back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ανανέωση στην Βουλή έφεραν οι εκλογές – Οι νέοι βουλευτές

Διαβάστε επίσης

Μεγάλη ανανέωση θα έχει η Βουλή βάσει των αποτελεσμάτων που ανέδειξαν οι εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Παράλληλα με το πλήθος των νέων βουλευτών, οι οποίοι εκλέγονται για πρώτη φορά πρέπει να τονιστεί ότι σε αυτή την κοινοβουλευτική θητεία δεν περιλαμβάνονται το ΠΟΤΑΜΙ, και οι ΑΝΕΛ που αποσύρθηκαν, ενώ δεν εκλέγουν βουλευτές η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή που δεν μπήκε στην Βουλή.

Μέχρι τα ξημερώματα και με τις όποιες επιφυλάξεις από τυχόν «καραμπόλες», οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί που παίρνουν το «βάπτισμα» του πυρός ή επανεκλέγονται για μια ακόμη βουλευτική θητεία, είναι οι πιο προβεβλημένοι υποψήφιοι.

Όπως είναι αναμενόμενο τους περισσότερους νέους (συγκριτικά με την περίοδο Σεπτεμβρίου 2015-Ιουλίου 2019) βουλευτές καταγράφει η ΝΔ: 50 υποψήφιοι θεωρούνταν ότι είχαν «κλειδώσει» την είσοδό τους στην Βουλή.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τους νέους βουλευτές του νικητή των εκλογών αλλά και των υπολοίπων κομμάτων:

Από τη ΝΔ εκλέγονται για πρώτη φορά βουλευτές σε εκλογικές περιφέρειες τόσο των αστικών κέντρων όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια. Ανάμεσά τους είναι οι: Αγγελος Συρίγος, Κων. Μπογδάνος, Δ. Καιρίδης, Κων. Κυρανάκης, Μπ. Παπαδημητρίου, Νόνη Δούνια, Δ. Μαρκόπουλος, Γ. Κώτσηρας, Κων. Μπλούχος, Β. Υψηλάντης, Χρ. Δερμεντζόπουλος, Στ. Κελέτσης, Αλ. Καστρινός, Τ. Μπαρτζώκας, Γρ. Πασπάτης, Μαρία, Κεφαλά, Γ. Πασχαλίδης, Μ. Λαζαρίδης, Φ. Μπαραλιάκος, Α. Παπαδημητρίου-Μάνη, Σ. Χιονίδης, Τ. Χατζηβασιλείου, Θ. Λεονταρίδης, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, Ηλ. Βλαχογιάννης, Γ. Κοτρωνιάς, Θ. Χειμάρας, Ανδρ. Πάτσης, Δ. Αργύρης, Δ. Ακτύπης

■ Περίπου 20 είναι οι βουλευτές που εκλέγονται για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέγονται οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης, Ραλλία Χρηστίδου, Καλλιόπη Βέττα, Δώρα Αυγέρη, Οζ. Φερχάτ, Μ. Μαλτέζος, Λ. Αβραμάκης, Πέτη Πέρκα, Κυριακή Μάλαμα, Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, Αλ. Αυλωνίτης, Σουλτάνα Ελευθεριάδου. Επανέρχεται στην Βουλή ο Γ. Ραγκούσης. Εκλέγονται οι πρώην αυτοδιοικητικοί: Γιώτα Πούλου, Μ. Χατζηγιαννάκης, Χ. Μαμουλάκης. Ξεχωρίζει η περίπτωση του Δ. Καλαματιανού που εμφανιζόταν να αφήνει «απ’ ‘εξω» τους πρώην βουλευτές Μ. Μπαλαούρα και Δ. Μπαξεβανάκη, στην Ηλεία.

Αξίζει να σημειωθεί η περίπτωση του νέου βουλευτή Γιώργου Τσίπρα στην Δυτική Αττική που ήρθε πρώτος στην εκλογική αυτή περιφέρεια την οποία κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά λόγω του εκλογικού νόμου η ΝΔ εκλέγει τρεις βουλευτές αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μόνον έναν.

■ Από πλευράς ΚΙΝΑΛ, περίπου 10 εμφανίζονταν οι νέοι βουλευτές. Επανέρχεται η Νάντια Γιαννακοπούλου και εκλέγονται για πρώτη κοινοβουλευτική θητεία οι: Ανδ. Πουλάς («εκτοπίζοντας» τον πρώην υπουργό Γ.Μανιάτη), Χρ. Γκόγκας, Γ. Μουλκιώτης, Δ. Μπιάγκης, Στ. Παραστατίδης, Ευαγγελία Λιακούλη, Μπ. Μπαράν, Απ. Πανάς.

■ Πέντε οι νέοι βουλευτές του ΚΚΕ: Κανέλλα Γεωργοπούλου, Σεμίνα Διγενή που είχε παραιτηθεί από ευρωβουλευττής για να μετάσχει στις εθνικές εκλογές, Ν. Παπαναστάσης, Λ. Στολτίδης, Μαρία Κομνηνάκα.

■ Δέκα βουλευτές εκλέγει η «Ελληνική Λύση», η πλειονότητά τους σε εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου.

■ Εννέα βουλευτές εκλέγει η ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Αν ο επικεφαλής του κόμματος επιλέξει την Β’ Πειραιώς, εκλέγεται η Σοφία Φουντουκίδου στην Β΄ Θεσσαλονίκης (αλλιώς η Φωτεινή Μπακαδήμα). Οι υπόλοιποι βουλευτές του νεοσύστατου κόμματος είναι οι: Αγγελική Αδαμοπούλου, Κρίτων Αρσένης, Σοφία Σακοράφα, Μαρία Απατζίδη, Λίτσα Αποστολοπούλου, Κωνσταντίνα Αδάμου.

 

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα