Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    »    Ειδήσεις & Νέα

Ό Φιλελεύθερος - Κύπρος

ΓΕ: Πάσχουν συνταγματικά τα 7 νομοθετήματα της προηγούμενης Βουλής

Λευκωσία: Αντισυνταγματικά έκρινε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο εφτά νομοθετήματα που είχε ψηφίσει η Ολομέλεια της προηγούμενης Βουλής και για τα οποία είχαν καταχωρηθεί αναφορές εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Πρόκειται για τον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί της Ρύθμισης Αναδιαρθρώσεων Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμο του 2016, τον περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμο του 2016, τον περί Αστυνομίας (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2016, τον περί του Στρατού της Δημοκρατίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016 και τον περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως “σύμφωνα με τις γνωματεύσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τα εφτά νομοθετήματα κρίθηκαν ότι πάσχουν συνταγματικά, ότι προσκρούουν δηλαδή σε ειδικές διατάξεις του Συντάγματος και επομένως θεωρούνται ως άκυρα”.

“Αυτές οι επτά γνωματεύσεις ανεβάζουν τον αριθμό των αναφορών που έχουν ως τώρα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στις οκτώ από τις συνολικά 16 που είχαν καταχωρηθεί και κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα νομοθετήματα και στις οκτώ”, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτοντας πως “αυτό το γεγονός πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ σοβαρά”.

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως τον περασμένο Μάιο, οπόταν είχαν καταχωρηθεί αυτές οι αναφορές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα, είχε διατυπωθεί κριτική και εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν έπρεπε να προωθηθούν και ότι υπάρχουν άλλοι λόγοι ή σκοπιμότητες.

“Τελικά καμιά σκοπιμότητα ούτε κίνητρο άλλο υπάρχει, πέραν της διαφύλαξης του Συντάγματος, και αυτό έχει επισφραγιστεί σήμερα και με τις γνωματεύσεις αυτές ότι πράγματι υπήρχε πρόβλημα συνταγματικότητας”, ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο κ. Κληρίδης είπε πως από τα εφτά νομοθετήματα τα πέντε συνδέονται μεταξύ τους “με την έννοια ότι αναφέρονται σε μια προσπάθεια που είχε γίνει για επιβολή του λεγόμενου πόθεν έσχες σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής όπως είναι για τους δημόσιους υπαλλήλους, για τους εκπαιδευτικούς, για τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και για την Αστυνομία και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου”.

Πρόσθεσε πως τα άλλα δύο αφορούν ένα νόμο για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών εταιρειών και ένα νόμο για τη ρύθμιση των αναδιαρθρώσεων πιστωτικών διευκολύνσεων. Ερωτηθείς για τις υπόλοιπες οκτώ αναφορές, είπε πως αναμένεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκδοθούν γνωματεύσεις και για αυτές.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2017 | 3:29 pm


KE: Δεν τίθεται θέμα παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών

Λευκωσία: Σε δηλώσεις προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου και τόνισε πως «δεν τίθεται θέμα παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους , υπηκόους ως μέρος μιας ειδικής διευθέτησης που θα αφορά μόνο την επανενωμένη Κύπρο».

Ο κ. Χριστοδουλίδης τοποθετήθηκε, μετά και από δημόσιες δηλώσεις που έγιναν, με αφορμή το τουρκικό αίτημα για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ελευθερία διακίνησης αγαθών, κεφαλαίου, προσώπων και υπηρεσιών) σε Τούρκους υπηκόους, μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, θέλοντας να διευκρινίσει πως, «δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για την εν λόγω τουρκική αξίωση και δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι υπήκοοι απολαμβάνουν ήδη τις τέσσερις ελευθερίες».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας (βλ. Συμφωνία Σύνδεσης, Τελωνειακή Ένωση κ.ά.) αποδίδει ελάχιστα και πολύ συγκεκριμένα δικαιώματα στην Τουρκία και σε Τούρκους υπηκόους, όπως η διακίνηση μεταποιημένων βιομηχανικών προϊόντων και περιορισμένα δικαιώματα σε Τούρκους εργαζομένους που νόμιμα εργάζονται σε Κράτη Μέλη στη βάση εθνικής νομοθεσίας».
 
Ανέφερε επίσης πως προς τη διακίνηση υπηρεσιών και κεφαλαίου για την Τουρκία ισχύουν οι σχετικές διατάξεις των Συνθηκών της ΕΕ που ισχύουν για όλες τις άλλες τρίτες χώρες.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ακόμη πως, «οι τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από το καθεστώς Κράτους Μέλους, την έννοια της ιθαγένειας της Ένωσης και τη συνταγματική δομή της ΕΕ, όπως προβλέπεται από τις Συνθήκες της ΕΕ. Αποδίδονται σε υπηκόους Κρατών Μελών που έχουν ήδη εναρμονισθεί, πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, και έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ», ενώ εξήγησε ότι «οι τέσσερις βασικές ελευθερίες συμπαρασύρουν και άλλα δικαιώματα και δημιουργούν παράγωγα δικαιώματα τα οποία επηρεάζουν όλα τα Κράτη Μέλη».
 
Τέλος, είπε πως «οι Τούρκοι υπήκοοι θα μπορούν να απολαύσουν τις τέσσερις βασικές ελευθερίες εφόσον η Τουρκία θα έχει πλήρως εναρμονισθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα έχει εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από την ενταξιακή της πορεία, έναντι της ΕΕ και όλων των Κρατών Μελών και καταστεί πλήρες μέρος της ΕΕ».
 
Πηγή: philenews
 

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2017 | 2:13 pm


Νέα έκκληση Άντρου προς ΠτΔ για ανάληψη πρωτοβουλιών για επανέναρξη διαλόγου

Λευκωσία: Νέα έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, υπενθυμίζοντας στον Πρόεδρο πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ότι δεν αναλάμβανε πρωτοβουλίες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Γεώργιο Μπασιακούλη με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του στην ΕΦ, και κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Πρόεδρος είτε δεν τους ακούει είτε δεν καταλαβαίνει αυτά που του λένε, καθώς, όπως πρόσθεσε, από την αρχή της κρίσης ο στόχος δεν ήταν η επίρριψη ευθυνών είτε στον ένα είτε στον άλλο ηγέτη. “Από την έναρξη αυτής της κρίσης είπαμε ότι ανεξάρτητα από τις όποιες ευθύνες, και ασκήσαμε κριτική στον κ. Ακκιντζί γιατί αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, έπρεπε να βρεθεί τρόπος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων”, είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως θα ήθελε να υπενθυμίσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε στον Δημήτρη Χριστόφια ότι δεν είχε την τόλμη να αναλάβει τάχα πρωτοβουλίες για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επίτευξης λύσης. “Αυτό που ζητούμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες, να εφαρμόσει στην πράξη εκείνα για τα οποία κατηγορούσε τότε τον Δημήτρη Χριστόφια και αν χρειαστεί μπορώ να του παραθέσω σωρεία δηλώσεων του για το τι έλεγε τότε. Γι' αυτό, αντί να ασκεί κριτική στο ΑΚΕΛ ο κ. Αναστασιάδης, έπρεπε να το ευχαριστεί γιατί προσπαθεί να βρει τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Από τη στιγμή που λέει ότι πραγματικά τον ενδιαφέρεται για τη λύση, θα έπρεπε πραγματικά να τον ενδιαφέρει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”, είπε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως δεν ενδιαφέρει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η λύση του Κυπριακού ή αν έχει στρέψει αλλού την προσοχή του, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτό που θεωρεί πρώτα και κύρια είναι πως δεν συμπεριφέρθηκε με τρόπο που να εκτονώνει την κρίση. Αντιθέτως, συνέχισε, “έριχνε λάδι στη φωτιά με δηλώσεις, αντιφάσεις και παλινδρομήσεις”.

Ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε πως το μόνο πράγμα για το οποίο κατηγορεί τον Πρόεδρο είναι ότι αντί να λειτουργήσει με τρόπο που θα εκτόνωνε την κρίση, λειτούργησε με τρόπο διαφορετικό, με τρόποι πολύ διαφορετικό από εκείνο που ο ίδιος συμβούλευε τον Δημήτρη Χριστόφια να πράξει όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

“Πέραν τούτου, εγώ δεν πρόκειται να αποδώσω στον κ. Αναστασιάδη αδιαφορία για τη λύση στο Κυπριακό”, είπε και απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση στον Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε πως αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και γίνεται ουσιαστικός διάλογος και καταβάλλεται ειλικρινής προσπάθεια για λύση, το ΑΚΕΛ ανεξάρτητα αν πλησιάζουμε τις Προεδρικές Εκλογές θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, ο κ. Κυπριανού είπε πως ευχαρίστησε τον κ. Μπασιακούλη για το ρόλο που έχει διαδραματίσει ως Αρχηγός τα τελευταία 3 χρόνια, για τη συνεργασία που είχαν και για το γεγονός ότι έχει επιτελέσει τα καθήκοντα του με ένα πολύ αποτελεσματικό και αξιόλογο τρόπο.

“Αποδίδουμε τεράστια σημασία στον τομέα της άμυνας, όμως ως αποτρεπτικό μέσο. Έχουμε ξεκαθαρίσει είναι ότι η προσπάθεια μας, μέσα από ειρηνικές διαδικασίες, δηλαδή το διάλογο, να επιδιώξουμε ενα λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα”, είπε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2017 | 12:28 pm


Τι θα διαβάσετε στις τ/κ εφημερίδες της Πέμπτης

Λευκωσία: Η χθεσινή τραγωδία στην κατεχόμενη Κοντέα όπου ένας 70χρονος πυροβόλησε και τραυμάτισε με κυνηγετικό όπλο τον γείτονά του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε είναι το κύριο θέμα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Αναφορά γίνεται και στις συλλήψεις δύο ατόμων για δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 48χρονος Καμίλ Γκιοκτεπέ, στις χωριστές συναντήσεις που είχε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τους δύο ηγέτες αλλά και στην “αστυνομική” επιχείριση του “τμήματος καταπολέμησης ναρκωτικών” σε περιοχές στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης και ο διευθυντής” αναφέρεται στις συλλήψεις του ενός εκ των ιδιοκτητών και του διευθυντή εταιρείας διαχείρισης λατομείου σχετικά με το δυστύχημα κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ο 48χρονος Καμίλ Γκιοκτεπέ, όταν το όχημα που οδηγούσε συγκρούστηκε με φορτηγό της εταιρείας. Σημειώνεται ότι λίγα 24ωρα μετά το θάνατο του 48χονου πέθανε και η γυναίκα του από καρδιακό επεισόδιο αφήνοντας ορφανά δύο ανήλικα παιδιά. Αναφορά γίνεται και στην τραγωδία στην κατεχόμενη Κοντέα, όπου ο 70χρονος Μπεκίρ Σαμί Μπαχτικαρά αφού πυροβόλησε τον 37χρονο γείτονα του, στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Αλλού αναφέρεται στις συναντήσεις που είχε χθες ο κ. Έιντε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Παραφροσύνη” γράφει ότι σε σοκ βρίσκονται φίλοι και συγγενείς του 70χρονου Μπεκίρ Σαμί Μπαχτίκαρα, ο οποίος άνευ λόγου και αιτίας, σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις στην “αστυνομία”, πυροβόλησε και τραυμάτισε τον γείτονα του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Αλλού γίνεται αναφορά στις συναντήσεις του κ. Έιντε με τους δύο ηγέτες και στις δηλώσεις του ότι δεν έχει αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα πρωτοσέλιδα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Τρομακτική αμφιβολία” προβάλλει δηλώσεις συγγενών του 70χρονου, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε τον γείτονά του και ακολούθως αυτοκτόνησε, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως ο 70χρονος να έχει δολοφονηθεί από τον 38χρονο, τον οποίο στη συνέχεια η “αστυνομία” συνέλαβε, για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης τις συναντήσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τους δύο ηγέτες και τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση το πρωί με τον κ. Ακιντζί όπου ανέφερε ότι δεν έχει αρθεί το αδιέξοδο. Αλλού γράφει ότι τα μέλη της οικογένειας Ορτάτεπε, μετά την κατάρρευση μέρους του σπιτιού τους στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία, παραμένουν στο σπίτι αναμένοντας το “δήμο” να επιδιορθώσει τις ζημιές.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Ο καβγάς με τον γείτονα έφερε το θάνατο” αναφέρεται στην τραγωδία στην Κοντέα και γράφει ότι μια ασήμαντη παρεξήγηση με τον γείτονά του οδήγησε 70χρονο να πυροβολήσει πρώτα τον γείτονά του και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει. Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν υπήρχε κανένα προηγούμενο μεταξύ των δύο. Ο γείτονας τραυματίστηκε ελαφρά και συνελήφθη μέχρι την ολοκλήρωση των καταθέσεων. Αλλού γράφει ότι σε επιχείρηση της “αστυνομίας” και συγκεκριμένα του “τμήματος καταπολέμησης ναρκωτικών” στην κατεχόμενη Αμμόχωστο συνελήφθησαν εφτά άτομα, όλοι ξένοι φοιτητές σε παράνομα πανεπιστήμια. Γράφει ακόμα ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του “υπουργού υγείας” ότι οι ιατροί των “δημοσίων” νοσηλευτηρίων θα πάρουν αύξηση εντούτοις οι ίδιοι δεν είναι ικανοποιημένοι και απειλούν με νέες παραιτήσεις.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Παράνοια” αναφέρεται στην υπόθεση του 70χρονου, στην κατεχόμενη Κοντέα και γράφει ότι χωρίς λόγο ο 70χρονος πήρε το κυνηγετικό του όπλο και αφού πυροβόλησε τον γείτονά του, τον οποίο τραυμάτισε ελαφριά στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι του και αυτοκτόνησε. Αλλού γίνεται αναφορά στην υπόθεση του θανάτου του 48χρονου Γκιοκτεπέ και στη σειρά λαθών της εταιρείας διαχείρισης λατομείου που τελικά ήταν και η αιτία του θανάτου του 48χρονου. Για την υπόθεση η “αστυνομία” συνέλαβε χθες ένα από τους ιδιοκτήτες και τον διευθυντή της εταιρείας Ασανλάρ. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις των Κύπριων ευρωβουλευτών Χατζηγεωργίου, Παπαδάκη και Συλικιώτη στην εφημερίδα και στον τ/κ τηλεοπτικό σταθμό Κανάλ Σιμ σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενώ σχολιάζουν και την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2017 | 10:47 am


Τι θα διαβάσετε στις κυπριακές εφημερίδες της Πέμπτης

Λευκωσία: Οι χθεσινές δηλώσεις του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Έιντε ότι οι συνομιλίες μπορεί να επαναρχίσουν αυτό το μήνα, οι διεργασίες που ξεκίνησαν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου για τις προεδρικές εκλογές, η συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θέματα ΓΕΣΥ, πτυχιούχων αλλά και το φυσικό αέριο, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.
 
Υπό τον τίτλο “Νέα βόμβα ΠΑΣΥΔΥ στο ΓεΣΥ”, “Ο Φιλελεύθερος” γράφει σήμερα ότι σε δηλώσεις του στον `Φ` ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γ. Χατζηπέτρου ξεκαθαρίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν να καταβάλλουν το δικό τους μερίδιο, ως εργαζόμενοι, στις εισφορές. Γράφει ακόμη σε άλλο της θέμα ότι στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Εσπεν Μπαρθ Ειντε για να κάνει λόμπι υπέρ της τουρκικής απαίτησης για εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους με τη λύση του Κυπριακού. Γράφει ακόμη για κινητικότητα από την Τράπεζα Κύπρου και πράξεις πολλών εκατομμυρίων στην αγορά γης και ακινήτων.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το πρωτοσέλιδο του «Φιλελεύθερου» και του «Goal»
 
Υπό τον τίτλο “Κάτι κινείται”, η “Αλήθεια” γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες για το Κυπριακό να επαναρχίσουν αυτόν το μήνα, ενώ ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος επανέλαβε την ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη να επανέλθει στο τραπέζι ανά πάσα στιγμή. Σε άλλο θέμα γράφει για τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ για τις προεδρικές εκλογές και αναφέρει `έτσι θα στριμώξουν τον Γιώργο Λιλλήκα`. Επίσης, η εφημερίδα σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι η Βουλή συζητά την Τουρκία την πρόταση ΔΣΗΥ για το ενωτικό δημοψήφισμα.
 
“Η Σημερινή” με τίτλο “Μπρα-ντε-φερ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης” γράφει ότι ολοένα και πιο μακριά από την ΕΕ οδεύει η Αγκυρα, που συνεχίζει το παραλήρημα εναντίον χωρών οι οποίες αρνούνται να φιλοξενήσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στο έδαφός τους, ενόψει του δημοψηφίσματος. Αλλού, γράφει ότι παραδέχθηκε ενοχή στην υπόθεση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ ο πρώην Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας. Αναφέρεται επίσης στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες με την ΣΕΚ και ότι διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα καλύψει το 75% των κουρεμένων ταμείων.
 
Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Δίνουν ψεύτικες ελπίδες σε πτυχιούχους” γράφει πως η Κυβέρνηση, `με εκβιασμούς και τελεσίγραφα` ζητά άρον άρον την ψήφιση των Κανονισμών για τις εξετάσεις πρόσληψης εκπαιδευτικών, ενώ το νέο σύστημα διορισμών ψηφίστηκε από τον Ιούλιο του 2015. Αναφέρει ακόμη για ασυμβίβαστο για τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο για εισπράξεις ενοικίων από το κράτος. Επίσης, η “Χ” σε άλλο της δημοσίευμα γράφει πως `ό,τι θέλουν να κρύψουν το βαπτίζουν απόρρητο` και για πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ για περισσότερη διαφάνεια αλλά και ενστάσεις από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.
 
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Δόση ρεαλισμού για τις ελπίδες για το φυσικό αέριο” γράφει ότι στο Συνέδριο για το Φυσικό Αέριο της Αν. Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της E-C Natural Hydrocarbons Company Τσαρλς Έλληνας, είπε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με τις προσδοκίες μας για το φυσικό αέριο. Προβάλλει επίσης φωτογραφία από τη συνάντηση χθες των Προέδρων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ με θέμα τις προεδρικές εκλογές και γράφει ότι δήλωσαν και οι δύο πως στόχος είναι η αλλαγή στη διακυβέρνηση. Αναφέρεται και στη φυλάκιση 16 χρόνων που επιβλήθηκε σε Ρουμάνο που σκότωσε τη φίλη του με καυστική σόδα.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2017 | 9:24 am


Ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκκιουγιου

Λευκωσία: Τις έντονες ανησυχίες του εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, κατά την πρωινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τη ρωσική εταιρεία Rosatom, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου, η οποία φαίνεται να προχωρεί λόγω της αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας.
 
Κατά τη συνάντηση έγινε γνωστό ότι το εργοστάσιο θα διαχειρίζεται τουρκική εταιρεία, θυγατρική της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom. Το γεγονός αυτό, σημειώνεται, αυξάνει τις ανησυχίες των Οικολόγων γιατί η εταιρεία –αν και ρωσικών επί του παρόντος συμφερόντων– θα λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της τουρκικής δικαιοσύνης και «ξέρουμε όλοι ποιο είναι το επίπεδο της δικαιοσύνης στη γειτονική χώρα». Το πιθανότερο, προστίθεται, είναι να αρχίσει η λειτουργία του το 2023 αν τελικά καταφέρει να αδειοδοτηθεί δεδομένου ότι υπάρχουν τοπικές και παγκόσμιες αντιδράσεις.
 
Ο Γ. Περδίκης σε δηλώσεις του επισήμανε πως υπήρξε πλήρης διαφωνία με την εταιρεία. «Προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες μας, αλλά με τα στοιχεία που μας έδωσαν μας έκαναν περισσότερο ανήσυχους. Η εταιρεία που θα το διαχειριστεί θα είναι εγγεγραμμένη στην Τουρκία και θα υπόκειται στη νομοθεσία της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, θα υπόκειται σε τουρκικό το νομικό δίκαιο, ενώ στην εταιρεία θα μπορούν να αποκτήσουν μετοχές τρίτοι μέχρι και 45%». Συνεχίζουμε, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, να είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου ακριβώς απέναντι από την Κύπρο και θα επιμείνουμε στις δράσεις μας, ώστε και την ύστατη στιγμή να αποτρέψουμε τη λειτουργία του.
Οι Οικολόγοι έχουν προβεί σε διαμαρτυρίες για τη ρωσική απόφαση τόσο προς τη Μόσχα όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2017 | 8:54 am


ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ με πρωτοκαθεδρία στη συνεργασία

Λευκωσία: Πλώρη για κοινή πορεία στις Προεδρικές έβαλαν και επίσημα χθες ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Το σημαντικό της χθεσινής συνάντησης αντιπροσωπειών υπό τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Μαρίνο Σιζόπουλο, είναι η συμφωνία για ολοκλήρωση των επαφών του ενδιάμεσου και κατάληξη σε συμφωνία, το συντομότερο δυνατό. Χρονικά αυτό προσδιορίζεται λίγο μετά το Πάσχα.
 
Η χθεσινή συνάντηση έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είναι τα δύο ιστορικά κόμματα του Κέντρου και ότι τους ενώνουν πολλά. Παράλληλα το ΔΗΚΟ υπογράμμισε και διά στόματος του προέδρου του ότι θα έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή υποψηφίου, και όλα πλέον δείχνουν πρόκριση του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ μετά το πέρας της συνάντησης, υπογράμμισε ότι το κόμμα του, επειδή είναι το μεγαλύτερο κόμμα του ενδιάμεσου χώρου, δικαιούται να έχει άποψη για το ποιος θα είναι υποψήφιος τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο και ποια θα είναι τα κριτήρια, τα οποία θα  βοηθήσουν στην επιλογή του.
 
Οι ηγέτες των δύο κομμάτων συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και εξεύρεση κοινού υποψηφίου προκειμένου να γίνει κατορθωτή η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφεραν και οι δύο, θα πρέπει να επιδιωχθεί η υπογραφή μιας κοινής πολιτικής απόφασης για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές και τον καθορισμό των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί ο κοινός υποψήφιος πρόεδρος του ενδιάμεσου χώρου.
 
«Συμφωνούμε με την ΕΔΕΚ σε ένα κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την αλλαγή και απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση», δήλωσε  ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι με την ΕΔΕΚ τους ενώνουν πολλά και ότι θα πρέπει τα δύο κόμματα να συνεργαστούν.
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι τα δύο κόμματα θα αναλάβουν μια πρωτοβουλία στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να προχωρήσουν στην υπογραφή μιας κοινής πολιτικής απόφασης για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές.
 
Τόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όσο και ο Μαρίνος Σιζόπουλος απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν σε ονοματολογία επιμένοντας ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πολιτική απόφαση, να καθοριστούν τα κριτήρια και μετά να καταλήξουν σε υποψήφιο.
 
Απέφυγαν και ανοιχτή σύγκρουση με τη Συμμαχία Πολιτών και τον Γιώργο Λιλλήκα, δηλώνοντας και οι δύο ότι στόχος είναι η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων του ενδιάμεσου. «Εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν», ανέφερε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ για επαφές με όλα τα κόμματα περιλαμβανομένης και της Συμμαχίας Πολιτών. «Ελπίζουμε να έχουμε κατάληξη το συντομότερο δυνατόν και στον κοινό υποψήφιο και σε ό,τι αφορά και μια κοινή πολιτική απόφαση για τη στόχευση αυτής της συνεργασίας. Δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε τη δική μας άποψη σε κανέναν. Επιδιώκουμε συνεργασία», ανέφερε ο Ν. Παπαδόπουλος.
 
Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το κατά πόσο δημιουργείται πρόβλημα συνεργασίας λόγω του γεγονότος ότι η ΕΔΕΚ έχει αποτινάξει τη ΔΔΟ, ενώ το ΔΗΚΟ όχι, ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι πιο σημαντικό είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι οι ταμπέλες και παρέπεμψε στη στήριξη του ΕΥΡΩΚΟ προς τον Ν. Αναστασιάδη αν και αυτό διαφωνούσε με την ομοσπονδία.
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτρέπει τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας. «Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος.
 
ΜΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ
 
Η συνάντηση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, η πρώτη με την οποία υλοποιείται η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού κόμματος, για έναρξη επαφών με τα κόμματα του ενδιάμεσου, με στόχο την εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2018, έγινε σε επίπεδο διευρυμένων αντιπροσωπείων και αυτό έχει τη σημασία του.Τον Νικόλα Παπαδόπουλο συνόδευαν ο αν. πρόεδρος Μάρκος Κυπριανού, ο γγ Μαρίνος Μουσιούτας, ο οργανωτικός  Φύτος Κωνσταντίνου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου,  ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Γιώργος Σολωμού και ο εκπρόσωπος Τύπου Άθως Αντωνιάδης.Από την ΕΔΕΚ, παρόντες ήταν ο αναπλ. πρόεδρος Κωστής Ευσταθίου, η αντριπρόεδρος Μαρία Βασιλειάδου, ο γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ Χρύσος Τουλούπης και η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Παναγιώτου.
 
Ακολουθεί ραντεβού με την Ελένη Θεοχάρους
 
Η επόμενη συνάντηση του ΔΗΚΟ θα είναι με το Κίνημα Αλληλεγγύη. Αυτό αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα μετά και την ολοκλήρωση του εκλογικού συνεδρίου του Κινήματος. Ακολούθως θα διευθετηθεί συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το πότε και αν τελικά θα γίνει και νέα συνάντηση με τη Συμμαχία Πολιτών, μετά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι δημόσια δηλώνεται η επιθυμία για συνάντηση.
 
Στη Συμμαχία επικρατεί ανήσυχη ηρεμία μετά την απόφαση της Ανώτατης Συγκλήτου για πρόταξη της υποψηφιότητας Λιλλήκα. Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί οποιαδήποτε νέα συνάντηση. Πιθανόν το πρόγραμμα να καθοριστεί από βδομάδας μετά τη συνεδρία της Γραμματείας.
 
Γράφει: Φρίξος Δαλίτης

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2017 | 8:36 am


Στην Επ. Παιδείας η πρόταση ΔΗΣΥ για σχολικές γιορτές

Λευκωσία: Το πρώτο βήμα έγινε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, που προκλήθηκε από την απόφαση της Βουλής για αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα, να τίθεται στην κορυφή της ατζέντας της Επιτροπής.
 
Όπως επιβεβαίωσε στον «Φ» ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, η πρόταση θα είναι στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίας την προσεχή Τετάρτη. Θα αρχίσει η συζήτηση, χωρίς να τίθεται κάποιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής απόψεων. Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα αναδρομικής ισχύος της πρότασης σε περίπτωση που εγκριθεί. Η πρόταση του Συναγερμού προνοεί μεταφορά στον υπουργό Παιδείας των εξουσιών για τον καθορισμό των σχολικών εορτασμών. 
 
Η συμπερίληψη της πρότασης στην ατζέντα της Επιτροπής δεν συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία αφού θεωρείται κεκτημένο δικαίωμα του προέδρου της Επιτροπής, αν και από πλευράς ΑΚΕΛ τονίστηκε ότι εκκρεμεί σωρεία θεμάτων που χρήζουν άμεσης συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας.
 
Πληροφορίες θέλουν το ΑΚΕΛ να στηρίζει την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ σε μια «υπέρβαση» που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της επιχειρηματολογίας του Μουσταφά Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την ηγεσία να είναι πίσω από μια σειρά από πρωτοβουλίες που είτε έγιναν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη προς την τουρκοκυπριακή πλευρά. Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει παρά τις έντονες ενστάσεις του κόμματος της Αριστεράς στη μεταφορά εξουσιών στον υπουργό Παιδείας, αλλά και το θέμα εμπιστοσύνης που εγείρει για τον ίδιο τον υπουργό Κώστα Καδή.
 
Τονίζεται ότι κείμενο με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ δεν έχει διανεμηθεί στα μέλη της Επιτροπής Παιδείας, ενώ αναμένονται πολλές διευκρινίσεις από τους εισηγητές. Πάντως κομματικές πηγές επεσήμαναν ότι το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να ξαναγυρίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο ηγέτες.
 
Τα κόμματα που είχαν δώσει θετική ψήφο στην αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα δεν προτίθενται να δώσουν θετική ψήφο στην πρόταση νόμου καθώς την θεωρούν υποχώρηση στα αιτήματα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2017 | 8:29 am


Ε.Ε.: Καμιά συνέπεια για Ερντογάν

Βρυξέλλες: «Όχι» για δεύτερη φορά λέει η Κομισιόν, στο συντριπτικό αίτημα της Ευρωβουλής για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, υπό το φως της κατάλυσης της δημοκρατίας στη χώρα αλλά και των επιθέσεων που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν κατά της Ολλανδίας και της Γερμανίας.
 
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν σήκωσε το γάντι της πρόκλησης-πρόσκλησης που του απηύθυναν τρεις πολιτικές ομάδες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, ζητώντας άμεσο πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
 
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν αρκέστηκε σε επικρίσεις κατά του καθεστώτος Ερντογάν, λέγοντας ότι οι κατηγορίες που διατυπώνει η Άγκυρα κατά της Ολλανδίας και της Γερμανίας είναι «απαράδεκτες». Εμμένοντας στην τακτική των φραστικών υποδείξεων, για προφανείς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ο κ. Γιούνκερ αρκέστηκε να απορρίψει τις επιθέσεις της Άγκυρας και να εκφράσει αλληλεγγύη στα ευρωπαϊκά κράτη.
 
Άλλωστε, η Κομισιόν, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε προχθές, είχε φροντίσει να προκαταλάβει τη στάση της Ευρωβουλής και να καταστήσει σαφή τον προσανατολισμό της, για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «τα θέματα που προκαλούν ανησυχία μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω ανοικτών και άμεσων καναλιών επικοινωνίας» με το καθεστώς Ερντογάν...
 
Στη συζήτηση που έλαβε χώρα στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ, υπέδειξε ότι «η μόνη σοβαρή πράξη» εκ μέρους της Ε,Ε, θα ήταν «τώρα» η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Όταν ο κ. Ερντογάν επανέλθει στα «συγκαλά του», μπορούμε να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία, ανέφερε ο κ. Φέρχοφσταντ. Στην ίδια κατεύθυνση και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα, ο οποίος άλλωστε είχε την πρωτοβουλία για την έκδοση ψηφίσματος στα τέλη του 2016, προκειμένου να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ψήφισμα το οποίο ούτε η Κομισιόν, αλλά ούτε τα κράτη-μέλη έλαβαν υπόψη (με εξαίρεση την Αυστρία).
 
Υπέρ της αναστολής της διαδικασίας τάχθηκε και ο ηγέτης του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να καταστεί πλήρες μέλος της Ε.Ε και θέτοντας παράλληλα θέμα εκτροπής της ενταξιακής διαδικασίας σε μια ειδική σχέση. 
 
Επί τάπητος τέθηκε στην ολομέλεια και το ζήτημα του «Μέλλοντος της Ευρώπης», με τη Λευκή Βίβλο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συγκεντρώνει και πάλι πυρά, καθώς μεταξύ των σεναρίων που προβάλλει είναι και η επικίνδυνη ιδέα μιας Ε.Ε. πολλαπλών ταχυτήτων. Ο κ. Γιούνκερ έριξε και πάλι το μπαλάκι στα κράτη-μέλη, ενόψει των συζητήσεων που θα έχουν στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου και της διακήρυξης που επιδιώκεται να υπογραφεί με την ευκαιρία και της επετείου των 60 ετών της Ενωμένης Ευρώπης. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα υπέδειξε ότι το ζήτημα που εγείρεται είναι η λήψη αποφάσεων επί της πορείας που επιδιώκεται να ακολουθηθεί, προκειμένου να υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος και ένας ξεκάθαρος προορισμός.
 
 
«ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΥ ΑΕΡΑ»
 
Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος της Ρώμης δεν θα καταλήξει στη «παραγωγή θερμού αέρα», ενώ η ηγέτιδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον η διακήρυξη της Ρώμης θα στείλει τα ορθά μηνύματα στους πολίτες των κρατών-μελών. Αντίθετα, στήριξη στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στα σενάρια της Λευκής Βίβλου διατύπωσε η Ομάδα του ΕΛΚ.
 
Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2017 | 8:23 am


Ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δηλώνει ο ΠτΔ

Λευκωσία: Τη θέση ότι είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να επαναρχίσει ο διάλογος, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη αργά το απόγεμα στο Προεδρικό, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τρόποι επανέναρξης των συνομιλιών. Από την πλευρά του ο κ. Άιντα ξεκαθάρισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο ίδιος δεν θα αναλάβουν σε καμία περίπτωση ρόλο επιδιαιτητή στη διαδικασία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επανέναρξη των συνομιλιών μέσα στο Μάρτιο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε αυτά που είπε και σήμερα ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να επαναρχίσει ο διάλογος, καθότι δεν ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών αλλά ο κ. Ακιντζί». 

Ερωτηθείς αν υπάρχει έδαφος για την επανέναρξη νέων διαπραγματεύσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «εμείς ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών από όπου αποχώρησε». 

Σε ερώτηση πόσο κοντά βρισκόμαστε στο να αλλάξει στάση και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών ο κ. Ακιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν μπορώ να κρατώ μεζούρα για να ξέρω. Γνωρίζω ότι καταβάλλει προσπάθειες ο Σύμβουλος του ΓΓ για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο». 

Κληθείς να πει κατά πόσο επιμένει στους όρους που έχει θέσει ο κ. Ακιντζί, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε ούτε λειτουργεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά υπό το καθεστώς όρων που θέτουν κάποιοι άλλοι. Το θέμα είναι ότι ήμασταν σε μια διαδικασία εδώ και 20 μήνες η οποία απέδωσε πολλούς καρπούς. Υπάρχει πρόοδος, υπάρχουν και μεγάλες διαφορές, υπάρχουν και μεγάλες αποκλίσεις, αλλά ήταν μια διαδικασία που έδιδε ελπίδα. Από το τραπέζι των συνομιλιών δεν αποχώρησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αποχώρησε ο κ. Ακιντζί». 

Ερωτηθείς τι εννοεί ο κ. Άιντα όταν δηλώνει πως υπάρχουν σε εξέλιξη προσπάθειες που θα οδηγήσουν σύντομα στην επανέναρξη του διαλόγου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος. Σήμερα είδε τον κ. Ακιντζί, το απόγευμα είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άρα γίνεται μια προσπάθεια να μην χαθεί το μομέντουμ». 
 
«Επειδή γράφτηκαν κάποια πράγματα στον Τύπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τον κ. Άιντα και ο κ. Άιντα απάντησε ξεκάθαρα ότι ούτε επιζητεί ρόλο επιδιαιτητή ούτε ρόλο μεσολαβητή υπό την έννοια του να δίνει προτάσεις, ούτε επιζητεί να αλλάξει αυτή η διαδικασία που είναι εντελώς κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδηγείται από τους δύο ηγέτες και αυτό είναι ξεκάθαρο». 

Σε ερώτηση τι εννοεί ο κ. Άιντε ότι υπάρχουν ιδέες για τη μεθοδολογία και από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και από τον κ. Ακιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε «να δούμε τι εννοεί ο κ. Ακιντζί,. Εκείνο που είναι όμως ξεκάθαρο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλύσει την πρόταση του, τα έχει πει και δημοσίως, για το τρίπτυχο όπου θα συμφωνούμε επί των συγκλίσεων, επί των μεγάλων αποκλίσεων και επί των λιγότερων δυσκολιών και αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε με αυτή τη μεθοδολογία και τηρώντας την ημερήσια διάταξη της κάθε συνάντησης, να μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματα».

Δηλώσεις Άιντα

Από την πλευρά του ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν καλές προσπάθειες εν εξελίξει για το Κυπριακό και δεν θα πάρει πολύ χρόνο πριν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία.
 
Μιλώντας ύστερα από συνάντηση μίας ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Άιντα δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι οι συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες σήμερα επιβεβαιώνουν ότι όλοι «ψάχνουμε τον τρόπο για να ξεπεράσουμε το παρόν αδιέξοδο».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει δουλειά να γίνει αλλά «δεν πιστεύω ότι θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να ξαναδούμε τους δύο ηγέτες μαζί, αλλά δεν έχω ημερομηνία ούτε νέα για το πότε πώς. Όμως γίνονται προσπάθειες και είναι υποσχόμενες». 

Σημείωσε ότι και οι δυο ηγέτες του ανέφεραν ιδέες για το πώς να δομηθεί η συζήτηση όταν υπάρξει επανέναρξη. 
 
Ξεκαθάρισε ότι «είμαι εναντίον της επιδιαιτησίας, δεν έγινε επί θητείας μου, δεν συμβαίνει και δεν θα συμβεί». Πρόσθεσε ότι «όταν ήρθα εδώ επέμενα στη σημασία του να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας η διαδικασία καθοδηγούμενη από τους ηγέτες». 

Είπε ακόμη ότι θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ αύριο για την πρόοδο των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες την ερχόμενη βδομάδα με τον πρόεδρο της Κομισιόν και άλλους παράγοντες για να διατηρηθεί το μομέντουμ της ευρωπαϊκής στήριξης, «διότι η επανένωση της Κύπρου δεν είναι μόνο θέμα των Κυπρίων αλλά και της ΕΕ».   
 
Πηγή: philenews

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2017 | 7:30 am


ΠτΔ: Δεν ασχολούμαι με τις Προεδρικές Εκλογές

Λευκωσία: Το γεγονός ότι δεν ασχολείται με τις Προεδρικές Εκλογές και πως μέχρι και την τελευταία μέρα της εντολή που του έδωσε ο λαός, θα κυβερνά, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν και κλήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά και τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ στα γραφεία της Συντεχνίας, αναφέρθηκε στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στη Νέα Υόρκη στις 22 Μαρτίου, λέγοντας πως είναι φυσικό να ζητήσει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε αβάσιμα δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο για τριμερή συνάντηση στις 22 Μαρτίου με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Παράλληλα ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητα και την προθυμία του για άμεση επανέναρξη του διαλόγου.

«Όπως είναι καλά γνωστό, η παρουσία μου στη Νέα Υόρκη δεν συσχετίζεται ποσώς με οποιαδήποτε διεργασία για το Κυπριακό. Κατά την εκεί παραμονή μου δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συνάντηση με το ΓΓ. Ως Πρόεδρος του κράτους θα βρίσκομαι στην έδρα των ΗΕ, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες ή προβλήματα μάλλον, είναι φυσικό να ζητήσω να ενημερώσω το ΓΓ αν και εφόσον και του ιδίου το πρόγραμμα το επιτρέπει» δήλωσε ο Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση.

«Από την άλλη, τα περί δήθεν τριμερούς συναντήσεως κλπ, και αβάσιμα είναι και τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ουδείς διενοήθη να προτείνει κάτι ανάλογο» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές τοποθετήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «δεν νομίζω να μην υπήρξε τουλάχιστον για μια περίοδο χρόνου η καθημερινή έκκληση, όπως και την επαναλαμβάνω και σήμερα, αλλά και της αποφασιστικότητας και της προθυμίας μου να είμαι παρών για άμεση επανέναρξη του διαλόγου».

Την ίδια ώρα είπε ότι με δηλώσεις του επανέλαβε την πρόσκληση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών.

Ο Πρόεδρος απάντησε και στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσανατολίζεται προς την Ένωση. «Ένα θέλω να πω: να εγκαταλείψουμε αυτές τις ρητορείες και τις προφάσεις και να επικεντρωθούμε με θετικό τρόπο στο πώς μπορεί μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, να μπορεί να δώσει λειτουργικό, σύγχρονο κράτος».

Σημείωσε ακόμα ότι «με ένα ατυχές, άστοχο κανονισμό τον οποίο υιοθέτησε η Βουλή, δεν νομίζω ότι αλλάζει η πολιτική, είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε των πολιτικών δυνάμεων» και υπενθύμισε ότι μετά την απόφαση της Βουλής, «ομοφώνως το Εθνικό Συμβούλιο απεφάσισε ότι ούτε για την Ένωση αγωνιζόμαστε, ούτε βεβαίως για τη διχοτόμηση. Επανελήφθη μάλιστα η εμμονή στα ομόφωνα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου που προβλέπουν ακριβώς τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Απαντώντας στον κ. Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος είπε ότι εάν μια ολιγόλεπτη αναφορά μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή πολιτικής, τι να πει κανένας για τους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου που ήταν η εισβολή και επέβαλε δια της βίας το διαχωρισμό, τη διχοτόμηση του κράτους, την κατοχή μέρους της πατρίδας μας, αλλά και της 15 του Νιόβρη που γιορτάζεται πανηγυρικά η απόσχιση εν τη ουσία και η προσπάθεια δημιουργίας άλλου κράτους.

«Ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι επιδιώκουν πραγματικά τη λύση; Αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν στο διάλογο και καταθέτουν εποικοδομητικές προτάσεις ή εκείνοι οι οποίοι ενώ υπόσχονται ότι σε μια διεθνή διάσκεψη ή σε μια πολυμερή διάσκεψη θα αποδείξουν εμπράκτως τις προθέσεις τους, αντίθετα θέτουν και προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχίσει η Διάσκεψη για την Κύπρο; Προαπαιτούμενα όπως είναι οι τέσσερις ελευθερίες ή η αποτελεσματική συμμετοχή» είπε ο Πρόεδρος.

Κάλεσε ακόμα όλους όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη λύση του Κυπριακού, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, να σταματήσουν να του απευθύνουν πρόσκληση να συμμετέχει σε διάλογο. «Η πρόταση και η πρόθεση και η απόφασή μου είναι ανά πάσα στιγμή να συμμετέχω στο διάλογο. Δεν είμαι εγώ που απεχώρησα από το τραπέζι του διαλόγου. Και να σταματήσουμε να δικαιολογούμε συμπεριφορές που οφείλονται εις άλλους λόγους και όχι στη δική μας συμπεριφορά και στάση» υπέδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση για την εισήγησή του για αλλαγή μεθοδολογίας και σε παρατήρηση ότι ο κ. Έιντε φαίνεται να προωθεί ένα αναβαθμισμένο ρόλο του ιδίου στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος είπε ότι μέχρι στιγμής ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ δεν του μετέφερε ανάλογες σκέψεις, προσθέτοντας ότι «έχω ζητήσει τη συγκεκριμένη μεθοδολογία γιατί πιστεύω ότι αν υπάρχει ειλικρίνεια μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα, αρκεί να μένουμε προσηλωμένοι στην ημερήσια διάταξη, όπως καταρτίζεται, και με τη μεθοδολογία που εισηγούμαι, εάν υπάρχει καλή πρόθεση μπορεί να υπάρξουν και αποτελέσματα. Δεν νομίζω ότι είναι μέσα από ιδιαίτερα πρωτοβουλίες τρίτων που μπορεί να επιτύχουμε την πρόοδο».

Παράλληλα, διεμήνυσε να μην διανοηθεί κανένας να προτείνει επιδιαιτησία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος τόνισε ότι μέχρι την τελευταία ημέρα της εντολής που έλαβε από το λαό θα κυβερνά. «Και δεν ασχολούμαι με τις προεδρικές εκλογές αλλά με τα καθήκοντά μου ως Προέδρου. Άλλοι είναι που ήδη καθόρισαν υποψηφίους, γίνονται συναντήσεις για να καθορίσουν υποψηφίους. Συνεπώς, δικαίωμά τους είναι να αρχίσουν από τώρα να λεν ό,τι θέλουν, όταν και εφόσον αποφασίσω ότι θα διεκδικήσω, θα το εξαγγείλω. Όταν και εφόσον και εάν αποφασίσω» τόνισε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 8:43 pm


Παρέμβαση Κ.Μαυρίδη στην Ευρωβουλή για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της Τουρκίας

Λευκωσία: Σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 9-10 Μαρτίου 2017, με αναφορά στη Συνθήκη της Ρώμης (1957) που θεωρείται η γέννηση της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με γραπτή του παρέμβαση σημείωσε τα εξής:
 
«Ως ΕΕ το κοινό μας μέλλον και συμφέρον περιλαμβάνει κοινή άμυνα των εξωτερικών μας συνόρων και σύγκλιση των οικονομιών μας. Όμως, στον πυρήνα των συμφερόντων μας υπάρχουν οι βασικοί κανόνες δικαίου βάσει των αρχών και αξιών του πολιτισμού μας. Με αφετηρία την Συνθήκη της Ρώμης πριν 60 χρόνια, έχουμε διανύσει αρκετή πορεία με επιτεύγματα για τα οποία υπερηφανευόμαστε.

» Υπήρξαν όμως  στιγμές που η ΕΕ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ενδεικτικά, η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την περίοδο Ιούλιος 2015-Δεκέμβριος 2016 στις Ν/Α Κουρδικές Επαρχίες στην Τουρκία καταγράφει 30 πόλεις που επηρεάστηκαν με 2000 θανάτους (μερικοί κάηκαν ζωντανοί), 350-500 χιλιάδες εκτοπίστηκαν, 1800 πολυκατοικίες κατεδαφίστηκαν, στην πόλη Τζίσρε ολόκληρες γειτονιές αφανίστηκαν και υπό τον μανδύα έκτακτης ανάγκης ασκήθηκε κρατική τρομοκρατία με βασανισμούς και στερήσεις σε παιδιά μέχρι γέροντες. Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας συντελέστηκε από το καθεστώς Ερντογάν χωρίς ένας να τιμωρηθεί».

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε: «Όταν το έγκλημα ήταν σε έξαρση, ελάχιστοι ευρωβουλευτές ενημερώναμε με συνέδρια, βίντεο και φωτογραφίες απέναντι στην επίσημη σιωπή της ηγεσίας της ΕΕ. Σήμερα, με το συνεχιζόμενο έγκλημα παράνομης κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους στην Κύπρο, με την πολιορκία 18 κουρδικών χωριών, η Κομισιόν επιδιώκει να αναβαθμίσει την Τελωνειακή Ένωση με την Τουρκία».  

Πηγή: philenews

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 8:09 pm


ΥΠΕΣ για ασυμβίβαστο: Ότι έκαμα, το έκαμα καλόπιστα

Λευκωσία: Επιμένω στο ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο και ότι έκαμα το έκαμα καλόπιστα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, εκφράζοντας ικανοποίηση για δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Διερεύνησης του Ασυμβίβαστου πως “μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις”.

“Αυτό εμένα με ικανοποιεί πλήρως, δηλαδή δεν θα είναι η συνεδρία της Επιτροπής και η λήψη της απόφασής της συνέχεια της δίκης και της καταδίκης μου από τον Γενικό Ελεγκτή”, είπε ο κ. Χάσικος, απαντώντας σε ερώτηση ύστερα από σύσκεψή του με το Δήμαρχο Λάρνακας και την Υπηρεσία Ενέργειας για το θέμα του τερματισμού χρήσης και της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου από τον κόλπο της Λάρνακας στην ενεγειακή και βιομηχανική περιοχή Βασιλικού.

“Δεν έχω κληθεί (στην Επιτροπή). Και εγώ από τις εφημερίδες είχα ότι σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή σε σχέση με το ενδεχόμενο ύπαρξης ασυμβίβαστου από πλευράς του Υπουργού Εσωτερικών”, ανέφερε ο κ. Χάσικος, σημειώνοντας πως έχει διορίσει ως δικηγόρο του για την υπόθεση αυτή τον Αλέκο Μαρκίδη.

“Διάβασα επίσης στην εφημερίδα δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής ο οποίος λέει μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις. Αυτό εμένα με ικανοποιεί πλήρως, δηλαδή δεν θα είναι η συνεδρία της Επιτροπής και η λήψη της απόφασής της συνέχεια της δίκης και της καταδίκης μου από τον Γενικό Ελεγκτή”, πρόσθεσε.

“`Εχω διορίσει δικηγόρο μου τον κ. Αλέκο Μαρκίδη. Θα με εκπροσωπήσει άμα και όταν κληθούμε. Εγώ επιμένω στο ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. `Οτι έκαμα το έκαμα καλόπιστα, και άρα με σεβασμό στους θεσμούς και τις αποφάσεις αναμένω να κληθώ και να παραστώ εκεί”, ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χάσικος είπε πως οι θεσμοί εξετάζουν και αποφαίνονται και σύστησε υπομονή.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 8:02 pm


ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ προχωρούν για συνεργασία του ενδιάμεσου στις Προεδρικές

Λευκωσία: Την υπογραφή μιας κοινής πολιτικής απόφασης για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές και τον καθορισμό των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί ο κοινός υποψήφιος πρόεδρος του ενδιάμεσου χώρου, επιδιώκουν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, οι ηγέτες των οποίων είχαν σήμερα συνάντηση μαζί με τους συνεργάτες τους στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπαν ότι στόχος είναι η απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση και μια υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου, η οποία θα έχει επιτυχία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι ενημέρωσαν την ΕΔΕΚ για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές και αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα.

“Συμφωνούμε με την ΕΔΕΚ σε ένα κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την αλλαγή και απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο με τη συνεργασία των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.

“Πρέπει να πετύχει η συνεργασία και να δοθεί μια εναλλακτική επιλογή στον λαό” είπε και ανέφερε ότι με την ΕΔΕΚ τους ενώνουν πολλά εδώ και τέσσερις δεκαετίες και κοινοί προβληματισμοί και όραμα για το μέλλον.

“Για αυτό θεωρώ ότι είναι καθήκον των δύο κομμάτων να συμφωνήσουν, να συνεργαστούν σε αυτό το κοινό όραμα” είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι συμφωνεί με όσα ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και ότι τα δύο κόμματα θα αναλάβουν μια πρωτοβουλία στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να προχωρήσουν στην υπογραφή μιας κοινής πολιτικής απόφασης για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές και να καθορίσουν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ο κοινός υποψήφιος πρόεδρος για να έχει προοπτική επιτυχίας η συνεργασία αυτή.

Σε ερώτηση πότε θα ανακοινωθεί ο κοινός υποψήφιος, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει η πολιτική απόφαση, να καθοριστούν τα κριτήρια και μετά καταλήξουν στον υποψήφιο.Σε ερώτηση για τις θέσεις ΔΗΚΟ/ΕΔΕΚ στο θέμα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και εάν αυτό δημιουργεί πρόβλημα για τη συνεργασία τους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα δύο κόμματα έχουν κοινές ανησυχίες σε ό,τι αφορά την πορεία του Κυπριακού και στο παρελθόν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές προγραμματικές θέσεις ακόμη και σε προεδρικές εκλογές λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο Κυπριακό.

“Για εμάς πιο σημαντικό είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι οι ταμπέλες”, είπε, προσθέτοντας ότι πολλά από τα ζητήματα για τα οποία έχουμε διατυπώσει στο παρελθόν διαφωνίες με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ που στηρίζει τη διαχείριση αυτή του Κυπριακού δεν έχουν τίποτε να κάνουν με την ομοσπονδία”.

Διερωτήθηκε τί σχέση έχουν οι έποικοι με την ομοσπονδία, ή οι 4 ελευθερίες των Τούρκων, ή η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, των εγγυήσεων με την ομοσπονδία.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ διαφωνεί με το ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με τις “δικές τους υποχωρήσεις σε όλα αυτά τα θέματα” και συμφωνούν με τους προβληματισμούς της ηγεσίας της ΕΔΕΚ αλλά και άλλων, “και θέλουμε να συνεργαστούμε με αυτά τα κόμματα που έχουν κοινούς προβληματισμούς με εμάς”.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές αλλά αυτό “δεν σημαίνει ότι αποστερούμαστε του δικαιώματος να διερευνήσουμε τη δυνατότητα της συνεργασίας” σημειώνοντας ότι “αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν”.

Σε ερώτηση εάν θα τεθεί στο τραπέζι η υποψηφιότητα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε ότι πρώτα θα πρέπει να καταλήξουν στην πολιτική απόφαση της συνεργασίας και τα κριτήρια του υποψηφίου και πρόσθεσε ότι “εμείς δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανένα. Αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία που θα είναι με σωστό ύφος, διαφάνεια και με γνώμονα να επιτύχει αυτή η προσπάθεια”.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, περιλαμβανομένης και της Συμμαχίας Πολιτών.

Σε ερώτηση εάν το ΔΗΚΟ θα αποκηρύξει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία για τη συνεργασία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το κόμμα “αποκηρύσσει την αποτυχημένη πολιτική που μας έχει οδηγήσει σε ένα ακήρυχτο αδιέξοδο”.

Υπενθυμίζοντας το πολιτικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη το 2013 “που συνομολόγησε με το ΕΥΡΩΚΟ που επίσης διαφωνούσε με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία”, είπε ότι
“ελπίζουμε να βρούμε και εμείς μέσα από τις δικές μας διαβουλεύσεις το σωστό λεκτικό για να σεβαστούμε από τη μια τις διαφορετικές προσεγγίσεις άλλων κομμάτων αλλά και αναδιατυπώνουμε κοινούς στόχους όσον αφορά το Κυπριακό”.

“Αναφέρομαι με αυτόν τον τρόπο στο προεδρικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη επειδή το 2013 δεν είχε καμία αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία”, είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι το ΔΗΚΟ επειδή είναι το μεγαλύτερο κόμμα του ενδιάμεσου χώρου δικαιούται να έχει άποψη για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος ή σε πρώτο στάδιο ποια θα είναι τα κριτήρια που θα οδηγήσουν στην επιλογή του υποψηφίου.

“Ελπίζουμε να έχουμε κατάληξη το συντομότερο δυνατόν και στον κοινό υποψήφιο και σε ό,τι αφορά και μια κοινή πολιτική απόφαση για τη στόχευση αυτής της συνεργασίας. Δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε την δική μας άποψη σε κανένα. Επιδιώκουμε συνεργασία”, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.Πηγή: philenews / KYΠΕ
Φωτογραφίες: Γιάννης Νησιώτης

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 8:01 pm


Ευελιξία στις συνομιλίες ζητά το Λονδίνο

Λονδίνο: Την παρότρυνση όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο Κυπριακό να επιδείξουν ευελιξία, επαναλαμβάνει η βρετανική κυβέρνηση την παραμονή της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Υπουργό Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν στο Λονδίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσο το Λονδίνο θεωρεί ότι το αίτημα της Τουρκίας για ισχύ των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ για τους πολίτες της στην Κύπρο μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά την κυπριακή άρνηση, η εκπρόσωπος του Foreign Office σημείωσε: «Για να εξασφαλιστεί μία βιώσιμη λύση οι δυο ηγέτες χρειάζεται να αντιμετωπίσουν μία σειρά περίπλοκων ζητημάτων. Έχουν επιδείξει θάρρος και αφοσίωση για να φτάσουν τόσο μακριά και έχουν κάνει αξιοθαύμαστη πρόοδο".

Πρόσθεσε ότι, "συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να προσεγγίσουν αυτές τις συνομιλίες με θετικό και ευέλικτο τρόπο, με την έμφαση σε λύσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα και την ασφάλεια αμφότερων των κοινοτήτων σε μια μελλοντική ενωμένη Κύπρο».

Ο κ. Κασουλίδης θα γίνει δεκτός από το σερ Άλαν το απόγευμα της Πέμπτης και εκτός από το Κυπριακό θα συζητήσουν και θέματα που άπτονται του Brexit.

Νωρίτερα το πρωί θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Ενδυναμώνοντας τις διεθνείς δυνατότητες προστασίας της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτροπής της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών».

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο αποφάσισε πέρυσι να προετοιμάσει μία νέα συνθήκη για αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική ιδιοκτησία.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον Πρόεδρο της βρετανικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Κρίσπν Μπλαντ.

Ο κ. Κασουλίδης θε προεδρεύσει εξάλλου της τακτικής συνεδρίασης της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας (CMAG) την Παρασκευή.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 4:29 pm


Άιντα: Όχι σε επιδιαιτησία και όχι σε τριμερή στη Νέα Υόρκη

Λευκωσία: Η στασιμότητα στις συνομιλίες συνεχίζεται, συνεχίζονται όμως και προσπάθειες να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανέναρξη των συναντήσεων “και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει”, δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιδιαιτησία από τα ΗΕ, ούτε και προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας μετά από τη δίωρη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την οποία χαρακτήρισε “μακρά και εποικοδομητική”, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι συζήτησαν το πώς θα επανέλθουν στις συνομιλίες και τί θα συζητήσουν όταν συναντηθούν. Ενημέρωσε ο ίδιος, πρόσθεσε, για τις επαφές που είχε με διεθνείς παράγοντες τελευταία, αλλά και στην Ουάσινγκτον. Οι επαφές του ήταν ανάλογες του προσδοκόμενου, όπως είπε, καθώς και η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ, που ιστορικά έχουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία, συνεχίζει να είναι δεσμευμένη στο Κυπριακό.

Ο κ. Άιντα είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένα νέα να μεταφέρει, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουν λυθεί τα θέματα που υπάρχουν, γιατί υπάρχει η βούληση γι` αυτό. “Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι τί θα κάνουμε όταν επιστρέψουμε στο τραπέζι. Θέλω να κάνω ξεκάθαρο αυτό που έχω πει πολλές πολλές φορές. Είμαι αποφασισμένος να κρατήσω αυτή τη διαδικασία υπό τους ηγέτες. Δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών για επιδιαιτησία. Το έχουμε δοκιμάσει αυτό στο παρελθόν. Αναγνωρίζουμε ότι δεν λειτούργησε. Θέλω να πω ότι ακόμη και αν μου ζητούσαν οι ηγέτες επιδιαιτησία δεν θα το έκανα”. Ξεκαθάρισε δε ότι κάτι τέτοιο δεν του έχει ζητηθεί.

Η συζήτηση που είχαν, είπε, είναι πώς θα χρησιμοποιήσουν το χρόνο τους όσο αποτελεσματικά γίνεται, υπενθυμίζοντας ότι και οι δύο ηγέτες σε δημόσιες δηλώσεις τους, αλλά και προς τον ίδιο έχουν μιλήσει για την ανάγκη μιας μεθοδολογίας που θα δίδει έμφαση στα βασικά θέματα. “Αυτό συζητάμε και όχι ένα σχέδιο των ΗΕ, ένα σχέδιο Γκουτέρες ή σχέδιο Έιντε ή οποιοδήποτε άλλο σχέδιο. Εάν υπάρξει κάποια διευθέτηση στην Κύπρο, θα προέλθει από τους Κύπριους, υπό την κυπριακή ηγεσία, από τον κ. Ακιντζί και τον κ. Αναστασιάδη μαζί”.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε ότι όλοι μιλούν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα και σημείωσε ότι αύριο κλείνει ένας μήνας χωρίς συναντήσεις, το μεγαλύτερο χρονικό διάλειμμα των τελευταίων 22 μηνών. Το μεγαλύτερο διάστημα χωρίς συναντήσεις, σημείωσε, ήταν 9 μέρες και πιστεύει – ανέφερε – ότι το παρόν διάλειμμα θα διαρκέσει λίγο περισσότερο ακόμη. “Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί όταν θα πάμε πίσω (στις συνομιλίες)”.

Ο κ. Άιντα ανέφερε ότι αύριο ο ίδιος και η κ. Σπέχαρ θα ενημερώσουν την Εκτελεστική Επιτροπή των ΗΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς τα μέλη της Επιτροπής θέλουν συζήτηση για την κατάσταση στην Κύπρο, που είναι ένα από τα δύο κύριο ζητήματα – όπως είπε – το άλλο είναι η κατάσταση στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής. “Νομίζω ότι είναι σημαντικό τώρα να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση με τα κεντρικά των ΗΕ για την κατάσταση και ποιες θα είναι οι μελλοντικές κινήσεις”.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Κομισιόν αναφορικά με τη δική τους κρίσιμη υποστήριξη στη διαδικασία και θα τους μεταφέρει το πώς έχει η κατάσταση. Θα συζητήσει επίσης και κάποιες κινήσεις που μπορούν να γίνουν στο μέλλον, ανέφερε ο κ. Έιντε, υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος είναι επίσης πλήρες μέλος της ΕΕ και ως τέτοιο, “βορράς” και “νότος” ως ομοσπονδία, θα χρειαστεί επίσης ισχυρή υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με τον οποίο συναντήθηκε τη Δευτέρα, συνέχισε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ήρθε με πολύ συγκεκριμένες ιδέες για επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις στη μετά λύση εποχή. Κάποιες από αυτές θα συνεχίσει να τις συζητά στις Βρυξέλλες με την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε ο κ. Άιντα.

Ερωτηθείς για κάποια δημοσιεύματα περί συνάντησης των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μιλά, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ είπε ότι αυτό που έχει πληροφορηθεί είναι πως ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για κάποιες άλλες υποχρεώσεις, συνοδευόμενος από τρεις Υπουργούς και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες. “Εάν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει σχετική πληροφόρηση. Δεν προγραμματίζουμε μια κοινή συνάντηση. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα από τη Νέα Υόρκη”.

Κληθείς να πει πώς θα βοηθήσει το να δει ο ΓΓ του ΟΗΕ μόνο τον ένα ηγέτη και όχι τον άλλο, ο Εσπεν Μπαρθ Άιντα είπε ότι αυτή η ερώτηση θα ήταν καλύτερα να απευθυνθεί στον Εκπρόσωπο του ΓΓ στη Νέα Υόρκη. “Αλλά, όπως είπα, δεν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία για μια συγκεκριμένη συνάντηση για την Κύπρο στη Νέα Υόρκη”. Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αμερικανική πόλη, ζήτησε να δει τον ΓΓ και “γνωρίζοντάς τον (τον ΓΓ του ΟΗΕ) εδώ και χρόνια, είναι ένα άτομο εύκολα προσβάσιμο για όλους όσοι θέλουν να του μιλήσουν. Εάν υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις θα τις ανακοινώσουμε όταν συμβούν”.

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να κατέλθει στις εκλογές στη Νορβηγία, ο κ. Άιντα μίλησε για μια φήμη ότι ο ίδιος θέλει να κατέλθει ως υποψήφιος Πρωθυπουργός. “Αυτό κατηγορηματικά δεν είναι αλήθεια. Ελπίζω να καταλαβαίνουν όλοι ότι εάν κατέβαινα ως υποψήφιος δεν θα ήμουν εδώ. Θα δούμε τι θα γίνει το φθινόπωρο (στις εκλογές στη Νορβηγία). Όλη μου η προσοχή είναι εδώ, στη δέσμευσή μου να βοηθήσω εδώ και υπάρχει πλήρης κατανόηση με τους ηγέτες ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρονικό διάστημα αποτελεσματικά”.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 3:38 pm


Κυπριακό, ΑΤΑ, ΓεΣΥ και κούρεμα ταμείων προνοίας συζήτησε ο ΠτΔ με ΣΕΚ

Λευκωσία: Το Κυπριακό, θέματα ΑΤΑ, το ΓεΣΥ και την αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ σε πρωινή συνάντηση στα γραφεία της ΣΕΚ.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συνάντηση και έκανε λόγο για δημιουργικό διάλογο.

Ειδικότερα για το θέμα των κουρεμένων ταμείων προνοίας, είπε πως είναι από τον Σεπτέμβρη λήφθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ευρίσκεται σε εξέλιξη ο τρόπος υλοποίησης έτσι ώστε το 75% των ταμείων προνοίας να καλυφθεί.

Για το θέμα της ΑΤΑ, είπε ότι βρίσκεται ένας υπό εξέλιξη διάλογος με θετική προοπτική κατάληξης. «Δεν είναι βέβαιο ποια μορφή θα πάρει. Υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των εργαζομένων, συνεπώς δεν είμαι αυτή την ώρα σε θέση να δηλώσω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου. Φαίνεται ότι οδηγούμαστε στη σωστή πορεία για τις ορθότερες αποφάσεις» είπε.

Σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος είπε ότι αντιμετωπίζει το θέμα με αποφασιστικότητα, προσπαθώντας να επιλύσει τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είτε το ιατρικό, είτε το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και τις άλλες εκκρεμότητες, όπως είναι οι συνεισφορές, οι συμπληρωμές κοκ, έτσι ώστε, μετά την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων, να γίνει μια σύγκληση των πολιτικών αρχηγών για να ανασκοπήσουν την πρόοδο όσον αφορά τις ομόφωνες αποφάσεις που ελήφθησαν πέρσι τον Ιούλιο και εν συνεχεία τον Σεπτέμβριο, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια.

Οποιαδήποτε άλλα προβλήματα, είπε, θεωρούνται ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη, ιδιαίτερα με το χρόνο που παρέχεται τώρα σαν αποτέλεσμα της αναστολής των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος απαντώντας ερώτηση είπε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία τηρείται με αυστηρότητα, προσθέτοντας πως «μέσα από αυτή τη δημοσιονομική αυστηρότητα είμαστε σε θέση να ικανοποιούμαι εύλογα αιτήματα προκειμένου να επιτύχουμε ευρύτερους στόχους, όπως είναι παραδείγματος χάριν, η ρύθμιση του μισθολογικού, η διαφύλαξη της παρουσίας ικανών γιατρών στα νοσοκομεία, η υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας που θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού, των ασθενών κλπ».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε από πλευράς του πως σε γενικές γραμμές υπάρχει μια ταύτιση απόψεων σε όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν και ότι το επόμενο διάστημα θα είναι καταλυτικό σε σχέση με τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν και τα εργασιακά και την κοινωνική πολιτική.

Ειδικότερα, ο κ. Μάτσας εξέφρασε την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κατάληξη στο θέμα της ρύθμισης της ΑΤΑ, που θα αφήνει ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές, εργοδότες και εργαζόμενους, διατηρώντας τη βασική έννοια της ΑΤΑ και την ίδια στιγμή αποτρέποντας περαιτέρω μισθολογικές μειώσεις.

Για το ΓεΣΥ, είπε ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική ανατροπή σε ό,τι αφορά την όλη εξελικτική πορεία του ΓεΣΥ.

«Έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο τη δική του συνεισφορά, έτσι ώστε το θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα για καθορισμό των συνεισφορών να παρουσιάζει διακριτική διαφορά σε ό,τι αφορά τις συνεισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών στη βάση και των προνοιών της νομοθεσίας του 2001» είπε.

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας, είπε ότι λήφθηκαν διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο ότι το θέμα θα προσεγγιστεί στη βάση και των πολιτικών αποφάσεων για αποκατάσταση του 75% της αξίας των κουρεμένων ταμείων προνοίας άμεσα με την εμπλοκή και των κοινωνικών εταίρων, στα πλαίσια του διαλόγου που βρίσκεται σε εκκρεμότητα ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι στο Κυπριακό τα πράγματα θα εξελιχθούν με θετικό τρόπο.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 2:40 pm


Προσωπική ατζέντα Άιντα - Τρέχει να προλάβει τις εκλογές στη Νορβηγία

Λευκωσία: Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θέλει να επιβάλει τους δικούς του ρυθμούς στο Κυπριακό όχι τόσο για να μη χαθεί το μομέντουμ, όπως δημοσίως υποστηρίζει, αλλά γιατί έχει τη δική του προσωπική ατζέντα. Η σπουδή που δείχνει ο Άιντα και θέλει να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία στο Κυπριακό έχει να κάνει με τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα του τη Νορβηγία. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Νορβηγία πάει σε γενικές εκλογές και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Άιντα σκοπεύει να κατέλθει υποψήφιος με το Εργατικό Κόμμα. Θεωρεί πως εάν καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι να υπάρξει σημαντική πρόοδος ή και συμφωνία στο Κυπριακό, τότε αυτό το γεγονός θα αποτελέσει για τον ίδιο ένα ισχυρό χαρτί. Θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, όχι μόνο για να κερδίσει μια θέση στο νορβηγικό κοινοβούλιο στις 9 Μαΐου, αλλά για να επιδιώξει την κατάκτηση της πρωθυπουργίας της χώρας, με τον ίδιο να ηγείται μιας κεντροαριστερής συμμαχίας.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα επισκεφθεί σήμερα τόσο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και τον Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να τους πείσει να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Προκειμένου να λειτουργήσει το σχέδιό του για επίσπευση της διαδικασίας, ο κ. Άιντα προσπαθεί να περάσει τη θέση περί αλλαγής της μεθοδολογίας των συνομιλιών, ώστε να επιτύχει αναβάθμιση του δικού του παρεμβατικού λόγου.

Ένας παρεμβατικός ρόλος τον οποίο ο ίδιος θέλει να παίξει κατά τρόπο ώστε να μη θεωρηθεί επιδιαιτησία. Αυτό που έχει υπόψη του ο κ. Άιντα, και φαίνεται να το έχει συζητήσει με συνομιλητές του, είναι να παρεμβαίνει και να καταθέτει άτυπες θέσεις, ενδεχομένως προφορικά. Θα θέτει επίσης τις άτυπες του θέσεις κάτω από τον μανδύα της υποβοήθησης της διαδικασίας. Ωστόσο αυτό που σκέπτεται να προωθήσει ο κ. Άιντα και αναμένεται να το συζητήσει σήμερα με τους δύο ηγέτες δεν είναι τόσο αθώο όσο μπορεί για κάποιους να φαίνεται.

Ως γνωστό –και έχει λεχθεί πολλές φορές μέχρι στιγμής– οι συνομιλίες έχουν φτάσει στο σημείο εκείνο όπου η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δώσει πάρα πολλά και θα πρέπει να αρχίσει και η τουρκική πλευρά να δίνει. Βρίσκονται δηλαδή στο σημείο όπου η ελληνοκυπριακή πλευρά ανέμενε από την τουρκική πλευρά να δώσει και αυτή, αλλά κυρίως περίμενε από τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών να κινηθεί ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία από τον κ. Ακιντζί. Αντ’ αυτού, ο κ. Άιντα όχι μόνο δεν ανέλαβε να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα σκοπεύει να κινηθεί κατά τρόπο που βγάζει από τα δύσκολα τον Μουσταφά Ακιντζί και βάζει πίεση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η συνάντηση του κ. Άιντα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών στις 6:30 το απόγευμα.

Εξελίξεις στις αρχές Απριλίου

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα δεν αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη στις συνομιλίες τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα. Ούτως ή άλλως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απουσιάζει την ερχόμενη εβδομάδα και θα επιστρέψει μετά τις 26 Μαρτίου. Εκτιμάται πως εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μια συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών, μπορεί να γίνουν συναντήσεις και πριν από τη 16η Απριλίου, δηλαδή το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Χθες ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Σημείωσε επίσης πως «φαίνεται σαν να έχουν σταματήσει γιατί δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη διέξοδος, αλλά δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες αυτές». Συνέστησε υπομονή καθότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν. Μιλώντας σε εκδήλωση για τους γιατρούς, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως το σημαντικό δεν είναι η επίτευξη λύσης, αλλά αυτή να είναι βιώσιμη. Συνέχισε κινδυνολογώντας και αφού είπε πως οι Τ/κ δεν θέλουν να ξαναζήσουν το 1963 διερωτήθηκε «τι σχέση έχει με τη δημιουργία κουλτούρας ειρήνης, ομοσπονδιακής κουλτούρας, ο εορτασμός της Ένωσης στα σχολεία». Και επανέλαβε την αξίωσή του για «διόρθωση του λάθους».

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 12:43 pm


Απώλειες €100 δισ. οι κατεχόμενες περιουσίες

Λευκωσία: Πλησιάζουν τα €100 δισ. οι απώλειες από τις κατεχόμενες περιουσίες, συμπεριλαμβανομένης και της απώλειας εισοδημάτων από τη μη χρήση τους, όπως προκύπτει από τους αριθμούς που ανέφερε χθες, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο πρόεδρος του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, κ. Άκης Πούρος, επικαλούμενος αναθεωρημένη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, η πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε πως, με βάση επικαιροποιημένη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, η αξία των κατεχομένων περιοχών ανεβαίνει στα €60 δισ. - €75 δισ., ενώ η απώλεια των εισοδημάτων από τη μη χρήση των περιουσιών αυτών κυμαίνεται στα €18 δισ.
 
Στις απώλειες των κατεχομένων περιουσιών (€60 δισ. - €75 δισ.) δεν περιλαμβάνεται η αξία της κρατικής γης και της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σημειώνεται ότι η αρχική μελέτη για της αξία της απώλειας των κατεχομένων περιουσιών εκπονήθηκε το 1996 και σχετικά πρόσφατα ζητήθηκε επικαιροποίησή της. Το 2012 ο καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Πάνος Πασιαρδής είχε αναφέρει ότι το κόστος από την απώλεια χρήσης των περιουσιών κυμαινόταν στα €15 δισ. - €16 δισ.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, με βάση τα δεδομένα αυτά, σε περίπτωση που εξευρίσκετο λύση του Κυπριακού θα απαιτούνταν πολλά μνημόνια για να αποζημιωθούν οι πρόσφυγες, νοουμένου ότι δεν θα παραχωρείτο εξωτερική βοήθεια.
 
Μια από τις εισηγήσεις που είχε υποβάλει ο κ. Πασιαρδής, για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες που απώλεσαν τις περιουσίες τους, ήταν να αξιοποιηθεί το Ταμείο Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ώστε να αποφέρει αυξημένα έσοδα. Ο κ. Πασιαρδής είχε υποδείξει, επίσης, πως ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες εκμεταλλεύθηκαν τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, χωρίς να καταβάλουν τα ενοίκια που τους αναλογούσαν. Παράλληλα ανέφερε ότι βλέπει θετικά τη δημιουργία τράπεζας, η οποία να στηρίξει τον προσφυγικό κόσμο.

Πρόσθεσε δε, πως αν ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών παραχωρούσε στον κάθε αιτητή πρόσφυγα βοήθεια ανάλογη με την περιουσία που είχε στα κατεχόμενα, τότε σε περίπτωση λύσης αυτή θα μπορούσε να αφαιρεθεί από τη συνολική αποζημίωση που θα ελάμβανε με τη λύση του Κυπριακού.
 
Στη μελέτη αναφερόταν, επίσης, πως οι οριστικές ιδιωτικές απώλειες που προκάλεσε η τουρκική εισβολή (ιδιωτικά αγαθά που καταστράφηκαν ή κλάπηκαν) υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε ΛΚ3.167 εκατομμύρια σε τιμές 1995. Περίπου το ήμισυ των απωλειών αυτών αφορούσε ιδιωτικές οικιστικές μονάδες περιλαμβανομένου του εξοπλισμού τους.

Το υπόλοιπο μισό αφορά απώλειες που είχαν υποστεί ιδιωτικές επιχειρήσεις και περιλαμβάνουν κτηριακές εγκαταστάσεις, μεταφορικά μέσα και άλλο εξοπλισμό, εμπορεύματα και πρώτες ύλες κ.λπ. Όπως υποδεικνυόταν στη μελέτη του Πανεπιστημίου, οι απώλειες από τη στέρηση του δικαιώματος πρόσβασης στις περιουσίες που βρίσκονται υπό κατοχή αποτελεί κόστος που δημιουργήθηκε με την τουρκική κατοχή και εισβολή και θα υφίσταται όσο καιρό διαρκεί η τουρκική κατοχή.

Για τον υπολογισμό των απωλειών πρόσβασης έχει εκτιμηθεί η αξία της κατεχόμενης ιδιωτικής γης με βάση τις αξίες των διάφορων κατηγοριών γης στις ελεύθερες περιοχές. Με βάση εκτιμήσεις της μελέτης, οι ετήσιες απώλειες πρόσβασης το έτος 2000 ανέρχονταν σε 250 εκατομμύρια λίρες σε τιμές 1995, ενώ από το 1974 μέχρι το 2000 οι ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα έχουν υποστεί συνολικά απώλειες πρόσβασης ύψους σχεδόν ΛΚ3.679 εκατομμυρίων σε τιμές 1995.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 12:36 pm


Τι γράφουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες της Τετάρτης

Λευκωσία: Η χθεσινή κηδεία της συζύγου του θύματος τροχαίου στις 8 Μαρτίου, η οποία υπέστη καρδιακό επεισόδιο μη αντέχοντας το χαμό του, κυριαρχεί στον τ/κ Τύπο σήμερα, καθώς το ζευγάρι είχε δύο παιδιά, 8 χρονών και 40 μόλις ημερών. Το πρόστιμο μόλις 500 ευρώ που επιβλήθηκε στην εταιρεία λατομείου που κατέχει το φορτηγό, που προκάλεσε το ατύχημα, αλλά και το γεγονός ότι ο εκ Τουρκίας οδηγός ήρθε με άδεια εργασίας για να πλένει πιάτα και βρέθηκε να οδηγεί φορτηγό χωρίς άδεια οδήγησης, έχει προκαλέσει οργή και θυμό όχι μόνο στην οικογένεια του ζεύγους αλλά σε όλη την κοινωνία. Οι εφημερίδες κάνουν επίσης αναφορά στη σκληρή κριτική εκ μέρους των γιατρών στους πολιτικούς για τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, στα προβλήματα στην οικονομία, αλλά και σε ειδήσεις από δικαστικές ή αστυνομικές υποθέσεις.

Η “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Δύο ψυχές έφυγαν, το πρόστιμο 2.000 ΤΛ (500 ευρώ)” γράφει ότι το δυστύχημα που προκάλεσε ο οδηγός του φορτηγού λατομείου, τον οποίο – σημειώνει – είχαν φέρει για να πλένει πιάτα και δεν είχε άδεια οδήγησης, ξεκλήρισε μια οικογένεια και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία που ανήκει το φορτηγό ήταν μόνο 2020 ΤΛ (505 ευρώ). Αλλού γράφει ότι από το 2012 μέχρι σήμερα 1012 γυναίκες έχουν απευθυνθεί για βοήθεια ή στήριξη στο “τμήμα κοινωνικών υπηρεσιών”, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες ο “υπουργός εργασίας”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τέθηκε εκτός υπηρεσίας δάσκαλος σε σχολείο της Αμμοχώστου, ο οποίος άσκησε βία σε μαθητή.

Η “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Καμαρώνετε τα ερείπιά σας” γράφει ότι στη χθεσινή Γιορτή της Ιατρικής, οι γιατροί άσκησαν έντονη κριτική σε όλες τις “κυβερνήσεις” που πέρασαν και στην παρούσα, για τα προβλήματα στην υγεία, ενώ η νυν “κυβέρνηση” ανακοίνωσε αυξήσεις στους μισθούς τους. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία ενός δέντρου που έχει πέσει πάνω σε αυτοκίνητα και γράφει ότι ο ευκάλυπτος έπεσε λόγω του δυνατού ανέμου χθες πάνω σε πέντε σταθμευμένα οχήματα σε χώρο στάθμευσης στη Λευκωσία, προκαλώντας σε όλα ζημιές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δύο συλλήψεις ανδρών για υποθέσεις βιασμού και απειλής για χρήση βίας εναντίον γυναικών.

Η “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Να είστε περήφανοι με τα έργα σας” αναφέρεται στην ομιλία της γιατρού Σίλα Ουσάρ Ιντσιρλί που άσκησε έντονη κριτική χθες ενώπιον των πολιτικών στην εκδήλωση για τη Γιορτή της Ιατρικής και τους είπε κατάματα, όπως γράφει, ότι οι γιατροί δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Αλλού αναφέρεται στην κηδεία της Ταμάι Γκιοκτεπέ, συζύγου του Καμίλ, ο οποίος πέθανε σε δυστύχημα στις 8 Μαρτίου, ενώ η Ταμάι δεν άντεξε την απώλεια και πέθανε από καρδιακό επεισόδιο 4 μέρες μετά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο συλληφθείς παραδέχθηκε ότι βίασε την 25χρονη φίλη του, μετά από παράπονο που η ίδια έκανε στην “αστυνομία”.

Η “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Σταμάτησαν οι στροφές, πάρτε μέτρα” γράφει ότι το τ/κ επιμελητήριο ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αποτροπή της κατάρρευσης της οικονομίας λόγω της μεγάλης απώλειας της τουρκικής λίρας. Σε άλλο θέμα, με φωτογραφία της μητέρας της Ταμάι Γκιοκτεπέ από την κηδεία της κόρης της, γράφει ότι η χαροκαμένη μάνα φώναζε προς τους αρμόδιους “καίγεται η ψυχή μου, αφήστε με να μιλήσω”. Αλλού γράφει για έκπληξη της “κυβέρνησης” στους γιατρούς τη Γιορτή της Ιατρικής με την ανακοίνωση των αυξήσεων στους μισθούς.

Η “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Μην βρεθείτε απέναντί μου!” γράφει ότι αυτό φώναζε η μητέρα της Ταμάι Γκιοκτεπέ προς τα μέλη του “υπουργικού συμβουλίου” χθες στην κηδεία της κόρης της. Αλλού γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΚ και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παπαδημούλης μίλησε στο Στρασβούργο στον απεσταλμένο της εφημερίδας και έστειλε το μήνυμα “σκεφτείτε όχι τις κάλπες αλλά τις νέες γενιές”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το “υπουργικό συμβούλιο” αποφάσισε τη συμπερίληψη και του “τμήματος τηλεπικοινωνιών” στις ιδιωτικοποιήσεις και η απόφαση δημοσιεύθηκε ήδη στην “εφημερίδα του κράτους”.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 11:19 amΦιλικοί ιστότοποι: