14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Διαμαρτυρία στο Δήμο Χανίων για το εκρητικό πρόβλημα στέγης φοιτητών και εκπαιδευτικών – Υποσχέσεις Δήμαρχου Χανίων για ουσιαστικές κινήσεις | Φωτός

Ημερομηνία:

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Χανίων πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης εκπρόσωποι φορέων της εκπαίδευσης αλλά και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης με αφορμή την έλλειψη στέγης που υπάρχει στην πόλη και τη δυσκολία στην εξεύρεση κατοικίας. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη με τον Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Ελπίδα Τσιτσιρίδη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Αντώνη Βαρδάκη.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την πλευρά τους οι φοιτητές στάθηκαν στο έντονο πρόβλημα στέγης που υπάρχει που για τους φοιτητές γίνεται ακόμη εντονότερο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τις οικογένειές τους αλλά και από πολιτικές που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο αντί να αντιληφθεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σύνδεσε το επίδομα στέγης με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις ή με την εργασία εντός Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όμως, όπως τόνισαν οι φοιτητές, λόγω της οικονομικής κρίσης όλο και περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να εργάζονται για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους και αυτό, λογικά, ρίχνει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους, στερώντας τους έτσι από το επίδομα στέγης. Την ίδια στιγμή, επειδή εργάζονται, δε μπορούν να εργάζονται επιπλέον ώρες στο Πολυτεχνείο Κρήτης για να λάβουν επίδομα.

Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι να εξωθείται ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών στο περιθώριο και στην απόγνωση με πολλούς από αυτούς να επιλέγουν να εγκαταλείψουν τους σπουδές τους. Την ίδια στιγμή, παρά τις προαναγγελίες, δεν λειτουργεί η καινούργια εστία ενώ οι ανάγκες στέγης διαρκώς αυξάνονται λόγω της έλλειψης σπιτιών εξαιτίας της τουριστικής εκμετάλλευσής τους. Παρόμοια και χειρότερη η κατάσταση στο ΤΕΙ Κρήτης όπου δεν υπάρχουν στην ουσία καθόλου εστίες ή κάποιου είδους πρόνοια για τους φοιτητές.

Οι φοιτητές ανάφεραν ότι στο Πολυτεχνείο Κρήτης προσφέρονται μόλις 78 θέσεις στις εστίες ενώ στο ΤΕΙ υπάρχουν διαθέσιμες μόλις 16 θέσεις σε σύμβαση που έχει με ξενοδοχείο της πόλης, οι οποίες δεν καλύπτουν επ’ ουδενί τις ανάγκες των φοιτητών.

Οι φοιτητές τόνισαν επίσης ότι τα Χανιά έχουν τα πιο ακριβά ενοίκια σε όλη την Ελλάδα και αναρωτήθηκαν κατά πόσο είναι «δήμος για να ζεις» όπως αναγραφόταν σε σχετική εικόνα εντός της αίθουσας ή είναι δήμος για να ζουν μόνο τουρίστες. Οι φοιτητές ζήτησαν αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία με παροχή επιδομάτων για τη στέγη και στήριξη των αιτημάτων τους από τους τοπικούς φορείς ή παροχή κάποιου είδους επιδόματος ή κτιρίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για λύσεις στο πρόβλημα στέγης.

Στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών τονίζοντας ότι δε γίνεται όλων η ζωή να περιστρέφεται γύρω από τον τουρισμό, ζήτησαν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ειδικά σε σχέση με εταιρείες που αγοράζουν πολυκατοικίες για να τα μετατρέψουν σε διαμερίσματα που νοικιάζονται μέσω airbnb.

Οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν στο εντονότατα πρόβλημα δασκάλων και καθηγητών ενώ εντύπωση προκάλεσε η αναφορά σε περίπτωση καθηγητή που αναγκάστηκε να ζει σε κάμπινγκ μέχρι να ελευθερωθεί σπίτι από την ενοικίασή του κατά την τουριστική περίοδο.

Ζήτησαν και αυτοί από την πλευρά τους ο Δήμος Χανίων, να προσφέρει κάποιο επίδομα ή κάποια μείωση στα τέλη που καλούνται να πληρώσουν πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσκολία. Ζήτησαν επίσης να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων η παροχή κάποιου κτιρίου από τον Δήμο Χανίων, την Αντιπεριφέρεια Χανίων ή την Εκκλησία, που θα μπορούσε να φιλοξενεί εκπαιδευτικούς ή φοιτητές που έχουν ανάγκη στέγης.

"google ad"

Στην αίθουσα συσκέψεων δημιουργήθηκε μία ένταση όταν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Ελπίδα Τσιτσιρίδη η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη με τον Αντιδήμαρχο σε θέματα Παιδείας κ. Αντώνη Βαρδάκη και τον Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχει μία στρέβλωση στις τιμές των ενοικίων η οποία θα ρυθμιστεί στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς.

Ο Δήμος Χανίων προσφέρθηκε να οργανώσει μία συνάντηση με ξενοδόχους εντός της πόλης και τον Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Δωματίων ώστε για την περίοδο που ακολουθεί να βρεθούν χώροι για τη φιλοξενία δασκάλων, καθηγητών και φοιτητών σε καλές τιμές.

Επίσης, υπήρξε δέσμευση για άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του airbnb, όμως, όπως ειπώθηκε, οι δυνατότητες κινήσεων που έχει ως Δήμος είναι περιορισμένες αφού η Ελλάδα δεν έχει το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο όπως λ.χ. η Ισπανία που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα σε πόλεις με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη όπως η Βαρκελώνη. Την ίδια στιγμή τονίσθηκε ότι ο Δήμος δεν έχει κτίρια για να αναλάβει την φιλοξενία φοιτητών και καθηγητών ενώ όσον αφορά την παροχή επιδόματος αυτό, όπως ειπώθηκε, δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

Επίσης, ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για συζήτηση μεταξύ Πολυτεχνείου και ΤΕΙ Κρήτης αλλά και άλλων αρμόδιων φορέων ώστε να βρεθεί λύση. Τόνισε ότι μία μόνιμη λύση δε θα βρεθεί από τη μία ημέρα στην άλλη όμως πρέπει να παρθούν αποφάσεις ώστε να δρομολογηθεί το θέμα.

Στο πιο άμεσο επίπεδο, ο κ. Βάμβουκας είπε ότι θα κοιτάξει να εξασφαλιστεί καποιου είδους κρατική επιδότηση για τις ανάγκες στέγης, όπως ισχύει και σε άλλα νησιά με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Η κ. Τσιτσιρίδη, πρόσθεσε ότι θα συνομιλήσει  με του ξενοδόχους των Χανίων, ώστε να προσφέρουν το χειμώνα τα δωμάτια τους σε χαμηλή τιμή, ώστε να διευκολυνθούν προσωρινά φοιτητές και εκπαιδευτικοί.

Να σημειώσουμε ότι φοιτητές και εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την πρόθεση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και το επόμενο διάστημα με διαμαρτυρία και στην Αντιπεριφέρεια Χανίων αλλά και στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Δηλώσεις εκπροσώπων φοιτητών και εκπαιδευτικών

Κωνσταντίνος Καλαϊτζής, μέλος του Δ.Σ. Φοιτητών του ΤΕΙ Κρήτης:

“Ο Σύλλογος έχει πάρει σήμερα απόφαση να κάνει κινητοποίηση στον Δήμο Χανίων με σκοπό να μας δοθεί κάποια απάντηση για το τι θα γίνει με το θέμα της στέγασης. Η τουριστικοποίηση είναι το μόνο που νοιάζει την κοινότητα εδώ πέρα αλλά οι φοιτητές δεν έχουν σπίτια να μείνουν. Ήρθαμε να καταγγείλλουμε ότι το ΤΕΙ Χανίων και η Διοίκησή του εδώ και τόσα χρόνια δεν έχουν εστίες και οι φοιτητές μένουν στο δρόμο. Εμείς ήρθαμε εδώ για να διεκδικήσουμε σίτιση, στέγαση, εστίες, και συνθήκες για αξιοπρεπή εκπαίδευση για όλους τους φοιτητές.”

Θωμάς Σαμούτσης, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας:

“Το ζήτημα της στέγασης στα Χανιά, ιδίως για τους φοιτητές, τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιο. Οι φοιτητές με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αδυνατούμε να πληρώσουμε το κόστος διαβίωσης στα Χανιά. Η εύρεση σπιτιών είναι πολύ δύσκολη. Η πόλη των Χανίων μετατρέπεται σε μία περιοχή που καλύπτει τις ανάγκες των τουριστών και όχι  για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν για τους φοιτητές και τους κατοίκους της. Εμείς διεκδικούμε στέγαση από το Πολυτεχνείο.

Οι εστίες που υπάρχουν δεν καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών, το επίδομα στέγασης δε δίνεται πλέον, θέλουμε η πρυτανεία να δώσει άμεσα τη Β’ φάση εστίας και να προχωρήσει άμεσα στη Γ’ φάση για να καλυφθούν καποιες από τις ανάγκες των φοιτητών. Θέλουμε να δίνεται επίδομα σε όλους τους φοιτητές που μένουν εκτός εστίας και όλα αυτά καταλαβαίνετε μπορούν να γίνουν μόνο με την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που δινεται στα ιδρύματα για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών.

Φέτος που πέσανε πολύ οι βάσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης, οι φοιτητές δεν επιλέγουν καν τα Χανιά για τις σπουδές τους γιατί ξέρουν από πριν το πρόβλημα και δε θα βρούνε σπίτι, δε θα έχουν την οικονομική δυνατότητα όταν έρθουν για να ζήσουν. “

Σεραφείμ Ρίζος, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων:

“Είμαστε εδώ διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί σε ότι αφορά την εύρεση στέγης από την πλευρά των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχει καταντήσει μια κακόγουστη φάρσα όταν ζητάνε από έναν εκπαιδευτικό, από έναν εργαζόμενο ο οποίος τη μία χρονιά βρίσκεται εδώ και την άλλη στην άλλη γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να εξασφαλίσει ένα πετσοκομμένο μισθό, ένα μισθό των 700 ευρώ να του ζητάνε 450 ευρώ για μία μονόχωρη ή δίχωρη γκαρσονιέρα και αν θέλει και απόδειξη να του ζητάνε και 13% για το ΦΠΑ.

Θεωρούμε ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει η πολιτεία να αντιμετωπίσει άμεσα. Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Το έχουμε εντοπίσει ως συνδικάτα από την περσινή χρονιά και δε βλέπουμε να έχει γίνει τίποτα. Αντίθετα το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο.

Με αυτή την έννοια θέτουμε τους Δήμους και τους Δημάρχους προ των ευθυνών τους. Θέτουμε την πολιτεία προ των ευθυνών τους. Όταν λένε ότι έχουν τελειώσει τα μνημόνια, να δώσουν αυξήσεις στους μισθούς, οι εκπαιδευτικοί έχουν χάσει το 40% των μηνιαίων αποδοχών τους τα τελευταία 8 χρόνια, είναι καιρός να τα δώσουν πίσω. Να δώσουν πίσω τον 13ο και 14ο μισθό, να δώσουν επίδομα στέγασης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, να δημιουργήσουν φοιτητικές εστίες για τους φοιτητές. Στην κυριολεξία οι εκπαιδευτικοί είναι από τα πιο κακοπληρωμένα κομμάτια των Ελλήνων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. “

Βασίλης Λιόντος:

“Τα Χανιά διώχνουν εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους. Με την απουσία στέγης και κυρίως με τα πολύ υψηλά ενοίκια κάνω τη ζωή αβίωτη για τον μέσο εργαζόμενο και ειδικά για τον νέο άνθρωπο και μάλιστα σε μία περίοδο όπου τα πάντα εμπορευματοποιούνται, όπου τα πάντα κινούνται στη λογική των νόμων της αγοράς.

Με αυτή την έννοια εμείς θεωρούμε ως εκπαιδευτικό κίνημα ότι όλοι οι αρμόδιοι πρέπει να πάρουν θέση, πρέπει να δώσουν άμεσα απάντηση και λύση στο καυτό πρόβλημα της επιβίωσης όλων αυτών των ανθρώπων που ζουν με μισθούς φτώχιας και γενικευμένης εξαθλίωσης.

Είναι πάρα πολύς ο κόσμος που δε μπορεί να ανταποκριθεί στο να πληρώνει υπέρογκα ποσά για τα σπίτια και με αυτή την έννοια λοιπόν πρέπει να δώσουν άμεσα απαντηση για το τι θα κάνουν έτσι ώστε μέσω επιδότησης ενοικίου, είτε μέσω δημόσιων κτιρίων που έχουν όλοι, είτε είναι δημόσιο, είτε είναι κράτος, είτε είναι εκκλησία, είτε είναι αντιπεριφέρεια να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε μία συνολικότερη πολιτική όπου με ευθύνη της πολιτείας να δοθεί το δικαίωμα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέο, να μένει σε ένα σπίτι με αξιοπρέπεια για να μπορεί και να εργάζεται με συνθήκες πραγματικά αξιοπρέπειας.”

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...