back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

SOS για το Γηροκομείο Αθηνών

Διαβάστε επίσης

Διαμαρτυρία για να περάσει εξ’ ολοκλήρου στον έλεγχο και την ευθύνη του κράτους το Γηροκομείο Αθηνών

Φωνάζοντας «όχι άλλη κοροϊδία στην Τρίτη ηλικία» και «ο λαός απαιτεί το γηροκομείο να διασωθεί», κρατώντας τρεις αυτοσχέδιες μεγάλες κούκλες που αναπαριστούν ηλικιωμένους και μαύρες σημαίες κάτοικοι των Αμπελοκήπων, πραγματοποίησαν πορεία στην γειτονιά τους. Η πορεία κατέληξε στο Γηροκομείο Αθηνών. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με στόχο τη διάσωση του Γηροκομείου Αθηνών στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων και διοργανωτές της συγκέντρωσης, μεταξύ άλλων ζητούν την πλήρη επαναλειτουργία του Γηροκομείου καθώς από τις 9 πτέρυγες λειτουργούν μόνο 2 με αποτέλεσμα να φιλοξενεί περίπου 100 ηλικιωμένους ενώ έχει δυναμικότητα για 700. Όπως υποστηρίζουν για να διασωθεί το Γηροκομείο πρέπει να περάσει εξ’ ολοκλήρου στον έλεγχο και την ευθύνη του κράτους.

girokomio_athinon

«Γιατί αγαπάμε τους ηλικιωμένους γείτονές μας»

«Είμαστε αγανακτισμένοι για την νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στο Γηροκομείο» τονίζει στον Αθήνα 9.84 ο Μιχάλης Ζωίδης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων. «Τα χρέη του, είναι 50 εκ. ενώ διαθέτει περίπου 1000 ακίνητα. Βασικό μας αίτημα είναι η πλήρης λειτουργία του Γηροκομείου. Και οι 9 πτέρυγες ώστε να βρουν εκεί στέγη ηλικιωμένοι άστεγοι άποροι κλπ. Από την μακρόχρονη εμπειρία μας έχουμε καταλήξει πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να περάσει το γηροκομείο στο δημόσιο. Δεν είναι δυνατόν ένα τόσο μεγάλο ίδρυμα να είναι στα χέρια ιδιωτών ή σωματείων. Η πρόνοια για την Τρίτη ηλικία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσοι την χρειάζονται. Αν υπάρχει πολιτική βούληση αυτό μπορεί να γίνει με νομοθετική ρύθμιση ή και με αναθεώρηση του Συντάγματος. Καλούμε όλους τους αρμόδιους (Κυβέρνηση, περιφέρεια, Δήμο Αθηναίων) χωρίς άλλη αδικαιολόγητη καθυστέρηση, να προχωρήσουν προς αυτήν τη κατεύθυνση» καταλήγει ο κ. Ζωίδης.

girokomio_athinon

Η συγκέντρωση

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν, ο Νίκος Σοφιανός υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ για την Αθήνα, ο Νάσος Ηλιόπουλος υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξη τους στον αγώνα των κατοίκων και δήλωσαν ότι συμφωνούν με το αίτημα της επαναλειτουργίας του Γηροκομείου υπό τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου.

Οι ομιλητές εστίασαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γηροκομείο εδώ και δέκα χρόνια, την απαξίωση, τα χρέη, την αναξιοποίητη περιουσία, τις δικαστικές διαμάχες με την έκπτωτη διοίκηση, τους απλήρωτους εργαζόμενους, τις απολύσεις εργαζομένων, τις πολλοστές προσωρινές διοικήσεις και τις άθλιες συνθήκες που βίωσαν οι ηλικιωμένοι. Παράλληλα αναγνώρισαν τις ενέργειες του δημάρχου Γιώργου Καμίνη για εξυγίανση του Γηροκομείου και στήριξη των τροφίμων του.

Στην επιτακτική ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία του γηροκομείου αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Παπαχρήστου πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στο Γηροκομείο Αθηνών, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι αν και απλήρωτοι συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να εργάζονται.

girokomio_athinon

Τα αιτήματα των κατοίκων

1) Να επαναλειτουργήσουν όσα κτίρια έκλεισαν (μετά βέβαια από τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης – ανακαίνισης), ώστε να δεχθούν υπερήλικες που αυτή τη στιγμή είναι άστεγοι ή ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Η συνολική δυναμικότητα όλων των κτιρίων είναι περίπου 700 ηλικιωμένοι.
2) Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στο προσωπικό.
3) Να επαναλειτουργήσουν τα μαγειρεία, μετά βέβαια από τις απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης. Τα μαγειρεία με την μεγάλη δυναμικότητά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν και το Δήμο Αθηναίων ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σίτισης των αστέγων και των οικονομικά ανήμπορων συνανθρώπων μας. Είμαστε ριζικά αντίθετοι, στην επιχειρούμενη από την τωρινή προσωρινή διοίκηση εκχώρηση της εκμετάλλευσης των μαγειρείων σε ιδιώτες.
4) Να μειωθούν τα τροφεία που είναι πολύ υψηλά, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
5) Να τηρείται αυστηρά η διάταξη του καταστατικού λειτουργίας του Γηροκομείου «το 50% των γερόντων να είναι άποροι».
6) Να κηρυχθεί όλο το κτιριακό συγκρότημα διατηρητέο για την μεγάλη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Όλο το οικόπεδο (για να προστατευθεί), πρέπει να χαρακτηριστεί ως Γηροκομείο.
7) Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της δικαιοσύνης (τώρα κινούνται με ρυθμό χελώνας). Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία και υπεξαίρεση κατά 3 μελών του προηγούμενου αιρετού Διοικητικού Συμβουλίου.
8) Να ολοκληρωθούν επί τέλους οι διαδικασίες για την εκλογή αιρετής διοίκηση και να μπορεί να ψηφίζει όποιος πολίτης θέλει να είναι μέλος σύμφωνα με το καταστατικό.
9) Να ισχυροποιηθεί άμεσα το νομικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνονται οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις των αρμόδιων φορέων σε περίπτωση κακοδιαχείρισης.
10) Να περάσει εξ’ ολοκλήρου το Γηροκομείο στον έλεγχο και την ευθύνη τους κράτους. Η πρόνοια για την Τρίτη ηλικία δεν πρέπει να αφήνεται ούτε στα διάφορα σωματεία ούτε στα χέρια ιδιωτών και φιλάνθρωπων. Είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσοι την χρειάζονται.

girokomio_athinon

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα