back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι αετοί πεθαίνουν… στα ηλεκτροφόρα καλώδια

Διαβάστε επίσης

Ένας ακόμα νεαρός Σπιζαετός πέφτει θύμα ηλεκτροπληξίας. Ταξίδεψε από την Άνδρο ως την Αλβανία για να πεθάνει στον Θεσσαλικό κάμπο. Ο άτυχος αετός έπεσε θύμα ηλεκτροπληξίας  στην προσπάθειά του να ξεκουραστεί σε κάποιον από τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος της περιοχής.

Το πρόβλημα

Δυστυχώς, το πρόβλημα φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό και στην Ελλάδα, όπως τονίζουν στη σχετική ανακοίνωση οι ειδικοί της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.Ήδη από την έναρξη της υλοποίησης του Προγράμματος LIFE Bonelli EastMed της για το είδος (2018), δύο ανήλικοι Σπιζαετοί έχουν βρεθεί νεκροί από ηλεκτροπληξία (Τήλος και Θεσσαλικός κάμπος). Το πρόβλημα προφανώς είναι πολύ μεγαλύτερο μιας και στην αντίληψή μας πέφτει ένα πολύ μικρό ποσοστό των πραγματικών περιστατικών, λόγω δυσκολίας εντοπισμού των νεκρών πουλιών.

Είναι συχνές περιπτώσεις κατά τις οποίες δασικές πυρκαγιές που αποδίδονται σε «άγνωστα αίτια», ξεκινούν από ηλεκτροπληξίες πουλιών κάτω από πυλώνες. Για το θέμα της μόνωσης τέτοιων επικίνδυνων πυλώνων, δυστυχώς ελάχιστες ενέργειες έχουν γίνει στη χώρα μας από τους αρμόδιους φορείς.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην περίπτωση του Θεσσαλικού κάμπου, αποδεικνύεται ότι παρά το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του καλύπτεται από Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα (περιοχές Natura 2000), αποτελεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη παγίδα ηλεκτροπληξίας για τα αρπακτικά πουλιά.

Η πρόταση

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία επισημαίνει ότι  η συνεργασία με τον  ΔΕΔΔΗΕ, θεωρείται  κρίσιμης σημασίας για να υλοποιηθούν δράσεις μετριασμού του κινδύνου ηλεκτροπληξίας, όπως η μόνωση των επικίνδυνων  πυλώνων και η σήμανση των καλωδίων,  για τη διατήρηση του απειλούμενου αυτού είδους αλλά και την προστασία πλήθους άλλων ειδών που πέφτουν θύματα ηλεκτροπληξίας.

Θύματα σπάνια και απειλούμενα είδη

Θύματα ηλεκτροπληξίας πέφτουν κάθε χρόνο και πολλά άλλα είδη αρπακτικών πουλιών, ανάμεσα στα οποία σπάνια και απειλούμενα είδη, όπως ο Ασπροπάρης, ο Στικταετός, ο Φιδαετός, ο Μπούφος, και ο Ψαραετός. Εκτός των αρπακτικών, συχνές είναι οι περιπτώσεις ηλεκτροπληξίας και άλλων μεγαλόσωμων πουλιών όπως οι Πελαργοί, τα κορακοειδή και οι γλάροι.

Ο Σπιζαετός

Ο Σπιζαετός είναι ένα μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους αρπακτικό πουλί με μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα. Αποτελεί είδος απειλούμενο με εξαφάνιση: έχει χαρακτηριστεί ως Τρωτό σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται Σχεδόν Απειλούμενο (NT) είδος. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός του εκτιμάται σε 100-140 ζευγάρια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα