Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Κλεονίκη» της Αννας Αντωνοπούλου

στα 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Κλεονίκη» της Αννας Αντωνοπούλου

Η ταινία

Η υπεραιωνόβια Κλεονίκη ζει στα βουνά της Ευρυτανίας, τραγουδώντας και λέγοντας ιστορίες από τα παλιά. Μαζί της κατοικούν ο Κώστας και ο Γιώργος, δύο από τα οκτώ παιδιά της. Ολοι περιμένουν το πανηγύρι του Σωτήρος, το καλοκαίρι, που το μικρό χωριό ξαναζωντανεύει.

Η σκηνοθέτης

Η Αννα Αντωνοπούλου γεννήθηκε και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια Filmmaking και δημιουργίας Ντοκιμαντέρ. Εργάζεται ως οργάνωση παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτη και φωτογράφος στην διαφήμιση και σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Φιλμογραφία

2017 «Αλί & Σοράγια», Ντοκιμαντέρ, 7΄, Σκηνοθεσία-Φωτογραφία2011 «Πάρ’το Αλλιώς», Μικρού Μήκους, 20΄, Σκηνοθετική ομάδα2009 «Κυψέλη», Ντοκιμαντέρ, 29΄, Σκηνοθετική ομάδα

cleoniki 607

5 ερωτήσεις για τη «Κλεονίκη»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Ηταν ανάγκη για εμένα να «διασώσω» ότι μπορούσα από την ζωή της Κλεονίκης μιας μάνας, γιαγιάς και προγιαγιάς που όταν ξεκίνησα την κινηματογράφηση ήταν ήδη 101 χρονών. Ετσι με το ντοκιμαντέρ αυτό προσπάθησα να καταγράψω ότι μπορούσα από τον τρόπο ζωής της υπεραιωνόβιας αυτής γυναίκα, που στην δύση της ζωής της η μνήμη της κατακλύζεται από τα τραγούδια της νιότης της.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Το ντοκιμαντέρ μου είναι μια ταινία για την μνήμη που χάνεται.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα να μιλήσουμε για την υπέροχη αυτή γυναίκα και για έναν τρόπο ζωής που εκλείπει.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Είναι μια πολύ δύσκολη περιπέτεια με πολλά σκαπανεβάσματα αλλά και πολλές ανταμοιβές. Καθώς έκανα μόνη μου την παραγωγή της ταινίας, αυτό που κρατάω είναι η πολύτιμη βοήθεια των φίλων και συνεργατών μου, που στάθηκαν δίπλα μου στο δύσκολο έργο που είχαμε, αφού η κινηματογράφηση διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, η μεγαλύτερη γιορτή θα έλεγα για τις μικρές μήκους ταινίες. Είχα την τύχη πριν μερικά χρόνια όταν υπήρχε ακόμα το τμήμα του Digi, να βρεθώ άλλες δύο φορές στο φεστιβάλ με ομαδικές δουλειές και η εμπειρία ήταν αξέχαστη. Ελπίζω και φέτος το επίπεδο των συμμετοχών να είναι υψηλό και να απολαύσουμε ένα δυνατό φεστιβάλ.


Info

Σενάριο - Φωτογραφία – Σκηνοθεσία: Άννα Αντωνοπούλου / Μοντάζ- Επεξεργασία Εικόνας-Ήχου: Ξενοφών Λατινάκης / Κάμερα- Χειριστής Drone: Στεφάνος Παππάς / Διεύθυνση Παραγωγής: Κώστας Κολημένος / Εκτέλεση Παραγωγής: Γιώργος Σπυρίδης / Ηχος : Ιωάννα Γκεριμέζη / Art Direction - Σχεδιασμός Αφίσας: Νάντια Δαμίγου/ Επεξεργασία υποτίτλων: Στέλιος Γιαννουλάκης

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

cleoniki poster 607