Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Γραίγος» του Αλέξανδρου Κόντου

στα 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Γραίγος» του Αλέξανδρου Κόντου

Η ταινία

Eπειτα από τον θάνατο της μητέρας του, χρόνια αφού είχε αφήσει την γειτονιά που τον μεγάλωσε, ένας Eλληνας μετανάστης επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι στην Αθήνα. Η πόλη, αλλά και η επαφή με το τελευταίο πρόσωπο που φρόντισε την μάνα του, τον προκαλούν να έρθει αντιμέτωπος με τις θαμμένες αναμνήσεις του.

O σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε και εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός ώσπου η σταθερή επαφή του με την φωτογραφία και τις οπτικές τέχνες τον οδήγησε στην κινηματογράφηση και την σκηνοθεσία. Σπούδασε κινηματογράφο έχοντας προηγουμένως δοκιμαστεί δημιουργώντας πειραματικές ταινίες μικρού μήκους σε μικρά σελιλόιντ φορμά, ντοκιμαντέρ και μουσικά κλιπ. Σήμερα εργάζεται σε εταιρεία παραγωγής και παράλληλα σκηνοθετεί και φωτογραφίζει ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.

Φιλμογραφία

'Carnival of light', 2011, Super 8, 7 min
'Ανυπακοή', 2011, Super 8, 8 min
'Κυκλώνοντας το τετράγωνο', 2011, Super 8, 3 min
'Κυριακή πρωί', 2012, Super 8, 4 min
'Στίγμα', 2016, HD, 8 min
'Γραίγος', 2019, DCP, 17min

Γραίγος 607 1

5 ερωτήσεις για το «Γραίγος»:

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία προέκυψε έπειτα από την εμβάθυνση μου στην φόρμα της μυθοπλασίας που έκανα στις σπουδές μου. Ηταν μια σύνδεση θραυσμάτων που φύλαγα στον χρόνο, εμπειρίες δικές μου και προσώπων της οικογένειάς μου σε μια απόπειρα εξερεύνησης των υφών αυτών.

Χαίρομαι που οι ταινίες με βοηθούν να ελαφρύνω και να μοιραστώ τη συλλογή αυτή, αλλά αν κρίνω από τις προτροπές της συντρόφου μου, τελικά δεν πετάω και πολλά.

Γραίγος 607 2

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

«Ηρεμη», όπως μου σχολίασε μια φίλη. Και καλυμμένη με ανησυχία, προσθέτω.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Ο,τι θέλει, αβίαστα.

Γραίγος 607 3

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Μια διαδικασία υπέροχη, χρονοβόρα, μοναχική σε σημεία που στο τέλος μοιάζει να κρατά για μια στιγμή σε μια έκρηξη. Κρατάω την θέρμη, την μυρωδιά από το μπαρούτι και την εγκάρδια προσήλωση των συνεργατών-φίλων στην ολοκλήρωση μετ' εμποδίων. Πάλι καλά που υπάρχουν και οι άνθρωποι.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Αυτό που έχει ανάγκη ο ελληνικός κινηματογράφος και ιδιαίτερα οι ταινίες μικρού μήκους είναι η προβολή, στο πανί. Το Φεστιβάλ Δράμας και ειδικά το 'Δράμα Ταξιδεύει' είναι ένα καλό μέσο. Δεν το έχω ζήσει στην έδρα του στο παρελθόν, οπότε αναμένω να βιώσω την διοργάνωση, την πόλη τον καιρό εκείνο και να μοιραστώ την εμπειρία.


info

Παίζουν: Δημήτρης Πετρόπουλος, Μάρω Παπαδοπούλου, Μελίνα Βαμβακά, Άνκα Αρβανιτίδη, Μαρία Γιασεμή Πολυτοπούλου / Συμμετείχαν: Αγγελική Βέργου, Ηρακλής Χαρίτος, Αινείας Τζόπι, Ελσα Γκούντιγκ, Τσαπάρας Παναγιώτης, Ντομένικο Μπονάσσι, Reza Mohammadi, Hossain Amiri, Ramzan Mohammad, Aidim Joyimal, Βαλεντίνα Τζιάλη, Φώτης Αθανασίου.

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κόντος / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Άνθιμος, Φανούριος Καζάκης / Ήχος: Χρήστος Σακελλαρίου, Παναγιώτης Κυριακού / Σκηνογραφία: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου / Set designer: Θάλεια Σάκαλη / Ενδυματολόγοι: Λία Αντονέλλι, Ειρήνη Μπιρμπίλη / Μοντάζ: Ευάγγελος Κατσαρός / Σχεδιασμός & Μίξη Ήχου: Περσεφόνη Μήλιου / Συγχρονισμός foley: Νίκος Λιναρδόπουλος / Χρωματική Επεξεργασία: Μάνος Χαμηλάκης / Βοηθός Σκηνοθέτη: Γεώργιος Κορακιανίτης / Βοηθός Φωτογράφου: Ερμόφιλος Άλκης Παπαδόπουλος / Focus Puller: Βαγγέλης Τσάκας, Ερμόφιλος Άλκης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Μπουσούνης / Ηλεκτρολόγοι: Δημήτρης Στεφανίδης, Βάϊος Γαλάνης, Ηρακλής Παπαδημητρίου, Γιάννης Μπαζέλι / Σκριπτ: Φιορίντα Τσενάυ / Φωτογράφος πλατό: Μαίρη Τσουλούφα / Παραγωγή: Αλέξανδρος Κόντος / Εκτέλεση Παραγωγής: Ελένη Λαζαρίδη / Βοηθοί Παραγωγής: Νεφέλη Βάθυ, Γεωργία Λάφη / Set Managers: Δημήτρης Συμεωνίδης, Ντομένικο Μπονάσσι, Παναγιώτης Τσαπάρας, Βασίλης Παπούλιας / DCP mastering: Σάκης Μπουζάνης / Εργαστήριο Εικόνας: 2|35 / Studio Ήχου: Vaoni Studio, Kvaribo Sound Studio / Σχεδιασμός Αφίσας & Τίτλων: Soul Creative Agency

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Γραίγος πόστερ 607