Λευκωσία: Την υπογραφή μιας κοινής πολιτικής απόφασης για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές και τον καθορισμό των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί ο κοινός υποψήφιος πρόεδρος του ενδιάμεσου χώρου, επιδιώκουν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, οι ηγέτες των οποίων είχαν σήμερα συνάντηση μαζί με τους συνεργάτες τους στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπαν ότι στόχος είναι η απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση και μια υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου, η οποία θα έχει επιτυχία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι ενημέρωσαν την ΕΔΕΚ για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές και αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα.

“Συμφωνούμε με την ΕΔΕΚ σε ένα κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την αλλαγή και απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο με τη συνεργασία των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.

“Πρέπει να πετύχει η συνεργασία και να δοθεί μια εναλλακτική επιλογή στον λαό” είπε και ανέφερε ότι με την ΕΔΕΚ τους ενώνουν πολλά εδώ και τέσσερις δεκαετίες και κοινοί προβληματισμοί και όραμα για το μέλλον.

“Για αυτό θεωρώ ότι είναι καθήκον των δύο κομμάτων να συμφωνήσουν, να συνεργαστούν σε αυτό το κοινό όραμα” είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι συμφωνεί με όσα ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και ότι τα δύο κόμματα θα αναλάβουν μια πρωτοβουλία στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να προχωρήσουν στην υπογραφή μιας κοινής πολιτικής απόφασης για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές και να καθορίσουν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ο κοινός υποψήφιος πρόεδρος για να έχει προοπτική επιτυχίας η συνεργασία αυτή.

Σε ερώτηση πότε θα ανακοινωθεί ο κοινός υποψήφιος, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει η πολιτική απόφαση, να καθοριστούν τα κριτήρια και μετά καταλήξουν στον υποψήφιο.



Σε ερώτηση για τις θέσεις ΔΗΚΟ/ΕΔΕΚ στο θέμα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και εάν αυτό δημιουργεί πρόβλημα για τη συνεργασία τους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα δύο κόμματα έχουν κοινές ανησυχίες σε ό,τι αφορά την πορεία του Κυπριακού και στο παρελθόν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές προγραμματικές θέσεις ακόμη και σε προεδρικές εκλογές λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο Κυπριακό.

“Για εμάς πιο σημαντικό είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι οι ταμπέλες”, είπε, προσθέτοντας ότι πολλά από τα ζητήματα για τα οποία έχουμε διατυπώσει στο παρελθόν διαφωνίες με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ που στηρίζει τη διαχείριση αυτή του Κυπριακού δεν έχουν τίποτε να κάνουν με την ομοσπονδία”.

Διερωτήθηκε τί σχέση έχουν οι έποικοι με την ομοσπονδία, ή οι 4 ελευθερίες των Τούρκων, ή η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, των εγγυήσεων με την ομοσπονδία.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ διαφωνεί με το ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με τις “δικές τους υποχωρήσεις σε όλα αυτά τα θέματα” και συμφωνούν με τους προβληματισμούς της ηγεσίας της ΕΔΕΚ αλλά και άλλων, “και θέλουμε να συνεργαστούμε με αυτά τα κόμματα που έχουν κοινούς προβληματισμούς με εμάς”.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές αλλά αυτό “δεν σημαίνει ότι αποστερούμαστε του δικαιώματος να διερευνήσουμε τη δυνατότητα της συνεργασίας” σημειώνοντας ότι “αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν”.

Σε ερώτηση εάν θα τεθεί στο τραπέζι η υποψηφιότητα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε ότι πρώτα θα πρέπει να καταλήξουν στην πολιτική απόφαση της συνεργασίας και τα κριτήρια του υποψηφίου και πρόσθεσε ότι “εμείς δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανένα. Αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία που θα είναι με σωστό ύφος, διαφάνεια και με γνώμονα να επιτύχει αυτή η προσπάθεια”.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, περιλαμβανομένης και της Συμμαχίας Πολιτών.

Σε ερώτηση εάν το ΔΗΚΟ θα αποκηρύξει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία για τη συνεργασία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το κόμμα “αποκηρύσσει την αποτυχημένη πολιτική που μας έχει οδηγήσει σε ένα ακήρυχτο αδιέξοδο”.

Υπενθυμίζοντας το πολιτικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη το 2013 “που συνομολόγησε με το ΕΥΡΩΚΟ που επίσης διαφωνούσε με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία”, είπε ότι
“ελπίζουμε να βρούμε και εμείς μέσα από τις δικές μας διαβουλεύσεις το σωστό λεκτικό για να σεβαστούμε από τη μια τις διαφορετικές προσεγγίσεις άλλων κομμάτων αλλά και αναδιατυπώνουμε κοινούς στόχους όσον αφορά το Κυπριακό”.

“Αναφέρομαι με αυτόν τον τρόπο στο προεδρικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη επειδή το 2013 δεν είχε καμία αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία”, είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι το ΔΗΚΟ επειδή είναι το μεγαλύτερο κόμμα του ενδιάμεσου χώρου δικαιούται να έχει άποψη για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος ή σε πρώτο στάδιο ποια θα είναι τα κριτήρια που θα οδηγήσουν στην επιλογή του υποψηφίου.

“Ελπίζουμε να έχουμε κατάληξη το συντομότερο δυνατόν και στον κοινό υποψήφιο και σε ό,τι αφορά και μια κοινή πολιτική απόφαση για τη στόχευση αυτής της συνεργασίας. Δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε την δική μας άποψη σε κανένα. Επιδιώκουμε συνεργασία”, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.



Πηγή: philenews / KYΠΕ
Φωτογραφίες: Γιάννης Νησιώτης