back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στην κατάψυξη η χώρα – Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας έφερε ο «Τηλέμαχος»

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στη χώρα μας με την επέλαση του «Τηλέμαχου» να φέρνει  χιόνια σε πολλές περιοχές της Αττικής ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες στα λευκά «ντύθηκε» και το κέντρο της Αθήνας. Αυτή την ώρα έντονη είναι η χιονόπτωση  στο Πικέρμι, την Παλλήνη, τα Γλυκά Νερά και την Αγία Παρασκευή καθώς και σε άλλα προάστια της Αττικής, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οδηγοί  σε περιοχές των βορείων προαστίων όπως σε Πεντέλη, Κηφισιά, Μαρούσι , Ραφήνα, Βριλήσσια , όπου πυκνό χιόνι έχει καλύψει πολλούς δρόμους εκτός των κεντρικών αρτηριών τις οποίες διατηρούν ανοικτές οι τοπικές αρχές.

Χιόνι όμως είδαν τόσο οι κάτοικοι της Κυψέλης όσο και στα νότια προάστια καθώς ένα λευκό στρώμα απλώθηκε μέχρι το Φάληρο αλλά και στο εμβληματικό μνημείο της Ακρόπολης.

Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός των τελευταίων ωρών έχουν προκαλέσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε μεγάλο μέρος της χώρας.  Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο υδράργυρος νωρίτερα το πρωί έπεσε στους -19 βαθμούς Κελσίου στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα,  στους -13 βαθμούς στην Κοζάνη και στους -12 βαθμούς στην Καστοριά.

Ενδεικτικό των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία είναι το γεγονός ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία τα τελευταίο 24ωρο δέχθηκε 90 κλήσεις για παροχή βοήθειας, απεγκλωβισμούς κλπ.

http://www.meteo.gr/UploadedFiles/articlePhotos/JAN19/min_temp0801.PNG

πηγή meteo.gr

Κανονικά διεξάγεται πλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, που είχε διακοπεί λόγω της χιονόπτωσης.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία  στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή, καθώς και στην έξοδο της λεωφόρου Κατεχάκη προς Καισαριανή, που επίσης είχε διακοπεί λόγω της χιονόπτωσης.

Κλειστές η λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ και πάνω, η περιφερειακή οδός Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο έως τον Άγιο Πέτρο, η Λεωφόρος Διονύσου από το ύψος του γηπέδου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Άγιο Πέτρο. Διεκόπη η κυκλοφορία και στην λεωφόρο Χασιάς στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια. 

Μηχανήματα και στελέχη των δήμων και της Περιφέρειας, καταβάλλουν προσπάθειες να ανοίξουν τους δρόμους και ρίχνουν αλάτι για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. «Όλο το βράδυ συνεργεία ήταν στους δρόμους και συνεχίζουν να είναι. Οι οδηγοί να αποφεύγουν τους μικρούς δρόμους. Αύριο και μεθαύριο θα είναι πολύ δύσκολες μέρες», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννα Τσούπρα. 

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Ειρήνη- Κηφισιά της Γραμμής 1 του μετρό (ηλεκτρικός). Η κίνηση πλέον διεξάγεται κανονικά σε ολόκληρο το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ.

Η  γραμμή 2 του μετρό, Αγία Μαρίνα – Αεροδρόμιο, φτάνει μέχρι τη Δουκίσσης Πλακεντίας. Ο Προαστιακός στο ίδιο κομμάτι πραγματοποιεί κανονικά το δρομολόγιο.

Σοβαρά προβλήματα στις γραμμές των λεωφορείων που κινούνται προς τα βόρεια προάστια των Αθήνων.

 

Kλειστά τα σχολεία

Κλειστά σήμερα τα σχολεία στους περισσότερους δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Με απόφαση του δήμου Αθηναίων κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της Αθήνας και οι βρεφονηπιακοι σταθμοί.Κανονικά θα λειτουργήσουν, σήμερα τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Πειραιά.

Κλειστά με απόφαση των αρμόδιων περιφερειών θα μείνουν σήμερα τα σχολεία στην Κοζάνη, τη Φλώρινα,
τα Γρεβενά, την Καστοριά, τα σχολεία της  Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, της Κεφαλλονιάς, της  Ιθάκης, των Ιωαννίνων, της  Άρτας,  της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου, της Λάρισας και άλλων περιοχών που πλήττονται από το χιονιά.

Θερμαινόμενοι χώροι

Για την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από το κρύο, λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι στην Αθήνα και  σε όλη την Περιφέρεια Αττικής.

Στην Αθήνα ανοιχτοί τρεις θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων στις οδούς Πανόρμου 17 στους Αμπελόκηπους, Σοφοκλέους 66 στο κέντρο της Αθήνας και Αίμωνος 9 στον Κολωνό.

Επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, παρέχει η Περιφέρεια Αττικής στην ιστοσελίδα της, μέσω του συνδέσμου: https://goo.gl/zNV3UH

Παγωμένη όλη η χώρα

Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο υδράργυρος νωρίτερα το πρωί έπεσε στους -19 βαθμούς Κελσίου στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα.

Στους -13 βαθμούς Κελσίου η ελάχιστη θερμοκρασία στην Κοζάνη και στους -12 βαθμούς στην Καστοριά. Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφονται και στην Κεντρική Μακεδονία με τον υδράργυρο να δείχνει -11 στο Κιλκίς και -10 σε Βέροια, Γιαννιτσά και Σέρρες.

Στη Θεσσαλονίκη η ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στους -4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στον Λαγκαδά, περιφερειακά της πόλης, ο υδράργυρος έπεσε στους -13.

Τσουχτερό είναι το κρύο και στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους -11 βαθμούς Κελσίου στη Δράμα, στους -10 στο Διδυμότειχο και στους -9 στην Ορεστιάδα.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και έχουν προκαλέσει προβλήματα και στην κυκλοφορία των οχημάτων, στην Κεντρική Μακεδονία.
Στη Θεσσαλονίκη, λόγω παγετού και ισχυρών ανέμων, ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις επαρχιακές οδούς Νέας Μεσήμβριας – Ξηροχωρίου, Προχώματος – Αγιονερίου, Βαθύλακκου – Αγιονερίου, Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη και Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου.

Εν τω μεταξύ με απόφαση των αρμόδιων αρχών, δεν θα λειουργήσουν σήμερα τα ΤΕΙ  Θεσσαλονίκης και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και οι σχολές των ΤΕΙ στα Ψαχνά Ευβοίας και τη Θήβα της Στερεάς Ελλάδας.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα