back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ένα κατάστημα με παραστάσεις άνοιξε στο Μοναστηράκι

Διαβάστε επίσης

Ένα περιστασιακό κατάστημα, που θα λειτουργεί για έναν μήνα με ωράριο καταστημάτων, αλλά και με βραδινές παραστάσεις, έφερε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, η χορογράφος Λία Χαράκη, μια από τις σημαντικότερες και πιο δραστήριες καλλιτεχνικές φωνές της Κύπρου.

Πρόκειται για το The Performance Shop, που από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου περιμένει τον θεατή/περαστικό στη συμβολή των οδών Μιλτιάδου 20 και Νικίου 18 στο Μοναστηράκι, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να παρακολουθήσει, να συμμετάσχει και, κυρίως, να βιώσει μια καλλιτεχνική παράσταση, Το “κατάστημα” παραμένει ανοιχτό καθημερινά εκτός Κυριακής από τις 10:00 μέχρι τις 21:00.

Πως γεννήθηκε η ιδέα

Η ανάγκη που γέννησε τη σύλληψη της ιδέας ήταν να επιστρέψει η τέχνη στην καθημερινότητα. Το κοινό καλείται να επιλέξει την παράσταση που προτιμά από έναν εκτενέστατο κατάλογο και είτε να συμμετάσχει στις παραστάσεις είτε να παρακολουθήσει όσες λειτουργούν ως θέαμα, σε ένα κατάστημα όπου τα προϊόντα είναι οι εμπειρίες του θεατή. Το βάρος δίνεται στις συμμετοχικές παραστάσεις, όπου ο θεατής -ακόμη κι αν δεν είναι εξοικειωμένος με την ψυχοκινητική έκφραση- αναλαμβάνει έναν ενεργό ρόλο, ερχόμενος σε άμεση επαφή με τον καλλιτέχνη.

Έμπνευση και δημιουργία της Λίας Χαράκη και των συνεργατών της, το The Performance Shop άνοιξε για πρώτη φορά στη Λευκωσία το 2014, ενώ το 2016 επιλέχτηκε από το European Dancehouse Network (EDN) ως μια από τις καλύτερες πρακτικές στην Ευρώπη για να έρθει σε επαφή ο χορός με διαφορετικά είδη κοινού.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αποτελείται από έργα καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και επελέγησαν από την πενταμελή καλλιτεχνική επιτροπή του «καταστήματος» μετά από ανοιχτή πρόσκληση. Οι παραστάσεις χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες: οn display (στη βιτρίνα), συμμετοχικές παραστάσεις (που θα μπορεί ο περαστικός να διαλέξει από τον κατάλογο), έργα για μικρό χώρο και περιορισμένο αριθμό θεατών, καθώς και εργαστήρια διαφόρων μεθοδολογιών δημιουργίας των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών. Συνολικά, μέσα σε έναν μήνα αναμένεται να παρουσιαστούν 332 παραστάσεις από 16 δημιουργούς.

Τα εισιτήρια διατίθενται μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ, στα κεντρικά εκδοτήρια της Στοάς Πεσμαζόγλου και σε άλλα σημεία, αλλά όχι στο “κατάστημα”. Οι ενδιαφερόμενοι, ωστόσο, έχουν την επιλογή να εκδώσουν ηλεκτρονικά το εισιτήριο από τον χώρο διεξαγωγής των παραστάσεων. Οι τιμές κυμαίνονται από 5 έως 10 ευρώ.

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα