back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Στους 62 οι νεκροί – Τρεις νέοι θάνατοι σε λίγες ώρες

Διαβάστε επίσης

Άλλοι 3 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοιό, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 62. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 68χρονο που νοσηλευόταν στο Αττικόν και δύο γυναίκες στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα. Νωρίτερα το απόγευμα, ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ότι συνολικά τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 59.

Στα 1.613 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα λοίμωξης από κορονοϊό στην χώρα μας μετά την επιβεβαίωση 99 κρουσμάτων .

Ανάμεσα στα 1613 κρούσματα, τα 335 αφορούν σε ταξιδιώτες, τα 563 σε επαφές των κρουσμάτων, τα 119 από το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σημειώνεται ότι ουσιαστικά τα νέα κρούσματα είναι 69, καθώς από το σύνολο των 119 κρουσμάτων που προέρχονται από το πλοίο “Ελ. Βενιζέλος” τα 30 δεν είχαν ενταχθεί στη χθεσινή καταμέτρηση.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Τσιόδρα, σήμερα στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ως εξής:

–99 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού

–Τα περισσότερα κρούσματα είναι στο λεκανοπέδιο Αττικής.

–92 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

–Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη

–Έχουν διενεργηθεί 22.437 εξετάσεις για κορονοϊό.

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του Δήμου Αθηναίων επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Αθηνών και διενήργησαν προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο σε όλα τα άτομα που φιλοξενούνται, ενώ έδωσαν οδηγίες στο προσωπικό σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού.

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος καθώς υπάρχουν σαφή επιδημιολογικά στοιχεία επιβράδυνσης της αύξησης. “Αυτή η εικόνα είναι μία σημαντική επιβεβαίωση ότι αυτό που κάνουμε δουλεύει”, είπε χαρακτηριστικά.

“Έχουμε μικρά αισιόδοξα μηνύματα, συνέχισε, αλλά δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Υπάρχει βραδεία αύξηση, όμως μπορεί να έχουμε και μείωση αν συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα. Αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση”. “Είμαι χαρούμενος. Έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά μπορεί να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να αφήσουμε αυτόν τον ιό να μας διαλύσει», είπε  και πρόσθεσε «Είμαστε στο τέλος της αρχής, θα υπάρξει και η μέση και η αρχή του τέλους και το τέλος. Αυτά τα μέτρα σώζουν ζωές κάθε μέρα”.

“Στη Δανία με το lock down έχουν γλυτώσει τουλάχιστον 200 ζωές, είπε ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας ότι εμείς “θα αντιδράσουμε με βάση την επιστήμη, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις μεθόδους του μαζικού ελέγχου”.

Επίσης, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα θα είναι σταδιακή, ήσυχη και ελεγχόμενη.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του περιορισμού των μετακινήσεων κλείνουν η παραλιακή ζώνη Πάτρας και η παραλία Βόλου από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας από Δευτέρα και έως Παρασκευή, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα είναι κλειστές όλο το 24ωρο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα ο κ. Χαρδαλιάς είπε “η πρόθεση είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα που υπάρχουν, δε θέλουμε να εφαρμόσουμε νέα μέτρα, θέλουμε να τηρούνται τα μέτρα και να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Δίνουμε μάχη με κάτι εφιαλτικό. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι αλλά είναι το μοναδικό εργαλείο για να σπάσουμε την αλυσίδα του ιού”. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη δομή της Ριτσώνας, τονίζοντας ότι συνεχίστηκε και σήμερα η ιχνηλάτηση και 22 δείγματα ήταν αρνητικά, ενώ θετικοί είναι 121 επιβάτες και 261 αρνητικοί.

Νωρίτερα, ο κ. Τσιόδρας είχε αναφερθεί στα ζωα συντροφιάς, καθώς μελέτη έδειξε την παρουσία ιού σε μια γάτα στο Βέλγιο, αλλά και σε 2 σκύλους στο Χονγκ Κονγκ. Καμία από τις μολυσμένες γάτες δεν είχε συμπτώματα, και όπως είπε ο καθηγητής δεν υπάρχει πιθανότητα να έχουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου σε ανθρώπους.

Ο κ. Τσιόδρας ευχαρίστησε το προσωπικό του ΕΚΑΒ, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διασώστες που φροντίζουν εκτός των άλλων περιστατικών φροντίζουν και τους ανθρώπους από κορονοϊό. Επίσης, ευχαρίστησε τους γιατρούς των ΜΕΘ, που παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα.

Στην ενημέρωση πήρε μέρος και ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος ανέφερε ότι “στα ΚΥΤ των νησιών μας και σε αυτό του φυλακίου, έχουμε μια πλήρως ελεγχόμενη είσοδο ή έξοδο με αυστηρούς κανόνες, ενώ έχουμε μηδενικά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Και αυτά, σε έναν πληθυσμό, που ως είναι γνωστόν, ξεπερνά τους 40.000 ανθρώπους.

Για την δομή της Ριτσώνας όπου μία 22χρονη λεχώνα βρέθηκε θετική στον ιό, ο κ. Λογοθέτης είπε ότι η δομή είναι σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό. Από την ιχνηλάτηση των επαφών της 22χρονης, σε 90 περίπου δείγματα προέκυψαν 23 θετικά δείγματα τα οποία αφορούσαν αποκλειστικά φιλοξενούμενους της δομής. Όλα τα δείγματα από προσωπικό της δομής ήταν αρνητικά. Τα 23 αυτά άτομα βρίσκονται σε εσωτερική απομόνωση εντός της απομονωμένης δομής, ενώ τα δείγματα τα οποία ελήφθησαν εκτός της περιοχής που διέμεινε η 22χρονη, ήταν όλα αρνητικά. Κανένα από τα άτομα, τα οποία βρέθηκαν θετικά, δεν έχει συμπτώματα της νόσου, ενώ επίσης κανένα από τα 23 αυτά άτομα δεν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα.

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα