Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Index» τoυ Νικόλα Κολοβού

στα 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Index» τoυ Νικόλα Κολοβού

Η ταινία

Η βάρκα που θα μεταφέρει την οικογενεια του Ντάνα στην Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει, αλλά ο γιός του ο Αλαν αρνείται να αφήσει το φορτηγό. Ο Ντάνα βλέπει πως ο Αλαν εχει σφηνώσει το δαχτυλό του στην καρότσα του φορτηγού. Πανικός κυριεύει τον Ντάνα και η απόγνωση κορυφώνεται καθώς έρχεται αντιμέτωπος με μια τρομακτική απόφαση.

Index 607 1

Ο σκηνοθέτης

Ο Νικόλας Κολoβος είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας και σεναριογράφος που ζεί και εργάζεται στην Σουηδία. Εχει σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες που έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν διακριθεί. Το 2016 κέρδισε το Βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Iris, για την ταινία μικρού μήκους «Το Σύκο».

5 ερωτήσεις για το «Index»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ιδέα για την ταινία πρόεκυψε πριν από δυο χρόνια, από ένα περιστατικό που συνέβη με τον γιο μου: είχε βάλει το χέρι του σε μια τρύπα και δεν ήθελε να το βγάλει. Ως σκηνοθέτης μου αρέσει να φέρνω τους ηρωές μου στα όρια και να τους φαντάζομαι σε ακραίες καταστάσεις. Να θέτω ηθικά ερωτήματα που φέρνουν τον πρωταγωνιστή σε δύσκολή θέση.Με την ταινία μου θέλησα να έρθω κοντά σε μια οικογένεια προσφύγων και να δείξω ότι είναι παιδιά και γονείς απο σάρκα και αίμα που κάθονται σε σάπιες βάρκες και ρισκάρουν τη ζωή τους. Δείχνω μια οικογένεια, που είναι όπως όλες τις οικογένειες - που βρίσκονται σε φυγή ή όχι. Οικογένειες που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και φοβιές σε δύσκολες στιγμες. Ειναι μια ιστορία για μια οικογένεια που βρισκεται σε δίλημμα και πρέπει να πάρει μια δύσκολη απόφαση.

Index 607 2

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία είναι ενα μονοπλάνο και η ιστορία ενός πατέρα που προσπαθει αγωνιωδώς να βγάλει το δάχτυλο του γιού του που το εχει σφηνώσει σε μια τρύπα. Ολα αυτα πρεπει να γίνουν σε λιγα λεπτά για να προλάβουν την βάρκα που θα τους περάσει απέναντι σε μια πιό ασφαλή χώρα.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Οταν έδειξα την ταινία σ' ένα μικρό, επιλεγμένο κοινό θεατών, συνειδητοποίησα ρωτώντας τους στο τέλος, ότι δεν αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για ένα μονοπλάνο. Με χαροποίησε η αντίδρασή τους, καθώς πρόθεσή μου στις ταινίες μου είναι ο θεατής να ξεχνά την κίνηση της κάμερας και το στιλ. Ο θεατής πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθήσει την ιστορία και τα γεγονότα χωρίς διακοπές, να είναι παρών σε όλη την διάρκεια της ταινίας. Μια ταινία μικρού μήκους είναι μια καλή ευκαιρία για να δοκιμάσεις και να πειραματιστείς - χωρίς κάνενας παραγωγός να πάθει εγκεφαλικό.

Index 607 3

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δεν είναι η πρώτη, αλλά ούτε η τελευταία που κανω ταινία στην Ελλάδα - μου αρεσει να γυρίζω ταινίες εδώ. Aπολαμβάνω τη συνεργασία μου με τα ελληνικά συνεργεία, εμπνέομαι από το κλιμα που στα γυρίσματα είναι παντα δημιουργικό. Ευελπιστώ και την πρώτη μεγάλου μήκους μου να την γυρίσω στην Ελλάδα. Οταν πηγαίνω ένα σενάριο στον παραγωγό μου, το πρώτο που κοιτάει, είναι αν έχει να κανει με την Ελλάδα και ενθουσιάζεται όταν είναι να κάνουμε γύρσμα εδώ.

Index 607 4

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το φεστιβάλ Δράμας είναι ενας θεσμός που στηρίζει τις μικρού μήκους ταινίες. Ειναι σημαντικο που υπάρχει. Εχω πάει αρκετές φορές στο φεστιβάλ και είναι όλοι τους πολύ ευγενικοί. Ολοι όσοι μαζεύονται στην Δράμα -από τους σκηνοθέτες, τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες, μέχρι το κοινό- δημιουργούν μια φιλική ατμόσφαιρα και μια ωραία γιορτή για το σινεμά.

ΙΝFO Index ΣΕΝΑΡΙΟ & ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νικόλας Κολοβός | ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ: Ζάνα Πενγβενι, Λάις Γιασίν, Ασμά Αλ Μπαγιάτι, Αλί Αλ Σαιντάν, Μπαντέρ Μπαρχάβι, Χουσεϊν Αλ Σαιντάν, Νασίμ Αλατράς | ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Olle Wirenhed | Διάρκεια: 12'


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.