Λευκωσία: Το γεγονός ότι δεν ασχολείται με τις Προεδρικές Εκλογές και πως μέχρι και την τελευταία μέρα της εντολή που του έδωσε ο λαός, θα κυβερνά, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν και κλήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά και τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ στα γραφεία της Συντεχνίας, αναφέρθηκε στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στη Νέα Υόρκη στις 22 Μαρτίου, λέγοντας πως είναι φυσικό να ζητήσει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε αβάσιμα δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο για τριμερή συνάντηση στις 22 Μαρτίου με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Παράλληλα ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητα και την προθυμία του για άμεση επανέναρξη του διαλόγου.

«Όπως είναι καλά γνωστό, η παρουσία μου στη Νέα Υόρκη δεν συσχετίζεται ποσώς με οποιαδήποτε διεργασία για το Κυπριακό. Κατά την εκεί παραμονή μου δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συνάντηση με το ΓΓ. Ως Πρόεδρος του κράτους θα βρίσκομαι στην έδρα των ΗΕ, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες ή προβλήματα μάλλον, είναι φυσικό να ζητήσω να ενημερώσω το ΓΓ αν και εφόσον και του ιδίου το πρόγραμμα το επιτρέπει» δήλωσε ο Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση.

«Από την άλλη, τα περί δήθεν τριμερούς συναντήσεως κλπ, και αβάσιμα είναι και τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ουδείς διενοήθη να προτείνει κάτι ανάλογο» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές τοποθετήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «δεν νομίζω να μην υπήρξε τουλάχιστον για μια περίοδο χρόνου η καθημερινή έκκληση, όπως και την επαναλαμβάνω και σήμερα, αλλά και της αποφασιστικότητας και της προθυμίας μου να είμαι παρών για άμεση επανέναρξη του διαλόγου».

Την ίδια ώρα είπε ότι με δηλώσεις του επανέλαβε την πρόσκληση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών.

Ο Πρόεδρος απάντησε και στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσανατολίζεται προς την Ένωση. «Ένα θέλω να πω: να εγκαταλείψουμε αυτές τις ρητορείες και τις προφάσεις και να επικεντρωθούμε με θετικό τρόπο στο πώς μπορεί μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, να μπορεί να δώσει λειτουργικό, σύγχρονο κράτος».

Σημείωσε ακόμα ότι «με ένα ατυχές, άστοχο κανονισμό τον οποίο υιοθέτησε η Βουλή, δεν νομίζω ότι αλλάζει η πολιτική, είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε των πολιτικών δυνάμεων» και υπενθύμισε ότι μετά την απόφαση της Βουλής, «ομοφώνως το Εθνικό Συμβούλιο απεφάσισε ότι ούτε για την Ένωση αγωνιζόμαστε, ούτε βεβαίως για τη διχοτόμηση. Επανελήφθη μάλιστα η εμμονή στα ομόφωνα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου που προβλέπουν ακριβώς τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Απαντώντας στον κ. Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος είπε ότι εάν μια ολιγόλεπτη αναφορά μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή πολιτικής, τι να πει κανένας για τους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου που ήταν η εισβολή και επέβαλε δια της βίας το διαχωρισμό, τη διχοτόμηση του κράτους, την κατοχή μέρους της πατρίδας μας, αλλά και της 15 του Νιόβρη που γιορτάζεται πανηγυρικά η απόσχιση εν τη ουσία και η προσπάθεια δημιουργίας άλλου κράτους.

«Ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι επιδιώκουν πραγματικά τη λύση; Αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν στο διάλογο και καταθέτουν εποικοδομητικές προτάσεις ή εκείνοι οι οποίοι ενώ υπόσχονται ότι σε μια διεθνή διάσκεψη ή σε μια πολυμερή διάσκεψη θα αποδείξουν εμπράκτως τις προθέσεις τους, αντίθετα θέτουν και προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχίσει η Διάσκεψη για την Κύπρο; Προαπαιτούμενα όπως είναι οι τέσσερις ελευθερίες ή η αποτελεσματική συμμετοχή» είπε ο Πρόεδρος.

Κάλεσε ακόμα όλους όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη λύση του Κυπριακού, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, να σταματήσουν να του απευθύνουν πρόσκληση να συμμετέχει σε διάλογο. «Η πρόταση και η πρόθεση και η απόφασή μου είναι ανά πάσα στιγμή να συμμετέχω στο διάλογο. Δεν είμαι εγώ που απεχώρησα από το τραπέζι του διαλόγου. Και να σταματήσουμε να δικαιολογούμε συμπεριφορές που οφείλονται εις άλλους λόγους και όχι στη δική μας συμπεριφορά και στάση» υπέδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση για την εισήγησή του για αλλαγή μεθοδολογίας και σε παρατήρηση ότι ο κ. Έιντε φαίνεται να προωθεί ένα αναβαθμισμένο ρόλο του ιδίου στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος είπε ότι μέχρι στιγμής ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ δεν του μετέφερε ανάλογες σκέψεις, προσθέτοντας ότι «έχω ζητήσει τη συγκεκριμένη μεθοδολογία γιατί πιστεύω ότι αν υπάρχει ειλικρίνεια μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα, αρκεί να μένουμε προσηλωμένοι στην ημερήσια διάταξη, όπως καταρτίζεται, και με τη μεθοδολογία που εισηγούμαι, εάν υπάρχει καλή πρόθεση μπορεί να υπάρξουν και αποτελέσματα. Δεν νομίζω ότι είναι μέσα από ιδιαίτερα πρωτοβουλίες τρίτων που μπορεί να επιτύχουμε την πρόοδο».

Παράλληλα, διεμήνυσε να μην διανοηθεί κανένας να προτείνει επιδιαιτησία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος τόνισε ότι μέχρι την τελευταία ημέρα της εντολής που έλαβε από το λαό θα κυβερνά. «Και δεν ασχολούμαι με τις προεδρικές εκλογές αλλά με τα καθήκοντά μου ως Προέδρου. Άλλοι είναι που ήδη καθόρισαν υποψηφίους, γίνονται συναντήσεις για να καθορίσουν υποψηφίους. Συνεπώς, δικαίωμά τους είναι να αρχίσουν από τώρα να λεν ό,τι θέλουν, όταν και εφόσον αποφασίσω ότι θα διεκδικήσω, θα το εξαγγείλω. Όταν και εφόσον και εάν αποφασίσω» τόνισε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ