Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εορτασμός του Αγίου Ιωάννη του Βραχωρίτη στο Αγρίνιο

Κοινοποίηση

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 είναι η εορτή μνήμης και τιμής του Νεομάρτυρος Ιωάννου του Βραχωρίτου του εξ Αγαρηνών.

Το Σαββάτο το απόγευμα και ώρα 6.00 μ.μ. θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας στον Άγιο Δημήτριο, ενώ την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία για τον Νεομάρτυρα του Αγρινίου. Την ίδια μέρα, στις 5:30 μ.μ. θα τελεστεί ιερή παράκληση στον Άγιο.

Σε ανακοίνωσή του για τον εορτασμό του Αγίου, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου αναφέρει:

“Ο Άγιος Ιωάννης ήταν μουσουλμάνος και το όνομά του ήταν Χασάν. Γεννήθηκε στην Κόνιτσα το 1788 και ερχόμενος στο Βραχώρι ως Δερβίσης (με θρησκευτική και πολιτική εξουσία) γνώρισε τον Χριστό από τον τότε ιερέα του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, του πρώτου ενοριακού ναού στο Βραχώρι (1664). Βαπτίσθηκε χριστιανός στην Ιθάκη και επιστρέφοντας στο Βραχώρι τον συνέλαβαν. Υπέστη πολλά μαρτύρια, οδηγήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου που ήταν χώρος εκτελέσεων των Ελλήνων και αποκεφαλίσθηκε ανάμεσα στον ιστορικό πλάτανο και το πηγάδι που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και ο χώρος αυτός, που βάφτηκε με το αγιασμένο του αίμα, ονομάστηκε τόπος του μαρτυρίου του. Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 1814 όταν σφαγιάσθηκε και αναδείχθηκε μάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Στον τόπο μαρτυρίου του θα εορταστεί και φέτος η μνήμη του.”

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Περιεχόμενα άρθρου

Διαβάστε επίσης: