Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «The Right One» των Γαβριήλ Τζάφκα και Ούρσκα Ντζούκιτς

στα 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019: «The Right One» των Γαβριήλ Τζάφκα και Ούρσκα Ντζούκιτς

Η ταινία

Μια κτητική μητέρα, ένας στοργικός γιος, η πρώτη επίσκεψη της αρραβωνιαστικιάς, ένας σιωπηλός μάρτυρας. Τέσσερις χαρακτήρες γύρω από μια πίτα...

Οι σκηνοθέτες

Η Ούρσκα Ντζούκιτς γεννήθηκε το 1986 στη Λιουμπλιάνα. Σπούδασε στην Ακαδημία των Τεχνών στο πανεπιστήμιο της Νόβα Γκόριτσα. Η πρώτη της επαγγελματική ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους “Bon Appétit, La Vie!”, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο 19ο Φεστιβάλ Σλοβένικου Κινηματογράφου. Το 2018 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο SEE Factory Νοτιοανατολικής Ευρώπης του 2019, ένα κοινό project για νέους σκηνοθέτες υπό την αιγίδα του Quinzaine des Réalisateurs και του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Σεράγεβο, και συν-σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία “The Right One” που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες και το Quinzaine des Réalisateurs. Συνδυάζοντας το live action, to animation και διάφορες άλλες πειραματικές τεχνικές, δημιουργεί υβριδικές οπτικές αφηγήσεις και είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένη στην εξερεύνηση θεμάτων της σύγχρονης γυναίκας.

The Right One 607 1

Ο Γαβριήλ Τζάφκας γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1986. Πήρε Μάστερ Καλών Τεχνών στη σκηνοθεσία απ’ το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2010. Στο ξεκίνημα της ελληνικής κρίσης, πήγε στην Κοπεγχάγη και φοίτησε στη υψηλού κύρους δανική σχολή κινηματογράφου Super 16. Ταυτόχρονα, υπήρξε μέλος των Ταλέντων της Μπερλινάλε και του Φεστιβάλ του Σεράγεβο. Μεταξύ των ταινιών μικρού μήκους του, τα “Λήθη”, “Sailor” και “Euroman” έχουν ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ και έχουν λάβει πάνω από 30 διεθνή βραβεία. Το 2017 ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του “Αγκάθι”, μια συμπαραγωγή Ελλάδας-Δανίας που απέσπασε το Βραβείο Eurimages Lab. Με το πρότζεκτ της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του επιλέχθηκε στο Atelier του Φεστιβάλ των Καννών. Το 2019, έλαβε μέρος στο The Factory και το Directors’ Fortnight με την ταινία “The Right One”.

5 ερωτήσεις στον Γαβριήλ Τζάφκα για το «The Right One»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το «The Right One» πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του SEE FACTORY έπειτα από πρόσκληση της παραγωγού Dominique Welinski. Η ιστορία ήρθε πολύ φυσικά, παρατηρώντας τους σύγχρονους 35ηδες που οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες τους αναγκάζουν να συμβιώνουν ακόμα με τη μαμά τους.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Ως μια πικάντικη βαλκανική σάτιρα.

The Right One 607 2

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Ιδανικά τίποτα. Πιστεύω στις ταινίες οι οποίες βιώνονται αντί να συζητώνται εκ των υστέρων.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Εχω κάνει παλιότερα ταινίες στην Ελλάδα, αλλά όχι υπό τις σημερινές συνθήκες. Πιστεύω πως οι απαντήσεις των άλλων κινηματογραφιστών θα είναι πιο εμπεριστατωμένες.

The Right One 607 3

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Ηταν το 2011 όταν ο Τέρι Γκίλιαμ παρευρέθηκε στη Δράμα για τη βράβευση μιας μικρoύ μήκους ταινίας που είχε κάνει τότε. Ηταν για όλους μας τότε πολύ ευχάριστη και σημαντική εμπειρία να συνομιλίσουμε με έναν τόσο σημαντικό δημιουργό ο οποίος αποτελεί μέρος της παιδείας μας. Εκ των υστέρων έμαθα πως το βραβείο εκείνο τον κατέστησε υποψήφιο για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και εντέλει νικητή. Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένας σταθερός θεσμός με πολυετή εμπειρία, αναγνώριση στο εξωτερικό και πρώτο σημαντικό βήμα για την πλειονότητα των κινηματογραφιστών.

The Right One ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΣΕΝΑΡΙΟ: Ούρσκα Ντζούκιτς & Γαβριήλ Τζάφκας | ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μαχάμεντ Χαντζόβιτς, Μιριάνα Καράνοβιτς | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Λεβ Κοβάρσκι | ΜΟΝΤΑΖ: Ούνα Γκούνιακ | ΗΧΟΣ: Ιγκόρ Κάμο | ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ: Iγκόρ Κάμο | ΣΚΗΝΙΚΑ: Σάνια Ντζέμπα | ΠΑΡΑΓΩΓΗ: DW - Ντομινίκ Βελίνσκι

Δείτε την προηγούμενη ταινία του Γαβριήλ Τζάφκα - «Euroman»


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.