Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Το νέο μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029

Το νέο μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, συμφωνεί με τα πέντε σημεία αναφοράς και δημοσιοποιεί το «μανιφέστο της EuroCommerce για το εμπόριο», που αφορά στη νέα εκλογική περίοδο 2024-2029 της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ:

Τα στοιχεία και το περιεχόμενό του, παρέχουν τροφή για σκέψη στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, σε μια περίοδο που χρειάζονται στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διεύρυνση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Αυτά είναι, άλλωστε, τα ζητήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι, που θα εκλεγούν στις προσεχείς ευρωεκλογές. Όπως, μάλιστα, τονίζεται στο κείμενο, με τη σωστή υποστήριξη, οι έμποροι λιανικής και χονδρικής έχουν τεράστιες δυνατότητες να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας πιο ανταγωνιστικής, ισχυρής, βιώσιμης, καινοτόμου και εργασιακά εξειδικευμένης ΕΕ. Το νέο μανιφέστο που επισυνάπτεται παρουσιάζει μια σειρά από μέτρα πολιτικής που απαιτούνται για τη διαμόρφωση μιας ΕΕ, που θα είναι:

  • Ανταγωνιστική, οικοδομώντας μια ανθεκτική, δυναμική ενιαία αγορά με πλήρως λειτουργικές αλυσίδες εφοδιασμού και θεμιτό ανταγωνισμό,
  • Ισχυρή, δίνοντας προτεραιότητα σε μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε εταιρικές σχέσεις για τη χάραξη ποιοτικής πολιτικής και που θα παρέχει την ασφάλεια δικαίου,
  • Βιώσιμη, για την εφαρμογή μιας πιο πρακτικής Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, 
  • Καινοτόμος, διασφαλίζοντας ένα μέλλον με γνώμονα τα δεδομένα και ψηφιακά βελτιωμένο,
  • Επιδέξια, προσελκύοντας αναπτυσσόμενες εργασιακές δεξιότητες και διατηρώντας τα ταλέντα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τα επόμενα βήματα της EuroCommerce είναι να διανείμει, πριν τις ευρωεκλογές, το μανιφέστο στους σχετικούς φορείς στις Βρυξέλλες, αλλά και να οργανώσει διαδικτυακά σεμινάρια για να το επικοινωνήσει μέσω των εθνικών φορέων και των μελών της σε όλες τις χώρες της ΕΕ-27. Σκοπεύει, επίσης, μετά τις ευρωεκλογές, να χρησιμοποιήσει το μανιφέστο για να παρουσιάσει τις τομεακές προτεραιότητες του εμπορίου στους νέους Ευρωπαίους βουλευτές και Επιτρόπους μόλις αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Τέλος, ενθαρρύνει όλα τα μέλη της, όπως το Ε.Β.Ε.Π., να το χρησιμοποιήσουν και να επικοινωνήσουν τα βασικά του μηνύματα στην επικοινωνία τους σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο των ευρωεκλογών. Σύντομα, η EuroCommerce θα ολοκληρώσει μια σειρά από συγκεκριμένα ένθετα, σχετικά με θέματα όπως το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, οι ΜμΕ, τα τρόφιμα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Το Επιμελητήριο του Πειραιά, ως θεσμικό μέλος, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της EuroCommerce να συνεργαστεί, ώστε να δημιουργηθούν οι οικονομικές προϋποθέσεις για να μετατρέψουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε ευκαιρίες, για μια πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική και πιο ανθεκτική Ευρώπη. Πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε στο να καταστήσουμε την κάθε χώρα της ΕΕ, ελκυστική στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αύξηση δεξιοτήτων και στη διατήρηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό θα πρέπει, όμως, να βασίζεται σε μια συνεκτική εφαρμόσιμη πολιτική που να υποστηρίζεται από μια αυτοδύναμη ενιαία αγορά. Στην Ελλάδα, αποδείξαμε πως μπορούμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ΕΕ και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ως ευρωπαϊκός και παγκόσμιος διαμετακομιστικός εμπορικός κόμβος.»

Δείτε εδώ το μανιφέστο της EuroCommerce

#EuroCommerce #ΕΒΕΠ

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 9:36 am


Η WEALTHAVENUE υπέγραψε την τρίτη συμφωνία ανέγερσης οικοδομής στο Μαρούσι

Η WEALTHAVENUE υπέγραψε την τρίτη συμφωνία ανέγερσης οικοδομής στο Μαρούσι

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου WEALTHAVENUE PLC  υπέγραψε την τρίτη συμφωνία ανέγερσης οικοδομής και πρόκειται για ένα οικιστικό έργο στο Μαρούσι στην Αττική στην οδό Π. Κυριακού 200 μέτρα από το σταθμό μετρό της γραμμής 1 "Μαρούσι".

Πρόκειται για μία περιοχή με ιδιαίτερη ζήτηση η οποία αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους αγοραστές/επενδυτές.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 600.000 ευρώ ο οποίος αφορά την δόμηση 280 τμ  και θα υλοποιηθεί μέσω της κοινοπραξίας που οργανώθηκε από την WEALTHAVENUE και η οποία περιλαμβάνει ιδία κεφάλαια της όπως και κεφάλαια συνεπενδυτών της.

Αυτό είναι το τρίτο επενδυτικό έργο που ξεκινά η WEALTHAVENUE  από μια σειρά έργων που προετοιμάζονται εδώ και μήνες και είναι προ των πυλών οι υπογραφές και η ανακοίνωση τους καθώς και το δεύτερο έργο της εταιρείας στην Αττική.

Ο κ. Αλέξιος Βανδώρος CEO της εταιρείας αναφέρει "αυτό το έργο αποτελεί για μας ενα σημαντικό milestone καθώς είναι το τρίτο έργο ανέγερσης κατοικιών που υπογράφουμε μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων και το οποίο βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες εμπορικά περιοχές της Αθήνας, επίσης επειδή χρειάστηκε να περάσουμε διάφορα γραφειοκρατικά και όχι μόνο εμπόδια αλλά τελικά φτάσαμε στην επιθυμητή συμφωνία καθώς και γιατί είναι ένα έργο που γίνεται σε κοινοπραξία με σημαντικούς επενδυτικούς εταίρους από τον χώρο των κατασκευών και της ενέργειας.

#WEALTH_AVENUE PLC

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 9:29 am


Mytilineos: Με «σφραγίδα» ΥΠΑΝ η ταχεία αδειοδότηση στρατηγικής επένδυσης σε φωτοβολταϊκά

Mytilineos: Με «σφραγίδα» ΥΠΑΝ η ταχεία αδειοδότηση στρατηγικής επένδυσης σε φωτοβολταϊκά

Τη χορήγηση κινήτρου στην εταιρεία Mytilineos για την υλοποίηση επένδυσης η οποία χαρακτηρίστηκε ως Στρατηγική κατά την έννοια του ν.4608/2019 (Α’ 66) ενέκρινε με απόφασή του ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο της απόφασης, για επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 1.415,82 MW, (1,41 GW) σε εκτάσεις στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού ποσού 849.490.200,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε ιδιόκτητες και μισθωμένες εκτάσεις στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας

Όπως αναφέρεται, επίσης, στην απόφαση,  "η ένδυση χαρακτηρίσθηκε σύμφωνα με την υπ’ αρ. 57/21.12.2020 (Β’285/27.2.2021) απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) ως Στρατηγική κατά την έννοια του ν. 4608/2019, εντάχθηκε στην κατηγορία «Στρατηγικές Επενδύσεις ταχείας αδειοδότησης» της περ. δ’ της παρ. 2 του άρθρου 10 του ιδίου νόμου, και συγκεκριμένα στις στρατηγικές επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον τριάντα (30) νέες Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.) και ο συνολικός τους προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000,00 €) ευρώ και αποδόθηκε το κίνητρο του άρθρου 13 του ν. 4608/2019. 

Η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα γίνει με ίδια κεφάλαια που αφορούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή/και αξιοποίηση ταμειακών διαθεσίμων σε ποσοστό 20% και με δανειακά κεφάλαια σε ποσοστό 80%. Το ποσό των κεφαλαίων ανά πηγή χρηματοδότησης θα καθοριστεί ακριβώς με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και θα υπολογιστεί στο πραγματικό κόστος αυτού. 

Επίσης ο συνολικός χρόνος για την υλοποίηση της επένδυσης δεν δύναται να υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15) έτη από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης. Μετά την παρέλευση των δεκαπέντε (15) ετών, χωρίς την ολοκλήρωση τη υλοποίησης της επένδυσης για λόγους που αποδίδονται στο φορέα της επένδυσης, δύναται να εφαρμόζεται αναλογικά η παράγραφος 1 του άρθρου 19 του ν.4864/2021."

Η στρατηγική

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει η διοίκηση στην ανακοίνωση για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, η MYTILINEOS Energy & Metals τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως μία κορυφαία και ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία, με διεθνή παρουσία σε όλο το φάσμα της ενέργειας (RES, Energy & Generation Management, Energy Customer Solutions, Integrated Supply & Trading και Power Projects).

Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που επεκτείνεται δυναμικά και στις πέντε ηπείρους, είναι πλέον της τάξεως  των ~4,9 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου ~9 GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της MYTILINEOS πλέον προσεγγίζει τα 14GW, στο τέλος του 2023, μία συνολική αύξηση ~5GW έργων σε σχέση με την αρχή του έτους.

Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 845MW στο τέλος του 2023 ανήλθε σε 1.112 GWhs. Από αυτές, οι 596 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 516 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο της MYTILINEOS που αναπτύσσεται εντός Ελλάδος, συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου σκέλους (~300MW) των ~1,5GW φωτοβολταϊκών πάρκων, αξιοποιώντας πόρους από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Σταθερότητας (RRF), τα οποία ξεκινήσαν να εισέρχονται σταδιακά σε λειτουργία. Παράλληλα, εντός του 2024 ξεκινά η κατασκευή του δεύτερου σκέλους του Ελληνικού χαρτοφυλακίου, δυναμικότητας ~700 MW.  Όσον αφορά στο διεθνές χαρτοφυλάκιο, η MYTILINEOS, σήμερα, κατασκευάζει πάνω από 1,2GW φωτοβολταϊκά έργα εκτός Ελλάδος, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, η MYTILINEOS έχει σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα & Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης ~1,3 GW. Σημειώνεται. επίσης, ότι εντός του 2023, η MYTILINEOS συμμετείχε στην διαγωνιστική διαδικασία για τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση  αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες που διενήργησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και επιλέχθηκε με έργο συνολικής ισχύος 48MW και εγγυημένη χωρητικότητας 96MWh, το οποίο θα κατασκευαστεί πλησίον των φωτοβολταϊκών σταθμών του χαρτοφυλακίου της εταιρείας  στη βόρεια Ελλάδα. Τέλος, η MYTILINEOS συμμετείχε και στο 2ο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για έργα αποθήκευσης που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω της στροφής προς τις ΑΠΕ, καθώς και της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης που υιοθέτησε η Εταιρεία τα τελευταία χρόνια, η MYTILINEOS προχώρησε, εντός του 2023, σε σύναψη διμερών συμφωνιών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και τελικών καταναλωτών («πράσινα» PPAs - Power Purchase Agreements):

  • Αυστραλία , Φ/Β 23 MW με Zen Energy 
  • Αυστραλία , Φ/Β 53 MW με Smartest Energy
  • Αυστραλία , Φ/Β 150 MW με Telstra & NBN
  • Ιταλία, Φ/Β 4,9 MW με Saint-Gobaine.

Εντός του 2023, η MYTILINEOS  ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης (χωρίς αναγωγή ή εγγυήσεις από τη μητρική εταιρεία - non-recourse financing), συνολικής αξίας ~€700 εκατ. για τα παρακάτω έργα:

  • Ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων στην Χιλή συνολικής ισχύος, 588 MWp.
  • Ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων στην Αυστραλία,  ισχύος 150 MWp
  • Ενός φωτοβολταϊκού έργου στην Ρουμανία, ισχύος 130 MWp
  • Του πρώτου μέρους του χαρτοφυλακίου των ελληνικών φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα ισχύος 135MWp,
  • Ενός αιολικού σταθμού στην Ελλάδα ισχύος 43,2MWp

Επιπλέον, στο πλαίσιο επιτάχυνσης  του επενδυτικού προγράμματος της Εταιρείας σε «πράσινες» πήγες ενέργειας σε Ευρωπαϊκές χώρες, η MYTILINEOS στο τέλος του 2023 αξιοποιώντας  όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας-ορόσημο  με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για χρηματοδότηση ύψους €400 εκατ. Η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα υποστηρίξει νέες επενδύσεις φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) έως το 2027. 

Αναφορικά με τα έργα για τρίτους, συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η εκτέλεση των έργων σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμάνια και η Χιλή. Εντός του 2023 η MYTILINEOS ανέλαβε την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικής ισχύος 373 MW, το οποίο βρίσκεται στο Kent και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025. 

Τέλος, εντός του 2023 συμβασιοποιήθηκαν νέα έργα για τρίτους συνολικής δυναμικότητας ~1,3 GW σε Ελλάδα,  Ιταλία, Ρουμανία και Αγγλία, με το συμβασιοποιημένο υπόλοιπο (υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο) να διαμορφώνεται στα €386 εκατ., ενώ επιπλέον €285 εκατ. βρίσκονται σε φάση τελικής διαπραγμάτευσης.

Γιώργος Αλεξάκης

#MYTILINEOS_ENERGY_&_METALS #στρατηγική_επένδυση #υπουργείο_ανάπτυξης #GW #περιφερειες

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 9:20 am


ΥΠΑΑΤ: €81 εκατ. για φράγμα Αλμωπαίου και αρδευτικά σε Καλαμά

ΥΠΑΑΤ: €81 εκατ. για φράγμα Αλμωπαίου και αρδευτικά σε Καλαμά

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος ΥφυπουργόςΔιονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν ότι εκδόθηκε ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της με αριθμ. πρωτ. 4/03-01-2024 Πρόσκλησης της Δράσης 4.3.1:«Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022.

Στο πίνακα παρουσιάζονται:

Α) Οι παραδεκτές αιτήσεις στήριξης που επιλέγονται προς ένταξη με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη: 81.370.381,23 € είναι οι εξής:

ypaatIN

Β) Οι μη παραδεκτές αιτήσεις στήριξης λόγω μη εκπλήρωσης κριτηρίων επιλεξιμότητας ή/και βαθμολογίας μικρότερης της ελάχιστης που ορίζει η πρόσκληση.

Αναλυτικές πληροφορίες για την εξέταση του κάθε κριτηρίου επιλεξιμότητας  και τη βαθμολόγηση του κάθε κριτηρίου επιλογής τόσο της παραδεκτής, όσο και των μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης αναγράφονται στο Ο.Π.Σ.Α.Α..

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του Π.Α.Α. 2014 - 2022 και στη σχετική πρόσκληση (παρ. 6.1), οι Δικαιούχοι δύναται να υποβάλλουν προσφυγή σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) εργασίμων ημερών, από την επομένη ημέρα της αποστολής με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Πίνακα στις Υπηρεσίες των Δικαιούχων.  

(Ημερομηνία λήξης υποβολής προσφυγών η 25/04/2024ώρα 23:59:59

Οι τυχόν προσφυγές υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ο.Π.Σ.Α.Α. προς την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων – Μονάδα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΓΤΑΑ. 

Με βάση το αποτέλεσμα της εξέτασης των προσφυγών θα επικαιροποιηθεί ο πίνακας αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου.

Ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου αναρτάται στην ιστοσελίδα του Π.Α.Α.: www.agrotikianaptixi.gr.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε τα εξής: «Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο για τον πρωτογενή τομέα. Χωρίς νερό δεν υπάρχει παραγωγή. Αξιοποιούμε κάθε πόρο για την ενίσχυση της αρδευτικής δυναμικότητας της αγροτικής παραγωγής, ώστε και τα καλλιεργήσιμα στρέμματα να αυξήσουμε και το κόστος παραγωγής να μειώσουμε.  Με σταθερά βήματα υλοποιούμε το στόχο μας για έναν αγροτικό τομέα που θα αποτελεί βασικό πυλώνα της της ελληνικής οικονομίας προς όφελος πάντα των Ελλήνων αγροτών».

#ΥΠΑΑΤ #ΦΡΑΓΜΑ_ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ #ΚΑΛΑΜΑΣ #Αυγενάκης #ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ #Υπουργείο_Αγροτικής_Ανάπτυξης_και_Τροφίμων

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 9:17 am


Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές ανέκαμψαν σήμερα (18/4) από τις πρόσφατες απώλειες, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα ισχυρά αποτελέσματα του κολοσσού στην παραγωγή τσιπ, TSMC, τα οποία οδηγούν σε ράλι τις τεχνολογικές μετοχές.

Οι αγορές της Ασίας-Ειρηνικού λαμβάνουν πίσω ένα μέρος του sell off, καθώς ο φόβος για υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια και η επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή πυροδότησε μια αναταραχή στις περιφερειακές αγορές.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο, παρά τη νέα υποχώρηση της Wall Street, η οποία οφείλεται κυρίως στη διολίσθηση των τίτλων παραγωγής τσιπ, στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της ASML.

Επιπλέον, μπήκε «φρένο» σε μία περαιτέρω άνοδο στη Ασία, λόγω των επίμονων ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, ειδικά μετά από τα επιθετικά μηνύματα της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η TSMC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, πρόκειται να ανακοινώσει τα κέρδη του α’ τριμήνου αργότερα την Πέμπτη. Τα μηνιαία στοιχεία πωλήσεων έδειξαν ότι η TSMC σημείωσε άνοδο 16,5% το πρώτο τρίμηνο, καθώς επωφελήθηκε από την αυξημένη ζήτηση από τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Στις σημερινές συναλλαγές, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 38.054,50 μονάδες και στην Αυστραλία ο ASX/200 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,43% στις 7.683,10 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite καταγράφει άνοδο 0,27% στις 3.079,53 μονάδες και ο Shenzhen Component σημειώνει κέρδη 0,38% στις 9.417,19 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng «αναρριχάται» κατά 1,18% στις 16.443 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο KOSPI καταγράφει «άλμα» 2,09% στις 2.638,20 μονάδες.

#ασιατικές_αγορές

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 9:13 am


Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές απειλεί

Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές απειλεί

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού μετά την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για πτώση έως και 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά και για σφοδρές βροχές και καταιγίδες.

Ειδικότερα, προειδοποιούν για έντονα καιρικά φαινόμενα κυρίως το διήμερο Παρασκευής - Σαββάτου, κάνοντας λόγο για «πολικό αεροχείμαρρο» που θα φέρει ισχυρές καταιγίδες και χιόνια στα βουνά.

Το κύμα κακοκαιρίας θα έρθει από τα βόρεια, και θα φέρει ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, ιδίως στα δυτικά και τα βόρεια.

Η κακοκαιρία θα χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με το θερμόμετρο να κάνει «βουτιά» έως και 10 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα τελευταία 24ωρα, φέρνοντας τη θερμοκρασία σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Στην Αθήνα αναμένονται βροχές από το βράδυ της Παρασκευής.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Πέμπτη (18/4)

Στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοανατολικά τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, στο Ιόνιο έως 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές έως τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

#ΠΟΛΙΚΟΣ_ΑΕΡΟΧΕΙΜΑΡΡΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 9:01 am


Οδήγηση: Υποχρεωτικό από τον Ιούλιο το σύστημα εντοπισμού υπνηλίας

Οδήγηση: Υποχρεωτικό από τον Ιούλιο το σύστημα εντοπισμού υπνηλίας

Από τον ερχόμενο Ιούλιο θα είναι υποχρεωτικό στα καινούρια αυτοκίνητα της ΕΕ το σύστημα εντοπισμού υπνηλίας του οδηγού. Πρόκειται για ένα σημαντικό σύστημα υποβοήθησης οδηγού, το οποίο μέσω υπέρυθρων ακτινών θα διαβάζει την κόρη του οδηγού και θα διακρίνει αν αυτός έχει τάσεις υπνηλίας ή είναι αφηρημένος.

Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των θανάτων στους δρόμους της έως το 2050, έχει θεσπίσει ένα σύνολο κανονισμών και τεχνολογιών, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο λεγόμενος GSR ή Γενικοί Κανονισμοί Ασφάλειας, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην αυτοκίνηση και έχει να κάνει με όλες εκείνες τις τεχνολογίες που έχουν ως στόχο την μείωση των ατυχημάτων σε περίπτωση λάθους του οδηγού.

Ήδη από τον Ιούλιο του 2022 είναι υποχρεωτική στα αυτοκίνητα η έξυπνη ειδοποίηση ταχύτητας ISA, η οποία προειδοποιεί ακουστικά και οπτικά τους οδηγούς όταν υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

Στην προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει μια ομοιόμορφη προσέγγιση, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να εγκαταστήσουν μια κάμερα υπέρυθρων που σαρώνει την κίνηση των ματιών και του κεφαλιού του οδηγού για απώλεια προσοχής, ακολουθούμενη από μια προειδοποίηση.
Αυτή η μορφή ενεργού συστήματος θα είναι υποχρεωτική, ενώ οι λιγότερο δαπανηρές λύσεις δεν θα ισχύουν. Εάν μια αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να προχωρήσει σε πωλήσεις των υφιστάμενων μοντέλων με την συγκεκριμένη τεχνολογία, τότε θα πρέπει να τα εξοπλίσει εκ των υστέρων με ένα σύστημα ανίχνευσης και αυτό όχι αργότερα από τον Ιούλιο του 2026.

Το πακέτο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες στοιχίζει αρκετά. Αυτό ίσως συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των καινούριων αυτοκινήτων.

Η κατηγορία αυτοκινήτων που επηρεάζεται περισσότερο θα η B-SUV κατηγορία, όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, καθώς και τα οχήματα χαμηλού περιθωρίου κέρδους που ίσως να μην μπορέσουν να απορροφήσουν την επιπλέον τιμή. Επί του παρόντος, η ανίχνευση υπνηλίας εντοπίζεται σε αυτοκίνητα που έχουν αυξημένα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι η κόπωση του οδηγού αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Το σύστημα αποτελεί σημείο αναφοράς και των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα ατυχήματα στους δρόμους. Στα αυτοκίνητα που θα έχουν αυτή την τεχνολογία ίσως να παρέχεται επιπλέον έκπτωση. Το σίγουρο είναι ότι η πλήρης εφαρμογή του GSR θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Τα σημερινά αυτοκίνητα που διαθέτουν ειδοποιήσεις για υπνηλία του οδηγού πολλές φορές γίνονται υπερβολικά, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν τον οδηγό στην απενεργοποίησή τους. Όμως η διακοπή της λειτουργίας θα είχε το αντίθετο από το στοχευμένο αποτέλεσμα της ΕΕ για την ασφάλεια. Επομένως, οι πολιτικές των αυτοκινητοβιομηχανιών για τα αυτοκίνητα ίσως να χρειάζονται επανεξέταση και προσαρμογή του τρόπου λειτουργίας τους, για να αποτρέψουν την απενεργοποίηση των συστημάτων από τους οδηγούς.

#Ευρωπαϊκή_Ενωση #GSR #αυτοκινητοβιομηχίες

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 8:54 am


ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για όσους θέλουν ολόκληρη την επιστροφή φόρου

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για όσους θέλουν ολόκληρη την επιστροφή φόρου

Εκπνέει αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου η προθεσμία για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ από τους φορολογούμενους (πολίτες και επιχειρήσεις) που θέλουν να εισπράξουν στο ακέραιο επιστροφή φόρου που δικαιούνται, προτού «τρέξει» ο επόμενος μαζικός συμψηφισμός από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η φορολογική αρχή «πάγωσε» για περίπου ένα δεκαήμερο τους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου με οφειλές προς το Δημόσιο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ για να μπορέσουν να εισπράξουν ολόκληρη την όποια εκκρεμή επιστροφή.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους, εφόσον εξοφλήσουν τον φετινό φόρο ακινήτων έως:

  • Σήμερα 18/4 για πληρωμή μέσω web banking ή
  • Αύριο 19/4 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να:

  • Έχουν πρόσβαση στα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή: «Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην εφαρμογή», επιλέγοντας Έτος 2024.
  • Προχωρήσουν σε πληρωμή της σχετική οφειλής μέσω:

-της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή:
Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή, ή

-της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ για κινητές συσκευές myAADEapp, στην επιλογή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές, Πληρωμές > Πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών > Επόμενο > Επιλογή Τρόπου Πληρωμής (Μέσω IRIS ή Με κάρτα) > Συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών εκτός ρύθμισης.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε 11 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως το τέλος Απριλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση ενώ κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

  • Πάντως υπάρχει και η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε έως και 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάθεση των ιδιοκτητών ακινήτων βρίσκεται και η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για διορθώσεις λαθών στο Ε9.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, εάν έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις σε θέματα ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ποσοστά συνιδιοκτησίας ή ακόμα και στον όροφο του ακινήτου, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ «ξεφουσκώνοντας» έτσι το αρχικό εκκαθαριστικό.

#ΕΞΟΦΛΗΣΗ_ΕΝΦΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 8:45 am


BBC: Τι προκάλεσε την κακοκαιρία του αιώνα στο Ντουμπάι

BBC: Τι προκάλεσε την κακοκαιρία του αιώνα στο Ντουμπάι

Παραπλανητικές εικασίες σχετικά με τη σπορά των νεφών, πυροδότησαν οι πλημμύρες που έπληξαν το Ντουμπάι. Πόσο ασυνήθιστη ήταν η βροχόπτωση και ποιοι ήταν οι λόγοι πίσω από τις ακραίες βροχοπτώσεις;

Το Ντουμπάι βρίσκεται στην ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και είναι συνήθως πολύ ξηρό. Όμως, ενώ δέχεται λιγότερα από 100 χιλιοστά (3,9 ίντσες) ετησίως κατά μέσο όρο βροχοπτώσεων, αντιμετωπίζει περιστασιακές ακραίες βροχοπτώσεις, αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

Στην πόλη Al-Ain - λίγο πάνω από 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από το Ντουμπάι - καταγράφηκαν περίπου 256 χιλιοστά βροχής σε μόλις 24 ώρες.

«Αυτό το μέρος του κόσμου χαρακτηρίζεται από μεγάλες περιόδους χωρίς βροχή και στη συνέχεια ακανόνιστες, έντονες βροχοπτώσεις, αλλά ακόμα κι έτσι, αυτό ήταν ένα πολύ σπάνιο γεγονός βροχοπτώσεων», εξηγεί στο BBC ο καθηγητής Maarten Ambaum, μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading που έχει μελετήσει τα πρότυπα βροχόπτωσης, στην περιοχή του Κόλπου.

Τι ρόλο έπαιξε η κλιματική αλλαγή;

Δεν είναι ακόμη δυνατό να ποσοτικοποιηθεί επακριβώς ο ρόλος που έπαιξε η κλιματική αλλαγή. Αυτό απαιτεί πλήρη επιστημονική ανάλυση φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Με απλά λόγια: ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία - περίπου 7% επιπλέον για κάθε βαθμό Κελσίου - που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει την ένταση της βροχής.

«Η ένταση της βροχής ήταν ρεκόρ, αλλά αυτό είναι σύμφωνο με ένα θερμαινόμενο κλίμα, με περισσότερη υγρασία διαθέσιμη για να τροφοδοτήσει τις καταιγίδες και να κάνει τις έντονες βροχοπτώσεις και τις σχετικές πλημμύρες σταδιακά πιο ισχυρές», εξηγεί ο Richard Allan, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο. της Ανάγνωσης.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ετήσιες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και κατά περίπου 30% σε μεγάλο μέρος των ΗΑΕ μέχρι το τέλος του αιώνα, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να θερμαίνεται.

«Εάν οι άνθρωποι συνεχίσουν να καίνε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, το κλίμα θα συνεχίσει να θερμαίνεται, οι βροχοπτώσεις θα συνεχίσουν να γίνονται πιο έντονες και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να χάνουν τη ζωή τους σε πλημμύρες», λέει η Δρ Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου.

Τι είναι η σπορά νεφών και έπαιξε ρόλο;

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει τον χειρισμό των υπαρχόντων νεφών για να βοηθήσει στην παραγωγή περισσότερης βροχής.

Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας αεροσκάφη για να ρίξουν μικρά σωματίδια (όπως το ιωδιούχο άργυρο) στα σύννεφα. Οι υδρατμοί μπορούν στη συνέχεια να συμπυκνωθούν πιο εύκολα και να μετατραπούν σε βροχή.

Η τεχνική υπάρχει εδώ και δεκαετίες και τα ΗΑΕ την έχουν χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης νερού .

Τις ώρες που ακολούθησαν τις πλημμύρες, ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να αποδώσουν λανθασμένα τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποκλειστικά στις πρόσφατες επιχειρήσεις σποράς νεφών στη χώρα.

Προηγούμενες αναφορές του Bloomberg ανέφεραν ότι αεροπλάνα σποράς νεφών αναπτύχθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, αλλά όχι την Τρίτη, όταν σημειώθηκε η πλημμύρα.

Ενώ το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει πότε έλαβε έγινε η σπορά των νεφών, οι ειδικοί λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είχε μικρή επίδραση στην καταιγίδα και ότι η εστίαση στη σπορά νεφών είναι «παραπλανητική».

«Ακόμη κι αν η σπορά των νεφών ενθάρρυνε τα σύννεφα γύρω από το Ντουμπάι να ρίξουν νερό, η ατμόσφαιρα πιθανότατα θα είχε περισσότερο νερό για να σχηματίσει σύννεφα εξαρχής, λόγω της κλιματικής αλλαγής», λέει ο Δρ Otto.

Τέσσερις τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η σπορά νεφών γενικά αναπτύσσεται όταν οι συνθήκες αέρα, υγρασίας και σκόνης δεν επαρκούν για να οδηγήσουν σε βροχή. Την τελευταία εβδομάδα, οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για υψηλό κίνδυνο πλημμύρας στον Κόλπο.

«Όταν προβλέπονται συστήματα τέτοιας έντασης και μεγάλης κλίμακας, η σπορά νεφών - η οποία είναι μια δαπανηρή διαδικασία - δεν εκτελείται επειδή [δεν υπάρχει] ανάγκη να δημιουργηθούν τόσο ισχυρά συστήματα περιφερειακής κλίμακας», λέει η καθηγήτρια Νταϊάνα Φράνσις, επικεφαλής του Περιβαλλοντικού και Γεωφυσικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Khalifa στο Άμπου Ντάμπι.

Ο μετεωρολόγος του BBC καιρού Matt Taylor σημείωσε επίσης ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ήδη προβλεφθεί. «Μπροστά από την εκδήλωση, μοντέλα υπολογιστών (που δεν επηρεάζουν τα πιθανά αποτελέσματα σποράς σύννεφων) προέβλεπαν ήδη βροχοπτώσεις ενός έτους που θα πέσουν σε περίπου 24 ώρες», είπε.

«Οι επιπτώσεις ήταν πολύ ευρύτερες από ό,τι θα περίμενα και μόνο από τη σπορά των νεφών – σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν μεγάλες περιοχές από το Μπαχρέιν μέχρι το Ομάν».

Οι αποστολές σποράς νεφών στην επικράτεια των Εμιράτων διεξάγονται από το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας (NCM), μια κυβερνητική ομάδα εργασίας.

Πόσο προετοιμασμένα είναι τα ΗΑΕ για ακραίες βροχοπτώσεις;

Η αποτροπή των έντονων βροχοπτώσεων σε θανατηφόρες πλημμύρες απαιτεί ισχυρές άμυνες για την αντιμετώπιση ξαφνικών έντονων πτώσεων.

Το Ντουμπάι είναι, φυσικά, πολύ αστικοποιημένο. Υπάρχει λίγος χώρος πρασίνου για να απορροφήσει την υγρασία και οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης δεν ήταν σε θέση να αντέξουν τόσο υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων.

«Χρειάζεται να υπάρξουν στρατηγικές και μέτρα προσαρμογής για σε αυτή τη νέα πραγματικότητα των πιο συχνών και έντονων βροχοπτώσεων», εξηγεί ο καθηγητής Francis.

«Για παράδειγμα, η υποδομή των δρόμων και των εγκαταστάσεων πρέπει να προσαρμοστεί, να δημιουργηθούν δεξαμενές για την αποθήκευση του νερού από την ανοιξιάτικη βροχή και τη χρήση του αργότερα μέσα στο έτος».

Τον Ιανουάριο, η Αρχή Οδοποιίας και Μεταφορών των ΗΑΕ δημιούργησε μια νέα μονάδα για να βοηθήσει στη διαχείριση των πλημμυρών στο Ντουμπάι, αλλά δεν πρόλαβαν με τις γνωστές συνέπειες. 

#ΣΠΟΡΑ_ΤΩΝ_ΝΕΦΩΝ #ΗΑΕ #κλιματική_αλλαγή #ακραία_καιρικά_φαινόμενα #θεομηνία

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 8:33 am


Ανδρουλάκης για ευρωεκλογές: Να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

Ανδρουλάκης για ευρωεκλογές: Να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, το βράδυ της Τετάρτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό Kontra24, προσδιορίζοντας έτσι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών.

Ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση για την ακρίβεια, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για υπερτετραπλάσια αύξηση πληθωρισμού στα τρόφιμα στην Ελλάδα τον Μάρτιο συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για «ακρίβεια που σαρώνει τα πάντα κι έναν πρωθυπουργό τροχονόμο της ακρίβειας» Πρόσθεσε πώς απαιτείται «ισχυρή αποδοκιμασία των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας που έχουν φέρει νέες ανισότητες, συγκάλυψη, διαφθορά, σκάνδαλα, χάιδεμα στους ισχυρούς. Όσο δεν έχει έναν ισχυρό αντίπαλο ο κ. Μητσοτάκης, -σοβαρό, προγραμματικό-, τόσο θα κλιμακώνεται η αλαζονεία του».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξε τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη με τη ΝΔ.

«Ως ευρωβουλευτής αγωνίστηκα να υπάρχει πάντα στον φάκελο της Αλβανίας η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, να υπάρχουν τροπολογίες για τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό, που ένα ζήτημα το οποίο έχει εθνικά χαρακτηριστικά, το χειρίζεται με έναν τρόπο που πρέπει να συζητήσουμε. Τα κίνητρα του κ. Μητσοτάκη που βάζει τον κ. Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο, είναι εθνικά ή ευρωπαϊκά; Για εμένα δεν είναι ούτε εθνικά ούτε ευρωπαϊκά, είναι εκλογικά. Και θα έπρεπε να χειρίζεται αυτά τα θέματα με μεγαλύτερο σεβασμό. Τον κ. Μπελέρη τον έχει ανάγκη η μειονότητα ως δήμαρχο στη Χειμάρρα, αυτή έπρεπε να είναι η  προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αλλά μπροστά στην προσωπική και κομματική αγωνία του κ. Μητσοτάκη να σταματήσει τις διαρροές προς τα δεξιότερα κόμματα, έκανε αυτόν τον χειρισμό. Για εμένα τα κίνητρα δεν είναι ούτε εθνικά, ούτε ευρωπαϊκά, είναι καθαρά ψηφοθηρικά» σχολίασε αιχμηρά .

Δήλωσε αισιόδοξος για την επιτυχία του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πώς θα είναι πολύ καλύτερα στην αριθμητική του πολιτικού συστήματος το βράδυ των ευρωπαϊκών εκλογών, είτε είναι η βάση οι προηγούμενες Ευρωεκλογές είτε οι προηγούμενες εθνικές εκλογές. «Εμένα, όμως, δεν μου φτάνει αυτό, γιατί θεωρώ προτεραιότητά μου να αγωνιστώ να υπάρχει στις 9 Ιουνίου το βράδυ ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, το έχει ανάγκη ο τόπος και το πολίτευμά μας. Και, δεύτερον, η επιλογή αυτή να συνιστά και κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν συμβιβάζομαι, λοιπόν, με μια αριθμητική που μπορεί να με βολεύει. Ο τόπος έχει μεγάλες ανάγκες και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να έχουμε το βράδυ της 9ης Ιουνίου μια ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

 Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή debate των πολιτικών αρχηγών αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί το αρνείται ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί ξέρει ότι αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Διαφθορά με τα Τέμπη, διαφθορά με τα emails, διαφθορά με τις υποκλοπές. Μιλάμε για μια κυβέρνηση που παράγει διαφθορά και συγκάλυψη και προφανέστατα ούτε ο κ. Κασσελάκης θέλει να έρθει στο debate γιατί δεν ξέρει τα ευρωπαϊκά θέματα» είπε σημειώνοντας την αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόρριψη της κυβέρνησης  της πρότασης για debate.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδοκίμασε τις αναφορές του κ. Κασσελάκη στην βάπτισή του με τα «μεταφυσικά σημάδια», λέγοντας πώς είναι μάννα εξ ουρανού στον κ. Μητσοτάκη.

«Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Απαξιώνουν τη συζήτηση και δίνουν δύναμη στη Νέα Δημοκρατία να το παίζει ο σοβαρός κυρίαρχος πόλος. Θέλω ο ελληνικός λαός να κρίνει ποιος έχει επιφέρει ήττες στο σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη. Αποκαλύπτω το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων  το καλοκαίρι του 2022, άδειασε το μισό Μαξίμου. Παίρνω την πρωτοβουλία με την πρόταση δυσπιστίας πριν από μερικές εβδομάδες, ξαναφεύγουν δύο του συνεργάτες. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι δικές μας επιλογές επέφεραν επώδυνες ήττες στο σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε: «Από την αρχή καταδικάσαμε τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς στο Ισραήλ. Από την άλλη, εδώ, υπάρχει μια αντίδραση από τον Νετανιάχου που έχει οδηγήσει σε ένα σφαγείο στη Λωρίδα της Γάζας. Εμείς δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε απολύτως με τις πολιτικές του Νετανιάχου, διότι μέσα στις πολιτικές επιλογές που κάνει στην ευρύτερη περιοχή, είναι και το δικό του αυτοσυντήρητο. Και από την άλλη έχουμε μια χώρα, η οποία έχει μια στρατηγική - και μιλώ για το Ιράν - αποσταθεροποιητική για την ευρύτερη περιοχή. Δηλαδή, προσπαθεί δια αντιπροσώπων να έχει έναν ευρύτερο ρόλο. Η Ελλάδα - όπως  και το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών - πρέπει να έχει μια πολιτική η οποία θα είναι σταθερή προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης».

#Νίκος_Ανδρουλάκης #ΠΑΣΟΚ_ΚΙΝΑΛ

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 8:25 am


Νετανιάχου για Ιράν: «Φρένο» στα αντίποινα μετά το τηλεφώνημα Μπάιντεν

Νετανιάχου για Ιράν: «Φρένο» στα αντίποινα μετά το τηλεφώνημα Μπάιντεν

Ισραηλινά και αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ενώ η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέτασε το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα στο Ιράν, σε αντίποινα για την πρόσφατη επίθεση της Τεχεράνης, τελικά δεν έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια που της παρουσιάστηκαν μετά το τηλεφώνημα που είχε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή προεγκεκριμένα σχέδια για τη διεξαγωγή πληγμάτων αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης αφού συζήτησε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ισραηλινές πηγές είπαν στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου εξέτασε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίθεση αντιποίνων τη Δευτέρα, δυο βράδια μετά την ιρανική επίθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να μη δώσει το πράσινο φως.

«Δεν ξέρουμε γιατί και πόσο κοντά είχε φθάσει (το Ισραήλ) σε επίθεση (στο Ιράν)», είπε στον Axios αμερικανός αξιωματούχος. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το Ισραήλ ενημέρωσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, που το καλεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πως αποφάσισε να περιμένει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε δυο φορές το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα αντιποίνων στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά τελικά δεν έδωσε τη διαταγή.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε ωστόσο χθες πως η χώρα του έχει δικαίωμα να «προστατευθεί», παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, που επιδιώκει να αποτρέψει ισραηλινή ανταπόδοση στο ιρανικό έδαφος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, λένε πως δεν θέλουν «πόλεμο με το Ιράν» κι έκαναν σαφές πως δεν θα συμμετείχαν σε οποιαδήποτε ισραηλινή ανταπόδοση, πάντως προχθές Τρίτη ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν με στόχο εταιρείες και οντότητες που παράγουν drones και πυραύλους, για «να στείλει σαφές μήνυμα» μετά την επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Υπενθυμίζεται ότι τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 350 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε προτού φθάσει στην ισραηλινή επικράτεια. Επρόκειτο για την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ στην ιστορία.

Η Τεχεράνη υποστήριξε πως ενήργησε σε νόμιμη άμυνα, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, για τον οποίο κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό.

#Μπενιαμίν_Νετανιάχου #Τζο_Μπάιντεν #ΗΠΑ #ΙΣΡΑΗΛ_ΙΡΑΝ

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 8:15 am


Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Ιράν-Ισραήλ: Έκκληση για αποφυγή της κλιμάκωσης-Τα συμπεράσματα

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Ιράν-Ισραήλ: Έκκληση για αποφυγή της κλιμάκωσης-Τα συμπεράσματα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, ζητεί να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση και καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

Στα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή που υιοθέτησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες χθες Τετάρτη αργά το βράδυ επισημαίνονται τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά και κατηγορηματικά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ κι επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην περιφερειακή σταθερότητα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε βάρος του Ιράν, ιδίως σε σχέση με τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους. Τονίζουν, ακόμη, ότι «η ΕΕ παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στη συμβολή στην αποκλιμάκωση και στην ασφάλεια στην περιοχή».

Συγχρόνως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με συμμάχους και εταίρους του για να τερματιστεί χωρίς καθυστέρηση η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και ζητεί την εφαρμογή της απόφασης 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπει «άμεση κατάπαυση του πυρός και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς και την παροχή πλήρους, ταχείας, ασφαλούς και ανεμπόδιστης πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια» για τους Παλαιστίνιους που την έχουν ανάγκη. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη «διαρκή βιώσιμη ειρήνη βασισμένη στη λύση των δύο κρατών».

Για τον Λίβανο, οι ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν στα συμπεράσματά τους ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους προκειμένου «να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και ιδίως στον Λίβανο». Υπενθυμίζεται η ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ προς τον Λίβανο και τον λιβανικό λαό και αναγνωρίζονται οι δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο Λίβανος στο εσωτερικό και ως αποτέλεσμα των περιφερειακών εντάσεων.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη σταθερότητα του Λιβάνου, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης της υποστήριξης στις ένοπλες δυνάμεις του.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ να υποστηρίξει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων και των κοινοτήτων υποδοχής που έχουν ανάγκη, καθώς και την παροχή υποστήριξης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της λαθρεμπορίας.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες για ασφαλείς, εθελοντικές, αξιοπρεπείς επιστροφές Σύρων προσφύγων, όπως ορίζονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Νέες κυρώσεις στο Ιράν

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν, επίσης, την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Οι κυρώσεις κατά του Ιράν είναι σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε» σημείωσε προσθέτοντας ότι σκοπός είναι η προστασία των αμάχων, ενώ παράλληλα οι 27 ζητούν απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Ταυτόχρονα, ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της «άμεσης κατάπαυσης του πυρός» και της διανομής περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους στη Γάζα.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να απομονωθεί το Ιράν.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις πως το Ισραήλ θα ανταποδώσει σύντομα την επίθεση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της G7 και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που παροτρύνουν όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Αυτό είναι το σαφές μήνυμα. Αυτή είναι πραγματικά η κοινή μας θέση», επέμεινε.

Για την Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι η ΕΕ θέλει να αναπτύξει σταθερή σχέση και να εργαστεί με βάση σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση. Θύμισε το ζήτημα της Κύπρου, που παραμένει πάντα εξαιρετικά σημαντικό, όπως είπε.

Επιπλέον, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και τα κράτη μέλη, ιδίως όσα έχουν περισσότερες δυνατότητες, αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η χορήγηση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών.

Τα συμπεράσματα για την Τουρκία

Παράλληλα, υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήγαγε στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, αναφέρει, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει στους Μόνιμους Αντιπροσώπους, σεβόμενο τις αρμοδιότητες των σχετικών θεσμικών οργάνων, να προωθήσει τις εργασίες σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, με την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η εποικοδομητική δέσμευση της Τουρκίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση, αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Τι αναφέρεται για το Κυπριακό

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει, καταλήγουν οι «27».

#ΙΣΡΑΗΛ_ΙΡΑΝ #Λιβανός #ΤΟΥΡΚΙΑ #ευρωπαίοι_ηγέτες #σύνοδος_κορυφής

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 8:10 am


Bitcoin: Εβδομαδιαία πτώση 10%, αλλά οι μεγάλοι «παίκτες» παραμένουν

Bitcoin: Εβδομαδιαία πτώση 10%, αλλά οι μεγάλοι «παίκτες» παραμένουν

Το Bitcoin κατέγραψε ακόμα μία σημαντική πτώση, χάνοντας περίπου 10% την περασμένη εβδομάδα, αλλά παρά αυτές τις ασταθείς διακυμάνσεις των τιμών, η τελευταία ανάλυση της Santiment αποκαλύπτει ότι τα μεγάλα… πορτοφόλια δεν ρευστοποιούν.

Αν και οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και τις οικονομικές που αφορούν τα επιτόκια και την «υγεία» της αγοράς κρυπτονομισμάτων επιμένουν, αρκετές «φάλαινες» έχουν επιδείξει σημαντική εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες δυνατότητες του Bitcoin.

Η τάση συσσώρευσης είναι εμφανής από τα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα πορτοφόλια που κατέχουν μεταξύ 100 και 1.000 Bitcoin αγόρασαν 43.489 tokens, που ισοδυναμούν με 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Μαρτίου.

Παρόμοιο μοτίβο παρατηρήθηκε σε πορτοφόλια με κατοχές που κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 Bitcoin, τα οποία συγκέντρωσαν 80.544 tokens, συνολικού ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την ίδια περίοδο. Τα πορτοφόλια που περιέχουν από 10.000 έως 100.000 Bitcoin συσσώρευσαν επίσης 91.732 tokens, αξίας περίπου 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτά τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την πλατφόρμα ανάλυσης κρυπτογράφησης υποδηλώνουν ουσιαστικά ότι, παρά τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις της αγοράς, οι επενδυτές μεγάλης κλίμακας παραμένουν αφοσιωμένοι στο Bitcoin, υποδεικνύοντας ένα ισχυρό υποκείμενο ανοδικό αίσθημα προς το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αγορά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ανοδική τάση. Ως εκ τούτου, το στάδιο συσσώρευσης αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το halving, καθώς το Bitcoin διαπραγματεύεται εντός της ζώνης 60.000-69.000 δολαρίων.

Επιπλέον, το Intotheblock αποκάλυψε ότι το Bitcoin βρίσκεται επί του παρόντος ακριβώς στην κορυφή μιας κρίσιμης ζώνης ζήτησης, κάτι που δείχνει ένα δυνητικά ισχυρό επίπεδο υποστήριξης. Με περισσότερες από ένα εκατομμύριο διευθύνσεις που αποκτούν παραδοσιακά πάνω από 530.000 Bitcoin με μέση τιμή 64,3 χιλιάδες δολάρια, αυτή η περιοχή έχει σημαντική σημασία ως πιθανό «προπύργιο» για την τιμή του κρυπτονομίσματος.

Ωστόσο, σε περίπτωση πτώσης, η επόμενη σημαντική ζώνη ζήτησης είναι περίπου το επίπεδο των 56.000 δολαρίων.

Η ζήτηση για ETF παραμένει στάσιμη

Ενώ η συσσώρευση εντός της αλυσίδας παραμένει ισχυρή, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τη ζήτηση ETF Bitcoin, η οποία φαίνεται να έχει μείνει στάσιμη, ακόμη και αν εξαιρέσουμε τις συναλλαγές διακανονισμού ETF, σύμφωνα με την ανάλυση της CryptoQuant.

Τα spot ETF Bitcoin παρουσίασαν εκροές, εκτός από το iShares Bitcoin Trust (IBIT) της BlackRock, το οποίο ήταν το μόνο που κατέγραψε εισροές 73,4 εκατομμυρίων δολαρίων στις 15 Απριλίου.

Τα επενδυτικά προϊόντα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων κατέγραψαν εκροές 126 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, με το Bitcoin να αντιστοιχεί σε 110 εκατομμύρια δολάρια, καθώς οι επενδυτές, όπως επισημαίνει το CryptoPotato, δείχνουν να παραμένουν συγκρατημένοι.

#κρυπτονομίσματα #SANTIMENT #ETF #CRYPTOPOTATO #tokens #φάλαινες

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 8:00 am


Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) αργά το απόγευμα της Τετάρτης (17/4) κατά την συνεδρίαση του με πρόεδρο την πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ειρήνη Σταυρουλάκη, συζητήθηκε το αν είναι συνταγματική ή όχι η κατάργηση των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016 που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου» και εάν όντως έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις για το επίμαχο θέμα μεταξύ του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων.

Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον απασχόλησε υπόθεση επί μερισμάτων επιδομάτων εορτών και αδείας, ενώ αντίθετα το ΣτΕ το απασχόλησε υπόθεση που αφορά σε περικοπές κύριων συντάξεων και επιπρόσθετα το ΣτΕ ασχολήθηκε με επικουρικές συντάξεις χορηγούμενες σε συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την κυρία Σταυρουλάκη, «θα πρέπει επομένως να ερευνηθεί εάν το μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος δύναται να θεωρηθεί φορέας επικουρικής ασφάλισης όμοιος με εκείνους, για τους οποίους έκρινε το ΣτΕ και εάν επομένως τίθεται στις δυο αποφάσεις (σ.σ.: του ΣτΕ και του Α.Π.) το ίδιο ζήτημα ή εάν αντιθέτως, οι διαφορές μεταξύ των φορέων επικουρικής ασφαλίσεως, στους οποίους αφορούσε η κάθε απόφαση, ήταν τέτοιας φύσεως, ώστε να καθίσταται διαφορετικό το κριθέν με αυτές ζήτημα».

Στην συνέχεια, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συνήγοροι των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος, υποστήριξαν ότι το ΑΕΔ πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο του παραδεκτού και να εισέλθει στο θέμα της συνταγματικότητας ή όχι των επίμαχων περικοπών, καθώς τα εν λόγω δύο δικαστήρια ερμήνευσαν τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις.

Ο συνήγορος της Τράπεζας, όπως και του ΕΦΚΑ που έκανε παρέμβαση υπέρ της Τράπεζας, υποστήριξαν ότι ο Α.Π. έκρινε τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις με αυτές του ΣτΕ και υπάρχει αντίθετη ερμηνεία του ίδιου νομοθετικού πλαισίου. Κατά συνέπεια πρέπει το ΑΕΔ να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης. Παράλληλα, χαρακτήρισαν ορθή την απόφαση του Α.Π.

Υπενθυμίζεται, ότι ο 'Αρειος Πάγος τον περασμένο Ιανουάριο ήρθε σε αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για το επίμαχο θέμα και η διαφωνία αυτή παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στο ΑΕΔ, ενώ στο μεσοδιάστημα πραγματοποίησαν παρεμβάσεις 9 εργατικά Σωματεία.

Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κατά πλειοψηφικά (14 υπέρ έναντι 11 κατά), έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις περικοπές και των τριών δώρων των επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012, ήρθε τον περασμένο Ιανουάριο το Β2 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και έκρινε ότι όλες οι περικοπές των τριών δώρων που έγιναν με το μνημονιακό νόμο 4093/2012 είναι συνταγματικές και σύμφωνες με την ΕΣΔΑ, καθώς «η θέσπισή τους εξυπηρετούσε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος» και όχι μόνο.

Το Β2 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με πρόεδρο των αντιπρόεδρο Νικόλαο Πιπιλίγκα και εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Κωνσταντίνα Νάκου, κατέρριψε ομόφωνα τους ισχυρισμούς της Ολομέλειας του ΣτΕ αντικρούοντας με δικούς του αντίθετους νομικούς συλλογισμούς την υπ΄ αριθμ. 2287/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Βασικό επιχείρημα των εργατοδικών του Β2 Τμήματος είναι ότι δεν είναι συνταγματικά αναγκαία η σύνταξη αναλογιστικής μελέτης επιπτώσεων πριν γίνουν οι περικοπές των επιδομάτων, όπως έχει κρίνει η Ολομέλεια του ΣτΕ, αλλά είναι και πάγια νομολογία της στο θέμα αυτό.

Αντίθετα, το ΣτΕ με μια σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του (2287- 2290/2015) έχει κρίνει ότι οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν το 2012 προσκρούουν σε συνταγματικές αρχές όπως είναι της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη και σε άλλες επιταγές άρθρων του Συντάγματος, όπως είναι τα άρθρα 2, 4, 22, 25, 106, κ.λπ.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι πριν τις περικοπές που έγιναν το 2012 δεν προηγήθηκε επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων από τις περικοπές των συντάξεων, αλλά και την αναγκαιότητα των περικοπών αυτών.

#Αναδρομικά_συνταξιούχων #ΣτΕ #ΑΕΔ

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 12:07 am


Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

Με «κόκκινους» δείκτες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης (17/4) στη Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να ασκούν ισχυρές πιέσεις στην αμερικανική αγορά.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,12% στις 37,753.31 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 0,58% στις 5,022.21 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε απώλειες 1,15% στις 15,683.37 μονάδες, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές δέχθηκαν ιδιαίτερα μεγάλο πλήγμα. 

Για τον Dow ήταν η έκτη αρνητική συνεδρίαση μέσα στις τελευταίες επτά (με εξαίρεση δηλαδή την ελαφρά άνοδο που κατέγραψε την Τρίτη), ενώ για S&P και Nasdaq ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, ήτοι το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τις αρχές Ιανουαρίου. 

Μάλιστα, με τον Απρίλιο να έχει ξεπεράσει τα μισά του, ο απολογισμός για το μήνα παραμένει αρνητικός και για τους τρεις δείκτες, με τον Dow να μετρά απώλειες ύψους 5%, τον S&P να έχει χάσει πάνω από 4% και τον Nasdaq περίπου 3%.

H πίεση στις μετοχές προέρχεται κυρίως από τη Nvidia που υπέστη απώλειες, ενώ ακόμη και η Netflix υποχώρησε περισσότερο από 3%, ενώνοντας στο κόκκινο άλλα μεγάλα ονόματα τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Αpple και Microsoft.

Να σημειωθεί, πως η σημερινή είναι η τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατά την οποία οι μετοχές άνοιξαν υψηλότερα, αλλά εξασθένησαν στην πορεία της ημέρας.

Κομβικοί παράγοντες αποτελούν η αβεβαιότητα που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και στην κρίση Ισραήλ-Ιράν, αλλά και η προοπτική περαιτέρω καθυστέρησης της μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Σαφής, εξάλλου, ήταν και η σχετική προειδοποίηση του ίδιου του Τζερόμ Πάουελ, σε δηλώσεις του την Τρίτη, πως το συμβούλιο της Fed χρειάζεται να δει περισσότερη πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού για να μειώσει τα επιτόκια, κάτι που... δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

Απώλειες άνω του 3% για το αργό

Σημαντική πτώση κατέγραψαν την Τετάρτη οι τιμές του αργού, καθώς η αγορά φαίνεται να θεωρεί εφικτή την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή που προκάλεσε η πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενίκευση της κρίσης και να προκαλέσει προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Εν μέσω της αισιοδοξίας, λοιπόν, ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας διακοπής στον ενεργειακό εφοδιασμό, το συμβόλαιο του αργού τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου υποχώρησε κατά 2,67 δολάρια ή 3,13%, και έκλεισε στα 82,69 δολάρια το βαρέλι. 

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Ιουνίου για το πετρέλαιο τύπου Brent, έχασε 2,73 δολάρια ή 3,03%, και διαμορφώθηκε στα 87,29 δολάρια το βαρέλι.

#Wall_Street #ΗΠΑ #ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ #δείκτες #Μέση_Ανατολή #FED

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 11:25 pm


Δένδιας: Διαχρονική θέση μας η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου

Δένδιας: Διαχρονική θέση μας η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου

Η ελληνική θέση είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με τις λύσεις που αυτό προσφέρει. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου, στο 1ο Συνέδριο Θαλάσσιας Ασφάλειας με θέμα «Οι διαστάσεις της θαλάσσιας ασφάλειας, και ο ρόλος τους στην ελευθεροπλοΐα».

«Θεωρούμε ότι μια τέτοια θέση αφενός μεν επιλύει τις περισσότερες διεθνείς διαφορές και αμφισβητήσεις, θα έλυνε και αν η Τουρκία συμφωνούσε να συνυπογράψει την UNCLΟS, παραδείγματος χάρη, το 95% της διαφοράς μας με την Τουρκία διά μιας» πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα περιβάλλον δυσοίωνο, με έναν πόλεμο στα βορειανατολικά μας, ένα δεύτερο πόλεμο στα νοτιοανατολικά μας, μια τρίτη σύγκρουση στα ανατολικά μας και αναφέρομαι στο Νότιο Καύκασο, Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία» εξήγησε ο κ. Δένδιας.

«Αν κοιτάξουμε τώρα τη θαλάσσια περιοχή γύρω μας, η Μαύρη Θάλασσα είναι κλειστή στην πραγματικότητα και ναρκοθετημένη, υπάρχει μόνο ένας μικρός δίαυλος παράκτιος δίπλα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, για να υπηρετήσει κατά το δυνατόν τις εξαγωγές της Ουκρανίας, ιδίως τις εξαγωγές του σιταριού, κάτι που όμως πάρα πολύ ενδιαφέρει την παγκόσμια οικονομία, δεν είναι ένα ρωσοουκρανικό ζήτημα μόνο» επισήμανε.

«Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ένας τουρκικός αναθεωρητισμός, ο οποίος δεν δέχεται την UNCLΟS ως κανόνα επιλύσεως της διαφοράς με την Ελλάδα, αλλά γενικά ως κανόνα επίλυσης των διεθνών διαφορών. Θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή ένα sui generis δίκαιο, το οποίο να υπηρετεί τα συμφέροντά της» συμπλήρωσε.

«Στην Ερυθρά Θάλασσα, υπάρχει αμφισβήτηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, από μία οιονεί μη κρατική δύναμη, τους Χούθι, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν τις όποιες απόψεις τους για οποιαδήποτε διαφορά στον πλανήτη να τις εξάγουν ως πρόβλημα, εμποδίζοντας την ελευθερία των συναλλαγών και άρα παρεμποδίζοντας σημαντικά την παγκόσμια οικονομία» ανέφερε.

Ως Ελλάδα, είπε, προσπαθήσαμε «να λύσουμε προβλήματα και λύσαμε ορισμένα» και πρόσθεσε: «Με τη συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Ιταλία δώσαμε ένα παράδειγμα πώς μπορούν δύο χώρες να λύσουν μία διαφορά η οποία περιέχει και θέμα αλιευτικών δικαιωμάτων.

Το θέμα της αλιείας της κόκκινης γαρίδας, που διατηρούσε τις δύο χώρες σε αδυναμία επίλυσης επί μισό αιώνα. Με την Αίγυπτο, μετά από τριανταπέντε χρόνια διαπραγμάτευσης, όπου το ζήτημα επήρειας ή μη επήρειας επιλύθηκε κατά τον πλέον δίκαιο τρόπο, ανάμεσα σε δύο χώρες που απέκτησαν επίσης μια πολύ δυναμική σχέση μέσα από αυτή την επίλυση, μια σχέση που οδηγεί αυτή τη στιγμή στη δυνατότητα να έχουμε μια στρατηγική συμμαχία με την πιο σημαντική χώρα στη Βόρεια Αφρική και μια πολύ-πολύ σημαντική χώρα για τον αραβικό κόσμο».

Για την επιχείρηση «Ασπίδες» υπογράμμισε ότι είναι «η μεγαλύτερη επιχείρηση που έκανε ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι στη θάλασσα, οπουδήποτε».

«Η μεγαλύτερη», συμπλήρωσε, «στρατιωτική επιχείρηση που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της, στα 70 χρόνια της ιστορίας της».

Η επιχείρηση έχει μεγάλο αριθμό χωρών συμμετοχής, «έχει πέντε φρεγάτες στη θάλασσα, πέντε διαφορετικών χωρών και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης με χειρουργείο της Ολλανδίας και φιλοδοξούμε να μεγαλώσει και περισσότερο» εξήγησε.

Για το Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι «έχουμε μια πολύ περήφανη ναυτική παράδοση. Όμως το Ναυτικό δημιουργείται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου και λειτουργεί χάρη στον επαγγελματισμό, μερικές φορές πρέπει να πω και στην αυτοθυσία, όχι μόνο στην προσπάθεια, των στελεχών του».

Για τις τρεις γαλλικές φρεγάτες FDI, πρόσθεσε ότι ο «Κίμωνας» τον επόμενο χρόνο «θα πλέει στο Αιγαίο» ενώ ανέφερε ότι «μετέχουμε ήδη σε συζητήσεις για τις αμερικανικές φρεγάτες Constellation, τις φρεγάτες της επόμενης γενιάς με τη λογική να ναυπηγηθούν, να συν-σχεδιαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Συζητάμε», συνέχισε, «με το Ηνωμένο Βασίλειο να μας παραχωρήσει ναρκοθηρευτικά» ενώ όπως είπε «έχουμε αποκτήσει σύγχρονα ελικόπτερα, τα Romeo. Το πρώτο παραλήφθηκε εδώ και λίγες μέρες από τον πρωθυπουργό στο ελικοδρόμιο του Μαραθώνα».

«Δημιουργούμε ένα σύγχρονο, μεγάλων δυνατοτήτων Ναυτικό που να μπορεί να υπηρετήσει την ελληνική αντίληψη και τα ελληνικά συμφέροντα» κατέληξε.

Στο συνέδριο παρευρέθησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

Το συνέδριο διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (fainst.eu) και το The Council for International Relations - Greece (cfir.gr), με τη συνεργασία του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

#Δένδιας #υπουργός_Εθνικής_Άμυνας #Διεθνές_Δίκαιο

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 10:55 pm


Αποπομπή του Δ. Παπανώτα ζητά η Νέα Αριστερά

Αποπομπή του Δ. Παπανώτα ζητά η Νέα Αριστερά

Η Νέα Αριστερά ζητά την παραίτηση ή την αποπομπή του κ. Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Καρπόζηλο να δηλώνει σε ανάρτησή του πως πρέπει «να τελειώνουμε με τον εκφυλισμό της πολιτικής και τη νομιμοποίηση του σεξισμού».

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, «ο κύριος Παπανωτας, ένας άνθρωπος που αυτοσυστήνεται ως αυτός που παρουσίασε την "πρώτη εκπομπή life style με καλλιτεχνικά νέα και ειδήσεις για ανθρώπους της showbiz", υποστήριξε, δημόσια, ότι μια γυναίκα δεν έχει πρόβλημα "εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα της».

Καμία έκπληξη, ανέφερε ο κ. Καρπόζηλος και πρόσθεσε: Ο κύριος Παπανώτας θεώρησε ότι το κόμμα του κυρίου #Κασσελάκη είναι το πολιτικό του σπίτι. Υπέβαλε το βιογραφικό του, το οποίο αξιολογήθηκε σε μια πρώτη φάση επιλογής, και θεωρήθηκε βάσει αυτού άξιος να διεκδικήσει μια θέση στο Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Αναδείχθηκε σε μια διαδικασία για την οποία μάθαμε ελάχιστα ως προς τα αποτελέσματά της και ανακοινώθηκε ως υποψήφιος του #ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Καμία έκπληξη».

Και κατέληξε στην ανάρτησή του: «Ώρες μετά την αποκάλυψη της δήλωσής του, το κόμμα του κυρίου Κασσελάκη σιωπά. Την ίδια ώρα ο πρόεδρός του μας ενημερώνει ότι "η καπηλεία του πατριωτισμού [της πατρίδας], της πίστης [θρησκεία], οικογένειας [αυτό τουλάχιστον μένει ίδιο] από τη Δεξιά τελειώνει εδώ". Στο αναγεννημένο τρίπτυχο του "πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια", οι απόψεις του κυρίου Παπανώτα, προφανώς, είναι ανεκτές. Γιατί έρχονται από την ίδια εποχή. Το σκοτεινό παρελθόν της χώρας. Καμία έκπληξη».

{https://twitter.com/k_karpozilos/status/1780660105265951001}

#αποπομπή #ΠΑΠΑΝΩΤΑΣ #ΝΕΑ_ΑΡΙΣΤΕΡΑ #ευρωεκλογές #ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 10:34 pm


Παράταση της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης

Παράταση της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης

Η παράταση της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης και το 2024 και η επιτάχυνση των διαδικασιών για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» περιλαμβάνονται σε τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ, στη τροπολογία - που θα ψηφιστεί στο πλαίσιο του  σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις - Συνταξιοδοτική διάταξη» - προβλέπονται:

● Aπαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης και το 2024.  Η εν λόγω απαλλαγή για δικαιώματα επί ακινήτων που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης ίσχυε για τα έτη 2022 και 2023.  Τα ακίνητα αυτά  έχουν χαρακτηρισθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 ως διατηρητέα και είναι προγενέστερα της 1ης Ιανουαρίου 1940.
● Επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης των ΕΑΣ Α.Ε. προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δημιουργίας του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ του Δήμου Δάφνης - Υμηττού. Προβλέπεται, προς τον σκοπό αυτό, ειδική διαδικασία για την εκποίηση, διάθεση και αξιοποίηση εξοπλισμού τη Ε.Α.Σ. από το ΤΑΙΠΕΔ. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ορίζονται τα κριτήρια συμμετοχής και οι λεπτομέρειες που αφορούν στις σχετικές δημοπρασίες καθώς και ο τρόπος και χρόνος δημοσίευσης των προσκλήσεων. Με τον τρόπο αυτό, ο χώρος θα καταστεί σύντομα διαθέσιμος για την έναρξη των εργασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου.

Επιπλέον με άλλη ρύθμιση προβλέπεται ότι παλιές αποφάσεις για τον καθορισμό αιγιαλών και παραλιών, οι οποίες είχαν ληφθεί σε συνεδριάσεις Επιτροπών ΠΡΙΝ την έναρξη ισχύος του πρόσφατου νόμου (5092/2024 (Α΄ 33), μπορούν να εγκρίνονται και να δημοσιεύονται σε ΦΕΚ προκειμένου να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη της διαδικασίας υπό τις νέες επιτροπές.

#ΕΝΦΙΑ #μουσεια #ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ_ΜΝΗΜΕΙΑ #απαλλαγή

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 10:20 pm


Κασσελάκης: Η καπηλεία του πατριωτισμού της δεξιάς τελειώνει εδώ

Κασσελάκης: Η καπηλεία του πατριωτισμού της δεξιάς τελειώνει εδώ

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απάντησε στις επικρίσεις για τις δηλώσεις του πάνω σε θέματα θρησκευτικής πίστης μέσω ενός βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι ακόμα και στις εκμυστηρεύσεις μου, στις αφηγήσεις μου, στις προσωπικές στιγμές που συνθέτουν τη ζωή μου, είμαι ο εαυτός μου. Ξέρετε πια την καρδιά μου», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης. 

Και στην συνέχεια πρόσθεσε: «Απέναντι, αυτοί που πάντα φωνάζουν. Όταν παρέλασα. Επειδή νομίζουν ότι τους ανήκει η πατρίδα. Όταν είπα πως πιστεύω. Επειδή νομίζουν ότι τους ανήκει η θρησκεία. Και φυσικά, πάντα τούς ανήκει η οικογένεια. Όταν με την πολιτική τους, κάνουν αδύνατο σε νέο κόσμο, να αρχίσει οικογένεια.

Λοιπόν, σας έχω νέα. Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ. Η διαίρεση των Ελλήνων από τη Δεξιά, τελειώνει εδώ. Οι προοδευτικοί άνθρωποι έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα τους. Οι προοδευτικοί άνθρωποι πασχίζουν καθημερινά για τα παιδιά τους.

Οι προοδευτικοί άνθρωποι έχουν προσωπικό δικαίωμα στην πίστη τους. Τι σημαίνει πρόοδος;

Ότι δεν έχεις ανάγκη να διαφημίσεις τον πατριωτισμό σου με χουντικά συνθήματα όπως οι Αυτιάδες αυτού του τόπου.

Τι σημαίνει πρόοδος; Όταν μπορεί μέσα σου να πιστεύεις βαθιά, αλλά ως πολίτης πιστεύεις επίσης βαθιά στον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Με διάλογο, με αγάπη, με συναίνεση. Ξεκινάμε για την πρόοδο», επεσήμανε ο κ. Κασσελάκης και κατέληξε.

{https://x.com/skasselakis/status/1780638513764901003}

#ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΝΔ #πατριωτισμός

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 10:13 pm


Fed: Σταθερή οικονομική ανάπτυξη, με μικρή πρόοδο στη μείωση πληθωρισμού

Fed: Σταθερή οικονομική ανάπτυξη, με μικρή πρόοδο στη μείωση πληθωρισμού

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ελαφρώς ταχύτερα στις αρχές της άνοιξης και οι επιχειρήσεις πρόσθεσαν περισσότερους εργαζόμενους, σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve, αλλά υπήρξε μικρή πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Market Watch, τα τελευταία ευρήματα του λεγόμενου Beige Book ταιριάζουν με την εκτίμηση κορυφαίων αξιωματούχων της Fed, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες επεσήμαναν μια ισχυρή οικονομία και τον ακόμη αυξημένο πληθωρισμό ως λόγο για να μην μειωθούν σύντομα τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, και άλλοι έχουν υπογράψει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν λόγω της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού στις αρχές του 2024.

Ταυτόχρονα, το Beige Book, η τακτική έρευνα της Fed για την οικονομία των ΗΠΑ, κάλυψε τις έξι εβδομάδες που προηγήθηκαν της 8ης Απριλίου και προετοιμάστηκε πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 30 Απριλίου έως την 1η Μαΐου.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της έκθεσης:

Οικονομία

Δέκα από τις 12 περιφερειακές τράπεζες της Fed δήλωσαν ότι οι περιφερειακές οικονομίες τους επιταχύνθηκαν από την τελευταία έκθεση Beige Book τον Μάρτιο. Δύο δεν ανέφεραν καμία αλλαγή.

Αν και οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες, οι υψηλές τιμές τους έκαναν πιο επιλεκτικούς σχετικά με το τι αγόρασαν.

Οι επιχειρήσεις ήταν «συγκρατημένα αισιόδοξες» για το πώς θα αποδώσει η οικονομία αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με την έρευνα.

Ένα αξιοσημείωτο εύρημα στην έκθεση: Η πρόσφατη ηλιακή έκλειψη έδωσε ώθηση σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της εκτός εποχής.

Πληθωρισμός

Οι ναυτιλιακές επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και η κατάρρευση της γέφυρας Key Bridge της Βαλτιμόρης προκάλεσαν κάποιες καθυστερήσεις στη ναυτιλία, αλλά δεν έκαναν πολλά για να αυξήσουν τον πληθωρισμό.

«Οι αυξήσεις των τιμών ήταν μέτριες, κατά μέσο όρο, με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως στην τελευταία έκθεση», ανέφερε η Fed.

Ο πληθωρισμός ήταν πιο αξιοσημείωτος στο αυξανόμενο κόστος ασφάλισης για τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τις επιχειρήσεις.

Ως επί το πλείστον, όμως, οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο ανθεκτικοί στις υψηλότερες τιμές και οι εταιρείες δήλωσαν στη Fed ότι η ικανότητά τους να μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος στους πελάτες «είχε αποδυναμωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

«Συνολικά, οι επαφές ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερός με αργό ρυθμό προχωρώντας», ανέφερε το Beige Book.

Ο ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5% από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι τιμές αυξήθηκαν λίγο πιο γρήγορα το 2024 και άφησαν τον πληθωρισμό μακρύτερα από τον ετήσιο στόχο 2% της Fed.

Αγορά εργασίας

Η Fed δήλωσε ότι η απασχόληση αυξήθηκε «με μικρό ρυθμό» τον Μάρτιο και τις αρχές Απριλίου.

Αν και περισσότεροι άνθρωποι έχουν εισέλθει στο εργατικό δυναμικό, ανέφερε η Fed, οι ελλείψεις ειδικευμένων εργαζομένων παραμένουν. Οι κατασκευαστές και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης είχαν ιδιαίτερα πρόβλημα να βρουν εργατικό δυναμικό.

Οι μισθοί αυξήθηκαν με «μέτριο ρυθμό», ανέφερε το Beige Book και ορισμένες περιφερειακές τράπεζες της Fed δήλωσαν ότι «οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των μισθών επέστρεψαν πρόσφατα στους ιστορικούς μέσους όρους τους».

Οι μισθοί συνήθως αυξάνονται κατά 2% έως 3% ετησίως, αλλά οι αμοιβές αυξήθηκαν έως και 6% το 2022 λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού που συνδέονται με την πανδημία.

Οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται περίπου 4% ετησίως με βάση τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Fed στη συνεδρίαση πολιτικής της 30 Απριλίου-1 Μαΐου αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο τρέχον εύρος του 5,25%-5,50%, όπου βρίσκονται από πέρυσι τον Ιούλιο.

#FED #Μείωση_επιτοκίων #πληθωρισμό #αγορά_εργασίας #καταναλωτες

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 10:02 pm


ΔΥΠΑ: 50.000 άνεργοι-εργαζόμενοι θα λάβουν επίδομα κατάρτισης €400

ΔΥΠΑ: 50.000 άνεργοι-εργαζόμενοι θα λάβουν επίδομα κατάρτισης €400

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης αναμένεται να ξεκινήσεις τις επόμενες εβδομάδες την υποβολή αιτήσεων για την κάλυψη των 25.000 θέσεων κατάρτισης σε πράσινες δεξιότητες μόνο από ανέργους από 18 ετών και άνω, εγγεγραμμένους στο μητρώο της ΔΥΠΑ.

ο κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι ώρες κατάρτισης είναι συνολικά 80, με το επίδομα να φτάνει τα 400 ευρώ καθαρά. Ο ωφελούμενος πρέπει να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος. Η υλοποίηση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης γίνεται με την εφαρμογή μεθόδων μικτής μάθησης (blended learning), δηλαδή με διά ζώσης και εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση.

Εκπαίδευση

Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί με 12 ώρες εκπαίδευσης διά ζώσης και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ημερήσια διάρκεια της διά ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες.

Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα δύο μηνών. Στην περίπτωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης χρησιμοποιούνται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, προσαρμοσμένο στη μέθοδο αυτή, και κατάλληλες διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης των εκπαιδευομένων που εφαρμόζει το κάθε κέντρο διά βίου μάθησης. 
 
Παράλληλα, η διά ζώσης εκπαίδευση διασφαλίζει την αμεσότητα στη διδασκαλία μέσω της ταυτόχρονης παρουσίας διδάσκοντος και καταρτιζομένων σε αίθουσα και ενισχύει την εμπειρία της μάθησης. Οι πάροχοι κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν τις απαιτούμενες ειδικές προδιαγραφές για την άρτια υλοποίηση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στις προσκλήσεις που θα εκδοθούν για τη συγκρότηση των δύο μητρώων παρόχων κατάρτισης, στο πλαίσιο του παρόντος έργου.
 
Πράσινες δεξιότητες

Τα αντικείμενα κατάρτισης στις πράσινες δεξιότητες είναι τα ακόλουθα: Στρατηγικός σχεδιασμός και διαχείριση πόρων προς την αειφόρο ανάπτυξη. Σχέδια δράσης, επιχειρηματικά σχέδια και διοίκηση επιχειρησιακών μονάδων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Περιβαλλοντική λογιστική, χρηματοοικονομική και διακυβέρνηση. Αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα. Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για τον μετασχηματισμό του κτιριακού τομέα σε μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος. Γεωπληροφορική και ψηφιακές γεωχωρικές τεχνολογίες στην άσκηση της γεωργίας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αμπελουργία – εγκατάσταση και διαχείριση αμπελώνα. Εξυπνες και αειφόρες μετακινήσεις, ηλεκτροκίνηση. Κυκλική οικονομία. Περιβαλλοντική προστασία και ανακύκλωση προϊόντων. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Διαχείριση αποβλήτων.

Η διαδικασία για την αίτηση

Η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους του προγράμματος θα γίνει ως εξής. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών. Η πληρωμή γίνεται άπαξ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και της διαδικασίας πιστοποίησης, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τον πάροχο κατάρτισης μέσω του πληροφοριακού συστήματος και κατόπιν ολοκλήρωσης όλων των απαραίτητων ελέγχων που θα διενεργηθούν από τη ΔΥΠΑ.

Οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου καλύπτονται από την επιταγή κατάρτισης και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην εμπρόθεσμη καταβολή τους. Κάθε ωφελούμενος, δικαιούχος επιταγής κατάρτισης, οφείλει εντός προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος, όπως θα ορίζεται στην πρόσκληση, να επιλέξει τον πάροχο κατάρτισης που επιθυμεί προκειμένου να λάβει τις υπηρεσίες που παρέχονται από αυτόν.
#ΔΥΠΑ #ανεργοι #εργαζόμενοι #επίδομα_κατάρτισης

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 9:47 pm


Γεωργιάδης: Όποια εταιρεία παρανομεί θα κοπεί η σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

Γεωργιάδης: Όποια εταιρεία παρανομεί θα κοπεί η σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ), παρουσία της Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν στον Υπουργό Υγείας ήταν η καταγγελία ότι ορισμένες εταιρίες μεταφέρουν παρανόμως το κόστος του clawback στους ασθενείς. Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι όποια εταιρεία ζητάει χρήματα απο δικαιούχο για το clawback παρανομεί και θα κοπεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ πάραυτα.

#Γεωργιάδης #ΣΥΜΒΑΣΗ #ΕΟΠΠΥ #εταιρείες

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 9:31 pm


ΠΑΣΟΚ: Προκαλεί εντύπωση πως συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο Μπεκατώρου-Παπανώτας

ΠΑΣΟΚ: Προκαλεί εντύπωση πως συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο Μπεκατώρου-Παπανώτας

Τον σάλο που ξεσήκωσε με τις δηλώσεις του για τη κακοποίηση των γυναικών ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπανώτας, σχολίασαν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Προκαλεί εντύπωση πως μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Σοφία Μπεκατώρου, που πρωτοστάτησε στο κίνημα Μe Too, και ο Δημήτρης Παπανώτας που συμμερίζεται την άποψη «αν μια γυναίκα πάρει ένα σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και κάθεται και το ανέχεται, πρόβλημά της», ανέφεραν. 

#Πασοκ #ευρωεκλογές #ψηφοδέλτιο #Μπεκατώρου #ΠΑΠΑΝΩΤΑΣ #ME_TOO

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 9:21 pm


Οι αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των ΚΕΠ

Οι αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των ΚΕΠ

Οδηγίες για τη λειτουργία και οργάνωση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), όπως το ωράριο λειτουργίας τους, παρέχει το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου, Δημήτρης Κιρμικίρογλου σε ενημέρωσή του, εφιστά την προσοχή των δημάρχων στην τήρηση του ωραρίου των ΚΕΠ, υπενθυμίζοντας ότι η παραβίασή του αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για τους υπαλλήλους.

Ειδικότερα, σε δήμους με πληθυσμό έως 20.000 κατοίκους τα ΚΕΠ στα οποία υπηρετούν τέσσερις ή και περισσότεροι υπάλληλοι, καθώς και σε δήμους με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων και στα οποία υπηρετούν πέντε ή και περισσότεροι υπάλληλοι, (συμπεριλαμβανομένων των προϊσταμένων), λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο ως εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή από 7:30 π.μ. έως 8:00 μ.μ., με ώρες εξυπηρέτησης κοινού από 8:00 π.μ. έως 7:30 μ.μ. και το Σάββατο από 8:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ., με ώρες εξυπηρέτησης κοινού από 8:00 π.μ. έως 1:30 μ.μ.

Στα Κέντρα που δεν λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο οι υπάλληλοι εργάζονται από Δευτέρα έως Παρασκευή από 7:30 π.μ. έως 3:30 μ.μ. και η είσοδος του κοινού στα Κ.Ε.Π. αυτά γίνεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 7:45 π.μ. έως 3:00 μ.μ.

Για τον καθορισμό του διευρυμένου ωραρίου, ο κ. Κιρμικίρογλου σημειώνει ότι προσμετρώνται όλοι οι υπάλληλοι κλάδου ΔΥΠ (Διεκπεραίωση Υποθέσεων Πολιτών) με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, ενώ προσμετρώνται και οι υπάλληλοι άλλων κλάδων που έχουν μετακινηθεί και παρέχουν υπηρεσία στα ΚΕΠ ως και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που διαθέτουν κωδικούς δημόσιας διοίκησης. Δεν προσμετρώνται όσοι δεν διαθέτουν κωδικούς και χρησιμοποιούνται για βοηθητικές εργασίες.

Αναφορικά με τις περιπτώσεις μακρόχρονων αδειών των υπαλλήλων, στο έγγραφο σημειώνεται ότι οι οικείοι δήμοι οφείλουν να μετακινούν άμεσα στα ΚΕΠ αυτά μονίμους υπαλλήλους ή υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από άλλες οργανικές μονάδες του φορέα τους, και σε περίπτωση έλλειψης υπαλλήλων, να μετακινούν προσωρινά υπαλλήλους του κλάδου ΔΥΠ από άλλα ΚΕΠ του ίδιου δήμου.

Η μετακίνηση υπαλλήλων του συγκεκριμένου κλάδου μεταξύ των ΚΕΠ του ίδιου δήμου είναι προσωρινή και δεν μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα για την κάλυψη πάγιων αναγκών, οι οποίες όπως επισημαίνεται καλύπτονται με προσλήψεις ή μετατάξεις.

Σχετικά με την ανάθεση συναφών καθηκόντων σε υπαλλήλους ΚΕΠ κλάδου ΔΥΠ που λειτουργούν σε δημοτικές ενότητες με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, διευκρινίζεται ότι ασκούνται εκ παραλλήλου με τα κύρια, εντός του ΚΕΠ, ενώ ως δημοτικοί υπάλληλοι, υποχρεούνται να παρέχουν οποιαδήποτε εργασία τους ανατεθεί από την οικεία δημοτική αρχή μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας του Κ.Ε.Π. με την καταβολή της προβλεπόμενης υπερωριακής αποζημίωσης κατά τις κείμενες διατάξεις. Τα παράλληλα καθήκοντα επιτρέπονται για έως δύο και έξι μήνες.

Ο κ. Κιρμικίρογλου υπενθυμίζει ακόμη τη δυνατότητα της εξυπηρέτησης πολιτών μέσω τηλεδιάσκεψης με υπάλληλο ΚΕΠ, που είναι ενταγμένα στην πλατφόρμα MyKepLive και την εξυπηρέτηση με ραντεβού ή σειρά προτεραιότητας, ενώ ενημερώνει ότι υλοποιείται εγκατάσταση συστήματος λήψης αριθμού προτεραιότητας (ePass) με τη δυνατότητα λήψης σειράς προτεραιότητας.

Για τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων σημειώνει ότι το προσωπικό κλάδου ΔΥΠ μεταφέρεται αυτοδίκαια μαζί με τις θέσεις που κατέχει, στο ΚΕΠ στο οποίο γίνεται η συγχώνευση. Το λοιπό προσωπικό του συγχωνευόμενου ΚΕΠ μεταφέρεται ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, είτε στο ΚΕΠ στο οποίο γίνεται η συγχώνευση, είτε στον οικείο δήμο.

#ΚΕΠ #ΑΛΛΑΓΗ_ΩΡΑΡΙΟΥ_ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ #Ωράριο_λειτουργίας

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 9:07 pm


Χρυσοχοΐδης: Πότε ενεργοποιείται ο 5ψήφιος αριθμός (10201) για βία ανηλίκων

Χρυσοχοΐδης: Πότε ενεργοποιείται ο 5ψήφιος αριθμός (10201) για βία ανηλίκων

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στο πενταψήφιο νούμερο «10201», μέσω του οποίου γονείς και παιδιά θα μπορούν να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας που γνωρίζουν.

Πιο συγκεκριμένα, «στις 25 Απριλίου θα τεθεί σε λειτουργία πανελλαδικά το πενταψήφιο νούμερο 10201, μέσω του οποίου γονείς και παιδιά θα μπορούν να καταγγέλλουν ανά πάσα στιγμή περιστατικά που συμβαίνουν εκείνη την ώρα αλλά και περιστατικά που συμβαίνουν σε κάποια γειτονιά συστηματικά», ανέφερε ο υπουργός.

Επίσης, προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα τεθεί σε λειτουργία εφαρμογή στο κινητό, μέσω της οποίας γονείς και παιδιά θα μπορούν, συμπληρώνοντας σε μία φόρμα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, να ενημερώνουν την αστυνομία για κάτι παραβατικό που πέφτει στην αντίληψή τους.

Αναφερόμενος στη νεανική παραβατικότητα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι μέσα σε μόλις δύο μήνες «είχαμε 700 συλλήψεις νέων».

Τέλος,σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης των αστυνομικών, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν γίνεται αξιολόγηση, προαναγγέλλοντας, ωστόσο, ότι «αυτό θα αλλάξει ριζικά», σημειώνοντας πως αστυνομικοί που θα κρίνονται ακατάλληλοι «θα λαμβάνονται μέτρα» γι’ αυτούς.

#Χρυσοχοΐδης #ΒΙΑ_ΑΝΗΛΙΚΩΝ #Υπουργός_Προστασίας_του_Πολίτη #σχολεια

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 8:56 pm


Γεραπετρίτης: Επιτυχημένο το «Our Ocean Conference»-Δεσμεύσεις άνω των $11,5 δισ.

Γεραπετρίτης: Επιτυχημένο το «Our Ocean Conference»-Δεσμεύσεις άνω των $11,5 δισ.

Στην επιτυχή έκβαση της 9ης Διάσκεψης «Our Ocean Conference» αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των συμμετεχόντων μελών για περίπου 500 δράσεις, με το συνολικό ύψος των δεσμεύσεων να ξεπερνά τα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, στη Διάσκεψη, «η οποία σηματοδοτεί την προστασία και την ιδιαίτερη φροντίδα της διεθνούς κοινότητας για τους ωκεανούς και τις θάλασσες» και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε κλίμακα Διάσκεψη διεθνούς χαρακτήρα που έχει αναλάβει ποτέ η χώρα μας, είχαμε συμμετοχές από περισσότερες από 130 αντιπροσωπείες, από κράτη, από μη κυβερνητικούς οργανισμούς και από διεθνείς οργανισμούς.

«Η Διάσκεψη, για την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η Προεδρία της κυβέρνησης είχαν ιδιαίτερη μέριμνα, στέφθηκε με επιτυχία, τόσο από οργανωτικής, όσο και από ουσιαστικής πλευράς. Αποτυπώθηκε η μεγάλη σημασία, η οποία οφείλει να αποδίδεται στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στην προστασία των θαλασσών και των ωκεανών, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

«Ιδιαιτέρως», πρόσθεσε, «θέλω να τονίσω ότι τα μέλη, τα οποία συμμετείχαν δεσμεύτηκαν για περίπου 500 δράσεις. Είχαμε, επίσης, ένα συνολικό ύψος δεσμεύσεων, το οποίο υπερβαίνει τα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία αφορούν ακριβώς τις δεσμεύσεις, οι οποίες υπάρχουν συνολικά για την επένδυση πάνω στους ωκεανούς και τις θάλασσες».

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ό,τι αφορά την οργανωτική πλευρά της Διάσκεψης, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε την εξαιρετική συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων και των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου, αποδίδοντας ιδιαιτέρως τα εύσημα στο προσωπικό και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών που δούλεψαν, όπως τόνισε, με πολύ μεγάλη αντοχή και πολύ μεγάλη επιμέλεια για να φέρουν εις πέρας ένα εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο έργο, λόγω της μεγάλης κλίμακας της Διάσκεψης.

«Το βέβαιο είναι ότι οι επόμενες γενιές θα πρέπει να έχουν ένα περιβάλλον, ένα θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο θα αξίζει και το οποίο θα μπορεί να είναι βιώσιμο και υγιές», κατέληξε ο υπουργός.

#Γεραπετρίτης #υπουργός_Εξωτερικών #OUR_OCEAN_CONFERENCE #ΕΡΓΑΣΙΕΣ_ΣΥΝΟΔΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 8:43 pm


Υπ.Υποδομών: Υπεγράφη σύμβαση για έργα στο αρδευτικό δίκτυο Νιγρίτας Σερρών

Υπ.Υποδομών: Υπεγράφη σύμβαση για έργα στο αρδευτικό δίκτυο Νιγρίτας Σερρών

Υπεγράφη την Τρίτη (16/4), η σύμβαση υλοποίησης του έργου «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων αυτοματισμού και τηλεμετρίας για τον έλεγχο διαρροών και την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Νιγρίτας», προϋπολογισμού 6,053 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κατασκευή του έργου θα έχει διάρκεια 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ η χρηματοδότηση πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία νέων συστημάτων αυτοματισμού, καθώς και σύγχρονου εξοπλισμού για τον τηλε-έλεγχο – τηλεχειρισμό εξοικονόμησης νερού και ενέργειας μέσω του ελέγχου των διαρροών στο σύνολο του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, έκτασης 66.554 στρεμμάτων.

Ειδικότερα, αφορά στα εξής:

  • Ένα σύστημα αυτοματισμού, τηλεελέγχου - τηλεχειρισμού δικτύου άρδευσης που αποτελείται από πέντε (5) Τοπικούς Σταθμούς Άρδευσης και 61 Σημεία Μέτρησης Παροχής αγωγού για την παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων στις υποδομές του αρδευτικού δικτύου, έναν Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο (2) Τηλεμετρικών Αγρο-μετεωρολογικών Σταθμών δικτύου και έναν Φορητό Σταθμό Ελέγχου.
  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 1.000 ηλεκτρικών Υδροστομίων, καθώς και συστήματος καθοδικής προστασίας στους αγωγούς εξόδου των αντλιοστασίων για την αντιδιαβρωτική προστασία του δικτύου.

Με την ολοκλήρωση της προμήθειας θα επιτευχθούν η μείωση κατανάλωσης ύδατος, τουλάχιστον κατά 30%, η μείωση κατανάλωσης ενέργειας, η βελτιστοποίηση της φυτικής παραγωγής και η αύξηση των εσόδων του ΤΟΕΒ Νιγρίτας.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με σχέδιο και μεθοδικότητα, υλοποιεί πλήθος έργων σε όλη την Ελλάδα που αποσκοπούν στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση της αποδοτικότητας του πρωτογενούς τομέα.

#υπουργείο_Υποδομών #αρδευτικό_δίκτυο #ΝΙΓΡΙΤΑ_ΣΕΡΡΩΝ #ΣΥΜΒΑΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 8:28 pm


Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Στόχος να αποφευχθεί η περιφερειακή σύγκρουση

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Στόχος να αποφευχθεί η περιφερειακή σύγκρουση

Την ανάγκη «η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας ως προς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Θα ήθελα να κάνω τρεις επισημάνσεις για τα ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν. Πρώτον, όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης.

Δεύτερον, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι θα συζητηθεί η κατάσταση η οποία επικρατεί στον Λίβανο, μια χώρα η οποία βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προφανώς η κατάσταση στο Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από το Λίβανο στην Κύπρο και στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στο Λίβανο υποστήριξη όσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά, να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί.

Τρίτον, θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, την έκθεση προόδου την οποία έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προς το παρόν είμαι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει, τα οποία αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, σε απόλυτη συνεννόηση με τη νέα Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά, η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού, με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα και βέβαια εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας, η νέα αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται υπό τη νέα απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς.

Τέλος, για τα ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας θα τα συζητήσουμε αύριο.

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1780678413495234639}

Ο Ενρίκο Λέτα έχει ετοιμάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αλλάξει η λειτουργία της ενιαίας αγοράς και βέβαια τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητα θα βρίσκονται και στο επίκεντρο των δικών μας ενδιαφερόντων, καθώς θεωρούμε ότι τα θέματα αυτά είναι απολύτως κρίσιμα για την επόμενη πενταετία, τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, ο οποίος θα ανοίξει μετά τις εκλογές.

Και βέβαια θέλω να τονίσω ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι μια έννοια η οποία πρέπει να συνδέεται τελικά με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ευρωπαίων πολιτών, κάτι στο οποίο η χώρα μας αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία».

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1780677983398736179}

#Κυριάκος_Μητσοτάκης #Ευρωπαϊκο_Συμβουλιο

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 8:16 pm


Πασαλιμάνι: Ελεύθεροι οι εργάτες για την κατάρρευση κτιρίου-Κρατείται ο εργολάβος

Πασαλιμάνι: Ελεύθεροι οι εργάτες για την κατάρρευση κτιρίου-Κρατείται ο εργολάβος

Οι 8 εργαζόμενοι που είχαν συλληφθεί για παραβίαση του οικοδομικού κανονισμού, αφού κατέρρευσε μέρος κτιρίου στο Πασαλιμάνι, απελευθερώθηκαν με απόφαση της εισαγγελίας Πειραιά. Στο δυστύχημα αυτό, ένας 31χρονος αστυνομικός που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και βοηθούσε στις εργασίες, έχασε τη ζωή του.

Ωστόσο, εξακολουθεί να κρατείται ο εργολάβος των οικοδομικών εργασιών, που κατηγορείται για παραβίαση του άρθρου 286 που αφορά παραβίαση των κανόνων οικοδόμησης και του γενικού οικοδομικού κανονισμού. 

Ο ίδιος έλαβε προθεσμία και αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή το ερχόμενο Σάββατο, ενώ αναζητούνται και οι ιδιοκτήτες της διώροφης κατοικίας.

Παράλληλα, για την υπόθεση η αστυνομία αναμένεται να συντάξει ένορκη διοικητική εξέταση με τις καταθέσεις των εργατών, ενώ για το περιστατικό διενεργεί παράλληλη προανάκριση και το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι για τον απεγκλωβισμό των εργατών στο κτίριο επί της οδού Νεωρίων στο Πασαλιμάνι, επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ εκλήθη επίσης η 1η ΕΜΑΚ.

#Πασαλιμάνι #κατάρρευση_κτιριών #ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ #εργάτες

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 8:09 pm


ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ ξηλώνει τη «μεταρρύθμιση» Γεωργιάδη

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ ξηλώνει τη «μεταρρύθμιση» Γεωργιάδη

Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, πρόεδρος του οποίου είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Λίγες μέρες μετά τη «μεταρρύθμιση» του υπουργού Υγείας, Α.Γεωργιάδη, για τα απογευματινά χειρουργεία, ήρθε η αποκαθήλωση από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλο, ο οποίος δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του με αυτό που ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στις 15 Απριλίου – την ημέρα δηλαδή ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του κ. Εξαδάκτυλου με το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας: «Μείζον ζήτημα αποτελεί αυτό που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι γιατροί του ΕΣΥ στον εργάσιμο τακτικό χρόνο τους, όταν εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης το 40% των χειρουργικών αιθουσών παραμένουν κλειστές».

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν πρωτίστως τραγικό. Οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ούτε ανέχονται τη συνεχή υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

#Άδωνις_Γεωργιάδης #Αθανάσιος_Εξαδάκτυλος #απογευματινά_χειρουργεία

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 8:05 pm


Ερντογάν: Δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς-Το Ισραήλ ξεπέρασε τον…Χίτλερ

Ερντογάν: Δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς-Το Ισραήλ ξεπέρασε τον…Χίτλερ

Ιδιαίτερα σκληρή επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε για μία ακόμη φορά στήριξη στη Χαμάς -ίσως την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα- μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Ο Τούρκος πρόεδρος παραλλήλισε τη δράση της Χαμάς «με εκείνη των Τούρκων εθνικιστών του Κεμάλ στη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου», αρνούμενος για μία ακόμη φορά ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και τονίζοντας: «Ως Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και αν μείνω μόνος, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τον παλαιστινιακό αγώνα και να είμαι η φωνή του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού όσο ο Θεός μου δίνει ζωή. Ας το ακούσει όλος ο κόσμος», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τους βουλευτές του κυβερνώντας κόμματος ΑΚΡ να επευφημούν και να χειροκροτούν.

«Ενώ κανείς στον κόσμο δεν μπορούσε να μιλήσει, εμείς βγήκαμε και είπαμε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά ομάδα αντίστασης. Από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, δείξαμε με χάρτες πώς το Ισραήλ κατέλαβε βήμα προς βήμα τα εδάφη της Παλαιστίνης τα τελευταία 70 χρόνια. Στις πιο δύσκολες στιγμές των αθώων Παλαιστινίων αδελφών μας, κινητοποιήσαμε όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας σε όλους τους τομείς. Εδώ, λέω πολύ ξεκάθαρα και ανοιχτά ότι η Χαμάς είναι ακριβώς το ίδιο με τις "Εθνικές Δυνάμεις" στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του "εθνικού αγώνα". Φυσικά, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα τίμημα για αυτό που λέμε. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα υποκύψουμε στις δολοφονικές απόπειρες, στις απόπειρες πραξικοπήματος, στις οικονομικές επιθέσεις και στους χειρισμούς σας» δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Ισραήλ κράτος τρομοκράτη που προβαίνει σε γενοκτονία και η οποία έχει γραφτεί ως ντροπή στην ιστορία της ανθρωπότητας. «Το τρομοκρατικό κράτος του Ισραήλ διαπράττει μια απάνθρωπη γενοκτονία τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Με την άνευ όρων υποστήριξη που λαμβάνει από τη Δύση, το Ισραήλ πραγματοποιεί αλόγιστα μια σφαγή που έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία της ανθρωπότητας ως ντροπή» είπε συγκεκριμένα.

Κλιμακώνοντας τη φραστική επίθεσή του κατά του Ισραήλ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη: «Σκότωσαν 14.000 παιδιά, έχουν ήδη ξεπεράσει τον Χίτλερ. Θα υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης κάτω από όλες τις συνθήκες, σε πείσμα όσων δεν βλέπουν το θάνατο 14.000 αθώων παιδιών και προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια του Ισραήλ λέγοντας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Υπονόησε επίσης ότι σε όλα τα πραξικοπήματα ή απόπειρες πραξικοπημάτων που έγιναν στην Τουρκία από το 1980 και μετά υπάρχει ισραηλινός δάκτυλος: «Μην ξεχνάτε το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου (σ.σ. το 1980) που έγινε μετά το συλλαλητήριο της Ιερουσαλήμ στο Ικόνιο, μην ξεχνάτε το πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου (σ.σ. το 1997) που έγινε μετά τη νύχτα (αφιερωμένη) στην Ιερουσαλήμ στο Σιντζάν, μην ξεχνάτε την επιχείρηση κατά της ΜΙΤ, την απόπειρα πραξικοπήματος στις 17/25 Δεκεμβρίου (σ.σ. η δικαστική έρευνα για διαφθορά και η επιδρομή της αστυνομίας σε σπίτια και γραφεία στελεχών του κυβερνώντος κόμματος το 2013), την προδοσία της 15ης Ιουλίου (σ.σ. η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016) που έγινε από την προδοτική οργάνωση FETO, τον υπηρέτη του Σιωνισμού, για να κάμψει την ευαισθησία μας απέναντι στην Παλαιστίνη». Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι η δική του ευαισθησία στο Παλαιστινιακό εκδηλώθηκε πριν από 15 χρόνια στο Νταβός, όταν συγκρούστηκε με τον Ισραηλινό τότε πρόεδρο Σίμον Πέρες, διακόπτοντας τον λόγο του με τη φράση «one minute» που πέρασε στην ιστορία και στη συνέχεια εγκαταλείποντας το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Απαντώντας στις κατηγορίες από κύκλους της αντιπολίτευσης ότι η Τουρκία, παρά τη σκληρή ρητορική εξακολουθούσε να έχει εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και μετά τις εκλογές, διατυπώθηκαν κάποιες άδικες κατηγορίες εναντίον μου και εναντίον του κόμματός μας από διάφορα κέντρα, και με λύπη μου λέω ότι αυτές οι κατηγορίες και αυτές οι άθλιες συκοφαντίες βρήκαν έδαφος σε ορισμένους κύκλους και είδαμε μάλιστα ότι χρησιμοποιήθηκαν εναντίον μας. Κάποιοι έφεραν εμάς, το κόμμα μας, την κυβέρνησή μας και το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας σε δυσμένεια με ισχυρισμούς που γνωρίζουν ότι είναι ψευδείς».

«Κάποιες από τις κινήσεις μας μπορεί να μην είναι ορατές. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε κάποιες από τις ενέργειές μας. Ωστόσο, όσοι αμφισβητούν την ευαισθησία μας για την Παλαιστίνη, αργά ή γρήγορα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και θα ντροπιαστούν και θα καταλάβουν τι αδικία έχουν κάνει ενώπιον της Ιστορίας».

#Ρετζέπ_Ταγίπ_Ερντογάν

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 7:48 pm


Ντουμπάι: Δρόμοι «ποτάμια», κλειστό αεροδρόμιο και 18 νεκροί στο Ομάν

Ντουμπάι: Δρόμοι «ποτάμια», κλειστό αεροδρόμιο και 18 νεκροί στο Ομάν

Πρωτοφανείς πλημμύρες, οι χειρότερες σε διάστημα 75 ετών, πλήττουν το Ντουμπάι. Σε μόλις λίγες ώρες, έχει πέσει περισσότερη βροχή από ό,τι συνήθως πέφτει σε ένα ολόκληρο έτος, προκαλώντας τον συνωστισμό εκατοντάδων ταξιδιωτών στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, οι οποίοι επιδιώκουν να εγκαταλείψουν την πόλη που βυθίζεται στα νερά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πιο συγκεκριμένα, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια λόγω των καταρρακτωδών βροχών με αυτοκίνητα και πεζούς να προσπαθούν να κινηθούν στους πλημμυρισμένους δρόμους και τα νερά να ξεπερνούν το μισό μέτρο.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα και τις αρμόδιες Αρχές πρόκειται για καταιγίδες και χαλάζι, τόσο έντονα, όπου χαρακτηρίζονται ως τα χειρότερα των τελευταίων ετών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

{https://twitter.com/anadoluagency/status/1780166931997139266}

{https://twitter.com/jrdnwelch/status/1780128544602963995}

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών από διαφορετικές μεταξύ τους σφοδρές πλημμύρες στο γειτονικό Ομάν αυξήθηκε στους 18, ενώ πολλοί είναι οι αγνοούμενοι. 

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας 70χρονος πολίτης των Εμιράτων έχασε τη ζωή του χθες, Τρίτη (16/4), το πρωί, όταν το όχημά του παρασύρθηκε από αστραπιαία πλημμύρα στο εμιράτο Ρας Αλ Χάιμαχ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ακόμη, οι σφοδρότατοι άνεμοι συνέβαλαν σε διακοπές πτήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το πιο πολυσύχναστο διεθνές αεροδρόμιο στον κόσμο και έδρα της εταιρείας μακρινών αποστάσεων Emirates.  

Το αεροδρόμιο ανέφερε σε μια σειρά αναρτήσεων στα social media ότι όλες οι λειτουργίες διακόπηκαν για περίπου 25 λεπτά το απόγευμα της Τρίτης και ότι όλες οι αφίξεις θα εκτρέπονταν στη συνέχεια «μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες».  

Η αστυνομία και το προσωπικό έκτακτης ανάγκης οδηγούσαν αργά στους πλημμυρισμένους δρόμους, με τα φώτα έκτακτης ανάγκης να αναβοσβήνουν καθώς κεραυνοί έλαμπαν στον ουρανό, αγγίζοντας κάποιες φορές την κορυφή του Burj Khalifa, του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο. 

Τα σχολεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έκλεισαν εν όψει της καταιγίδας και οι κυβερνητικοί υπάλληλοι εργάζονταν ως επί το πλείστον εξ αποστάσεως όπου αυτό ήταν δυνατόν.   

Οι αρχές έστειλαν βυτιοφόρα στους δρόμους για να αντλήσουν τα νερά της πλημμύρας, τα οποία ξεχύθηκαν σε ορισμένα σπίτια, αναγκάζοντας τους κατοίκους να χρησιμοποιήσουν κουβάδες για να σώσουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες. 

Τα ΗΑΕ είχαν καταγράψει μέχρι χθες, Τρίτη, στις 9 μ.μ. (20:00 ώρα Ελλάδας) τη μεγαλύτερη ποσότητα βροχής σε διάστημα 24 ωρών από το 1949 που άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας. Το εν λόγω κέντρο ανακοίνωσε ότι 254 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες στο Αλ Άιν, τμήμα του εμιράτου του Αμπού Ντάμπι που συνορεύει με το Ομάν.

Η βροχή είναι ασυνήθιστη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά εμφανίζεται περιοδικά κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες. Σημειώνεται ότι πολλοί δρόμοι και περιοχές δεν έχουν συστήματα αποστράγγισης, λόγω της έλλειψης συχνών βροχοπτώσεων, γεγονός που έχει επιδεινώσει τις πλημμύρες. 

Δείτε δηλώσεις από μια κάτοικο του Ντουμπάι: 

#Ντουμπάι #ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ_ΝΤΟΥΜΠΑΙ #πλημμύρες #φυσικές_καταστροφές #Ομάν

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 7:47 pm


Συνάντηση Πιτσιλή-Lapecorella: Στο επίκεντρο το φορολογικό μοντέλο 3.0

Συνάντηση Πιτσιλή-Lapecorella: Στο επίκεντρο το φορολογικό μοντέλο 3.0

Η μετάβαση της Ελληνικής Φορολογικής Διοίκησης στο Φορολογικό Μοντέλο 3.0 ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Fabrizia Lapecorella, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το Φορολογικό Μοντέλο 3.0 του ΟΟΣΑ αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό με διαδικασίες:

•       πλήρως αυτοματοποιημένες και ψηφιοποιημένες,

•       χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση,

•       που θα διασυνδέονται και θα υποστηρίζουν τη συνεχή, ασφαλή, και σε πραγματικό χρόνο μετάδοση χρήσιμων πληροφοριών από τους φορολογούμενους (ιδιώτες και επιχειρήσεις) προς τη Φορολογική Διοίκηση.

Όπως τόνισε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, “Η συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ είναι πάντα στενή και εποικοδομητική. Η τεχνογνωσία, που παίρνουμε, μας βοηθά για να προχωρήσουμε στην ΑΑΔΕ της επόμενης γενιάς. Σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική η συνάντηση με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Fabrizia Lapecorella, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις εξελίξεις ψηφιοποίησης στη Φορολογική Διοίκηση, ενσωματώνοντας διεθνή πρότυπα και πρακτικές”.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα:

•       Ο διαρκής ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ και οι ευρύτερες αλλαγές, που επιφέρει στην οικονομία η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

•       Η αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης με την κεντρικοποίηση βασικών λειτουργιών, όπως η βεβαίωση, η είσπραξη και ο έλεγχος.

•       Η ενεργή συμμετοχή της ΑΑΔΕ σε 45 ομάδες εργασίας του ΟΟΣΑ και η επικείμενη φιλοξενία της Ολομέλειας του Forum Φορολογικών Διοικήσεων (FTA) στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ανεξάρτητης Αρχής.

•       Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/2523 στην ελληνική νομοθεσία (ν.5100/2024), που διασφαλίζει ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας για πολυεθνικούς ομίλους και εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας, υιοθετώντας τους κανόνες του ΟΟΣΑ, γνωστοί ως Pillar II.

•       Το πλαίσιο ενεργούς συμμετοχής του Χημείου της ΑΑΔΕ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Επιτροπή Χημικών και Βιοτεχνολογίας.

#ΟΟΣΑ #ΑΑΔΕ #FABRIZIA_LAPECORELLA #Γιώργος_Πιτσιλής

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 7:35 pm


Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο την Τετάρτη (17/4), παρά το γεγονός ότι οι παγκόσμιες αγορές «ταρακουνήθηκαν» από τα σχόλια του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τρίτη (16/4) ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να δει μεγαλύτερη πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Περνώντας στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,2% στις 499.08 μονάδες, με την πλειονότητα των κλάδων να διαπραγματεύεται στο πράσινο. Τα οικιακά αγαθά σημείωσαν άλμα 1,8%, ενώ η τεχνολογία υποχώρησε κατά 2,6%.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,12% στις 17,786.99 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,35% στις 7,847.99 μονάδες, ενώ και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,62% στις 7,981.51 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,69%, στις 32,970.00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε επίσης 1,02% και έκλεισε στις 10,633.90 μονάδες, ενώ ακολουθήσε και ο πορτογαλικός PSI που σημείωσε άνοδο 0,16% στις 6,234.41 μονάδες.

Ταυτόχρονα, οι μετοχές του πολυτελούς ομίλου LVMH σκαρφάλωσαν έως και 5,2%. Η εταιρεία ανακοίνωσε μέτρια αύξηση των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου. Ακόμη, οι μετοχές της Adidas σημείωσαν άνοδο πάνω από 8% την Τετάρτη, καθώς η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών αναβάθμισε απροσδόκητα το guidance για το 2024 και ανέφερε αύξηση κερδών από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο.

Παράλληλα, νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 3,2% τον Μάρτιο, ελαφρώς λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν για ενδείξεις σχετικά με το πότε η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να μειώσει τα επιτόκια.

Τέλος, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές μετά το ευρύ sell off της Τρίτης, ενώ οι αμερικανικές μετοχές ενισχύονται.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #επιτόκια #FED #δείκτες #μετοχές

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 7:29 pm


Σε στάδιο ολοκλήρωσης το πόρισμα για το Πόρτο Καρράς

Σε στάδιο ολοκλήρωσης το πόρισμα για το Πόρτο Καρράς

Το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου θα σταλεί η έκθεση σχετικά με το τελικό πόρισμα (final completion statement) για το τελικό τίμημα της αγοραπωλησίας του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς.

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση:

Η Εταιρεία με την επωνυμία "ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε." (εφεξής η Εταιρεία) σε συνέχεια των από 15.4.2020, 24.4.2020, 11.5.2020, 24.8.2020, 23.11.2020, 26.11.2020, 8.2.2021, 2.3.2021, 7.4.2021, 19.4.2021, 29.6.2021, 10.11.2021, 10.12.2021, 28.3.2022, 3.5.2022, 15.7.2022, 11.11.2022 και 12.5.2023 ανακοινώσεών της, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, μετά από σειρά αιτημάτων προς τον τρίτο ανεξάρτητο σύμβουλο KPMG Advisors Single Member S.A. (εφεξής η KPMG) για επιβεβαίωση της ημερομηνίας εκδόσεως της Εκθέσεώς του σχετικά με το τελικό πόρισμα (final completion statement) για το τελικό τίμημα της αγοραπωλησίας του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, η KPMG ενημέρωσε σήμερα πως η εργασία της είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης και εκτιμά ότι θα στείλει την Έκθεσή της το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Η Εταιρεία θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος.

#Τεχνική_Ολυμπιακή_ #τίμημα #αγοραπωλησία #KPMG

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 7:25 pm


Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα

Στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα καταλήγει ο αρθρογράφος του Politico Jamie Dettmer, ο οποίος βρίσκεται στο Κίεβο ως ανταποκριτής του ευρωπαϊκού μέσου.

Ο Jamie Dettmer καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα έχοντας δει ο ίδιος αλλά και ολόκληρος ο κόσμος τις εικόνες νεαρών να συλλαμβάνονται ενόσω επιχειρούν να διαφύγουν καθώς δεν θέλουν να βρεθούν στο πεδίο της μάχης ενώ προσθέτει πως ο Πούτιν βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στον στόχο του καθώς το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταφέρει σημαντικές νίκες, ενώ και από την πλευρά τους οι Ουκρανοί σε off the record συζητήσεις τους δηλώνουν ότι θα υπάρξουν νέες απώλειες το καλοκαίρι.

Ακόμη ένας ακόμη παράγοντας ο οποίος συνηγορεί στα γραφόμενα του Dettmer είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παράδοση οπλισμού στην Ουκρανία. Οι καθυστερήσεις καθιστούν πιο δύσκολο το έργο που έχει να επιδείξει η Ουκρανία. Ακόμη οι Ουκρανοί πολίτες από εκεί που σχημάτιζαν ουρές προκειμένου να πάνε να πολεμήσουν εθελοντικά πλέον έχουν εξαφανιστεί ενώ οι άνδρες κυρίως νεαρής ηλικίας είτε επιδιώκουν να φύγουν από τη χώρα είτε ζουν όπως και πριν τον πόλεμο.

Αναλυτικά το άρθρο του Politico:

Απλά ρωτήστε έναν Ουκρανό στρατιώτη αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Δύση θα σταθεί στο πλευρό του Κιέβου «για όσο χρειαστεί». Αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν περάσει τέσσερις εβδομάδες από τότε που η μονάδα πυροβολικού σου είχε για τελευταία φορά ένα βλήμα να ρίξει, όπως παραπονέθηκε ένας στρατιώτης από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Δεν είναι μόνο ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ξεμένουν από πυρομαχικά. Οι καθυστερήσεις στην αποστολή βοήθειας από τη Δύση σημαίνουν ότι η χώρα έχει επικίνδυνη έλλειψη από κάτι που είναι ακόμη πιο δύσκολο να προμηθευτείς, όπως τα βλήματα: το πνεύμα μάχης που απαιτείται για να νικήσεις.

Το ηθικό των στρατευμάτων είναι σε ζοφερή κατάσταση, καταβεβλημένο από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, την έλλειψη προηγμένων όπλων και τις απώλειες στο πεδίο της μάχης. Σε πόλεις, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο, τα πλήθη των νέων ανδρών που έκαναν ουρά για να καταταγούν στο στρατό τους πρώτους μήνες του πολέμου έχουν εξαφανιστεί. Στις μέρες μας, οι υποψήφιοι στρατιώτες αποφεύγουν τη στράτευση και περνούν τις μέρες τους σε νυχτερινά κέντρα. Πολλοί έχουν εγκαταλείψει εντελώς τη χώρα.

Όπως ανακάλυψα κάνοντας ρεπορτάζ από την Ουκρανία τον περασμένο μήνα, η εικόνα που προέκυψε από δεκάδες συνεντεύξεις με πολιτικούς ηγέτες, στρατιωτικούς και απλούς πολίτες ήταν η εικόνα μιας χώρας που ολισθαίνει προς την καταστροφή.

Ακόμα και όταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρει ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να μην υποχωρήσει, οι στρατιωτικοί αξιωματικοί αποδέχονται κατ' ιδίαν ότι περισσότερες απώλειες είναι αναπόφευκτες αυτό το καλοκαίρι. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο άσχημες θα είναι. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν αναμφισβήτητα ποτέ πιο κοντά στον στόχο του.

«Ξέρουμε ότι ο κόσμος λιγοστεύει και το ακούμε από τους περιφερειακούς κυβερνήτες και από τους ίδιους τους ανθρώπους», δήλωσε στο Politico ο Andriy Yermak, ο ισχυρός επιτελάρχης του Ζελένσκι . Ο Yermak και το αφεντικό του ταξιδεύουν μαζί σε «μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη" για να συσπειρώσουν πολίτες και στρατιώτες για τον αγώνα, είπε. "Λέμε στους ανθρώπους: "Το όνομά σας θα μπει στα βιβλία της ιστορίας».

Αν η παλίρροια δεν αλλάξει σύντομα σε αυτό το τρίτο έτος της εισβολής της Ρωσίας, το έθνος της Ουκρανίας, όπως υπάρχει σήμερα, θα μπει στο παρελθόν.
Για έναν πόλεμο τόσο καθοριστικής σημασίας για την εποχή, η κλίμακα των ενεργειών των δυτικών ηγετών για να βοηθήσουν το Κίεβο να απωθήσει τους Ρώσους εισβολείς έχει μείνει πολύ πίσω από την ρητορική τους. Αυτή η απογοήτευση έχει αφήσει τους Ουκρανούς όλων των βαθμίδων - από τους στρατιώτες που σκάβουν τα χαρακώματα μέχρι τους υπουργούς που διοικούν τη χώρα - κουρασμένους και ευερέθιστους.

Όταν το Politico ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba αν αισθάνεται ότι η Δύση άφησε την Ουκρανία να πολεμήσει με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη της, η ετυμηγορία του ήταν ξεκάθαρη: "Ναι, το αισθάνομαι", είπε, σε συνέντευξη στο γραφείο του, μια ώρα μετά από άλλη μια ρωσική μεσημεριανή πυραυλική επίθεση.

Ο Ζελένσκι έθεσε το διακύβευμα ακόμη πιο έντονα, λέγοντας ότι η Ουκρανία "θα χάσει τον πόλεμο" αν το αμερικανικό Κογκρέσο δεν παρέμβει και δεν παράσχει βοήθεια.

Όλο και περισσότερο φαίνεται σαν να αποφέρει κέρδη το στοίχημα του Πούτιν ότι μπορεί να ροκανίσει την ουκρανική αντίσταση και τη δυτική υποστήριξη.

Χωρίς μια σημαντική αλλαγή στην παροχή προηγμένων δυτικών όπλων και μετρητών, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει τα εδάφη που κατέχουν τώρα οι δυνάμεις του Πούτιν. Αυτό θα αφήσει τον Πούτιν ελεύθερο να ροκανίσει την πληγωμένη χώρα τους επόμενους μήνες ή χρόνια. Ακόμα και αν η Ρωσία δεν μπορέσει να αποτελειώσει την Ουκρανία, μια μερική νίκη θα αφήσει τις ελπίδες του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ κολλημένες στο κενό.

Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου αποτελέσματος θα είναι σοβαρές για τον κόσμο. Ο Πούτιν θα διεκδικήσει τη νίκη στο εσωτερικό και, ενθαρρυμένος από την αποκάλυψη των δυτικών αδυναμιών, μπορεί να αναζωογονήσει τις ευρύτερες αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του στο εξωτερικό. Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία φοβούνται ιδιαίτερα ότι θα είναι οι επόμενες στη λίστα των στόχων του. Η Κίνα, ήδη ένας ολοένα και πιο αξιόπιστος εταίρος της Μόσχας, δεν θα δει πολλούς λόγους να αλλάξει τη στάση της.

Ο μεγάλος στόχος του Πούτιν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας

Αυτή τη στιγμή, η πιο επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας είναι για βλήματα πυροβολικού - εκατομμύρια από αυτά. Επιπλέον, η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται τουλάχιστον δύο δωδεκάδες συστήματα αεράμυνας Patriot για να προστατεύσει τα στρατεύματα στις γραμμές του μετώπου και να υπερασπιστεί το Χάρκοβο, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά το Κίεβο, η οποία δέχεται εδώ και εβδομάδες σφοδρή επίθεση με πυραύλους και πυροβολικό.

Οι φόβοι αυξάνονται ότι η Ρωσία μπορεί να στοχεύσει σύντομα τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας για χερσαία επίθεση.

"Είναι συμβολικό γιατί λένε ότι το Χάρκοβο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Είναι ένας μεγάλος στόχος", ανέφερε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης της μητρικής εταιρείας του Politico, Axel Springer, την περασμένη εβδομάδα.

Ο στρατός της Ουκρανίας είναι προετοιμασμένος για περισσότερες απώλειες τους επόμενους μήνες

Ο Oleksandr Syrskyi, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας "επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες". Όπως το έθεσε ο ίδιος ο Ζελένσκι σε άλλο σημείο, "προσπαθούμε να βρούμε κάποιον τρόπο να μην υποχωρήσουμε".

Οι φόβοι για το πόσο εύθραυστες είναι οι γραμμές του μετώπου επιδεινώνονται από ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ ρωσικών επιθέσεων που αποσκοπούν στο να θέσουν εκτός λειτουργίας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Σε πρόσφατες συναντήσεις με το Politico, οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας αναγνώρισαν ότι το δημόσιο φρόνημα είναι πεσμένο, και παρόλο που όλοι προσπάθησαν να παραμείνουν αισιόδοξοι, η απογοήτευση για τη Δύση περνούσε από κάθε συζήτηση.

"Δώστε μας τους καταραμένους Patriot", ξεσπάθωσε ο Κουλέμπα, ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ουκρανίας. Καθώς καθόταν για μια συνέντευξη στο υπουργείο Εξωτερικών, δεν μπορούσε να κρύψει την αγανάκτησή του για τις καθυστερήσεις και τους όρους που συνδέονται με τα δυτικά όπλα - όπως το να μην πλήξουν τις ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Ο Kuleba, βέβαια, προσέφερε την άνευ όρων ευγνωμοσύνη του για όλη την υποστήριξη που έχει έρθει από τους δυτικούς συμμάχους τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά προειδοποίησε ότι η Ουκρανία έχει παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο: Τα όπλα που χρειάζεται παρακρατούνται ή καθυστερούν- στη συνέχεια, οι δυτικοί σύμμαχοι παραπονιούνται ότι το Κίεβο υποχωρεί, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να στείλουν περισσότερη βοήθεια στο μέλλον. (Μετά τη συνάντηση του Politico με τον Kuleba, η Γερμανία συμφώνησε να προμηθεύσει Patriots, αλλά το ερώτημα παραμένει αν θα αποδειχθούν επαρκή).

Το κλίμα στις ανώτερες τάξεις του στρατού είναι ακόμη πιο σκοτεινό από αυτό του Kuleba

Αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί μίλησαν στο Politico μόνο με την προϋπόθεση ότι δεν θα κατονομαστούν, ώστε να μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Ζωγράφισαν μια ζοφερή πρόβλεψη για τις γραμμές του μετώπου που ενδεχομένως θα καταρρεύσουν αυτό το καλοκαίρι, όταν η Ρωσία, με μεγαλύτερο βάρος αριθμών και ετοιμότητα να δεχτεί τεράστιες απώλειες, ξεκινήσει την αναμενόμενη επίθεσή της. Ίσως χειρότερα, εξέφρασαν ιδιωτικώς, φόβους, ότι η αποφασιστικότητα της ίδιας της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, με το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων να υπονομεύεται από την απελπιστική έλλειψη προμηθειών.

Οι Ουκρανοί διοικητές φωνάζουν για περισσότερους στρατιώτες - μια εκτίμηση του πρώην ανώτατου διοικητή, Valeriy Zaluzhny, πρότεινε ότι θα χρειαστούν επιπλέον 500.000 στρατιώτες.

Αλλά ο Ζελένσκι και το ουκρανικό κοινοβούλιο διστάζουν να διατάξουν μια μαζική νέα επιστράτευση. Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Yermak, ο ισχυρός επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, προσέφερε έναν σημαντικό -και για τους ξένους ίσως εκπληκτικό- λόγο για τη μη έναρξη μαζικής κινητοποίησης: μια τέτοια επιστράτευση δεν θα είχε την υποστήριξη του λαού. Ο Ζελένσκι εξακολουθεί να είναι "πρόεδρος του λαού", είπε. "Γι' αυτόν, αυτό είναι πολύ σημαντικό, και είναι πολύ σημαντικό ο λαός να κάνει κάτι όχι μόνο επειδή τον διατάζουν να το κάνει".

Και εδώ είναι το πρόβλημα. Η Δύση απέτυχε να βρει αυτό που χρειάζεται και με τη σειρά της υπονομεύει τη θέληση της Ουκρανίας να κάνει ό,τι χρειάζεται.

Η χώρα αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση - ο Πούτιν θέλει κυριολεκτικά να τη σβήσει από τον χάρτη - και όμως προφανώς δεν υπάρχει αρκετή δημόσια υποστήριξη για ένα νέο σχέδιο.

Οι νέοι Ουκρανοί αποφεύγουν την επιστράτευση

Ομολογουμένως, η Ουκρανία δεν διαφέρει από τις γειτονικές της ευρωπαϊκές χώρες, όπου πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός πολιτών θα αρνιόταν να στρατολογηθεί ακόμη και αν τα έθνη τους δέχονταν επίθεση. Αλλά η Ουκρανία είναι η χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Μια τέτοια υπαρξιακή μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς την κινητοποίηση ολόκληρου του έθνους.

Και όμως, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, οι Ουκρανοί που ζουν στο Κίεβο και στο κέντρο και τα δυτικά της χώρας - μακριά από τις γραμμές του μετώπου - φαίνεται ότι κατά κάποιο τρόπο είναι έτοιμοι να ανεχθούν τον πόλεμο που μαίνεται στα ανατολικά, αρκεί να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή.

Ως εκ τούτου, υπάρχει η αποφυγή της στράτευσης: οι υποψήφιοι νεαροί στρατεύσιμοι βρίσκουν άλλα πράγματα να κάνουν με τον χρόνο τους, μαζεύονται σε χιπστερικά μπαρ και τέκνο κλαμπ αργά το απόγευμα.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών που τώρα είναι δήμαρχος του Κιέβου, δήλωσε ότι καταλαβαίνει γιατί οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι υγιές. Είπε στο Politico ότι η επιθυμία να επανέλθουν οι καθημερινές δραστηριότητες ήταν μια έκφραση προκλητικότητας απέναντι στις προσπάθειες του Πούτιν να κουράσει τον λαό.

Ίσως και να είναι έτσι. Αλλά αντιμέτωπος με έναν αδυσώπητο εχθρό, ο οποίος οδηγεί το πλεονέκτημά του απέναντι σε έναν κακώς εξοπλισμένο στρατό, μια τέτοια χαλαρή στάση φαίνεται υψηλού κινδύνου.

Όπως διαπίστωσε ο εκδιωχθείς αρχιστράτηγος της Ουκρανίας Zaluzhny με κόστος, οι ορθολογικές προειδοποιήσεις ότι τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν καλά μπορεί να βάλουν σε μπελάδες τους σχολιαστές και τους αναλυτές. Αλλά η αναστολή της κριτικής σκέψης δεν θα κερδίσει ούτε αυτόν τον πόλεμο.

Η Δύση πίστεψε υπερβολικά στις κυρώσεις, πιστεύοντας ότι αυτές θα φέρουν τη Ρωσία σε πειθαρχία. Υπήρξαν επίσης ευσεβείς σκέψεις για τους Ρώσους που στράφηκαν εναντίον του Πούτιν λόγω των αριθμών των απωλειών ή ελπίδες ότι μπορεί να εκδιωχθεί με πραξικόπημα στο Κρεμλίνο. Αντ' αυτού, η οικονομία της Ρωσίας παρέμεινε ανθεκτική και ο Πούτιν ενίσχυσε τη θέση του στην εξουσία.

Είναι αλήθεια ότι πριν από την έναρξη της εισβολής του 2022, ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να παραπλανήθηκε από τους αδέξιους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του και να πίστεψε ότι ένας σύντομος πόλεμος θα προσέφερε μια γρήγορη νίκη.

Αλλά ο Πούτιν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Τον περασμένο μήνα απένειμε στον εαυτό του άλλη μια εξαετή θητεία ως πρόεδρος. Μπορεί να συμβιβαστεί με ένα αδιέξοδο: Το να κρατήσει την Ουκρανία κολλημένη ανάμεσα στη νίκη και την ήττα, αποκλεισμένη τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την ΕΕ, θα ισοδυναμούσε με νίκη.

Και τι θα έκανε μια αδιέξοδη σύγκρουση στην ανθεκτικότητα της Ουκρανίας;

Η πρώιμη έκρηξη πατριωτικού ενθουσιασμού που είδε τα κέντρα επιστράτευσης να κατακλύζονται από εθελοντές έχει εξανεμιστεί. Υπολογίζεται ότι 650.000 άνδρες σε ηλικία μάχης έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, οι περισσότεροι περνώντας λαθραία τα σύνορα.

Πριν από δύο χρόνια, τα τρένα που έφευγαν από την Ουκρανία μετέφεραν σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους για να αναζητήσουν καταφύγιο. Αυτή την εβδομάδα, περίπου το ένα τρίτο των επιβατών ενός τρένου που μετέφερε τον ανταποκριτή μας εκτός της χώρας ήταν άνδρες σε ηλικία μάχης. Με κάποιο τρόπο είχαν καταφέρει να πάρουν χαρτιά παραίτησης για να φύγουν.

Στο προεδρικό γραφείο του Ζελένσκι, οι υπάλληλοί του επιμένουν ότι εξακολουθούν να είναι θετικοί. Αλλά ότι η δυτική βοήθεια, ιδίως το πακέτο στήριξης ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε καθυστερήσει επί μακρόν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεν μπορεί να περιμένει για πολύ ακόμη.

Τι θα κάνει ο Πούτιν αν η Ουκρανία δεν λάβει τη δυτική βοήθεια που χρειάζεται για να νικήσει; "Θα κατέστρεφε εντελώς τα πάντα. Τα πάντα", δήλωσε ο Ζελένσκι. Οι ουκρανικές πόλεις θα μετατραπούν σε ερείπια, εκατοντάδες χιλιάδες θα πεθάνουν, είπε. "Οι άνθρωποι δεν θα τρέξουν να ξεφύγουν, οι περισσότεροι από αυτούς, και έτσι θα σκοτώσει πολύ κόσμο. Πώς θα μοιάζει λοιπόν; Πολύ αίμα".

#Politico #ΠΟΛΕΜΟΣ_ΣΤΗΝ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 7:04 pm


Νάγκελ (ΕΚΤ): Αυξημένη η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο

Νάγκελ (ΕΚΤ): Αυξημένη η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο

Οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να συνεχιστούν για κάποιο διάστημα στην ευρωζώνη, δήλωσε σε συνέντευξη στo  περιοδικό WiWo ο πρόεδρος της Bundesbank και αξιωματούχος της ΕΚΤ, Γιοακίμ Νάγκελ.

Όπως είπε, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει στον στόχο του 2% την επόμενη χρονιά, ενώ ακόμα κι αν το κάνει δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο.

Σημείωσε, ωστόσο, πως η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο έχει αυξηθεί.

Όσον αφορά τη Γερμανική Οικονομία, σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Νάγκελ αναμένει ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2024.

#ΕΚΤ #ΝΑΓΚΕΛ #επιτόκια #μειώσεις_επιτοκίων #πληθωρισμός

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 6:58 pm


Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου: Έως 22 Απριλίου οι αιτήσεις

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου: Έως 22 Απριλίου οι αιτήσεις

Λόγω τεχνικών ζητημάτων παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.), σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας.

Ειδικότερα, η παράταση ισχύει έως και τις 22 Απριλίου 2024.

  • όσες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τύπου υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά για την εγγραφή της ιστοσελίδας τους στο ηλεκτρονικό Μητρώο ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.)
  • όσες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τύπου έχουν απορριφθεί για την εγγραφή της ιστοσελίδας τους στο ηλεκτρονικό Μητρώο ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) με απόφαση της Δ/νσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά η σχετική εγκύκλιος

#ηλεκτρονικο_μητρώο #ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ_ΤΥΠΟΣ #αιτήσεις

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 6:50 pm


Νέες αντι-ιρανικές κυρώσεις στο επίκεντρο της συνόδου των G7

Νέες αντι-ιρανικές κυρώσεις στο επίκεντρο της συνόδου των G7

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7 που θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 19 Απριλίου στο Κάπρι.

Οι υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν, «θα μιλήσουν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για όσα έγιναν μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, για την κατάσταση στη Γάζα και την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα», όπου οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι παρεμποδίζουν τις θαλάσσιες μεταφορές, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Χ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Σήμερα, βρέθηκαν στην Ιερουσαλήμ οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο Ισραήλ, μετά την ιρανική επίθεση, και ζητώντας μια «συνετή» απάντηση, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Ο Κάμερον εξέφρασε την επιθυμία του οι χώρες της G7 να επιβάλουν «συντονισμένες κυρώσεις» στο Ιράν, κατηγορώντας την Τεχεράνη για «κακόβουλες ενέργειες» σε μια περιοχή που έχει ήδη αποσταθεροποιηθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Οι χώρες της G7 θα πρέπει να στείλουν «ένα σαφές μήνυμα, χωρίς αμφισημίες», πρόσθεσε.

Η Μπέρμποκ τάχθηκε, επίσης, υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στο Ιράν. Η ιδέα έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που θα βρίσκεται επίσης στο Κάπρι. «Το σκεπτικό είναι να διευρύνουμε το καθεστώς» των υφισταμένων κυρώσεων, είπε την Τρίτη.

Στην ατζέντα της συνόδου θα βρεθεί και η ρωσική εισωολή στην Ουκρανία, ενώ στη σύνοδο θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

#G7 #σύνοδος #Ιράν #ΚΥΡΩΣΕΙΣ #Ρωσία #Ουκρανία #Ισραήλ

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 6:46 pm


Υπ.Υγείας: Ενεργειακή αναβάθμιση-ανακαίνιση του ΓΝ Κεφαλληνίας και 7 Κέντρων Υγείας

Υπ.Υγείας: Ενεργειακή αναβάθμιση-ανακαίνιση του ΓΝ Κεφαλληνίας και 7 Κέντρων Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη παρέστησαν σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στην υπογραφή της σύμβασης για την ανακαίνιση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας και την ενεργειακή αναβάθμιση 7 Κέντρων Υγείας της 6ης Υ.ΠΕ. Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη παρέστησαν σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στην υπογραφή της σύμβασης για την ανακαίνιση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας και την ενεργειακή αναβάθμιση 7 Κέντρων Υγείας της 6ης Υ.ΠΕ. Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Τις συμβάσεις υπέγραψαν ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Ιωάννης Καρβέλης και οι εκπρόσωποι των ανάδοχων εταιρειών «RES SOLIS ΓΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ», «Κοινοπραξία Εταιρειών RES SOLIS ΚΥ ΑΚΡΑΤΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ» και «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε.», παρουσία στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ που απαρτίζουν τις αρμόδιες ομάδες έργων.

Το ύψος των συμβάσεων ανέρχεται σε 16,3 εκατ. ευρώ. Τους διαγωνισμούς για τα έργα ωρίμασε και διενήργησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, με αναθέτουσα αρχή την 6η Υγειονομική Περιφέρεια του Υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, οι συμβάσεις που υπεγράφησαν αφορούν:

  • Στην ανακαίνιση και αναδιαρρύθμιση χώρων στο υφιστάμενο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας, συμπεριλαμβανομένου του υφιστάμενου χώρου Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, αλλά και την επέκτασή του, συνολικής αξίας 6.122.580,68 ευρώ.
  • Στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας Ακράτας, Ναυπάκτου, Μεγαλόπολης, Βασιλικής, Βόνιτσας, Ερυμάνθειας, Χαλκιοπούλου, συνολικής αξίας 10.186.859,09 ευρώ.

Το Έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU και υπάγεται στους ειδικούς όρους εκτέλεσης των Δράσεων και Έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που επί θητείας μου στο Υπουργείο Υγείας υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχωράμε στην ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 90 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα. Με την υπογραφή της σημερινής σύμβασης για την ανακαίνιση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας και την ενεργειακή αναβάθμιση 7 Κέντρων Υγείας της 6ης Υ.ΠΕ. ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο νέο ΕΣΥ που οραματιζόμαστε. Με σχέδιο και εντατική δουλειά θα χτίσουμε το νέο ΕΣΥ που αξίζουν όλοι οι πολίτες».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Μέρα με τη μέρα βρισκόμαστε πιο κοντά στο νέο ΕΣΥ, σε ένα ΕΣΥ αναβαθμισμένο και εκσυγχρονισμένο, με Κέντρα Υγείας που προσφέρουν στους πολίτες αξιοπρεπείς υπηρεσίες, προσβάσιμες για όλους. Ενισχύουμε και ανακαινίζουμε 156 ΚΥ σε όλη τη χώρα. Από το 1983 μέχρι σήμερα, δεν έχει ξαναγίνει τέτοιας έκτασης αναβάθμιση, ενώ παράλληλα δρομολογούμε προσλήψεις 1375 θέσεων στην ΠΦΥ. Ερχόμαστε λοιπόν να θεμελιώσουμε σταδιακά πράγματα που έχει ανάγκη η κοινωνία και οι πολίτες. Επενδύουμε και αναβαθμίζουμε ριζικά τη Δημόσια Υγεία, δίνοντας αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, για πρώτη φορά η Πρόληψη στη χώρα μας έχει οργανωμένο και συστηματικό χαρακτήρα. Αυτό που επιθυμούμε συνολικά είναι η Δημόσια Υγεία να δίνει έμφαση όχι μόνο στην ίαση, αλλά και στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας και για αυτό συνεχίζουμε να εργαζόμαστε καθημερινά».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε: «Χάρη στην αγαστή συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με το Υπουργείο Υγείας, ένα από τα σημαντικότερα έργα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη Δυτική Ελλάδα, παίρνει σάρκα και οστά.

Με την υπογραφή των σημερινών συμβάσεων, ύψους 16 εκατ. ευρώ, ένα ακόμη νοσοκομείο και 7 Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας εκσυγχρονίζονται, ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αυτών των περιοχών να λαμβάνουν ουσιαστική φροντίδα και περίθαλψη. Με υψηλή τεχνογνωσία, εμπειρία και αξιοπιστία, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει να συνδράμει καθοριστικά στην οικοδόμηση ενός νέου και σύγχρονου συστήματος υγείας, ειδικά στα ελληνικά νησιά και την Περιφέρεια».

#υπουργείο_υγείας #ενεργειακή_αναβάθμιση #ΓΕΝΙΚΟ_ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ_ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ #Κέντρα_Υγείας #Άδωνις_Γεωργιάδης #Αγαπηδάκη

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 6:39 pm







Φιλικοί ιστότοποι: