Λευκωσία: H Oρθόδοξη Ιεραποστολική Αδελφότητα «Ο Καλός Σαμαρείτης», που βρίσκεται πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Ακρόπολη Λευκωσίας και υπάγεται στην ενορία της, φιλοξενεί στις κτηριακές της εγκαταστάσεις όχι μόνο ξενώνες, οικοτροφείο και υγειαστήριο, αλλά και εξωτερικά κρατικά ιατρεία, που βρίσκονται στο ισόγειο της πολυκατοικίας και τα οποία μέχρι και πριν από λίγους μήνες, εξυπηρετούσαν καθημερινά γύρω στους 50 ασθενείς. 
 
Το συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο στελέχωνε κρατικός γιατρός που εξέταζε ασθενείς και εξυπηρετούσε κυρίως άτομα που κατοικούν στην περιοχή και είναι στη σύνταξη ή έχουν λίγα έσοδα. «Πηγαίναμε εκεί, μας έγραφε ο γιατρός τα επαναλαμβανόμενα φάρμακά μας, πηγαίναμε στη συνέχεια στο φαρμακείο του Μακάρειου Νοσοκομείου που είναι δίπλα, τα παίρναμε και έτσι είχαμε την ησυχία μας και γλυτώναμε την ταλαιπωρία.
 
Το κράτος πλήρωνε μόνο τον μισθό του γιατρού, διότι ο ‘’Καλός Σαμαρείτης’’ πρόσφερε τα δωμάτια, πλήρωνε το ρεύμα και το νερό, ενώ εθελοντές πρόσφεραν υπηρεσίες σε αυτό», λέει ένα από τα πολλά άτομα που πέρασαν από εκεί και εξυπηρετήθηκαν.
 
Τον περασμένο Νοέμβρη όμως, ο μοναδικός γιατρός που επισκεπτόταν τα εκεί εξωτερικά ιατρεία και πρόσφερε τις υπηρεσίες του, αφυπηρέτησε και από τότε, τα εξωτερικά ιατρεία του «Καλού Σαμαρείτη» έχουν κατεβασμένα τα ρολά.
 
Όπως λέχθηκε στους ασθενείς, η εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Δημητρίου, που έχει υπό τη σκέπη της το ίδρυμα «Καλός Σαμαρείτης» όπως και οι εκεί ιερείς, προσπαθούν να πείσουν το Υπουργείο Υγείας να στείλει γιατρό για να συνεχίσει η εξυπηρέτηση των πολιτών, όμως μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί.
 
Ο πατήρ Μάριος Δημοσθένους αναφέρει ότι το Ιατρικό Κέντρο «Καλός Σαμαρείτης» δεν λειτουργεί από τις 30 Νοεμβρίου 2016, γιατί δεν αντικαταστάθηκε ο γιατρός που αφυπηρέτησε και ο οποίος εξυπηρετούσε καθημερινά γύρω στους 50 ασθενείς. Το Ιατρικό Κέντρο «Καλός Σαμαρείτης» λειτουργούσε τα τελευταία 20 χρόνια και από εκεί πέρασε απίστευτα μεγάλος αριθμός ασθενών.
 
Όπως αναφέρει ο πατήρ Μάριος Δημοσθένους, ο «Καλός Σαμαρείτης», μετά από συμφωνία που έκανε με το Υπουργείο Υγείας, διαθέτει τους χώρους για τη στέγαση του ιατρείου, όπως και εθελοντές που ασκούν καθήκοντα γραφέα και νοσηλευτή και το κράτος συμμετέχει στην όλη προσπάθεια με το να στέλνει δικό του γιατρό για τις σχετικές εξετάσεις. Με την αφυπηρέτηση όμως του γιατρού, που εργαζόταν στον «Καλό Σαμαρείτη», δεν στάλθηκε αντικαταστάτης και έτσι παραμένει από τότε κλειστό.
 



Χιλιάδες οι φάκελοι ασθενών στο ράφι
 
Στην είσοδο των ιατρείων μια πινακίδα πληροφορεί τους ασθενείς για την αδυναμία των ιατρείων να τους εξυπηρετήσουν με τα υφιστάμενα δεδομένα, ενώ στο δωμάτιο όπου προορίζεται για τις ιατρικές εξετάσεις, τοποθετημένοι σε ειδικό ράφι, βρίσκονται χιλιάδες φάκελοι ασθενών που πέρασαν από εκεί. Οι συγκεκριμένοι φάκελοι υπολογίζεται ότι είναι πέραν των 3.000. «Υπήρξε χρονιά που εξυπηρετήθηκαν από τα εδώ ιατρεία πέραν των 5.000 ασθενών και τώρα δεν εξυπηρετείται ούτε ένας», λέει εθελόντρια που προσφέρει υπηρεσίες στον «Καλό Σαμαρείτη» και η οποία αναμένει –όπως και πολλοί άλλοι– το Υπουργείο Υγείας να στείλει αντικαταστάτη του γιατρού που αφυπηρέτησε.
 



ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
 
Ο «Φ» στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει επίσημη απάντηση στο γιατί δεν στέλνεται γιατρός για αντικατάσταση εκείνου που αφυπηρέτησε, επικοινώνησε χθες με τον Χριστόδουλο Καϊσή, αναπληρωτή διευθυντή των ιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καϊσής ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης συμβασιούχων ιατρών και μόλις ολοκληρωθεί, τότε ένας από αυτούς που θα προσληφθούν θα αναλάβει καθήκοντα στον «Καλό Σαμαρείτη» και έτσι, το πρόβλημα θα επιλυθεί. Οι σχετικές προσλήψεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις του, αναμένεται να γίνουν πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός και έτσι, εκτός απροόπτου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία αρχές Απριλίου και οπωσδήποτε πριν από το Πάσχα.
 


Γράφει: Λούκας Πάρπας
Φωτο: Γιάννης Νησιώτης