back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ωκεανίδα», με χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Τα χιόνια, ακόμη και στα πεδινά, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, οι θυελλώδεις άνεμοι και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της «Ωκεανίδας», σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ.

Η κακοκαιρία αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα από το πρωί του Σαββάτου.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο.

Από τη Θεσσαλία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σταδιακά και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα.

Ανάλυση επί των χιονοπτώσεων από την  ΕΜΥ

Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο, αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και γρήγορα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της βόρείας Αττικής), την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Από τη Θεσσαλία και βορειοτέρα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα.

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο (23/02/2019) από το απόγευμα αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και στα βόρεια όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.

Γ.Καλλιάνος: Χιόνια στην Αττική

Πιο ήπιο, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα είναι το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει την χώρα σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και την Μαρία Χούκλη ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Τόνισε ότι στην Αττική θα υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας με την μέγιστη τιμή της να αγγίζει τους 6 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα εκτίμησε ότι βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τετάρτη 27/2.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου.
«Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία ότι θα χιονίζει κατά διαστήματα έως και τις πεδινές περιοχές ή ακόμη και τοπικά σε παραθαλάσσια τμήματα.
Από το μεσημέρι του Σαββάτου και στη συνέχεια και ειδικά από το απόγευμα της ίδιας ημέρας φαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν και περιοχές χαμηλού υψομέτρου (μέχρι και τα πεδινά σε πολλές περιπτώσεις) της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας (κυρίως στην κεντρική Στερεά οι πεδινές περιοχές). Στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο θα χιονίσει πυκνά κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα αλλά πρόσκαιρα σε περιοχές ακόμη και πάνω από τα 300-350 μέτρα κυρίως στην ανατολική Στερεά, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια αλλά και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο».
«Η ημέρα του Σαββάτου θα είναι αρχικά βροχερή για την Αττική. Επίσης, αργά το βράδυ του Σαββάτου οι χιονοπτώσεις στο νομό Αττικής θα επηρεάζουν τα δυτικά και βόρεια τμήματα από το υψόμετρο των 350-400 μέτρων, ενώ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και προς το ξημέρωμα της Κυριακής θα χιονίσει πιθανότατα και στα βόρεια προάστια της πόλης».

meteo.gr: Αέριες μάζες πολικής πρόλευσης

Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 22/02/2019 και κυρίως το διήμερο Σάββατο 23/02 – Κυριακή 24/02.

Όπως αναφέρει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών , κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, άνω των 10°C σε σχέση με την Πέμπτη 21/02 λόγω της έλευσης αερίων μαζών πολικής προέλευσης, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι χιονοπτώσεις αρχικά την Παρασκευή 22/02 στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας χώρας.

Από το πρωί του Σαββάτου 23/02 παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και από το βράδυ του Σαββάτου στα πεδινά της Θεσσαλίας και ημιορεινά της Στερεάς και Πελ/νήσου. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα υψόμετρα χιονόπτωσης (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) θα δοθούν σε νεότερες ανακοινώσεις.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονες βροχοπτώσεις συμπεριλαμβάνεται εκ νέου η Κρήτη και ιδιαίτερα τα δυτικά τμήματα του νησιού.

Επιπρόσθετα, το διήμερο Σάββατο 23/02 – Κυριακή 24/02, πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, ενώ πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων έως 8-9 μποφόρ θα επηρεάζουν κατά περιόδους χερσαίες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες για την πορεία των αερίων μαζών στην Ευρώπη και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της “Ωκεανίδας” μέχρι και τις βραδινές ώρες της Κυριακής 24/02.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα