Ενημέρωση

Τα «Μέγαρα» των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου 45 χρόνια μετά

στα 10

Ο Σάκης Μανιάτης και ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος ταξιδεύουν ξανά μέχρι τα «Μέγαρα» με αφορμή την προβολή τους στη Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά.

Flix Team
Τα «Μέγαρα» των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου 45 χρόνια μετά

Τα «Μέγαρα», το ντοκιμαντέρ των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου, γυρίστηκε το 1973 και σκοπό είχε να καταγράψει τον ξεσηκωμό των κατοίκων της περιοχής των Μεγάρων ενάντια στην απόφαση της Χούντας ν' απαλλοτριώσει μια μεγάλη αγροτική περιοχή για την εγκατάσταση διυλιστηρίου πετρελαίου. Σε εποχές που «οικολογία» και «περιβάλλον» ήταν όροι άγνωστοι στην Ελλάδα (η καταστροφή του αρχαιότερου ελαιώνα των Μεγάρων είναι μια από τις σοβαρότερες οικολογικές καταστροφές στη χώρα) οι δύο σκηνοθέτες χρησιμοποίησαν δυναμική κινηματογραφική γλώσσα για να καταγράψουν πώς οι απλοί πολίτες αντιλαμβάνονται τις αλλαγές, τις πολιτικές εξεγέρσεις, τις κοινωνικές τραγωδίες και τελικά τον εαυτό τους.

Η αντίσταση των κατοίκων των Μεγάρων και η νικηφόρα έκβαση του αγώνα τους ήταν η πρώτη μαζική εκδήλωση κατά της δικτατορίας και τα «Μέγαρα» έμειναν στην ελληνική κινηματογραφική ιστορία ως ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα ντοκιμαντέρ.

Μέγαρα

Τα «Μέγαρα» προβάλλονται τη Δευτέρα 30 Απριλίου στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ντοκουμέντα» της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά, και με αυτή την αφορμή ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο Σάκης Μανιάτης συναντήθηκαν ξανά και ταξίδεψαν μέχρι τα Μέγαρα για να δούνε τι έχει απομείνει από εκείνη την εποχή. Δείτε τους, μαζί με σπάνιο υλικό από την ταινία στο παρακάτω βίντεο σε σκηνοθεσία του Αλέξη Αλεξίου.

Διαβάστε ακόμη: Η παρεμβατική δύναμη του κινηματογράφου: τα «Μέγαρα» των Γιώργου Τσεμπερόπουλου και Σάκη Μανιάτη