back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το café Μyrtillo γίνεται 6 χρονών και το γιορτάζει

Διαβάστε επίσης

Ο πολυχώρος café Μyrtillo, ο οποίος λειτουργεί στο πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους, με το  90% των εργαζομένων του να είναι άτομα με αναπηρίες, γιορτάζει τα 6α του γενέθλια και καλεί τους Αθηναίους το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου στις 8.00 το βράδυ. Την εκδήλωση στηρίζουν με συναυλία οι Gadjo Dilo.

Εκεί όπου αξίζει να πιεις καφέ ή να οργανώσεις μια εκδήλωση ή ένα πάρτι

Tο  café  Μyrtillo,  βρίσκεται σε  μια όμορφη και πράσινη γωνιά των Αμπελοκήπων, μέσα στο πάρκο «Πάρκο για τον Πολιτισμό και το Παιδί» (πρώην ΚΑΠΑΨ). Αποτελεί Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Ειδικού Σκοπού (Ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας) όπου όλοι οι εργαζόμενοί της είναι συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της.

«Γιορτάζουμε και είμαστε και πολύ χαρούμενοι» επισημαίνει, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, η  Κατερίνα Γρυλλάκη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κοινωνικής επιχείρησης Μύρτιλλο. «Κλείνουμε έξι χρόνια τα οποία  ήταν όμορφα και πολύ δημιουργικά και έχουμε νομίζω και τους καλύτερους εργαζόμενους» θα πει χαρακτηριστικά η κ. Γρυλλάκη. «Είμαστε η πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και ίσως και η πρώτη στην Ελλάδα που απασχολεί κατά το 90% άτομα με αναπηρία. Το εγχείρημα ήταν πάρα πολύ δύσκολο αλλά είχαμε και έχουμε πολύ τολμηρή πρόεδρο την κ. Γεωργία Βαμβουνάκη-Ραφάν, η οποία τόλμησε και ίδρυσε την επιχείρηση εν μέσω οικονομικής κρίσης. Έτσι σήμερα το Μύρτιλλο είναι εδώ, ζωντανό και προσφέρει ένα πολύ σπουδαίο έργο. Οι εργαζόμενοι μας δεν είναι αποκλεισμένοι στο σπίτι τους αλλά έχουν εργασία και  μας προσφέρουν υπηρεσία. Αυτή στη στιγμή έχουμε 14 εργαζόμενους με αναπηρία και 3 τυπικούς.  Είναι σημαντικό ότι αυτοί οι εργαζόμενοι εκτός του ότι έμαθαν να εργάζονται και να κοινωνικοποιούνται, έμαθαν να συνεργάζονται και να συνεταιρίζονται.

Οι εκδηλώσεις

Στο Μyrtillo στα 6 χρόνια λειτουργίας του ως cafe, εργαστήρι, κέντρο Τέχνης και Λόγου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.000 εκδηλώσεις, όπως σεμινάρια, συνέδρια, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, εκθέσεις, γιορτές, μπαζάρ, μικρά Φεστιβάλ (στον εξωτερικό χώρο και εντός του πάρκου), κ.α.

Όπως λένε οι δημιουργοί του: «το Myrtillo ήρθε να σπάσει ένα κατεστημένο φόβου, αποκλεισμού και απανθρωπιάς προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θέτοντας το Ανθρώπινο Πρόσωπο υπεράνω ιδεολογιών και συστημάτων, και αποδίδοντάς του τον πρώτο ρόλο μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι!»

«Καλούμε όλους τους Αθηναίους να έρθουν στα γενέθλιά μας, να μας γνωρίσουν και να απολαύσουν τους Gadjo Dilo, οι οποίοι είναι πάντα δίπλα μας. Καλούμε όλο τον κόσμο να μας επισκεφθούν, να μας επιλέξουν για τις εκδηλώσεις τους έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να βγάζουμε τα έξοδα της επιχείρησης και τους μισθούς των εργαζομένων» προσθέτει η κ. Γρυλλάκη εκφράζοντας το παράπονό της προς την πολιτεία. «Τέτοιου είδους εγχειρήματα στο εξωτερικό χρηματοδοτούνται και από το κράτος. Η πολιτεία είναι δίπλα τους κάτι το οποίο εμείς δεν το έχουμε.  Υπάρχουν κονδύλια της  Ε.Ε. που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Ζητήσαμε να συμμετέχουμε σε κάποιο ΕΣΠΑ στο παρελθόν ωστόσο δεν τα καταφέραμε. Οι απαντήσεις των εκάστοτε αρμοδίων ήταν ασαφείς».

Το ιστορικό παρελθόν του χώρου

Το café Μyrtillo, στεγάζεται σε ένα από τα κτήρια του ΚΑΠΑΨ (Κέντρα Αποκατάστασης Πολιτικών Αναπήρων Ψυχικού) το οποίο παραχωρήθηκε στην επιχείρηση από τον δήμο Αθηναίων.

Τα κτήρια αυτού του πάρκου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οικοδομήθηκαν με χρηματοδότηση της Νορβηγίας και, αφού εξοπλίσθηκαν με μηχανήματα, παραδόθηκαν στην Ελλάδα το 1957 ως χώροι εκπαίδευσης των αναπήρων – θυμάτων του πολέμου. Χάρη σε αυτήν τη σπουδαία δωρεά, επί πολλές δεκαετίες εκατοντάδες νέοι και νέες εκπαιδεύονταν σε  διάφορες τέχνες (μηχανουργοί, ξυλουργοί, ωρολογοποιοί, ράφτες/τρες, υποδηματοποιοί, βιβλιοδέτες κλπ).

Τα πανέμορφα βιομηχανικά κτήρια από την δεκαετία του 1990 περιέπεσαν σε αχρηστία και άρχισαν να καταρρέουν. Το 2014, τα ιστορικά κτήρια του Πάρκου ανακαινίστηκαν από το δήμο Αθηναίων με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., και το πάρκο παραδόθηκε στους Αθηναίους πολίτες με τη νέα ονομασία «Πάρκο για τον Πολιτισμό και το Παιδί».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης των γενεθλίων

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου
– 20.00 – 20.15. Χαιρετισμοί.
– 20.15 – 22.15 : Συναυλία των GADJO DILO
– (21.15- 21.30 μ.μ. Διάλειμμα, Κοπή Τούρτας)
– 22.15 – 00.00 Χορός και διασκέδαση

Είσοδος 8€/6€ με ποτό

Δωρεάν θέσεις parking εντός αυλής Γηροκομείου, είσοδος από Λάμψα).

INFO

Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό
Τριφυλίας & Λάμψα
Αμπελόκηποι, Αθήνα
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή ώρες 09:00 – 23:00

Όσοι θέλουν να συνεισφέρουν στη λειτουργία του Μύρτιλλου μπορούν να καταθέσουν χρήματα στον λογαριασμό της τράπεζας Πειραιώς: ΙΒΑΝ: GR9101710420006042124913779  BIC: PIRBGRAA

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα