back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πωλούνται τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά

Διαβάστε επίσης

Εξελίξεις στο θέμα της πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας το επόμενο διάστημα καθώς στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να εξεταστούν οι τρεις γραπτές προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομίας για την εξαγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας, ενώ έως τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να προκηρυχτούν οι 3 διαγωνισμοί για το ναυπηγείο Σκαραμαγκά.

Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν για το ναυπηγείο της Ελευσίνας δεν περιλαμβάνεται πρόταση από την κινεζική Cosco όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες θερμή παραμένει η πρόταση της αμερικανικής ONEX,του ιταλικού ναυπηγικού ομίλου Fincantieri, αλλά και μιας ελληνικής πρότασης. Πρόκειται για δύο γνωστούς εφοπλιστικούς ομίλους, έκαστος με περισσότερα από 100 ποντοπόρα εμπορικά πλοία στον στόλο του. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών ήδη δραστηριοποιείται στον τομέα των ναυπηγείων στη Νότια Αμερική. Από το υπουργείο τηρείται σιγή ασυρμάτου για τους ενδιαφερόμενους, καθώς κύκλοι του επικαλούνται την εμπιστευτικότητα που έχουν η σχετική διαδικασία και το ευαίσθητο στάδιο στο οποίο αυτή βρίσκεται.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν τρεις πλωτές δεξαμενές και μπορούν να κατασκευαστούν εμπορικά πλοία των 100.000 τόνων και πολεμικά πλοία έως το μέγεθος κορβέτας. Ιδρύθηκαν το 1968 από τον Ανδρέα Ανδρεάδη. Στην τελευταία ετήσια έκθεση χρήσης, που αφορά το έτος 2016 και η οποία συντάχτηκε στις 29 Ιουνίου 2017 και δημοσιοποιήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 18 Απριλίου του 2018, οι συνολικές υποχρεώσεις στα τέλη του 2016 (Δημόσιο, ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές κ.λπ.) ανέρχονταν στα 237 εκατομμύρια.

Ναυπηγείο Σκαραμαγκά

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της μεγάλης πέτρινης δεξαμενής 5 στον Σκαραμαγκά, και μία παράπλευρη έκταση 120 στρεμμάτων, που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου , που θα διενεργηθεί από την ΕΤΑΔ στην οποία και έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο.

Στη συνέχεια, θα γίνουν ακόμη δύο διαγωνισμοί από τον ειδικό διαχειριστή. Πρόκειται αφενός για την αξιοποίηση και του στρατιωτικού τμήματος των ΕΝΑΕ με την παραχώρησή του σε ξένο αλλά νατοϊκό όμιλο πιθανότατα, σε συνδυασμό με ναυπηγικό πρόγραμμα φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό και αφετέρου το υπόλοιπό μέρος των ναυπηγείων.

Ναυπηγείο Νεωρίου

Εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου της Σύρου για την αίτηση επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης του Νεωρίου με την είσοδο ως στρατηγικού επενδυτή της ONEX Shipyards, η ναυπηγική επιχείρηση των Κυκλάδων απογειώνεται. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, το ναυπηγείο σε λιγότερο από έξι μήνες έχει καταφέρει να εξυπηρετήσει 32 πλοία και συνεχίζει με πυρετώδεις ρυθμούς για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει από τον εφοπλιστικό κόσμο

Το ενδιαφέρον της Cosco

Μπορεί, το αίτημα της κινεζικής Cosco για τη δημιουργία ναυπηγείου στη ζώνη του Περάματος,να απορρίφθηκε διότι σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, δεν επιτρέπεται -λόγω βαθμού όχλησης- η δημιουργία νέου ναυπηγείου στην Αττική, ωστόσο δεν αποκλείεται να εκδηλώσει τελικά ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Σημειώνεται πάντως, ότι υπάρχει πρόβλεψη στη σύμβαση παραχώρησης, για δημιουργία ναυπηγείου για μεγάλου τονάζ καράβι στην ακτογραμμή της Ψυτάλλειας, αλλά και αυτό είναι υπό διερεύνηση.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα