Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Materia Celeste» του Αντρέα Γατόπουλου

στα 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Materia Celeste» του  Αντρέα Γατόπουλου

Η ταινία

Ο Mίκι πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια. Επιλέγει τη Φλο, μια παλιά φίλη, για ένα ταξίδι με το χίπικο βανάκι του, ώστε να ξεχάσει τα πάντα για ένα βράδυ.

Ο σκηνοθέτης

Ο Αντρέας Γατόπουλος είναι παραγωγός, σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας. Στο πανεπιστήμιο ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο και την εταιρεία παραγωγής του με όνομα Il. Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Il Varco και ιδρυτής του «Short Days» στη Ρώμη και του «New Abruzzi Cinema» στην Πεσκάρα. Οι παραγωγές του έχουν συμμετάσχει σε περισσότερα από 70 φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Το «Materia Celeste» είναι η τρίτη ταινία που σκηνοθετεί.

Φιλμογραφία

«Spettri» (2017)
«Onyricon» (2015)

Materia Celeste 607 1

5 ερωτήσεις για το «Materia Celeste»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία προέκυψε από ένα αυτοβιογραφικό επεισόδιο, μία δική μου αναμέτρηση με τον πόνο. Από μία δική μου εμπειρία που ήρθα αντιμέτωπος με την ασθένεια ενός πολύ κοντινού, δικού μου προσώπου. Κάτι βαθύτερο προέκυψε από εκείνη την εμπειρία. Κάτι πρωτόγνωρο για μένα, κάτι που ακόμα δεν μπορώ να περιγράψω. Σαν ένα όμορφο, τερατώδες πλάσμα που αναδύθηκε από την άβυσσο και πρόβαλε το κεφάλι του έξω από το νερό - για μια στιγμή μονάχα. Μια στιγμή που ήταν αρκετή για να ξέρεις για πάντα ότι υπάρχει.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Είναι μία ιστορία αγάπης. Ενα ταξίδι δρόμου που κάνουν δυο παλιοί φίλοι για να επισκεφτούν τα μέρη της εφηβείας τους και να ξεχάσουν, για μία νύχτα, το θάνατο. Αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μαζί και ερωτεύονται. Είναι μία πολύ απλή ταινία. Την έκανα όμως με την καρδιά ανοιχτή.

Materia Celeste 607 2

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Ισως πρέπει κάποιος να τη δει πρώτα για να καταλάβει την απάντησή μου, όμως θα ήθελα οι θεατές να αναρωτηθούν «Ποιο είναι το δικό μου θαλάσσιο τέρας; Επιτρέπω σε κάποιον να το δει;»

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Κάνω ταινίες στην Ιταλία, οπότε επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για αυτό - για να υπάρχει και μια σύγκριση. Αν κρατήσεις το budget της ταινίας χαμηλό, είναι σχετικά εύκολο να κάνεις ταινίες εδώ κι έχεις αρκετή ελευθερία να της κάνεις. Υπάρχουν υπέροχοι συνεργάτες για να στελεχώσεις το συνεργείο σου, οι οποίοι ενθουσιάζονται με τις μικρού μήκους και θα δουλέψουν μαζί σου με χαμηλή αμοιβή. Αν όμως θέλεις να γυρίσεις με μεγάλο budget και να ζητήσεις χρήματα από το Κέντρο Κινηματογράφου, τότε μπλέκεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα και συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις που πρέπει να αντιπροσωπεύονται στην ταινία σου για να κερδίσεις κάποια επιχορήγηση. Επίσης, τα πιο σημαντκά φεστιβάλ θα δεχθούν την ταινία σου, μόνο αν διαπραγματεύεται κοινωνικά θέματα. Είναι αγχωτικό όλο αυτό, αλλά εμένα δεν με απασχολεί. Υπάρχουν τρόποι για ανεξάρτητες παραγωγές και διανομή, ειδικά εκτός Ιταλίας, όπου εκτιμούν κι άλλα πράγματα στο σινεμά - την αισθητική, τα ψυχολογικά και υπαρξιακά δράματα. Αν λοιπόν δεν σε ενδιαφέρει το στάτους σου ως κινηματογραφιστής και τα μεγάλα βραβεία, μπορείς να ζεις καλύτερα και να απολαμβάνεις μία καλλιτεχνική ελευθερία.

Materia Celeste 607 3

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το ότι η παγκόσμια πρεμιέρα της πιο σημαντικής μου ταινίας θα γίνει στη χώρα του πατέρα μου είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Θα έχω την ευκαιρία να επισκεφτώ συγγενείς και να τους καλέσω να δουν το έργο μου στην προβολή του σ' ένα πολύ σημαντικό φεστιβάλ. Δεν έχω μοιραστεί αυτό το κομμάτι της ζωής μου με την ελληνική μου οικογένεια κι αυτή είναι μία τέλεια ευκαιρία να τους δείξω ποιος είμαι και τι κάνω. Επίσης, θα χαρώ πολύ να δημιουργήσω χρήσιμες επαφές στην ελληνική αγορά.

ΙNFO Materia Celeste ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντρέας Γατόπουλος | ΣΕΝΑΡΙΟ: Α. Ντ' Οράτσιο, Aντόνιο Ρομανιόλι, Αντρέας Γατόπουλος ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Λ. Σκουντιέρο | ΜΟΝΤΑΖ: Αντρέας Γατόπουλος | ΜΟΥΣΙΚΗ: Τζ. Λαμπανιάρα | ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ: Τεοντόρο Τζιαμπάνκο, Μαρίνα Οκιονέρο | ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αντρέας Γατόπουλος, Il Varco


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Materia Celeste 607 4