Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Πανώρια τιμή στον Σταυραετό των Αγράφων




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση προς τιμήν του Ήρωα ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, στο Σύχνικο των Αγράφων. Το πανώριο αυτό γιορτάσι για τον Σταυραετό των Αγράφων συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου-Ξηρομέρου Ευρυτανίας, τον Δήμο Αγράφων και τον τοπικό πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κεφαλοβρυσιωτών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε προς τιμήν του Σαρακατσάνου Οπλαρχηγού και ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων και ο πανηγυρικός της ημέρας από τον πρώην Δήμαρχο Αγράφων και Περιφερειακό Σύμβουλο Χρήστο Μπούρα.
Στην συνέχεια στον παρακείμενο λόφο και στην πλαγιά κάτω από την σπηλιά έγινε με τεράστια επιτυχία από τον Σύλλογο Βάλτου-Ξηρομέρου Ευρυτανίας, η αναπαράσταση της σύλληψης του Κατσαντώνη και του αδερφού του Γιώργου Χασιώτη από τον Τουρκαλβανό ακόλουθο του Αλή Πασά, 'Αγο Μουχουρντάρη.
Ακολούθησε σχετικό δρώμενο με τα βασανιστήρια του ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ και η γιορτή έκλεισε με χορευτικά και γλέντι του παλιού καλού καιρού που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.
Τίμησαν με την παρουσία τους την  εκδήλωση πέραν των διοργανωτών, ο Βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγράφων Θοδωρής Μπαμπαλής, ο Π.Σ. Λάμπρος Τσιτσάνης, οι απερχόμενοι Αντιδήμαρχοι Π. Ζαχαράκης και Π. Παπαδήμας, ο Αστυνομικός Δ/ντης Ευρυτανίας Γιάννης Κατσαρός, η Πρόεδρος της ΟΕΣ κ. Α. Σκοτίδα, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
Η γιορτή αυτή θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και να πάρει, με τον ανάλογο στρατηγικό σχεδιασμό, πανελλαδικό χαρακτήρα, γιατί έτσι αξίζει στον σπουδαίο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ. Όσον αφορά τις παραλήψεις και τα όποια λάθη στην παρουσίαση των επισήμων καλόν θα είναι να αποφεύγονται.