Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Κεντροαριστερά: Σε αναζήτηση λύσης για την ημερομηνία των εκλογών

Πότε και πως θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής της Κεντροαριαστεράς; Μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της δημιουργίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς (επιτροπή, υποψήφιοι, κόμματα) καλούνται να αντιμετωπίσουν τη νέα, δύσκολη πραγματικότητα που δημιούργησε η άρνηση και της wind να αναλάβει την on line διασύνδεση των εκλογικών κέντρων. Οι τόνοι κρατούνται χαμηλοί αλλά οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες.

Τα τεχνικά προβλήματα θα πρέπει να ξεπεραστούν με τρόπο που να διαφυλάξει το εγχείρημα της εκλογής και συνολικά της δημιουργίας του νέου φορέα, που δημιούργησε προσδοκίες στη βάση της δημοκρατικής παράταξης και έτυχε ελπιδοφόρας υποδοχής στις δημοσκοπήσεις.

Τρία είναι τα βασικά ζητούμενα. Πρώτον, η διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας εκλογής. Άπαντες συμφωνούν ότι δεν μπορεί να γίνουν εκλογές με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Η on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, τίθεται ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία από την πλειοψηφία των υποψηφίων. Αν δεν υπάρχει, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις.

Δεύτερον, η πραγματοποίηση της εκλογής σε χρόνο κοντά στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί (5 και 12 Νοεμβρίου). Αν διασφαλιστεί με τρόπο αμετάκλητο ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν ένα μήνα αργότερα, δεν φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί μείζον θέμα. Είναι όμως δύσκολο να γίνει αποδεκτή μια πρόταση για εκλογές το 2018.

Τρίτον, το οικονομικό κόστους. Η διαδικασία οφείλει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη (λεφτά στα κομματικά ταμεία δεν υπάρχουν) άρα το συνολικό της κόστος δεν μπορεί να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ, συνολικά. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;

Περισσότερα στο «Βήμα»

in.gr