back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξεκινούν οι εργασίες αναμόρφωσης του Αρσακείου Μεγάρου

Διαβάστε επίσης

Τη συμφωνία για το πρόγραμμα Αξιοποίησης του Αρσακείου Μεγάρου, παρουσίασαν η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και η εταιρεία LEGENDARY FOOD.

Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018 διεθνής διαγωνισμός τον οποίο κέρδισε η LEGENDARY FOOD με ετήσιο μίσθωμα 1.2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών υπογράφτηκε στις 22 Ιουλίου 2019 και προβλέπει ενοικίαση για 37 χρόνια. Στόχος του Προγράμματος είναι οι Στοές Βιβλίου και Ορφέως να ανακτήσουν τον κεντρικό ρόλο που είχαν στη ζωή της πρωτεύουσας μέσω της δημιουργίας ενός σύγχρονου πολιτισμικού και γαστρονομικού εμπορικού κέντρου, το οποίο θα είναι συνώνυμο της ελληνικής ποιοτικής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής.

Το Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Αρσακείου Μεγάρου περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της Στοάς Βιβλίου, της Στοάς Ορφέως και του Αίθριου του Αρσακείου, συνολικής έκτασης 11.000 τ.μ., ενώ παραμένουν ως έχουν οι χώροι που μισθώνει από το 1984 το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στον σύγχρονο γαστρονομικό κόμβο, εκτός από εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα που θα φιλοξενούν γνωστές ελληνικές εταιρείες αλλά και μικρούς Έλληνες παραγωγούς, θα πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικές-πολιτιστικές δράσεις, όπως είναι εργαστήρια για τη γευσιγνωσία ελαιόλαδου και κρασιού, μαθήματα από καταξιωμένους σεφ σε μικρά παιδιά και θεματικοί διάλογοι-ανοιχτές συζητήσεις γύρω από την ελληνική διατροφή.

Πιο συγκεκριμένα, το επιχειρηματικό σχέδιο χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολυκαταστήματος που θα προσφέρει τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα από όλη τη χώρα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο διέξοδο στην αγορά τους μικρούς παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων. Επίσης, προβλέπει τη λειτουργία εστιατορίων και ταχυφαγείων που θα εκφράζουν τη διεθνή τάση «fine fast food», συγκεντρώνοντας στη Στοά όλους τους καλούς Έλληνες σεφ, την ίδρυση Σχολής ελληνικής μαγειρικής, και την κατασκευή ενός e-shop μέσω του οποίου τα ελληνικά προϊόντα θα είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.

Μετά την ριζική ανακαίνιση του Αρσακείου Μεγάρου, η οποία βάσει αδειοδοτήσεων αναμένεται να υλοποιηθεί εντός 20 μηνών, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του επιχειρηματικού σχεδίου με στόχο την επέκταση του πολυχώρου μέσω franchise σε μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Τόκιο. Για να υποστηριχθεί η επέκταση, ένα fund θα επενδύσει στην πρωτογενή παραγωγή με σκοπό να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών που θα χρησιμοποιηθούν βέλτιστες πρακτικές. Η οικονομία κλίμακας που θα προκύψει από τις συνέργειες σε συνδυασμό με την υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών θα οδηγήσει στην παραγωγή ανταγωνιστικών και ποιοτικών προϊόντων που θα σέβονται το περιβάλλον και θα αποφέρουν καλό εισόδημα στον παραγωγό.

Ύστερα από την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, τα ελληνικά προϊόντα θα έχουν μία πρεσβεία που θα τα προωθεί παγκοσμίως και οι εγχώριοι παραγωγοί θα έχουν αποκτήσει μία μόνιμη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Η συνολική επένδυση θα κοστίσει περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ και οι εργασίες ανακαίνισης θα ξεκινήσουν σε 10 μήνες . Ο πολυχώρος προώθησης της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής θα εκτείνεται σε 11.000 τ.μ., ενώ υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 500 άμεσες και 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Στόχος της LEGENDARY FOOD είναι να μετατρέψει το Αρσάκειο Μέγαρο στον δεύτερο πιο επισκέψιμο τουριστικό προορισμό στην Αθήνα Οι ιδρυτές της LEGENDARY FOOD είναι 2 πρώην τραπεζικοί, ο Βαγγέλης Κοντζιάς και ο Παναγιώτης Τριανταφυλλόπουλος, ο γνωστός brand strategist Peter Economides και ο επιχειρηματίας Άρης Κεφαλογιάννης.

Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ομότιμος και επίτιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας «Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων» μιλώντας στην εκπομπή «Περί επικαιρότητας και άλλων…» και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου  δήλωσε:

«Επειδή αυτό το οικοδομικό τετράγωνο στέγαζε παλιά τα Αρσάκεια σχολεία, υπάρχει μια παράδοση εκπαιδευτική. Θέλουμε να γίνει κάτι που θα μας ταιριάζει. Να έχει να κάνει με τον γαστρονομικό μας πολιτισμό και έτσι προχωράει αυτή η συνεργασία. Θα είναι ένας πολυχώρος μέσα στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας την δυνατότητα γευσιγνωσίας και ελληνικών προϊόντων, θα ενημερώνεται ο κόσμος για το τι προσφέρει η ελληνική μεσογειακή διατροφή. Μάλιστα λένε ότι μετά την Ακρόπολη ο δεύτερος προορισμός με ενδιαφέρον για τους τουρίστες θα είναι αυτός, για την γαστρονομία. Μας ταιριάζει αυτή η αξιοποίηση των χώρων μας και προσβλέπουμε ότι θα γίνει σημείο αναφοράς και θα ζωντανέψει η περιοχή. Οι επενδυτές θέλουν να δώσουν την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, σε όσους έχουν νέες ιδέες για την μεσογειακή διατροφή. Θα υπάρχουν μερικοί χώροι εστίασης και όχι φαγάδικα, διότι συστεγάζεται και το ΣτΕ. Οι επενδυτές μιλούν για επένδυση 12 εκατομμυρίων ευρώ. Οι εργασίες υπολογίζουμε ότι θα κρατήσουν 1,5 χρόνο. Δεν θα γίνουν φοβερές μετατροπές επειδή είναι διατηρητέο το κτίριο, οπότε θα είναι παρεμβάσεις που δεν απαιτούν πολύ χρόνο.

Σχετικά με το Τοσίτσειο σχολείο, ο κ. Μπαμπινιώτης τόνισε ότι, έχουν τεθεί κάποια θέματα για το πως μπορεί να έχει μια βιωσιμότητα ώστε εφόσον λειτουργήσει να έχει μια απήχηση και βιωσιμότητα. Θέλουμε να γίνει μια σύμβαση εργασίας με τον δήμο, εποικοδομητική».

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα