back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μία «Φάρμα» για σπάνια πτηνά στην Παλλήνη

Διαβάστε επίσης

Στην Παλλήνη λειτουργεί η μοναδική στην χώρα μας πρότυπη μονάδα αναπαραγωγής, διατήρησης και διάθεσης εξωτικών πτηνών (Orni Farm).

Ουσιαστικά πρόκειται για το μεγαλύτερο εκτροφείο εξωτικών πτηνών σε Ελλάδα και Βαλκάνια και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Σε αυτό το εκτροφείο μπορείς να βρεις διαφορά είδη οπως Φίντσις (μικροί σπίνοι), στερλίνκς ( είδη ψαρωνιού), μάινες και καρδινάλιοι που ζουν στις ΗΠΑ και πολλά σπάνια εξωτικά είδη.

Στόχος του εκτροφείου είναι η αναπαραγωγή και διατήρηση ωδικών και εξωτικών πουλιών και η διάθεσή τους σε εκτροφείς και πάρκα στην Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Και αυτό, καθώς το εκτροφείο συνεργάζεται με ζωολογικά πάρκα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παραχωρώντας τους για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα σπάνια είδη που φιλοξενούνται στη μονάδα. Η αναπαραγωγή τους σε συλλογές και πάρκα βοηθάει στη διατήρηση του γεννητικού υλικού σπάνιων ειδών πουλιών, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση από παράγοντες, όπως η αποψίλωση των δασών ή η κλιματική αλλαγή.

Στους χώρους του εκτροφείου φιλοξενούνται περισσότερα από 280 είδη σπάνιων πτηνών από τις 5 ηπείρους του πλανήτη, ενώ ο συνολικός τους αριθμός ξεπερνά τις 3.000. Από αυτά, τα 120 είδη βρίσκονται σε σταθερό πρόγραμμα αναπαραγωγής και διάθεσης, ενώ πραγματοποιείται και αναπαραγωγή μερικών από τα σπανιότερα είδη του κόσμου, με το ποσοστό επιτυχίας να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

[su_slider source=”media: 10120,10119,10118,10117,10116″ width=”700″ height=”420″ title=”no”]

Μεταξύ των ειδών που εκτρέφονται υπάρχουν πουλιά συντροφιάς με μεγάλη ευκολία στην διατήρηση τους, αλλά και πιο εξειδικευμένα είδη που χρήζουν την φροντίδα ειδικών και έμπειρων ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα περίπου δύο χρόνια λειτουργίας της μονάδας έχουν εκτραφεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας περίπου 1.800 πουλιά, πολλά από τα οποία ήδη βρίσκονται σε εκτροφεία ανά τον κόσμο όπως Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Αγγλία, Τουρκία, Κύπρο και άλλες χώρες.

Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις του λαμβάνει χώρα ένα μεγάλο πρόγραμμα αναπαραγωγής σπάνιων ειδών πτηνών που περιλαμβάνονται στη συλλογή του εκτροφείου.Η αναπαραγωγή τους σε συλλογές και πάρκα βοηθάει στη διατήρηση του γεννητικού υλικού σπάνιων ειδών πουλιών, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση από παράγοντες όπως η αποψίλωση των δασών ή η κλιματική αλλαγή.

Συνολικά η επιχείρηση απασχολεί 6 άτομα.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις της μονάδας είναι νέες με κατάλληλο σχεδιασμό, ενώ ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός είναι σύγχρονος και το προσωπικό που εργάζεται είναι άριστα καταρτισμένο πάνω στο αντικείμενο της εκτροφής. Όλη η λειτουργία του εκτροφείου γίνεται με την επίβλεψη εξειδικευμένης επιστημονικής ομάδας.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος επιστήμονας της μονάδας γεωπόνος- bird breeder, Χρήστος Βεντούρης «η ιδιαιτερότητα του εκτροφείου είναι τα σπάνια είδη των πουλιών και η αγάπη και το ενδιαφέρον για τα ζώα αυτά ώστε να επιτευχθεί η αναπαραγωγή αυτή ως τροχοπέδη για την διατήρηση των ειδών. Και πολύ περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με πολλά είδη που έχουν χαρακτηριστεί ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση».

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα