Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μ. Υδραίου: «Το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας δεν είναι μόνο για τους ημετέρους»

Μερόπη Υδραίου
18 Φεβρουαρίου 2019 / 10:36

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σχολιάζοντας το θέμα της διαμαρτυρίας των σχολών χορού για τον αποκλεισμό τους από το Δημοτικό Θέατρο, η υποψ. δήμαρχος Μερόπη Υδραίου

αναφέρθηκε στην υποβάθμιση των υποδομών πολιτισμού και στην απουσία σχεδιασμού της σημερινής δημοτικής αρχής.
  
«Το Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας έπρεπε να αποτελεί ένα χώρο πολιτισμού, ανοιχτό σε όλους. Δυστυχώς όμως έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου ενώ το μοντέλο διοίκησης και  λειτουργίας  του, οδηγεί  το  Δημοτικό  Θέατρο  σε  πλήρη  απαξίωση.
Η διαμαρτυρία των 13 σχολών χορού για τον επιλεκτικό αποκλεισμό τους από τον φυσικό τους χώρο, το Δημοτικό Θέατρο, την ίδια στιγμή που εκεί γίνονται  άλλες εκδηλώσεις  και  παραστάσεις,  είναι  η  κορυφή  του  παγόβουνου.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο Δήμος Κέρκυρας και ο Πολιτισμός ποτέ δεν συναντήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Απουσία σχεδιασμού, προγραμματισμού, οράματος και από την άλλη παλινωδίες και  παντελής αίσθηση ευθύνης απέναντι σε χιλιάδες κόσμου που κρατά ζωντανή, με την όποια έκφρασή της, την πολιτιστική ιδιαιτερότητα αυτού του νησιού.
Η επιλογή και η διαχείριση των πολιτιστικών δρώμενων σε σχέση με την χρήση του Δημοτικού Θεάτρου είναι προφανές  ότι δεν αποτελεί απόφαση υπηρεσιακών παραγόντων. Αποτελεί απόφαση της δημοτικής αρχής. Αυτή, σε συνεργασία με μια ολιγάριθμη νομενκλατούρα θέλει να παρουσιάζει τον εαυτό της ως την αυθεντία στα ζητήματα  περί του  πολιτισμού  στηρίζοντας  ημετέρους.
Επιπρόσθετα, οι ηγεσίες του Δήμου της Κέρκυρας τα τελευταία χρόνια  με τις ενέργειές τους υποβάθμισαν τις πολιτιστικές υποδομές. Γίναμε μάρτυρες καταστροφής και ερήμωσής τους. Δεν προστάτεψαν την δημοτική περιουσία.   Χαρακτηριστικό  παράδειγμα  είναι  αυτό  που  έχει  γίνει  με  τον  Φοίνικα. 
Εμείς ως "Κερκυραίων Δήμος" όταν μιλάμε για πολιτισμό εννοούμε τη νοηματοδότηση του καθημερινού βίου και την εκπροσώπηση όλων. Σε αυτό δεν χωρούν ελιτίστικες συμπεριφορές.
Θεωρούμε ότι η ανάδειξη της Κέρκυρας του Πολιτισμού αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα και  είναι  ζωτικής  σημασίας  για  τον  τόπο  μας.
Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα, ο Δήμος πρέπει να αξιοποιήσει το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο του νησιού και  να στηρίξει το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται  στον  χώρο  του  πολιτισμού.
Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η βελτίωση των  υποδομών και των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Θεάτρου για να γίνει ένας εμβληματικός χώρος πολιτισμού και καλλιτεχνικής  έκφρασης. Στη διαχείριση και διοίκηση του Δημοτικού Θεάτρου θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι άνθρωποι του πολιτισμού στο νησί μας. Εμείς σε αυτούς θα στηριχτούμε και αυτούς θα στηρίξουμε. Χωρίς αποκλεισμούς.
Νέα Αρχή σημαίνει επένδυση στον πολιτισμό».