Χάρρυ Κλυνν, θα είσαι πάντα μαζί μας ......
Χάρρυ Κλυνν, ο μοναδικός

Είμαι μια πριζούλα που τη λένε Ηλεκτρούλα. Μονομαχία στις Σέρρες Μάντρες. Ελλάδα η χώρα του Πράσινου Ήλιου. Πατάτες. Κυρά Κατίνα. Τι δουλειά κάνεις; Σκαβς; Χαράλαμπος Τραμπάκουλας.

Ορισμένες από τις ατάκες ή φράσεις, ήρωες που μείνανε στην ιστορία, άμα τη επιστροφή του Χάρρυ Κλυνν, κατά κόσμον Βασίλη Τριανταφυλλίδη από τις ΗΠΑ μετά το 1974.

Πρώτη εντύπωση μας έκανε στα 201 καναρίνια, αλλά τα χρόνια που πέρασε σε ΗΠΑ και Καναδά, εκτός της οικογένειας που απέκτησε τον έφεραν σε τριβή με τα σύγχρονα είδη κωμωδίας, όπως το stand up comedy, που πρώτος θα εισήγαγε αργότερα στην Ελλάδα.

Σε αντιπαραβολή με τον Dirty Harry των αστυνομικών ταινιών αυτός λανσάρει το ψευδώνυμο Χάρρυ Κλυνν, το οποίο χρησιμοποίησε μέχρι το τέλος.

Φανατικός Πόντιος, λάτρης και υποστηρικτής του Απόλλωνα Καλαμαριάς (Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ – Απόλλων Καλαμαριάς 0-2), έμεινε ενεργός μέχρι το τέλος. http://harryklynn.blogspot.gr/

Ο Χάρρυ Κλυνν μας έμαθε τη σάτιρα με πολιτική θέση:

Η ασυνεννοησία των πολιτικών μας στο διάλογο ανάμεσα σε Κώστα και Ανδρέα που δεν συμφωνούν ούτε τι θα πιουν στο τραπέζι, έγραψε. Αριστερός ο ίδιος “έκραξε” νωρίς τη συντρόφισσα Αλέκα, (Παπαρήγα μάο μάο), αλλά τα ‘χωνε μέχρι τελευταία στιγμή και στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.. Τα ανέκδοτα του ένα κι ένα. Οι μιμήσεις του έμειναν στην ιστορία. Η κριτική στους “αγωνιστές” αμείλικτη.

Θεωρούμε μια από τις κορυφαίες κινηματογραφικές του στιγμές τη ταινία του 1987 Made in Greece με τον Γιάννη Γιαννάκη και περιπλανιέται και μην κατανοεί που βρίσκεται ή ποια είναι η χώρα γύρω του. Στη παρέλαση που στήνει στο Ζάππειο, συνυπάρχουν δίπλα – δίπλα, ο στρατηγός με τον χασάπη, ο αρκουδιάρης με τον σκυλά, η Ελλάδα σε όλη της τη κατάντια με ένα σημείο της παρέλασης να έχει αναφορά μέχρι σήμερα:

….. ένας κόμπος πνίγει το λαιμό μας καθώς με συγκίνηση βλέπουμε να παρελαύνουν μπροστά μας με τα πακέτα στο χέρι οι διευθυντές των τραπεζών και διοικητές δημοσίων οργανισμών ταγμένοι στην υπηρεσία της προστασίας των εθνικών συμφερόντων και του εθνικού συναλλάγματος της φίλης και συμμάχου Ελβετίας ….

Έχοντας μελετήσει μεγάλο μέρος του έργου του και την εξέλιξη του, καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ήταν και είναι μοναδικός, κορυφαίος στο είδος του. Τον τοποθετούμε χωρίς δεύτερη σκέψη στους κορυφαίους καλλιτέχνες αυτής της χώρας, δίπλα στον Ζαμπέτα, στον Χατζηδάκη, στον Χορν, στον Βέγγο, στον Κόντογλου, στον Μποστ ….. Στις εκπομπές του 104.4, τριγυρνά από το 1989 μέχρι σήμερα.

Χάρρυ είθισται σ’ αυτές τις περιπτώσεις να ευχόμαστε καλό ταξίδι, αλλά στη πραγματικότητα είσαι μέσα μας και σε κουβαλάμε μαζί μας !

Σ’ ευχαριστούμε.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos