Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Το Πανηγύρι του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγιά η Προυσσιώτισσα»

Με μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα» διοργάνωσε το καθιερωμένο πανηγύρι του την προπερασμένη Κυριακή στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone.

Ούτε ο συννεφιασμένος ουρανός, αλλά ούτε και η βροχή που έπεσε για κάποιο διάστημα το πρωί τρόμαξαν τους Ευρυτάνες που με μεράκι ετοίμασαν ένα πραγματικό ρουμελιώτικο γλέντι και γιόρτασαν όλοι μαζί, κάτω από την σκέπη της προστάτιδος τους Παναγιάς της Προυσιώτισσας, σαν μια μεγάλη οικογένεια τις παραδόσεις και την κληρονομιά τους.

Η εικόνα της Παναγιάς της Προυσιώτισσας που βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ -πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας που φυλάσσεται στο μοναστήρι του Προυσού στην Ευρυτανία-, μεταφέρθηκε ειδικά για την ημέρα αυτή στο γειτονικό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone, όπου εκκλησιάστηκαν το πρωί της Κυριακής τα μέλη και οι φίλοι του ιστορικού συλλόγου.
Την εκδήλωση ευλόγησε ο προϊστάμενος του Τιμίου Σταυρού Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελεί ο σύλλογος και μαζί με την πρόεδρο Δρα. Κατερίνα Ζούζια καλωσόρισαν τους Ευρυτάνες στην κοινότητα τους.
Ακούραστα και με πολύ μεράκι τα μέλη του συλλόγου και υπό την καθοδήγηση μιας άξιας οργανωτικής επιτροπής με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο και την κ. Ροδάνθη Ζαχαροπούλου και μέλη τους Γρηγόρη Παπαδόπουλο, Λούλα Κουτσούκη και Δημήτρη Παπαϊωάννου και με τη φροντίδα της νέας προέδρου Ελένης Καλογερά, προσέφεραν όχι μόνο τον χρόνο και τις προσπάθειες τους, αλλά και τα αρνιά και άλλα υλικά αγαθά για την επιτυχία του πανηγυριού.
Από νωρίς το πρωί στήθηκαν οι σούβλες με τον κ. Γιώργο Μουτόπουλο να έχει το γενικό πρόσταγμα για τα ψητά, ενώ οι κυρίες του συλλόγου ετοίμασαν τις σαλάτες, αλλά και τα γλυκά που προσφέρθηκαν στο τέλος.  
Η Ορχήστρα του Νίκου Νικολαϊδη με τον Γιώργο Μάγκα στο κλαρίνο ανέβασαν το κέφι των παρισταμένων κρατώντας τη γιορτή μέχρι το βράδυ, ενώ τα μικρά παιδιά που ήρθαν με τους γονείς και παππούδες τους στο πανηγύρι διασκέδασε ένας κλόουν.
«Ηταν μια πολύ όμορφη γιορτή. Μείνανε όλοι πολύ ευχαριστημένοι από το πανηγύρι και αυτό με χαροποιεί και μένα», δήλωσε η συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Ροδάνθη Ζαχαροπούλου στη Greek News και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που ήρθαν συμπατριώτες μας όλων των ηλικιών και η πιο ευχάριστη έκπληξη ήταν σίγουρα η παρουσία των νέων μέχρι 25 ετών.»
«Ανταμώσαμε με τους πατριώτες, είδα γνωστούς και φίλους, ανθρώπους που δεν ήξερα και δεν είχα δει για πολλά χρόνια. Μιλήσαμε για την Ελλάδα, φάγαμε, ήπιαμε μαζί και δασκεδάσαμε», σημείωσε η κ. Ζαχαροπούλου, η οποία είναι από τα νεότερα μέλη του νέου Δ.Σ.
Στην μεγάλη προσέλευση του κόσμου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία αναφέρθηκε και η γραμματέας του συλλόγου Λούλα Κουτσούκη, τονίζοντας ότι «ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο πανηγύρι. Ηρθε πολύς κόσμος. Αφήσανε τις θάλασσες, τα παιχνίδια και ανταποκρίθηκαν στο καλεσμά μας», ενώ επισήμανε ότι τέτοιες εκδηλώσεις φέρνουν πιο κοντά τα μέλη του συλλόγου, ενώ προσελκύουν και αρκετούς ξένους.
Με καταγωγή από τ’  Αλέστια Προυσού Ευρυτανίας η κ. Κουτσούκη είναι η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο Δ.Σ. του συλλόγου «Παναγιά η Προυσιώτισσα», του οποίου είναι μέλος από το 1961.
«Το φετινό πικ νικ ήταν ένα από τα καλύτερα στα 102 χρόνια ιστορικής παρουσίας του συλλόγου και από οικονομικής άποψης, αλλά και από συμμετοχή κόσμου. Ηταν ευλογημένο», τόνισε στη Greek News ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος. Για 58 χρόνια τώρα ο κ. Ζαχαρόπουλος υπηρετεί με αγάπη και αφοσίωση τον σύλλογο που τον δένει περισσότερο με τον τόπο όπου γεννήθηκε. Για έξι χρόνια μάλιστα από το αξίωμα του προέδρου, πρωτοστατώντας στην προσπάθεια να έρθουν οι νέοι κοντά στο συλλόγο. «Αν δεν έχουμε τους νέους, χαθήκαμε», είπε.
«Η γενιά η δική μου, που ήρθαμε στην Αμερική μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρήκαμε μια αδύνατη Ομογένεια, αλλά βρήκαμε εκκλησίες, βρήκαμε αδύνατους συλλόγους, αλλά βρήκαμε καλά θεμέλια. Η Ομογένεια μας αγκάλιασε και εμείς τους αγαπήσαμε και τους σεβαστήκαμε και σιγά – σιγά μας έδωσε τα ηνία και τα αξιοποιήσαμε μέχρι εδώ», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει τώρα να δώσουμε τη σκυτάλη στα παιδιά και τα εγγόνια μας να συνεχίσουν την ωραία παράδοση και ιστορία μας. Εδώ που είμαστε σήμερα είναι πολύ δύσκολο για τους σημερινούς νέους να πράξουν εκείνο που πράξαμε εμείς. Χρειάζονται την υποστήριξή μας, την εμπειρία μας και την αγάπη μας και με προσευχή και ελπίδα στο Θεό, για να γράψουν και αυτοί την ωραία τους ιστορία και παράδοση.»
Μια ευχάριστη έκπληξη επεφύλαξε ο σύλλογος στον κ. Ζαχαρόπουλο ο οποίος γιόρταζε την ημέρα εκείνη τα 84α γενέθλιά του.
Την ικανοποίησή της για την επιτυχία του φετινού πανηγυριού εξέφρασε και η πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Καλογερά. «Πιο πολύ γίνεται το αντάμωμά μας, “το παγγύρι μας” όπως το λέμε στην ντοπιολαλιά μας αλλά και … “πικνικ” όπως μας μάθανε να το λέμε τα παιδιά μας κι ο δικός τους πολιτισμός, για να απολαύσουμε μια ευρυτανική πανηγυρική ατμόσφαιρα», τόνισε, μεταξύ άλλωνστο χαιρετισμό της. 
Μαζί με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής η κ. Καλογερά εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές της επιτυχημένης αυτής εκδήλωσης, όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που έκαναν δωρεές, και στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, καθώς και του Συλλόγου Καρπενησίου που «συμμετείχαν με ανοιχτή καρδιά στο πανηγύρι μας».
Ιδιαίτερα θερμές ήταν οι ευχαριστίες προς την κοινότητα του Τιμίου Σταυρού που φιλοξένησε την εκδήλωση, τον π. Διονύσιο, την πρόεδρο Δρα Κατερίνα Ζούζια, τον ταμία Γιώργο Ισαακίδη και τον νεωκόρο, Φώτη Γκατζίκα, καθώς και προς τον π. Παύλο Παλαιστίδη, προϊστάμενο του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ «που φιλοξένησε στο φυλλάδιο της κοινότητας την αναγγελία του πανηγυριού μας.»
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας και ο β’ αντιπρόεδρος Βασίλης Γουρνέλος.
Ο Σύλλογος ετοιμάζεται τώρα για τον Μέγα Εσπερινό για τη γιορτή της Παναγιάς Προυσιώτισσας την Παρασκευή 22 Αυγούστου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. Θα ακολουθήσει δεξίωση στη Σαραντάκειο αίθουσα.
Ο ετήσιος χορός του ιστορικού συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου στο εστιατόριο Λατέρνα στο Bayside.