκεί, καλόγερος, διαβάτnς, κ' είδε το θάμμα κ' έδραμε, στα λάμψη δυο κεφάλια ηύρε που πλάγιαζαv γλυκά.... τώvα του Παπαγιάvvn και τάλλο του Δεσπότη του. Γοvατιστός εμπρός τους έμειv' ο γέρος κ' έκλαψε. Τους έρριξε τρισάγιο τα φίλnσε στο μέτωπο και με το δοκαvίκι έσκαψε λάκκο κ' έθαψε τ' αχώριστα τ' αδέλφια. Βλογάει το χώμα τpεις φοραίς.... Εκαμε το σταυρό του και χάvεται στnv ερnμιά. Eσβήστηκαv τα φώτα». 

Ο Ησαΐας παραμένει ένα αγνό σύμβολο του αδούλωτου Ελληνισμού. Το μαρμάρινο άγαλμά του στήθηκε από τους Αμφισσείς τον Ιούλιο του 1931 στη μεγάλη πλατεία της ’μφισσας που από τότε φέρει τ' όνομά του. Σ' εκείνα τ' αποκαλυπτήρια ο γυμνασιάρχης του Γυμνασίου της πόλης σε προσφώνησή του κατέληξε με τούτα τα πικρά λόγια:


«Σε αδίκησε η Ιστορία...Σε λησμόνησε η Πατρίδα».


Το κείμενο ανήκει στον Ερευνητή - Ιστορικό Δρόσο Κραββαρτόγιαννο


Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:38 am


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗΡΙ: ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ... ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Έφυγε το Μνημόνιο, πάει και το Go Back Madame Merkel. Και τώρα με τι να μαλώνουμε, συμπολίτες μου; Ξέρετε, λύθηκαν όλα τα προβλήματα μας.

Πλέον, δεν έχουμε το πρόβλημα χαμηλών μισθών και όλοι οι νέοι επιστρέφουν στην Ελλάδα για την επαγγελματική ανέλιξη των ονείρων τους. Μειώθηκε και η ανεργία.Εννοείται η χώρα σχεδόν έγινε το Μαϊάμι της Ευρώπης, αφού εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες Νοέμβριο μήνα, όλοι οι επιχειρηματίες θέλουν να κάνουν έδρα την Ελλάδα, δηλαδή το φορολογικό παράδεισο.

Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νιώθει την ανάγκη να μας ανοίξει τα μάτια. Να μας εξηγήσει τι είναι κανονικότητα. Και αυτό διότι, όπως είπαμε, έχουμε λύσει τα πάντα ως χώρα. Και δεν βρίσκει τίποτα άλλο ώστε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση. Στη μεταΚυβέρνητική του εποχή, ξεκινά, καμπάνια ενημέρωσης.

Το θέμα που σκέφτηκε, ώστε να μιλησει στην αγωνία του μέσου πολίτη, είναι η κανονικότητα της ΝΔ, ενώ αυτοπαρουσιάζεται και ως “ανοιχτήρι”.
Και έτσι, ήρθε ώρα να αντικατασταθεί η πολιτική διαμάχη της προηγούμενης περιόδου- όταν λέγαμε για τρόικες, ελίτ και αποικίες- με την πολιτική εργαλειοποίηση της λέξης κανονικότητα,

που η ΝΔ εφηύρε προεκλογικά.
Με τη δοκιμασμένη συνταγή “βάζω πρόσημο σε όλα” - που περισσότερο αρχίζει να θυμίζει με αυγολέμονο έτοιμο να κόψει, παρά με πολιτική ύπαρξη- μιλά για ακροδεξιά διολίσθηση και για κανονικότητα της “συντήρησης και της οπισθοδρόμησης”. Και όλα αυτά, αφού ο Αλέξης Τσίπρας κατέβηκε για.. λίγο στην πορεία του Πολυτεχνείου.
Μόλις 24 ώρες μέτα, ανακοίνωσε και τη νέα “νεανική καμπάνια”.
Λέει η πλατφόρμα isyriza.gr είναι το “ανοιχτήρι”, που θα ανοίξει τις επιθυμίες, τις σκέψεις, τις προτάσεις των ανθρώπων. Όπως μας ενημερώνει «η...κανονικότητα σε βρίσκει παντού», στηλιτεύοντας, όπως τονίζει, την οπισθοδρομική κανονικότητα της κυβέρνησης μέσα από την καθεστωτική και ακροδεξιά διολίσθηση σε ένα ακραίας μορφής δόγμα «νόμος και τάξη».
Το κεντρικό μήνυμα στα social media είναι: «Θα αφήσεις τον συντηρητισμό και τον αυταρχισμό να γίνουν κανονικότητα; ».
Δεν ξέρω τι σκέφτεται να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με τα ανοιχτήρια ανοίγουμε, κυρίως, κονσέρβες και βγάζουμε φελλούς. Διακρίνω, όμως, μία μεγάλη ανάγκη να ξανά νιώσει τις εποχές πριν γίνει κυβέρνηση, όταν κάτι είχε να πει και ήξερε και ποιοι θέλουν να ακούσουν.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:36 am


ΈΡΕΥΝΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

Ακόμα έναν λαϊκό μύθο που θέλει πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα να μην νοσούν συχνά από καρκίνο καταρρίπτουν στοιχεία νέας έρευνας που θα παρουσιαστεί στο φετινό ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.
«Είναι διπλή κατάρα. Τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος είναι τα δύο βασικά αίτια θανάτου στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουμε (πλέον) ότι συνδέονται πολύ στενά. Αυτό εξηγεί γιατί οι γιατροί πρέπει να προσπαθούν τόσο πολύ να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όχι μόνο για την πρόληψη καρδιακών νοσημάτων αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου την ίδια στιγμή» δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης Έμιλι Λο, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στην Βοστόνη.
Στην έρευνα συμμετείχαν 12.712 άτομα, από τα οποία κανείς δεν είχε καρκίνο ούτε κάποιο καρδιακό νόσημα στην αρχή της μελέτης.
Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
«Το επόμενο βήμα είναι να εντοπιστούν οι βιολογικοί μηχανισμοί αυτή της σύνδεσης»,
δήλωσε η Έμιλι Λο.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:19 am


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΟΡΝΟΥ

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 990/30.9.2019 Ερώτηση με θέμα: «Πολιτιστική προστασία και ανάδειξη της περιοχής γύρω από τον Ταμιευτήρα Μόρνου» 

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 990/30.9.2019 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής: 

Το κάστρο στο Κάλλιο, που πιθανώς ταυτίζεται με το κάστρο του Λιδορικίου (Βελούχοβο), όπως αναφέρεται στις πηγές από τον 14ο και 15ο αι., σώζονται ερείπια των μεσαιωνικών κτιρίων και της οχύρωσης στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Η περιοχή του Καλλίου εμφανίζεται στις βυζαντινές πηγές από τον 9ο αι. με επισκοπική έδρα το Λιδορίκι,
που διαδέχθηκε το Κάλλιο ως διοικητικό κέντρο της ορεινής Δωρίδας. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα αξιοποιήσουν τα πορίσματα αρχαιολογικών και ερευνητικών μελετών που έχουν γίνει στα μνημεία του λόφου από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και θα προχωρήσουν σε μελέτες τοπογράφησης και αποτύπωσης και αποκατάστασης του μνημείου, προκειμένου να είναι δυνατή η αναζήτηση των αναγκαίων πόρων για την ανάδειξη του χώρου. Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Μαλανδρίνου, όπου διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση η πόλη των Φυσκέων (τέλη 4ου - αρχές 3ου αι.π.Χ.), από τις σημαντικότερες των Εσπερίων Λοκρών, κατά το έτος 2013 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος συνυπέγραψε με τον Δήμο Δωρίδος Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την υλοποίηση εργασιών καθαρισμού του οχυρωματικού περιβόλου. Επιπλέον, συνυπέγραψε με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τομέας ΙV - Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την αποτύπωση του οχυρωματικού περιβόλου του αρχαίου Φύσκου, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν εκτεταμένες εργασίες τοπογραφικών και αρχιτεκτονικών αποτυπώσεων των αρχαιολογικών καταλοίπων κατά τα έτη 2013 και 2014. Ο Δήμος Δωρίδας παραχώρησε, τον Ιανουάριο του 2015, τμήμα του παλαιού δημοτικού σχολείου Τ.Κ. Μαλανδρίνου, προκειμένου να δημιουργηθεί έκθεση εποπτικού υλικού στην οποία παρουσιαζόταν η ιστορία του τόπου από τους αρχαίους έως τους βυζαντινούς χρόνους. Ωστόσο οι όροι της απόφασης παραχώρησης δεν κρίθηκαν ικανοποιητικοί από την αρμόδια Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, η οποία με έγγραφό της στις 19.10.2018 έθεσε ζητήματα ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας του χώρου και πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης. Κατόπιν τούτου η ΕΦΑ Φωκίδος απέστειλε σχετικό έγγραφο στο Δήμο Δωρίδος και την Τ.Κ. Μαλανδρίνου, με το οποίοι αιτήθηκε την ανάληψη πρωτοβουλίας των ανωτέρω φορέων προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικής πρότασης για την αποθήκευση του αρχαιολογικού και προβολή του ενημερωτικού υλικού ή την επικαιροποίηση της υποβληθείσας πρότασης, λαμβανομένων υπόψιν των επισημάνσεων της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠ.ΠΟ.Α. Προς το παρόν, τόσο ο Δήμος Δωρίδας, όσο και η Τοπική Κοινότητα Μαλανδρίνου δεν έχουν απαντήσει στο ανωτέρω ερώτημα. Η Αρχαιολογική Συλλογή Λιδωρικίου ιδρύθηκε το 1994 για να φιλοξενήσει ευρήματα από την περιοχή της αρχαίας Καλλίπολης (Κάλλιον) και στεγάστηκε στο κτήριο του παλαιού Δημοτικού σχολείου (κτήριο του 1912). Η συλλογή λειτούργησε έως το 2008, οπότε και έκλεισε λόγω σοβαρών κτιριολογικών προβλημάτων. Ως προς το κτήριο του Μουσείου Λιδωρικίου, υφίσταται από το 2011 μελέτη επισκευής αυτού, συνολικού προϋπολογισμού 265.800,00 ευρώ που εγκρίθηκε από το Δήμο Δωρίδος, ο οποίος προέβη στην έκδοση της απαιτούμενης κατά νόμο άδειας της Πολεοδομίας. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτή, η, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την εκτέλεση του έργου. Πρόθεση του Δήμου Δωρίδος είναι να προχωρήσει στην επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών μελετών και στην εκτέλεση των εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επισκευής του κτηρίου. Μετά το πέρας των εργασιών αυτών, θα ακολουθήσει η μουσειολογική μελέτη, η οποία δύναται να πραγματοποιηθεί από το Δήμο Δωρίδος, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Φωκίδος, μέσω σύναψης προγραμματικής συμβάσεως . Εν κατακλείδι, σε περίπτωση ανάληψης πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους φορείς για την ανάδειξη της ιστορίας του φράγματος του Μόρνου, το Υπουργείο Πολιτισμού δύναται να συμβάλλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. 
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
 ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ 

Εσωτερική Διανομή: 1. ΓΔΑΜΤΕ 2. ΔΙΠΚΑ 3. ΔΒΜΑ 4. Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων 5. ΔΙΝΕΠΟΚ 6. ΔΑΑΜ 7. ΔΑΒΜΜ 8. ΔΠΑΝΣΜ 9. ΕΦΑ Φωκίδας 10. ΥΝΜΤΕ Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:07 am


ΠΟΣΟ ΒΛΑΚΑΣ ΕΙΜΑΙ! ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΑΚΤ ΔΕΝ ΕΧΩ!

Πως τους παν' τα τζιν!

"Διπλωματικό επεισόδιο" δημιουργεί η πορεία "ενός πολιτικού", προς την Αμερικανική πρεσβεία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου!!!
Επιτέλους!
Κατάλαβα, γιατί τόσες εκατονταετίες δεν τιμώνται, από τους Ελληνες πολιτικούς, οι Ελληνες ήρωες, που θυσιάζονται, για να έχουν καρέκλες στην Ευρώπη τους και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τα Ελληνικά σφουγγαρόπανα των ξένων επεμβάσεων!
Επιτέλους, κατάλαβα, γιατί ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεξιός πολιτικός, δεν παραβρέθηκε, στις...
εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου!
Επιτέλους, κατάλαβα, γιατί ένας πολιτικός που έγινε πρωθυπουργός, σε μια απελευθερωμένη, από την χούντα, Δημοκρατία, με το σύνθημα του λαού "Εξω οι Αμερικάνοι" και το αίμα του, δεν έστειλε, ούτε ένα τριαντάφυλλο, στο Πολυτεχνείο!
Και επιτέλους, κατάλαβα, ότι δεν θεωρούνται, από τους πολιτικούς, "διπλωματικά επεισόδια", οι σχεδιασμένες έξωθεν, ανατροπές πολιτεύματος, η απώλεια του μισού νησιού της Κύπρου με την συμμετοχή των ΗΠΑ και όλα τα δεινά του Ελληνικού λαού, από τις καθημερινές επεμβάσεις των ξένων!
Πόσο βλάκας είμαι!

Ούτε το ελάχιστο τάκτ δεν έχω!

Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2019 | 8:19 pm


ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΩΡΩΣΗ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΜΕΝΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ…

Μόνο ένας πωρωμένος αμοραλιστής στα όρια της επαρμένης αλητείας μπορεί να εμπαίζει τόσο ξετσίπωτα τον ελληνικό λαό…
Και είναι φρενοβλάβεια εμπαιγμού το να συμμετέχεις στην πορεία για το Πολυτεχνείο, με τέτοια κομπάζουσα αναισθησία και νοσηρή αυτοϊκανοποίηση, όταν υπηρέτησες, ως πρωθυπουργός, σαν θλιβερό ανδρείκελο, τις ΗΠΑ και τις... δυνάμεις της πλανητικής κακουργίας…

Το εκτελεστικό, δωσίλογο όργανο των ΗΠΑ και του 4ου Ράιχ, διαδηλώνει …εναντίον των αφεντικών του: Ο δωσιλογισμός σε παράκρουση διπροσωπίας και αλαζονικής παχυδερμίας…

«Διαδηλώνει» και με την προστασία της αστυνομικής του φρουράς!!!

Η ΟΡΓΗ πολλαπλασιάζεται από την ΑΗΔΙΑ… Διαβάστε και εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=11280

Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2019 | 8:04 am


ΈΤΣΙ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ;

Οι «πληροφορίες» πριν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στο Καβούρι έλεγαν ότι ο Χρυσοχοΐδης μετρούσε μέρες, άντε βδομάδες, πριν βρεθεί εκτός υπουργικού συμβουλίου. Ποιοί διέρρεαν αυτές τις «πληροφορίες»; Ελάτε τώρα, τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια της αμιγούς και δήθεν καθαρόαιμης δεξιάς, που βλέπει παλιούς Πασόκους στην κυβέρνηση και παθαίνει κολπική μαρμαριγή;
Σήμερα, μετά την σύλληψη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» και μετά τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ, ο Μιχάλης είναι πάλι ο ήρωας όλων μέσα στην ΝΔ. Πρωτίστως εκείνων των «σκληρών» που τον έλεγαν αποτυχημένο και πρόβλεπαν την καρατόμησή του. Αυτό θα κρατήσει ως την Κυριακή το βράδυ που θα τελειώσουν οι πορείες για το Πολυτεχνείο και θα μετρήσουν τα αποτελέσματα.
Αν το Σαββατοκύριακο γίνει της κακομοίρας στο κέντρο, ο Μιχάλης θα ξαναγίνει ο «υπερτιμημένος» της προπερασμένης βδομάδας, αν επικρατήσει ησυχία δίχως μολότοφ, εμπρησμούς και βιαιότητες, τότε θα συνεχίσουν να τον λένε «υπουργάρα» και «μάγκα». Ρουλέτα κάθε υπουργική θέση,
ρώσικη ρουλέτα η θέση του υπουργού προστασίας του πολίτη.
Προσωπικά δεν έχω την παραμικρή σχέση με τον Μιχάλη. Έχουν και οι παλιοί σύντροφοι τα δικά τους, που τα κουβαλούν μέσα στον χρόνο και μέσα στους πολιτικούς χώρους που υποστηρίζουν. Ούτε τον στηρίζω, ούτε τον καταδικάζω τον Χρυσοχοΐδη. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως σκέφτονται άλλοι συνάδερφοι του μέσα στο υπουργικό συμβούλιο ή κάποια μεγαλοστελέχη των κομματικών επιτελείων.
Έτσι θα τον πηγαίνουν τον Χρυσοχοΐδη; Την Δευτέρα που θα κάνει ντου σε μια κατάληψη θα είναι μέγας και την Τετάρτη που θα πέφτει μια μολότοφ σε κάποιον δρόμο θα είναι λειψός; Την Τρίτη που θα εξαρθρώνει κάποια συμμορία θα είναι ο καλύτερος και την Πέμπτη που θα γίνει μια ληστεία θα είναι έτοιμος για καρατόμηση; Μπορεί έτσι να κάνει την δουλειά του ο άνθρωπος;
Και στο τέλος-τέλος, δεν είχα ακούσει εγώ τον Χρυσοχοΐδη να δεσμεύεται ότι μέσα σ’ έναν μήνα «θα έχουν καθαρίσει τα Εξάρχεια». Άλλους είχα ακούσει προεκλογικά να το διατυμπανίζουν δίχως να έχουν μήτε γνώση μήτε αρμοδιότητα, δεσμεύοντας στα μάτια του κόσμου αυτόν που ανέλαβε στην συνέχεια να κάνει μια τόσο δύσκολη και πολύπλοκη δουλειά. Μερικοί απ’ αυτούς που το 'λεγαν τότε, είναι αυτοί που σήμερα αλλάζουν καθημερινά την γνώμη τους για τον υπουργό, σαν ανεμοδείχτες που στρέφονται στην φορά του ανέμου.
Θα πείτε πως λίγο μετρά η γνώμη του κάθε υπουργού, αυτό που έχει σημασία είναι η γνώμη του πρωθυπουργού. Σύμφωνοι, πλην τον κόσμο σ’ ένα κόμμα τον φέρνουν ή τον διώχνουν όλοι μαζί, όχι μόνος του ο αρχηγός. Για ρίξτε μια ματιά απέναντι και θα καταλάβετε. Μικρομεσαία στελέχη έχουν βαλθεί να μετατρέψουν τον Σύριζα σε γκρουπούσκουλο, όχι ο Αλέξης

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2019 | 8:00 am


Ιτεα Φωκιδας - Ειδήσεις και Νέα

Οι Ιεροί Πόλεμοι των Δελφών - kaliterilamia.gr

Οι Ιεροί Πόλεμοι των Δελφών  kaliterilamia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Ιτεα Φωκιδας

Φιλικοί ιστότοποι: