back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πόλεμος Τσίπρα-Γεννηματά και “Μαδρίτη” vs “Αθήνα”

Διαβάστε επίσης

Το “θεσμικό” αντίβαρο του συνεδρίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών σήμερα στη Μαδρίτη αναδεικνύει το Κίνημα Αλλαγής έναντι της εκδήλωσης, της 4ης Μαρτίου στην Αθήνα για την προώθηση της προοδευτικής συμμαχίας, την οποία σπεύδει να υποβαθμίσει σε “ιδιωτικό πάρτι”.

Η πολυσυζητημένη εκδήλωση, που συνδιοργανώνει η Λούκα Κατσέλη και στην οποία αναμένεται ο πρόεδρος της ευρωομάδας των ευρωπαίων σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το ΚΙΝΑΛ εντάσσεται σε μια ακόμη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει τον ευρωσοσιαλιστικό χώρο. Δεν είναι τυχαία άλλωστε ακόμη και η φρασεολογία την οποία επιλέγει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. «Είμαστε σε πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη αποτυπώνοντας τη μάχη χαρακωμάτων πίσω απο την οποία κρύβεται το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας, ποιος δηλαδή θα ηγεμονεύσει στο χώρο της κεντροαριστεράς.

“Μαδρίτη” vs “Αθήνα”

Το εγχείρημα υποβιβασμού της εκδήλωσης την οποία οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη χαρακτήρισαν “ιδιωτικό πάρτι”, συνοδεύεται και από τον χαρακτηρισμό του Ούντο Μπούλμαν ως απερχόμενου επικεφαλής της Ευρωομάδας η παρουσία του οποίου, καθώς και η συγκεκριμένη εκδήλωση-όπως υποστηρίζουν- δεν ενισχύει και δεν εξυπηρετεί τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ούτε την καμπάνια του Φρανς Τίμερμανς. Οι ίδιες πηγές μάλιστα υπενθυμίζουν με νόημα οτι την υποψηφιότητα Τίμερμανς, για την προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους των ευρωσοσιαλιστών, δεν στήριξε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, από το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν κατηγορηματικά ότι όσα στελέχη μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ δεν θα πάνε στην εκδήλωση μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Παπανδρέου. Είναι πολύ πρόσφατη άλλωστε η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού με την οποία ξεκαθάρισε τη συμπόρευση του ΚΙΔΗΣΟ με το ΚΙΝΑΛ για την ανασυγκρότησή της προοδευτικής παράταξης, γυρίζοντας πλάτη την ίδια ώρα στα περί προσέγγισης με τον Αλέξη Τσίπρα. Αν και στην εκδήλωση της 4ης Μαρτίου, ο κ. Παπανδρέου, όπως έχει γίνει γνωστό, έχει κληθεί να συμμετάσχει με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ώς όπλο στη φαρέτρα του Κινήματος Αλλαγής, φαίνεται να χρησιμοποιείται το συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη. Απο τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν οτι αυτός είναι ο επίσημος θεσμός των ευρωσοσιαλιστών και εκεί θα αποφασιστεί το πρόγραμμα-μανιφέστο για τις ευρωεκλογές, ενώ θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα των προεκλογικών εκδηλώσεων σε κάθε χώρα. Στο συνέδριο θα λάβει μέρος η Φώφη Γεννηματά η οποία είναι προγραμματισμένο να μιλήσει απόψε στις 7. Θα επιστρέψει απο τη Μαδρίτη το βράδυ του Σαββάτου ενώ θα έχει επαφές με αξιωματούχους των ευρωσοσιαλιστών μεταξύ των οποίων και ο Φρανς Τίμερμανς. “Η μάχη της κεντροαριστεράς έχει συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο, αυτοπροσδιοριζόμαστε με βάση τις αρχές, αξίες και τις προτάσεις μας”, υπογραμμίζουν απο το ΚΙΝΑΛ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παράμετρο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κάτι που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και στη Μαδρίτη, όπως άλλωστε είχε συμβεί και στην πρόσφατη συνάντηση της κ. Γεννηματά με την Άντρεα Νάλες στο Βερολίνο. Εκεί, μεταξύ άλλων συζητήθηκε η κεντρική πρόταση του SPD για αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και δημιουργίας ενιαίου ταμείου στην Ευρώπη που θα χρηματοδοτείται απο κοινοτικούς πόρους.

Η διαπάλη για την επικράτηση στον χώρο της κεντροαριστεράς θα μπορούσε να έχει ακόμη μια ανάγνωση ενόψει των ευρωεκλογών. Την πρόκριση μιας κάποιας στροφής προς τα αριστερά, όπως κατά καιρούς έχει διατυπωθεί απο ορισμένους, μετά και την καταγεγραμμένη υποχώρηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας το προηγούμενο διάστημα.
Μην μας διαφεύγει πάντως οτι ως όχημα προσέγγισης λειτούργησε εσχάτως και η Συμφωνία των Πρεσπών την οποία αγκάλιασαν οι ευρωσοσιαλιστές (αλλά όχι η κ. Γεννηματά) ως μια καλή συμφωνία που φέρει την υπογραφή δυο προοδευτικών κυβέρνησεων στην γεωπολιτικά “ευαίσθητη” περιοχή των Βαλκανίων.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα