Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Το Αντάμωμα των Ευρυτάνων στη Γρανίτσα Με επιτυχία το αντάμωμα της ΟΕΣ 


Την Κυριακή 3 Αυγούστου   2014 πραγματοποιήθηκε στην Γρανίτσα  Ευρυτανίας το  26 ο Αντάμωμα Ομοσπονδίας Ευρυτανικών  Συλλόγων  κάτω από τα βαθύσκιωτα και υπεραιώνοβια πλατάνια  της ονειρεμένης  τοποθεσίας "ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ"  αντάμωσαν θύμισες, καλλιεργήθηκαν προσδοκίες, δόθηκαν υποσχέσεις και όλοι σαν μια  γροθιά, διασκέδασαν, χόρεψαν, τραγούδησαν.


Το πρωί σήμανε χαρμόσυνα η Καμπάνα της "Δικής  μας Παναγίας", όπως  γράφει ο Μιχάλης Σταφυλάς  της παλιάς  ανακαινισμένης  εκκλησίας που βρίσκεται  πάνω από  τον Πλατανιά  και με προεξάρχοντα τον αεικίνητο και ακούραστο Γρανιτσιώτη   Πατέρα Δημήτριου Σκόνδρα,  συνλειτουργούντα  με   τον  ιερέα της Γρανίτσας κ Κων/νου Σκόνδρα, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος  εκκλησιασμός και η αρτοκλασία. Στη συνέχεια όλοι παρακάθισαν στα σκιασμένα τραπεζοκαθίσματα που με πολλή τάξη είχε τοποθετήσει  το επιτελείο του Παναγιώτη Κωστή  που είχα αναλάβει την όλη  εξυπηρέτηση  σε φαγητό και αναψυκτικά της εκδήλωσης.  Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις και οι χαιρετισμοί των επισήμων  και τα τυπικά τελείωσαν με την μεστή και ολιγόλογη ομιλία της προέδρου της ΟΕΣ κ. Αγγελικής Σκοτίδα.
Η Πρόεδρος κ. Σκοτίδα και αφού ευχαρίστησε όλους, τους εκπροσώπους των Συλλόγων,  τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Γρανίτσας, τα νέα παιδιά που ζουν μόνιμα  στην Γρανίτσα και προσπαθούν  να  κρατήσουν  όρθιες και ζωντανές τις παραδόσεις, την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών για την πολύτιμη βοήθεια  που προσέφερε για την διεξαγωγή του 26ου Ανταμώματος, όπως και τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Δαφνούλας  που και εδώ τα νέα παιδιά ζουν στην Δαφνούλα και προσπαθούν εξίσου, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Λειβαδιάς «Τα Άγραφα» και το χορευτικό του, που παρόλες τις αντιξοότητες βρέθηκαν στον Πλατανιά και  μας κατέπληξαν  με το χορευτικό τους ταλέντο, καθώς επίσης και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου και Ξηρομέρου.
Στην ομιλία της η Πρόεδρος της ΟΕΣ τόνισε τα εξής:  "Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και τα μέλη μας, να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες, να μάθουμε στη πράξη την νέα γενιά μας, ότι υπάρχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Το Παρελθόν είναι φωτεινός φάρος για το μέλλον όλων των καταστάσεων. Πόσο μάλλον όταν το παρελθόν αφορά τη γενιά μας, το τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, τον αέρα που αναπνεύσαμε και τους ανθρώπους που μεγαλώσαμε μαζί. Είναι ιερή υποχρέωση μας, να προστατεύσουμε τις πολιτισμικές και πολιτιστικές ρίζες μας, ως κόρη οφθαλμού. Αλλιώς θα είμαστε μονάχοι, ανάμεσα σε άλλους. Ο,τι  οργανώνεται, από τους συλλόγους, τα σωματεία, την Ομοσπονδία, είναι το λιγότερο που μπορεί να πραγματοποιηθεί ώστε να διατηρείται το σημείο αναφοράς μας. Είναι καθήκον μας, υποχρέωσή μας και στόχος μας.
Η κ. Σκοτίδα ανακοινώσε  δε  από  την Γρανίτσα, την πολιτισμική πρωτεύουσα του Νομού, την διεξαγωγή ενός συμποσίου με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου με την ευγενή Χορηγία του Δήμου Καρπενησίου και συνεργασία, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολιτιστικοί φορείς του Νομού και όχι μόνο. Το αντικείμενο συζήτησης θα είναι η πορεία του πολιτισμού στον τόπο μας και οι δυνατότητες ανάπτυξης του. Ανακοίνωσε δε την καταγραφή των ηθών και εθίμων της Ευρυτανίας,  με σκοπό   να συμπεριληφθούν σε ενιαία έκδοση .
Αναφέρθηκε στα οικονομικά  των πολιτιστικών Συλλόγων, μεταξύ αυτών και η Ομοσπονδία, περνάνε μια δύσκολη φάση. "Η οικονομική κρίση μας έκανε να έχουμε  άδεια τα ταμεία μας και έτσι οι περισσότεροι από εμάς  να αδυνατούμε  να εκπληρώσουμε  τις οικονομικές μας υποχρεώσεις ή στην καλύτερη περίπτωση να καλύπτουμε  τις βασικές με δικά μας χρήματα τα μέλη του Δ.Σ. Αλλά οι πολιτιστικοί Σύλλογοι  δεν πρέπει να σβήσουν, πρέπει να βοηθηθούν απ’ όλους μας, πρέπει να βοηθηθούν και από την Δημοτική και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και εμείς οι ίδιοι δεν πρέπει να μείνουμε  άπραγοι. Υπάρχουν τρόποι και προτάσεις αρκεί να οργανωθούμε. Μια πρόταση που έχει να κάνει η Ομοσπονδία είναι να κάνουμε τα Χριστούγεννα ένα μπαράζ στο Σύνταγμα με τα προϊόντα κάθε Συλλόγου".
Ανακοίνωσε επίσης ότι για το καλοκαίρι του 2015 έχει προγραμματισθεί  να γίνει το 1ο  Παγκόσμιο Αντάμωμα των Απανταχού Ευρυτάνων στην Αθήνα, από την Ο.Ε.Σ. πέρα από το ετήσιο Αντάμωμα στην Ευρυτανία
Τέλος έκανε ευχή και πρότασή προς το Δ.Σ, το επόμενο Αντάμωμα, να αναλάβει την διοργάνωσή του, η Απανταχού Ευρυτανική Νεολαία και να σταθεί η Ομοσπονδία αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Η σκυτάλη πρέπει να δοθεί στη νέα γενιά, ώστε να υπάρξει ανανέωση σε όλες τις πτυχές των εκδηλώσεών, ώστε να προσεγγίσουν και να ελκύσουν όσο περισσότερο γίνεται τη νεολαία. "Άλλωστε εκείνοι είναι οι συνεχιστές μας. Οφείλουμε να δούμε τη πολιτιστική μας κληρονομιά και μέσα από τα δικά τους μάτια", τόνισε η κ. Σκοτίδα.
Μεταξύ των πολλών και εκλεκτών επισήμων ήταν ο  Βουλευτής Ευρυτανίας κ Κων/νος Κοντογεώργος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καρπενησίου κ Νίκος Σουλιώτης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγράφων κ Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο Δήμαρχος  Βύρωνα κ Νίκος Χαρδαλιάς και μελλοντικός Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευρυτανίας κ Κατσαρός, ο Αντιπερειφερειάρχης Ευρυτανίας κ Καραμπάς Βασίλειος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επανεκλεγείς  κ Τσιτσάνης Λάμπρος και η νεοεκλεγείσα Περιφερειακή Σύμβουλος κ Καλαντζή Κατερίνα. Ο τέως Βουλευτής Ευρυτανίας κ Τσιγαρίδας Κώστας, ο Μάκκας Λάμπρος και  ο κ Καρράς Λάμπρος, τέως πρόεδροι της Ο.Ε.Σ. Η αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Κοφίνη Αναστασία και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεοδώρας Τσιαμης, Ευθύμιος Μιχόπουλος,   οι  νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ευρυτανικών Συλλόγων. Παρευρέθη δε και ο κ. Απόστολος Καραγκούνης μέλος της ΠΟΣΣ Σαρακατσαναίων, ο οποίος αναφέρθηκε σε   επερχόμενη συνεργασία των Ομοσπονδιών Ο κ.  Γιώργος Μουρτζιάπης   Πρόεδρος της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών  που η συμβολή του στην διεξαγωγή του Ανταμώματος ήταν καθοριστική.  
Οι τοποθετήσεις των ομιλούντων περιορίστηκαν  σε χαιρετισμούς και πολλές ευχές για νε ξεπεραστούν τα πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας αυτή την δύσκολη περίοδο και από την πλευρά του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Καρπενησίου κ Σουλιώτη Νικολάου  αναφέρθηκε στην αρεστή συνεργασία του δήμου και της Ο.Ε.Σ. και από την Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  δια μέσου του μελλοντικού  Γραμματέα κ Νικολάου Χαρδαλιά εξίσου οι ίδιες επιβεβαιώσεις.
Η ΟΕΣ θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους χορηγούς επικοινωνίας και προπαντός τον απλό  κόσμο που είχε κατακλύσει τον χώρο, αναφέρθηκε κυρίως το πόσο  σημαντικό είναι σήμερα, να μπορούμε στους καιρούς που περνάμε να καταφέρνουμε να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία και να ερχόμαστε στο τόπο μας .
Ακολούθησε το Χορευτικό της Λειβαδιάς "τα Άγραφα"  υπό την εποπτεία του χοροδιδασκάλου κ.Γιάννη Κουτσούμπα, σε γνήσια παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια.
Στην ορχήστρα ήταν Κλαρίνο κ Κόπανος Τάσος και Τραγούδι κ Μπακούσης Σεραφείμ  και Κόπανος Στέφανος, βιολί κ Γρηγόρης Αλέστας, Ντραμς Γούλας Χαρ. και Λαούτο κ Γούλας Κων. Αφού τελείωσε το χορευτικό, το οποίο ξεσήκωσε και ενθουσίασε και κατά χειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκομένους ,τον χορό  συνέχισαν οι επίσημοι και υπόλοιπος κόσμος μέχρι αργά το απόγευμα. Στο τέλος κληρώθηκαν δώρα πολλά και όμορφα,  που πιστεύουμε κανένα τραπέζι δεν υπήρξε χωρίς να κερδίσει.
Κατά γενική ομολογία η όλη εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία και αυτό οφείλεται τόσο  στην άρτια οργάνωση  του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, όσο και στην  αθρόα προσέλευση του κόσμου. Επίσης θα  πρέπει να πούμε ότι ο Γρανιτσιώτης  κ Παν. Κωστής με όλο του το επιτελείο ήταν άψογος  στη διοργάνωση της εκδήλωσης, με τα φρέσκα και καλοψημένα αρνοκάτσικα και κοκορέτσια και με γρήγορη εξυπηρέτηση.
Το Αντάμωμα αυτό το 26ο, όπως και όλα τα ανταμώματα  επιβεβαιώνει  τον ισχυρισμό εκείνων που πιστεύουν  στη συνεργασία της πάσης φύσεως πολιτιστικών συλλόγων, είναι οι μόνοι φορείς  που μπορούν να κάνουν  ότι δεν μπορεί η ιδία πολιτεία να κάνει στην επαρχία και περισσότερο στις απόμακρες και απομακρυσμένες περιοχές της Χώρας.
Εκεί μόνο οι πολιτιστικοί σύλλογοι μπορούν να μεταφέρουν  τον πολιτισμό, την παράδοση  και την χαρά  στους κατοίκους της επαρχίας και να παντρέψουν το παλαιό με το καινούργιο σε μια εποχή  όπου επιβάλλεται ο συγκερασμός των στοιχείων αυτών .