back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λάδι «χρυσός» στην Ιεράπετρα – Πωλήθηκε 1.020 ευρώ το λίτρο

Διαβάστε επίσης

Υπερπολύτιμο αποδείχτηκε ελαιόλαδο που παράγεται από υπεραιωνόβιες ελιές στην Ιεράπετρα, καθώς, σε δημοπρασία που έγινε προ ημερών στην Ολλανδία, πωλήθηκε 1.020 ευρώ ανά λίτρο!

Το λάδι που «ταξίδεψε» στην Ολλανδία, στις 21 Νοεμβρίου παρουσιάστηκε στην ετήσια ημέρα γιορτής για το Αγροτικό Μουσείο του Ααλσμίρ, προήλθε από τις ελιές της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος» στην Ιεράπετρα, η συλλεκτική συσκευασία του μισού λίτρου μετά την περιγραφή του παρουσιαστή μπήκε στη διαδικασία της πλειοδοσίας φτάνοντας το μέγιστο προσφερόμενο ποσόν της βραδιάς, τα 510.00 ευρώ.

«Θεωρήσαμε χρέος μας να συνεισφέρουμε σε αυτή τη γιορτή σαν ελάχιστο φόρο τιμής προς τον αείμνηστο Ολλανδό Παύλο Κούπερ που είχε έρθει το 1964 στην Ιεράπετρα και έφερε την άνθηση της θερμοκηπιακής αγροτικής παραγωγής στον τόπο μας», είπε στον Αθήνα 9.84 ο Παύλος Δασκαλάκης, μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ Επτάστικος και πρόσθεσε: «Μας πονούσε πάρα πολύ το γεγονός ότι αυτά τα δέντρα οι ιδιοκτήτες τα θεωρούσαν ως μη παραγωγικά και τα έκοβαν για καυσόξυλα λόγω της κρίσης. Έχουμε καταγράψει μέχρι στιγμής στην Ιεράπετρα, 220 ελαιόδεντρα 800 έως 3.000 ετών και αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με 60 ιδιοκτήτες».

«Δημιουργούμε ένα πολιτιστικό δίκτυο αρχαίων ελαιώνων στην Κρήτη», τόνισε ο κ. Δασκαλάκης, «προκειμένου να αναπτυχθεί ένας οικοτουρισμός ώστε οι κάτοικοι των χωριών να έχουν κάποιο μεγαλύτερο όφελος».

«Κάθε συσκευασία, φέρει αριθμό σειράς, την φωτογραφία του συγκεκριμένου υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου, από το οποίο προέρχεται, το περιεχόμενο του και το ονοματεπώνυμο του παραγωγού ιδιοκτήτη, όλες οι συσκευασίες συνοδεύονται από ένθετο, σε οκτώ γλώσσες επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο το νούμερο 1 το δίνουμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2 στον Παναγιότατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και το 3 στην κυβέρνηση.

Φέτος μια χρονιά κακή για την ελαιοπαραγωγή της χώρας, παράγαμε 108 λίτρα αρχαίου ελαιολάδου το οποίο πουλιέται στην χονδρική 50 ευρώ το λίτρο και στην λιανική 70 ευρώ το λίτρο.

Τέλος σήμα κατατεθέν του κοινωνικού συνεταιρισμού είναι η Επτάστικτος, η οποία είναι αρχαία λέξη και σημαίνει 7 βούλες, είναι η καλύτερη φίλη του γεωργού, η πασχαλίτσα, ενώ παράλληλα, δημιουργούμε εργαστήρια για παραγωγή προϊόντων με βάση το ελαιόλαδο, το μέλι , τα εσπεριδοειδή, όπως σαπούνια, κηραλοιφές, μαρμελάδες και συμμετέχει ή οργανώνει εκδηλώσεις και εθελοντικά προγράμματα για τον τοπικό πολιτισμό και το περιβάλλον», επεσήμανε ο κ. Δασκαλάκης.

Κώστας Παπανελόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα