Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Sad Girl Weekend» των Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδα Βαρτζιώτη

στα 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Sad Girl Weekend» των Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδα Βαρτζιώτη

Η ταινία

Ενα τελευταίο Σαββατοκύριακο τριών κολλητών φίλων, από τις οποίες οι δύο θα φύγουν για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Σύντομα συνειδητοποιούν ότι τα «αντίο» είναι δύσκολα να ειπωθούν.

sad girl weekend 607

Οι σκηνοθέτες

Η Λήδα Βαρτζιώτη φοιτά στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη σκηνοθεσία και το σενάριο. Εχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης», σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη, και σε πολλές μικρού μήκους. Εχει εργαστεί ως παραγωγός σε ένα διαφημιστικό του Υπουργείου Παιδείας και σε μια σειρά μίνι ντοκιμαντέρ στη διάρκεια του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το 2016 σκηνοθέτησε το διαφημιστικό σποτ για τον εορτασμό των 90 χρόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το 2018 σκηνοθέτησε τη μίνι σειρά «Not» και έλαβε μέρος με το σενάριό της, «The Good Girls Club», στο Pitching Training του ShorTS International Film Festival, σε συνεργασία με τη Nisi Masa. Το καλοκαίρι του 2019 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Sarajevo Talents, που διοργανώνει το διοργανώνει το Φεστιβάλ του Σαράγιεβο, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ο Δημήτρης Τσακαλέας είναι απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων και είναι κάτοχος του Filmmaking Certificate από το London Film Academy. Εχει εργαστεί ως παραγωγός σε διαφημιστικά και σε αρκετές ταινίες μικρού μήκους και μία μεγάλου μήκους ταινία που έχουν ταξιδέψει και βραβευτεί σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Comic - Con International, Sarajevo Film Festival, Toronto IFF κ.α.). Το καλοκαίρι του 2016 ήταν ένας από τους επιλεγόμενους συμμετέχοντες για το Sarajevo Talents που διοργανώνει το Φεστιβάλ του Σαράγιεβο, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Βερολίνου. Τον Μάιο του 2018, επιλέχθηκε και συμμετείχε στο Sarajevo City of Film, στο οποίο εργάστηκε ως παραγωγός τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους που υποστηρίχθηκαν οικονομικά από το Sarajevo International Film Festival.

Η πρώτη σκηνοθετική τους δουλειά με τίτλο «Yawth» ταξιδεύει σε φεστιβάλ στον κόσμο και έχει βραβευτεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο 41o Φεστιβάλ της Δράμας. Η δεύτερη ταινία τους με τίτλο, «Sad Girl Weekend» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 25th Sarajevo Film Festival και την ίδια στιγμή βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης της πρώτης μεγάλου τους μήκους ταινίας ως σκηνοθέτες με τίτλο «Avo – can’t – do». Το «The Good Girls Club», σε παραγωγή Marni Films, είναι το τελευταίο μέρος της Τριλογίας του Uncool.

sad girl weekend 607

5 ερωτήσεις για το «Sad Girl Weekend»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Λήδα Βαρτζιώτη & Δημήτρης Τσακαλέας: Το Sad Girl Weekend είναι το προσωπικό μας αποχαιρετιστήριο στα φοιτητικά μας χρόνια. Η ταινία αποτελεί την πτυχιακή μας εργασία για το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.. Μέσω της ταινίας καταφέραμε να διαχειρίστουμε όλα τα «αντίο» που καλεστήκαμε να πούμε. Η Ελλη θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε ο οποίος νοιώθει ότι μένει πίσω. Η κοπέλα δεν μπορεί να διαχειριστεί το «μένω πίσω», τη στεναχώρια, τη λύπη, το αδιέξοδο που νοιώθει για τον επερχόμενο αποχωρισμό. Αποτελεί το δεύτερο μέρος της Uncool τριλογίας μας, η οποία θα ολοκληρωθεί με το «The Good Girls Club».

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Λήδα Βαρτζιώτη & Δημήτρης Τσακαλέας: To Sad Girl Weekend είναι μία ταινία για τους αποχαιρετισμούς στους φίλους μας που έφυγαν μακριά. Για το τέλος των φοιτητικών μας χρόνων. Για την προσπάθεια να τα διαχειριστούμε όλα αυτά και ταυτόχρονα για την άρνηση μας να το κάνουμε. Είναι μια ταινία για τους νέους που ζούνε σε μια ρευστή πραγματικότητα. Ενα πορτραίτο μιας κοπέλας η οποία νιώθει ότι μένει πίσω και των φίλων της που νιώθουν τον φόβο και τον ενθουσιασμό μιας νέας αρχής.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Δημήτρης Τσακαλέας: Ολα τα σχόλια και οι σκέψεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά θα ήθελα να ακούσω για ανάλογες προσωπικές ιστορίες των θεατών και τον τρόπο που βίωσαν το δικό τους κλείσιμο σε μια ανάλογη μεταβατική φάση.

Λήδα Βαρτζιώτη: Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το πώς βίωσε την ταινία ένα άτομο που δεν έχει περάσει από αυτή τη φάση της ζωής του ακόμα και πως ένα άτομο που είτε το πέρασε πρόσφατα είτε πριν από καιρό.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δημήτρης Τσακαλέας: Είναι δύσκολο, όμορφο, ρομαντικό και για γερά νεύρα. Επίσης θέλει πολύ υπομονή και είμαι ένας άνθρωπος που δεν είχα καθόλου, οπότε μπορώ και καλλιεργώ αυτό το χαρακτηριστικό πια! Δυστυχώς, υπάρχει πολύ κρατική δυσλειτουργία την οποία ο κάθε κινηματογραφιστής καλείται να αντιμετωπίσει και πολλές φορές χρειάζεται να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου το λόγο που ξεκίνησες.

Λήδα Βαρτζιώτη: Παρότι είναι δύσκολο και μπορεί να “φας” πολλές απογοητεύσεις, αισθάνομαι τυχερή που έχουμε δημιουργήσει μια όμορφη και δημιουργική ομάδα που παλεύουμε όλοι μαζί για τις αφηγήσεις μας.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Δημήτρης Τσακαλέας & Λήδα Βαρτζιώτη: Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαμε στο Φεστιβάλ και ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία. Δημιούργησε ένα πλαίσιο ώστε να επικοινωνήσει η ταινία μας με τον κόσμο και διευκόλυνε με τον τρόπο του τη δημιουργία της τωρινής ταινίας μας. Δυστυχώς, δεν έχει τόσο μεγάλη ισχύ στο εξωτερικό όσο θα μπορούσε, ενώ είναι μια τόσο μεγάλη διοργάνωση και έχει αναδείξει πολλούς κινηματογραφιστές.


Sad Girl Weekend | Cast: Έλσα Λεκάκου, Τζωρτζίνα Λιώση, Νατάσα Εξηνταβελώνη / Σενάριο & Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσακαλέας, Λήδα Βαρτζιώτη / Παραγωγή: Ηρώ Αηδόνη, Δημήτρης Τσακαλέας, Μαρία Λασκαρίδου, Σωτήρης Πετρίδης / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ασημίνα Λυδία Διονυσοπούλου / Art Director: Βαγγέλης Καμπέρης / Μοντάζ: Παύλος Λύγουρης / Ηχητικός Σχεδιασμός & Μίξη: Βάλια Τσέρου / CGI Artist: Ανέστης Εραλίδης / Μουσική: Melentini / Ηχοληψία: Εύη Δρακοπούλου / Color Correction: Μάνθος Σάρδης / Μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά / Τίτλοι: Νίκος Πάστρας / Συμπαραγωγοί: Marni Films, Artcut Moving Image Productions / Σχεδιασμός Αφίσας: BarbaDee / Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

sad girl weekend poster 607