Λευκωσία: Νέα έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, υπενθυμίζοντας στον Πρόεδρο πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ότι δεν αναλάμβανε πρωτοβουλίες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Γεώργιο Μπασιακούλη με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του στην ΕΦ, και κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Πρόεδρος είτε δεν τους ακούει είτε δεν καταλαβαίνει αυτά που του λένε, καθώς, όπως πρόσθεσε, από την αρχή της κρίσης ο στόχος δεν ήταν η επίρριψη ευθυνών είτε στον ένα είτε στον άλλο ηγέτη. “Από την έναρξη αυτής της κρίσης είπαμε ότι ανεξάρτητα από τις όποιες ευθύνες, και ασκήσαμε κριτική στον κ. Ακκιντζί γιατί αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, έπρεπε να βρεθεί τρόπος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων”, είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως θα ήθελε να υπενθυμίσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε στον Δημήτρη Χριστόφια ότι δεν είχε την τόλμη να αναλάβει τάχα πρωτοβουλίες για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επίτευξης λύσης. “Αυτό που ζητούμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες, να εφαρμόσει στην πράξη εκείνα για τα οποία κατηγορούσε τότε τον Δημήτρη Χριστόφια και αν χρειαστεί μπορώ να του παραθέσω σωρεία δηλώσεων του για το τι έλεγε τότε. Γι' αυτό, αντί να ασκεί κριτική στο ΑΚΕΛ ο κ. Αναστασιάδης, έπρεπε να το ευχαριστεί γιατί προσπαθεί να βρει τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Από τη στιγμή που λέει ότι πραγματικά τον ενδιαφέρεται για τη λύση, θα έπρεπε πραγματικά να τον ενδιαφέρει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”, είπε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως δεν ενδιαφέρει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η λύση του Κυπριακού ή αν έχει στρέψει αλλού την προσοχή του, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτό που θεωρεί πρώτα και κύρια είναι πως δεν συμπεριφέρθηκε με τρόπο που να εκτονώνει την κρίση. Αντιθέτως, συνέχισε, “έριχνε λάδι στη φωτιά με δηλώσεις, αντιφάσεις και παλινδρομήσεις”.

Ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε πως το μόνο πράγμα για το οποίο κατηγορεί τον Πρόεδρο είναι ότι αντί να λειτουργήσει με τρόπο που θα εκτόνωνε την κρίση, λειτούργησε με τρόπο διαφορετικό, με τρόποι πολύ διαφορετικό από εκείνο που ο ίδιος συμβούλευε τον Δημήτρη Χριστόφια να πράξει όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

“Πέραν τούτου, εγώ δεν πρόκειται να αποδώσω στον κ. Αναστασιάδη αδιαφορία για τη λύση στο Κυπριακό”, είπε και απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση στον Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε πως αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και γίνεται ουσιαστικός διάλογος και καταβάλλεται ειλικρινής προσπάθεια για λύση, το ΑΚΕΛ ανεξάρτητα αν πλησιάζουμε τις Προεδρικές Εκλογές θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, ο κ. Κυπριανού είπε πως ευχαρίστησε τον κ. Μπασιακούλη για το ρόλο που έχει διαδραματίσει ως Αρχηγός τα τελευταία 3 χρόνια, για τη συνεργασία που είχαν και για το γεγονός ότι έχει επιτελέσει τα καθήκοντα του με ένα πολύ αποτελεσματικό και αξιόλογο τρόπο.

“Αποδίδουμε τεράστια σημασία στον τομέα της άμυνας, όμως ως αποτρεπτικό μέσο. Έχουμε ξεκαθαρίσει είναι ότι η προσπάθεια μας, μέσα από ειρηνικές διαδικασίες, δηλαδή το διάλογο, να επιδιώξουμε ενα λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα”, είπε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ