Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    »    Ειδήσεις & Νέα

Μικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια-Κέρδη άνω του 2% στην Κίνα

Μικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια-Κέρδη άνω του 2% στην Κίνα

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με την αγορά της Κίνας να ξεχωρίζει.

Οι δύο κινεζικοί δείκτες κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, με κέρδη άνω του 2%, καθώς οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αμβλύνουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού, καθησυχάζουν τους επενδυτές.

Ωστόσο, στην Ιαπωνία και στις υπόλοιπες χώρες της Ασίας, οι μετοχές ακολούθησαν πτωτική πορεία, λόγω του φόβου των εκεί επενδυτών για παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Πιο αναλυτικά, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,69% και έκλεισε στις 23.523,24 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,07% στις 7.125,10 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο KOSPI κατέγραψε απώλειες 0,06% και διαμορφώθηκε στις 2.242,17 μονάδες.

Αντίθετα, στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 2,28% στις 2.983,62 μονάδες και ο Shenzhen Component σημείωσε «άλμα» 2,98% και αναρριχήθηκε στις 11.241,50 μονάδες.

Παράλληλα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κινείται ανοδικά κατά 0,51% στις 27.958 μονάδες, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Weighted σημείωσε πτώση 0,44% και έκλεισε στις 11/763,51 μονάδες.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα παραμείνει κλειστή η Wall Street λόγω αργίας.

 • ασιατικές αγορές
 • ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
 • συναλλαγές
 • Αγορά

  Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 9:36 am


  Γιατί οι πωλητές χάνουν πωλήσεις

  Γιατί οι πωλητές χάνουν πωλήσεις

  Υπάρχει μια τάση να υποθέτουμε ότι κάποιος πωλητής έχασε μια πώληση επειδή το προϊόν που προσπάθησε να πουλήσει ήταν κατώτερο, κατά κάποιο τρόπο, των προσδοκιών του αγοραστή. Ωστόσο, στην πλειονότητα των ερευνών, οι αγοραστές κατατάσσουν ως ισοδύναμα τα συνολικά χαρακτηριστικά των ανταγωνιστικών προϊόντων. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες που ξεχωρίζουν έναν νικητή από τους υπόλοιπους. Γιατί, λοιπόν, ένας πωλητής, μπορεί να χάσει μια πώληση;

  Στο ερώτημα αυτό προσπαθεί να απαντήσει ο Steve W. Martin* σε άρθρο του στο HBR. Πρόκειται για ένα θέμα που τον έχει απασχολήσει και μελετά εδώ και χρόνια, ως μέρος μιας έρευνας ανάλυσης κερδών-ζημιών που διεξήγε.

  Έτσι, προκειμένου να προσδιοριστούν οι κρυφοί παράγοντες λήψης αποφάσεων αγοράς, περισσότεροι από 230 αγοραστές συμμετείχαν σε μια έρευνα 76 τμημάτων. Στόχος του ερευνητικού έργου ήταν να διερευνηθεί πώς αντιλαμβάνονται οι πελάτες τους πωλητές που συναντούν, οι περιστάσεις που καθορίζουν ποιος προμηθευτής επιλέγεται τελικά και ο τρόπος με τον οποίο τα διάφορα τμήματα των επιχειρήσεων αλλά και οι διαφορετικοί τομείς της αγοράς λαμβάνουν αποφάσεις αγορών. Από την έρευνα αυτή προέκυψαν έξι βασικά ευρήματα:

  1: Σε κάποιους πελάτες αρέσουν οι προκλήσεις

  Ποιο στυλ πώλησης προτιμούν οι υποψήφιοι αγοραστές; Η έρευνα δείχνει ότι το 40% των συμμετεχόντων στη μελέτη προτιμούσαν έναν πωλητή που ακούει, καταλαβαίνει και στη συνέχεια συνταιριάζει τη λύση που προσφέρει με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Άλλο ένα 30% προτιμάει έναν πωλητή που κερδίζει την εμπιστοσύνη τους, κάνοντάς τους να αισθάνονται άνετα, επειδή θα φροντίζει τις μακροπρόθεσμες ανάγκες του πελάτη. Άλλο ένα 30% θέλει έναν πωλητή που αμφισβητεί και προκαλεί τις σκέψεις και τις αντιλήψεις τους και στη συνέχεια τους προτείνει μια λύση την οποία ίσως να μη γνωρίζουν.

  Από πλευράς τμημάτων, λιγότεροι του 20% των στελεχών από τα τμήματα οικονομικών υπηρεσιών και πληροφορικής επιθυμούν να προκαλούνται, ενώ αυτό ισχύει και για το 43% των μηχανικών. Περισσότεροι από το 50% των ανθρώπων του μάρκετινγκ και της πληροφορικής προτιμούν έναν πωλητή που ακούει και συνταιριάζει μια πρόταση για την επίλυση των ειδικών τους αναγκών. Τα τμήματα πωλήσεων προτιμούσαν εξίσου κάποιον πωλητή που ακούει και επιλύει τις ανάγκες τους αλλά τους προκαλεί κιόλας με νέες προτάσεις. Οι άνθρωποι από τα τμήματα Ανθρωπίνων Πόρων μοιράζονταν και στα τρία παραπάνω στυλ πώλησης.

  Υπήρξε μια ενδιαφέρουσα εξήγηση για τις προτιμήσεις σχετικά με το στυλ πώλησης, η οποία προκύπτει από την προσωπικότητα του αγοραστή και το πόσο άνετος είναι με τις συγκρούσεις. Το 70% των συμμετεχόντων που προτιμούσαν έναν πωλητή που ακούει και επιλύει τις συγκεκριμένες ανάγκες τους σύμφωνα με τις δικές τους αντιλήψεις, συμφωνούσαν με τη δήλωση: «Προσπαθώ να αποφύγω τις συγκρούσεις όσο μπορώ». Αντίθετα, το 64% των συμμετεχόντων που προτιμούσαν έναν πωλητή που αμφισβητεί τις δικές τους απόψεις, διαφώνησαν με την παραπάνω δήλωση και φαίνονταν άνετοι με τις συγκρούσεις.

  2: Πρόκειται στην πραγματικότητα για επιτροπή του ενός

  Κάθε φορά που μια εταιρεία παίρνει μια απόφαση αγοράς που προκύπτει από μια ομάδα ανθρώπων, κάποιοι παράγοντες που συμπεριλαμβάνουν συμφέροντα, πολιτικές και τη δυναμική των ομάδων, επηρεάζουν την τελική απόφαση. Η ένταση, το δράμα και οι συγκρούσεις είναι φυσιολογικές καταστάσεις της δυναμικής μιας ομάδας, επειδή οι αποφάσεις αγοράς συνήθως δεν λαμβάνονται ομόφωνα.

  Ένα κρίσιμο εύρημα είναι ότι το 90% των συμμετεχόντων στη μελέτη επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πάντα, ή στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα μέλος της επιτροπής αξιολόγησης που προσπαθεί να επηρεάσει ή να εκβιάσει την απόφαση με τον τρόπο του. Επιπλέον, το άτομο αυτό επιτυγχάνει να επιλεγεί ο προμηθευτής που επιθυμεί στο 89% των περιπτώσεων. Άρα, πρακτικά, μπορούμε να πούμε ότι ένας πωλητής δεν χρειάζεται να κερδίσει ολόκληρη την επιτροπή επιλογής, αλλά μόνο το άτομο που κυριαρχεί σε αυτή.

  3: Οι ηγέτες της αγοράς βρίσκονται στην αιχμή

  Στους περισσότερους τομείς της αγοράς επικρατεί μια εταιρεία που έχει ηγετική θέση. Σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, έχει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, προϊόντα κορυφαίας ποιότητας, μεγαλύτερο πεδίο και προϋπολογισμό μάρκετινγκ και περισσότερες επιχειρήσεις στο cachet τους. Για τους πωλητές που πρέπει να ανταγωνιστούν αυτούς τους γίγαντες της αγοράς, η ζωή μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.

  Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μάλλον ενθαρρυντικά ως προς το θέμα αυτό. Οι αγοραστές δεν είναι αναγκαστικά κολλημένοι στον ηγέτη της αγοράς και είναι περισσότερο από πρόθυμοι, από όσο θα περίμενε κανείς, να επιλέξουν ανταγωνιστές δεύτερης βαθμίδας. Στην πραγματικότητα, μόνο το 33% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι προτιμούν την πιο γνωστή μάρκα, με την υψηλότερη λειτουργικότητα και το υψηλότερο κόστος. Αντίθετα, το 63% δήλωσαν ότι θα επέλεγαν μία αρκετά γνωστή μάρκα, με το 85% της λειτουργικότητας και στο 80% του κόστους του πρώτου. Αλλά μόνο το 5% θα επέλεγε μια σχετικά άγνωστη μάρκα με το 75% της λειτουργικότητας στο 60% του κόστους της πιο γνωστής μάρκας.

  Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα διαφέρει ανάλογα με τον τομέα της αγοράς στον οποίο δραστηριοποιείται κάθε εταιρεία. Π.χ. οι επιχειρήσεις μόδας και οι χρηματοοικονομικές είχαν την υψηλότερη τάση να επιλέγουν την πιο γνωστή, κορυφαία, μάρκα, ενώ οι επιχειρήσεις του τομέα βιομηχανικής παραγωγής και υγειονομικής περίθαλψης είχαν τη χαμηλότερη.

   4: Ορισμένοι αγοραστές έχουν "ανοσία" στις τιμές

  Η τιμή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε στυλ πώλησης. Δεδομένου ότι είναι ένα θέμα που εμφανίζεται συχνά στις συζητήσεις με τους αγοραστές, οι πωλητές τείνουν να προσδίδουν μεγάλη σημασία στην τιμή του προϊόντος τους και πιστεύουν ότι πρέπει να είναι χαμηλότερη. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων αγοράς εμφανίζουν διαφορετικές τάσεις ως προς το θέμα αυτό και η σημασία της τιμής διαφοροποιείται σε τρεις κατηγορίες. Υπάρχουν οι αγοραστές για τους οποίους η τιμή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην απόφαση αγοράς, οι οποίοι θεωρούνται ως οι πιο συνειδητοποιημένοι ως προς το θέμα αυτό. Υπάρχουν οι αγοραστές που είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της τιμής του προϊόντος, αλλά έχει δευτερεύουσα σημασία σε σχέση με άλλους παράγοντες για την απόφαση αγοράς, όπως η λειτουργικότητα και η ικανότητα του πωλητή. Για τους αγοραστές που έχουν «ανοσία» στην τιμή, αυτή γίνεται σημαντικό ζήτημα μόνο όταν η περίπτωση του προϊόντος ή της υπηρεσίας που τους ενδιαφέρει τιμολογείται πολύ ακριβότερα από τις άλλες που εξετάζονται.

  Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να απαντήσουν σε διαφορετικά σενάρια τιμών και οι απαντήσεις τους αναλύθηκαν για να κατηγοριοποιηθεί η τάση τους ως προς την τιμολόγηση. Από πλευράς τμημάτων των επιχειρήσεων, οι μηχανικοί χαρακτηρίζονται ως οι περισσότερο αδιάφοροι σε σχέση με την τιμή. Τα τμήματα μάρκετινγκ και πωλήσεων είναι ευαίσθητα ως προς τις τιμές. Και τα τμήματα παραγωγής, πληροφορικής, ανθρωπίνων πόρων και οικονομικών ως τα πιο συνειδητοποιημένα από πλευράς τιμών. Από πλευράς κλάδων της αγοράς, μόνο το Δημόσιο θα χαρακτηριζόταν ως ο πλέον «άνοσος» έναντι των τιμών. Οι τράπεζες, οι εταιρείες τεχνολογίας και οι συμβουλευτικές εμφανίζονται ως ευαίσθητες στις τιμές, ενώ οι βιομηχανικές, οι επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης, ακίνητης περιουσίας και μόδας είναι οι πιο συνειδητοποιημένες σε σχέση με τις τιμές.

  5: Μπορείτε να υπερπηδήσετε τη γραφειοκρατία

  Ο πιο φοβερός εχθρός των πωλητών σήμερα δεν είναι μόνο οι ανταγωνιστές τους, αλλά η αδυναμία των αγοραστών να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε πρωτοβουλία και οι συναφείς δαπάνες ανταγωνίζονται με όλα τα άλλα σχέδια που απαιτούν κεφάλαια. Κατά πόσον τα διάφορα τμήματα μιας επιχείρησης έχουν διαφορετικές δυνατότητες να προωθήσουν τις αγορές τους και να νικήσουν τη γραφειοκρατική τάση της εταιρείας τους να μη προβεί σε κάποια αγορά;

  Η απάντηση είναι θετική. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, τα τμήματα πωλήσεων, πληροφορικής και μηχανικής έχουν περισσότερη εσωτερική επιρροή για την προώθηση του έργου τους σε αντίθεση με τους λογιστές, τα στελέχη ανθρωπίνων πόρων και μάρκετινγκ. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερα τμήματα ως στόχοι πωλήσεων από την πλευρά του πωλητή.

  6: Οι χαρισματικοί προτιμούνται από κάποιους

  Φανταστείτε ότι συνδιαλέγεστε με τρεις διαφορετικούς πωλητές που σας παρουσιάζουν παρόμοια σε λειτουργικότητα και τιμή προϊόντα. Με ποιόν θα προτιμούσατε να συνεργαστείτε:

  Α) Έναν επαγγελματία πωλητή που γνωρίζει άριστα το προϊόν του, αλλά δεν είναι απαραιτήτως κάποιος που θα θεωρούσατε φιλικός

  Β) Ένα φιλικό πωλητή που δεν γνωρίζει μεν άριστα το προϊόν αλλά είναι πολύ εξοικειωμένος με αυτό και ικανός να το εξηγήσει

  Γ) Ένα χαρισματικό πωλητή με τον οποίο απολαμβάνετε αληθινά να κάνετε παρέα, αλλά δεν είναι ο πλέον καταρτισμένος για το προϊόν του

  Ενώ η κορυφαία επιλογή σε κάθε κλάδο αγοράς ήταν ο φιλικός πωλητής, οι κλάδοι των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της μόδας επέλεξαν περισσότερο τον "χαρισματικό πωλητή" και οι βιομηχανικές και οι επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης είχαν το υψηλότερο ποσοστό απαντήσεων υπέρ του «επαγγελματία πωλητή».

  Πολλοί πωλητές συμπεριφέρονται λες και οι αγοραστές επιλέγουν πάντα ορθολογικά. Στην πραγματικότητα, η ανθρώπινη φύση είναι περίπλοκη και ένας συνδυασμός παραγόντων - μερικοί βάσει λογικής και μερικοί όχι - καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι αγοραστές αξιολογούν τους αντιπροσώπους πωλήσεων και επιλέγουν προμηθευτές. Τελικά, είναι περισσότερο το άυλο, διαισθητικό, ανθρώπινο στοιχείο της διαδικασίας πωλήσεων, εκείνο που ξεχωρίζει τον νικητή από τους ηττημένους!

  ________________________________________

  *Ο Steve W. Martin διδάσκει στρατηγική πωλήσεων στη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Marshall της Νότιας Καλιφόρνιας. 

  Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 9:31 am


  Επί τάπητος η προώθηση κρητικών προϊόντων σε ξενοδοχεία-δίκτυα διανομής

  Επί τάπητος η προώθηση κρητικών προϊόντων σε ξενοδοχεία-δίκτυα διανομής

  Περισσότερες από 15.000 συναντήσεις παραγωγών αγροτικών, κτηνοτροφικών και μεταποιημένων προϊόντων απ' όλη την Κρήτη με ξενοδόχους, διευθυντές ξενοδοχείων και εκπροσώπους δικτύων διανομής αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια των Παγκρήτιου Φόρουμ που διοργανώνεται από τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, την συνεργασία των ξενοδόχων της Κρήτης, του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, της Παγκρήτιας Τράπεζας και άλλων φορέων.

  Στις επαφές αυτές θα έχουν ευκαιρία να συζητήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για τη νέα τουριστική περίοδο.

  Σημειώνεται ότι το 9ο Παγκρήτιο Φόρουμ προώθησης κρητικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και τα δίκτυα διανομής θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ), το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020.

  «Είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Κρήτης η άμεση διασύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα. Ως Επιμελητήριο Χανίων στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει τόσο στη “θωράκιση” του τοπικού προϊόντος, όσο και στην ανάδειξη του ως σημείο κατατεθέν του τόπου μας» ανέφερε σε παρουσίαση στα Χανιά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης.

  Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης, Υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, ο κ. Εμμανουήλ Ντουντουλάκης, από το τμήμα τουρισμού της περιφέρειας Κρήτης, επιχειρηματίες, διευθυντές ξενοδοχείων και ξενοδόχοι.

  Στην παρουσίαση της η κ. Λένα Στεφανουδάκη, Υπεύθυνη Γραφείου Επιχειρηματικής Υποστήριξης Επιμελητηρίου Ηρακλείου και Υπεύθυνη οργάνωσης του Forum, αναφέρθηκε στην διαχρονική ανοδική πορεία του, εστιάζοντας στα οφέλη που αποκομίζουν οι επιχειρηματίες με τη συμμετοχή τους.

  Στη συνέχεια οι κ.κ. Δημήτριος Κουμπαράκης, Πρόεδρος Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, και Αλέξανδρος Σαμαράς, Γενικός Γραμματέας Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, αναφέρθηκαν, στην προετοιμασία και στις προϋποθέσεις για την μια επιτυχημένη συμμετοχή στο Φόρουμ.

  Γιώργος Αλεξάκης

  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Παγκρήτιο Φόρουμ
  • Κρήτη
  • κρητικά προϊόντα
  • Αντώνης Ροκάκης

   Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 9:29 am


   Πέτσας: Ανατριχιαστική η δήλωση Τσίπρα για τους αρμούς της εξουσίας

   Πέτσας: Ανατριχιαστική η δήλωση Τσίπρα για τους αρμούς της εξουσίας

   «Ανατριχιαστική» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ περί ελέγχου των «αρμών της εξουσίας».

   Μιλώντας στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ελέγξει τους θεσμούς.

   Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο για τη «δεύτερη φορά Αριστερά», ενώ υποστήριξε ότι όταν το κόμμα εκλεγεί ξανά στην εξουσία, θα πρέπει «να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας».

   Πυρά κατά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και την Κυριακή ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ότι «η αντιδημοκρατική νοοτροπία Τσίπρα που αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα αποδεικνύει ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από το μήνυμα του λαού στις κάλπες, αναβιώνοντας το απεχθές σύνθημα "ή εμείς, ή αυτοί"».

   Επιπλέον, στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας σχολίασε τις βολές του κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζοντας ότι «πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο και να μας μιλούν για αντιθεσμική συμπεριφορά» και προσθέτοντας ότι «μιλούν σήμερα με θράσος αυτοί που έφτιαξαν το κράτος λάφυρο και που τώρα που επανεξελέγησαν κάνουν ακριβώς τα ίδια και χειρότερα»

   Μεταναστευτικό και πρώτη κατοικία

   Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «οι πολίτες θα ήθελαν μεγαλύτερη ταχύτητα» στο ζήτημα, ενώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας κάλεσε «όλους όσους θεωρούν ότι απειλείται η πρώτη κατοικία τους να μπουν στην πλατφόρμα μέχρι τις 30 Απριλίου και το δηλώσουν».

   • Στέλιος Πέτσας
   • Αλέξης Τσίπρας
   • Κεντρική Επιτροπή Σύριζα

    Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 9:19 am


    Brexit: Το Παρίσι προειδοποιεί το Λονδίνο για τις διαπραγματεύσεις

    Brexit: Το Παρίσι προειδοποιεί το Λονδίνο για τις διαπραγματεύσεις

    Προειδοποίηση για τη μετα-Brexit εποχή απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

    Ειδικότερα, όπως είπε, αναμένεται μία μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρώπης - Βρετανίας, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα συγκρουστούν μέχρι τελικής πτώσεως.

    Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Ένωσης με τη Βρετανία - πρωτίστως την εμπορική - δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, όπως ευελπιστεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

    «Εκτιμώ ότι σε ζητήματα εμπορικά και τεχνικά που αφορούν τις μελλοντικές σχέσεις, από τα οποία θα αρχίσουμε, θα έρθουμε σε μεγάλη ρήξη», σημείωσε ο Λε Ντριάν για να εξηγήσει ευθύς αμέσως ότι αυτή τη στιγμή στο γραφείο του σωρεύουν φάκελοι που δείχνουν το μέγεθος των προβλημάτων που χωρίζουν τη χώρα του με τη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και τα δικαιώματα αλιείας.

    Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά την αμυντική συνεργασία της Βρετανίας με την Ε.Ε., ο Ζαν Ιβ Λεντριάν, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι αυτή μάλλον θα συνεχιστεί.   

    Η Βρετανία αποχώρησε επισήμως από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί ως κανονικό μέλος έως τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, στο τέλος του 2020.

    Τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν το στίγμα της στάσης που επιθυμούν να κρατήσουν στις επίμαχες συνομιλίες, με τη Γαλλία να φαίνεται αποφασισμένη να κρατήσει ίσως την πιο σκληρή στάση σε θέματα όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η αλιεία.

    • Ζαν Ιβ Λεντριάν
    • Γαλλία
    • Βρετανία
    • Brexit

     Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 9:14 am


     ΟΠΕΚΑ: Πότε αναμένεται να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα

     ΟΠΕΚΑ: Πότε αναμένεται να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα

     Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, που είναι η τελευταία εργάσιμη του τρέχοντος μήνα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους των προνοιακών και διατροφικών επιδομάτων, καθώς και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

     Ειδικότερα, η πληρωμή στους δικαιούχους γίνεται μετά την έγκριση με υπουργική απόφαση δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της καταβολής των χρημάτων (δαπάνες χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε ΑμεΑ).

     Οι δικαιούχοι θα έχουν διαθέσιμα τα χρήματά τους, μέσω ΑΤΜ από το απόγευμα της Πέμπτης, 27 του μήνα.

     Σημειώνεται πως το ΚΕΑ μετονομάζεται σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, σύμφωνα με τις αλλαγές που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας και δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου.

     • ΚΕΑ
     • κοινωνική αλληλεγγύη
     • επίδομα γέννας

      Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 9:10 am


      Moody’s για Πειραιώς: Πιστωτικά θετική η έκδοση του Tier II

      Moody’s για Πειραιώς: Πιστωτικά θετική η έκδοση του Tier II

      Ως πιστωτικά θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Moody’s, σε έκθεσή της, την έκδοση του ομολόγου Tier II από την Τράπεζα Πειραιώς.

      Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το Tier II στηρίζει την κεφαλαιακή επάρκεια, προσθέτοντας περίπου 110 μονάδες βάσεις στον αντίστοιχο δείκτη (CAR) και ανοίγει το δρόμο να εκπληρωθεί το στρατηγικό πλάνο για σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) το 2020 μέσω τιτλοποιήσεων, οι οποίες θα έχουν αρνητική επίδραση στα κεφάλαια.

      Όπως αναφέρει η Moody’s, το Tier II θα μετριάσει τις συνέπειες στην κεφαλαιακή θέση με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο, το οποίο θα περικόψει τον δείκτη CAR κατά περίπου 180 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της Πειραιώς, θα περιορίσει τα NPEs μέσω δυο μεγάλων τιτλοποιήσεων το 2020 που συνολικά φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο πλάνο η μείωση των NPEs επιταχύνεται με στόχο να είναι κάτω από 8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022.

      Διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης

      Παράλληλα, όπως σημειώνει ο οίκος, η έκδοση του Tier II διαφοροποιεί επίσης τις πηγές χρηματοδότησης της Πειραιώς από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων χωρίς εξασφάλιση, πέρα από τις καταθέσεις, την χρηματοδότηση της ΕΚΤ και τις συναλλαγές στη διατραπεζική

      Επιπλέον, μειώνει την εξάρτηση από το δανεισμό με εξασφαλίσεις, ο οποίος απαιτεί δέσμευση ενεργητικού, βελτιώνοντας το συνολικό προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας.

      Οι καταθέσεις της Πειραιώς ήταν 5,2% υψηλότερες τον Σεπτέμβριο του 2019 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, χάρις στην συνολική βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών τα τελευταία χρόνια.

      Τέλος, η Moody’s επισημαίνει ότι η Πειραιώς ήταν η πρώτη που εξέδωσε ομόλογο Tier II, καθώς και το ότι η τελευταία έκδοση φέρει κουπόνι 5,5% έναντι 9,75% της πρώτης.

      • Tier II
      • Τράπεζα Πειραιώς
      • ΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

       Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 9:01 am


       Μηταράκης: Στο «ψυγείο» οι επιτάξεις

       Μηταράκης: Στο «ψυγείο» οι επιτάξεις

       «Βάζουμε τις επιτάξεις στο ψυγείο για να ξεκινήσει ο διάλογος μέχρι την Παρασκευή» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στην κυβερνητική απόφαση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, που προκάλεσε αντιδράσεις στα νησιά. 

       Μιλώντας, σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, μαζί με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ο κ. Μηταράκης φάνηκε ανοιχτός να «παγώσει», μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας τις επιτάξεις νησιωτικών εκτάσεων, προκειμένου να επανεκκινήσει ο διάλογος με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν για συνάντηση το προσεχές σαββατοκύριακο.

       O υπουργός δεσμεύτηκε, παράλληλα, ότι δε θα λειτουργήσουν δύο δομές σε ένα νησί, ενώ θα κλείσουν τα παλιά κέντρα.

       Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών, ανακοίνωσε χθες ο κ. Μηταράκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις επτά στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.        

       • ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
       • Κώστας Μουτζούρης
       • μεταναστευτικό
       • επιτάξεις

        Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 8:55 am


        Η ώρα των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019

        Η ώρα των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019

        Στα τέλη του τρέχοντος Μαρτίου πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019.

        Τα συγκεκριμένα εισοδήματα θα φορολογηθούν με βάση τα όσα ίσχυαν το 2019 δηλαδή :

        • Με φορολογικούς συντελεστές από 22% έως 45% για μισθωτούς, συνταξιούχους, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες
        • Έκπτωση φόρου έως 1.900 με 2.100 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότητες

        Για να δικαιούνται έκπτωση φόρου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, να έχουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών ύψους ίσο με το:

        1. 10% του ετήσιου εισοδήματός τους, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
        2. 10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό τους εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και
        3. 10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά τους ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

        Η ποινή για όσους δεν συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά

        Όσοι δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα ποσά αυτά, θα επιβάλλεται ποινή 22% για το ποσό που υπολείπεται.

        • Όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45%
        • Για τα εισοδήματα του 2019 θα ισχύσει κανονικά η επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10%
        • Όσοι έχουν ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα θα κληθούν να καταβάλλουν επίσης τέλος επιτηδεύματος από 400 έως 650 ευρώ.

        Λήγει η προθεσμία για τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για ζευγάρια

        Για τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, η προθεσμία τρέχει, καθώς μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση έως 28 Φεβρουαρίου σε ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

        Ωστόσο, όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, στην περίπτωση των χωριστών φορολογικών δηλώσεων, δεν υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα όπως και την κάλυψη των τεκμηρίων μεταξύ συζύγων.

        Ανεξάρτητα από το εάν έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση για χωριστή δήλωση, και τα φετινά εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ξεχωριστά στο όνομα του κάθε συζύγου.

        • φορολογικές δηλώσεις
        • ΑΑΔΕ

         Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 8:48 am


         Απερήμωση: Απειλή για 1 δισ. ανθρώπους σε 100 χώρες!

         Απερήμωση: Απειλή για 1 δισ. ανθρώπους σε 100 χώρες!

         Με το φαινόμενο της απερήμωσης, της διαδικασίας υποβάθμισης της γης που συμβαίνει στις ξηρές περιοχές, ασχολείται, ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανέμεται σε ευρωβουλευτές και άλλους επιλεγμένους παραλήπτες.

         Στο έγγραφο «ξεχωρίζουν» δύο βασικές διαπιστώσεις:

         -Ότι περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περίπου 100 χώρες, αντιμετωπίζουν κάποιο επίπεδο κινδύνου που σχετίζεται με τις επιπτώσεις της απερήμωσης.

         -Ότι σχεδόν τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ δήλωσαν ότι μέρος της επικράτειάς τους επηρεάζεται από απερήμωση, ωστόσο δεν υπάρχει στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

         Αναλυτικά αναφέρεται ότι, η αλλαγή του κλίματος μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο απερήμωσης για τις περιοχές του κόσμου που μπορεί να μετατραπούν σε ξηρές περιοχές για κλιματολογικούς λόγους.

         Η απερήμωση είναι αντιστρέψιμη και εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος και πεδίο για διορθωτικά μέτρα αλλά τα θέματα, σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τη συγκρισιμότητα των δεδομένων σε διάφορες περιοχές του κόσμου θέτουν μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά τη μέτρηση και την παρακολούθηση των διεργασιών απερήμωσης.

         Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης και οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ παρέχουν ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την αξιολόγηση της απερήμωσης.

          Ο Παγκόσμιος Άτλας της Ερημοποίησης του 2018, εισήγαγε την έννοια της «σύγκλισης στοιχείων» για τον εντοπισμό περιοχών, όπου πολλαπλές πιέσεις προκαλούν διαδικασίες αλλαγής γης σχετικές με την υποβάθμιση της γης, η απερήμωση των οποίων είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα.

         Στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι, η απερήμωση συνεπάγεται πολλές περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές πτυχές. Έχει πολλές αιτίες και προκαλεί πολλές συνέπειες. Μία σημαντική αιτία είναι η μη βιώσιμη γεωργία, μια σημαντική συνέπεια είναι η απειλή για την παραγωγή τροφίμων.

         Για να γίνει πλήρως κατανοητή αυτή η αμφίδρομη σχέση απαιτείται να δούμε πώς επηρεάζει η γεωργία την ποιότητα της γης, ποια είναι η πιθανότητα υποβάθμισης της γης για τη γεωργική παραγωγή και σε ποιο βαθμό μια αλλαγή στις γεωργικές πρακτικές μπορεί να αντιστρέψει την τάση.

         Η επέκταση των καλλιεργειών και η εντατικοποίηση της γεωργίας συγκαταλέγονται στις κινητήριες δυνάμεις των διαδικασιών υποβάθμισης της γης που μπορούν να οδηγήσουν σε απερήμωση. Ωστόσο, η ίδια η γεωργία μπορεί να προσφέρει λύσεις στην υποβάθμιση της γης. Σχεδόν τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ δήλωσαν ότι μέρος της επικράτειάς τους επηρεάζεται από απερήμωση, ωστόσο δεν υπάρχει στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

         Η γεωργική πολιτική της ΕΕ μπορεί να έχει αντίκτυπο στα στοιχεία και τους παράγοντες της απερήμωσης, για παράδειγμα, προωθώντας τη βιώσιμη γεωργία, γνωρίζοντας ότι η προστασία της παραγωγικότητας των γεωργικών εκτάσεων ενδιαφέρει τόσο το κοινό όσο και τους αγρότες.

         Ολόκληρο το ενημερωτικό έγγραφο, στα αγγλικά, ΕΔΩ

         Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

         • απερήμωση
         • Ευρωκοινοβούλιο
         • ΟΗΕ
         • υποβάθμιση της γης

          Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 8:42 am


          Επέκταση της διαδικασίας συμψηφισμών οφειλών και επιστροφών φόρων

          Επέκταση της διαδικασίας συμψηφισμών οφειλών και επιστροφών φόρων

          Την επέκταση της διαδικασίας συμψηφισμών οφειλών μεταξύ κράτους και ιδιωτών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα σχεδιάζει το να μπορούν οι πολίτες να συμψηφίζουν επιστροφές φόρους εισοδήματος με μια σειρά οφειλών που μπορεί να έχουν προς το δημόσιο, από χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι πρόστιμα δήμων, πολεοδομίες. Στόχος της προσπάθειας είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και η βελτίωση της ρευστότητας στην οικονομία. 

          Το όλο σχέδιο, όπως αναφέρεται, έχει τεθεί υπόψη των θεσμών και δεν αποκλείεται να μπει σε επόμενο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, πιθανότατα σε αυτό  για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Μάλιστα στο σχεδιασμό είναι η καθ΄ ολοκληρία ένταξη των επιστροφών φόρου σε διαδικασία συμψηφισμών για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Μάλιστα υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 και θα εποπτεύεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

          Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή η ΑΑΔΕ καταγράφει με ψηφιακό τρόπο συμψηφισμούς των επιστροφών φόρου εισοδήματος με ανεξόφλητες βεβαιωμένες οφειλές από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ή τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Η διαδικασία εφαρμόζεται επίσης σε μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ αντιθέτως εξαιρούνται από τους συμψηφισμούς οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων που έχουν ρυθμιστεί. Επίσης ισχύει για φορολογικές οφειλές οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Επίσης σε συμψηφισμό υπόκεινται πέρα από τυχόν υπερπληρωμές, οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή,  οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά και οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μια τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

          Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ είχε γνωστοποιήσει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία από την εκκαθάριση των περυσινών φορολογικών δηλώσεων, πιστωτικό εκκαθαριστικό, δηλαδή με επιστροφή φόρου, εκδόθηκε για 967.127 φορολογούμενους και ότι, όπως υπολογίστηκε, έγιναν συμψηφισμοί σε περίπου 200.000 φορολογούμενους με βεβαιωμένες οφειλές για ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ.

          Γιώργος Αλεξάκης

          • ΦΠΑ
          • υπουργείο Οικονομικών
          • ΑΑΔΕ
          • ΕΝΦΙΑ

           Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 8:34 am


           Τραμπ: Απειλεί με αναστολή ανταλλαγής πληροφοριών λόγω Huawei

           Τραμπ: Απειλεί με αναστολή ανταλλαγής πληροφοριών λόγω Huawei

           Με παύση διανομής πληροφοριών με χώρες της Ευρώπης απειλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την πρόθεση των ευρωπαϊκών χωρών να συμφωνήσουν να συνεργαστούν με την κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei, για την κατασκευή δικτύων δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G).

           Τη συγκεκριμένη ανακοίνωση έκανε την Κυριακή ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

           Η Ουάσινγκτον ασκεί εδώ και καιρό πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αξιώνοντας να μην προκρίνουν τη συμμετοχή της Huawei στους διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό και την οικοδόμηση των μελλοντικών τους δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, διότι όπως ερίζει πως υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός της να περιέχει «πίσω πόρτες» για τις κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

           Ο Τραμπ «μου έδωσε οδηγία να πω ξεκάθαρα σε κάθε χώρα που αποφασίζει να αξιοποιήσει προμηθευτή εξοπλισμού 5G που δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης ότι θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητά μας να μοιραζόμαστε μαζί της τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας στο ανώτατο επίπεδο», έγραψε ο Γκρενέλ στον λογαριασμό του στο Twitter, διευκρινίζοντας πως ο αμερικανός πρόεδρος του τηλεφώνησε από το προεδρικό αεροσκάφος για του απευθύνει την εντολή αυτή.

           • Ντόναλντ Τραμπ
           • Huawei
           • πέμπτη γενιά

            Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 8:26 am


            Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

            Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

            Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, «θα συνοδεύεται για πρώτη φορά από δύο επιστημονικές και απόλυτα τεκμηριωμένες μελέτες».

            Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, ο ασφαλιστικός νόμος στηρίζεται στην απλότητα, την ευελιξία και την ελευθερία, ενώ υπογραμμίζει ότι καμία σύνταξη δεν μειώνεται. Αντίθετα, όπως διευκρινίζει, μέρος των σημερινών συνταξιούχων θα δουν μόνο αυξήσεις.

            Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, στις 19 διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θετικές με έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

            Αναλυτικότερα:

            1. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο νομοσχέδιο στην ιστορία της χώρας που θα συνοδεύεται από πλήρη ειδική αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2070. Ταυτόχρονα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εκπονήσει για πρώτη φορά επίσης ολοκληρωμένη μελέτη επάρκειας συντάξεων, που θα συνοδεύει το νομοσχέδιο.

            2. Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 12 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, θα έχει αυξήσεις. Ιδιαίτερα ωφελημένοι, όμως, θα είναι όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι της χώρας που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω, οι οποίοι, με το νέο νόμο, θα δουν υψηλότερες παροχές, όταν συνταξιοδοτηθούν.

            3. Στα θέματα της παράλληλης ασφάλισης, έχουμε διευκρινίσει ότι οποιοσδήποτε μισθωτός -που παράλληλα έχει επιχειρηματική δραστηριότητα - με μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

            4. Ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 μηνών και όχι των 12 μηνών, όπως ψευδώς και ανυπόστατα ισχυρίστηκαν κάποιοι, προκαλώντας σύγχυση.

            5. Λύνουμε το πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων, εξαλείφοντας τις αδικίες του παρελθόντος, κυρίως, όμως, την ταλαιπωρία και τη γραφειοκρατία, που υφίστανται.

            6. Οι υπηρετούντες στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφάλειας (βατραχάνθρωποι, καταδρομείς, πυροτεχνουργοί, κ.ά.), αλλά και οι πιλότοι μας, δεν θα θιγούν από το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίθετα, προστατεύονται.

            7. Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου. Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου. Στη νέα πλατφόρμα θα διακρίνονται δύο τίτλοι: "ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ", καθώς όλη η δομή της νέας ασφαλιστικής αλλαγής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να συμφέρει όλους να επιλέγουν υψηλότερη κατηγορία για πολύ υψηλότερη σύνταξη.

            8. Για πρώτη φορά, ανοίγει ο δρόμος επιτάχυνσης απονομής συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μειώνουμε τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 1.500 σε 1.000, οι οποίες πραγματοποιούνται στο φορέα της τελευταίας δραστηριότητας ή απασχόλησης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες εύρεσης του ασφαλιστικού χρόνου, που οφείλονται στη διαφοροποίηση των εντασσόμενων στον e-EΦΚΑ φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

            9. Λύνουμε μία αδικία πολλών ετών, καθώς δίνουμε τη δυνατότητα να λάβει σύνταξη, εφόσον πληροί τις εξ ιδίου δικαιώματος προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ο γονέας ή σύζυγος ή αδελφός του ανάπηρου μέλους της οικογένειας, του οποίου η καταβολή της σύνταξης έχει ανασταλεί, λόγω της εργασίας του ανάπηρου μέλους.

            10. Για πρώτη φορά, δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους. Καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία απονομής της εν λόγω παροχής.

            11. Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μειώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας από 75 ημέρες για το μισθωτό σε 50 και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

            12. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ενθαρρύνει τους νέους και την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία. Παρέχουμε ειδική μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και, μάλιστα, με το νέο ασφαλιστικό νόμο, διευρύνεται όχι μόνο στους νέους επιστήμονες, (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα), αλλά και σε κάθε έναν νέο που αποφασίζει να δημιουργήσει την επιχείρησή του. Η ειδική μέριμνα έχει να κάνει με μειωμένες εισφορές που θα έχει ο νέος για τα πέντε πρώτα έτη. Μάλιστα, ο νέος νόμος δεν θα υποχρεώνει κανέναν ελεύθερο επαγγελματία, μετά την πενταετία, να δίνει πίσω τη διαφορά των μειωμένων εισφορών και της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως τον υποχρέωνε ο νόμος Κατρούγκαλου.

            13. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους συνταξιούχους που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απολύτου αναπηρίας ή επίδομα τυφλότητας, οι οποίοι πλέον θα εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ  επί των επιδομάτων τους.

            14. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση καταργεί ακόμη μία αδικία στο χώρο των συντάξεων χηρείας. Καταργούμε το ηλιακό όριο των 52 ετών για τους χήρους ή χήρες κατά το χρόνο του θανάτου των πρώην μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), προκειμένου για την επιχορήγησή του κατά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

            15. Με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διευρύνουμε για πρώτη φορά το πεδίο εφαρμογής - σε προαιρετική βάση - της υπαγωγής στην επικουρική σύνταξη και της εφάπαξ παροχής σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα πριν να υπαχθούν στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών. Το δικαίωμα της προαιρετικής τους υπαγωγής θα συνδυάζεται με την πλήρη εναρμόνιση, όσων είχαν υποχρέωση να υπαχθούν.

            16. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει με ευαισθησία και σεβασμό τα άτομα με αναπηρία. Συστήνεται στον e-ΕΦΚΑ, η Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών για θέματα Α.Μ.Ε.Α., με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης, την εμπέδωση μίας νέας ανθρωποκεντρικής λειτουργίας αυτής, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.

            17. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίζει τις εργαζόμενες μητέρες. Με διάταξη νόμου - και όχι με εγκύκλιο - λύνεται οριστικά το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί και τις μειωμένες εισφορές τους. Η διάταξη αφορά εργαζόμενες μητέρες με έμμισθη σχέση εργασίας είτε αυτοαπασχολούμενες είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε απασχολούμενες στον αγροτικό τομέα.

            18. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίζει τους συνταξιούχους που θέλουν να συνεχίσουν νόμιμα τον εργασιακό τους βίο! Ειδικά, οι πολύτεκνοι και γεωργοί συνταξιούχοι προστατεύονται απόλυτα, καθώς θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους. Ο τιμωρητικός και προσβλητικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους καταργείται.

            19. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δημιουργεί μεγάλες οικονομίες κλίμακος, με εξοικονόμηση πόρων και αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του νέου e-ΕΦΚΑ προς όφελος των ασφαλισμένων. Η διοικητική και οργανωτική ενοποίηση κάτω από την "ομπρέλα" του νέου e-ΕΦΚΑ θα οδηγήσει σε ταχύτερο χρόνο απονομής των συντάξεων, καθώς, μέχρι σήμερα, για την απονομή της κύριας, της επικουρικής και του εφάπαξ ενός ασφαλισμένου, χρειάζονταν τρεις διαφορετικοί υπάλληλοι από τρεις διαφορετικούς φορείς. Μετά τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, δημιουργούνται ενιαίοι ασφαλιστικοί φάκελοι. Ένας μόνο υπάλληλος θα απονέμει και τις τρεις συντάξεις.

            • Γιάννης Βρούτσης
            • ασφαλιστικό νομοσχέδιο
            • Βουλή

             Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 8:24 am


             Φον ντερ Λάιεν: Θέλουμε τα Δυτικά Βαλκάνια κοντά στην ΕΕ

             Φον ντερ Λάιεν: Θέλουμε τα Δυτικά Βαλκάνια κοντά στην ΕΕ

             Άνοιγα προς τα Δυτικά Βαλκάνια έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μία προσπάθεια να μεταβάλει το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν να μην εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας ένταξής τους.

             «Είναι προς το κοινό γεωπολιτικό μας συμφέρον τα δυτικά Βαλκάνια να έρθουν όσο πιο κοντά είναι εφικτό στην Ε.Ε.» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

             Η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. μεταβάλλει τη μεθοδολογία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ώστε να οικοδομηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές, εξηγώντας ότι η νέα προσέγγιση επιταχύνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημιουργεί αξιόπιστη προοπτική εισδοχής των χωρών των Βαλκανίων έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.

             Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρωτίστως με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ακυρώθηκε στα τέλη του 2019 εξαιτίας της αντίστασης που πρόβαλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επιμένοντας σε πολύ πιο αυστηρές παραμέτρους.

             Η εξέλιξη πυροδότησε κυβερνητική κρίση στα Σκόπια, με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση να παραιτείται τον Ιανουάριο. Νέες εκλογές προγραμματίζεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο. Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Κομισιόν έχει σκοπό να ανοίξει οριστικά ο δρόμος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ει δυνατόν πριν από τη σχεδιαζόμενη σύνοδο Ε.Ε. - Βαλκανίων τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ.

             Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το δείπνο που παρέθεσε άτυπα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ηγέτες έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων, με σκοπό να γίνει «ειλικρινής, εντατικός και ανοικτός διάλογος». Στο δείπνο στις Βρυξέλλες παρακάθισαν επίσης η φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, καθώς και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς (η κροατική κυβέρνηση ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο).

             Ευρωπαϊκή πηγή εξήγησε ότι σκοπός του άτυπου δείπνου εργασίας ήταν «να αρχίσει πολιτικός διάλογος στο ανώτατο επίπεδο με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, το Κόσοβο, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία και να κατανοηθούν οι προσδοκίες τους πριν αρχίσουν οι προετοιμασίες της συνόδου του Ζάγκρεμπ», τη 17η Μαΐου.

             Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις λεπτομέρειες της νέας διαδικασίας ένταξης που ζήτησε η Γαλλία. Η Κομισιόν έχει καταρτίσει πλέον πρόταση για αυτή, που όμως μένει να συζητηθεί και να εγκριθεί - κάτι για το οποίο απαιτείται ομοφωνία - από τους 27. Θα εξεταστεί επίσης το θέμα των ευρωπαϊκών επενδύσεων στις έξι χώρες των Βαλκανίων.

             «Δυσκολευτήκαμε όλοι μας να φθάσουμε απόψε στις Βρυξέλλες», όπου επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, γεγονός που έμοιαζε με κάποιου είδους «προειδοποίηση πως η προσγείωσή μας (στην .Ε.Ε) δεν θα είναι εύκολη», σχολίασε με χιούμορ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, εκφράζοντας πάντως το «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» του να συζητήσει τη νέα μεθοδολογία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

             Ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, το αεροσκάφος του οποίου επίσης δυσκολεύτηκε να προσγειωθεί στις Βρυξέλλες, χρησιμοποίησε την ίδια μεταφορά με τον Αλβανό πρωθυπουργό: «Είχαμε τρία ευρωπαϊκά συμβούλια στα οποία δεν καταφέραμε να προσγειωθούμε, αλλά ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε στην τέταρτη προσπάθεια», είπε.

             Οι ηγέτες των έξι χωρών των Βαλκανίων θα συμμετάσχουν σήμερα σε μια σύνοδο δωρητών με σκοπό να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Αλβανίας μετά τον καταστροφικό σεισμό του Νοεμβρίου. «Θα είναι πολύ σημαντική ημέρα για εμάς», τόνισε ο Έντι Ράμα, εκφράζοντας την ελπίδα «η αλληλεγγύη να έρθει στο ραντεβού».

             • Ευρωπαική Επιτροπή
             • Δυτικά Βαλκάνια
             • ΑΛΒΑΝΙΑ
             • Βόρεια Μακεδονία
             • Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

              Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 8:15 am


              Τι πραγματικά συμβαίνει στη Folli Follie 21 μήνες μετά;

              Τι πραγματικά συμβαίνει στη Folli Follie 21 μήνες μετά;

              Σχεδόν 21 μήνες ύστερα από το ξέσπασμα του μεγαλύτερου επιχειρηματικού και χρηματιστηριακού σκανδάλου των τελευταίων ετών, η οικογένεια Κουτσολιούτσου και ειδικά ο μεγαλομέτοχος Δ. Κουτσολιούτσος εξακολουθεί να είναι στα πράγματα, εξακολουθεί να επηρεάζει καταστάσεις, να προτείνει λύσεις (!!) αλλά και αλλαγές προσώπων στη διοίκηση!

              Αυτούς τους 21 μήνες, έχει λάβει χώρα ένα πρωτοφανές – ίσως για τα παγκόσμια χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά χρονικά – κρυφτούλι μεταξύ των κρατικών και των εποπτικών αρχών με την οικογένεια, ενώ μόλις τώρα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, φαίνεται πως η (νέα) Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζεται – κάνοντας χρήση του νομικού οπλοστασίου – να εκπαραθυρώσει εντελώς την οικογένεια από την πολύπαθη εταιρεία.

              Μια ιστορία και μια υπόθεση που έκανε τεράστιο κακό σε όλη την εγχώρια επιχειρηματικότητα, στην ελληνική οικονομία, το χρηματιστήριο, ακόμη... σέρνεται, με διαρκείς εναλλαγές προσώπων στο διοικητικό συμβούλιο, παραιτήσεις, αντεγκλήσεις αλλά ουσιαστικά χωρίς καμιά ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση της εταιρείας. Κανείς δεν ξέρει που βαδίζει – επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά – η (εναπομείνασα) εταιρεία και αυτό είναι ευθύνη όλων όσων έχουν την διοίκησή της αυτούς τους 21 μήνες.

              Ένα... θέατρο του παραλόγου, όπου οι άνθρωποι που ευθύνονται για ένα πρωτοφανές σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο συνεχίζουν να επηρεάζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ σε καμιά των περιπτώσεων αυτούς τους 21 μήνες δεν έδειξαν πραγματική μεταμέλεια, συναίσθηση της ευθύνης αλλά και ειλικρινή διάθεση να βοηθήσουν ουσιαστικά.

              Εύλογα, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών την Παρασκευή προχώρησε σε καυστική ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι η... «γάγγραινα» της Folli Follie παραμένει αθεράπευτη και κρατά ακόμα δέσμιο το ελληνικό χρηματιστήριο.

              Παράλληλα, χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να απαιτήσει να ενταχθεί ως θέμα στην Έκτακτη Γενική συνέλευση της 20/02/20 το αίτημα για αναλυτική ενημέρωση των μετόχων σε σχέση με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση της Εταιρείας, αλλά και ενημέρωση για τις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Εταιρείας κατά παντός υπευθύνου, καθώς και τις ενέργειες για την εξυγίανσή της.

              Μεταξύ άλλων, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών στηλιτεύει το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας παραμένει ελεγχόμενη από τον μεγαλομέτοχο, τον φερόμενο ως οργανωτή μιας τεράστιας απάτης ψευδών οικονομικών καταστάσεων, εικονικών παραγγελιών, εικονικών προμηθευτών, ενώ κάνει λόγο για «πάρτι υψηλά αμειβομένων συμβούλων που συνεχίζεται σε βάρος της επιβίωσης της εταιρείας προκειμένου να προφυλαχτεί ο μεγαλομέτοχος».

              Επίσης αναφέρεται στο ότι οι τράπεζες και η (προηγούμενη) διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αδιαφόρησαν - παρά την έγγραφη καταγγελία που της είχε γίνει ήδη από το 2015 - και δεν έπραξαν τίποτα για να προφυλάξουν την εταιρεία και τους μετόχους της, ενώ ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας!

              Όλα αυτά, έλαβαν χώρα λίγες ώρες μετά την κατάθεση αιτήματος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (την Παρασκευή) στο Πρωτοδικείο Αθηνών για αντικατάσταση της διοίκησης της Folli Follie, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου. Η εποπτική αρχή συνεχίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, να αποδοθούν οι ευθύνες όπου αναλογούν και να προχωρήσει – κατά το δυνατόν – η εξυγίανση της επιχείρησης.

              • Δημήτρης Κουτσολιούτσος
              • FFG
              • Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
              • αντικατάσταση μελών ΔΣ
              • Ένωση Ελλήνων Επενδυτών

               Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 8:15 am


               Συνεχίζεται η «επέλαση» του κοροναϊού - 105 νέοι θάνατοι

               Συνεχίζεται η «επέλαση» του κοροναϊού - 105 νέοι θάνατοι

               Σε 1.770 ανήλθε ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας, που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός στην ηπειρωτική Κίνα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

               Οι 100 από τους νέους θανάτους καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της μόλυνσης.

               Σε όλη την επικράτεια της ηπειρωτικής Κίνας - πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο - καταγράφηκαν 2.048 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες. Το σύνολο των κρουσμάτων έχει πλέον φθάσει τα 70.548.

               Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 700 κρούσματα μόλυνσης από τον Covid-19 σε τριάντα χώρες και περιοχές.

               Την Κυριακή ο πρώτος θάνατος στην Ταϊβάν από τον κοροναϊό

               Νεκρός είναι ένας άνδρας στην Ταϊβάν, ο οποίος είχε μολυνθεί από το νέο κοροναϊό, γεγονός που σηματοδοτεί τον πρώτο θάνατο από τον Covid-19 στο νησί, από τότε που η επιδημία εξαπλώθηκε από την ηπειρωτική Κίνα, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Ταϊβανέζος υπουργός Υγείας.

               Πρώτος θάνατος στη γηραιά ήπειρο

               Στη Γαλλία σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος της επιδημίας του κοροναϊού στην Ευρώπη. Ειδικότερα, ένας ηλικιωμένος Κινέζος τουρίστας, ο οποίος είχε μολυνθεί με τον κοροναϊό και νοσηλευόταν στη Γαλλία, πέθανε το Σάββατο, γεγονός που τον καθιστά το πρώτο θύμα του ιού στην Ευρώπη, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας, Ανιές Μπουζέν.

               • COVID 19
               • Κίνα
               • Χουμπέι

                Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 8:07 am


                Επενδυτικό «μπαράζ» 1 δισ. ευρώ σε λιανεμπόριο – καπνοβιομηχανία – φάρμακα

                Επενδυτικό «μπαράζ» 1 δισ. ευρώ σε λιανεμπόριο – καπνοβιομηχανία – φάρμακα

                Επενδύσεις, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, δρομολογούνται στη χώρα μας για το 2020 στους τομείς του λιανεμπορίου, των καπνικών προϊόντων και των φαρμάκων. Στόχος των περισσότερων επενδύσεων σε αυτούς τους κλάδους είναι μεταξύ άλλων ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων, καθώς και η ικανοποίηση των απαιτήσεων των καταναλωτών.

                Τρόφιμα και ποτά

                Το 25,5% του συνόλου των επιχειρήσεων της εγχώριας μεταποίησης καλύπτει η ελληνική βιομηχανία των τροφίμων και ποτών. Οι επενδύσεις που δρομολογούν οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου δεν είναι εφικτό να εκτιμηθούν επακριβώς. Ωστόσο, με βάση όσα έχουν δημοσιοποιήσει 10 επιχειρήσεις του κλάδου, το 2020 δρομολογούνται επενδύσεις, που θα ξεπεράσουν τα 160 εκατ. ευρώ.

                Καπνοβιομηχανία

                Όσον αφορά τον τομέα των καπνικών προϊόντων, μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις υλοποιεί η καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος Philip Morris», με στόχο τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού της εταιρείας. Η εν λόγω επένδυση δημιουργεί νέους ορίζοντες στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, ενώ υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ.

                Σούπερ μάρκετ

                Τα κεφάλαια, που αφορούν τους επενδυτικούς σχεδιασμούς των κυριότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ το 2020. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τις ψηφιακές τεχνολογίες, τα ψηφιακά κανάλια διανομών, την ανάπτυξη δικτύου, καθώς και τον εκσυγχρονισμό αποθηκών, δικτύου διανομών και στόλου οχημάτων.

                Φάρμακα

                Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς και πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες αναμένεται να επενδύσουν πάνω από 500 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά την επόμενη πενταετία. Σε συνολικό επίπεδο, μεταξύ των στόχων της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι ο εκσυγχρονισμός των τεχνολογιών υγείας, η επέκταση των εγκαταστάσεων, η αύξηση των κλινικών μελετών στα δημόσια νοσοκομεία και η χρηματοδότηση στον τομέα R&D για την ανακάλυψη νέων σκευασμάτων.

                Αριστοτέλης Παππάς

                • φαρμακοβιομηχανίες
                • καπνοβιομηχανία
                • Παπαστράτος
                • σούπερ μάρκετ

                 Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 8:00 am


                 " Ανασχηματισμός" Υφυπουργών - τεχνοκρατών, Διευθυντών και Γραμματέων

                  

                 Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών που απεικονίζεται στη μείωση του επιτοκίου των ομολόγων με τα οποία δανείζεται η ελληνική κυβέρνηση κάτω από το 1% και στην παράλληλη μείωση της διαφοράς του ελληνικού επιτοκίου (spread) από το γερμανικό στο 1.30% αποδεικνύει οτι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει επιτευχθεί. Δεδομένου δε οτι αναμένεται και η μείωση των πρωτογεννών πλεονασμάτων παράλληλα με μειώσεις φόρων, μπορούμε να θεωρήσουμε οτι η πολιτική που εφαρμόζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη. Δικαίως λοιπόν ο Σταικούρας μπορεί να αξιολογηθεί θετικά από τον Πρωθυπουργό ο οποίος αξιολογεί τις τελευταίες εβδομάδες τους υπουργούς του.

                 Ελπίζουμε οτι θα βρεί το θάρρος ο ρεαλιστής Κυριάκος Μητσοτάκης, αντίθετα με τη θετική αξιολόγηση Σταικούρα να αξιολογήσει αρνητικά κάποιους άλλους υπουργούς του οι οποίοι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να υλοποιήσουν τίποτα από όσα τους ανατέθηκαν.

                 Το κλειδί της δημόσιας διοίκησης σήμερα, μετά τις αλλαγές που έφερε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με το "επιτελικό κράτος", έχει μεταφερθεί από τους υπουργούς σε δυο άλλους πόλους: Πρώτον σε επίπεδο σχεδιασμού στο Μαξίμου και δεύτερον σε επίπεδο υλοποίησης στους κορυφαίους δημόσιους υπαλλήλους. Η πολιτική σχεδιάζεται κεντρικά από το επιτελείο του Μαξίμου και το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια υλοποιείται από τους Γενικούς Διευθυντές και τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς των υπουργείων.

                 Αυτό λοιπόν που δεν ισχύει πλέον είναι οτι ο κάθε υπουργός ήταν απόλυτος άρχων του υπουργείου του. Οτι αν ο ίδιος δεν υπέγραφε, τίποτα δεν μπορούσε να γίνει και οτι το υπουργείο έπρεπε να εφαρμόσει όποια πολιτική αποφάσιζε ο υπουργός.  

                 Σήμερα κανένας από τους υπουργούς δεν χαράζει και δεν ακολουθεί δική του, ανεξάρτητη από τις κατευθύνσεις του Μαξίμου, πολιτική.

                 Το νομοσχέδιο λοιπόν του επιτελικού κράτους που σχεδίασε ο Γεραπετρίτης έθεσε νέες συνθήκες στη δημόσια διοίκηση και περιόρισε την ανεξαρτησία των υπουργών ενώ μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων έχει περάσει στους τεχνοκράτες των υπουργείων.

                 Αυτό σημαίνει οτι οι χαρακτηριζόμενοι ώς "Τεχνικράτες Υφυπουργοί", οι Υπηρεσιακοί Γραμματείς και οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, σε πολλές περιπτώσεις σημαντικότερο από αυτόν που έχει ο ίδιος ο υπουργός. Κατά συνέπεια, η αποτελεσματικότητα των υφυπουργών - τεχνοκρατών, των γραμματέων  και των διευθυντών είναι απαραίτητο επίσης να αξιολογηθεί από τον Πρωθυπουργό.

                 Ένας καλός υπουργός ο οποίος όμως δεν υποστηρίζεται από μια ισχυρή εκτελεστική ομάδα, δεν θα καταφέρει τελικά να παραδώσει το έργο που του έχει ζητηθεί.

                 Και καθώς ο Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος σε κάποιο τουλάχιστον βαθμό να κρατήσει κάποιες εσωκομματικές πολιτικές ισορροπίες και ενδεχομένως να διατηρήσει αναγκαστικά κάποιους υπουργούς στη θέση τους ακόμη και αν δεν έχουν περάσει τα τεστ αξιολόγησης, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα των Υφυπουργών και των Γραμματέων που έχουν αυτά τα υπουργεία. Αν ούτε αυτοί είναι αποτελεσματικοί, μπορούμε να θεωρούμε βέβαιον οτι η πολιτική που τους έχει ανατεθεί δεν θα εφαρμοστεί.

                 Το δεύτερο πρόβλημα που υπάρχει σε αυτή τη νέα δομή του επιτελικού κράτους, είναι οτι ορθώς σχεδιάστηκε μεν αλλά η επιτυχία του εξαρτάται από τις διαδικασίες που το Μαξίμου θα επιβάλει στη νέου τύπου διοίκηση.   

                 Αν για παράδειγμα μεταφέρεται η ευθύνη μιας υπογραφής από τον υπουργό στον δημόσιο υπάλληλο, πρέπει ο δημόσιος υπάλληλος να μην έχει περιθώρια προσωπικής εμπλοκής στο αν θα υπογράψει ή όχι. Χρειάζονται δηλαδή ισχυρά αντικειμενικά κριτήρια για το αν θα υπογραφεί ή όχι μια αδειοδότηση ή μια επένδυση. Αν αυτά πληρούνται ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει υποχρεωτικά να την υπογράψει. Αν δεν πληρούνται δεν πρέπει να την υπογράψει.

                 Η σωστή λειτουργία λοιπόν του επιτελικού κράτους εξαρτάται και από τις σωστές οδηγίες, τους όρους, τις προυποθέσεις και τις απαιτήσεις για κάθε απόφαση που έχουν ορισθεί κεντρικά . Όπως επίσης και από τη δυνατότητα ελέγχου της εφαρμογής αυτών των οδηγιών. Μόνο έτσι το επιτελικό κράτος λειτουργεί σωστά.  Και αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, δηλαδή οι σαφείς οδηγίες για τη λειτουργία των υπουργείων δεν έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις ανάγκες της νέας δομής και η δυνατότητα ελέγχου είναι περιορισμένη.

                 Σε κάθε περίπτωση αυτό που διαπιστώνεται είναι οτι πράγματι μερικά υπουργεία λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά και άλλα όχι. Και οι αξιολογήσεις του Μητσοτάκη δεν μπορούν να τα βρούν όλα καλά.

                 Αυτό λοιπόν που λογικά πρέπει να αναμένουμε σύντομα, είναι κάποιες αλλαγές σε υφυπουργούς - τεχνοκράτες σε διευθυντές και σε γραμματείς εφόσον ήδη διαπιστώνεται οτι δεν επιτελούν το έργο που τους έχει ανατεθεί.

                 Και είναι αναγκαίο να γίνει αυτό για να προχωρήσουν οι γενναίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το κράτος και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. 

                 Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 7:59 am


                 Ελληνοτουρκική εβδομάδα με ΜΟΕ και κακά μαντάτα από τον ΟΗΕ

                 Ελληνοτουρκική εβδομάδα με ΜΟΕ και κακά μαντάτα από τον ΟΗΕ

                 Δύσκολη αναμένεται η εβδομάδα που ξεκινά για την ελληνική διπλωματία, καθώς ο ΟΗΕ αναμένεται να αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το συμβόλαιο Τουρκίας- Λιβύης, το οποίο βέβαια η Ελλάδα θεωρεί άκυρο.

                 Η ανάρτηση των συντεταγμένων αναμένεται να γίνει από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), γεγονός που ασφαλώς προβλήματίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα.

                 Πρόκειται άλλωστε για μία πράξη με την οποία ο χάρτης οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης που περιλαμβάνεται ως παράρτημα στο μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη, αποκτά χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ.

                 Πρακτικά, αυτή η ενέργεια σημαίνει πως με την ανάρτηση των χαρτών ανοίγει ο δρόμος για πραγματοποίηση ερευνών στις περιοχές που ορίζει η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.

                 Πρόκειται δηλαδή για μία άκρως ανησυχητική για τη χώρα μας εξέλιξη, η οποία μάλιστα έρχεται ενώ τη Δευτέρα ξεκινά ο τεχνικός διάλογος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Όπως είχαμε σημειώσει τις προηγούμενες ημέρες στο Reporter το timing δεν είναι ιδανικό, κάτι που είχε αποδειχθεί και από την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Παναγιωτόπουλου και Ακάρ.

                 Άλλωστε, ο Τούρκος υπουργός έθεσε ζήτημα μείωσης του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τα 10 ναυτικά μίλια στα 6, ώστε να εναρμονισθεί με το εύρος των χωρικών υδάτων. Πάντως, η Ελλάδα προσέρχεται με θετικό πνεύμα στις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με πρώτο ασφαλώε αίτημα τη μείωση των τουρκικών παραβιάσεων, ιδιαίτερα από αέρος στο Αιγαίο.

                 Η Ελλάδα προσπαθεί παράλληλα σε διπλωματικό επίπεδο να κόψει τη φόρα της Τουρκίας, έχοντας ως σύμμαχο την ΕΕ που δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ενώ η Γαλλία έχει και στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η αναγνώριση από τη μεριά του ΟΗΕ δυσκολεύει τους χειρισμούς για τη χώρα μας.

                 Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο τις εξελίξεις στη Συρία, όπου η Τουρκία έχει ανοίξει μέτωπο με τη Ρωσία, που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πού θα καταλήξει. Παράλληλα, γίνεται πολιτική ανάλυση στη χώρα προκειμένου να διαπιστωθεί το αν μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών το αργότερο το 2021. 

                 Σπύρος Πολυχρονόπουλος

                 • ΟΗΕ
                 • ΕΛΛΑΔΑ
                 • Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
                 • ΤΟΥΡΚΙΑ
                 • Λιβύη
                 • χάρτες

                  Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 7:47 am


                  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ξηροδερμία στο πρόσωπο

                  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ξηροδερμία στο πρόσωπο

                  Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε.

                  Η φυσική ομορφιά ξεκινάει με μια τέλεια ενυδατωμένη επιδερμίδα για αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε και να περιποιούμαστε το δέρμα μας με υγιεινό τρόπο. Η ξηροδερμία εμφανίζεται ξαφνικά και μας χαλάει την εικόνα του προσώπου μας.

                  Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί τόσο τους άνδρες οσο και τις γυναίκες.

                  Διαβάστε περισσότερα στο citywoman.gr

                  Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 7:39 am


                  Χτένια σοτέ

                  Χτένια σοτέ

                  Μια αέρινη συνταγή.

                  Βρείτε τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης στο citywoman.gr

                  Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 7:23 am


                  Πώς να παραμείνετε ερωτευμένοι μετά το παιδί

                  Πώς να παραμείνετε ερωτευμένοι μετά το παιδί

                  Η απόκτηση ενός παιδιού είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για ένα ζευγάρι και μια εμπειρία τόσο δυνατή που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στη σχέση του για πάντα!

                  Όταν οι δύο άνθρωποι γίνουν τρεις (και μετά τέσσερις ή και περισσότεροι) είναι πολύ συνηθισμένο ο ρομαντισμός να πέσει πολλές θέσεις στην κλίμακα με τις προτεραιότητες των νέων γονιών.

                  Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθεί η σπίθα σε ένα γάμο, ακόμα και μετά την απόκτηση παιδιών, αλλά θα χρειαστεί προσπάθεια...

                  Μάθετε περισσότερα στο mamamia.gr

                  Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 7:11 am


                  «Πόσο είμαι; Όσο νιώθω!» με τη νέα σειρά bioten HYALURONIC GOLD

                  «Πόσο είμαι; Όσο νιώθω!» με τη νέα σειρά bioten HYALURONIC GOLD

                  30 εκατομμύρια μικροκάψουλες Υαλουρονικού Οξέος & Χρυσές Πρωτεΐνες αρκούν ώστε κάθε γυναίκα να φαίνεται όσο νιώθει. «Πόσο είσαι;»

                  Η ερώτηση που ταλανίζει τόσες γυναίκες από καταβολής κόσμου, σήμερα βρήκε την απάντησή της. Την έδωσε το bioten με τη νέα σειρά περιποίησης προσώπου HYALURONIC GOLD.

                  «Πόσο είμαι λοιπόν; Όσο νιώθω!»

                  Μάθετε περισσότερα στο mamamia.gr

                  Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 6:54 am


                  Ένας εναλλακτικός τρόπος έκφρασης

                  Ένας εναλλακτικός τρόπος έκφρασης

                  Ένας αντισυμβατικός τρόπος έκφρασης, αποδεσμευμένος από κινησιολογικά πρότυπα, συνδέει την προσπάθεια με την ευχαρίστηση.

                  Έτσι περιγράφει την ιδέα του ο Ohad Naharin, ο Ισραηλινός χορευτής που εφηύρε το κινησιολογικό λεξιλόγιο, το οποίο ονόμασε γκάγκα και χρησιμοποίησε στο training της Batsheva Dance Company του Ισραήλ. Κύριο μέλημα, όπως ο ίδιος περιγράφει, είναι η συναίσθηση του σώματος και η ροή της ενέργειας.

                  Μάθετε περισσότερα στο penna.gr

                  Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 6:42 am


                  Ένα «πικάντικο» ταξίδι

                  Ένα «πικάντικο» ταξίδι

                  Σε ένα ξεχασμένο αποικιακό νησάκι στον Ειρηνικό ωκεανό, το οποίο μάλιστα κρατάει όλη την ιστορία διακίνησης μπαχαρικών στον κόσμο ταξίδεψε ο φωτογράφος Μοχάμεντ Φαντλί από το National Geographic.

                  Το νησί Ραν ήταν κάποτε ήταν ένας σημαντικός εμπορικός άξονας του 17ου αιώνα, λόγω της πολύτιμης παραγωγής μοσχοκάρυδου.

                  Το 1667 η Συνθήκη της Μπρέντα επέτρεψε στους Άγγλους να εκχωρήσουν τον έλεγχο του νησιού στους Ολλανδούς σε αντάλλαγμα για το Μανχάταν.

                  Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr

                  Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 6:15 am


                  Αναστασιάδης για Αμμόχωστο: Δε θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια

                  Αναστασιάδης για Αμμόχωστο: Δε θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια

                  Αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

                  «Όσοι αναμένουν ότι θα υποκύψω σε εκβιασμούς είτε τρίτων είτε παρακινήσεων από το εσωτερικό μέτωπο για ολιγότερο από αυτό που χρωστούμε ως Ευρώπη στους πολίτες μας, θα απογοητευτούν» τόνισε πιο συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης, ενώ υπογράμμισε πως «δε θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα».

                  Βιώσιμη και ειρηνική λύση για την επιστροφή στην Αμμόχωστο

                  Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, διαβεβαίωσε ότι «δικαιώνοντας τις προσδοκίες τόσο του προσφυγικού και ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού, η προσπάθεια για επανένωση του λαού και της μοιρασμένης πατρίδας μας παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα μου».

                  Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, αντλώντας δύναμη από τη δική σας πίστη και διεκδικητικότητα, θα συνεχίσουμε άοκνα να αγωνιζόμαστε προκειμένου να μπορέσουμε σύντομα να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη και ειρηνική λύση, ώστε να γίνει δυνατή η επιστροφή στην Αμμόχωστο και στις άλλες κατεχόμενες περιοχές του νησιού μας.

                  Μηδενική ανοχή στις ενέργειες των Τούρκων στην Αμμόχωστο

                  Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε επίσης ότι «οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου δεν γίνονται και δεν θα γίνουν αποδεκτές».

                  Μόλις πρόσφατα, είπε, είχαμε επανάληψη των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του 550 και όχι μόνο, και παρά ταύτα γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης, όπως απαράδεκτη βεβαίως είναι και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε στην ξηρά είτε στην ΑΟΖ της.

                  «Δε θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η διπλωματική οδός, το διεθνές δίκαιο, οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι εκείνες που υπαγορεύουν και χαράσσουν το τι δέον γενέσθαι ευθύς αμέσως».

                  Διαβάστε επίσης:

                  Προκλητικός ο Τούρκος αντιπρόεδρος-Ήρθε η ώρα να ανοίξει η Αμμόχωστος

                  • Νίκος Αναστασιάδης
                  • Φουάτ Οκτάι
                  • ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

                   Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 9:58 pm


                   Τσίπρας: Μιλούν αυτοί που έφτιαξαν το κράτος «λάφυρο»

                   Τσίπρας: Μιλούν αυτοί που έφτιαξαν το κράτος «λάφυρο»

                   Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

                   Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε «πανικό» στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι «έφτασαν σήμερα στο σημείο να μιλάνε για πρόκληση απέναντι στους θεσμούς και αντιδημοκρατική συμπεριφορά με βάση επισήμανση που έκανα για το ναρκοθετημένο πεδίο που συναντήσαμε σε κομβικούς αρμούς της εξουσίας, για το κομματικό κράτος που παραλάβαμε, για την αναξιοκρατία και κομματοκρατία στη δημόσια διοίκηση, για τη διαφθορά και διαπλοκή με μεγάλα συμφέροντα που συναντήσαμε σε κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς, για την ασυδοσία από το ‘90 που παραλάβαμε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τα ΜΜΕ».

                   «Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο και να μας μιλούν για αντιθεσμική συμπεριφορά», τόνισε, για να σημειώσει πως «μιλούν σήμερα με θράσος αυτοί που έφτιαξαν το κράτος λάφυρο και που τώρα που επανεξελέγησαν κάνουν ακριβώς τα ίδια και χειρότερα» και «αναπαράγουν τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση».

                   «Μιλάνε αυτοί που έχουν κάνει λάστιχο τον κανονισμό της Βουλής»

                   Επ' αυτού κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι μόλις εξελέγη, «διόρισε διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο και επειδή δεν το προβλέπει η νομοθεσία την άλλαξαν σε μια νύχτα». «Μιλάνε για αντιθεσμική συμπεριφορά», είπε, αυτοί που: «έπαυσαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη μέση της θητείας της, αυτοί που έσπευσαν να νομοθετήσουν ώστε να μη γνωρίζουμε ποιοι χρηματοδοτούν τα ΜΜΕ, αυτοί που άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα για να αποδεσμεύσουν κατασχεμένες περιουσίες υπόδικων για εγκλήματα του λευκού κολάρου, αυτοί που έβαλαν διοικητές στα νοσοκομεία υπέργηρους πολιτευτές με κριτήριο τα κομματικά ένσημα, αυτοί που παραβιάζουν συστηματικά το Σύνταγμα όπως με την ΠΝΠ για τις επιτάξεις στα νησιά. Φτιάχνουν ΠΝΠ που παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία περί επιτάξεως και το ίδιο το Σύνταγμα. Μιλάνε αυτοί που έχουν κάνει λάστιχο τον κανονισμό της Βουλής σε μια προκαταρκτική-παρωδία για να αναδείξουν το αφήγημα της δήθεν σκευωρίας για το μεγάλο σκάνδαλο Novartis, που έσπευσα να αποκλείσουν με το έτσι θέλω δυο βουλευτές της μειοψηφίας και που τώρα ετοιμάζονται να παραβιάσουν το διεθνές νομικό πλαίσιο για την προστασία μαρτύρων».

                   Ο κ. Τσίπρας είπε ότι (στην πρωτολογία του το Σάββατο) προσπάθησε να καταθέσει μια δική του συμβολή για τον απολογισμό αναφερόμενος στο δύσκολο θέμα του «πώς θα μπορέσουμε την επόμενη φορά να εφαρμόσουμε το πολιτικό μας σχέδιο στο βαθμό που λάβει τη λαϊκή εντολή, έχοντας σήμερα την εμπειρία των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε». «Πώς θα βρούμε δηλαδή τον τρόπο χωρίς ίχνος θεσμικής παρεκτροπής, να υλοποιήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο στο βαθμό που αποτελεί λαϊκή επιταγή και άρα συνταγματική επιταγή», υπογράμμισε.

                   Καμία αξιοκρατική λογική από την κυβέρνηση

                   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι μίλησε για «σαράκι» εννοώντας κάποιους αρμούς στην εξουσία που «βρέθηκαν εκεί χωρίς διαφάνεια και κανόνες και υπονόμευσαν τις πολιτικές μας επιλογές». «Ενδεχομένως», τόνισε, «να πρέπει να συνομολογήσουμε ότι η επιβολή των κανόνων, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, είναι ταυτόσημη και ταυτόχρονη με το ξήλωμα της σαπίλας και του σαρακιού, αλλά πρέπει και να συνομολογήσουμε ότι πολλές φορές δεν ήμασταν τόσο αποφασιστικοί όσο θα έπρεπε».

                   Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «πριν από τις εκλογές του '15 από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη, είχαν διοριστεί διευθυντές στη δημόσιο διοίκηση μέσα σε μια νύχτα, χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία, κανόνα, διαφάνεια. Ξήλωσε γενικό διευθυντή με 1.178 μόρια για να διορίσει κάποιον κολλητό του που ήταν τελευταίος».

                   «Ποια αξιοκρατική λογική και ποια λογική διαφάνειας μας εμπόδισε εμάς να προβούμε στην εφαρμογή των κανόνων της αξιοκρατίας και της διαφάνειας;», είπε, σημειώνοντας ότι επιμένει στο ζήτημα της αποφασιστικότητας «πάντα μέσα στο τρίπτυχο: κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία».

                   Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να γίνει διοικητής της ΤτΕ ο πρώην ΥΠΟΙΚ «παρότι ήταν αντίθετος στο πολιτικό μας σχέδιο, όφειλε να μην υπονομεύει το κυβερνητικό έργο». Πρόσθεσε ότι όμως όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε την πιο κρίσιμη συμφωνία με τους θεσμούς για καθαρή έξοδο, εκείνος έλεγε ότι η χώρα πρέπει να έχει γραμμή προληπτικής στήριξης.

                   Ο τολμηρά αυτοκριτικός απολογισμός είναι δύναμη

                   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έγινε πολύ ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος στην ΚΕ, ότι αποδείχθηκε πως «όχι μόνο δεν είχαμε λόγο να φοβηθούμε αυτή τη συζήτηση, αλλά ορθά την εντάξαμε σε ένα πλαίσιο ώστε η συζήτηση για το χθες να έχει προβολή στο σήμερα και το αύριο».

                   Σημείωσε ότι ο ειλικρινής και τολμηρά αυτοκριτικός απολογισμός είναι δύναμη και όχι αδυναμία «κι αυτό φαίνεται από το πόσο ενοχλήθηκε το παλιό πολιτικό σύστημα που μάλλον περίμενε να δει συγκρούσεις, μαχαιρώματα, διαφορετικά πολιτικά σχέδια, αλλά βλέπει ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο». Αντίθετα, είπε, τα διαφορετικά πολιτικά σχέδια «τα βλέπουν στο εσωτερικό τους με κρίσιμες ουρές και εξελίξεις». «Βλέπουν κάτι που δεν θα αποκτήσουν ποτέ αυτοί στο εσωτερικό τους, συντροφικότητα, αλληλεγγύη, πίστη σε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο παρά τις διαφορετικές απόψεις.

                   Δύο οι λόγοι που ενοχλείται η Ν.Δ.

                   Τέλος, σχολίασε ότι από τις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε η Ν.Δ. και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «φαίνεται πόσο ενοχλείται» και αυτό γίνεται για δυο λόγους: «Γιατί ορθώς φοβάται ότι αυτή η διαδικασία της ειλικρίνειας και επισήμανσης των αδυναμιών μας θα μας κάνει καλύτερους και δυνατότερους. Δεύτερον γιατί φοβάται και ορθώς ότι ο λαός βλέπει τη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., βλέπει μια δύναμη αλήθειας από τη μια και από την άλλη μια δύναμη του κουκουλώματος και της εξαπάτησης».

                   • Αλέξης Τσίπρας
                   • Κεντρική Επιτροπή Σύριζα
                   • Νέα Δημοκρατία
                   • απολογισμός

                    Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 9:36 pm


                    Βόρεια Μακεδονία: Διαλύθηκε η Βουλή - Πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο

                    Βόρεια Μακεδονία: Διαλύθηκε η Βουλή - Πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο

                    «Διαλύθηκε» τo βράδυ της Κυριακής η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες δρομολογούνται για τις 12 Απριλίου.

                    Υπέρ της «διάλυσης» του Σώματος τάχθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της χώρας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

                    Ο πρόεδρος της Βουλής της γειτονικής χώρας, Ταλάτ Τζαφέρι, αναμένεται να προκηρύξει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές για την 12η Απριλίου.

                    Την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών είχε ζητήσει τον περασμένο Οκτώβριο ο τότε πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

                    • Πρόεδρος βουλής
                    • Ζόραν Ζάεφ
                    • ΣΚΟΠΙΑ
                    • Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

                     Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 9:14 pm


                     Σε «θρίλερ» μετατράπηκε η πτήση Αθήνα-Βρυξέλλες για Σταϊκούρα, Λοβέρδο, Χαρδαλιά

                     Σε «θρίλερ» μετατράπηκε η πτήση Αθήνα-Βρυξέλλες για Σταϊκούρα, Λοβέρδο, Χαρδαλιά

                     Δραματικές στιγμές έζησαν επιβάτες σε πτήση της Aegean, όταν το αεροσκάφος τους «χτυπήθηκε» από ισχυρούς πλευρικούς ανέμους κατά την προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

                     Σύμφωνα με το protothema.gr, το αεροσκάφος τύπου Airbus A320-200 εκτελούσε την πτήση Α3622, από Αθήνα για Βρυξέλλες.

                     «Έτρεμε σαν καρυδότσουφλο»

                     Αρκετοί επιβάτες έκαναν λόγο για τη «χειρότερη πτήση της ζωής τους», καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, το αεροσκάφος «έτρεμε σαν καρυδότσουφλο» κατά τη διάρκεια της προσγείωσης. 

                     Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

                     Το αεροσκάφος απέτυχε να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στην πρώτη του προσπάθεια και τελικά προσγειώθηκε οριακά με τη δεύτερη.

                     • Χρήστος Σταϊκούρας 
                     • Νίκος Χαρδαλιάς
                     • ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

                      Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 8:53 pm


                      Έρχεται νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση – Τι προβλέπει

                      Έρχεται νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση – Τι προβλέπει

                      Λύσεις σε ζητήματα, που εκκρεμούν και προβληματίζουν εδώ και χρόνια, έρχεται να δώσει ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο βάζει τάξη στην εταιρική διακυβέρνηση και σε επιμέρους ρυθμίσεις, που αφορούν τη διοίκηση μιας εταιρείας.

                      Το νέο σχέδιο νόμου, που βρίσκεται υπό επεξεργασία, περιέχει λεπτομερή περιγραφή, αναφορικά με τον ορισμό των ανεξάρτητων και μη μελών, τον τρόπο λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου μίας εταιρείας, τις οργανωτικές μονάδες που αυτός θα πρέπει να υποστηρίζει, αλλά και πρόσθετες υποχρεώσεις διαφάνειας σε ό,τι αφορά στους μετόχους.

                      Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει συντάξει το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Για την διάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου και την Εσωτερική Οργάνωση στο Πλαίσιο της Εταιρικής Διακυβέρνησης Εταιριών που έχουν εισηγμένες μετοχές ή ομολογίες σε ρυθμιζόμενη αγορά που λειτουργεί στην Ελλάδα» και στην παρούσα φάση, το σχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία προς το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να γίνει νόμος.

                      Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η κινητοποίηση των αρχών ήταν τέτοια, μετά και την έκταση που πήρε η υπόθεση Folli Follie, που παρέδωσαν το κείμενο που ορίζει τις παραμέτρους του νέου νομοσχεδίου για την εταιρική διακυβέρνηση σε μια μικρή ομάδα  ανεξάρτητων νομικών εμπειρογνωμόνων, με σκοπό εκείνοι να προσθέσουν ό,τι θεωρούσαν απαραίτητο στην παρούσα φάση.

                      Σημειώνεται πως την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει η Συμβουλευτική Επιτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να υποβάλει τυχόν παρατηρήσεις ή προτάσεις επί του συγκεκριμένου κειμένου.

                      Σύμφωνα με τα όσα ορίζει αυστηρά το νέο νομοσχέδιο, ένα μέλος θεωρείται ανεξάρτητο όταν:

                      • Ένα μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου θεωρείται ανεξάρτητο, εφόσον δεν κατέχει κατά τη διάρκεια της θητείας του άμεσα ή έμμεσα ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου μεγαλύτερο του 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και είναι απαλλαγμένο από οικονομικές, επιχειρηματικές, οικογενειακές ή άλλου είδους σχέσεις εξάρτησης, οι οποίες δύνανται να επηρεάζουν τις αποφάσεις του και την ανεξάρτητη και αντικειμενική κρίση του.

                      Σχέση εξάρτησης με την Εταιρεία υφίσταται στις ακόλουθες ιδίως περιπτώσεις προσώπων:

                      • Πρόσωπο που λαμβάνει οποιαδήποτε σημαντική αμοιβή ή παροχή από την Εταιρεία ή από συνδεδεμένη με αυτήν εταιρία, πλην της αμοιβής για τη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο ή σε επιτροπές του καθώς και της είσπραξης πάγιων παροχών στο πλαίσιο συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανόμενων των ετεροχρονισμένων παροχών, για προηγούμενες υπηρεσίες προς την Εταιρεία, αρκεί οι παροχές αυτές να μην συναρτώνται με τη συνέχιση των υπηρεσιών αυτών.

                      Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει το άρθρο 10 του νομοσχεδίου, που αναφέρεται σε πρόσφατες υποχρεώσεις διαφάνειας και μεταξύ άλλων ορίζει πως «Κάθε Εταιρεία, σε περίπτωση δημοσιοποίησης από τρίτο πρόσωπο ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αισθητά την τιμή των χρηματοπιστωτικών μέσων ή την τιμή των συνδεδεμένων με αυτά παράγωγων μέσων, οφείλει με ανακοίνωσή της, η οποία δημοσιοποιείται με τα μέσα που ορίζονται στο αρ. 21 του ν. 3556/2007:

                      (α) να προβεί, εφόσον οι πληροφορίες αυτές είναι βάσιμες ή αληθείς, σε άμεση επιβεβαίωσή τους, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα και το στάδιο εξέλιξης στο οποίο βρίσκονται τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται οι σχετικές πληροφορίες, ή

                      (β) να προβεί, εφόσον οι πληροφορίες είναι ανυπόστατες ή ψευδείς ή ανακριβείς, σε άμεση διάψευσή τους ή στην επισήμανση της ανακρίβειας τέτοιων πληροφοριών, αντιστοίχως».

                      • Folli Follie
                      • διοίκηση εταιρείας
                      • σχέδιο νόμου

                       Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 8:31 pm


                       Τσαβούσογλου σε Λαβρόφ: Τερματίστε άμεσα τις επιθέσεις στην Ιντλίμπ

                       Τσαβούσογλου σε Λαβρόφ: Τερματίστε άμεσα τις επιθέσεις στην Ιντλίμπ

                       Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Κυριακή ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε χθεσινή τους συνάντηση, να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις στην βορειοδυτική περιοχή της Συρίας, Ιντλίμπ, και να επιτευχθεί μια εκεχειρία διαρκείας.

                       Μιλώντας στη Γερμανία μετά την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι συναντήθηκε με αμερικανούς βουλευτές στη διάσκεψη και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργαστούν ώστε να βελτιωθούν, σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις με την Τουρκία και όχι μόνο λόγω των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.

                       Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της Συρίας, αλλά έχουν συνεργαστεί για μια πολιτική επίλυση της κρίσης. Ωστόσο, μια πρόσφατη επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης των σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας.

                       Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε απειλές κατά της συριακής κυβέρνησης, προειδοποιώντας τις δυνάμεις του Άσαντ να αποσυρθούν από την Ιντλίμπ έως το τέλος Φεβρουαρίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα το κάνει με τον «δύσκολο τρόπο».

                       • ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
                       • Σεργκέι Λαβρόφ
                       • ΣΥΡΙΑ

                        Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 8:09 pm


                        Χρυσοχοΐδης: Οι πολίτες της Αττικής βλέπουν την ΕΛΑΣ κάθε 15λεπτο

                        Χρυσοχοΐδης: Οι πολίτες της Αττικής βλέπουν την ΕΛΑΣ κάθε 15λεπτο

                        Την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλήνια ημερίδα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κλείνουμε τις εκκρεμότητες του χθες. Δημιουργούμε σε στέρεες βάσεις την Ελλάδα του αύριο» στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

                        Καλωσορίζοντας τα 160 στελέχη της ΝΔ από όλη την Ελλάδα που έδωσαν το παρόν, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής κ. Στεργίου δήλωσε:

                        «Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα του κομματικού μας δυναμικού, όχι μόνο στην υποστήριξη του έργου της κυβέρνησης αλλά και στην κατάθεση προτάσεων και ιδεών για τη διαμόρφωση της ασκούμενης πολιτικής. Η σημερινή συνάντηση με τους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019, αποτελεί την αρχή ενός κύκλου ημερίδων με σκοπό να καλύψουμε όλα τα βασικά πεδία του κυβερνητικού έργου. Ξεκινήσαμε τις θεματικές ενότητες πραγματευόμενοι δύο μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα: την Προστασία του Πολίτη και τη Μεταναστευτική Πολιτική».

                        Έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα χερσαία σύνορα

                        Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι η ασφάλεια είναι ένας από τους 3 βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής και αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που έχει γίνει τους τελευταίους 7 μήνες τόσο στο σκέλος της φύλαξης των συνόρων όσο και στο σκέλος της ασφάλειας σε σπίτια και γειτονιές

                        Ακόμη, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στα Εξάρχεια, με την εκκένωση πολλών καταλήψεων και τις πεζές περιπολίες που ήδη έχουν ξεκινήσει, αλλά και στην εξάρθρωση τρομοκρατικών και εγκληματικών οργανώσεων. Όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων σημείωσε ότι η κατάσταση ιδίως στα χερσαία σύνορα έχει βελτιωθεί σημαντικά ενώ «ήδη προγραμματίζεται και τέλος Μαΐου θα έχουν εγκατασταθεί στον Έβρο 400 νέοι συνοριοφύλακες».

                        Υπάρχουν αστυνομικοί και στην πιο αραιοκατοικημένη περιοχή

                        Για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προανήγγειλε την άμεση πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων, που σε συνδυασμό με την αύξηση των δυνάμεων της Frontex θα βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

                        Σχετικά με την ασφάλεια στις πόλεις και τις γειτονιές, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ειδική αναφορά στην πρόσληψη των 1.500 νέων αστυνομικών της ομάδας Δίας «οι οποίοι ήδη είναι στο δρόμο και είναι στις γειτονιές της Αθήνας και ταυτόχρονα αποδεσμεύτηκε αριθμός αστυνομικών από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία επίσης έχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή δηλαδή, κάθε 15 λεπτά περίπου, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου ακόμα και της πιο ακραίας αραιοκατοικημένης περιοχής, βλέπουν αστυνομικούς της Δίας να περιπολούν στις γειτονιές τους».

                        Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ασύλου και Επιστροφών κ. Γεωργιάδης.

                        • ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ
                        • ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
                        • Ελληνική Αστυνομία
                        • Frontex
                        • Συνοριοφύλακες

                         Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 7:46 pm


                         Το Ιράν δε θα συνομιλήσει «υπό πίεση» με την Ουάσινγκτον

                         Το Ιράν δε θα συνομιλήσει «υπό πίεση» με την Ουάσινγκτον

                         Μήνυμα πως το Ιράν δεν θα συνομιλήσει ποτέ «υπό πίεση» με τις ΗΠΑ έστειλε ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, σημειώνοντας παράλληλα ότι η βοήθεια της Τεχεράνης είναι απαραίτητη για την καθιέρωση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

                         Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ιρανός πρόεδρος επεσήμανε πως «το Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ υπό πίεση. Δεν θα ενδώσουμε ποτέ στις πιέσεις της Αμερικής και δεν θα διαπραγματευτούμε ποτέ από θέση αδυναμίας. Η "μέγιστη πίεση" της Αμερικής προς το Ιράν είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

                         Επιπλέον, ο Ροχανί ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής στον Περσικό Κόλπο είναι αδύνατη χωρίς την βοήθεια του Ιράν».

                         • Χάσαν Ροχάνι
                         • ΗΠΑ
                         • Τεχεράνη
                         • Μέση Ανατολή

                          Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 7:23 pm


                          Η ατζέντα των συναντήσεων Μητσοτάκη για τη Δευτέρα

                          Η ατζέντα των συναντήσεων Μητσοτάκη για τη Δευτέρα

                          Με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να συναντηθεί τη Δευτέρα στις 12:30 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

                          Στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου και ακολούθως με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Zurab Pololikashvili.

                          Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής: 

                          - Συνάντηση στις 12:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

                          - Στις 16:00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

                          - Στις 17:00 θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Zurab Pololikashvili.

                          • Κυριάκος Μητσοτάκης
                          • Κωστής Χατζηδάκης
                          • υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος
                          • Μέγαρο Μαξίμου

                           Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 7:01 pm


                           ΔΝΤ: Ο κοροναϊός απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

                           ΔΝΤ: Ο κοροναϊός απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

                           Ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού, η οποία σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μπορεί να την καταστρέψει ολοσχερώς το 2020.

                           «Μπορεί να υπάρξει μια μείωση που εξακολουθούμε να ελπίζουμε να είναι της τάξης 0,1-0,2%», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο Παγκόσμιο Φόρουμ Γυναικών στο Ντουμπάι, προσθέτοντας ότι πιθανόν να ακολουθήσει μια ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη.

                           Η ίδια είπε ότι ο πλήρης αντίκτυπος από την εξάπλωση της νόσου, η οποία έχει ήδη προκαλέσει πάνω από 1.600 νεκρούς, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα περιοριστεί.

                           «Συμβουλεύω όλους να μη σπεύδουν σε πρόωρα συμπεράσματα. Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα. Λειτουργούμε με βάση σενάρια, όχι ακόμη προβλέψεις, ρωτήστε με σε 10 ημέρες», τόνισε.

                           Πολύ γρήγορη ανάκαμψη αν περιοριστεί η νόσος

                           Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, ακόμη είναι «πολύ νωρίς» για να αξιολογήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο της επιδημίας. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η επιδημία έχει ήδη πλήξει τομείς όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.

                           «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε γιατί δεν γνωρίζουμε ποιά είναι η φύση αυτού του ιού. Δεν γνωρίζουμε πόσο γρήγορα η Κίνα θα μπορέσει να τον περιορίσει. Δεν γνωρίζουμε αν θα εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Γκεοργκίεβα και συμπλήρωσε: 

                           «Αν η νόσος περιοριστεί γρήγορα, μπορεί να υπάρξει μια απότομη πτώση και μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη», ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως αντίκτυπος με σχήμα V, εξήγησε.

                           Mε άλλα λόγια, μεγάλη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, στη συνέχεια μια γρήγορη ανάκαμψη, με αποτέλεσμα ο συνολικός αντίκτυπος να συγκρατηθεί και επομένως να μετριαστεί και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία.

                           «Βρισκόμαστε σε μια φάση χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης»

                           Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα--την πρώτη και δεύτερη παγκόσμια οικονομία--μείωσε τον αντίκτυπο της νόσου στη διεθνή οικονομία. Αλλά ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί «για μια βραδεία ανάπτυξη», η οποία έχει προκληθεί από την αβεβαιότητα.

                           «Βρισκόμαστε τώρα σε μια φάση χαμηλής ανάπτυξης της παραγωγικότητας, χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, χαμηλών επιτοκίων και χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο φόρουμ του Ντουμπάι, στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ, Ιβάνκα Τραμπ, και η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

                           Διαβάστε επίσης:

                           ΔΝΤ για κοροναϊό: Ανάγκη συνεργασίας κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων

                           • Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
                           • COVID 19
                           • Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
                           • Ντουμπάι

                            Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 6:43 pm


                            Μακρόν: Σε άγρα επαφών για τη μετά-Μέρκελ εποχή

                            Μακρόν: Σε άγρα επαφών για τη μετά-Μέρκελ εποχή

                            Ο γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε τη Διάσκεψη Ασφάλειας για συναντήσεις με πολιτικούς που ίσως να παίξουν σημαντικό ρόλο μετά την αποχώρηση της Μέρκελ από την πολιτική. Υποψήφιος και ο Άρμιν Λάσετ για πρόεδρος του CDU;

                            Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, αν θα μπορούσε να εστιάσει ο φακός της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου στα λεγόμενα, στις κινήσεις και τις επαφές του γάλλου προέδρου Μακρόν θα έβγαζε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις γερμανογαλικές σχέσεις. Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχασε την ευκαιρία στο περιθώριο της Διάσκεψης να συναντήσει σειρά γερμανών πολιτικών που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εποχή μετά την πολιτική δύση του άστρου της Μέρκελ. Και δεν έχασε την ευκαιρία να απευθύνει άλλη μια προειδοποίηση ότι λόγω του διογκούμενου κύματος απόρριψης της Ευρώπης «η ευρωπαϊκή περιπέτεια πρέπει να πάρει νέα δυναμική».

                            Συνάντηση με του γερμανούς Πράσινους

                            Η DW επισημαίνει πως σε αυτήν την περιπέτεια άρρηκτα συνδεδεμένες είναι Γαλλία και Γερμανία. Ο γάλλος πρόεδρος  διατύπωσε την ένσταση ότι στην πορεία των σχέσεων των δύο χωρών, καταγράφηκε «στάση αναμονής σε απαντήσεις», τα επόμενα χρόνια όμως θα πρέπει  να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα μια «κυριαρχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Σε άλλο σημείο των όσων είπε στη διάρκεια της Διάσκεψης τάχθηκε εναντίον της μείωσης των δαπανών και της ενίσχυσης του έλεγχου των αγορών από την ΕΕ μετά την δημοσιονομική κρίση του 2008.  «Και τα δύο οδήγησαν στο να αισθάνεται κρεμασμένη η μεσαία τάξη στην Ευρώπη» είπε. Αίσθηση προκάλεσε η συνάντηση του Μακρόν με τους συμπροέδρους των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και Ανναλένα Μπέρμποκ. Ήταν και πρώτη φορά μετά από προηγούμενο ραντεβού στη γαλλική πρωτεύουσα, που όμως δεν έγινε.

                            Το Παρίσι παρουσίασε τη συνάντηση ως προσπάθεια του γάλλου προέδρου να αναζητήσει εταίρους πέρα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου. Και σε σχετική ανακοίνωση διευκρίνισε ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δοθεί η εντύπωση ότι το Παρίσι αναμειγνύεται στα εσωτερικά «του πιο στενού μας εταίρου». Σε σημερινές του δηλώσεις στο Μόναχο ο Ρόμπερτ Χάμπεκ συμφώνησε με τον γάλλο πρόεδρο ότι χρειάζονται σαφείς απαντήσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία στα επείγοντα προβλήματα της ΕΕ. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας» είπε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε ανοιχτός στην αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και σε περισσότερες γερμανικές επενδύσεις. 

                            Η ΕΕ του Άρμιν Λάσετ

                            Αλλά και με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, που του αποδίδονται προθέσεις διεκδίκησης υποψηφιότητας για την καγκελαρία, συναντήθηκε ο γάλλος πρόεδρος. Η ανταλλαγή απόψεων ήταν ανοιχτή και θετική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της ΕΕ, έγραψε στο twitter ο Ζέντερ. Απαρατήρητη δεν πέρασε και η κριτική στη γερμανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, που κι αυτός φέρεται ανάμεσα στους επίδοξους διαδόχους της Μέρκελ. Αν και θεωρείται από τους έμπιστούς της ο Λάσετ επέκρινε την κυβέρνηση συνασπισμού για ολιγωρία στο αίτημα του Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, σε έναν τομέα στον οποίο κυριαρχεί εδώ και χρόνια η καγκελάριος. «Στην κυβερνητική συμφωνία το μότο είναι περισσότερη δυναμική για την Ευρώπη, αλλά δεν παρατηρήσαμε κάτι το αξιοπρόσεκτο τα τελευταία δύο χρόνια» παρατήρησε μιλώντας σε πάνελ για την Ευρώπη.

                            Εκείνο που κατέγραψαν οι παρατηρητές ήταν ότι ούτε καν το όνομα της Μέρκελ ανέφερε. Αντίθετα έκανε πολλές αναφορές στον Χέλμουτ Κολ μιλώντας για την κοινή πορεία Γερμανίας-Γαλλίας με στόχο την ενσωμάτωση και εμβάθυνση της ΕΕ. Η παρουσία του στο Μόναχο δίνει το έναυσμα στους αναλυτές να πιστεύουν ότι ο ΄Αρμιν Λάσετ θα είναι κι αυτός παρών στη διεκδίκηση της προεδρίας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Για την ώρα δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του. 

                            • Deutsche Welle
                            • ΠΡΑΣΙΝΟΙ
                            • ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
                            • Εμανουέλ Μακρόν
                            • Μόναχο

                             Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 6:25 pm


                             Ραγκούσης για Μάτι: Η κυβέρνηση αντί να υβρίζει, ας απαντήσει

                             Ραγκούσης για Μάτι: Η κυβέρνηση αντί να υβρίζει, ας απαντήσει

                             «Αντί να υβρίζει η Ν.Δ. νομίζοντας πως έτσι μπορεί να προσπεράσει τα σοβαρότατα ερωτήματα που έχουν πλέον αναδειχθεί από τις κραυγαλέες αντινομίες της, ας φροντίσει-όπως έχει υποχρέωση-να τα απαντήσει», αναφέρει σε δήλωση του ο Γιάννης Ραγκούσης.

                             Απαντώντας στην χθεσινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «είναι γελασμένη η Ν.Δ. εάν νομίζει ότι πλέον οι πολίτες μπορούν να δεχτούν ως πολιτική και θεσμική "κανονικότητα" το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αρχικά εμφανιζόταν να καταγγέλλει τους πάντες και τα πάντα για την τραγωδία στο Μάτι, από την ώρα που ανέλαβε πρωθυπουργός προχώρησε σε δύο πολύ σοβαρές αποφάσεις».

                             Ειδικότερα, ο κ. Ραγκούσης αναφέρει:

                             «1. Αυτός ο ίδιος, τοποθέτησε ως γενικό γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ που είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση για την τραγωδία στο Μάτι, από τον π. πρωθυπουργό κ. Αλ.Τσίπρα.

                             2. Προήγαγε σε υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος, τον αρχιπύραρχο, διοικητή Αν. Αττικής της Πυροσβεστικής, επιχειρησιακό επικεφαλής κατά την τραγωδία στο Μάτι».

                             • ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
                             • Νέα Δημοκρατία
                             • Μάτι Αττικής
                             • Αλέξης Τσίπρας

                              Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 6:04 pm


                              Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

                              Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

                              Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

                              Αρχικά, o υπουργός Εξωτερικών θα μετάσχει σε άτυπο πρόγευμα εργασίας, με τη συμμετοχή του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κατά το οποίο θα εξετασθεί η ενταξιακή προοπτική της χώρας, καθώς και στη Διάσκεψη Δωρητών για την Αλβανία σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού τον παρελθόντα Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

                              Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει ακόμη σε πρόγευμα εργασίας, προπαρασκευαστικό του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, των υπουργών Εξωτερικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

                              Η ατζέντα των συνομιλιών

                              Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών θα εστιάσουν στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Σαχέλ, τη Βενεζουέλα και τα Δυτικά Βαλκάνια. Επιπλέον, το Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Ινδίας και ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης.

                              Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του από την Εσθονία, χώρα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2020-21.

                              jfygsdkfnidkn

                              • Ευρωπαϊκή Ενωση
                              • Βελγιο
                              • Νίκος Δένδιας
                              • ΥΠΕΞ

                               Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 5:46 pm


                               Ford: 1.000 αυτοκίνητα ημερησίως θα παράγει το εργοστάσιο στη Ρουμανία

                               Ford: 1.000 αυτοκίνητα ημερησίως θα παράγει το εργοστάσιο στη Ρουμανία

                               Συνολικά 1.000 αυτοκίνητα θα παράγει σε ημερήσια βάση το εργοστάσιο της εταιρείας Ford στην Κραϊόβα της Ρουμανίας.

                               Στην σχετική ανακοίνωση, τονίζεται ότι η παραγωγή στο συγκεκριμένο εργοστάσιο θα «αγγίξει» τον αριθμό - ρεκόρ παραγωγής τουλάχιστον 1.000 αυτοκινήτων ανά ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 67 δευτερόλεπτα θα παράγεται ένα αυτοκίνητο και κάθε 42 δευτερόλεπτα ένας κινητήρας EcoBoost.

                               Από τον Οκτώβριο του 2019, το εργοστάσιο στην Κραϊόβα παράγει δύο μοντέλα SUV, το Ford EcoSport και το νέο Ford Puma, τα οποία διατίθενται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου η εταιρεία είναι παρούσα, ενώ από το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα εξάγονται και στην αγορά της Αυστραλίας.

                               Η επένδυση της εταιρείας στο εργοστάσιο αυτό, στο οποίο εργάζονται 6.300 άτομα, διαμορφώνεται στο1,5 δισ. ευρώ. Το 2019, το μερίδιο της εταιρείας στη ρουμανική αγορά διαμορφώθηκε σε 8,6%, με συνολικά 16.168 εγγεγραμμένα οχήματα.

                               • Κραϊόβα
                               • SUV
                               • Ford Puma
                               • Ford EcoSport

                                Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 5:29 pm


                                Καμία παράβαση στο 78% των ελέγχων για τον αντικαπνιστικό νόμο

                                Καμία παράβαση στο 78% των ελέγχων για τον αντικαπνιστικό νόμο

                                «Σαφάρι» ελέγχων για τον αντικαπνιστικό νόμο διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 2 Φεβρουαρίου έως και 15 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο των ελέγχων, τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) δείχνουν τη θετική ανταπόκριση των πολιτών και τη συμμόρφωσή τους στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε ποσοστό 78%.

                                Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η ΕΑΔ σε συνεργασία με τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α) της ΕΛ.ΑΣ συνεχίζει τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλη την επικράτεια, με τα αποτελέσματα να παραμένουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δεδομένου ότι καταγράφονται υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης με τις σχετικές διατάξεις, γεγονός που αντανακλά την αποδοχή των μέτρων και συνάμα την ωριμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης της ελληνικής κοινωνίας.

                                Ειδικότερα, οι έλεγχοι καταγράφουν τη συνεργασία και τη στήριξη των μέτρων από τη συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικής κοινότητας που αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί για την προστασία της δημόσιας υγείας και την περιφρούρηση του υγιούς ανταγωνισμού.

                                Συνοπτικά, τα στατιστικά στοιχεία για το διάστημα 02.02.2020-15.02.2020:

                                • Από το σύνολο των 311 καταστημάτων που ελέχθησαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 78% των περιπτώσεων.
                                • Από το σύνολο των 69 παραβάσεων μόνο 13 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορευόταν το κάπνισμα.
                                • Βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ποσού 58.300 ευρώ.
                                • αντικαπνιστικός νόμος
                                • εθνική αρχή διαφάνειας
                                • ΕΑΔ
                                • παραβάσεις

                                 Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 5:11 pm                                 Φιλικοί ιστότοποι: