back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Έρχεται το ηλεκτρονικό ωράριο εργασίας, κίνητρα και “καμπάνες” για τις επιχειρήσεις

Διαβάστε επίσης

“Ηλεκτρονικό μάτι” θα παρακολουθεί και θα καταγράφει σε λίγους μήνες την τήρηση του ωραρίου εργασίας σε ολόκληρη την χώρα, μέσω της κάρτας εργασίας.

Παράλληλα, με την διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων, οι αρμόδιοι φορείς θα εντοπίζουν την αδήλωτη εργασία, ενώ θα καθιερωθούν ασφαλιστικές και φορολογικές εκπτώσεις για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή, εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 θα τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ”, το οποίο περιλαμβάνει:

-Το ψηφιακό ωράριο εργασίας, με τους εργοδότες να δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

-Την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, η χρήση της οποίας θα ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή με περισσότερους από 50 εργαζόμενους και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020 για όλες τις επιχειρήσεις. Με την κάρτα θα καταγράφονται η απασχόληση και οι υπερωρίες κάθε εργαζόμενου.

-Την βελτίωση της διαλειτουργικότητάς του συστήματος με άλλες κρίσιμες βάσεις δεδομένων, όπως του Ε.Φ.Κ.Α. και της Α.Α.Δ.Ε. για τη ριζική αντιμετώπιση παραβάσεων όπως η αδήλωτη, η υποδηλωμένη και η ανασφάλιστη εργασία, καθώς και

-την καθιέρωση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων. Πρόκειται για μηχανισμό επιβράβευσης συνεπών εργοδοτών, με την παροχή κινήτρων εκ μέρους της πολιτείας, όπως ασφαλιστικών και φορολογικών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα