back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανικός Τύπος: Στην πρωτοπορία το αντιευρωπαϊκό κόμμα Brexit εν όψει ευρωεκλογών

Διαβάστε επίσης

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι σκοπεύουν να στηρίξουν το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ στις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Μαΐου, παρά το Εργατικό Κόμμα και τους Τόρις , σύμφωνα με τον Observer.

Πρωτοσέλιδο θέμα στην εφημερίδα είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Opinium σύμφωνα με τα οποία το 34% των ανθρώπων που θα πάνε στις κάλπες σε περίπου δέκα μέρες σκέπτονται να ψηφίσουν για το Brexit Party, το 21% σχεδιάζει να υποστηρίξει τους Εργατικούς και το 11% να επιλέξει τους Συντηρητικούς.

Και στη Sunday Telegraph πρωτοσέλιδο θέμα είναι δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes αυτή τη φορά. Και σε αυτή τη δημοσκόπηση το αντιευρωπαϊκό κόμμα του κ. Φάρατζ είναι στην πρωτοπορία, αν και το επίκεντρο της έρευνας δεν είναι οι ευρωεκλογές αλλά οι γενικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση της ComRes δείχνει ότι το κόμμα Brexit θα έπληττε σημαντικά τους Συντηρητικούς αν προκηρύσσονταν βουλευτικές εκλογές, κερδίζοντας 49 έδρες. Οι Τόρις, προσθέτει η δημοσκόπηση, θα έχαναν 46 έδρες, ενώ ο Εργατικοί θα ήταν το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο με μια διαφορά 137 εδρών.

Η Mail on Sunday είναι μια από τις εφημερίδες της Κυριακής που υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinium το αντιευρωπαϊκό κόμμα υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ, το κόμμα Brexit, προηγείται των Συντηρητικών στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Η Sunday Telegraph θεωρεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η ComRes είναι “βόμβα”.

Σε άρθρο γνώμης, η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Τόρις αντιμετωπίζουν τον “εκλογικό αφανισμό”, αλλά σημειώνει η Sunday Telegraph – “είναι απίστευτο ότι η ηγεσία του κόμματος φαίνεται να παραβλέπει αυτό το γεγονός”.

Η προφανής αύξηση της υποστήριξης του κόμματος Brexit έχει προκαλέσει πανικό και στα δύο μεγάλα κόμματα, στους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, εκτιμά ο Observer.

H εφημερίδα τονίζει ότι η δημοσκόπηση της Opinium δείχνει ότι το Brexit Party οδεύει προς μια – “βροντερή νίκη” – στις ευρωεκλογές.

H πρώην υπουργός Παιδείας, Τζάστιν Γκρίνινγκ, σημειώνει στην ίδια εφημερίδα ότι οι δύσκολες αποφάσεις για το Brexit έχουν τροφοδοτήσει τον λαϊκισμό.

Στην ηλεκτρονική έκδοση του Observer, o πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ καλεί τους υποστηρικτές του Εργατικού κόμματος στις ευρωεκλογές να ενισχύσουν τα κόμματα που είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο ηγέτης του κόμματος Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ,, λέει στη Sunday Telegraph ότι τα μέλη του κόμματος του θα έχουν πρόσβαση σε μια εφαρμογή που θα τους επιτρέπει να έχουν άμεση συμμετοχή στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

Το άρθρο αναφέρει ότι πρόκειται για μια εφαρμογή που είναι παρεμφερής με την διαδικτυακή πλατφόρμα που είχε χρησιμοποιήσει το λαϊκίστικο Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία για την ενεργοποίηση των ακτιβιστών.

Έντονη κριτική της πολιτικής Μέι για το Brexit

“Η Mέι έχει προδώσει το κόμμα μας” – με αυτό τον πηχυαίο τίτλο η Mail on Sunday συνοψίζει της επικρίσεις του πρώην υπουργού Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον για τη στρατηγική της Τερέζα Μέι στο θέμα του Brexit.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γουίλιαμσον, τον οποίο η πρωθυπουργός απέλυσε πρόσφατα επειδή θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη διαρροή που αφορούσε τις συνομιλίες της κυβέρνησης με την κινεζική εταιρεία Huawei, σε ένα “εμπρηστικό” άρθρο του – όπως γράφει η Mail – ξεκίνησε μια “καταστροφική” επίθεση κατά της απόφασης της κ. Μέι να επιδιώξει μια συμβιβαστική συμφωνία με το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Brexit.

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ενδιαφέρεται μόνο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τονίζει ο αποπεμφθείς υπουργός. Φαίνεται απλό και λογικό να συνεργασθούμε με τους Εργατικούς αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει, συνεχίζει ο Γουίλιαμσον. Κατά τη γνώμη του ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία στις συνομιλίες με την Τερέζα Μέι – “η συμφωνία αυτή θα καταρρεύσει”. To Eργατικό κόμμα δεν έχει σκοπό να παράσχει βοήθεια στους Τόρις , σημειώνει ο πρώην υπουργός Άμυνας.

“Ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να διχάσει, να αναστατώσει και να ενοχλήσει το Συντηρητικό κόμμα με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν εκλογές”, αναφέρει ο κ. Γουίλιαμσον. “Η πρωθυπουργός φαίνεται να μη λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος θεωρούν ότι στην πραγματικότητα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον εχθρό”, καταλήγει.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα