Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Τοποθέτηση Ανδρινόπουλου για την έλλειψη νερού στους Γαργαλιάνους

Με απορία, οργή και αγανάκτηση πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ της Μεσσηνίας, την 16/9/2017 και την 7/10/2017 αντίστοιχα, κριτική και απόψεις - διαπιστώσεις του δημοτικού συμβούλου Τριφυλίας κ. Καλκαβούρα Ιωάννη για .....

θέματα που αφορούν στην ύδρευση της πόλεως και των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας των Γαργαλιάνων και συγκεκριμένα αναφέρει ότι, "Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας δεν έκανε καμία ενέργεια στην κατεύθυνση εμπλουτισμού του νερού της πόλης μας".

Του απαντώ λοιπόν, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος από το 2011 έως και το 2013, ότι έγιναν πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα και σε σχέση πάντα με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Θα του υπενθυμίσω λοιπόν τι παραλάβαμε το 2011, ως δημοτική αρχή του νεοσύστατου Δήμου Τριφυλίας :
α. Μία γεώτρηση στην περιοχή Γουβαλαριά (ΓΚΟΥΡΙ), εκτός λειτουργίας.

β. Το αντλιοστάσιο στον Άγιο Κωνσταντίνο, το οποίο μεταφέρει το νερό από τις γεωτρήσεις στην κεντρική δεξαμενή των Γαργαλιάνων, εκτός λειτουργίας.

γ. Μία γεώτρηση ΝΑ της πόλης των Γαργαλιάνων (Νταμάρι Μητρόπουλου) ημιτελή, διότι δεν είχε εξοφληθεί ο εργολάβος για το εκτελεσθέν έργο για να την ολοκληρώσει στη συνέχεια.

δ. Μία γεώτρηση στη Λεύκη μη εκμεταλλεύσιμη για πολλά χρόνια από την ολοκλήρωσή της.

ε. Μία γεώτρηση στη Βάλτα ολοκληρωμένη αλλά μη εξοπλισμένη και συνδεδεμένη με τη δεξαμενή του χωριού.

στ. Μία μικρή δεξαμενή 40 κ.μ. στην Τραγάνα, η οποία είχε τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες του οικισμού, τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν και όχι τις σημερινές ανάγκες που είναι δεκαπλάσιες.

ζ. Τον αγωγό του Συνδέσμου « ΚΑΠΕΤΑΝ ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ » , σε άθλια κατάσταση και στον οποίο είχαν γίνει ελάχιστες επεμβάσεις για βελτίωσή του και αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου.

Ενεργήσαμε άμεσα δρομολογήσαμε και εκτελέσαμε τα εξής :

α. Επισκευάσαμε τη γεώτρηση στην περιοχή Γουβαλαριά (ΓΚΟΥΡΙ), τον Οκτώβριο του 2011έναντι ποσού 73.000 ΕΥΡΩ περίπου και τοποθετήσαμε Υποβρύχια Αντλία μεγαλύτερης δυναμικότητας.

β. Επισκευάσαμε το αντλιοστάσιο στον Άγιο Κωνσταντίνο, τον Οκτώβριο του 2011 έναντι ποσού 5. 000 ΕΥΡΩ περίπου.

γ. Εξοφλήσαμε τον εργολάβο που είχε διανοίξει τις δύο γεωτρήσεις στους Γαργαλιάνους και στη Βάλτα ποσού 97.000 ΕΥΡΩ περίπου.

δ. Ανασυντάξαμε το καταστατικό και φτιάξαμε κανονισμό για το Σύνδεσμο « ΚΑΠΕΤΑΝ ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ » που δεν υπήρχαν, πληρώσαμε τους προμηθευτές και εργολάβους και χρηματοδοτήσαμε το Σύνδεσμο, ώστε να έχει τη δυνατότητα να επισκευάζει τις βλάβες και να ελαχιστοποιούνται οι διαρροές.

Όλα αυτά τα παραπάνω μέτρα και ενέργειες εντάσσονταν στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, για να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα όσον αφορούσε στην επάρκεια νερού από πλευράς ποσότητας και σχεδιάσαμε και τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για οριστική επίλυση του προβλήματος και βελτίωση της ποιότητας του παρεχομένου νερού στους πολίτες και επισκέπτες της ΔΕ Γαργαλιάνων. Για το σκοπό αυτό, εντάξαμε έργα στα Τεχνικά Προγράμματα του Δήμου Τριφυλίας από το 2011- 2014 όπως :

α. Εξοπλισμός Γεωτρήσεων Δ.Ε. Γαργαλιάνων – Συνδέσεις με δίκτυα 150.000 € ΣΑΤΑ+Ι.Π.

β. Ανακατασκευή Βανοστασίου Δεξαμενής Γαργαλιάνων 12.000,00 € Ι.Π.

γ. Ολοκλήρωση Γεώτρησης Γαργαλιάνων 12.520,31 € ΑΜ 48/2013, ΣΑΤΑ 2013.

δ. Εργασίες Δοκιμαστικών Αντλήσεων Λεύκης - Γαργαλιάνων 8.265,60 € ΑΜ 47/2013,ΣΑΤΑ 2013.

ε. Συντήρηση Υδραγωγείων Δ.Ε. Γαργαλιάνων 24.000,00 € για κάθε έτος, ΙΠ – ΣΑΤΑ.

στ. Συντήρηση Αντλιοστασίων Δ.Ε. Γαργαλιάνων 24.000,00 € για κάθε έτος, ΙΠ – ΣΑΤΑ.

ζ. Μελέτη ύδρευσης Δ.Ε. Γαργαλιάνων 15.000,00 € νέα μελέτη, ΙΠ.

Καταφέραμε λοιπόν από το 2012 και μέχρι το 2014 το προβλήματα να είναι πολύ λιγότερα από αυτά που παραλάβαμε, οι διακοπές υδροδότησης να είναι ελάχιστες και οφείλονταν κυρίως σε διακοπές από τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν οι γεωτρήσεις και το αντλιοστάσιο.

Και ενώ είχαμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των παραπάνω έργων από ΣΑΤΑ και τα χρήματα υπήρχαν στο ταμείο του Δήμου, δυστυχώς η νέα δημοτική αρχή Κατσίβελα δεν έπραξε το επιβαλλόμενα και αυτονόητα, να υλοποιήσει δηλαδή το εγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014, το οποίο είχε εγκριθεί και από το ΔΣ του Δήμου Τριφυλίας και φθάσαμε δυστυχώς στο 2017, χωρίς να έχει γίνει καμία επιπλέον παρέμβαση και να έχουμε τα αποτελέσματα που βιώσαμε το καλοκαίρι και βιώνουμε ακόμη και σήμερα.

Βέβαια δε μου προξενεί εντύπωση το ότι δεν υλοποιήθηκε το υπόψη Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο δεν είχε ψηφισθεί για λόγους αντιπολιτευτικούς από τον κ. Καλκαβούρα, ούτε και περίμενα κάτι τέτοιο, από τη δημοτική αρχή του κ. Κατσίβελα, διότι δε μας έχουν πείσει ότι γνωρίζουν από διοίκηση αλλά ούτε και πιστεύουν ότι στη διοίκηση υπάρχει συνέχεια και ότι για κάποια βασικά πράγματα δε θα πρέπει συνεχώς να πειραματιζόμαστε.

Πρέπει να γνωρίζει ο κ. Καλκαβούρας, ότι η Στρατηγική και η Πολιτική Βούληση κάθε δημοτικής αρχής εκφράζεται με τα θεσμικά κείμενα ( Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα). Ας μας πει λοιπόν σε ποιο από αυτά τα κείμενα υπάρχει ο σχεδιασμός της παρούσας δημοτικής αρχής, που αναφέρει στις επιστολές του για τη χρησιμοποίηση της γεώτρηση της Λεύκης αλλά και των λοιπών ιδιωτικών γεωτρήσεων που χρησιμοποιήθηκαν παράνομα την τελευταία στιγμή προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Δε θα πρέπει λοιπόν να απορεί ο κ. Καλκαβούρας γιατί κατέρρευσε το σύστημα ύδρευσης στη ΔΕ Γαργαλιάνων τα 3 τελευταία χρόνια (2014- 2017) και ως παλαιός αυτοδιοικητικός θα μπορούσε να ανατρέξει στα θεσμικά κείμενα (Τεχνικά Προγράμματα) κ.λ.π., για να ενημερωθεί και να μην αναφέρει γεγονότα παρελθόντων ετών τα οποία έχουν μόνο ιστορική αξία.

Θα επιθυμούσαν οι κάτοικοι της ΔΕ Γαργαλιάνων, να δημοσιοποιήσει τις κοστολογημένες και υλοποιήσιμες προτάσεις του, που έκανε στα διάφορα όργανα αυτοδιοίκησης που έχει εκλεγεί ο κ. Καλκαβούρας, ( Νομαρχία, Δήμος Γαργαλιάνων, Σύνδεσμος Ύδρευσης Τέλος Αγρας, Δήμος Τριφυλίας), για τα θέματα ύδρευσης ως έμπειρος αυτοδιοικητικός παράγων και όχι τις διαπιστώσεις του.
Αντιλαμβάνομαι ότι ίσως δεν είχε στη διάθεσή του τον απαιτούμενο χρόνο για να μελετήσει τα προβλήματα του Τόπου μας σε βάθος και να κάνει τις σωστές προτάσεις, διότι ανάλωνε πολύ χρόνο σε συγκεντρώσεις σε «παρασυναγωγές» και σε συγκεντρώσεις τύπου «ΤΡΟΙΚΑ» με κύριο κίνητρο το πολιτικό του μέλλον.

Τελειώνοντας θα πρότεινα στον κ. Καλκαβούρα τις όποιες εποικοδομητικές προτάσεις του για το καλό του Τόπου μας, εάν έχει, να τις εκθέτει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι αυτό δεν είναι αντίθετο με τη θεσμική του ιδιότητα όπως πολλές φορές αναφέρει.

Γαργαλιάνοι 16/10/2017
Ευστάθιος Ανδρινόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Τριφυλίας
Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης
"Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.