Λευκωσία: Το Κυπριακό, θέματα ΑΤΑ, το ΓεΣΥ και την αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ σε πρωινή συνάντηση στα γραφεία της ΣΕΚ.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συνάντηση και έκανε λόγο για δημιουργικό διάλογο.

Ειδικότερα για το θέμα των κουρεμένων ταμείων προνοίας, είπε πως είναι από τον Σεπτέμβρη λήφθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ευρίσκεται σε εξέλιξη ο τρόπος υλοποίησης έτσι ώστε το 75% των ταμείων προνοίας να καλυφθεί.

Για το θέμα της ΑΤΑ, είπε ότι βρίσκεται ένας υπό εξέλιξη διάλογος με θετική προοπτική κατάληξης. «Δεν είναι βέβαιο ποια μορφή θα πάρει. Υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των εργαζομένων, συνεπώς δεν είμαι αυτή την ώρα σε θέση να δηλώσω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου. Φαίνεται ότι οδηγούμαστε στη σωστή πορεία για τις ορθότερες αποφάσεις» είπε.

Σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος είπε ότι αντιμετωπίζει το θέμα με αποφασιστικότητα, προσπαθώντας να επιλύσει τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είτε το ιατρικό, είτε το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και τις άλλες εκκρεμότητες, όπως είναι οι συνεισφορές, οι συμπληρωμές κοκ, έτσι ώστε, μετά την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων, να γίνει μια σύγκληση των πολιτικών αρχηγών για να ανασκοπήσουν την πρόοδο όσον αφορά τις ομόφωνες αποφάσεις που ελήφθησαν πέρσι τον Ιούλιο και εν συνεχεία τον Σεπτέμβριο, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια.

Οποιαδήποτε άλλα προβλήματα, είπε, θεωρούνται ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη, ιδιαίτερα με το χρόνο που παρέχεται τώρα σαν αποτέλεσμα της αναστολής των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος απαντώντας ερώτηση είπε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία τηρείται με αυστηρότητα, προσθέτοντας πως «μέσα από αυτή τη δημοσιονομική αυστηρότητα είμαστε σε θέση να ικανοποιούμαι εύλογα αιτήματα προκειμένου να επιτύχουμε ευρύτερους στόχους, όπως είναι παραδείγματος χάριν, η ρύθμιση του μισθολογικού, η διαφύλαξη της παρουσίας ικανών γιατρών στα νοσοκομεία, η υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας που θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού, των ασθενών κλπ».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε από πλευράς του πως σε γενικές γραμμές υπάρχει μια ταύτιση απόψεων σε όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν και ότι το επόμενο διάστημα θα είναι καταλυτικό σε σχέση με τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν και τα εργασιακά και την κοινωνική πολιτική.

Ειδικότερα, ο κ. Μάτσας εξέφρασε την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κατάληξη στο θέμα της ρύθμισης της ΑΤΑ, που θα αφήνει ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές, εργοδότες και εργαζόμενους, διατηρώντας τη βασική έννοια της ΑΤΑ και την ίδια στιγμή αποτρέποντας περαιτέρω μισθολογικές μειώσεις.

Για το ΓεΣΥ, είπε ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική ανατροπή σε ό,τι αφορά την όλη εξελικτική πορεία του ΓεΣΥ.

«Έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο τη δική του συνεισφορά, έτσι ώστε το θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα για καθορισμό των συνεισφορών να παρουσιάζει διακριτική διαφορά σε ό,τι αφορά τις συνεισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών στη βάση και των προνοιών της νομοθεσίας του 2001» είπε.

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας, είπε ότι λήφθηκαν διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο ότι το θέμα θα προσεγγιστεί στη βάση και των πολιτικών αποφάσεων για αποκατάσταση του 75% της αξίας των κουρεμένων ταμείων προνοίας άμεσα με την εμπλοκή και των κοινωνικών εταίρων, στα πλαίσια του διαλόγου που βρίσκεται σε εκκρεμότητα ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι στο Κυπριακό τα πράγματα θα εξελιχθούν με θετικό τρόπο.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ