back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Αθήνα και Λευκωσία ενημερώνουν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ – Προδρόμου: Θαλάσσια εισβολή οι τουρκικές ενέργειες

Διαβάστε επίσης

Προετοιμασία του εδάφους από Αθήνα και Λευκωσία, ώστε την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να λάβει αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού. Εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί, συνιστά προσβολή της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα πρέπει να υπάρξει απάντηση. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις τούρκων Κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και δημοσιευμάτων στα τουρκικά ΜΜΕ, σχεδιάζεται, τις επόμενες μέρες, η Τουρκία, να στείλει ερευνητικό πλοίο στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, υποχρεώνοντας έτσι, την Ελλάδα να αντιδράσει. Τα τουρκικά ερευνητικά πλοία, συνοδεύονται από μονάδες του Τουρκικού Στόλου.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα ενημερώσουν σήμερα για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου. Αφότου επιστρέψει, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. «Με ομοψυχία, εγρήγορση και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια, με όπλο τη διεθνή νομιμότητα και το ενισχυμένο διπλωματικό μας κύρος. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν τόσο ευρεία υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα οι θέσεις μας», έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

Πάντως την ίδια ώρα, για τη συνέχιση των συζητήσεων που αφορούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αναχώρησε για την Άγκυρα ειδική αντιπροσωπεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Θα έχει συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με την αντίστοιχη τουρκική, σχετικά με τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων

«Η Τουρκία αφού αυτό-απομονώθηκε, αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί. Οι ενέργειές της είναι εισβολή στη θάλασσα», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου. Όπως είπε, είναι συγκρουόμενες οι πληροφορίες της Λευκωσίας για το αν έχει αρχίσει η γεώτρηση. Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη κινηθεί διπλωματικά και νομικά μέσα, λέγοντας ότι θα εκτελεστούν τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του «Πορθητή». Δεν είμαστε εμείς που θα τους συλλάβουμε, τόνισε.

«Δε θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν» είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης, λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσουν το προσωπικό του Πορθητή, που θα συνεχίσει «μέχρι το τέλος», όπως είπε, τις εργασίες του. «Αν κάποιοι κάνουν κινήσεις, εμείς με όλες τις φρεγάτες μας, κι αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας, παίρνουμε θέση δίπλα στα γεωτρύπανα κι ερευνητικά πλοία μας και συνεχίζουμε» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, οι Κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας, όπως συμφώνησαν, ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, θα ζητήσουν την ενεργό στήριξη της Ε.Ε. στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, μέσα από διαβουλεύσεις, με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Στόχος είναι να υπάρξουν κάποια μέτρα, αποτρεπτικά για την Τουρκία, αλλά και συμβατά με τις προτεραιότητες όλων των ευρωπαίων συμμάχων μας , που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ώστε η όποια συμφωνία των πολιτικών ηγετών της Ε.Ε. να είναι ομόφωνη και κυρίως να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Πάντως στη Βαλέτα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της 6ης Συνόδου Κορυφής των χωρών του Νότου της Ε.Ε. , επτά Μεσογειακά κράτη μέλη, καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Όμως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι, δεν συμμερίζονται απόλυτα αυτές τις απόψεις και τα κράτη του ευρωπαϊκού βορρά.

Υπάρχει όμως και αντίδραση από τις ΗΠΑ. Ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων και καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Τσίπρας: Όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας – Κύπρου θα έχει συνέπειες

Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα μετά το χθεσινό έκτακτο ΚΥΣΕΑ ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας και το διεθνές δίκαιο θα έχει συνέπειες. Ο πρωθυπουργός κατέληξε ότι όλοι οι Έλληνες είναι και πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς.

Η Ελλάδα απειλεί με κυρώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το CNN Turk. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε σε δήλωση του ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει κυρώσεις εκ μέρους της Ε.Ε για το θέμα των ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την Sabah το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε με μια επιθετική ανακοίνωση το μήνυμα που έστειλαν στην Τουρκία οι επτά χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου για την προκλητικότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι ηγέτες των «Med7» – δηλαδή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας- κάλεσαν χθες την ΕΕ να λάβει μέτρα εάν η Άγκυρα δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλά το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε το ανακοινωθέν τους κάνοντας λόγο για «προκατειλημμένες, αποκομμένες από την πραγματικότητα απόψεις που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο».

Να μην είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές ώστε να μπορέσει απερίσπαστος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον, αποφάσισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Από τον Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για κυρώσεις στην Τουρκία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

“Ο κ. Ερντογάν παραβιάζοντας ευθέως το διεθνές δίκαιο, κλιμακώνει τις προκλήσεις του κατά της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ευρώπης, ακόμα και με προσωπικές πλέον επιθέσεις σε χώρες και ηγέτες της ΕΕ”, επισημαίνει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στην περιοχή και την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, εκφράζει με ανακοινωσή του το ΚΚΕ και ζητά επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα