Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    »    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Ο αντιαμερικανισμός σταμάτησε στην… Μεγάλη Βρεττάνια

Ο αντιαμερικανισμός σταμάτησε στην… Μεγάλη Βρεττάνια

 

 

 

Ίσως να μην ήταν δυνατόν να υπάρξει πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για την πολιτική φιλοσοφία και αντίληψη του Αλέξη Τσίπρα. 

Με μαχητικότητα και επαναστικό πνεύμα είχε ενημερώσει το κοινό του ότι σκόπευε να παραστεί στην πορεία του Πολυτεχνείου, γράφοντας μάλιστα στο facebook  για την «αμερικανοκίνητη χούντα» και όλα τα άλλα σχετικά και τετριμμένα. 

 

Πλην όμως, ο κ. Τσίπρας, αφότου έκανε ένα πέρασμα και φωτογραφήθηκε με άλλους συντρόφους στο «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ, περπάτησε μέχρι την Μεγάλη Βρεττάνια και έπειτα… εγκατέλειψε. 

 

Να κουράστηκε; Δεν μπορεί να θεωρηθεί και πολύ πιθανό. 


Να φτάνει ο αντιαμερικανισμός του μέχρι την… Μεγάλη Βρετάννια, είναι ίσως ό,τι θα μπορούσε να αναμένει κανείς από εκείνον. 

 

Το αν όλα αυτά τελικά έπεισαν κανέναν για τις προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ίσως δεν σηκώνει και πολλή συζήτηση. 

 

Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα εξηγήσουν οι «σύντροφοι» τον λάιτ αντιμερικανισμό του αρχηγού τους…

 • Τσίπρας
 • Πορεία Πολυτεχνείου

  Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2019 | 12:01 am


  Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στα Εξάρχεια: Περισσότερες από δέκα συλλήψεις

  Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στα Εξάρχεια: Περισσότερες από δέκα συλλήψεις

  Τεταμένο είναι το κλίμα στην πλατεία Εξαρχείων και την ευρύτερη περιοχή μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

  Ειδικότερα, περίπου 200 άτομα του αντιεξουαστικού χώρου, μετά από την πορεία και την «στάση» μπροστά στη ΓΑΔΑ – συγκεντρώθηκαν στην περιοχή και έχουν βάλει φωτιές σε πρόχειρα οδοφράγματα.

  Iσχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί περιμετρικά της περιοχής ενώ νωρίτερα, σε δύο εφόδους της ΕΛΑΣ σε πολυκατοικίες, έγιναν 7 συλλήψεις και 2 προσαγωγές.

  Ομάδες κουκουλοφόρων πετούν πέτρες, μολότοφ και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ.

  Οι αστυνομικές δυνάμεις πριν από λίγο έκαναν χρήση χημικών στην προσπάθεια να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους. Επίσης, προχώρησαν σε περισσότερες από 10 συλλήψεις ατόμων.

  Σημειώνεται ακόμη ότι πετάει συνεχώς πάνω από την περιοχή ελικόπτερο της ελληνικής αστυνομίας.

  Πληροφορίες για τραυματία

  Από την ένταση που δημιουργήθηκε στην πλατεία Εξαρχείων, φαίνεται πως τραυματίστηκε μία κοπέλα, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες.

  Η 20χρονη γυναίκα δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες μέσα στο ασθενοφόρο για τα τραύματά της στο κεφάλι.

  • Πολυτεχνείο
  • Εξάρχεια
  • ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

   Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 9:57 pm


   Στον πυρήνα της πολιτικής η καινοτομία

   Στον πυρήνα της πολιτικής η καινοτομία

   Στην πολιτική της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, στάθηκε, μεταξύ άλλων, ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

   Ειδικότερα, ο κ. Πατέλης μίλησε στο δείπνο που παρέθεσε σήμερα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο του αυριανού πρώτου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης - Μία ελληνογερμανική συνεργασία». To Φόρουμ διοργανώνουν από κοινού το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

   Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αλ. Πατέλης, αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι αρχικά να απλοποιήσει τις διαδικασίες του δημοσίου και εν συνεχεία να τις ψηφιοποιήσει. ”Σε αυτή τη φάση αξιολογούνται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να καταργηθεί ό,τι χαρακτηρίζεται περιττό ώστε να δημιουργηθεί μία ενοποιημένη διαδικτυακή πύλη, το gov.gr, η οποία θα λειτουργεί όπως οι υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop) για κάθε επαφή που θα έχουν οι πολίτες με το δημόσιο. Το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται στα πρότυπα της Ψηφιακής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου”, πρόσθεσε ο κ. Πατέλης.

   Σε ό,τι αφορά την παιδεία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια από τον κρατικό συγκεντρωτισμό. “Θέλουμε να αυξήσουμε την αυτονομία και τη διοικητική αυτοτέλεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μια άλλη προτεραιότητα αποτελεί η μετατροπή της Ελλάδας σε εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Γι’ αυτό και επιτρέπουμε τη θέσπιση ανώτατων σπουδών σε ξένες γλώσσες, έναντι φυσικά ενός τιμήματος. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε φοιτητές από όλον τον κόσμο. Αν το έκανε η Κύπρος, γιατί να μην το κάνουμε και εμείς;” διερωτήθηκε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

   Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, υπογράμμισε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου λειτούργησε τιμωρητικά προς τη μεσαία τάξη και οδήγησε στην κατάρρευση των δηλωθέντων εισοδημάτων. “Σύντομα θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού των αυτοαπασχολούμενων. Σε αυτές θα αποσυνδέονται οι εισφορές από το εισόδημα, αλλά και από την ηλικία, ενώ θα δημιουργηθούν διακριτές κλάσεις όπου θα μπορεί ο κάθε αυτοαπασχολούμενος να επιλέξει εκείνη που επιθυμεί, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που θέλει να πάρει. Θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τους νέο-εισερχόμενους στην αγορά εργασίας” πρόσθεσε ο κ. Πατέλης.

   Σχετικά με τους μισθωτούς σημείωσε ότι η κυβέρνηση μελετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, και θα επανέλθει με την πρότασή της για αύξηση της ανταποδοτικότητας, ειδικά για τα υψηλότερα εισοδήματα, καθώς και για αυτούς που εργάζονται περισσότερα χρόνια.

   Ο κ. Πατέλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα δημοσιονομικά, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, ωστόσο, όπως είπε, θεωρεί ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει χώρος για μείωση φορολογίας, αλλά και υιοθέτηση βέλτιστων πολιτικών. Αφού αναφέρθηκε στο σχεδιασμό περί ελάφρυνσης της φορολογίας, στάθηκε ειδικότερα στη χρήση των δικαιωμάτων προαίρεσης, των λεγόμενων stock options, τονίζοντας ότι “θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησής τους με αυτοτελή φορολόγηση 15%. Στο μέλλον θα προβούμε και σε άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπορέσουν τα stock options να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και στην Ελλάδα όπως σε άλλες χώρες, ευθυγραμμίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα κίνητρα εργαζομένων και εργοδοτών. Στόχος μας είναι, ακόμη, να προσελκύσουμε startups και εταιρείες τεχνολογίας που κάνουν ευρύτερη χρήση τέτοιων κινήτρων” σημείωσε.

   Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι “η κυβέρνηση δημιουργεί επίσης ένα πλαίσιο προσέλκυσης ευκατάστατων πολιτών από το εξωτερικό, των λεγόμενων non-dom. Με ένα σταθερό φόρο ύψους 100.000 ευρώ και χωρίς φόρο κληρονομιάς για το παγκόσμιο εισόδημα και περιουσία, δίνουμε κίνητρο να μεταφέρει κάποιος τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα” πρόσθεσε.

   Σε ότι αφορά, τέλος, την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη θεσμοθέτηση ενός νέου, ολοκληρωμένου πλαισίου που θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα απλοποιεί τις διαδικασίες και, επιπλέον, μελετά όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, πάντα σε στενή συνεργασία με όλες τις αρμόδιες ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές, τις τράπεζες, την αγορά και τους επενδυτές.

   Ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού ανέλυσε επίσης την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας, όπου, όπως είπε, ο στόχος είναι διπλός: να μεταβεί η χώρα στη μεταλιγνιτική εποχή με τη δραστική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να ανοίξει η αγορά στον ανταγωνισμό.

   Τέλος, ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές του στις τράπεζες, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και στο σχέδιο Ηρακλής που ήδη δρομολογείται, ενώ επέμεινε στην ανεξαρτησία των θεσμών, ειδικότερα για τον τραπεζικό τομέα, αφού όπως σημείωσε με έμφαση: “H κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Μπορεί αυτό που σας λέω να ακούγεται ως κάτι αυτονόητο αλλά σε μία περίοδο που σχεδόν παντού στον κόσμο ο λαϊκισμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία, δεν είναι“.

   Η καινοτομία στηρίζει την απασχόληση

   Ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, Thomas Rachel, τοποθετούμενος στο δείπνο δήλωσε πεπεισμένος ότι μέσα από το αυριανό Φόρουμ Καινοτομίας, που διοργανώνουν από κοινού το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θα δοθεί το έναυσμα για ακόμη πιο εντατική συνεργασία μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας στον τομέα της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας.

   Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “η ενίσχυση των ελληνογερμανικών καινοτόμων δράσεων στον τομέα της έρευνας, πέραν των άλλων, θα επιδράσει θετικά και στον τομέα της απασχόλησης στην Ελλάδα”.

   Στον πυρήνα της πολιτικής η Καινοτομία

   Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, κατά την έναρξη της εκδήλωσης τόνισε ότι, το Φόρουμ βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής την οποία στηρίζει το Επιμελητήριο μέσα από σειρά δράσεων για την επαγγελματική εκπαίδευση, όπως και για την Έρευνα και την Καινοτομία.

   “Αποτελεί μια πολιτική που καλείται να συνεισφέρει στη μεγάλη πρόκληση της Ανάπτυξης, με τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την Ελλάδα που βασίζεται στην Καινοτομία και την Κοινωνία της Γνώσης” ανέφερε για να προσθέσει ότι είναι στο “χέρι” τόσο της πολιτείας όσο και της αγοράς “τα νέα τεχνολογικά δεδομένα να μην συντηρήσουν το κοινωνικό χάσμα ή να προκαλέσουν νέα -πιθανώς μεγαλύτερα- προβλήματα, αλλά να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Ο χρόνος κυλά και θα είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, αν η χώρα δεν επενδύσει με ένταση και συγκεκριμένες στοχεύσεις στα οικοσυστήματα των startups  και σε τεχνολογίες αιχμής” συμπλήρωσε.

   Ο κ. Κελέμης αναφερόμενος στα κεφάλαια που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα της καινοτομίας επεσήμανε πως το 2017 έφθασαν τα 2,03 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,13% του ΑΕΠ και κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα αν το συγκρίνουμε με το 2004, έτος με σαφώς μεγαλύτερο ΑΕΠ, ενώ με βάση το δείκτη Έντασης "Έρευνας & Ανάπτυξης" της Ε.Ε. η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με σχετικά υψηλή επίδοση, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση και λαμβάνοντας υπ’ όψη την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

   Ωστόσο, όπως είπε, παρά τη σημαντική αυτή αύξηση, πρόκειται για επίδοση η οποία υστερεί του ευρωπαϊκού μέσου όρου. ”Γι’ αυτό εξάλλου κι η Ελλάδα το 2017 κατατάχθηκε στη 18η θέση μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας, οι οποίες σύμφωνα με τη Eurostat, το ίδιο έτος και στο σύνολο της ΕΕ ανήλθαν σε 320 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 2,07% του κοινοτικού ΑΕΠ, έναντι 1,78% 10 χρόνια πριν (2007)” συμπλήρωσε ο κ. Κελέμης.

   Τέλος, αναφερόμενος στις επιδόσεις της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι διαμορφώνονται  σε σχετικά χαμηλά και παρόμοια επίπεδα με την Κίνα, της οποίας οι αντίστοιχες δαπάνες κινήθηκαν στο 2,06%, αλλά πολύ χαμηλότερα της Νότια Κορέας της οποίας ο αντίστοιχος δείκτης το 2017 ήταν 4,22%, της Ιαπωνίας με 3,28% και των ΗΠΑ με 2,76%. 

   • Αλέξης Πατέλης
   • Φόρουμ Καινοτομίας
   • Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

    Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 9:35 pm


    Πολυτεχνείο: Ένταση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

    Πολυτεχνείο: Ένταση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

    Αναταραχές σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, μετά την ολοκλήρωση των πορειών για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Ειδικότερα, στη συμπρωτεύουσα, άτομα που είχαν μείνει πίσω όταν πέρασε η πορεία των φοιτητικών συλλόγων από την Καμάρα και εκτιμάται ότι ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, κινήθηκαν προς την περιοχή της Ροτόντας και πέταξαν βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί πυρκαγιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην οδό Αρριανού, η οποία σβήστηκε άμεσα από οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

    Αυτή τη στιγμή στην περιοχή επικρατεί ηρεμία.

    Τι συνέβη στην Πάτρα

    Επεισόδια σημειώθηκαν περίπου στις 8:00 απόψε στο κέντρο της Πάτρας, κατά την διάρκεια της μίας εκ των δύο πορειών που οργανώθηκαν για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Ειδικότερα, ομάδα ατόμων που συμμετείχε στην πορεία, η οποία ξεκίνησε από το κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου, φθάνοντας στην διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Ερμού, κοντά στην αστυνομική διεύθυνση, πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που τους ακολουθούσαν.

    Τα ίδια άτομα, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κράνη και κουκούλες, πέταξαν επίσης πέτρες εναντίον των αστυνομικών, ενώ άναψαν και καπνογόνα. Από την πλευρά τους, οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών, ενώ στην συνέχεια καταδίωξαν τους κουκουλοφόρους μέχρι το κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου.

    Στο κέντρο της Πάτρας παραμένουν σε ετοιμότητα διμοιρίες των ΜΑΤ και μοτοσικλετιστές της ομάδας «ΔΙΑΣ».

    • Θεσσαλονίκη
    • Πάτρα
    • Πολυτεχνείο
    • ΠΟΡΕΙΕΣ

     Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 9:13 pm


     ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης κάνει long weekend και μιλάνε για τουρισμό

     ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης κάνει long weekend και μιλάνε για τουρισμό

     Αιχμηρή ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο. 

     Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς χαρακτήρισε νωρίτερα τουρίστα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

     «Το να τολμά να μιλά για τουρισμό η ΝΔ, όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε ανήμερα του Πολυτεχνείου να κάνει long weekend στο Λονδίνο, είναι το λιγότερο αστείο» αναφέρουν πηγές του κόμματος. 

     «Όσο αστείο άλλωστε ήταν και το να βγάλει tweet για το Πολυτεχνείο, μεταξύ μιας παρτίδας τένις και ενός γεύματος με σούσι στις όχθες του Τάμεση. Ενημερώνοντάς μας μάλιστα, ότι το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη είναι το δόγμα της ασφαλείας. Φαίνεται θα άφησε στο πόδι του τον επικεφαλής της νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου, κ. Βορίδη, και υπεύθυνους για την επικοινωνία απογόνους της προπαγάνδας του Παττακού» συμπληρώνουν.

     • ΣΥΡΙΖΑ
     • ΝΔ
     • Πολυτεχνείο
     • πορεία

      Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 8:50 pm


      Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την παρέμβαση Ρουβίκωνα στο σπίτι Γεωργιάδη

      Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την παρέμβαση Ρουβίκωνα στο σπίτι Γεωργιάδη

      Την επίθεση στην οικία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, καταδίκασαν με δηλώσεις τους υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές των κομμάτων.

      Υπενθυμίζεται ότι περίπου 10 μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν φέιγ βολάν έξω από το σπίτι του κ. Γεωργιάδη, στα Μελίσσια.

      Ο υπουργός τοποθετήθηκε επί του περιστατικού, τονίζοντας ότι: «Δεν τους φοβόμαστε».

      Οι δηλώσεις εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου:

      Ο Ν. Δένδιας ανέφερε: «Το γεγονός ότι σήμερα έγινε στόχος το σπίτι του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη είναι ενδεικτικό μιας απολύτως απαράδεκτης και αντιδημοκρατικής νοοτροπίας, την οποία οφείλουν οι πάντες να καταδικάσουν».

      Η Ν. Κεραμέως υπογράμμισε πως «η επίθεση εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη είναι απολύτως καταδικαστέα, και αναμένει κανείς σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να την καταδικάσει. Είναι ακόμη πιο θλιβερή που λαμβάνει χώρα την ημέρα που, πέρα και πάνω από κόμματα, γιορτάζουμε τη Δημοκρατία. Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατοί».

      Ο Β. Κικίλιας έκανε λόγο για «άνανδρη και αντιδημοκρατική επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Άδωνι Γεωργιάδη σε μια μέρα σημαντική για τη Δημοκρατία μας. Όλοι οφείλουν να την καταδικάσουν απερίφραστα».

      Ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «η σημερινή μέρα θα έπρεπε να είναι γιορτή δημοκρατίας και ενότητας, όχι ακροτήτων κι επιθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, επιθέσεις όπως αυτή στο σπίτι του Άδωνι Γεωργιάδη δεν θα ανακόψουν το έργο της κυβέρνησης».

      Ο Γ. Κουμουτσάκος ανάφερε: «Καταδικάζω την αθλιότητα της επίθεσης στο σπίτι του Άδωνι Γεωργιάδη. Κάθε πράξη βίας, κάθε απόπειρα εκφοβισμού, μας βρίσκουν όλους σταθερά απέναντι και γι’ αυτό θα πέφτουν πάντα στο κενό».

      Ο Τ. Γαϊτάνης έγραψε: «Απαράδεκτη και εντελώς καταδικαστέα η επίθεση του “Ρουβίκωνα” στο σπίτι του Άδωνι Γεωργιάδη. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν τρομοκρατούν και δεν φιμώνουν κανέναν στη ΝΔ».

      Ο Ανδ. Λοβέρδος τόνισε: «Η επίθεση του "Ρουβίκωνα" στο σπίτι του Αδώνιδος Γεωργιάδη είναι αποκρουστική και καταδικαστέα. Κανείς δεν πτοείται, κανείς δεν τρομοκρατείται! Είμαστε δίπλα σου Άδωνι Γεωργιάδη».

      Τέλος, ο Κυρ. Βελόπουλος ανέφερε: «Όσο και να διαφωνεί η Ελληνική Λύση με τον Άδωνι Γεωργιάδη, η οικία των ανθρώπων είναι το πραγματικό άσυλο! Όταν υπάρχουν και 5χρονα τότε γίνεται πραγματικά επικίνδυνο και τρομακτικό το "πράμα!"».


      • Άδωνις Γεωργιάδης
      • ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ

       Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 8:32 pm


       Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο-Ανοιχτοί οι σταθμοί του μετρό

       Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο-Ανοιχτοί οι σταθμοί του μετρό

       Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 

       H πορεία, η συμμετοχή, στην οποία ήταν μαζική, έφτασε στο τέλος της, καθώς τα τελευταία μπλοκ έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα αρχίζουν να ανοίγουν.

       Ανοιχτοί είναι πλέον και οι σταθμοί του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» μετά από εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

       Στην πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. 

       Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και με κεντρικό σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία» κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

       • Πολυτεχνείο
       • πορεία

        Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 8:14 pm


        ΝΔ: Τουρίστας και στις διαδηλώσεις ο Τσίπρας

        ΝΔ: Τουρίστας και στις διαδηλώσεις ο Τσίπρας

        Δηκτικό ήταν το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

        Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε το παρών στην πορεία, για να δώσει ένα «μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης», όπως έγραψε σε ανάρτησή του στα social media.

        Πιο συγκεκριμένα, η Πειραιώς σχολιάζει: «Η πορεία είχε προορισμό την αμερικανική πρεσβεία. Ο Αλέξης Τσίπρας σταμάτησε κάπου στη Μεγάλη Βρετανία. Ίσως πήγε για απογευματινό τσάι. Πήγε, είδε, έφυγε. Τουρίστας και στις διαδηλώσεις. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ σε μια εικόνα».

        • ΝΔ
        • Αλέξης Τσίπρας
        • Πολυτεχνείο
        • ΣΥΡΙΖΑ

         Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 7:59 pm


         Σεισμική δόνηση στην Ύδρα

         Σεισμική δόνηση στην Ύδρα

         Σεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ύδρα. 

         Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και σε περιοχές της Αθήνας. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός καταγράφηκε 51 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ύδρας και το εστιακό βάθος ήταν 27,4 χιλιόμετρα. 

          

         • υδρα
         • σεισμός

          Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 7:46 pm


          Εξάρχεια: Drone της Αστυνομίας εντόπισε ύποπτα αντικείμενα (βίντεο)

          Εξάρχεια: Drone της Αστυνομίας εντόπισε ύποπτα αντικείμενα (βίντεο)

          Με τη χρήση drone, εντοπίστηκαν τα ύποπτα αντικείμενα, που κατασχέθηκαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια.

          Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, φαίνονται οι εικόνες που κατέγραψε το ειδικό drone της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο έδινε πλήρη εικόνα για το τι υπήρχε σε αυτό τον χώρο.

          Υπενθυμίζουμε ότι συνολικά έγιναν επτά συλλήψεις και δύο προσαγωγές στις πολυκατοικίες στην οδό Σπύρου Τρικούπη 3-5 και Στουρνάρη 4 στα Εξάρχεια.

          Το βίντεο:

          {https://youtu.be/JmQ9MlxDTNM?t=1}

           

          • Εξάρχεια
          • αστυνομία
          • ύποπτα αντικείμενα
          • DRONE

           Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 7:30 pm


           Πλημμύρισε ξανά η Βενετία

           Πλημμύρισε ξανά η Βενετία

           Σε κλείσιμο της πλατείας του Αγίου Μάρκου προχώρησαν την Κυριακή οι αρχές στη Βενετία, καθώς η πόλη πλημμύρισε για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

           Την ίδια ώρα βροχοπτώσεις σαρώνουν την υπόλοιπη Ιταλία και εκδόθηκαν προειδοποιήσεις στη Φλωρεντία και την Πίζα.

           Την Κυριακή η στάθμη του νερού στη Βενετία ανέβηκε στα 150 εκατοστά, χαμηλότερα μεν από τα 187 εκατοστά της προηγούμενης Τρίτης, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 50 ετών, επικίνδυνο δε.

           «Μέγιστη προσοχή για την σημερινή παλίρροια» έγραψε στο twitter ο δήμαρχος της πόλης Λουίτζι Μπρουνιάρο, εκτιμώντας ότι μέχρι στιγμής οι ζημιές από το εισερχόμενο αλμυρό νερό έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

           «Η πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι κλειστή. Πρώτα η ασφάλεια» πρόσθεσε, καθώς το θαλασσινό νερό άρχιζε να κατακλύζει την ήδη «πνιγμένη» ιστορική πόλη, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

           • Βενετία
           • πλημμύρες

            Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 7:12 pm


            Χονγκ Κονγκ: Απειλεί με χρήση πραγματικών πυρών η αστυνομία

            Χονγκ Κονγκ: Απειλεί με χρήση πραγματικών πυρών η αστυνομία

            Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Χονγκ Κονγκ. Η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου και οι πράξεις βίας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

            Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ απείλησε με χρήση πραγματικών σφαιρών, εάν οι διαδηλωτές, τους οποίους αποκάλεσε «ταραξίες», χρησιμοποιήσουν φονικά όπλα και προβούν σε πράξεις βίας, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τους διαδηλωτές που πετούσαν βόμβες μολότοφ έξω από το Πολυτεχνείο.

            Είναι η πρώτη τέτοιου είδους προειδοποίηση που απευθύνεται από τις δυνάμεις ασφαλείας από την έναρξη της κρίσης πριν από περίπου έξι μήνες. «Εάν (οι διαδηλωτές) συνεχίσουν τόσο επικίνδυνες ενέργειες, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από την χρήση περιορισμένης βίας, περιλαμβανομένων πραγματικών πυρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούις Λάου σε βίντεο που αναρτήθηκε ζωντανά στο Facebook.

            Παράλληλα, η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους «ταραξίες» να σταματήσουν να χρησιμοποιούν φονικά όπλα εναντίον τους, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι δυνάμεις ασφαλείας θα απαντήσουν με βία και ότι μπορεί να γίνει χρήση πραγματικών σφαιρών.

            Ένας αστυνομικός τραυματίσθηκε σήμερα από βέλος που έριξε ένας διαδηλωτής σε πανεπιστημιούπολη του Χονγκ Κονγκ που έχει γίνει η βάση οπισθοφυλακής του κινήματος διαμαρτυρίας.

            • Χονγκ Κονγκ
            • ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
            • αστυνομία

             Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 6:54 pm


             Σταϊκούρας: Οι θετικές προοπτικές της οικονομίας μείωσαν το κόστος δανεισμού

             Σταϊκούρας: Οι θετικές προοπτικές της οικονομίας μείωσαν το κόστος δανεισμού

             Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020, ενώ μίλησε για τη φορολοταρία, τα «κόκκινα» δάνεια και το κοινωνικό μέρισμα.

             Μιλώντας στη Βραδυνή της Κυριακής, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «η αρχική μας δέσμευση ήταν για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας και κλιμακωτά, ξεκινώντας με 10%. Προχωρήσαμε, όμως, από φέτος, σε υψηλότερη, από την αναμενόμενη, μείωση, και μας μένει σε εκκρεμότητα ένα ακόμη 10%. Αυτό πράγματι δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, γιατί επεξεργαζόμαστε και θα ολοκληρώσουμε, πριν το καλοκαίρι του 2020, την αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Στόχος μας να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη».

             «Εκτιμούμε ότι με την αναμόρφωση αυτή, θα έχουμε το περιθώριο να προχωρήσουμε σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, από το 2020», πρόσθεσε.

             Φορολοταρία

             Ερωτηθείς για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολοταρία, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «όπως έχει αποδειχτεί, η φορολοταρία δεν αποτελεί, πλέον, θελκτικό κίνητρο για τους πολίτες. Γι’ αυτό πρέπει να επινοήσουμε νέα κίνητρα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συνεργαζόμαστε με το ΙΟΒΕ, για να βρούμε τη βέλτιστη δέσμη κινήτρων. Όταν είμαστε έτοιμοι, θα τα ανακοινώσουμε».

             Θετικές προοπτικές και «κόκκινα» δάνεια

             Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την αλλαγή κυβέρνησης έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου σταδιακά να αποκαθίσταται, καταθέσεις να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και η πιστοληπτική ικανότητα εταιριών και νοικοκυριών να βελτιώνεται.

             «Αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν θετικά τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία καλούνται να επανεκκινήσουν, σε υγιείς όμως βάσεις, την πραγματική Οικονομία, αποτελώντας μοχλό ανάπτυξής της» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι:

             «Αναμφισβήτητα, όμως, το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δυσχεραίνει την αναγκαία πιστωτική επέκταση. Η κυβέρνηση κατανόησε, από την πρώτη στιγμή, ότι η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι υψίστης σημασίας για την ελληνική οικονομία. Για το λόγο αυτό, μετά και την έγκριση του πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού, προχωρά, άμεσα, στην υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα, η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη βελτιώσει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών».

             Κοινωνικό μέρισμα

             Τέλος, όσον αφορά την καταβολή κοινωνικού μερίσματος στα τέλη του έτους, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «οτιδήποτε λέγεται μέχρι σήμερα, είναι χρήσιμο ως σκέψη, αλλά, επί της ουσίας, είναι πρόωρο», καθώς «στα τέλη Νοεμβρίου θα έχουμε ουσιαστικά τα απολογιστικά δεδομένα του έτους. Θα διαπιστώσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν και θα αποφασίσουμε για την κατανομή και αξιοποίησή τους».

             • Χρήστος Σταίκούρας
             • ΕΝΦΙΑ
             • φορολοταρία
             • ελληνική οικονομία

              Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 6:34 pm


              Νεκρές εντοπίστηκαν μητέρα και κόρη στην Κατερίνη

              Νεκρές εντοπίστηκαν μητέρα και κόρη στην Κατερίνη

              Τραγικός ήταν ο επίλογος της υπόθεσης της εξαφάνισης της 17χρονης Μαρίας- Ιωάννας και της μητέρας της, που αγνοούνταν από τις 8 Νοεμβρίου. Βρέθηκαν νεκρές μέσα σε Ι.Χ. το οποίο είχε πέσει σε χαράδρα βάθους 120 μέτρων. 

              Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν η κοπέλα και η μητέρα της εντοπίστηκε σε χαράδρα βάθους 120 μέτρων, στο 27ο χλμ Κατερίνης - Ελασσόνας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο εντοπισμός του οχήματος έγινε από drone της Αστυνομίας. 

              Στην επιχείρηση ανάσυρσης των δύο γυναικών συμμετείχαν 20 πυροσβέστες με οχτώ οχήματα από την πυροσβεστική υπηρεσία Κατερίνης και Λιτοχώρου και τη 2η ΕΜΑΚ καθώς και η ΕΛ.Α.Σ. 

              • Κατερίνη
              • υπόθεση εξαφάνισης

               Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 6:15 pm


               Συρία: Συνελήφθη Κούρδος μαχητής ως ύποπτος για βομβιστική επίθεση

               Συρία: Συνελήφθη Κούρδος μαχητής ως ύποπτος για βομβιστική επίθεση

               Στη σύλληψη ενός μαχητή των Συριακών Κουρδικών Δυνάμεων (YPG) προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, ως ύποπτο για την χθεσινή βομβιστική επίθεση που έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Αλ Μπαμπ, στα βόρεια της Συρίας.

               Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 30, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ.

               Το ίδιο υπουργείο ανακοίνωσε χθες, ότι η βομβιστική επίθεση έγινε από μαχητές των δυνάμεων YPG, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την Αλ Μπαμπ στην επιθετική ενέργεια που έκαναν το 2016.

               • ΣΥΡΙΑ
               • ΤΟΥΡΚΙΑ
               • YPG
               • Κούρδοι

                Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 5:57 pm


                Συλλήψεις μετά από επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια

                Συλλήψεις μετά από επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια

                Επτά συλλήψεις και δύο προσαγωγές έγιναν συνολικά από την αστυνομία στις πολυκατοικίες στις οδούς Σπύρου Τρικούπη 3-5 και Στουρνάρη 4 στα Εξάρχεια.

                 
                 

                Οι έξι συλλήψεις έγιναν στο δώμα της πρώτης πολυκατοικίας και η έβδομη έξω από το ίδιο κτίριο ενώ οι δύο προσαγωγές έγιναν από την πολυκατοικία στην οδό Στουρνάρη.

                Από την πολυκατοικία στην οδό Σπύρου Τρικούπη 3-5 βρέθηκαν και κατασχέθηκαν βόμβες μολότωφ, γάντια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ δεν έγινε γνωστό μέχρι στιγμής αν και τι έχει βρεθεί στην πολυκατοικία στην οδό Στουρνάρη 4 .

                                 • Εξάρχεια
                • ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ
                • αστυνομία
                • επιχείρηση

                 Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 5:39 pm


                 Ρουβίκωνας: Πέταξαν μπογιές στο δημαρχείο του Βύρωνα

                 Ρουβίκωνας: Πέταξαν μπογιές στο δημαρχείο του Βύρωνα

                 Επίθεση με μπογιές στο δημαρχείο του Βύρωνα πραγματοποίησε ο «Ρουβίκωνας».

                 Μέλη της αναρχικής ομάδας πέταξαν μπογιές στο εξωτερικό του κτιρίου, λίγες ώρες μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν, έξω από το σπίτι του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, όπου πέταξαν φέιγ βολάν.

                 Σε κείμενο που αναρτήθηκε σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» υποστηρίζουν ότι εξαπέλυσαν την επίθεση καταγγέλλοντας απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για τους δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά στη σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

                 • ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ
                 • δημαρχείο Βύρωνα

                  Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 5:22 pm


                  Airbus: Η «καθήλωση» των Boeing 737 Max δεν ωφελεί κανέναν

                  Airbus: Η «καθήλωση» των Boeing 737 Max δεν ωφελεί κανέναν

                  Η ανταγωνίστρια εταιρεία της Boeing, η Airbus διαμηνύει πως η «καθήλωση» στο έδαφος τόσο καιρό των αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max, δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς.

                  Μιλώντας στο CNBC, ο Christian Scherer, κορυφαίο στέλεχος της Airbus απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι η Airbus έχει αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την «καθήλωση» των αεροσκαφών του ανταγωνιστή της.

                  «Αισθάνομαι την ανάγκη να εξηγήσω γιατί μια τέτοια πεποίθηση δεν ευσταθεί. Κανείς δεν έχει να κερδίσει τίποτα σε αυτή τη βιομηχανία. Και σίγουρα, ούτε η Airbus», τονίζει, για να επισημάνει πως το θέμα που έχει ανακύψει με τα Boeing είναι μια «τραγωδία». «Είναι ένα θέμα που η Boeing καλείται να επιλύσει, αλλά κανένας ανταγωνιστής δεν θα ωφεληθεί από τα προβλήματα που ανακύπτουν σε κάθε τύπου αεροσκάφος», προσθέτει.

                  Ο στόχος των Boeing 737 Max – περίπου 400 αεροπλάνα στο σύνολο – δεν πετάει από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, μετά από δύο αεροπορικά δυστυχήματα που κόστισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους. Η απόφαση για καθήλωση των Boeing 737 Max έχει αναγκάσει πολλές αεροπορικές εταιρείες του κόσμου να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεις, ωθώντας στα ύψη τα κόστη και επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην κερδοφορία των αεροπορικών εταιρειών.

                  • Boeing
                  • Airbus
                  • Boeing 737 MAX

                   Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 5:06 pm


                   Στην πορεία για το Πολυτεχνείο ο Τσίπρας

                   Στην πορεία για το Πολυτεχνείο ο Τσίπρας

                   Ξεκίνησε η μεγάλη πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στο «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής είναι ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

                   Το παρών, δίνουν πολλά στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Βίτσας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

                   Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο facebook, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προαναγγείλει την παρουσία του στην πορεία. «Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης αλλά και σε όσους έχουν προεξοφλήσει ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας» είχε γράψει χαρακτηριστικά.                   • Αλέξης Τσίπρας
                   • ΣΥΡΙΖΑ
                   • πορεία
                   • Πολυτεχνείο

                    Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 4:49 pm


                    Γεωργιάδης για Ρουβίκωνα: Δεν τους φοβόμαστε

                    Γεωργιάδης για Ρουβίκωνα: Δεν τους φοβόμαστε

                    Με ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε για την παρέμβαση των μελών του Ρουβίκωνα έξω από το σπίτι του.

                    Σημειώνεται ότι περίπου 10 μέλη της οργάνωσης πέταξαν φέιγ βολάν έξω από το σπίτι του κ. Γεωργιάδη, στα Μελίσσια.

                    Η ανάρτηση του υπουργού:

                    «Κυριακή πρωί επέλεξαν να επιτεθούν στο σπίτι μου, φωνάζοντας και πετώντας τρικάκια. Η οικία αποτελούσε και αποτελεί άσυλο σε όλους τους πολιτισμούς, σπεύδω όμως να προλάβω δηλώσεις τύπου: "δεν πυροβόλησαν κιόλας..", ότι μέσα εκεί μένει και ο 5χρονος γιος μου. Δεν τους φοβόμαστε!».

                    {https://twitter.com/AdonisGeorgiadi/status/1196058931237474304}

                    • Άδωνις Γεωργιάδης
                    • ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ

                     Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 4:33 pm


                     Πλήρως λειτουργικοί πριν από την άνοιξη οι τουρκικοί S-400

                     Πλήρως λειτουργικοί πριν από την άνοιξη οι τουρκικοί S-400

                     Πριν από την άνοιξη του 2020 αναμένεται να είναι επιχειρησιακές και «ετοιμοπόλεμες» οι συστοιχίες πυραύλων S-400 που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία από την Ρωσία, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο.

                     «[Η Ρωσία] συνεχίζει την παράδοση των πυραυλικών συστοιχιών των S-400. Θα ολοκληρώσουμε την εκπαίδευση των Τούρκων ειδικών στο τέλος του 2019. Την άνοιξη, οι συστοιχίες των πυραύλων θα είναι ετοιμοπόλεμες. Όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το πρόγραμμα» είπε ο Ντμίτρι Σουγκάεφ, ο οποίος ηγείται της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Στρατιωτική-Τεχνική Συνεργασία

                     Παράλληλα, η Ρωσία προετοιμάζεται, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Τουρκία για την ανάπτυξη ενός τύπου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, όπως πρόσθεσε ο Σουγκάεφ.

                     «[Η Ρωσία έχει] πολλά να προσφέρει στους Τούρκους συνεργάτες μας σε αυτό το [στρατιωτικό-τεχνικό] επίπεδο κι αναφορικά με την ανάπτυξη διαφορετικών συστημάτων. Αυτοί επίσης, έχουν μεγάλη εμπειρία. Μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά», είπε χαρακτηριστικά.

                     • Ρωσία
                     • ΤΟΥΡΚΙΑ
                     • S400

                      Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 4:16 pm


                      Κατά 70% μειώθηκαν οι νέες συνδέσεις ρεύματος την περίοδο 2012-2018

                      Κατά 70% μειώθηκαν οι νέες συνδέσεις ρεύματος την περίοδο 2012-2018

                      Πτώση κατά 70% παρουσίασαν οι νέες συνδέσεις καταναλωτών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. νέες παροχές) κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012 – 2018.

                      Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, αναμένεται και μια αντίστοιχη αύξηση των συνδέσεων, οι οποίες πάντως δεν προβλέπεται να επανέλθουν στα προ-κρίσης επίπεδα – ούτε μετά το 2023.

                      Τα στοιχεία αυτά, προκύπτουν από το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που εκπόνησε ο ΔΕΔΔΗΕ και ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) – σχέδιο που περιλαμβάνει τον προγραμματισμό των επενδύσεων του ΔΕΔΔΗΕ για την επόμενη πενταετία.

                      Αναφορικά με τις νέες συνδέσεις, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι επενδύσεις από 159,5 εκατ. ευρώ το 2012 περιορίστηκαν σε μόλις 48,8 εκατ. ευρώ το 2015. Έκτοτε σταδιακά αυξήθηκαν και εκτιμάται ότι έφτασαν το 2018 στα 59 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη πενταετία προμηνύουν ότι θα φθάσουν τα 62 εκατ. ευρώ το 2019 και τα 74 εκατ. το 2023.

                      «Για τις νέες συνδέσεις, θεωρήθηκε μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 5%, η οποία προϋποθέτει τη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Πρέπει να αναφερθεί ότι, με τις αυξήσεις που προαναφέρθηκαν, οι προβλεπόμενες δαπάνες για τα έργα νέων συνδέσεων χρηστών για τα επόμενα έτη προβλέπονται χαμηλότερες από τις αντίστοιχες δαπάνες των ετών 2012 και 2013» αναφέρεται στο πενταετές πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ.

                      Σημειώνεται ότι οι νέες συνδέσεις αφορούν κυρίως καταναλωτές αλλά και παραγωγούς, και το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για τα έργα αυτά καταβάλλεται από τους ίδιους.

                      Σε εκκρεμότητα παραμένει πάντως, και το μεγάλο έργο της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών κατανάλωσης. Το πιλοτικό έργο που προέβλεπε την εγκατάσταση περίπου 200.000 μετρητών σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχει «παγώσει» ύστερα από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

                      • συνδέσεις ρεύματος
                      • ΔΕΔΔΗΕ
                      • ΡΑΕ

                       Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 3:59 pm


                       Αιματηρές συγκρούσεις στη Βολιβία

                       Αιματηρές συγκρούσεις στη Βολιβία

                       Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στη Βολιβία, στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και ταραχές, που έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα.

                       Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, εξέλιξη που αυξάνει σε τουλάχιστον 23 τον αριθμό των νεκρών από την 20ή Οκτωβρίου, όταν άρχισε η κρίση που συνταράσσει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, γνωστοποίησε η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ).

                       Η ΔΕΑΔ, όργανο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), πρόσθεσε μέσω Twitter ότι έχει καταμετρήσει άλλους τουλάχιστον 122 τραυματίες στα επεισόδια που έχουν λάβει χώρα από την Παρασκευή στη Βολιβία.

                       Η Επιτροπή καταμέτρησε εννέα θανάτους από την Παρασκευή στην Κοτσαμπάμπα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες και επιβεβαιώθηκε από το Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη Αρχή.

                       Στα επεισόδια συγκρούστηκαν υποστηρικτές του πρώην προέδρου, Έβο Μοράλες, που παραιτήθηκε τη 10η Νοεμβρίου, με τις δυνάμεις της τάξης.

                       Η κυβέρνηση πάντως έκανε λόγο για πέντε νεκρούς ως χθες.

                       Ο υπουργός προεδρίας, Χέρχες Χουστινιάνο, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες βράδυ, τόνισε πως θα ζητήσει από τους ιατροδικαστές να «επιταχύνουν το έργο τους», χωρίς να επιβεβαιώσει το νεότερο απολογισμό.

                       Η ΔΕΑΔ εξάλλου χαρακτήρισε πολύ «σοβαρό» ζήτημα το διάταγμα που εξέδωσε η μεταβατική πρόεδρος, Τζανίνε Άνιες, την Πέμπτη και εγκρίνει τη συμμετοχή του στρατού σε επιχειρήσεις επιβολής της τάξης, απαλλάσσοντας τα στελέχη του από κάθε ποινική ευθύνη.

                       Ο Μοράλες καταδίκασε το διάταγμα μέσω Twitter, κρίνοντας ότι δίνει «λευκή επιταγή» με απόλυτη «ατιμωρησία» στους στρατιωτικούς για να «σφαγιάσουν το λαό».

                       Ο Έβο Μοράλες ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου, στις οποίες διεκδικούσε τέταρτη συναπτή θητεία, όμως η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και κινητοποίησε τους υποστηρικτές της.

                       Οι διαδηλώσεις παρέλυσαν τη χώρα και ξέσπασαν εκτεταμένες ταραχές.

                       Η ανταρσία μονάδων της αστυνομίας και η εγκατάλειψή του από το στρατό εξώθησαν τελικά τον Μοράλες να παραιτηθεί την περασμένη Κυριακή.

                       • ΒΟΛΙΒΙΑ
                       • ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
                       • ΝΕΚΡΟΙ

                        Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 3:43 pm


                        ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΙΣΩ

                         

                        Η παγκόσμια ιστορία του πολιτισμού γράφτηκε σχεδόν αποκλειστικά από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Στη πορεία της στο σήμερα έκανε κάποιες κομβικές στάσεις εντεύθεν του 15ου αιώνος: την αναγέννηση, το διαφωτισμό, τον εθνισμό, τη γαλλική, τη βιομηχανική, την Οκτωβριανή επανάσταση.

                        Όταν χάραζε η αναγέννηση - όπως το φώς στους πίνακες του Μποττιτσέλλι - η γωνιά της γης που ζούμε τώρα ήταν μιά ξεχασμένη επαρχία της των Ρωμαίων αυτοκρατορίας. Το σκότος δέσποζε κι η μεσαιωνική αμάθεια λίμναζε.

                        Στη περίοδο του διαφωτισμού ήμασταν δέσμιοι της προϊούσας παρακμής των Οθωμανών. Μόνο οι Έλληνες της διασποράς πήραν κάποια γεύση στην εσπερία. Οι ντόπιοι συνέχισαν να σκάβουν με τη τσάπα και να βόσκουν με φλογέρα.

                        Όταν εξερράγη η γαλλική επανάσταση το 1789 και συντάραξε τα κοινωνικά θεμέλια της εποχής, οι Έλληνες είχαν αρχίσει να αφυπνίζουν την συνείδηση τους. Ως μοχλός ανάσχεσης και μη περαιτέρω μολύνσεως λειτούργησαν τότε οι Φαναριώτες, οι κοτζαμπάσηδες κι ο κλήρος.

                        Μετά την απελευθέρωση του 1821, η Ελλάς - ως νεοσύστατο έθνος - βρέθηκε να πατά τα πόδια της σε δύο λέμβους. Στη μία της σύνδεσης της με την αίγλη της αρχαιότητας και στη δεύτερη της συνέχειας της ως ρωμαιοχριστιανικής. Όποτε πήγαινε να κουνήσει το ένα πόδι, πήγαινε να βουλιάξει η μιά από τις δύο βάρκες. Έκτοτε κάθεται αμήχανη, αδρανής κι τώρα πιά απαθής στη μέση δύο αταίριαστων κι άσπονδων κοσμοθεωριών.

                        Η βιομηχανική επανάσταση - ιδιοκτησία των δυτικών αποικιοκρατικών εθνών - πέρασε διά νυκτός, παραπλεύρως και κρυφίως απ' το νεότευκτο κι απισχνασμένο βασίλειο της Ελλάδος. Δεν ακούμπησε τι. Αντ' αυτής δανεισμοί γι' αλλότρια, πτωχεύσεις, διεθνείς αποκλεισμοί, πολεμικές αποζημιώσεις.

                        Η κατοπινή Οκτωβριανή επανάσταση βρήκε έδαφος σε μιά αχανή, αγροτική, ημιφεουδαλιστική αυτοκρατορία. Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η μοίρα των υπανάπτυκτων Βαλκανικών λαών ήταν προγραμμένη. Πλην ενός τετιμημένου, που οι Βρετανοί τον είχαν φτιάξει κράτος το 1830. Έτσι ο λαός μας απώλεσε το "προνόμιο" να καταστεί κοινωνός των ρεόντων σε αφθονία αγαθών και ελευθεριών του υπαρκτού σοσιαλισμού και συνέχισε τη μικροζωή του - ως παρίας των δυτικών λαών. Νοσταλγεί δε μέχρι σήμερα τη χαμένη άνοιξη. Αυτή την "ευδαιμονία", που δοκίμασαν αλησμόνητα στο πετσί τους οι βόρειοι γείτονες μας. Κατανοητό καθίσταται, ότι εάν είχαν επικρατήσει οι ερυθροί, δεν θα υπήρχε αριστερά στη χώρα από το 1989.

                        Το γιατί είμαστε έτσι σουρωμένοι και κάνουμε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, δεν είναι δυσνόητο. Αρκεί να σκύψουμε και να δούμε ότι σαν λαός, έθνος, κράτος σε καμμιά από τις άνω στάσεις δεν επιβιβαστήκαμε στο τραίνο της ιστορίας.

                        Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 3:27 pm


                        Φάμελλος: Η κυβέρνηση απαξιώνει τη ΔΕΗ

                        Φάμελλος: Η κυβέρνηση απαξιώνει τη ΔΕΗ

                        Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη ΔΕΗ.

                        Ειδικότερα, ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στην Realnews, επικρίνει το κυβερνητικό σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης, λέγοντας ότι συνιστά «επιστροφή στο 2012» καθώς και ότι οδηγεί σε «απαξίωση του πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος». 

                        Για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος σημειώνει ότι το κόμμα πρέπει να δυναμώσει οργανωτικά και προγραμματικά «με τρόπο καινοτόμο, δημιουργικό και φιλικό προς τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των πολιτών».

                        Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος καταλογίζει στην κυβέρνηση προσπάθεια αποπροσανατολισμού «από τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί» για την πολιτική της στο θέμα της ασφάλειας, ενώ χαρακτηρίζει «χυδαία προπαγάνδα» τις κατηγορίες της ΝΔ για ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους «μπαχαλάκηδες». Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την αντιπαράθεση για τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ επιχειρεί «να απαξιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια και να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών». Προσθέτει πως η κυβέρνηση «στήνει επικοινωνιακά σόου στα Εξάρχεια, στις σχολές, ακόμα και σε κινηματογράφους και κλαμπ, ώστε να δείξει ότι τάχα εφαρμόζει τη νομιμότητα».

                        Για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά, δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και τονίζει την ανάγκη «να μην αφήσουμε το δηλητήριο του ρατσισμού και του φόβου να πνίξει την κοινωνία μας». 

                        • ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ
                        • ΔΕΗ
                        • ΣΥΡΙΖΑ
                        • υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

                         Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 3:21 pm


                         Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το βράδυ

                         Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το βράδυ

                         Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις βραδινές ώρες της Κυριακής, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας. 

                         Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα κινηθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν κυρίως τη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

                         Η μεταβολή του καιρού θα είναι όμως σύντομη και από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, αρχικά στα δυτικά και έως το απόγευμα και στις υπόλοιπες περιοχές, τα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει.

                         Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 18/11, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Δυτική Ελλάδα, με σημαντικά ύψη βροχής να αναμένονται στο Ιόνιο και την Ήπειρο και αργότερα στη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

                         • ΚΑΙΡΟΣ
                         • Επιδείνωση καιρού
                         • ΒΡΟΧΕΣ
                         • καταιγίδες

                          Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 3:05 pm


                          Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου-Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία

                          Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου-Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία

                          Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου τίμησε φέτος την επέτειο, προσερχόμενος στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα στην οδό Πατησίων, για να αφήσει λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο της εξέγερσης και τη σιδερένια πόρτα που έριξε το τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

                          Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, κατά την οποία έγινε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

                          «Ας δουλέψουμε σκληρά για να περιφρουρήσουμε την Δημοκρατία, να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στα χέρια της νεότερης γενιάς και να αγωνιστούμε για τη στήριξή της», σημείωσε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής.

                          «Το Πολυτεχνείο παραμένει φωτεινός φάρος, φωτίζοντας το δρόμο της νέα γενιάς των αγωνιστών. Δεν συμβιβάζεται, δεν υποκλίνεται, δεν συνθηκολογεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Σπύρος Χαλβατζής.

                          Οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου, κορυφώνονται με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

                          Επί ποδός η αστυνομία

                          Κλειστοί θα είναι τρεις σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας: Οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30.

                          Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς

                          Η ΕΛΑΣ έχει ανακοινώσει επίσης ότι έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στα οποία θα συμμετέχουν 5.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερο.

                          Υπάρχουν σαφείς εντολές άμεσης επέμβασης σε περίπτωση επεισοδίων, ενώ εξετάζεται και η χρήση μίνι ειδικών οχημάτων εκτόξευσης νερού.

                          Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων.

                          Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες. 


                           

                          • Πολυτεχνείο
                          • πορεία
                          • αστυνομικά μέτρα

                           Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 2:51 pm


                           Τι αλλάζει στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

                           Τι αλλάζει στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

                           Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επεξεργάζεται τις τελικές λεπτομέρειες του νέου νόμου, ο οποίος θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

                           Ο νέος αναθεωρημένος ΚΟΚ θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, ελαφρύτερες διοικητικές κυρώσεις αλλά και αυξομειώσεις στα προβλεπόμενα πρόστιμα, εξαιρουμένων των σοβαρών παραβάσεων για τις οποίες οι οικονομικές ποινές θα αυξηθούν. Παράλληλα εξετάζεται η απαλοιφή εξοντωτικών κυρώσεων, όπως η διά βίου αφαίρεση της άδειας οδήγησης σε περίπτωση υποτροπής στην ίδια παράβαση, ενώ τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται για κάθε παράβαση θα είναι ενιαία και δεν θα ακολουθούν εισοδηματικά κριτήρια, όπως προβλέπει ο σημερινός ΚΟΚ, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμα η εφαρμογή της διάταξης.

                           Η «φιλοσοφία» του νέου ΚΟΚ, αλλάζει πλήρως, με στόχο η κακή οδηγική συμπεριφορά του ανθρώπου πίσω από το τιμόνι να λειτουργεί τιμωρητικά για τον ίδιο, αλλά όχι για το αυτοκίνητο, πρακτική η οποία ακολουθείται και σήμερα για τα επαγγελματικά οχήματα.

                           Ως αποτέλεσμα, θα μειωθούν δραστικά οι παραβάσεις για τις οποίες θα αφαιρούνται τα στοιχεία του αυτοκινήτου (άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες). Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το αυτοκίνητο είναι οικογενειακό και μαζί με τον παραβάτη οδηγό «τιμωρείται» και δεν μπορεί να λειτουργήσει ολόκληρη η οικογένεια. Για παράδειγμα, εάν κάποιος εντοπιστεί να οδηγεί χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας, θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης του χρήστη, αλλά όχι και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, ενώ θα επανεξεταστεί και η επαναφορά των οικονομικών προστίμων σε αυτές τις περιπτώσεις.

                           Ωστόσο σε παραβάσεις που θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες για την πρόκληση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος, όπως η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα ή η αντικανονική προσπέραση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφαιρούνται και τα στοιχεία του αυτοκινήτου.

                           Στην πλειονότητα των παραβάσεων δεν αναμένονται μεγάλες αυξομειώσεις στα πρόστιμα. Ωστόσο το βάρος θα δοθεί στην αποπληρωμή τους, η οποία εάν δεν γίνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ο παραβάτης οδηγός θα βλέπει το οφειλόμενο ποσό στη φορολογική του δήλωση μέσω του Taxisnet.

                           Και αυτό γιατί, βάσει των στοιχείων του υπουργείου, αν και σήμερα το συνολικό ύψος των προστίμων που επιβάλλονται ετησίως φτάνει περίπου τα 140 εκατ. ευρώ, τελικώς το ποσό που πληρώνεται δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. Άλλωστε εκτιμάται ότι η μη ύπαρξη προστίμου δεν έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά στις παραβάσεις. Αντιθέτως έχει δημιουργήσει «ουρές» οδηγών έξω από πολιτικά γραφεία ή τα γραφεία της Τροχαίας προκειμένου να καταφέρουν να πάρουν πίσω νωρίτερα από τους προβλεπόμενους μήνες άδεια και δίπλωμα.

                           Απλοποίηση της διαδικασίας αποπληρωμής

                           Την περίοδο αυτή στο υπουργείο γίνεται επανεξέταση του νόμου αλλά και του ύψους των προβλεπόμενων προστίμων, με έμφαση στην απλοποίηση της διαδικασίας είσπραξης. Εχει υπάρξει επί της αρχής συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών, Οικονομικών (ΑΑΔΕ) και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως προς την πληρωμή των προστίμων. Με τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς, ο υπερήμερος οφειλέτης θα έχει την προβλεπόμενη δυνατότητα να υποβάλει ένσταση για πρόστιμο που του επεβλήθη, ενώ στη συνέχεια, και εφόσον η ένστασή του έχει απορριφθεί, θα του δίνεται και ένα εύλογο χρονικό διάστημα 2-3 μηνών προκειμένου να αποπληρώσει την οφειλή του, η οποία μετά το πέρας του συγκεκριμένου διαστήματος θα περνά ως υποχρέωση μέσω του Taxis.

                           «Στόχος είναι να γνωρίζει ο παραβάτης ότι δεν μπορεί να διαφύγει από την ποινή του είτε με κάποιο ρουσφέτι είτε επειδή δεν αναζήτησε κανείς αυτήν την οφειλή» υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, συμπληρώνοντας πως τα επιπλέον έσοδα από την είσπραξη των προστίμων θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση δράσεων για την οδική ασφάλεια αλλά και στην εφαρμογή ενός νέου εργαλείου, των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

                           Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η βελτίωση της εισπραξιμότητας θα δώσει τη δυνατότητα ακόμα και μείωσης του ύψους ορισμένων προστίμων, ενώ τονίζουν ότι αυτό που καταδεικνύει η σημερινή πρακτική είναι ότι ακόμα και ένα μικρό πρόστιμο πολλές φορές δεν πληρώνεται, καθώς δεν αναζητείται ποτέ από κανέναν. Σήμερα τα βήματα από την επιβολή μέχρι την είσπραξη ενός προστίμου είναι περίπου εξήντα, ενώ φιλοδοξία του νέου ΚΟΚ είναι να τα μειώσει στα 15. Στην κατεύθυνση της βελτίωσης της εισπραξιμότητας των προστίμων, το υπουργείο εξετάζει και την επιστροφή του δεκαημέρου για την αποπληρωμή τους με έκπτωση. Υπενθυμίζεται ότι με τις υφιστάμενες διατάξεις έχει καταργηθεί η δυνατότητα πληρωμής του μισού ποσού το πρώτο δεκαήμερο, αλλά έχει μειωθεί στο μισό το ύψος των προστίμων.

                           Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν εισπράττονται σήμερα τα πρόστιμα, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές: η πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία από την επιβολή μέχρι την είσπραξη του προστίμου, η μη αναζήτηση της οφειλής από την πλειονότητα των δήμων και η ανυπαρξία μηχανισμού επιβολής.

                           Και στον νέο ΚΟΚ, πάντως, θα εξακολουθήσει να υπάρχει η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, η οποία θεσμοθετήθηκε με τον νόμο του 2018 και τις διαχωρίζει σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, ορίζοντας πρόστιμα έως 100 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, από 101 έως 300 ευρώ για τη δεύτερη και από 301 έως 600 ευρώ για την τρίτη, εκτός των πολύ επικίνδυνων παραβάσεων. Ωστόσο αυτό που φαίνεται ότι θα αλλάξει είναι το ύψος, καθώς και η λογική των προστίμων. Ο υφιστάμενος ΚΟΚ ορίζει ότι στις παραβάσεις της ίδιας κατηγορίας το πρόστιμο πρέπει να είναι ενιαίο, κάτι το οποίο δεν θα ισχύσει.

                           Άλλωστε στην πραγματικότητα η κατηγοριοποίηση ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε, καθώς αν και ο τελευταίος νόμος μετρά πάνω από 1,5 χρόνο εφαρμογής, δεν βγήκαν ποτέ οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα όριζαν τις ακριβείς παραβάσεις ανά κατηγορία και τα ακριβή πρόστιμα. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είχε συσταθεί με αυτό τον σκοπό παρέδωσε το πόρισμά της λίγο πριν από τις εκλογές, χωρίς αυτό να προλάβει να πάρει τη μορφή υπουργικής απόφασης.

                           Συνοπτικά, στις βασικές αλλαγές τού υπό αναθεώρηση ΚΟΚ εντάσσονται:

                           Η διατήρηση της αφαίρεσης των στοιχείων του αυτοκινήτου για τις παραβάσεις οι οποίες σχετίζονται με το όχημα, όπως για παράδειγμα η έλλειψη βεβαίωσης τεχνικού ελέγχου από ΚΤΕΟ ή οι βλάβες στα φώτα κ.λπ.

                           • Στις πολύ σοβαρές παραβάσεις, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα, εξετάζεται ο συνδυασμός ποινών και προστίμων αλλά και η διατήρηση της αφαίρεσης των στοιχείων του αυτοκινήτου ως αποτρεπτικού μέτρου.
                           • Οι ποινές για κάποιες παραβάσεις θα εξεταστούν μεμονωμένα και θα αυστηροποιηθούν. Σε τουλάχιστον δύο παραβάσεις, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλά και οι αυτοσχέδιοι αγώνες (κόντρες), οι οποίοι θεωρούνται ως μια «συνειδητή» παράβαση, το χρηματικό πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 700 ευρώ που ισχύει σήμερα.

                           Να σημειωθεί ότι σήμερα το υψηλότερο πρόστιμο (πλην του αλκοόλ) είναι 700 ευρώ και επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, στην παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, STOP, σε αντικανονική προσπέραση και επικίνδυνους ελιγμούς.

                           • Κατάργηση της διάταξης περί διά βίου αφαίρεσης της άδειας οδήγησης, η οποία προβλέπεται σήμερα στις περιπτώσεις διπλής ή τριπλής υποτροπής σε πολύ σοβαρές παραβάσεις, όπως το αλκοόλ, καθώς εκτιμάται ότι δεν έχει τον σωφρονιστικό χαρακτήρα που επιβάλλεται να έχει μια ποινή.
                           • Κατάργηση της διάταξης για την επιβολή προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια, η οποία εκτιμάται ότι είναι ανεφάρμοστη, και επαναθεσμοθέτηση ίδιου προστίμου σε όλους για την ίδια παράβαση.
                           • Σε ό,τι αφορά τα αλλοδαπά επαγγελματικά οχήματα, πάντως, και τους ελέγχους τους από μεικτά κλιμάκια στις εθνικές οδούς, εξετάζεται και η επιτόπια είσπραξη των προστίμων τόσο του ΚΟΚ όσο και άλλων παραβάσεων, όπως το διαφορετικό δηλωμένο φορτίο, είτε με πιστωτική κάρτα είτε με ακινητοποίησή τους μέχρι να πληρωθεί το πρόστιμο. Και αυτό γιατί σήμερα συχνά επιβάλλονται πρόστιμα σε τέτοιες περιπτώσεις, τα οποία όμως δεν πληρώνονται ποτέ.
                           • υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
                           • Κώδικας Οδικής κυκλοφορίας

                            Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 2:36 pm


                            Παυλόπουλος: Απάνθρωπη συμπεριφορά της Τουρκίας στους πρόσφυγες

                            Παυλόπουλος: Απάνθρωπη συμπεριφορά της Τουρκίας στους πρόσφυγες

                            Μήνυμα κατά της Τουρκίας για την «ωμή παραβίαση εκ μέρους της του Διεθνούς Δικαίου στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την απάνθρωπη συμπεριφορά της στους πρόσφυγες, υπό όρους κοινού εκβιασμού έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ», έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

                            Σε δήλωσή του, μετά την κατάθεση Στεφάνου στο μνημείο του οπλαρχηγού Βέρρα, κατά τις εκδηλώσεις για την 194η επέτειο της «Μάχης του Βαρθολομιού», ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε προς την Τουρκία ότι τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας, υπενθυμίζοντας ότι το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας διδάσκει και να μας ενώνει στον δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργίας.

                            Ωστόσο, σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι «τούτο έχει ως στοιχειώδη προϋπόθεση τον εκ μέρους της Τουρκίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου» και πρόσθεσε πως «Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις υποχρεώσεις της, ιδίως μάλιστα όταν παραβιάζει ωμά το Διεθνές Δίκαιο στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όταν δεν διστάζει να συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες με απάνθρωπο τρόπο και υπό όρους κοινού εκβιασμού απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιφρονώντας κάθε δέσμευση που έχει αναλάβει εν προκειμένω».

                            Μάλιστα, υπενθύμισε, ότι: «Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε και την βούληση και την δύναμη να υπερασπισθούμε την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα απέναντι σε αυτή την ιταμή συμπεριφορά της Τουρκίας, αφήνοντάς την να πληρώνει το βαρύ τίμημα της διεθνούς απαξίωσής της».

                            Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι «η εμβληματική Επέτειος της Μάχης του Βαρθολομιού, μεταξύ 9-11 Νοεμβρίου 1825, μας διδάσκει μεταξύ άλλων ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά για το Έθνος μας και τον Λαό μας τα έχουμε επιτύχει ενωμένοι και υπό όρους Δημοκρατίας, ενώ η διχόνοια και οι δικτατορίες μας στοίχισαν τραγωδίες, ακόμη δε και τμήματα του Εθνικού μας Κορμού».

                            «Γι' αυτό και ιδίως τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια θα τα υπερασπιζόμαστε πάντοτε υπό όρους αρραγούς ενότητας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ιστορίας για το δικό μας Χρέος ως προς την υπεράσπιση της Πατρίδας» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

                            • Προκόπης Παυλόπουλος
                            • ΤΟΥΡΚΙΑ
                            • Προσφυγικό

                             Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 2:17 pm


                             Στο σπίτι του Γεωργιάδη ο Ρουβίκωνας-Το σχόλιο Πέτσα

                             Στο σπίτι του Γεωργιάδη ο Ρουβίκωνας-Το σχόλιο Πέτσα

                             Φέιγ βολάν έξω από το σπίτι του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στα Μελίσσια, πέταξαν περίπου 10 μέλη του «Ρουβίκωνα».

                             Το επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα στις 12.30 το μεσημέρι, διήρκησε μόλις λίγα λεπτά, ενώ οι δράστες τράπηκαν αμέσως σε φυγή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες περί προσαγωγών ή συλλήψεων εκ μέρους της αστυνομίας. Άγνωστο παραμένει και το περιεχόμενο όσων αναγράφονταν στα φέιγ βολάν.

                             Καταδίκη από Πέτσα

                             Σε μία πρώτη αντίδραση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, καταδίκασε την παρέμβαση του «Ρουβίκωνα», κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατική επίθεση από τραμπούκους».

                             «Τέτοιου τύπου φασιστικές επιθέσεις δεν πτοούν κανέναν στην κυβέρνηση» έσπευσε να προσθέσει, διαμηνύοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και η έννομη τάξη αποκαθίσταται».

                             «Είναι υποχρέωση όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στη Δημοκρατία, να το δείξουν εμπράκτως καταδικάζοντας τέτοιες επιθέσεις που στρέφονται εναντίον της» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

                             • ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ
                             • Άδωνις Γεωργιάδης
                             • Στέλιος Πέτσας

                              Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 1:59 pm


                              Σε Ουάσιγκτον και Βιέννη ο Κουμουτσάκος-Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

                              Σε Ουάσιγκτον και Βιέννη ο Κουμουτσάκος-Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

                              Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη μεταναστευτική - προσφυγική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και την προώθηση των θέσεων της κυβέρνησης, μεταβαίνει διαδοχικά σε Ουάσιγκτον και Βιέννη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

                              Επίσης, σκοπός της επίσκεψης είναι η οικοδόμηση διεθνών συνεργασιών για την υποστήριξη και ενίσχυση της «μεγάλης προσπάθειας που καλείται να καταβάλλει η Ελλάδα» ως χώρα «πρώτης γραμμής», απέναντι στις συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές στα ανατολικά, θαλάσσια και χερσαία, σύνορά της.

                              Ειδικότερα, στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κουμουτσάκος θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τσαντ Γουλφ (Chad Wolf), τον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, Ρον Τζόνσον (Ron Johnson), το μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντίνα Τάιτους (Dina Titus-Δημοκρατική βουλευτή, Nevada) και αξιωματούχους του State Department.

                              Μάλιστα, τη Δευτέρα, ο κ. Κουμουτσάκος, σε ειδική συνάντηση του Ινστιτούτου «Atlantic Council», θα αναπτύξει το θέμα: «Η σύγχρονη μεταναστευτική-προσφυγική πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο».

                              Την Τρίτη, θα μιλήσει για την ελληνική πτυχή του κρίσιμου αυτού ζητήματος, σε συζήτηση με τον Φίλιπ Ρίκερ (Philip Reeker), βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, την Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρο του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και τον Ντέιμον Γουίλσον (Damon Wilson), εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Atlantic Council, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Southeast Europe and East Med: new strategies new perspectives».

                              Στη συνέχεια, ο κ. Κουμουτσάκος θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Wolfgang Peschorn, και την επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης του Ασύλου (EASO), Νίνα Γκρέγκορι (Nina Gregori).

                              Επίσης, θα είναι ομιλητής στο συνέδριο «Vienna Migration Conference 2019», στο οποίο θα συμμετέχουν ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Péter Szijjártó, ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας, Igor Crnadak, ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας, Carmelo Abela, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, İsmail Çatakli, η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Πορτογαλίας, Cláudia Pereira και ο υφυπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Sandi Čurin.

                              • Γιώργος Κουμουτσάκος
                              • ΗΠΑ
                              • Αυστρία
                              • Προσφυγικό

                               Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 1:45 pm


                               Βρετανία: Απαραίτητη μία εμπορική συμφωνία για το Brexit

                               Βρετανία: Απαραίτητη μία εμπορική συμφωνία για το Brexit

                               Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης από την Ε.Ε., χωρίς να προηγηθεί συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, έδωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, λίγες ημέρες πριν τις πρόωρες εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

                               «Ούτε κατά διάνοια» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

                               Το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο και το μπλόκο στη συμφωνία εξόδου του Μπόρις Τζόνσον, έχει λάβει προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου, ώστε να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

                               Στόχος της κυβέρνησης των Συντηρητικών είναι η εξασφάλιση πλειοψηφίας στη Βουλή των Εθνοτήτων, ώστε να καταφέρει να εγκρίνει την προωθούμενη συμφωνία για το Brexit.

                               Από την πλευρά της, η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι η 31η Ιανουαρίου είναι η τελευταία προθεσμία, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση στην ημερομηνία του Brexit.

                               Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

                               Το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον προηγείται του Εργατικού Κόμματος κατά 10 έως 17 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τεσσάρων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται σήμερα.

                               Δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι η υποστήριξη προς το Συντηρητικό Κόμμα φθάνει το 45%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2017, σε σύγκριση με τον Εργατικό Κόμμα που βρίσκεται στο 28%, αμετάβλητο. Η δημοσκόπηση δίνει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 15% και στο Κόμμα Brexit 4%, που επίσης αμετάβλητο.

                               Δημοσκόπηση για το SavantaComRes δίνει στο Συντηρητικό Κόμμα  41% και στο Εργατικό Κόμμα 33%.

                               ΟΙ Συντηρητικοί προηγούνται με 16 ποσοστιαίες μονάδες του Εργατικού Κόμματος σύμφωνα με δημοσκόπηση του Opinium Research.

                               Δημοσκόπηση της Mail on Sunday  δίνει στους Συντηρητικούς προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων απέναντι στο Εργατικό Κόμμα.

                               Παρά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το θέμα του  Brexit που έχει διχάσει τα μεγάλα κόμματα και τους ψηφοφόρους τους, μπορεί να ανατρέψει τις συμβατικές εκτιμήσεις.

                               • Brexit
                               • Βρετανία
                               • Ευρωπαϊκή Ενωση
                               • δημοσκοπήσεις

                                Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 1:31 pm


                                Μεγάλου – Έρικσον: Νέο τοπίο στην αγορά «κόκκινων» δανείων

                                Μεγάλου – Έρικσον: Νέο τοπίο στην αγορά «κόκκινων» δανείων

                                Τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιγράφουν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου και ο επικεφαλής της Intrum, Μίκαελ Έρικσον.

                                Μιλώντας στην Καθημερινή, οι κ. κ. Μεγάλου και Έρικσον δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία που ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς με χαρτοφυλάκιο 27 δισ. ευρώ η Intrum Hellas αποτελεί την πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων αυτού του μεγέθους στην Ελλάδα. Εκτιμούν, επίσης, ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά τόσο για την Πειραιώς όσο και για την Intrum.

                                Όπως επισημαίνει ο κ. Μεγάλου, «με τη συνέπεια στην υπεραπόδοση που επιτυγχάνει η Intrum στις αγορές που δραστηριοποιείται, θα ενισχυθεί τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και η αποδοτικότητα διαχείρισης για τη μείωση των προβληματικών δανείων της Πειραιώς και, υπό αυτό το πρίσμα, ενισχύονται οι προοπτικές ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, διευκολύνοντας την επίτευξη αλλά και την πιθανή υπέρβαση των στόχων που έχει θέσει η τράπεζα για τη μείωση των NPEs έναντι του SSM».

                                Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι «μια υπεραπόδοση της τάξης του 10%, σε σχέση με τους στόχους που έχει δεσμευθεί να πετύχει η Πειραιώς στον SSM μέχρι το 2021, μπορεί να μεταφραστεί σε θετική επίπτωση της τάξης των 35-40 μονάδων βάσης στα κεφάλαια της τράπεζας».

                                «Τα καταφέραμε γιατί και οι δύο πλευρές ήταν προσηλωμένες στον στόχο. Επιδιώξαμε να ολοκληρώσουμε ταχύτατα τις διαδικασίες και να περάσουμε στην παραγωγή έργου», σημειώνει ο κ. Έρικσον. «Είμαστε εδώ για να μείνουμε, σε μια αγορά που αναπτύσσεται. Μπορεί οι τράπεζες να βγάζουν από τους ισολογισμούς τους τα προβληματικά δάνεια, αλλά αυτά παραμένουν εδώ και χρειάζονται διαχείριση. Άρα, για εμάς η αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 75 δισ. ευρώ NPEs που βρίσκονται σήμερα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Σε αυτά προστίθενται τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη αγοραστεί από funds και βρίσκονται υπό διαχείριση», προσθέτει.

                                Επίσης, βασικός στόχος της Intrum Hellas είναι η αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής». Όπως αναφέρει ο κ. Έρικσον, ο μηχανισμός APS του υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ, σε πρώτη φάση, προβλέπει την ύπαρξη ανεξάρτητων εταιρειών διαχείρισης (services).

                                Το γεγονός ότι η Intrum Hellas είναι ανεξάρτητος διαχειριστής μεγάλου μεγέθους αποτελεί «πλεονέκτημα όσον αφορά την αξιολόγηση των εκδόσεων», σύμφωνα με τους κ. Μεγάλου και Έρικσον. «Οι εκδόσεις μεγάλου ύψους προϋποθέτουν και σημαντικές υποδομές των διαχειριστών που θα αναλάβουν να τις τρέξουν», σημειώνουν οι ίδιοι.

                                • ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ
                                • Τράπεζα Πειραιώς
                                • Intrum
                                • κόκκινα δάνεια
                                • Μίκαελ Έρικσον

                                 Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 1:15 pm


                                 Τραμπ: Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση

                                 Τραμπ: Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση

                                 O Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ υπεβλήθη χθες το απόγευμα σε μη προγραμματισμένο ιατρικό έλεγχο και σήμερα διαβεβαίωσε πως όλα πήγαν καλά.

                                 «Όλα είναι πολύ καλά. Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση. Οι ιατρικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν τον επόμενο χρόνο» δήλωσε, χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή του στο Twitter. Εξήγησε δε, ότι επρόκειτο για την πρώτη φάση των ετήσιων ιατρικών του εξετάσεων.

                                 Το όλο ζήτημα ανέκυψε το Σάββατο, έπειτα από πληροφορίες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη στο Ιατρικό Κέντρο «Walter Reed» και υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις, διάρκειας άνω των δύο ωρών.

                                 Παρότι τις δύο προηγούμενες φορές, το ιατρικό «τσεκ απ» του Αμερικανού προέδρου είχε προαναγγελθεί εκ των προτέρων και συγκαταλεγόταν στο επίσημο προεδρικό πρόγραμμα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη αυτή τη φορά.

                                 «Αναμένοντας ένα απαιτητικό 2020, ο πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε ένα ελεύθερο Σαββατοκύριακο, εδώ στην Ουάσιγκτον, για την έναρξη τμημάτων της συνηθισμένης ετήσιας ιατρικής εξέτασης του» έσπευσε να διευκρινίσει η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

                                 Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους «Times», ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάστηκε από 12μελή ιατρική ομάδα, με επικεφαλής τον ιατρό Σιν Κόνλεϊ.

                                 • Ντόναλντ Τραμπ
                                 • ιατρικές εξετάσεις

                                  Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 12:59 pm


                                  Ο Τσίπρας κατά της αμερικανοκίνητης χούντας...

                                  Ο Τσίπρας κατά της αμερικανοκίνητης χούντας...

                                   

                                   

                                   

                                  Τελικά δεν ήταν ούτε απλώς μία φήμη. 

                                   

                                  Ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει στην Ιστορία ως ο πλέον αμερικανόφιλος αριστερός (εντός ή εκτός εισαγωγικών), που έπειτα από μία τόσο ξεδιάντροπη πολιτική μεταμόρφωση δεν διστάζει να καταγγείλλει σήμερα την «αμερικανοκίνητη» χούντα. 

                                   

                                  Ενημέρωσε επισήμως μέσω facebook ότι θα συμμετείχε την Κυριακή στην πορεία του Πολυτεχνείου και το τερμάτισε λέγοντας ότι στην κυβέρνηση βρίσκονται «υμνητές της χούντας». 

                                   

                                  Εδειξε έτσι ότι εν γένει εξακολουθεί να μην έχει καμία απολύτως αναστολή, δεδομένου και ότι πολλά είναι γνωστά για όλους σε αυτήν την χώρα, για το παρελθόν τους και για τα κατορθώματά τους στην περίοδο της χούντας και άλλοτε. 

                                   

                                  Καλό είναι με λίγα λόγια να μην ξύνει κανείς πληγές… Αλλά φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας δεν καταλαβαίνει από αυτά. 

                                   

                                  Παριστάνει ότι είναι κάποιος άλλος από εκείνον που περιχαρής ποζάρει δίπλα στον Τραμπ σε πρόσφατη φωτογραφία.

                                   

                                  Στο facebook έγραψε τα εξής:

                                   

                                  «46 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε, την έφοδο των παιδιών του Νοέμβρη στον ουρανό και τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Αλλά και όλες και όλους εκείνους που είπαν το μεγάλο «Όχι» στην αμερικανοκίνητη χούντα, όταν αυτό το «Όχι» κόστιζε διωγμούς, βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξορίες. Φέτος έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε εκεί. Όχι μόνο γιατί οι παλιοί υμνητές της χούντας δε βρίσκονται πια μόνο στο περιθώριο αλλά και σε κυβερνητικούς θώκους να ομνύουν στη κανονικότητα. Ούτε μόνο γιατί η άγρια καταστολή αναβαθμίζεται σε κυβερνητική στρατηγική αναγκαστικότητας. Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης αλλά και σε όσους έχουν προεξοφλήσει ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας».

                                   

                                  Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 12:48 pm


                                  Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα αναλάβουν «κόκκινα» δάνεια 60 δισ.

                                  Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα αναλάβουν «κόκκινα» δάνεια 60 δισ.

                                  Οι 21 αδειοδοτημένες και εποπτευόμενες - από την Τράπεζα της Ελλάδος - εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις θα διαχειριστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) αξίας άνω των 60 δισ. ευρώ.

                                  «Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις εταιρείες, θα δώσει τη δυνατότητα μέσα από βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά να ορθοποδήσουν και να επανενταχθούν στην "τραπεζική κανονικότητα"» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS, Τάσος Πανούσης.

                                  Η Ελλάδα εξακολουθεί, οπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, να διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, το οποίο προσεγγίζει το 40% των συνολικών δανείων, όταν ο ευρωπαϊκό μέσος όρος περιορίζεται στο 4%.

                                  Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική μείωση στον όγκο και το μέγεθος των «κόκκινων δανείων», καθώς από τα 107 δισ. ευρώ το 2016 έχουν συρρικνωθεί σε 75 δισ. ευρώ.

                                  Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα NPLs κατά 53 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021, μέσω κυρίως πωλήσεων και τιτλοποιήσεων. Ενισχυτικά προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να συμβάλλει και το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο εγκρίθηκε προσφάτως από τις ελληνικές και τραπεζικές αρχές.

                                  «Μέσα από βιώσιμες λύσεις, πολλά δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση θα μετατραπούν σε ενήμερα, προς όφελος της ίδιας της επιχείρησης, των εργαζομένων της και των προοπτικών της, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας» τόνισε ο κ. Πανούσης, από το βήμα σχετικού συνεδρίου.

                                  Ταυτόχρονα, έσπευσε να προσθέσει, «θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης σε χιλιάδες στελέχη, νέα αλλά και πιο έμπειρα προερχόμενα κυρίως από το τραπεζικό σύστημα το οποίο ήδη μετασχηματίζεται στο πλαίσιο των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων».

                                  Εκτίμησε επίσης, ότι «η διαχείριση των δανείων θα δώσει ώθηση στην οικονομία μέσα από άμεσες ξένες επενδύσεις που θα κατευθυνθούν είτε σε αγορές ελληνικών περιουσιακών στοιχείων είτε στην αγορά διαχείρισης των προβληματικών δανείων και θα δράσει ενισχυτικά στην αγορά ακινήτων, όπου αναμένεται σημαντική αύξηση επενδύσεων είτε για αγορά είτε επισκευή και αναβάθμιση των ακινήτων αυτών».

                                  Δεν παρέλειψε δε, να εξάρει τη συμβολή στην αντιμετώπιση του λεγόμενου «ηθικού κινδύνου», απομακρύνοντας τον κίνδυνο «μόλυνσης» των ενήμερων δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

                                  Αυτό, εξήγησε ο κ. Πανούσης, θα αποτρέψει τη δημιουργία «νέας γενιάς» κόκκινων δανείων αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών.

                                  • κόκκινα δάνεια
                                  • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
                                  • εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων
                                  • funds

                                   Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 12:36 pm


                                   Το μήνυμα της Γεννηματά για την επέτειο του Πολυτεχνείου

                                   Το μήνυμα της Γεννηματά για την επέτειο του Πολυτεχνείου

                                   «Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τη γιορτάζουμε, την τραγουδάμε, δεν την αμαυρώνουμε». Αυτό είναι το μήνυμα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά για τη σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

                                   Ολόκληρη η δήλωση της κας Γεννηματά:

                                   «Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τη γιορτάζουμε, την τραγουδάμε, δεν την αμαυρώνουμε. Δεν νικήθηκε ποτέ. Ούτε από τανκς, ούτε από παραχάραξη, ούτε από εκμετάλλευση.

                                   Το Πολυτεχνείο άλλαξε την Ελλάδα. Άνοιξε το δρόμο για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, άνοιξε το δρόμο σε νέες ιδέες και διεκδικήσεις. Και είναι καθήκον της Ελλάδας να επιστρέψει τουλάχιστον τιμή και σεβασμό στους αγωνιστές  του ‘73!

                                   Είτε με μολότοφ, είτε με γκλομπ, η βία στην πλάτη της Δημοκρατίας, είναι πληγή στο σώμα της εθνικής μας αξιοπρέπειας!

                                   Είναι χαρακιά στη μνήμη των θυμάτων.

                                   Είναι ανοιχτή πληγή στις ελπίδες μας.

                                   Είναι κερκόπορτα αντιδημοκρατικών αντανακλαστικών.

                                   Το Πολυτεχνείο Ζει, όσο κι αν προσπαθούν να το «σκοτώσουν» οι βέβηλοι και οι καπηλευτές!

                                   Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί ήταν γνήσια επαναστατικό, αγνό, συλλογικό.

                                   Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί αν το «σκοτώσουμε», θα έχουμε σκοτώσει και την κοινωνική μας συνείδηση!

                                   Οι  Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αγνοήσουμε τις εντάσεις που ανεύθυνα προκαλούν εκείνοι που θέλουν να διχάσουν.

                                   Θα τιμήσουμε με μνήμη και σεβασμό το Πολυτεχνείο.

                                   Με ένα γαρύφαλλο και ένα τραγούδι.

                                   Δυνατά και ειρηνικά.

                                   Με ανοιχτά, πολύχρωμα, ελεύθερα Πανεπιστήμια».

                                   • Φώφη Γεννηματά
                                   • Πολυτεχνείο

                                    Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 12:20 pm


                                    Μητσοτάκης: Αφετηρία ευθύνης και προόδου η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου

                                    Μητσοτάκης: Αφετηρία ευθύνης και προόδου η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου

                                    «Σαράντα έξι χρόνια μετά, θυμόμαστε και διδασκόμαστε, μετατρέποντας την ιστορική μνήμη σε δημιουργικό παρόν» τονίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

                                    «Τιμούμε τους αγώνες για Δημοκρατία με περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Με ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια για όλους!» προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο twitter.

                                    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Αφήνουμε πίσω ψεύτικα, διχαστικά, συνθήματα. Κάνουμε την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου αφετηρία περισυλλογής, ευθύνης και προόδου. Ενωμένοι οι Έλληνες, οικοδομούμε μια καλύτερη Ελλάδα. Την Ελλάδα που μας αξίζει. Με αλήθεια, σχέδιο, δουλειά και αποτέλεσμα. Προχωρούμε μπροστά!».

                                    {https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1196002892043472898}

                                    • Κυριάκος Μητσοτάκης
                                    • Πολυτεχνείο

                                     Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 12:05 pm


                                     Κικίλιας: Έρχονται μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων

                                     Κικίλιας: Έρχονται μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων

                                     «Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, αντίθετα θα υπάρξουν μειώσεις μέχρι 7% σε εκατοντάδες φάρμακα» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

                                     Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουν αναρτηθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΦΟΦ) οι νέες τιμές των φαρμάκων. 

                                     «Θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές κάποιων φαρμάκων μέχρι το 7%. Δηλαδή, όχι μόνο το ελληνικό κράτος θα εξοικονομήσει πόρους από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, κυρίως όμως οι συμπολίτες μας, οι ευπαθείς ομάδες, οι ασθενείς θα πληρώνουν λιγότερη συμμετοχή στα φάρμακα», επισήμανε.

                                     Όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπίσει τυχόν ελλείψεις που πιθανώς να εμφανιστούν σε κάποια φάρμακα, ο υπουργός είπε ότι ήδη έχει δώσει εντολή στον ΕΟΦ και στον πρόεδρό του να διεξάγει έρευνα τις τελευταίες ημέρες. «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ελλείψεις στα φάρμακα. Ο Έλληνας ασθενής θα έχει πρόσβαση στα φάρμακά του. Εφόσον παρατηρηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας μία τέτοια πρακτική, θα λάβουμε άμεσα μέτρα» είπε ο κ. Κικίλιας.

                                     Προανήγγειλε, επιπλέον, την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία. Το νομοσχέδιο αυτό θα ρυθμίζει θέματα πρόληψης, screening και υγείας και υγιεινής σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθυσμό της χώρας «που λείπουν και πολλές φορές από το δημόσιο λόγο, λείπουν και σε σχέση με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με Δήμους και Περιφέρειες» είπε χαρακτηριστικά.

                                     Αναφορικά με τον αντικαπνιστικό νόμο, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι «είμαστε όλοι στρατευμένοι στην προσπάθεια μείωσης του καπνίσματος». 

                                     Συμπλήρωσε, επίσης, ότι τα πρόστιμα διαφέρουν ανάλογα με το σημείο της παράβασης, καθώς «σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης ή όταν κάποιος καπνίζει μέσα στο αυτοκίνητο με το παιδί του, το πρόστιμο είναι μεγαλύτερο». 

                                     Γνωστοποίησε τέλος, ότι οι πολίτες μπορούν να προχωρούν σε επώνυμες καταγγελίες για την παραβίαση του νόμου στον τετραψήφιο αριθμό «1142».

                                     • Βασίλης Κικίλιας
                                     • φάρμακα
                                     • τιμές φαρμάκων

                                      Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 11:51 am


                                      Saudi Aramco: Στα 1,7 τρισ. δολ. αναμένεται η αποτίμηση

                                      Saudi Aramco: Στα 1,7 τρισ. δολ. αναμένεται η αποτίμηση

                                      Στην εισαγωγή του 1,5% των μετοχών της ή περίπου 3 δισ. μετοχών στο χρηματιστήριο του Ριάντ αποφάσισε να προχωρήσει η Saudi Aramco.

                                      Σύμφωνα με το Reuters, το αρχικό εύρος τιμής κυμαίνεται μεταξύ 30 ριάλ ($8 δολάρια) και 32 ριάλ. Το εύρος της τιμής υπονοεί ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας θα μπορούσε να αποτιμηθεί ανάμεσα σε $1,6 τρισ. και $1,7 τρισ.

                                      Η αποτίμηση είναι χαμηλότερη από αυτή που είχε προηγουμένως θέσει ως στόχο ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας (2 τρισ. δολάρια). Η αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) που αναμένεται τον Δεκέμβριο θα μπορούσε ωστόσο να ξεπεράσει την ιστορική ΙΡΟ της Alibaba των $25 δισ. στη Νέα Υόρκη το 2014, φτάνοντας στα $ 25,60 δισ.

                                       

                                      • Saudi Aramco
                                      • Σαουδική Αραβία

                                       Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 11:35 am                                       Φιλικοί ιστότοποι: