back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα: Πώς σώθηκαν 45 παιδιά – Ηγουμένη: «Ευτυχώς που έλειπαν τα περισσότερα»

Διαβάστε επίσης

Στην λίστα της εθνικής καταστροφής που βίωσε η χώρα μας την 23η Ιουλίου βρίσκεται και το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα «Ορθόδοξο Χωριό» το οποίο εδρεύει στο Μάτι, πάνω από το παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά.

Τα 45 παιδιά που εκείνες τις ώρες βρίσκονταν εκεί, ευτυχώς σώθηκαν χάρη στη μεθοδευμένη εκκένωση που διέταξαν και επέβλεψαν οι τρεις παλαιότερες μοναχές. «Ήταν πολύ λίγα τα παιδιά. Ευτυχώς που τα περισσότερα έλειπαν, γιατί δεν ξέρω με τον πανικό που θα έπιανε τα πιτσιρίκια αν θα μπορούσαμε να μετακινηθούμε τόσο γρήγορα», περιγράφει η ηγουμένη Μαρία τις στιγμές που έζησαν όταν η πυρκαγιά περικύκλωνε το κτίριο.

Ωστόσο η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της τόσες υλικές ζημίες που το καθιστούν, για την ώρα, ακατάλληλο προς κατοίκηση δεδομένου ότι έχουν υποστεί, ανάμεσα σε άλλα, σοβαρές ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.

Αυτή τη στιγμή τα 45 παιδιά φιλοξενούνται σε προσφερόμενη στέγη στην Ανάβυσσο μέχρις ότου αποκατασταθούν οι υλικές ζημιές που έχουν υποστεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, ενώ άλλα 25 μαζί με τις μοναχές, φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στη Νέα Μάκρη.

Από τα παλιότερα ιδρύματα φροντίδας παιδιών

Το Λύρειο Παιδικό ίδρυμα είναι ένα από τα μακροβιότερα ιδρύματα φροντίδας παιδιών στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1967 και έχει προσφέρει φροντίδα, περίθαλψη και εκπαίδευση σε περισσότερα από 500 παιδιά,

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η δωρεάν ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση απροστάτευτων παιδιών, που στερούνται γονέων είτε γιατί αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή είτε γιατί έχουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Το Ίδρυμα προστατεύει τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση, την πλήρη επιμόρφωση και την οικογενειακή αποκατάστασή τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν λαμβάνει καμία απολύτως επιδότηση ή επιχορήγηση και τα έσοδα προέρχονται από τις μικρές ή μεγάλες δωρεές που προσφέρουν ιδιώτες, εταιρείες και οργανισμοί, από κληροδοτήματα και κάποια ενοίκια ακινήτων.

Το Λύρειο ιδρύθηκε το 1967 από λίγες Μοναχές, με δωρεά του Μάρκου Λύρα, καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού. Την ευθύνη λειτουργίας του Ιδρύματος έχει η Κοινοβιακή Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος και διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, συγκροτούμενο από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού ως προέδρου, 2 μοναχών και 3 λαϊκών ανδρών και γυναικών.

Ολική καταστροφή για δεύτερη φορά

Τον Ιούλιο του 1995, η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το δάσος της Πεντέλης το οποίο περιέβαλε το Λύρειο, κατέστρεψε μέσα σε τρεις εφιαλτικές ημέρες σχεδόν το σύνολο των εγκαταστάσεων του ιδρύματος. Πλήθος κόσμου κινητοποιήθηκε άμεσα, έδωσε απλόχερα τη βοήθειά του, συγκέντρωσε χρήματα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και γενικά υποστήριξε με κάθε τρόπο ολόψυχα τις μοναχές. Με γενναιοδωρία και αγάπη οι φίλοι καιδωρητές έστρωσαν το δρόμο για την ανοικοδόμηση των κτιρίων του Ιδρύματος και τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών που φιλοξενούνταν εκεί.. Δέκα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2005, το Ίδρυμα κινδύνεψε και πάλι από άλλη μία πυρκαγιά, αλλά διασώθηκε, με μικρές ζημιές.

Οι φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου δεν άφησε τίποτε όρθιο. Σύμφωνα με την αναλυτική καταγραφή των μοναχών, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς:

* Ένα σπίτι φιλοξενίας των παιδιών με όλο το περιεχόμενο (επίπλωση-οικοσκευή)

* Ο ξενώνας με όλο το περιεχόμενο (επίπλωση-οικοσκευή)

* Αποθήκες τροφίμων (τρόφιμα, ψυκτικός θάλαμος και υπόλοιπος εξοπλισμός)

* Αίθουσα υποδοχής με όλο το περιεχόμενο

* Λογιστήριο (υπολογιστές, εκτυπωτές κλπ.)

* Τα γραφεία του Ιδρύματος και το Γραφείο Κοινωνικής Υπηρεσίας (Ηλεκτρονικός εξοπλισμός γραφείων, 5 υπολογιστές, φαξ, εκτυπωτές και φωτοτυπικό μηχάνημα)

* Ξυλουργείο – Μηχανουργείο με όλο τον εξοπλισμό

* Το Δίκτυο ύδρευσης

* Το Δίκτυο ηλεκτροδότησης

* Τα οχήματα του Ιδρύματος: λεωφορείο 35 θέσεων μεταφοράς παιδιών, 2 μικρά πούλμαν βαν 12θεσια, αγροτικό όχημα 4×4 και τρακτέρ εργασιών

* Ελαιώνας του Ιδρύματος και όλο το φυσικό περιβάλλον

* Μερική ζημία έχει υποστεί ένα ακόμη σπίτι φιλοξενίας του Ιδρύματος

Δωρεά Motor Oil

Την Τετάρτη πάντως η Motor Oil ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την αποκαταάσταση των ζημιών. Ειδικότερα, η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή κτισμάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά, όπως του ξενώνα κατοικίας των παιδιών, του οικήματος υποδοχής και διημέρευσης, του οικήματος λογιστηρίου και κοινωνικής πρόνοιας και της αποθήκης τροφίμων.

Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα απευθύνει έκκληση για βοήθεια ώστε να προχωρήσουν άμεσα, «ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας στο σπίτι τους, στο σπίτι που τους προσφέρει την οικογενειακή θαλπωρή και την ασφάλεια που έχουν στερηθεί»:

* Η αποκατάσταση των δικτύων ηλεκτρικού και ύδρευσης

* Η αγορά των οχημάτων, για την μεταφορά των παιδιών (δύο 12θέσια βαν)

* Η αγορά αγροτικού οχήματος 4×4 για την μεταφορά αντικειμένων, επίπλων και λοιπές εργασίες.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα