Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    »    Ειδήσεις & Νέα

Μήπως εκτός από το τσιγάρο να κόψουμε και τα ναρκωτικά;

Μήπως εκτός από το τσιγάρο να κόψουμε και τα ναρκωτικά;

Την αντικαπνιστική εκστρατεία την οποία τόσο έντονα στηρίζει προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα βρεθούν πολλοί να την κατακρίνουν δημοσίως. 

Ακόμη και οι καπνιστές εξαιτίας της παγκόσμιας κατακραυγής αισθάνονται πλέον ένοχοι και πολλοί θα το κόψουν λόγω των δυσκολιών που δημιουργεί στην καθημερινότητα τους η απαγόρευση της συνήθειας τους. Ίσως και εγώ καταφέρω να υιοθετήσω αναγκαστικά αυτή την υγιεινότερη ζωή.

Το ζήτημα όμως κατά τη γνώμη μου βρίσκεται αλλού και όχι στην κριτική της αντικαπνιστικής εκστρατείας. Το ζήτημα βρίσκεται στην ασταμάτητη διάδοση των ναρκωτικών στα σχολεία. Και όταν λέω ναρκωτικών δεν αναφέρομαι μόνο στα "βαριά", ηρωίνη, κοκκαίνη και κρύσταλ μεθ, αλλά στην δήθεν αθώα φουντίτσα στα χάπια και στα μανιτάρια. Διότι η φουντίτσα δεν είναι πλέον τόσο αθώα αφού είναι μεταλλαγμένη ώστε να έχει "καλύτερη" απόδοση. Ούτε φυσικά τα χαπάκια και τα μανιτάρια.  

Είναι γελοίο και τραγικό, ένα κράτος το οποίο ανέχεται το εμπόριο ναρκωτικών έξω αλλά και μέσα στα σχολεία, να επιτίθεται με τέτοια οργή και με τόσο μελετημένο σχεδιασμό στους θεριακλήδες που συχνάζουν στα μπάρ και καπνίζουν. Το μπάρ όπως και να το κάνουμε δεν είναι σχολείο και οι θαμώνες του είναι συνήθως ενήλικες. Εξάλλου υποτίθεται οτι απαγορεύεται να σερβίρουν ποτά στους ανήλικους άρα δεν έχουν λόγο να βρίσκονται εκεί.

Και όμως, ακούσαμε ποτέ καμιά κρατική εκστρατεία για να μην πίνουν οι νέοι αλκοόλ; Γίνονται έρευνες στα κλαμπ όπου οι δεκαπεντάρηδες πίνουν "τ' άντερα τους" και μαζί πίνουν ότι ναρκωτικό σερβίρει ελεύθερα το μαγαζί;

Αν η κυβέρνηση είχε ασχοληθεί με την κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών από τους μαθητές όσο ασχολήθηκε με το να κόψει το τσιγάρο παντού, ίσως να είχαμε κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά όταν όλοι οι μαθητές γνωρίζουν μέσα στα σχολεία τους ποιοί πουλάνε τα ναρκωτικά, όταν μπορείς να βρείς δεκάδες ρεπορτάζ με δηλώσεις δασκάλων, γονέων και μαθητών για τη διακίνηση των ναρκωτικών στα σχολεία, όταν μπείς σε ένα κλαμπ και δείς με τα μάτια σου τα πιτσιρίκια να πίνουν και να την πίνουν ελεύθερα και δημοσίως, το να διαφημίζει τόσο πολύ την αντικαπνιστική της ορμή η κυβέρνηση ακούγεται αστείο.

Καλώς λοιπόν κάνει και απαγορεύει το τσιγάρο (θεωρητικά ασφαλώς διότι στην πράξη σε τρείς μήνες θα έχει ξεχαστεί η απαγόρευση) αλλά ας αφιερώσει τον ίδιο χρόνο και λίγο ποιοτικότερη σκέψη για να εφαρμόσει τους νόμους που προστατεύουν τους ανήλικους από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Γιατί κακά τα ψέμματα. Η κατάσταση με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ που καταναλώνουν οι μαθητές είναι τραγική και το κράτος σκανδαλωδώς αδιάφορο και ανίκανο να την αντιμετωπίσει.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 12:09 am


Μικρές απώλειες στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Μικρές απώλειες στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Υποχωρούν οι δείκτες της Wall Street στον απόηχο της προειδοποίησης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών στην Κίνα, αν δεν επιτευχθεί μία εμπορική συμφωνία που να του αρέσει. 

Ειδικότερα, στο πεδίο των συναλλαγών, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,36% στις 27.934,02 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 0,24% στις 8.570,66 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 0,06% στις 3.120,15 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες για το πετρέλαιο - Μικρά κέρδη για χρυσό

Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι η Ρωσία δε σχεδιάζει να υποστηρίξει την περαιτέρω μείωση της παραγωγής στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κάνει ο ΟΠΕΚ με μεγάλους παραγωγούς εκτός του Οργανισμού.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ με τους συμμάχους του προβλέπει τον περιορισμό της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι καθοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου λόγω της υπερπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρατηρείται πτωτική κίνηση για τους δύο τύπους πετρελαίου με το αργό WTI να χάνει 3,15% στα 55,34 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ με απώλειες 2,53% στα 60,86 δολάρια το βαρέλι.

Αντιθέτως, ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά κατά 0,06% στα 1.472,75 δολάρια ανά ουγκιά με τον άργυρο να κερδίζει 0,69% στα 17,117 δολάρια ο μετρικός τόνος.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,06% έναντι του δολαρίου με τη σχετική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1077, ενώ το ευρώ ενισχύεται 0,30% και έναντι της βρετανικής λίρας, με την σχετική ισοτιμία να διαπραγματεύεται στο 0,8570.

 • Wall Street
 • Εμπορεύματα
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός

  Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 10:58 pm


  Μπερνς:Ο Τραμπ δε θα στηρίξει την Ελλάδα σε «θερμό» επεισόδιο

  Μπερνς:Ο Τραμπ δε θα στηρίξει την Ελλάδα σε «θερμό» επεισόδιο

  Η τοποθέτηση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, σε ερώτηση που δέχτηκε για τη στάση της χώρας του σε υποθετικό στρατιωτικό «χτύπημα» της Τουρκίας στην Ελλάδα, προκάλεσε ερωτηματικά.

  Ειδικότερα, στη διάρκεια του συνεδρίου του Delphi Forum και της Καθημερινής, που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον, ο Μπερνς ερωτήθηκε «αν η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή αντιπαράθεσης με την Τουρκία» και η απάντησή του ήταν η ακόλουθη: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί την στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από τον Πρόεδρο Τραμπ».

  Ο κ. Μπερνς, συνέχισε αναφέροντας πως «τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ θα είναι πιο αξιόπιστοι συνομιλητές σε περίπτωση ανάγκης» και συμπλήρωσε «δεν μπορώ να φανταστώ ένα υποθετικό σενάριο έντασης όπου η Ελλάδα θα είναι ο επιτιθέμενος», αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχόμενη κρίση θα έχει αφετηρία την Τουρκία.

  • Νίκολας Μπερνς
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΗΠΑ
  • Ντόναλντ Τραμπ
  • ΤΟΥΡΚΙΑ

   Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 10:43 pm


   Έξαλλος ο Τραμπ με τις φήμες για την υγεία του

   Έξαλλος ο Τραμπ με τις φήμες για την υγεία του

   «Ο Τύπος σε αυτήν τη χώρα είναι επικίνδυνος!» είπε σήμερα οργισμένος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τις εικασίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, έπειτα από την επίσκεψή του αυτό το Σαββατοκύριακο σε στρατιωτικό νοσοκομείο κοντά στην Ουάσινγκτον.

   Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ηλικίας 73 ετών, επισκέφθηκε το Σάββατο το νοσοκομείο Walter Reed προκειμένου, σύμφωνα με τα όσα λέει ο Λευκός Οίκος, να «κάνει το ετήσιο ιατρικό τσεκ απ του». Η επίσκεψη, που δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως και που πραγματοποιείται εννέα μήνες μετά την προηγούμενη, ήγειρε ερωτήματα.

   «Πήγα για μια ιατρική επίσκεψη. Επιστρέφω και η σύζυγός μου μού λέει: "Αγάπη μου, καλά; Τι συνέβη; Λένε ότι ενδεχομένως έπαθες καρδιακή κρίση», αφηγήθηκε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησης με υπουργούς του στον Λευκό Οίκο.

   «Παρέμεινα εκεί για λίγο, ρουτίνα. Έκανα ένα μέρος των ιατρικών εξετάσεων, τις υπόλοιπες τον Ιανουάριο» συνέχισε, προτού καταφερθεί εναντίον των ΜΜΕ.

   «Αυτοί οι άνθρωποι είναι άρρωστοι! Ο Τύπος σε αυτήν τη χώρα είναι επικίνδυνος! Δεν έχουμε ελευθερία του Τύπου σε αυτήν τη χώρα, έχουμε το αντίθετο! Έχουμε διεφθαρμένα ΜΜΕ και ελπίζω ότι θα συνέλθουν, διότι είναι πολύ πολύ άσχημο και πολύ πολύ επικίνδυνο για τη χώρα μας» ανέφερε.

   • Ντόναλντ Τραμπ
   • ΗΠΑ
   • ΥΓΕΙΑ

    Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 10:28 pm


    Θεοχάρης: Στρατηγικός τομέας για την προσέλκυση επενδύσεων ο τουρισμός

    Θεοχάρης: Στρατηγικός τομέας για την προσέλκυση επενδύσεων ο τουρισμός

    Στη σημασία του τουρισμού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, στο συνέδριο «Νοτιοανατολική Ευρώπη & Ανατολική Μεσόγειος: Νέες στρατηγικές, Νέες Προοπτικές» στην Ουάσιγκτον. 

    «Εμείς, ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θεωρούμε τον τουρισμό έναν στρατηγικό τομέα που μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθεσμα ξένες επενδύσεις, να τονώσει την απασχόληση και να προωθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.

    Συνεχίζοντας, είπε ότι το 2018 οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση κατά 9,7% σε σχέση με το 2017 και εκτίμησε ότι το 2019 θα είναι μια χρονιά που θα καταρριφθούν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Όπως εξήγησε, η σημαντική αύξηση του τουριστικού όγκου στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει απόλυτα τη ταχεία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «οι εντυπωσιακές τουριστικές επιδόσεις δεν αφήνουν αδιάφορους τους εγχώριους και τους ξένους επενδυτές. Μεγάλες αλυσίδες και ξενοδοχειακές εταιρείες εισέρχονται δυναμικά στην ελληνική αγορά, βλέποντας τις εξαιρετικές προοπτικές της. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν επενδυθεί συνολικά 3,8 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη και στην ανακαίνιση ξενοδοχείων, με το 41,3% των συνολικών δαπανών να αφορά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων».

    Στρατηγική της Ελλάδας στον Τουρισμό

    Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η στρατηγική της Ελλάδας για τον τουρισμό στοχεύει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς ο τουρισμός για τη νέα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικής ανάπτυξης, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

    Από αυτή την άποψη, κύριοι στόχοι της εθνικής τουριστικής πολιτικής είναι:

    • Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας, της αυθεντικότητας και της ανθεκτικότητας του εθνικού τουριστικού προϊόντος
    • Η ενίσχυση των επενδύσεων σε καταλύματα υψηλής ποιότητας και σε συγκροτήματα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
    • Στη δημιουργία υποδομών υψηλών προδιαγραφών σε συνδυασμό με τη βελτίωση του πλαισίου αδειοδότησης και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας
    • Στη συνέχιση της βελτίωσης της προσβασιμότητας και της διασύνδεσης μέσω της ενίσχυσης των αεροπορικών συνδέσεων και της επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου των εθνικών μαρίνων.
    • Στη βέλτιστη διαχείριση της τουριστικής εμπειρίας ώστε να καταστεί όλο και πιο ποιοτική και ελκυστική, ενισχύοντας, μεταξύ άλλων, τη βιώσιμη διαχείριση των προορισμών και την τουριστική εκπαίδευση.
    • Στον επανασχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος και τον επαναπροσδιορισμό του εμπορικού σήματος. 

    Όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την αναβάθμιση της τουριστικής υποδομής και την ενσωμάτωση του τουριστικού τομέα στην τοπική οικονομία. Μάλιστα εκτίμησε ότι αυτή η πολιτική θα δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, αποτελώντας μια κινητήρια δύναμη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία. 

    «Το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας φαίνεται πολύ ελπιδοφόρο, αντανακλώντας τις μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Η αυξητική τάση του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας. Η ανάκαμψη των ελληνικών επενδύσεων υποστηριζόμενη από φιλικές προς την αγορά πολιτικές λειτουργεί ως εγγύηση για ανθεκτικές μακροοικονομικές και επιχειρηματικές επιδόσεις και αναμφισβήτητη πρόσκληση για περισσότερα επενδυτικά σχέδια στη χώρα», υποστήριξε ο υπουργός.

    • Χάρης Θεοχάρης
    • Τουρισμός
    • ελληνική οικονομία

     Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 10:14 pm


     Προειδοποίηση Τραμπ για αύξηση των δασμών στην Κίνα

     Προειδοποίηση Τραμπ για αύξηση των δασμών στην Κίνα

     «Σύννεφα» εμφανίζονται πάνω από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί για αύξηση των δασμών απέναντι στην Κίνα.

     Σύμφωνα με το Reuters, ο Τραμπ μιλώντας σε συνάντηση του υπουργικού του συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι είχε καλές σχέσεις με την Κίνα, προσθέτοντας ότι «έχει κάνει βήματα προόδου». Ωστόσο, είπε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία που να «μου αρέσει».

     «Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με την Κίνα, θα αυξήσω περισσότερο τους δασμούς», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε ένα δωμάτιο γεμάτο με ανώτερους υπαλλήλους των ΗΠΑ.

     Σημειώνεται ότι οι ελπίδες για μια ενδιάμεση εμπορική συμφωνία δεν έχουν βρει ανταπόκριση μετά τη ματαίωση της συνόδου κορυφής που είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Νοεμβρίου στη Χιλή.

     • Ντόναλντ Τραμπ
     • ΗΠΑ
     • Κίνα
     • δασμοί
     • Εμπορικός πόλεμος

      Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 10:00 pm


      Μητσοτάκης: Διασφαλίζουμε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες

      Μητσοτάκης: Διασφαλίζουμε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες

      Με ανάρτησή του στο twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σημειώνοντας πως δημιουργείται «δίχτυ ασφαλείας για τους πιο αδύναμους».

      Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

      «Κατοχυρώνουμε συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας για τους πιο αδύναμους. Το ελληνικό κράτος πλέον θα μεριμνά βάσει Συντάγματος για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών».

      {https://twitter.com/kmitsotakis/status/1196836937937694720}

      Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής, την πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως το πιο σημαντικό, ουσιαστικό και ιστορικό βήμα.

      Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν τονίζοντας πως «θέλει μεγάλο θράσος να λες ότι μέσω του Συντάγματος εξασφαλίζεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όταν ο ίδιος ο κ. Βρούτσης σήμερα στη Βουλή είπε ότι ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως».
      • Κυριάκος Μητσοτάκης
      • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
      • Γιάννης Βρούτσης

       Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 9:47 pm


       Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

       Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

       «Θέλει μεγάλο θράσος να λες ότι μέσω του Συντάγματος εξασφαλίζεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όταν ο ίδιος ο κ. Βρούτσης σήμερα στη Βουλή είπε ότι ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το μέλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης μας επιφυλάσσει ο κ. Μητσοτάκης;» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

       Νωρίτερα ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι: «Η πρόταση για τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αποτελεί μια εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση στην κοινωνική προστασία και τα κοινωνικά δικαιώματα»

       Σε άτυπη ενημέρωση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σε σχέση με την πολιτική της Ν.Δ., πως:

       «- Συνταγματοποιούν τα Μνημόνια και τις συνταγές του ΔΝΤ, που ήθελε κόψιμο των επιδομάτων κατά ένα δισ. και να τα ενσωματώσουμε στο ΕΕΕ.

       - Το ΕΕΕ ορίζεται αυθαίρετα από κάθε κυβέρνηση, ανάλογα με τι ποσό μπορεί να διαθέσει για την ακραία φτώχεια. Γι' αυτό δεν συνταγματοποιήθηκε από καμία χώρα.

       - Η πρόταση της Ν.Δ. είναι η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δημιουργεί παγίδα φτώχειας και είναι μηχανισμός συμπίεσης του κατώτατου μισθού.

       - Το 2017 όταν εφαρμόστηκε το ΚΕΑ το έπαιρναν 700.000 άτομα. Σήμερα, κατά ομολογία του κ. Βρούτση, το παίρνουν 450.000 άτομα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο των πολιτικών του μείωσε την ακραία φτώχεια.

       - Το ποιος νοιάζεται για τους φτωχούς, το παιδί, τους ανάπηρους, τους χωρίς ιδιόκτητη στέγη, τους ηλικιωμένους το ξέρει ο ελληνικός λαός. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την Πρόνοια με 1,4 δισ. και την παραδώσαμε 3,5 δισ. σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

       - Το προνοιακό κράτος δεν είναι φιλανθρωπικός μηχανισμός, αλλά μηχανισμός παρέμβασης του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων προς αποκατάσταση όρων ισοτιμίας των πολιτών. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού του κ. Μητσοτάκη, που θεωρεί τις ανισότητες φυσική κατάσταση.

       - Η πρόταση μας για τη συνταγματική αναθεώρηση, διακηρύσσει ότι το προνοιακό κράτος για την Αριστερά, δεν είναι μόνο προστασία κατά της ακραίας φτώχειας, αλλά προστασία του παιδιού, των αναπήρων, των ηλικιωμένων, όσων δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη».

       • ΣΥΡΙΖΑ
       • Γιάννης Βρούτσης
       • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

        Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 9:33 pm


        Αβραμόπουλος: Να επανεξεταστεί η απόφαση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις Β. Μακεδονίας-Αλβανίας

        Αβραμόπουλος: Να επανεξεταστεί η απόφαση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις Β. Μακεδονίας-Αλβανίας

        Το μήνυμα ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι μια περιοχή που ανήκει στην Ευρώπη ιστορικά, πολιτικά και πολιτιστικά και το μόνο ρεαλιστικό και λογικό μέλλον για ολόκληρη την περιοχή είναι ευρωπαϊκό έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Σκόπια.

        «Είναι προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης αυτή η ιστορικά ευαίσθητη περιοχή να αποτελέσει στο εγγύς μέλλον ένα υπόδειγμα συνεργασίας, ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε πως πρέπει να παραμείνει μία στρατηγική, πολιτική προτεραιότητα της ΕΕ.

        «Προσβλέπω ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα επανεξετάσουν την απόφασή τους για την εκκίνηση ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Αλλά πάνω από όλα, ελπίζω σύντομα ολόκληρη αυτή η περιοχή να είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ Αβραμόπουλος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

        Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκπροσώπησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια. Τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο ήταν η συνεργασία ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στους τομείς της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων, καθώς και τα ζητήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πρόληψης και της αντιμετώπισης του βίαιου εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα, εστιάζοντας κυρίως στην καταπολέμηση της εγκληματικής διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ναρκωτικών και όπλων. 

        Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπέγραψε τρεις συμφωνίες για την εφαρμογή του κοινού Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ζόραν Ζάεφ, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον Υπουργό Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι. Κύριο θέμα των συναντήσεων του Επιτρόπου αποτέλεσαν τα ζητήματα συνεργασίας στους τομείς της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της διαχείρισης των συνόρων. 

        • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
        • Ευρωπαϊκή Ενωση
        • ΑΛΒΑΝΙΑ
        • Βόρεια Μακεδονία

         Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 9:20 pm


         «Βολές» Τσίπρα στην κυβέρνηση

         «Βολές» Τσίπρα στην κυβέρνηση

         Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τα Εξάρχεια, τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, την υπόθεση της Novartis και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

         Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια «νεοσυντηρητική κυβέρνηση που έχει στις τάξεις της υπερδεξιούς υπουργούς» και χαρακτήρισε «επικοινωνιακού χαρακτήρα» τις εφόδους της αστυνομίας στα Εξάρχεια.

         Δεν είναι ευχάριστη εικόνα τα ΜΑΤ στην πλατεία, είπε και ανέφερε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε σημαντικές επιτυχίες ενάντια στο λαθρεμπόριο και τα ναρκωτικά.

         Πιστεύω ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αρχίσει και πιστεύουν ότι μάλλον γίνεται χειρότερη η κατάσταση, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

         Η πορεία του Πολυτεχνείου

         Κληθείς να τοποθετηθεί για την παρουσία του στην πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου τόνισε πως ήταν «μια μαζική ειρηνική, μεγάλη διαδήλωση με έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα».

         «Είχε συμβολικό χαρακτήρα η παρουσία μου» απάντησε στις επικρίσεις για το γιατί δεν πήγε μέρχι το τέλος της πορείας.

         Τόνισε ότι «η μεγάλη συμμετοχή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχουν προκληθεί τα αντανακλαστικά του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου και ιδίως της νεολαίας».

         Επίσης, πρόσθεσε πως «υπεύθυνη αυτής της μαζικής συμμετοχής είναι η ίδια η κυβέρνηση με τις επεμβάσεις στην ΑΣΟΕΕ, στους χώρους διασκέδασης, στους κινηματογράφους».

         Ποινικός Κώδικας

         Αναφερόμενος στις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τους αλλάζουν για να κάνουν deals με τους τραπεζίτες και τους εγκληματίες του λευκού κολάρου που έχουν κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων».

         «Η πραγματική πρόθεση δεν ήταν οι μολότοφ, αλλά οι εγκληματίες που δεν πετάνε μολότοφ, οι ‘μπαχαλάκηδες' που φορούν γραβάτες και κοστούμια», πρόσθεσε και χαρακτήρισε «γελοία» την παρέμβαση για τις μολότοφ.

         Novartis

         Για την υπόθεση Novartis και τις ερωτήσεις ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε πως «εμείς πήγαμε σαν Αρσακειάδες, με τον σταυρό στο χέρι».

         «Δεν είχαμε ιδέα για τα πολιτικά πρόσωπα» είπε και υπογράμμισε πως «η ύπαρξη του σκανδάλου είναι γνωστή από πριν» και ότι «είναι παγκόσμιο σκάνδαλο».

         Ειδικά για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που βρίσκεται στο επίκεντρο της προανακριτικής είπε πως «βρίσκεται σε δημόσια ταλαιπωρία».

         Επιτροπή Ανταγωνισμού

         Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο και για «ξήλωμα» της προηγούμενης Επιτροπής Ανταγωνισμού, λέγοντας πως μετά την Ελλάδα μόνο στην Ουγγαρία έχει συμβεί και μάλιστα ενώ ήταν σε ισχύ η θητεία των μελών της.

         Ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως αυτό που ενοχλούσε τη σημερινή κυβέρνηση είναι ότι «ήταν δραστήρια η επιτροπή στο μονοπώλιο του Τύπου».

         «Θέλω να πω ότι για χάρη του συγκεκριμένου επιχειρηματία» υπήρξε αυτή η απόφαση της κυβέρνησης, είπε και τόνισε ότι είναι μια απόφαση πρωτοφανής όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας αλλά και της Ένωσης.

         Πρόεδρος της Δημοκρατίας

         Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι διοικητής ΔΕΚΟ για να εκλέγεται με 120 ψήφους. Επιχειρείται ευτελισμός του θεσμού από την κυβέρνηση».

         Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «προσπάθεια απαξίωσης και του ίδιου του Προκόπη Παυλόπουλου από την κυβέρνηση».

         • Αλέξης Τσίπρας
         • ΣΥΡΙΖΑ
         • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

          Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 9:05 pm


          Σε μικτό έδαφος έκλεισαν οι ευρωαγορές

          Σε μικτό έδαφος έκλεισαν οι ευρωαγορές

          Μικτή εικόνα παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης. Το ενδιαφέρον της αγοράς είναι εστιασμένο στο εμπορικό μέτωπο και την πορεία των συνομιλιών, στη συμφωνία των κρατών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί ενός προϋπολογισμού ύψους 168,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το έτος 2020 και στην προεκλογική προετοιμασία των κομμάτων στη Μεγάλη Βρετανία.

          Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 7.323,80 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 0,11% στις 13.221,12 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,35% στις 5.909,05 μονάδες.

          Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,57% στις 23.329,21 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX35 έκλεισε οριακά ανοδικά κατά 0,01% στις 9.259,20 μονάδες.

          Η εικόνα στα εμπορεύματα

          Ισχυρές απώλειες για τους δύο τύπους πετρελαίου με το αργό WTI να κινείται πτωτικά κατά 3,03% στα 55,37 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ χάνει 2,40% στα 60,94 δολάρια το βαρέλι.

          Στον αντίποδα, ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,08% στα 1.473,05 δολάρια ανά ουγκιά και ο άργυρος σε θετικό έδαφος κατά 0,66% στα 17,113 δολάρια ο μετρικός τόνος.

          Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,07% έναντι του δολαρίου με τη σχετική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1077, ενώ το ευρώ ενισχύεται 0,39% και έναντι της βρετανικής λίρας, με την σχετική ισοτιμία να διαπραγματεύεται στο 0,8578.

          • Ευρώπη
          • Αγορές
          • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
          • Εμπορεύματα
          • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
          • χρυσός

           Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:51 pm


           Διεθνής Αμνηστία: Περισσότεροι από 100 οι νεκροί διαδηλωτές στο Ιράν

           Διεθνής Αμνηστία: Περισσότεροι από 100 οι νεκροί διαδηλωτές στο Ιράν

           Τουλάχιστον 106 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε 21 ιρανικές πόλεις στις ταραχές που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της αύξησης στην τιμή της βενζίνης, σημείωσε η Διεθνής Αμνηστία.

           «Ο οργανισμός πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, με αναφορές να κάνουν λόγο έως και 200 νεκρούς», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, καταγγέλλοντας την χρήση «φονικής βίας» εναντίον «ειρηνικών» συναθροίσεων.

           Από την πλευρά τους, ιρανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για εννέα νεκρούς κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ανάμεσα στα θύματα, συγκαταλέγονται τέσσερις διαδηλωτές, τρία μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και δύο αστυνομικοί, αναφέρουν τα ιρανικά μμε.

           Περίπου 1.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από την Παρασκευή, ημέρα έναρξης των ταραχών.

           Νωρίτερα σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη χρήση από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών και κάλεσε τις αρχές του Ιράν να θέσουν υπό έλεγχο τη χρήση βίας για τη διάλυση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

           • Ιράν
           • ΝΕΚΡΟΙ
           • ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

            Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:38 pm


            Αραμπατζή: Στόχος μας η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής σηροτροφίας

            Αραμπατζή: Στόχος μας η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής σηροτροφίας

            Την ανάκαμψη της ελληνικής σηροτροφίας και μεταξουργίας με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ανέδειξε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή στοχεύοντας στην ουσιαστική κινητροδότηση των αγροτών για την αύξηση της παραγωγής, στην στροφή σε καλλιέργειες μορεώνων (μουριές)  αλλά κυρίως στην διασύνδεσή της στους τομείς μεταποίησης και εμπορίας, που θα αποφέρει και την βελτίωση του εισοδήματός τους.

            Στη συνάντηση εργασίας που είχε η κ. Αραμπατζή, με τον Καθηγητή Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας, τέως Πρύτανη Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν διευθυντή του Εργαστηρίου Σηροτροφίας- Μελισσοκομίας ΓΠΑ, Γεώργιο Παπαδούλη, τον αναπληρωτή Καθηγητή Ζωολογίας του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, Σκαρλάτο Ντέντο και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, συζητήθηκαν οι λύσεις σε μία σειρά σημαντικών προβλημάτων, που εμποδίζουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής σηροτροφίας.  

            Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαία τα ακόλουθα:

            α) Ο έλεγχος εισαγόμενων ποσοτήτων μεταξόσπορου από το Εργαστήριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπως πραγματοποιούνταν     

            β) Η ίδρυση & λειτουργία μονάδας αναπινηστηρίου με ανάληψη επενδυτικής πρωτοβουλίας από τους ίδιους τους παραγωγούς και χρηματοδότηση από τα αντίστοιχα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

            γ) Η καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων με την προϋπόθεση παράδοσης και πώλησης των κουκουλιών σε επιχειρήσεις μεταποίησης

            δ) Η οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικότητες

             Η κ. Αραμπατζή ανέφερε: 

            «Βασικό ζητούμενο για την επίτευξη της αναβίωσης της σηροτροφίας είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού πλαισίου και η υιοθέτηση τακτικών που θα δώσουν τη δυνατότητα εξασφάλισης ικανοποιητικού εισοδήματος για τους παραγωγούς, ανεξάρτητα από τη χορήγηση κοινοτικών ή άλλων επιδοτήσεων. Η εμπορική εκμετάλλευση των κουκουλιών, η αξιοποίηση τους και η παραγωγή ελληνικού μεταξιού πρέπει να είναι πλέον οι κύριοι στόχοι, καθώς ένα προϊόν χωρίς εμπορική αξία είναι καταδικασμένο να εξαφανιστεί.»

            • Φωτεινή Αραμπατζή
            • σηροτροφία
            • μεταξουργία
            • προβλήματα

             Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:25 pm


             Στουρνάρας: Επιτάχυνση της ανάπτυξης-Σημαντικό βήμα το σχέδιο «Ηρακλής»

             Στουρνάρας: Επιτάχυνση της ανάπτυξης-Σημαντικό βήμα το σχέδιο «Ηρακλής»

             Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Γκράβα, «Οικονομικός Πόλεμος και Νομισματική Ειρήνη: Η Ελληνική Οικονομική Κατάθλιψη».

             Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε επιτάχυνση της ανάπτυξης, ενώ εκτίμησε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες , ωστόσο από μόνο του «δεν αρκεί, με δεδομένο τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνει τα 75 δισ. ευρώ».

             Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «το σχέδιο "Ηρακλής" που εκπόνησε η κυβέρνηση είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος. Δεν αρκεί όμως, με δεδομένο τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνει τα 75 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΤτΕ επεξεργαζόμαστε λύσεις που αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα, μαζί με τα ζητήματα που θέτει η αναβαλλόμενη φορολογία». Ο ίδιος παρομοίωσε τον όγκο των κόκκινων δανείων με «βρόγχο που πνίγει το τραπεζικό σύστημα» καθώς αυτά υπερβαίνουν το 40%.

             Για την ελληνική οικονομία ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος προβλέποντας ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 1,9%, ενώ το 2020 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί καταγράφοντας ρυθμούς 2,3-2,5%. Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου υιοθετεί μια πολιτική φιλική προς την επιχειρηματικότητα, δίνει έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων.

             Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι όλα αυτά δεν θα πρέπει να οδηγούν σε εφησυχασμό και μείωση των προσπαθειών, καθώς οι προκλήσεις μπροστά μας είναι ακόμη πολλές. Όπως υπογράμμισε, με δεδομένους τους δημογραφικούς περιορισμούς, η πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων και η αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων, κυρίως των άμεσων ξένων επενδύσεων που βοηθούν την κάλυψη του επενδυτικού κενού χωρίς δανεισμό, είναι μονόδρομος για την αύξηση της παραγωγικότητας και το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

             Αναφερόμενος τέλος στη διεθνή διάσταση της κρίσης, ο κ. Στουρνάρας εξήρε την πολιτική και τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διάρκεια των προηγούμενων ετών, υποστήριξε ωστόσο ότι απαιτούνται και άλλα μέτρα για την εμβάθυνση της ΟΝΕ έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις εναπομένουσες προκλήσεις και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μια μελλοντική κρίση, όταν και εάν αυτή έρθει. Η εμβάθυνση μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, με την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.

             • ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
             • ΤτΕ
             • ελληνική οικονομία
             • ΑΕΠ
             • ανάπτυξη
             • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
             • Σχέδιο Ηρακλής

              Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:10 pm


              Επίδομα θέρμανσης: Κλιματικές ζώνες, δικαιούχοι και κριτήρια

              Επίδομα θέρμανσης: Κλιματικές ζώνες, δικαιούχοι και κριτήρια

              Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε την Τρίτη η απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2019-2020. Πιο αναλυτικά, για τη χορήγησή του οι Νομοί κατανέμονται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες:

              • ΖΩΝΗ Α: Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.
              • ΖΩΝΗ Β: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
              • ΖΩΝΗ Γ: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.
              • ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

              Οι δικαιούχοι

              Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2 της παρούσας. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

              Το επίδομα τούς χορηγείται για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

              Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

              α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
              β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων
              ότι φιλοξενούνται.
              γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία
              (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.
              δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.
              ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.
              στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

              Για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της β΄ περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2019, ενώ για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων των λοιπών περιπτώσεων του φορολογικού έτους 2018 και άλλες πηγές.

              Τα κριτήρια

              Τα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 1 δικαιούνται επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

              Εισοδηματικά:

              Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπ. ββ΄ της περ. στ΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

              Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2018. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν  Τεύχος B’ 4216/19.11.2019 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 48011 χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

              Τα δεδομένα της ίδιας δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των έγγαμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπ. ββ΄ της περ. στ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τους εγγάμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013.

              Ακίνητης περιουσίας:

              Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2019, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε., τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

              • επίδομα θέρμανσης

               Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:57 pm


               ΕΔΣ: Υπό προϋποθέσεις η εκτίμηση για ανάπτυξη 2,8% το 2020

               ΕΔΣ: Υπό προϋποθέσεις η εκτίμηση για ανάπτυξη 2,8% το 2020

               Στη φθινοπωρινή του έκθεση για το 2019, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο κρίνει εφικτό, αλλά υπό προϋποθέσεις, τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020, ενώ χαρακτηρίζει αισιόδοξο, αλλά εντός των αποδεκτών ορίων, τον στόχο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,8%.

               Παράλληλα, κάνει λόγο για θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας με την οικονομική δραστηριότητα να αυξάνεται σε συνδυασμό με την άσκηση «συνετών» δημοσιονομικών πολιτικών.

               «Οι τελευταίες ενδείξεις, όπως αυτές αποτυπώνονται σε οικονομικούς δείκτες είναι ενθαρρυντικές: οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν μέσα σε μερικούς μήνες πάνω από 10 δισ. ευρώ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλά ετών, και μάλιστα σε θετική πορεία αντίθετα με τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης ο οποίος καταγράφει πτώση, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου βρίσκονται ιστορικά χαμηλά περί το 1,4%, ενώ τα τρίμηνης διάρκειας έντοκα γραμμάτια κατέγραψαν αρνητικές αποδόσεις, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει λιγότερα χρήματα από αυτά που δανείστηκε (σε ονομαστικούς όρους)» αναφέρει μεταξύ άλλων στον πρόλογό του ο πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας.

               Πάντως, ο κ. Κορλίρας επισημαίνει ότι «αν και η οικονομική σταθερότητα και η θετική ψυχολογία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της οικονομίας, αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Σημαντικές είναι επίσης οι πολιτικές οι οποίες θα πρέπει να στοχεύσουν σε χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, όπως η βελτίωση της παραγωγικότητας, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η ισχυροποίηση των θεσμών κ.ά. Οι πολιτικές σε συνδυασμό με την οικονομική σταθερότητα δύνανται να οδηγήσουν την οικονομία σε τροχιά στέρεης και βιώσιμης ανάπτυξης με την προϋπόθεση πάντα της ικανότητας απορρόφησης δονήσεων από το εξωτερικό περιβάλλον».

               Πιο συγκεκριμένα στη συνόψη των συμπερασμάτων της έκθεσης του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

               • Οι δημοσιονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2019 ήσαν θετικές καθώς το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ (+21,4%) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Σημαντικό μέρος της αύξησης των εσόδων (άνω των 2 δισ. ευρώ) οφείλεται σε εισπράξεις οι οποίες δε λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του αποτελέσματος σε «όρους ενισχυμένης εποπτείας» (μεταφορά εσόδων από ANFAs και SMPs και έσοδα αποκρατικοποιήσεων). Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει την επίτευξη του στόχου, δεδομένων των περυσινών υψηλών επιδόσεων. Συνεπώς, και μετά την εξαίρεση του ανωτέρω ποσού, ο στόχος του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, εξακολουθεί να παραμένει εφικτός, ενώ δεν αποκλείεται η ελαφρά υπέρβασή του.
               • Τα φορολογικά έσοδα στις περισσότερες κατηγορίες κινήθηκαν στα περυσινά επίπεδα, ενώ οι δαπάνες παρουσίασαν συγκρατημένη αύξηση, κυρίως λόγω της αυξημένης μισθολογικής δαπάνης που οφείλεται σε μισθολογικές ωριμάνσεις και σε αυξημένες εργοδοτικές εισφορές που επιβάρυναν το Δημόσιο.
               • Η υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) -του οποίου η υστέρηση είναι συνήθης για την χρονική αυτή περίοδο- περιοριζόταν στο 38,3%, μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019. Επί του παρόντος δεν είναι δυνατή ασφαλής πρόβλεψη για την πορεία εκτέλεσης του συγκεκριμένου τμήματος του προϋπολογισμού, με δεδομένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ΠΔΕ και δεν είναι απίθανο να υπάρξει υστέρηση και στο τέλος του 2019. Από στενά δημοσιολογιστική οπτική και εάν ληφθεί υπόψη μόνο η δέσμευση για την επίτευξη ορισμένου πρωτογενούς πλεονάσματος το ανωτέρω φαινόμενο συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός «ευνοϊκού» δημοσιονομικού αποτελέσματος. Από ευρύτερη οικονομική άποψη, πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, καθώς μεσοπρόθεσμα συνεπάγεται αδυναμία μεγιστοποίησης των θετικών αναπτυξιακών επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει η πλήρης εκτέλεση του ΠΔΕ.
               • Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης διατηρούνται στα περυσινά επίπεδα, περί τα 2,5 δισ. ευρώ, λόγω μείωσης των αντίστοιχων επιβαρύνσεων των υποτομέων της Γενικής Κυβέρνησης και παράλληλης αύξησης των εκκρεμών επιστροφών φόρων. Η συρρίκνωση του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο, αν όχι η πρακτική τους εξάλειψη, εξακολουθεί να είναι μια ανοιχτή πρόκληση για τη δημοσιονομική διαχείριση.
               • Η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων προς το ελληνικό Δημόσιο παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, καθώς ο ρυθμός αύξησής τους είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας εξαετίας. Ωστόσο, το απόθεμα ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών καθώς και ο αριθμός οφειλετών με εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις εξακολουθούν να διατηρούνται υψηλά.
               • Το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο εκτιμάται ότι θα εισέλθει σε τροχιά αποκλιμάκωσης, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος. Σε αυτήν την εξέλιξη θα συνδράμει το χαμηλό κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, η δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και η περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ. Παράλληλα, οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου τα επόμενα έτη φαίνεται να είναι συγκρατημένες και διαχειρίσιμες, εξαιτίας και της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό δημόσιο χρέος.
               • Για το 2020 η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε όρους «ενισχυμένης εποπτείας») κρίνεται εφικτή από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο υπό προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων προέχουν ιδίως οι εξής:

               (α) Δεν θα υπάρξει αρνητική απόκλιση στα αποτελέσματα των πρόσθετων παρεμβάσεων που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν με στόχο τη βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος. Ειδικά, τα μέτρα που αναφέρονται σε «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μέτρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών», χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και παραμένει μάλλον ασαφής ο τρόπος με τον οποίο θα διευρυνθεί η φορολογική βάση.

               (β) Θα υλοποιηθούν οι αισιόδοξες μακροοικονομικές προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ.

               (γ) Θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών ότι η περαιτέρω αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 959 εκατ. ευρώ (συνεπεία των πρόσθετων αναπτυξιακών και κοινωνικών παρεμβάσεων) θα αποδώσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα περί τα 330 εκατ. ευρώ και πρόσθετα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές της τάξης των 140 εκατ. ευρώ.

               (δ) Θα αποδειχθούν διαχειρίσιμες για τον προϋπολογισμό του 2020 πιθανές έκτακτες επιβαρύνσεις από δικαστικές αποφάσεις.

               - Από πλευράς μακροοικονομικών εξελίξεων, η παρατηρούμενη επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ είναι αναμφίβολα θετική. Ωστόσο, οι απαιτούμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης, τουλάχιστον κατά τα αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι υψηλότεροι.

               - Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2019 κατά 2,0%, όπως εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη από το κεντρικό σενάριο των προβλέψεων του ΕΔΣ (1,8%) αλλά, πάντως, εφικτή.

               - Αναφορικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις του Α' εξαμήνου του 2019, τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ έχει η δημόσια κατανάλωση. Προβληματισμό προκαλεί η πρόσφατη οριακή συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης (κατά το α' εξάμηνο) και η οιονεί στασιμότητα των πάγιων επενδύσεων.

               - Ειδικά για την ιδιωτική κατανάλωση, η αρνητική αυτή εξέλιξη του Α' εξαμήνου είναι ακόμα πιο προβληματική, αν ληφθεί υπόψη ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 4,9%. Το φαινόμενο αυτό, πάντως, θα μπορούσε να ερμηνευθεί σε ένα βαθμό από την τάση των νοικοκυριών για μιας μορφής «απομόχλευση» - δηλαδή περιορισμό της κατανάλωσης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους προς τα τραπεζικά ιδρύματα, την ΑΑΔΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία, υπό την απειλή ρευστοποίησης εμπράγματων εξασφαλίσεων κ.ά. αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, οι πλειστηριασμοί κ.ο.κ. και, με δεδομένες τις νέες δυνατότητες ρύθμισης αυτών των οφειλών, οι οποίες θεσπίστηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα. Τέλος, το γενικότερο κλίμα των εκλογικών διαδικασιών του Μαΐου-Ιουνίου είναι πιθανό να συνέβαλε στην αναβολή υλοποίησης καταναλωτικών δαπανών εκ μέρους των νοικοκυριών.

               - Τόσο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, όσο και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, η οποία αναμένεται σε ένα βαθμό να επηρεάσει θετικά την «πραγματική» οικονομία το Β' εξάμηνο του 2019. Στις θετικές εξελίξεις επίσης περιλαμβάνεται η συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά περίπου 1 δισ. ευρώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019 και σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου.

               - Το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να μειώνεται (17,0% το Β' τρίμηνο του 2019 έναντι 19,2% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι), αλλά οι άνεργοι παραμένουν κατά 430.000 άτομα περισσότεροι σε σχέση με το 2008. Αντίστοιχα, ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά υπολείπεται σημαντικά (-678.000 άτομα) σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Η εξέλιξη της μισθωτής απασχόλησης παρουσιάζει σχετική αστάθεια η οποία πιστοποιεί ότι η αγορά εργασίας δεν έχει ακόμα εδραιώσει την απαιτούμενη θετική δυναμική. Τέλος, αρνητική εξέλιξη συνιστά η -έστω οριακή- μείωση του μεγέθους του Εργατικού Δυναμικού. Βάσει των παραπάνω, παρά την βελτίωση, η κατάσταση της αγοράς εργασίας απέχει ακόμα πολύ από το να χαρακτηριστεί ως «κανονική».

               - Για το 2020 η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για ρυθμό μεγέθυνσης 2,8% κρίνεται από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ως αισιόδοξη, αλλά εντός αποδεκτών ορίων. Συγκρατημένες ως προς την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2020 είναι και οι εκτιμήσεις εγχώριων και διεθνών οργανισμών οι οποίες θέτουν το ρυθμό μεγέθυνσης για το 2020 μεταξύ του 2,0% και 2,5%.

               - Εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές εστίες αβεβαιότητας, τόσο εγχώριες όσο και εξωτερικές. Οι επιπτώσεις τους δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν, εκ των προτέρων και με ακρίβεια. Ειδικότερα:

               * Ενέχει υψηλή αβεβαιότητα το σενάριο της επεκτατικής επίδρασης των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του 2020, στο βαθμό που οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις που έχουν εκτιμηθεί (μεγαλύτερες της μονάδας για τα επεκτατικά φορολογικά μέτρα) αποδειχθούν χαμηλές.

               * Επιπλέον αβεβαιότητες υπάρχουν ως προς την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, εξαιτίας της εικαζόμενης ροπής των νοικοκυριών για «απομόχλευση», όπως προαναφέρθηκε.

               * Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επιδείνωσης του εξωτερικού ισοζυγίου της οικονομίας, λόγω αύξησης των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών που ικανοποιούν καταναλωτικούς είτε παραγωγικούς σκοπούς.

               * Στο σενάριο επιδείνωσης του εξωτερικού ισοζυγίου συγκαταλέγονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες εξαγωγικές δυνάμεις, από το διεθνή ανταγωνισμό ιδιαίτερα υπό συνθήκες αργής αποκατάστασης της χρηματοδότησής τους από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

               * Κίνδυνοι για την επίτευξη του αισιόδοξου μακροοικονομικού σεναρίου πηγάζουν από την πιθανή οικονομική επιβράδυνση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, το μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών εμπορικών τραπεζών οι οποίες επιβραδύνουν την πιστωτική επέκταση, αλλά και τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις από τη διαδικασία αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

               Τέλος, το διεθνές περιβάλλον φορτίζεται από γεωπολιτικές εντάσεις και αβεβαιότητες. Αυτές αφορούν ιδιαίτερα το ζήτημα των σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Κυπριακής δικαιοδοσίας.

               • Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο
               • ελληνική οικονομία
               • ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
               • ανάπτυξη

                Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:52 pm


                Παπαχριστόπουλος: Έπρεπε να έχουμε κάνει όσα έκανε ο Χρυσοχοΐδης

                Παπαχριστόπουλος: Έπρεπε να έχουμε κάνει όσα έκανε ο Χρυσοχοΐδης

                «Αυτά που έκανε ο Χρυσοχοΐδης, έπρεπε να τα έχουμε κάνει εμείς», παραδέχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο που εφάρμοσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη επέτειο του Πολυτεχνείου.

                 

                «Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχαμε κάνει πολλά περισσότερα, και δεν τα κάναμε» ανέφερε ο κ. Παπαχριστόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Status της Θεσσαλονίκης.

                «Έπρεπε να τα έχουμε κάνει εμείς αυτά. Παρά το ότι έγινα αγριότητες σε επίπεδο ατομικό. Μπήκαν στα δικαστήρια και τους βαράγανε» σχολίασε πάντως ο βουλευτής.

                Αναφορικά με τα ευρήματα της αστυνομίας στην πρόσφατη επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ, ο κ. Παπαχριστόπουλος αναρωτήθηκε αν είναι «όπλα» αυτά που βρέθηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δηλαδή τα κοντάρια και τα μπουκάλια.

                Επιπλέον, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «ήταν αναφαίρετο δικαίωμα του Αλέξη Τσίπρα να κατέβει στην πορεία για το Πολυτεχνείο», τονίζοντας όμως, «ότι η πορεία δεν ήταν αντικυβερνητική, αλλά είχε σκοπό να τιμήσει τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου».

                • Παπαχριστόπουλος
                • Χρυσοχοΐδης

                 Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:41 pm


                 ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αυξημένα λειτουργικά κέρδη λόγω ΑΠΕ

                 ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αυξημένα λειτουργικά κέρδη λόγω ΑΠΕ

                 Βελτίωση παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2019 του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

                 Σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη κατέγραψαν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Παραχωρήσεις του Ομίλου κατά το εννεάμηνο του 2019, ως αποτέλεσμα κυρίως της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος και της ενίσχυσης της κυκλοφορίας στους αυτοκινητοδρόμους αντίστοιχα, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την επίδραση από τον σημαντικά μειωμένο κύκλο εργασιών του κλάδου της κατασκευής.

                 Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ανήλθαν για το εννεάμηνο του 2019 σε €151,2 εκατ., έναντι των €59,8  εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο 2018, σημειώνοντας αύξηση 153,3%, ενώ το περιθώριο EBITDA για το εννεάμηνο 2019 ήταν 14,9% έναντι 4,3% την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

                 Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ το εννεάμηνο του 2019 διαμορφώθηκε σε €1.016,2 εκατ. έναντι €1.381,6 εκατ. το εννεάμηνο του 2018. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε €75,6 εκατ., έναντι €-16,8 εκατ. για το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων υπήρξαν κέρδη €31,1 εκατ. έναντι ζημιών €77,4 εκατ., σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ενώ τα μετά από φόρους αποτελέσματα ήταν ζημίες €4,7 εκατ. έναντι ζημιών €102,8 εκατ., σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους ανά μετοχή, για το εννεάμηνο του 2019, διαμορφώθηκαν σε ζημίες €0,1361 έναντι ζημιών €0,7264 την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

                 Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2019, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, δήλωσε:

                 «Η συνεχώς ανοδική πορεία του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Παραχωρήσεων επιβεβαιώνει πλήρως τη στρατηγική του Ομίλου για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας μας σε αυτές τις δραστηριότητες, καθώς επιδεικνύουν σταθερά θετική απόδοση και συνεισφέρουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Παράλληλα, η συστηματική προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο Ομίλου για τη συνολική βελτίωση της απόδοσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δείχνει σταδιακά να αποδίδει, όπως αποδεικνύει και η συνεχής και σημαντική βελτίωση σε επίπεδο EBITDA».

                 Ο καθαρός εταιρικός δανεισμός του Ομίλου στις 30.09.2019 διαμορφώθηκε σε €815,3 εκατ. έναντι €584,1 εκατ. στις 31.12.2018.

                 Στοιχεία ανά κλάδο δραστηριότητας:

                 Κλάδος Κατασκευής

                 Ο κλάδος της Κατασκευής παρουσίασε στο εννεάμηνο του 2019 έσοδα €718,2 εκατ., έναντι εσόδων €1.090,6 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης δημοπράτησης νέων έργων στην Ελλάδα, αλλά και των καθυστερήσεων στη συμβασιοποίηση έργων τα οποία έχει ήδη εξασφαλίσει η ΑΚΤΩΡ. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης, οι ζημίες περιορίστηκαν σε €31,1 εκατ. έναντι ζημιών €113,6 εκατ. το εννεάμηνο του 2018 και οφείλονται σε συνολική ζημία €46,5 εκατ. από την κατασκευή Φ/Β πάρκων στην Αυστραλία. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων για το εννεάμηνο του 2019, προέκυψαν ζημιές €35,6 εκατ. έναντι ζημιών €130,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018, ενώ μετά από φόρους ο κλάδος Κατασκευής είχε ζημιές €42,9 εκατ. έναντι ζημιών €131,7 εκατ. κατά το εννεάμηνο του 2018.

                 Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της διαμορφώθηκε στις 30.09.2019 σε €1,3 δισ., ενώ συμβάσεις ύψους €0,8 δισ. εκκρεμούν προς υπογραφή (σε Ελλάδα και εξωτερικό), διαμορφώνοντας τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου έργων της ΑΚΤΩΡ σε €2,1 δισ.

                 Κλάδος Παραχωρήσεων

                 Κατά το εννεάμηνο του 2019 τα έσοδα του κλάδου των Παραχωρήσεων ήταν €179,3 εκατ. έναντι €179,9 εκατ., οριακά μειωμένα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018, λόγω κυρίως της μη ενσωμάτωσης στα αποτελέσματα του υπό εξέταση εννεάμηνου της μέχρι πρότινος θυγατρικής ΕΠΑΔΥΜ, λόγω πώλησής της στην ΗΛΕΚΤΩΡ εντός του εννεάμηνου του 2019, καθώς και στη μείωση των εσόδων των ΑΤΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ από το έργο της Εγνατίας, κυρίως λόγω μειωμένου κατασκευαστικού εσόδου από νέους σταθμούς διοδίων. Στον αντίποδα, η αύξηση της κυκλοφορίας στα ώριμα έργα παραχωρήσεων συνεχίστηκε και το εννεάμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, η κίνηση στην ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ αυξήθηκε κατά 4,4%, στην ΓΕΦΥΡΑ κατά 6,2%, στην ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ κατά 5,1% και στον ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΑΙΓΑΙΟΥ κατά 6,5%, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018. 

                 Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης εμφανίζονται αυξημένα κατά 28,2% και ανέρχονται σε €77,6 εκατ. έναντι €60,5 εκατ., το εννεάμηνο του 2018, τα οποία όμως περιλάμβαναν αρνητική επίδραση από πρόβλεψη €10 εκατ. έναντι απαίτησης παρακρατούμενων φόρων. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €54,5 εκατ. έναντι €38,4 εκατ. αυξημένα κατά 41,9% και τα κέρδη μετά τους φόρους ανήλθαν σε €33,3 εκατ. έναντι €23,7 εκατ. το εννεάμηνο του 2018, αυξημένα κατά 40,8%.

                 Κλάδος Περιβάλλοντος

                 Ο κύκλος εργασιών του κλάδου Περιβάλλοντος για το εννεάμηνο του 2019, ανήλθε σε €64,7 εκατ., έναντι €63,3 εκατ. το εννεάμηνο 2018, αυξημένος κατά 2,2%. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ήταν κέρδη €2,5 εκατ. έναντι κερδών €18,1 εκατ. κατά το εννεάμηνο του 2018, τα οποία όμως περιλάμβαναν μη επαναλαμβανόμενο κέρδος ποσού €4,2 εκατ. (λόγω αντιστροφής παλαιότερης πρόβλεψης από διακανονισμό), καθώς και αποζημιώσεις ύψους €5,8 εκατ. από τον ΕΔΣΝΑ αναφορικά με ασυμβασιοποίητες εργασίες. Σημειώνεται ότι η μείωση των αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης του 9μήνου του 2019 οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισερχόμενες ποσότητες στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και σε αυξημένες ανάγκες βαριάς συντήρησης της μονάδας Osnabruck που οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή. Ενώ σημειώνεται ότι και οι αποσβέσεις παρουσιάστηκαν αυξημένες, αποτέλεσμα αντικατάστασης κύκλου ζωής μέρους ηλεκτροπαραγωγικού εξοπλισμού καθώς και αποσβέσεων νεοαποκτηθεισών θυγατρικών. Τα αποτελέσματα προ φόρων για το εννεάμηνο του 2019 ήταν κέρδη €3,2 εκατ. έναντι κερδών €18,7 εκατ. κατά το εννεάμηνο του 2018, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν κέρδη €1,1 εκατ. έναντι κερδών €13,6 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

                 Κλάδος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

                 Ο κύκλος εργασιών του κλάδου ΑΠΕ κατά το εννεάμηνο του 2019 ανήλθε σε € 49,0 εκατ. έναντι €42,7 εκατ. την ίδια περίοδο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 14,6%. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης παρουσίασαν κέρδη €28,7 εκατ. έναντι €23,0 εκατ. κατά την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, αυξημένα κατά 24,7%. Το περιθώριο αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης (περιθώριο EBIT) για το εννεάμηνο 2019 ήταν 58,6%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €21,2 εκατ. έναντι €14,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2018, αυξημένα κατά 46,6% και τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €17,4 εκατ. έναντι €10,6 εκατ. το εννεάμηνο του 2018, αυξημένα κατά 65,1%.

                 Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά το εννεάμηνο 2019 ανήλθε σε 537,9 GWh, αυξημένη κατά 13% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018, γεγονός που οφείλεται στο συνδυασμό αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος (6,4%) και ευνοϊκότερων μετεωρολογικών συνθηκών (6,6%). Το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος του κλάδου ΑΠΕ ανήλθε στις 30.09.2019 σε 296 MW. Σε τελικό στάδιο κατασκευής βρίσκονται πέντε αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 195,6 MW και επιπλέον δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 88,2 MW βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο υλοποίησης. Τέλος, ο Όμιλος διαθέτει 283,54 MW έργων ΑΠΕ (κυρίως Αιολικά Πάρκα) σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

                 Κλάδος Ανάπτυξης Ακινήτων

                 O κλάδος της Aνάπτυξης Aκινήτων του Ομίλου είχε για το εννεάμηνο του 2019 έσοδα €4,8 εκατ., έναντι  €4,9 εκατ., το εννεάμηνο του 2018. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ήταν κέρδη  €0,4 εκατ., έναντι κερδών €0,7 εκατ. για το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημίες €0,5 εκατ. έναντι ζημιών €0,5 εκατ. επίσης για το εννεάμηνο του 2018 και τα μετά από φόρους ήταν ζημίες €1,6 εκατ. έναντι ζημιών €0,9 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Πρόσφατα (μετά τις 30.09.2019) η REDS ολοκλήρωσε τη Β’ Φάση Ανάπτυξης του εμπορικού πάρκου SMART PARK, με τη συνολική επιφάνεια να ανέρχεται πλέον  σε 53.000 τ.μ., από 35.000 τ.μ. προηγουμένως, ενώ ήδη πάνω από το 80% της νέας επιφάνειας βρίσκεται μισθωμένο. Η επέκταση του SMART PARK, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την θετική πορεία ανάπτυξης που είναι ήδη εμφανής στα στοιχεία του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται 5,8% αύξηση της επισκεψιμότητας στο πρώτο εννεάμηνο του 2019 σε σχέση με το 2018, 9,7% αύξηση των συνολικών πωλήσεων των καταστημάτων του Εμπορικού Πάρκου και 8,5% αύξηση στις συγκρίσιμες πωλήσεις (Like-to-like). 

                 Μητρική Εταιρεία

                 Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας για το εννεάμηνο του 2019 υπήρξαν έσοδα €14,9 εκατ., έναντι μηδενικών εσόδων για το εννεάμηνο του 2018. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε ζημίες €1,5 εκατ. έναντι ζημιών €3,1 εκατ., ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν κέρδη €9,2 εκατ. έναντι κερδών €20,9 εκατ. για το εννεάμηνο του 2018 και τα μετά από φόρους ήταν κέρδη €7,5 εκατ.  έναντι κερδών €20,9 εκατ. το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2018. Επισημαίνεται ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2019 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. με απορρόφηση της θυγατρικής της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.

                  

                  

                  

                 • Ελλάκτωρ
                 • αποτελέσματα Εννεαμήνου
                 • ΑΠΕ
                 • παραχωρήσεις

                  Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:31 pm


                  Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

                  Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

                  Σε 14 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Τρίτη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

                   

                  Συνολικά έξι τουρκικά F-16 προέβησαν και σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

                  Δύο τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

                  • ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

                   Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:28 pm


                   Ισπανία: Πρώην στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος καταδικάστηκαν σε υπόθεση διαφθοράς

                   Ισπανία: Πρώην στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος καταδικάστηκαν σε υπόθεση διαφθοράς

                   Δικαστήριο της Σεβίλης καταδίκασε σήμερα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος για μία υπόθεση διαφθοράς, με επίκεντρο την κατάχρηση δημοσίων πόρων.

                   Γνωστή ως υπόθεση ERE --από το ισπανικό ακρωνύμιο για ένα πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί για να παρέχει βοήθεια σε απολυμένους-- το σκάνδαλο, στο οποίο είχαν εμπλακεί πολλά γνωστά στελέχη της παλαιάς φρουράς των Σοσιαλιστών, είχε επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο. Τον Δεκέμβριο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) έχασε την εξουσία στην Ανδαλουσία την οποία κατείχε συνεχώς επί 36 χρόνια.

                   Στους καταδικασθέντες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρόεδροι του PSOE, αν και τα γεγονότα έλαβαν χώρα προτού ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

                   Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, οι πολιτικοί άφησαν δημόσιους πόρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να κατευθυνθούν σε εταιρίες που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες χωρίς «κανέναν απολύτως έλεγχο».

                   Η δίκη, η οποία ξεκίνησε το 2011, επικεντρώθηκε σε γεγονότα που έλαβαν χώρα μεταξύ του 2000 και του 2010, και η εξέταση της υπόθεσης πήρε σχεδόν μια δεκαετία προκειμένου να ολοκληρωθεί. Συνολικά, 19 άνθρωποι κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη.

                   Ο Χοσέ Αντόνιο Γκρινιάν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Υγείας υπό τον πρωθυπουργό Φελίπε Γκονθάλεθ στη δεκαετία του 1990, και ήταν επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας από το 2009 έως το 2013, καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι χρόνων και αποκλεισμό από την ανάληψη δημόσιου αξιώματος για 15 χρόνια.

                   Ο Μανουέλ Τσάβες, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, δεν θα μπορεί να αναλάβει δημόσιο αξίωμα για εννέα χρόνια. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ο Τσάβες ήταν στέλεχος-κλειδί του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς ηγήθηκε της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας για σχεδόν 20 χρόνια και ανήλθε στην κομματική ιεραρχία φθάνοντας στο αξίωμα του εθνικού προέδρου του κόμματος.

                   Η Μαγκνταλένα Αλβάρεθ, πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αποκλείστηκε για εννέα χρόνια από την ανάληψη δημόσιου αξιώματος.

                   Επίθεση από την αντιπολίτευση

                   Το Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά), για το οποίο το σκάνδαλο αυτό συνιστά απόδειξη του «πελατειακού κράτους» που είχαν δημιουργήσει οι Σοσιαλιστές προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία στην Ανδαλουσία επί δεκαετίες, δεν έχασε την ευκαιρία προκειμένου να επιτεθεί στον Πέδρο Σάντσεθ.

                   «Αν δεν αναλάβει σήμερα την πολιτική ευθύνη για την κλοπή χρημάτων που προορίζονταν για τους ανέργους της Ανδαλουσίας, ο κ. Σάντσεθ δεν (θα) είναι κατάλληλος για να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης», δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του δεξιού κόμματος, Τεοδόρο Γκαρθία-Εγέα.

                   Οι επικρίσεις ήρθαν και από αριστερά. «Η ποινή επιβεβαιώνει πως στη διάρκεια ετών, οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ανδαλουσία χρησιμοποίησαν το δημόσιο χρήμα για να υποστηρίξουν ένα μαφιόζικο δίκτυο που εξαγόραζε την κοινωνική ειρήνη και τροφοδοτούσε τη διαφθορά», δήλωσε ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, του κόμματος Ενωμένη Αριστερά, συμμάχου του αριστερού κόμματος Podemos το οποίο κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές.

                   Ο ίδιος ο Σάντσεθ είχε ανέλθει στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018 καταγγέλλοντας την εμπλοκή του PP σε μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, γεγονός που του επέτρεψε να ανατρέψει τον προκάτοχό του Μαριάνο Ραχόι χάρη σε μια πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της τότε κυβέρνησης.

                   Στην υπόθεση αυτή, με την επωνυμία Gurtel, το PP είχε καταδικαστεί επειδή επωφελήθηκε χρημάτων που είχαν αποκτηθεί παράνομα μέσω ενός συστήματος διαφθοράς, όπου εκλεγμένοι του κόμματος έδιναν συμβόλαια σε «φιλικές επιχειρήσεις» ενθυλακώνοντας προμήθειες.

                   • Ισπανία
                   • Σοσιαλιστές
                   • υπόθεση διαφθοράς

                    Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:19 pm


                    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αποτελέσματα εννεαμήνου

                    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 9Μ2019

                    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 9Μ2019 ...

                    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 9Μ2019

                    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 9Μ2019

                    Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:15 pm


                    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αποτελέσματα εννεαμήνου

                    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 9Μ2019

                    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 9Μ2019 ...

                    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 9Μ2019

                    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 9Μ2019

                    Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:15 pm


                    Βαρβιτσιώτης: Υπέρ της ίδρυσης Παρατηρητηρίου διδασκαλίας της Ιστορίας στην Ευρώπη

                    Βαρβιτσιώτης: Υπέρ της ίδρυσης Παρατηρητηρίου διδασκαλίας της Ιστορίας στην Ευρώπη

                    Η Ελλάδα στηρίζει τη γαλλική πρωτοβουλία για την ίδρυση Παρατηρητηρίου για τη διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη, γνωστοποίησε, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνάντηση που είχε με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις Αμελί ντε Μονσαλέν, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

                     

                    Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε την Αμελί ντε Μονσαλέν ότι η Ελλάδα, δεδομένης της στρατηγικής εταιρικής της σχέσης με τη Γαλλία και του άριστου επίπεδου των διμερών σχέσεων, προτίθεται να στηρίξει αυτή τη γαλλική πρωτοβουλία, ενόψει και της ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την περίοδο Μάιο-Νοέμβριο 2020.

                    Ο κ. Βαρβιτσιώτης εστίασε στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, επαναναλαμβάνοντας ότι "τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να καταναλώσουν" και επισήμανε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία που θα προωθεί την πιο αντικειμενική διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία θα συμβάλει στην "απάλειψη "μύθων" ή βολικών διαστρεβλώσεων στα σχολικά βιβλία που δεν ευνοούν σήμερα την καλλιέργεια των σχέσεων καλής γειτονίας και τη μετάδοση της ιστορικής γνώσης στις επόμενες γενιές".

                    Σημειώνεται, ότι η Γαλλίδα υφυπουργός με επιστολή της προς τον Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ είχε ζητήσει τη στήριξη της χώρας μας στην πρωτοβουλία για τη σύσταση Παρατηρητηρίου για τη διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη, που πρότεινε η Γαλλία, στο πλαίσιο της Προεδρίας της στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

                    Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό τη συλλογή δεδομένων των συμμετεχόντων κρατών και την κατάρτιση ενός οδηγού με βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της διδασκαλίας της Ιστορίας.

                    • Βαρβιτσιώτης

                     Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:09 pm


                     Βορίδης: Έκκληση στην Κομισιόν για τον ελαιοκομικό κλάδο

                     Βορίδης: Έκκληση στην Κομισιόν για τον ελαιοκομικό κλάδο

                     Τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές της Ελλάδας και κυρίως της Κρήτης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

                     Ο υπουργός πραγματοποίησε παρέμβαση στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες

                     Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι «οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν το εισόδημά τους να αφανίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά» και κάλεσε την Επιτροπή να συνεκτιμήσει τα δεδομένα και να εξετάσει εναλλακτικές ενίσχυσης του τομέα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

                     Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ουγγαρίας για την προστασία των μελισσών, ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ του να εξεταστεί, ιδιαίτερα στο σημείο ενίσχυσης της προώθησης και εμπορίας του ευρωπαϊκού μελιού και των μελισσοκομικών προϊόντων και την ανάδειξή τους, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων, μέσω της επισήμανσης και της κατοχύρωσης γεωγραφικών ενδείξεων.

                     Εξάλλου, ο υπουργός εξέφρασε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη διαφωνία της χώρας μας στον καθορισμό υποχρεωτικού ενιαίου ποσοστού επί των συνολικών κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τη χρηματοδότηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών της στόχων.

                     Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «η πρόταση αυτή κινείται προς την κατεύθυνση της μίας λύσης για όλους και ενέχει τον κίνδυνο να μη λαμβάνονται επαρκώς υπόψη οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών ως προς τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του αγροτικού τους τομέα».

                     Τέλος, ο υπουργός συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμφωνία με την Κίνα και εξήρε την ιδιαίτερη σημασία της, καθώς, όπως είπε παρέχει σαφείς όρους προστασίας, πράγμα που ήταν πάγια θέση και του ιδίου, αποφεύγοντας ρήτρες κεκτημένων δικαιωμάτων τύπου grandfathering.

                     Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνόδευσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κ. Μπαγινέτας.

                     • Μάκης Βορίδης
                     • Ελαιοκαλλιεργητές
                     • Κρήτη

                      Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:05 pm


                      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ/ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                       Οικονομικά Αποτελέσματα Ομίλου – Εννεάμηνο 2019

                       

                      Αύξηση 65,1% στα καθαρά κέρδη των Ανανεώσιμων και αύξηση 40,8% στα καθαρά κέρδη των Παραχωρήσεων – Αυξημένο κατά 153% τοEBITDA του Ομίλου                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ...

                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                       Οικονομικά Αποτελέσματα Ομίλου – Εννεάμηνο 2019

                       

                      Αύξηση 65,1% στα καθαρά κέρδη των Ανανεώσιμων και αύξηση 40,8% στα καθαρά κέρδη των Παραχωρήσεων – Αυξημένο κατά 153% τοEBITDA του Ομίλου                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9Μ 2019

                      Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:00 pm


                      ΕΛΑΣ: 1.728 συλλήψεις τις πρώτες 15 μέρες του Νοεμβρίου

                      ΕΛΑΣ: 1.728 συλλήψεις τις πρώτες 15 μέρες του Νοεμβρίου

                      Για κλοπές, ληστείες, ναρκωτικά, απάτες και διάφορα άλλα αδικήματα συνελήφθησαν συνολικά 1.728 άτομα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου 2019 από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ βρέθηκαν 213 κλεμμένα οχήματα.

                      Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΓΑΔΑ, εξαρθρώθηκαν 8 εγκληματικά κυκλώματα, τα οποία κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες και διαρρήξεις - κλοπές. Επίσης, εξιχνιάστηκαν 145 διαρρήξεις - κλοπές, 15 ληστείες και 3 απάτες σε βάρος πολιτών.

                      Τέλος, σύμφωνα πάντα με την ΓΑΔΑ, κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 2 κιλά και 243 γραμμάρια κοκαΐνης, 2 κιλά και 602 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 1 κιλό και 78 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, 772 γραμμάρια ηρωίνης, καθώς και 9 περίστροφα.

                      • ΕΛΑΣ
                      • ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

                       Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 6:56 pm


                       Θεοδωρικάκος: Να περάσει με 300 ψήφους το ν/σ για απόδημους

                       Θεοδωρικάκος: Να περάσει με 300 ψήφους το ν/σ για απόδημους

                       Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε αισιόδοξος, σήμερα, ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων θα έχει την καθολική αποδοχή των κομμάτων.

                       «Είναι ώρα ευθύνης και πρόκληση για να πάρει το νομοσχέδιο 300 ψήφους, που θα είναι ένα πολύ καλό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Είμαι αισιόδοξος, γιατί τα κόμματα στέκονται με υπευθυνότητα και όπου υπάρξουν ζητήματα θα γίνουν και νομοτεχνικές παρεμβάσεις», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

                       • Τάκης Θεοδωρικάκος
                       • ψήφος αποδήμων

                        Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 6:50 pm


                        Βρετανία: Στις 18 μονάδες το προβάδισμα των Συντηρητικών του Τζόνσον

                        Βρετανία: Στις 18 μονάδες το προβάδισμα των Συντηρητικών του Τζόνσον

                        Tο Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προηγείται κατά 18 μονάδες έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρία Kantar ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία.

                         

                        Η υποστήριξη προς τους Συντηρητικούς εκτοξεύτηκε στο 45% (+8 μονάδες από την τελευταία δημοσκόπηση της Kantar που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από έξι ημέρες), ενώ το ποσοστό των Εργατικών παρέμεινε σταθερό στο 27%.

                        Οι φιλοευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι στο 16% (-1 μονάδα) και το Κόμμα Brexit είναι στο 2%, καταγράφοντας απώλειες επτά μονάδων.

                        «Η πολύ μεγάλη αύξηση (8 μονάδες) στην υποστήριξη των Συντηρητικών συγκριτικά με την τελευταία μας δημοσκόπηση καταγράφεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε βάρος του Κόμματος Brexit», αναφέρει σήμερα η Kantar.

                        Ο ηγέτης του Κόμματος Brexit Νάιτζελ Φάρατζ είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Νοέμβριο ότι το κόμμα του δεν θα διεκδικήσει έδρες που κέρδισαν οι Συντηρητικοί το 2017.

                        Η Kantar ανακοίνωσε ότι άλλαξε τη μεθοδολογία των δημοσκοπήσεών της, ώστε οι ερωτηθέντες που θα επιλέξουν ένα κόμμα που δεν έχει υποψήφιο στην περιφέρειά τους, να έχουν την επιλογή να δώσουν τη δεύτερη προτίμησή τους.

                        Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα 1.176 ερωτηθέντων μεταξύ της 14ης και της 18ης Νοεμβρίου.

                        • Βρετανία
                        • Τζόνσον

                         Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 6:40 pm


                         Ολοκληρώθηκε το δεύτερο συνέδριο του ΕΛΙΝΥΑΕ-Συνεργασία με ΟΑΕΔ

                         Ολοκληρώθηκε το δεύτερο συνέδριο του ΕΛΙΝΥΑΕ-Συνεργασία με ΟΑΕΔ

                         Συνεργασία του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. με τον ΟΑΕΔ ανακοινώθηκε στο στρογγυλό τραπέζι «Με το βλέμμα στο μέλλον: εργασία – παιδεία - ανάπτυξη» που έκλεισε το 2ο πανελλήνιο συνέδριο του ΕΛΙΝΥΑΕ, εστιάζοντας και ανοίγοντας τον διάλογο στα θέματα αυτά, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

                         Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο ΟΑΕΔ με τη μακρόχρονη εμπειρία του στα θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, και το ΕΛΙΝΥΑΕ, ο φορέας των κοινωνικών εταίρων στη χώρα μας για τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, θα συνεργαστούν επ’ ωφελεία των σκοπών των δύο οργανισμών.

                         Το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά εργαλεία ενσωματώνοντας μεταξύ άλλων και εφαρμογές της σύγχρονης τεχνικής VR (Virtual Reality)  τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για παροχή εκπαίδευσης σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας σε ΕΠΑ.Σ  του ΟΑΕΔ κατά προτίμηση σε ειδικότητες υψηλής επικινδυνότητας.

                         Η συγκεκριμένη εκπαίδευση θα ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και θα προσφέρει πρόσθετες  γνώσεις σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας. Η επιλογή των ειδικοτήτων θα γίνει από τον ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. με στόχο την βελτιστοποίηση του παραγόμενου αποτελέσματος.

                         Η υλοποίηση θα ξεκινήσει σύντομα από ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Βόλο, με στόχο την επέκταση του προγράμματος σε όλη τη χώρα.

                         Όπως αναφέρει η προεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ  κ Ρένα Μπαρδάνη έχουν υποβληθεί  προτάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα:

                         Με τις νέες μορφές απασχόλησης όπως η κατ’ οίκον εργασία, ο πληθοπορισμός (crowdsourcing) και η εξωτερική ανάθεση εργασιών, η επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί ίσως την μόνη ευκαιρία ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης πολλών εργαζόμενων που θα απασχοληθούν με τις ανωτέρω μορφές εργασίας. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, κ.Γ. Βούτσινο.

                         Το ΕΛΙΝΥΑΕ πρότεινε συντονισμένες  δράσεις σε όλες τις βαθμίδες (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), γενικής αλλά και επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς όσο πιο νωρίς  εκπαιδεύεται και ευαισθητοποιείται στα θέματα αυτά ο νέος, τόσο καλύτερα αποτελέσματα πετυχαίνουμε  στην δημιουργία νοοτροπίας πρόληψης που είναι το ζητούμενο.

                         Τυποποίηση της εκπαίδευσης

                         Η εκπαίδευση των εργαζομένων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την προαγωγή της Υγείας και της Ασφάλειας της εργασίας (ΥΑΕ). Παρόλο που η εκπαίδευση αυτή αποτελεί τυπική υποχρέωση των επιχειρήσεων, τα βασικά χαρακτηριστικά της (περιεχόμενο, διάρκεια, κλπ.) δεν εξειδικεύονται, με αποτέλεσμα να μένει ένα κενό τόσο στην ποιότητα όσο και στην τεκμηρίωσή της. 

                         Το ΕΛΙΝΥΑΕ ξεκινά την ανάπτυξη συστήματος τυποποίησης της εκπαίδευσης των εργαζομένων σε θέματα ΥΑΕ που θα καταλήγει στην απόκτηση τεκμηριωμένων ατομικών δεξιοτήτων ΥΑΕ για κάθε εκπαιδευόμενο, με συγκεκριμένο πιστοποιητικό.

                          Συνεργασία ΕΛΙΝΥΑΕ – ΠΑΣΥΜΕΠ ΕΞΥΠΠ

                         Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του ραγδαία μεταβαλλόμενου εργασιακού τοπίου απαιτούν την ανάπτυξη ολοκληρωμένων υπηρεσιών ΥΑΕ υψηλού επιπέδου και συμβατών με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

                         Το ΕΛΙΝΥΑΕ ανακοίνωσε τη συνεργασία με τον ΠΑΣΥΜΕΠ για τον καθορισμό ποιοτικών προδιαγραφών. Η συνεργασία αφορά τόσο τις βασικές υπηρεσίες ΥΑΕ (εκπαίδευση, εκτίμηση κινδύνου, προσδιορισμούς επιπέδων βλαπτικών παραγόντων), όσο και νέες καινοτόμες και εξειδικευμένες υπηρεσίες και εφαρμογές.

                         Τοπική κοινωνία – ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

                         Το ΕΛΙΝΥΑΕ συνεργάζεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πανελλαδικά τόσο στην εκπαίδευση των εργαζομένων όσο και στη γενικότερη ευαισθητοποίηση των δημοτών.  Κατά τη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής κ. Μαρκόπουλο, τονίστηκε ότι  πέραν των σημαντικών θεμάτων ΥΑΕ των ΟΤΑ, η δύναμη της τοπικής κοινωνίας στη δημιουργία κουλτούρας είναι καθοριστική. Οι ΟΤΑ, οι  άνθρωποι  που βρίσκονται κοντά στα προβλήματα της καθημερινότητας, οι άνθρωποι που γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις  ανάγκες και τις δυνατότητες των συμπολιτών τους, μπορούν να υποστηρίζουν δράσεις εμπέδωσης κουλτούρας πρόληψης.

                          

                         • ΟΑΕΔ
                         • συνεργασία
                         • ΕΛΙΝΥΑΕ

                          Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 6:34 pm


                          Αναστέλλεται και η δεύτερη 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ

                          Αναστέλλεται και η δεύτερη 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ

                          Mε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ, αναστέλλεται και η δεύτερη 48ωρη απεργία της, που θα άρχιζε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 20/11 (00:01) και θα διαρκούσε έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 21/11 (23:59).

                          Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η νέα αναστολή αποφασίστηκε εξαιτίας της μη εισαγωγής του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ στην ολομέλεια της Βουλής.

                          • απεργία
                          • ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

                           Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 6:24 pm


                           Ανακοίνωση [19.11.2019]

                           Ανακοίνωση [19.11.2019]

                           Ανακοίνωση [19.11.2019] ...

                           Ανακοίνωση [19.11.2019]

                           Ανακοίνωση [19.11.2019]

                           Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 6:21 pm


                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                           Η τιμή για το ΑΔΑΚ για την ημερομηνία 20/11/2019 είναι 22.9240

                           Για τα στοιχεία ενεργητικού διαπραγματεύσιμου ΑΔΑΚ, παρακαλώ όπως λάβετε υπόψη το επισυναπτόμενο αρχείο.

                           Αρχείο ...

                           Η τιμή για το ΑΔΑΚ για την ημερομηνία 20/11/2019 είναι 22.9240

                           Για τα στοιχεία ενεργητικού διαπραγματεύσιμου ΑΔΑΚ, παρακαλώ όπως λάβετε υπόψη το επισυναπτόμενο αρχείο.

                           Αρχείο

                           Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 6:19 pm


                           Ανασυγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ της Motor Oil

                           Ανασυγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ της Motor Oil

                           Σε σώμα ανασυγκροτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της Motor Oil, κατά τη συνεδρίαση του της 18ης Νοεμβρίου 2019.

                            

                           Η νέα σύνθεση έχει ως ακολούθως:

                           - Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

                           - Ιωάννης Β. Βαρδινογιάννης - Αντιπρόεδρος, Εκτελεστικό Μέλος

                           - Δημοσθένης Ν. Βαρδινογιάννης – Μη Εκτελεστικό Μέλος

                           - Ιωάννης Ν. Κοσμαδάκης - Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

                           - Πέτρος Τζ. Τζαννετάκης - Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

                           - Γεώργιος Π. Αλεξανδρίδης - Μη Εκτελεστικό Μέλος

                           - Μιχαήλ-Ματθαίος Ι. Στειακάκης - Εκτελεστικό Μέλος

                           - Θεοφάνης Χρ. Βουτσαράς - Εκτελεστικό Μέλος

                           - Νίκη Δ. Στουφή - Μη Εκτελεστικό Μέλος

                           - Αντώνιος Θ. Θεοχάρης - Μη Εκτελεστικό / Ανεξάρτητο Μέλος.

                           - Αναστάσιος-Ηλίας Χρ. Τριανταφυλλίδης - Μη Εκτελεστικό / Ανεξάρτητο Μέλος

                           - Παναγιώτης Ι. Κωνσταντάρας – Μη Εκτελεστικό / Ανεξάρτητο Μέλος

                           Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου λήγει την επόμενη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.

                           • Motor Oil

                            Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 6:16 pm


                            Alpha Bank: Η νέα διοικητική ομάδα-Αποχωρεί ο Γ. Αρώνης

                            Alpha Bank: Η νέα διοικητική ομάδα-Αποχωρεί ο Γ. Αρώνης

                            Η Alpha Bank προχωρά σε αναδιάρθρωση της οργανωτικής της δομής, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της.

                            Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα γυρίζει σελίδα, εγκαινιάζοντας ένα ολοκληρωμένο πλάνο, που στοχεύει στην επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της και στην επιστροφή της σε μακροπρόθεσμη κερδοφορία.

                            Με την αποφασιστική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, η Τράπεζα θα μπορέσει να εστιάσει εκ νέου στους Πελάτες της, προσφέροντάς τους υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες μέσω μιας αποδοτικότερης πλατφόρμας λειτουργίας, αναφέρει η Alpha Bank σε σχετική ανακοίνωση.

                            Προκειμένου να διασφαλισθεί η ύπαρξη επαρκούς διοικητικής στελέχωσης, με σαφείς τομείς ευθύνης αλλά και εξουσία για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του νέου τριετούς μας σχεδίου, η οργανωτική δομή της Τράπεζας αναδιαρθρώνεται ως ακολούθως:

                            • Διαχωρίζεται ο τομέας της Λιανικής από τον τομέα της Επιχειρηματικής Τραπεζικής (Wholesale Banking) και τοποθετείται ένας Γενικός Διευθυντής σε καθένα από αυτούς. Ο Ιωάννης Εμίρης ορίζεται Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Τραπεζικής (Wholesale Banking) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, επικεφαλής της στρατηγικής της Τράπεζας στους τομείς της δραστηριότητας επιχειρηματικής τραπεζικής. Ο Ισίδωρος Πάσσας ορίζεται Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Θα είναι υπεύθυνος για τη νέα μας πελατοκεντρική προσέγγιση στο πεδίο της λιανικής τραπεζικής.
                            • Ο Σπύρος Φιλάρετος, επικεφαλής των εσωτερικών λειτουργιών της Τράπεζας (Chief Operating Officer – COO) και από το 2017 αρωγός των πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού, ορίζεται επικεφαλής της νέας μονάδας Ανάπτυξης & Καινοτομίας, που θα αναφέρεται απευθείας στον CEO. Αντικείμενο της μονάδας αυτής, που θα ιδρυθεί έως το τέλος του έτους, θα είναι ο σχεδιασμός και η οικοδόμηση του μέλλοντος της Τράπεζας, μέσα από την αναβάθμιση της σημασίας και των στόχων του προγράμματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, καθώς και η χάραξη του οδικού χάρτη για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, προηγμένων συστημάτων αναλύσεως δεδομένων (advanced data analytics) και καινοτόμων μέσων εργασίας. Ο Σπύρος Φιλάρετος παραμένει Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας και, μέχρι το διορισμό νέου COO εντός των επομένων μηνών, θα διατηρήσει τη θέση του Chief Operating Officer.
                            • Ο Αρτέμιος Θεοδωρίδης, επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, με την εκτενή τραπεζική του εμπειρία σε ανώτατες διοικητικές θέσεις, θα ηγηθεί της διαδικασίας μεταβίβασης της δραστηριότητας διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Τράπεζας στη Cepal Hellas και εν συνεχεία της πώλησης της ενοποιημένης δραστηριότητας διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ("Νέα Cepal") στους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στο Project Galaxy, την συναλλαγή τιτλοποίησης ύψους Ευρώ 12 δισ. Κατά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, θα ορισθεί ως Εκτελεστικός Πρόεδρος της Νέας Cepal, ενώ μέχρι τότε, θα παραμείνει επικεφαλής της διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Τράπεζας ως Γενικός Διευθυντής.
                            • Ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου ορίστηκε Γενικός Διευθυντής και Chief Financial Officer, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αναλαμβάνοντας την ευθύνη επίτευξης των στόχων της Τράπεζας στους τομείς της αποδοτικότητας, των εποπτικών κεφαλαίων και του ελέγχου του κόστους. Με την εκτενή του εμπειρία σε συναλλαγές στρατηγικής σημασίας, θα αναλάβει την υλοποίηση της συναλλαγής τιτλοποίησης Galaxy.
                            • Ο Sergiu Oprescu ορίστηκε Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Δικτύου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, επιβλέποντας τις θυγατρικές της Τράπεζας σε τέσσερις χώρες με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων και την ευθυγράμμισή τους με τους βασικούς στόχους του Ομίλου.
                            • Ο Νίκος Σαλακάς ορίστηκε Γενικός Διευθυντής - Chief Legal and Governance Officer, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αναβαθμίζοντας το ρόλο της Εταιρικής Διακυβέρνησης, των Νομικών Υπηρεσιών και της Κανονιστικής Συμμόρφωσης στην Τράπεζα. Με τη βαθιά νομική εξειδίκευσή του θα συμβάλλει στην υλοποίηση των συναλλαγών (transaction execution) που περιλαμβάνονται στο τριετές πλάνο της Τράπεζας.
                            • Ο Σπύρος Ανδρονικάκης, Γενικός Διευθυντής και Chief Risk and Credit Officer, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, παραμένει επικεφαλής των τομέων ευθύνης του, δηλαδή του πιστωτικού κινδύνου και της διαχείρισης κινδύνων.
                            • Προκειμένου να διασφαλισθεί η επιτυχής υλοποίηση του μετασχηματισμού της μέσω του στρατηγικού πλάνου, η Τράπεζα θα δημιουργήσει θέση Γενικού Διευθυντή - Chief Transformation Officer("CTO"), μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο CTO, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών, θα υποστηρίζεται από ένα υψηλού επιπέδου, ευέλικτο Γραφείο Μετασχηματισμού.

                            Πέραν των ανωτέρω, η Διοικητική Ομάδα ενισχύεται και στους ακόλουθους τομείς:

                            • • Η Φραγκίσκη Μελίσσα θα ορισθεί Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια - Chief Human Resources Officer, αναφερόμενη απ’ ευθείας στον CEO. Η Φραγκίσκη Μελίσσα, με μακρά εμπειρία σε μονάδες Ανθρωπίνου Δυναμικού πολυεθνικών εταιρειών, επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναλάβει το νέο της ρόλο στις αρχές 2020. Μέχρι τότε η Πηνελόπη Κονιδάρη θα παραμείνει στην υφιστάμενη θέση της στην Τράπεζα ως Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού. Εν συνεχεία θα ορισθεί Ειδικός Σύμβουλος στον CEO, εστιάζοντας σε θέματα Ανθρωπίνου Δυναμικού και παρέχοντας, με την πολύτιμη εμπειρία της, υποστήριξη κατά την μεταβατική περίοδο.
                            • • Δημιουργείται μία νέα Ανώτερη Διεύθυνση Marketing and Communications, με αντικείμενο την εταιρική επικοινωνία, τις δημόσιες σχέσεις και το marketing. Ο Γιώργος Τερζής θα ορισθεί επικεφαλής της μονάδας, αναφερόμενος απ’ ευθείας στον CEO.

                            Στο πλαίσιο της οργανωτικής αυτής αναδιάρθρωσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας θα απαρτίζεται, από τις 2 Δεκεμβρίου 2019, από τα ακόλουθα μέλη:

                            • Βασίλειος Ψάλτης, Chief Executive Officer
                            • Σπύρος Φιλάρετος, Chief Operating Officer
                            • Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Γενικός Διευθυντής - Non-Performing Loans
                            • Ιωάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής - Wholesale Banking
                            • Ισίδωρος Πάσσας. Γενικός Διευθυντής - Retail Banking
                            • Sergiu Oprescu, Γενικός Διευθυντής - International Network
                            • Σπύρος Ανδρονικάκης, Γενικός Διευθυντής - Chief Risk Officer
                            • Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Γενικός Διευθυντής - Chief Financial Officer
                            • Νίκος Σαλακάς, Γενικός Διευθυντής - Chief Legal and Governance Officer
                            Τα βιογραφικά της νέας ομάδας διοίκησης είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας.

                            Ο Γεώργιος Αρώνης δήλωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει στο τέλος Ιανουαρίου 2020 από την υφιστάμενη θέση του ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος - Retail and Wholesale Banking.

                            Ακολούθως θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τράπεζα ως Ειδικός Σύμβουλος του CEO, διασφαλίζοντας την ομαλή ανάληψη καθηκόντων από τους νέους Γενικούς Διευθυντές Λιανικής Τραπεζικής και Wholesale Banking.

                            Ενόψει αυτών, ο Βασίλειος Ψάλτης, CEO της Alpha Bank, δήλωσε: «Για περισσότερα από 15 χρόνια ο Γιώργος Αρώνης διετέλεσε επικεφαλής της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Τράπεζας, αναλαμβάνοντας διοικητικές θέσεις στις μονάδες Λιανικής και Wholesale Banking. Με την καθοδήγησή του η Alpha Bank εδραίωσε ηγετική θέση σε διάφορους τομείς και προϊόντα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Ο Γιώργος υπήρξε μέντορας για πολλά διοικητικά στελέχη αλλά και προσωπικός φίλος. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα νέα του σχέδια».

                            • Alpha Bank
                            • Διοικητική Ομάδα
                            • αναδιάρθρωση οργανωτικής δομής

                             Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 6:06 pm


                             Νέα Διοικητική Ομάδα της Alpha Bank

                             Νέα Διοικητική Ομάδα της Alpha Bank

                             Δελτίο Τύπου Governance ...

                             Νέα Διοικητική Ομάδα της Alpha Bank

                             Δελτίο Τύπου Governance

                             Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 6:06 pm


                             ΝΔ: Ιστορικό βήμα η συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

                             ΝΔ: Ιστορικό βήμα η συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

                             «Ένα στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα», αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

                              

                             Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «με την πρόταση της ΝΔ στη Βουλή, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αποδεικνύεται στην πράξη -και όχι στα λόγια- ότι ο η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός νοιάζονται πραγματικά για τους κοινωνικά πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

                             «Με τη διαδικασία που εγκαινιάστηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση θα κατοχυρώσει συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας για τους πλέον αδύναμους, το οποίο πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν υποχρεωθεί να το υιοθετήσει. Μετά από χρόνια υποκρισίας και παλινωδιών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό κράτος με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεριμνά βάσει Συντάγματος για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», αναφέρουν από το κυβερνών κόμμα.

                             Από τη Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζουν ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θεσμοθετήθηκε το 2014, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, «σε μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα… κεραμίδια εναντίον της υλοποίησής του».

                             «Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι εξελέγη δήθεν με τη σημαία της προστασίας των πλέον αδύναμων πολιτών, τάχθηκε από την αρχή κατά της εφαρμογής αυτού του μέτρου που προσέφερε στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες» σημειώνουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

                             «Η δέσμευση του Πρωθυπουργού υλοποιείται σήμερα με ένα ιστορικό βήμα, την πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η πρόταση αυτή αποτελεί μια εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση στην κοινωνική προστασία και τη θέσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, με στόχο την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των οικονομικά αδυνάμων συμπολιτών μας που επλήγησαν από την οικονομική κρίση», συνεχίζουν

                             «Στα επόμενα χρόνια, ο προϋπολογισμός για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 και 670 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση για φέτος. Και θα καλύπτει 800.000 συμπολίτες μας. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», υπογραμμίζουν από το κυβερνών κόμμα.

                             Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα. Από αυτούς τα 156.000 είναι άνεργοι. Ειδικότερα, καλύπτονται 20.000 μονογονεϊκές οικογένειες και πάνω από 56.000 νοικοκυριά με παιδιά. Από το σύνολο των οικογενειών, οι 236.000 έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ τα 130.000 έχουν μηδενικό εισόδημα. Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως.

                             • ΝΔ
                             • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

                              Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 6:01 pm


                              ΕΧΑΕ: Φορολογικό πιστοποιητικό για την χρήση 2018

                               Εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ATHEX) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε φορολογικό πιστοποιητικό με συμπέρασμα χωρίς επιφύλαξη μετά την ολοκλήρωση του ειδικού φορολογικού ελέγχου, που διενεργήθηκε από τους νόμιμους ελεγκτές, για τη χρήση 2018.

                              Φορολογικό πιστοποιητικό χωρίς επιφύλαξη για τη χρήση 2

                              ...

                               Εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ATHEX) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε φορολογικό πιστοποιητικό με συμπέρασμα χωρίς επιφύλαξη μετά την ολοκλήρωση του ειδικού φορολογικού ελέγχου, που διενεργήθηκε από τους νόμιμους ελεγκτές, για τη χρήση 2018.

                              Φορολογικό πιστοποιητικό χωρίς επιφύλαξη για τη χρήση 2018 έλαβαν επίσης και οι θυγατρικές Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών Α.Ε. (ATHEXClear) και Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε. (ATHEXCSD).

                              Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 5:56 pm


                              ΕΧΑΕ: Συναλλαγές της Εθνικής Τράπεζας

                              Η Εταιρία Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ATHEX) ανακοινώνει με βάση τους ν. 3556/2007 και 3606/2007 ότι η Εθνική Τράπεζα την ενημέρωσε ότι πραγματοποίησε τις εξής συναλλαγές:

                              α/α

                              Ημερομηνία γνωστοποίησης στην ATHEX

                              Ημερομηνία συναλλαγής

                              Είδος συναλ.

                              Ποσότητα

                              Χρηματοπιστωτικό μέσο

                              Συνολική αξία (ευρώ)

                              1

                              19.11.2019

                              18.11.2019

                              Πώλησ

                              ...

                              Η Εταιρία Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ATHEX) ανακοινώνει με βάση τους ν. 3556/2007 και 3606/2007 ότι η Εθνική Τράπεζα την ενημέρωσε ότι πραγματοποίησε τις εξής συναλλαγές:

                              α/α

                              Ημερομηνία γνωστοποίησης στην ATHEX

                              Ημερομηνία συναλλαγής

                              Είδος συναλ.

                              Ποσότητα

                              Χρηματοπιστωτικό μέσο

                              Συνολική αξία (ευρώ)

                              1

                              19.11.2019

                              18.11.2019

                              Πώληση

                              1.700

                              Μετοχές ΕΧΑΕ (κο)

                              7.727,01

                               

                              Η γνωστοποίηση εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας προς την εταιρεία και ακολούθως από την εταιρία προς τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς, γίνεται επειδή ο κ. Ιωάννης Κυριακόπουλος είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας ενώ κατέχει ταυτόχρονα τη θέση του Μη Εκτελεστικού Μέλους του Δ.Σ. της ATHEX (υπόχρεο πρόσωπο με βάση το Ν.3340/2005).

                              Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 5:55 pm


                              ΕΧΑΕ: Συναλλαγές της Eurobank Equities

                               Εταιρία Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ATHEX) ανακοινώνει με βάση τους ν. 3556/2007 και 3606/2007 ότι η Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. την ενημέρωσε ότι πραγματοποίησε τις εξής συναλλαγές:

                              α/α

                              Ημερομηνία γνωστοποίησης στηνATHEX

                              Ημερομηνία συναλλαγής

                              Είδος συναλ.

                              Ποσότητα

                              Χρηματοπιστωτικό μέσο

                              Συνολική αξία (ευρώ)

                              1

                              18.11.2

                              ...

                               Εταιρία Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ATHEX) ανακοινώνει με βάση τους ν. 3556/2007 και 3606/2007 ότι η Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. την ενημέρωσε ότι πραγματοποίησε τις εξής συναλλαγές:

                              α/α

                              Ημερομηνία γνωστοποίησης στηνATHEX

                              Ημερομηνία συναλλαγής

                              Είδος συναλ.

                              Ποσότητα

                              Χρηματοπιστωτικό μέσο

                              Συνολική αξία (ευρώ)

                              1

                              18.11.2019

                              15.11.2019

                              Αγορά

                              1.551

                              Μετοχές ΕΧΑΕ (κο)

                              7.041,99

                              2

                              18.11.2019

                              15.11.2019

                              Πώληση

                              22.088

                              Μετοχές ΕΧΑΕ (κο)

                              99.207,04

                              3

                              18.11.2019

                              15.11.2019

                              Πώληση

                              5

                              ΣΜΕ EXAE

                              2.325,60

                              4

                              19.11.2019

                              18.11.2019

                              Αγορά

                              3.446

                              Μετοχές ΕΧΑΕ (κο)

                              15.670,86

                               

                              Η Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. πραγματοποίησε τις ανωτέρω συναλλαγές λόγω της ειδικής διαπραγμάτευσης που έχει αναλάβει στην αγορά παραγώγων σε Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) με υποκείμενο τίτλο την μετοχή της εταιρίας (σύμβολο μετοχής: ΕΧΑΕ).

                              Η γνωστοποίηση εκ μέρους της Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. προς την εταιρεία και ακολούθως από την εταιρία προς τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς. γίνεται επειδή ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου είναι μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενώ κατέχει ταυτόχρονα τη θέση του Μη Εκτελεστικού Μέλους του Δ.Σ. της ATHEX (υπόχρεο πρόσωπο με βάση το Ν.3340/2005).

                              Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 5:54 pm


                              Επένδυση 12 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση του Αρσακείου Μεγάρου

                              Επένδυση 12 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση του Αρσακείου Μεγάρου

                              Το περίγραμμα αξιοποίησης του Αρσακείου Μεγάρου, ώστε να μετατραπεί στον δεύτερο πιο επισκέψιμο τουριστικό προορισμό στην Αθήνα, παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησαν στη Στοά του Βιβλίου, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και η εταιρεία LEGENDARY FOOD.

                              Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συνολική επένδυση για την αξιοποίηση του Αρσακείου Μεγάρου θα κοστίσει περίπου 12 εκατ. ευρώ και οι εργασίες ανακαίνισης θα ξεκινήσουν σε 10 μήνες. Το πρόγραμμα αξιοποίησης περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της Στοάς Βιβλίου, της Στοάς Ορφέως και του Αίθριου του Αρσακείου, συνολικής έκτασης 11.000 τ.μ., ενώ παραμένουν ως έχουν οι χώροι που μισθώνει από το 1984 το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 500 άμεσες και 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας

                              Στόχος του Προγράμματος είναι οι Στοές Βιβλίου και Ορφέως να ανακτήσουν τον κεντρικό ρόλο που είχαν στη ζωή της πρωτεύουσας μέσω της δημιουργίας ενός σύγχρονου πολιτισμικού και γαστρονομικού εμπορικού κέντρου, το οποίο θα είναι συνώνυμο της ελληνικής ποιοτικής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής. 

                              Στον σύγχρονο γαστρονομικό κόμβο, εκτός από εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα που θα φιλοξενούν γνωστές ελληνικές εταιρείες αλλά και μικρούς Έλληνες παραγωγούς, θα πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικές-πολιτιστικές δράσεις, όπως είναι εργαστήρια για τη γευσιγνωσία ελαιόλαδου και κρασιού, μαθήματα από καταξιωμένους σεφ σε μικρά παιδιά και θεματικοί διάλογοι-ανοιχτές συζητήσεις γύρω από την ελληνική διατροφή.

                              Πιο συγκεκριμένα, το επιχειρηματικό σχέδιο χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολυκαταστήματος που θα προσφέρει τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα από όλη τη χώρα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο διέξοδο στην αγορά τους μικρούς παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων. Επίσης, προβλέπει τη λειτουργία εστιατορίων και ταχυφαγείων που θα εκφράζουν τη διεθνή τάση «fine fast food», συγκεντρώνοντας στη Στοά όλους τους καλούς Έλληνες σεφ, την ίδρυση Σχολής ελληνικής μαγειρικής, και την κατασκευή ενός e-shop μέσω του οποίου τα ελληνικά προϊόντα θα είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.

                              Μετά την ριζική ανακαίνιση του Αρσακείου Μεγάρου, η οποία βάσει αδειοδοτήσεων αναμένεται να υλοποιηθεί εντός 20 μηνών, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του επιχειρηματικού σχεδίου με στόχο την επέκταση του πολυχώρου μέσω franchise σε μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Τόκιο.

                              Για να υποστηριχθεί η επέκταση, ένα fund θα επενδύσει στην πρωτογενή παραγωγή με σκοπό να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών που θα χρησιμοποιηθούν βέλτιστες πρακτικές.

                              Η οικονομία κλίμακας που θα προκύψει από τις συνέργειες σε συνδυασμό με την υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών θα οδηγήσει στην παραγωγή ανταγωνιστικών και ποιοτικών προϊόντων που θα σέβονται το περιβάλλον και θα αποφέρουν καλό εισόδημα στον παραγωγό. Ύστερα από την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, τα ελληνικά προϊόντα θα έχουν μία πρεσβεία που θα τα προωθεί παγκοσμίως και οι εγχώριοι παραγωγοί θα έχουν αποκτήσει μία μόνιμη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

                              Ο κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, δήλωσε: «Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι με αυτή τη συνεργασία επιτυγχάνεται η προβολή του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, που κορυφώνεται στην ελληνική μεσογειακή διατροφή με βάση τα προϊόντα της πατρίδας μας. Το Μέγαρο Αρσακείου με αυτή τη δραστηριότητα είναι βέβαιο ότι θα καταστεί και πάλι σημείο αναφοράς με την παλιά του αίγλη και θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας. Προς τούτοις η Φ.Ε προσβλέπει στον παιδευτικό και τον πολιτιστικό χαρακτήρα που θα επαναποκτήσει ο χώρος του Αρσακείου Μεγάρου με την επίσκεψη μαθητών οι οποίοι θα ενημερώνονται για τη σημασία των ελληνικών προϊόντων διατροφής. Τέλος, το εισόδημα από το ετήσιο μίσθωμα θα μας βοηθήσει σημαντικά στη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών δράσεων των σχολείων μας».

                              Ο κ. Άρης Κεφαλογιάννης, CEO της LEGENDARY FOOD, δήλωσε: «Η Ελληνική Μεσογειακή διατροφή αποτελεί το μεγαλύτερο αναξιοποίητο εθνικό μας κεφάλαιο, ενώ οι βασικές της αξίες ανταποκρίνονται ιδανικά στις σημαντικότερες διεθνείς τάσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο καταναλωτής αναζητά την «ευζωία» και την περιβαλλοντική αειφορία. Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έχει καταφέρει να κάνει άλματα προόδου στη γαστρονομία. Οι Έλληνες παραγωγοί, που αποτελούν ένα από τα εν δυνάμει πιο εξωστρεφή κομμάτια της εθνικής οικονομίας, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και να πρωταγωνιστήσουν σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα, ταλαντούχοι σεφ ήδη αξιοποιούν τον πλούτο της ελληνικής γης και στήνουν μενού που διαφημίζουν δυναμικά τις γεύσεις του τόπου μας. Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε όλες τις ελπιδοφόρες δυνάμεις και με σεβασμό στην ιστορία του Αρσακείου Μεγάρου να δημιουργήσουμε έναν γαστρονομικό κόμβο ο οποίος θα προβάλλει την ελληνική μεσογειακή διατροφή και θα εκπαιδεύει τους πολίτες των Αθηνών, τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες στα πολλαπλά οφέλη της».

                              • Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία
                              • LEGENDARY FOOD
                              • Αρσάκειο Μέγαρο

                               Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 5:50 pm                               Φιλικοί ιστότοποι: