Cobalt: Όλα όσα έγιναν και όλα όσα θες να γνωρίζεις

Μεσάνυχτα 17ης Οκτωβρίου και η Cobalt Air, αφού εξυπηρέτησε 3 πτήσεις από Heathrow, Gatwick και Αθήνα, ανακοινώνει και επίσημα το κλείσιμο της εταιρείας, αφήνοντας στον «αέρα» δεκάδες επιβάτες που περίμεναν να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο Λάρνακας και άλλους τόσους εγκλωβισμένους επιβάτες που θα επέστρεφαν στην Κύπρο, με πτήση της Cobalt Air.

Article featured image
Article featured image

Το ιστορικό πριν την απόφαση τερματισμού της λειτουργίας της εταιρείας

Μόλις δύο χρόνια και κάτι μήνες κατάφερε να κρατηθεί εν ζωή, η νεοσύστατη και πολλά υποσχόμενη αεροπορική εταιρεία που φιλοδοξούσε να γίνει κάτι σαν ο νέος εθνικός αερομεταφορέας της Κύπρου.

Μια εταιρεία που στη σύστασή της περιλάμβανε μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων της Cyprus Airways και παρά τον low cost τρόπο λειτουργίας της και τα διάφορα προβλήματα που κατά καιρούς παρουσίαζε –κυρίως- με τις καθυστερήσεις πτήσεων, το κυπριακό επιβατικό κοινό, έδειχνε να την εμπιστεύεται.

Ωστόσο τα μεγάλα οικονομικά ελλείμματα και η αδυναμία της εταιρείας για εξεύρεση επενδυτή ο οποίος θα αιμοδοτούσε οικονομικά τις ανάγκες της, οδήγησαν στην απόφαση κλεισίματος.

Σύμφωνα με πηγές του Economy Today, οι ζημιές της αεροπορικής αγγίζουν μόλις τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με τους υπεύθυνους να αναρωτιούνται πως η εταιρεία έφτασε εδώ και γιατί ο Γάλλος επενδυτής δεν έβαλε τελικά την ένεση ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ στη αεροπορική με σκοπό να απογειωθεί ξανά.

 

Η ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του αεροδρομίου Λάρνακας και η αναστάτωση των επιβατών

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου και αφού δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση επενδυτή, η Cobalt αποφασίσει να καθηλώσει τα αεροπλάνα της, με την πρώτη ενημέρωση στους επιβάτες να γίνεται μέσω των μεγάφωνων του αεροδρομίου Λάρνακας

Δείτε τη στιγμή της ανακοίνωσης ΕΔΩ

 

 

Ακολούθως η εταιρεία εξέδωσε και γραπτή ανακοίνωση την οποία διοχέτευσε στα Μέσα, γνωστοποιώντας το κλείσιμο της εταιρείας. «Με μεγάλη μας λύπη σας ανακοινώνουμε ότι η αεροπορική εταιρεία COBALT AIR αναστέλλει τη λειτουργία της τα μεσάνυκτα της 17ης Οκτωβρίου 2018 και προχωρά σε διαδικασία διαχείρισης μετά από 2 χρόνια και 3 μήνες λειτουργίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «είναι μια θλιβερή μέρα για όλο το προσωπικό και τους επιβάτες της COBALT AIR». «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η εταιρεία εργαζόταν απρόσκοπτα και αδιάλειπτα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική της επάρκεια. Παρ´ όλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν αλλά και τη σκληρή δουλεία και αφοσίωση στο να κτιστεί και να εδραιωθεί η εταιρεία αυτή, δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι που ήταν αναγκαίοι για τη συνέχιση της πορείας της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 

 

 

Εκνευρισμός και αντιδράσεις από τους επιβάτες

Η ώρα της ανακοίνωσης βρήκε πολλούς από τους επιβάτες της εταιρείας στην Πύλη Επιβίβασης τους αεροδρομίου Λάρνακας, να περιμένουν για να αναχωρήσουν. Ωστόσο, η επιβίβαση δεν έγινε ποτέ με τις αντιδράσεις και τον εκνευρισμό να διαδέχονται η μία την άλλη.

Η ανακοίνωση ήταν ξεκάθαρη «Η εταιρεία σταμάτησε να λειτουργεί, βρείτε ξενοδοχείο να μείνετε».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sigmalive, ξένοι επιβάτες που μετέβαιναν στη Βηρυτό ανέφεραν «μας λέχθηκε πως η εταιρεία σταμάτησε να λειτουργεί, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, απλά μας είπαν πηγαίνετε να βρείτε ξενοδοχείο. Θα πάμε σε ξενοδοχείο αλλά υπάρχουν άτομα που δεν έχουν χρήματα και δεν γνωρίζουν που να πάνε. Δεν μας έχουν δώσει καμία εναλλακτική λύση και καμιά δικαιολογία για την ακύρωση της πτήσης μας».

Παράλληλα δύο φοιτητές από τη Σρι Λάνκα οι οποίοι θα αναχωρούσαν στις 2 τα ξημερώματα για Αμπου Ντάμπι  και μετά στη Σρι Λάνκα δήλωσαν «σοκαρισμένοι αφού δεν γνώριζαν τίποτε για το κλείσιμο της εταιρείας και έμαθαν από τους δημοσιογράφους τα τεκταινόμενα». Ενώ αρκετοί Κύπριοι που μετέφεραν δικούς τους στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσουν για το Αμπου Ντάμπι ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν για το κλείσιμο της εταιρείας από τα τηλεοπτικά κανάλια χωρίς όμως κανένας από την εταιρεία να τους ενημερώσει για την ακύρωση της πτήσης τους ή με ποιο τρόπο θα πάνε στον προορισμό τους.



 

280 εργαζόμενοι της Cobalt στην ανεργία

60 κυβερνήτες και συγκυβερνήτες, 130 αεροσυνοδοί και 90 εργαζόμενοι σε τεχνικά τμήματα, εμπορικά, υποστήριξης, από χθες το βράδυ μένουν χωρίς δουλειά και χωρίς ενημέρωση για το τι θα ακολουθήσει σε σχέση με τις αποζημιώσεις τους.

Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του «Φιλελευθέρου», αυτή την ώρα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση του προσωπικού της Cobalt με την διεύθυνση, ώστε να γίνουν οι τελευταίες διευθετήσεις και ο αποχαιρετισμός.

Χθες αργά το απόγευμα, καταβλήθηκαν στο προσωπικό όλα τα δεδουλευμένα μέχρι τη χθεσινή μέρα, περιλαμβανομένων των αναλογούντων αδειών. Δόθηκε επίσης το προβλεπόμενο διάστημα προειδοποίησης για απόλυση, δηλαδή απολαβές για 21 μέρες. Επίσης καταβλήθηκαν τα οφειλόμενα στα διάφορα ταμεία, όπως κοινωνικές ασφαλίσεις, φόρο εισοδήματος, ταμεία προνοίας.

 

 

Οι κινήσεις του Υπουργείου Μεταφορών

Ως άμεσα επηρεαζόμενο Υπουργείο, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Cobalt Air, το Υπουργείο Μεταφορών κλήθηκε να βρει λύσεις για τους εγκλωβισμένους επιβάτες της εταιρείας καθώς και να δώσει απαντήσεις εάν γνώριζε για την εξέλιξη αυτή.

 

Image result for βασιλική αναστασιάδου

 

Όπως παραδέχτηκε σε δηλώσεις της η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδη, το Υπουργείο Μεταφορών γνώριζε για τα προβλήματα της εταιρείας, ενώ το τελευταίο διάστημα είχε καθημερινή επαφή με την Cobalt η οποία ζητούσε χρόνο για εξεύρεση επενδυτή. Σχετικά με τους εγκλωβισμένους επιβάτες το Υπουργείο Μεταφορών ανέφερε ότι το κράτος, αν και δεν είναι υποχρεωμένο, θα καλύψει το κόστος των εισιτηρίων ατόμων που βρίσκονται στο εξωτερικό και θα επέστρεφαν στην Κύπρο μέσω της Cobalt Air. «Τα εισιτήρια αυτά θα αφορούν μόνο όσους επιβάτες έχουν εγκλωβιστεί και όχι όσους έχουν κλείσει εισιτήρια για να μεταβούν στο εξωτερικό», διευκρίνισε η Υπουργός.

Πριν από λίγη ώρα, το Υπουργείο ανακοίνωσε και τα δύο ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία θα αναλάβουν τις κρατήσεις για επιστροφή των εγκλωβισμένων επιβατών που βρίσκονται στο εξωτερικό, τα οποία είναι το Top Kinisis Travel και Orthodoxou Travel.

 

 

Η εναλλακτική της Blue Air

Related image

 

Άμεση δράση ανέλαβε και η Blue Air λίγο μετά την ανακοίνωση της Cobalt, προχωρώντας σε έκδοση «ναύλων διάσωσης» για τους πελάτες της Cobalt. «Ναύλα διάσωσης από Λάρνακα προς και από Αθήνα και Λονδίνο για πελάτες της Cobalt. Συνεχίστε τις διακοπές σας - σας αξίζει!

Για όλους εσάς που έχετε προετοιμαστεί για διακοπές μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, προσφέρουμε ναύλα διάσωσης στις διαδρομές Λάρνακα – Αθήνα, Αθήνα – Λάρνακα, Λονδίνο (Λούτον) – Λάρνακα και Λάρνακα Λονδίνο (Λούτον).

 

 

Τι γίνεται με τα εισιτήρια της 17ης και της 18ης Οκτωβρίου;

Σε αυτούς τους πελάτες εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού για αυτές τις ημέρες δεν είναι εύκολο να διευθετηθούν άμεσα πτήσεις για τον προορισμό τους.

Το θετικό είναι ότι δεν φαίνεται να προκύπτει πρόβλημα με την εξασφάλιση των αποζημιώσεων για τα εισιτήρια που προπωλήθηκαν, και υπολογίζεται ότι έχουν συνολική αξία €10 εκατ, καθώς αυτό το ποσό είναι δεσμευμένο σε ειδικό τραπεζικό ίδρυμα, που διαχειρίζεται και αποδεσμεύει σταδιακά τα ποσά που εισπράττονται από προπωλήσεις εισιτηρίων.

 

 

Αυτό το ποσό είναι διαθέσιμο για τις επιστροφές εισιτηρίων και καλύπτουν σε κάθε περίπτωση το κόστος αγοράς κάθε εισιτηρίου.

Παράλληλα η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι όσοι πελάτες αγόρασαν αεροπορικά εισιτήρια της Cobalt με οποιαδήποτε κάρτα της Τράπεζας Κύπρου και η ημερομηνία της πτήσης τους είναι μεταγενέστερη της 17/10/2018 έχουν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων.

Δείτε εδώ, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε.

 

 

Τέλος και για την ιστοσελίδα της COBALT

Και μπορεί η ανακοίνωση για το κλείσιμο της εταιρείας να ήρθε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, παρόλα αυτά η επίσημη ιστοσελίδα για κρατήσεις εισιτηρίων εξακολουθούσε να λειτουργεί κανονικά για αρκετή ώρα μετά με αποτέλεσμα πολλοί να βλέπουν διαθέσιμες πτήσεις – φαντάσματα.

Πλέον η εταιρεία προχώρησε στην απενεργοποίηση της ιστοσελίδες για να αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού.



 

Η δεύτερη και τελευταία ανακοίνωση της Cobalt

Νωρίς το πρωί σήμερα, η εταιρεία δημοσίευσε δεύτερη ανακοίνωση σχετικά με τον τερματισμό της λειτουργίας της, στα αγγλικά, ενημερώνοντας τους πελάτες της ότι παύει να πραγματοποιεί πτήσεις, από και προς την Κύπρο. Παράλληλα σε όλους όσοι έχουν εισιτήρια για πτήσεις που αναχωρούσαν σήμερα από Λάρνακα, λέει πως αυτές έχουν ακυρωθεί και για αποζημιώσεις θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το ταξιδιωτικό τους γραφείο.

«Cobalt regrets to announce that it will be cancelling all Flights as of 23:50pm on October 17, 2018 due to indefinite suspension of Cobalt’s operations. As a result, future flights or services provided by Cobalt will be cancelled and will no longer operate.

Passengers who have un-flown tickets are instructed not to go to Larnaca Airport or any departure airport tomorrow, 18 October 2018 as no Cobalt flights will operate and no Cobalt staff will be present. For refunds, please contact your credit card provider or Travel Agent. We sincerely apologise once again and would like to thank our very loyal customers for their support over the last two years of Cobalt operations».

 

 

Τι μπορεί να κάνει ένας επιβάτης όταν μια αεροπορική εταιρεία κλείσει;

Σε ότι αφορά στο κλείσιμο μιας αεροπορικής εταιρείας, εάν η κράτηση έγινε απευθείας μέσω της εταιρείας με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την τράπεζά τους για διευθέτηση αποζημίωσης. Αν, πάλι, η κράτηση έγινε μέσω ταξιδιωτικού γραφείου, τα πράγματα είναι διαφορετικά και ο πελάτης πρέπει να το εξετάσει με τον ταξιδιωτικό του πράκτορα. Από την άλλη, αν η κράτηση αφορούσε ολοκληρωμένο πακέτο, Σε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, η κάλυψη πρέπει να είναι εξασφαλισμένη.

 

 

Τα social media σχολιάζουν το κλείσιμο της Cobalt

 



 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και ανάμεσα στον καταιγισμό των ειδήσεων και των εξελίξεων σχετικά με το κλείσιμο και την επόμενη ημέρα για την Cobalt, τους υπαλλήλους και τους επιβάτες της, τα social media βρήκαν εύφορο έδαφος για να σχολιάσουν κάθε πληροφορία ή/και λεπτομέρεια.  

Η City μάζεψε διάφορα σχόλια και απορίες που ανέβηκαν στα social media σχετικά με το κλείσιμο της Cobalt Air και τα οποία μπορείς να διαβάσεις ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ