Το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» που γενικεύει την αντεργατική πολιτική της ΕΕ παρουσίασε σήμερα η Ευρ. Επιτροπή στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στη συζήτηση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος τονίζοντας τα παρακάτω:
«Ο λεγόμενος «ευρωπαϊκός κοινωνικός πυλώνας» αποτελεί μία ακόμη επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων. Επιταχύνει και γενικεύει τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων που ήδη εφαρμόζεται ενιαία από τα ευρωενωσιακά όργανα και τις αστικές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη μέλη για τα κέρδη των μονοπωλίων. Οι 20 δράσεις του πυλώνα ανοίγουν δρόμους στις πιο σκληρές μορφές εκμετάλλευσης: Γενίκευση ελαστικής απασχόλησης στο όνομα ισορροπίας οικογενειακής – εργασιακής ζωής, δουλειά μέχρι το τάφο και συντάξεις φτωχοκομείου στο όνομα της «ενεργού γήρανσης», υπονόμευση συλλογικών συμβάσεων και μισθοί πείνας, στο όνομα του ελάχιστου εισοδήματος, εντατικοποίηση και εκμετάλλευση χωρίς όρια στο όνομα των «καινοτόμων μορφών εργασίας». Και για να περάσουν ανεμπόδιστα υποταγή στους καπιταλιστές στο όνομα του «κοινωνικού διαλόγου».
Ζωή και δουλειά με δικαιώματα στον καπιταλισμό και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει. Για τον εργαζόμενο λαό ένας δρόμος υπάρχει: Αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τις συμμαχίες του για να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, να ζήσει τη ζωή που του αξίζει και μπορεί».