Λευκωσία: Η στασιμότητα στις συνομιλίες συνεχίζεται, συνεχίζονται όμως και προσπάθειες να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανέναρξη των συναντήσεων “και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει”, δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιδιαιτησία από τα ΗΕ, ούτε και προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας μετά από τη δίωρη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την οποία χαρακτήρισε “μακρά και εποικοδομητική”, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι συζήτησαν το πώς θα επανέλθουν στις συνομιλίες και τί θα συζητήσουν όταν συναντηθούν. Ενημέρωσε ο ίδιος, πρόσθεσε, για τις επαφές που είχε με διεθνείς παράγοντες τελευταία, αλλά και στην Ουάσινγκτον. Οι επαφές του ήταν ανάλογες του προσδοκόμενου, όπως είπε, καθώς και η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ, που ιστορικά έχουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία, συνεχίζει να είναι δεσμευμένη στο Κυπριακό.

Ο κ. Άιντα είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένα νέα να μεταφέρει, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουν λυθεί τα θέματα που υπάρχουν, γιατί υπάρχει η βούληση γι` αυτό. “Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι τί θα κάνουμε όταν επιστρέψουμε στο τραπέζι. Θέλω να κάνω ξεκάθαρο αυτό που έχω πει πολλές πολλές φορές. Είμαι αποφασισμένος να κρατήσω αυτή τη διαδικασία υπό τους ηγέτες. Δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών για επιδιαιτησία. Το έχουμε δοκιμάσει αυτό στο παρελθόν. Αναγνωρίζουμε ότι δεν λειτούργησε. Θέλω να πω ότι ακόμη και αν μου ζητούσαν οι ηγέτες επιδιαιτησία δεν θα το έκανα”. Ξεκαθάρισε δε ότι κάτι τέτοιο δεν του έχει ζητηθεί.

Η συζήτηση που είχαν, είπε, είναι πώς θα χρησιμοποιήσουν το χρόνο τους όσο αποτελεσματικά γίνεται, υπενθυμίζοντας ότι και οι δύο ηγέτες σε δημόσιες δηλώσεις τους, αλλά και προς τον ίδιο έχουν μιλήσει για την ανάγκη μιας μεθοδολογίας που θα δίδει έμφαση στα βασικά θέματα. “Αυτό συζητάμε και όχι ένα σχέδιο των ΗΕ, ένα σχέδιο Γκουτέρες ή σχέδιο Έιντε ή οποιοδήποτε άλλο σχέδιο. Εάν υπάρξει κάποια διευθέτηση στην Κύπρο, θα προέλθει από τους Κύπριους, υπό την κυπριακή ηγεσία, από τον κ. Ακιντζί και τον κ. Αναστασιάδη μαζί”.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε ότι όλοι μιλούν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα και σημείωσε ότι αύριο κλείνει ένας μήνας χωρίς συναντήσεις, το μεγαλύτερο χρονικό διάλειμμα των τελευταίων 22 μηνών. Το μεγαλύτερο διάστημα χωρίς συναντήσεις, σημείωσε, ήταν 9 μέρες και πιστεύει – ανέφερε – ότι το παρόν διάλειμμα θα διαρκέσει λίγο περισσότερο ακόμη. “Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί όταν θα πάμε πίσω (στις συνομιλίες)”.

Ο κ. Άιντα ανέφερε ότι αύριο ο ίδιος και η κ. Σπέχαρ θα ενημερώσουν την Εκτελεστική Επιτροπή των ΗΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς τα μέλη της Επιτροπής θέλουν συζήτηση για την κατάσταση στην Κύπρο, που είναι ένα από τα δύο κύριο ζητήματα – όπως είπε – το άλλο είναι η κατάσταση στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής. “Νομίζω ότι είναι σημαντικό τώρα να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση με τα κεντρικά των ΗΕ για την κατάσταση και ποιες θα είναι οι μελλοντικές κινήσεις”.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Κομισιόν αναφορικά με τη δική τους κρίσιμη υποστήριξη στη διαδικασία και θα τους μεταφέρει το πώς έχει η κατάσταση. Θα συζητήσει επίσης και κάποιες κινήσεις που μπορούν να γίνουν στο μέλλον, ανέφερε ο κ. Έιντε, υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος είναι επίσης πλήρες μέλος της ΕΕ και ως τέτοιο, “βορράς” και “νότος” ως ομοσπονδία, θα χρειαστεί επίσης ισχυρή υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με τον οποίο συναντήθηκε τη Δευτέρα, συνέχισε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ήρθε με πολύ συγκεκριμένες ιδέες για επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις στη μετά λύση εποχή. Κάποιες από αυτές θα συνεχίσει να τις συζητά στις Βρυξέλλες με την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε ο κ. Άιντα.

Ερωτηθείς για κάποια δημοσιεύματα περί συνάντησης των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μιλά, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ είπε ότι αυτό που έχει πληροφορηθεί είναι πως ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για κάποιες άλλες υποχρεώσεις, συνοδευόμενος από τρεις Υπουργούς και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες. “Εάν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει σχετική πληροφόρηση. Δεν προγραμματίζουμε μια κοινή συνάντηση. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα από τη Νέα Υόρκη”.

Κληθείς να πει πώς θα βοηθήσει το να δει ο ΓΓ του ΟΗΕ μόνο τον ένα ηγέτη και όχι τον άλλο, ο Εσπεν Μπαρθ Άιντα είπε ότι αυτή η ερώτηση θα ήταν καλύτερα να απευθυνθεί στον Εκπρόσωπο του ΓΓ στη Νέα Υόρκη. “Αλλά, όπως είπα, δεν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία για μια συγκεκριμένη συνάντηση για την Κύπρο στη Νέα Υόρκη”. Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αμερικανική πόλη, ζήτησε να δει τον ΓΓ και “γνωρίζοντάς τον (τον ΓΓ του ΟΗΕ) εδώ και χρόνια, είναι ένα άτομο εύκολα προσβάσιμο για όλους όσοι θέλουν να του μιλήσουν. Εάν υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις θα τις ανακοινώσουμε όταν συμβούν”.

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να κατέλθει στις εκλογές στη Νορβηγία, ο κ. Άιντα μίλησε για μια φήμη ότι ο ίδιος θέλει να κατέλθει ως υποψήφιος Πρωθυπουργός. “Αυτό κατηγορηματικά δεν είναι αλήθεια. Ελπίζω να καταλαβαίνουν όλοι ότι εάν κατέβαινα ως υποψήφιος δεν θα ήμουν εδώ. Θα δούμε τι θα γίνει το φθινόπωρο (στις εκλογές στη Νορβηγία). Όλη μου η προσοχή είναι εδώ, στη δέσμευσή μου να βοηθήσω εδώ και υπάρχει πλήρης κατανόηση με τους ηγέτες ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρονικό διάστημα αποτελεσματικά”.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ